Page 1


Fins aviat Fins aviat, mestre, amic, company, professor. Fins aviat perquè se’ns fa difícil oblidar tot allò que vam viure amb tu. Tot allò que vam aprendre. Tot allò que vam sentir. Fins aviat perquè volem saber-ne més de tu. Perquè sabem que fins l’últim instant et vas preocupar pels teus alumnes, per la teva feina, pels teus familiars i pels teus amics. Fins aviat perquè volem saber-ne més, volem conèixer nous autors, nous llibres, sentir la teva veu. Fins aviat, amic, mestre, company, professor. Fins aviat, Josep.

Temps Perdut El temps no es perd ni es guanya, transcorre i el vivim, amb vents propicis de vegades, d'altres cops, amb angoixa. Tot és incert i, alhora, necessari, i mai no se sap bé què hi ha rere les dunes del gran esforç de créixer i de comprendre. Transcorre el temps: ningú no el perd ni el guanya. Transcorre el temps... i transcorrem nosaltres. (Miquel Martí i Pol)


Els alumnes de 3r d’ESO amb l’optativa “imatge tecnològica” van fer una excursió a La Riba per enregistrar la pel—lícula que ha dirigit el professor Joan Giné, que cada quadrimestre es roda a diferents llocs de Catalunya. Van anar a un alberg anomenat “Els Masets”, on van dormir i, com era d’esperar, i s’ho van passar molt bé!!!

L’ Eloïsa Valero juntament amb el Santi Barrosso van preparar una excursió pels alumnes de 4rt d’ESO de plàstica. Aquesta excursió es va fer a Barcelona; després d’anar al saló del còmic, vam anar a una exposició d’en Melies, un dels precursors del cinema fantàstic.


El passat 9 i 11 de febrer es va celebrar la 3a Olimpíada de Biologia de Catalunya que tingué lloc a la Facultat de Biologia de la Universitat de Barcelona. Quatre alumnes de l‘Institut Antoni Martí i Franquès -Fran Bertran, Elisa Camacho, Júlia Garcia i Silvia Pascual- van estar entre els 230 seleccionats per participar-hi. Cada centre només podia inscriure 4 alumnes que van ser seleccionats segons la nota final de la matèria de Biologia de primer de batxillerat (que compta un 70%) i la nota mitjana de primer de batxillerat (que compta un 30%). Es van inscriure 380 alumnes de tota Catalunya. Aquestes Olimpíades consten d’una primera fase teòrica que consisteix en un examen test de 120 preguntes, i una fase final pràctica consistent en la realització d’un disseny experimental. Només 15 alumnes passen a la fase final. Entre aquests 15 alumnes es trobaren: Silvia Pascual, en cinquè lloc, medalla d’argent, i Elisa Camacho, en desè lloc, medalla de bronze. Els sis primers, entre ells Silvia Pascual, han representat Catalunya a les Olimpíades Nacionals de Biologia que han tingut lloc al mes de març a Madrid.


EL passat mes d’abril tots els alumnes de 3r d’ESO van assistir a unes activitats organitzades pel camp d’aprenentatge situat a la Universitat laboral. L’activitat consistia en la realització d’un taller en les instal—lacions del camp d’aprenentatge, i la visita posterior a diverses empreses del polígon químic de Tarragona. Segons els dies i els cursos es van poder visitar les empreses: Basf, Dow, Bayer i Ercros. Les empreses van rebre els nostres alumnes molt cordialment, els van ensenyar les seves instal—lacions i els van donar un bon esmorzar i alguns obsequis.


El 12 d'abril tingué lloc la setena jornada dels TRiCS: Fòrum

de Treballs de Recerca de Batxillerat i Crèdits de Síntesi de Formació Professional de Grau Superior. Es tracta d’una activitat gratuïta organitzada pel Departament d'Ensenyament i l'Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT) al Complex Educatiu de la Laboral, per tal de contribuir en el procés de formació científica i tecnològica dels joves, intercanviar experiències i difondre la feina feta en els Treballs de Recerca de Batxillerat i en els Crèdits de Síntesi del Cicles Formatius de Formació Professional de Grau Superior. En aquesta trobada alumnes de segon de batxillerat científc-tecnològic (només s’accepten vuit de cada centre inscrit) exposen durant 10 minuts el seu treball de recerca a l’alumnat de primer de batxillerat. Prèviament els alumnes de segon que han de fer la ponència assisteixen de forma gratuïta a un taller sobre comunicació, on diversos experts graven les seves actuacions i els mostren tècniques per exposar en públic i preparar la seva actuació. L’institut Martí i Franquès hi participà per primer cop aquest curs. Els alumnes ponents i els títols dels treballs foren: •

La veu del morts: entomologia forense, de Fran Bertran, departament de Ciències.

Elaboració d’una revista científica: El microbioma humà, un ecosistema dintre del nostre cas, de Silvia Pascual, departament de Ciències. Efecte de la temperatura en el desenvolupament embrionari de la gallina, de Joan Perelló, departament de Ciències.

Elaboració d’un vi ecològic a La Palma d’Ebre, de Marina Piñol, departament de Ciències.

Cria de gallines. L’ou ecològic: aliment i vida, de Gerard Alsina, departament de Ciències.


Glutamat monosodi i aspartam, dos additius molt qüestionats, de Adrià Farré, departament de Ciències.

Els contaminants en el peix. La cadena tròfica marina i la salut humana, de Júlia Garcia´, departament de Ciències.

Homeopatia, el futur? de Daina Martínez, departament de Ciències.

o Alumnes p

-

El passat Dillluns dia 10 de juny, els alumnes de 3r d’ESO van marxar cap a Sort per a fer el Crèdit de Síntesi, on van realitzar diferents activitats com ràfting, barranquisme i senderisme.


El passat divendres 31 de Maig es va celebrar el comiat dels alumnes de 2n de Batxillerat. Durant l’acte van haver-hi diferents actuacions, parlaments i finalment es van repartir els premis a les millors qualificacions de Batxillerat, de treball de recerca, etc.


13 desembre de 2012. Un any mÊs, els alumnes de primer i de segon de grec ofereixen als altres companys i professors l’oportunitat de tastar plats de cuina grega, elaborats per ells mateixos.


El dia 5 de juny, els alumnes de 4t d’ESO i 1r de Batxillerat vam anar a veure la pel—lícula “Fill de Caín” a Roda de Berà amb els professors encarregats. “Ens va agradar molt la pel—lícula, sobretot ens va agradar el protagonista, David Solans!!”


Núria Clavero Mateu, alumna de 4t d’ESO D de l’INS Antoni de Martí i Franquès de Tarragona, primera finalista del Concurs Literari “Els

Diaris de la Carlota” . La tria, segons l’organització, ha estat difícil per l’alta participació i la qualitat dels relats. Es tractava d’escriure una redacció entre dos i tres fulls sobre una experiència personal inspirada en un dels temes que apareixen als llibres de Els diaris de la Carlota (el lila, el vermell, el blau, el groc, el taronja...) de l’escriptora barcelonina Gemma Lienas i Massot. GUANYADOR: Som diferents? de Guillem Flor, de 13 anys i de 2n d’ESO, de l’Institut Front Marítim de Barcelona. Treball dirigit per la professora Emília Puigvert. 1ª FINALISTA: Tothom pot ser un dominador de Núria Clavero Mateu, de 15 anys i de 4t d’ESO, de l’Institut Antoni de Martí i Franquès de Tarragona. Relat dirigit pel professor Josep Maria Toda Serra. 2ª FINALISTA: Com als vells temps de Núria Sala, de 14 anys i de 3r d’ESO de l’Institut Carles Vallbona de Granollers. Narració dirigida per la professora Elena Bataller.


Núria Clavero Mateu - 4t ESO - 15 anys Institut Antoni de Martí i Franquès (Tarragona) Professor: Josep Maria Toda Serra

Tothom pot ser un dominador Any 1987, Barcelona La Anna, l’amiga de la mare, s’ha presentat a casa de sobte, trista. Ens ha explicat que ha deixat la seva parella, en Roger, fa uns mesos i que no volia sopar sola. Té por d´ell. Ens ha comentat durant l’àpat que cada matí, quan va a treballar, se’l troba a la porta de casa, esperant-la. Després, mentre és a la feina, li truca un munt de vegades i així durant setmanes. Uns dies més tard, l’Anna, en sortir de prendre un cafè amb un amic, troba la moto del seu acompanyant amb les rodes punxades. Ell li continua trucant dia i nit. Cada vegada que surt del domicili , veu com ell l’espera. Està espantada. Mentre desparem la taula, la meva mare li ha ofert de quedar-se a viure al pis uns quants dies. Cada nit, a les quatre de la matinada, truca el pesat d’en Roger per telèfon. Ens despertem i el cor ens batega a mil per hora. Un vespre que jo estava molt cansada, va tornar a trucar a la matinada. Em vaig aixecar d’una revolada, despengí el telèfon i deixí anar, cridant, unes quantes paraules ben grolleres. No gosà trucar mai més. Un diumenge al matí, la iaia passà per casa amb una capsa de pastissos i bombons. Mentre esmorzàvem, comentàrem el tema de l’Anna i en Roger. La meva àvia canvià la seva expressió alegre per una de trista, com si hagués viscut aquesta història de molt a prop. Ens explicà el cas d’una amiga seva, la Carme. Això succeí a Santa Margarida de la Moguda als anys cinquanta i seixanta del segle passat. Ella era una dona alegre, treballadora i riallera que conegué un home, el Pepe. S’enamoraren i es casaren. Eren feliços fins que, un dia, en Pepe arribà a casa borratxo. La insultà, li digué que no servia per a res i, després, li clavà una bufetada que la llençà a terra. Ella, espantada, començà a plorar. A la meva àvia, quasi que li cau una llàgrima mentre narrava els fets passats. En Pepe continuà emborratxant-se, gastant-se tots el diners de la setmanada i cada vegada s’enfadava més per tot. La Carme estava més trista, més prima i tenia tota la cara plena de blaus. La meva àvia li preguntà què li passava i ella només li deia que havia relliscat fregant les escales de fusta amb cera. L’Anna escoltava la història amb molta atenció. Ella se sentia una víctima, com la Carme. La iaia continuà explicant la història de la seva amiga. Un dia en Pepe li clavà una pallissa tan forta que la Carme vingué plorant a casa. L’avi trucà al germà de la Carme, que era un cap de la guàrdia civil. No feren res. En aquells anys era un assumpte que s’amagava. Les lleis no en parlaven, era un tema tabú. Les coses de casa s’arreglaven a casa, com la roba bruta. S’havia fet tard. El meu pare arribà de treballar i, després de sopar, marxà perquè estava de guàrdia a l´hospital. Ens quedàrem soles. Jo decidí engegà la televisió, però, de sobte, sentírem el timbre de la porta. La meva mare anà al rebedor i mirà per l’espiell. Era en Roger. No obrí la porta. Llavors ell començà a cridar i a donar cops a totes les portes dels veïns nostres. Teníem por i trucàrem a la policia. Els veïns sortien a veure què passava, però, espantats, tornaven a entrar a casa seva. Al cap d’una estona, apareguí la policia nacional. Anàrem a parar tots a la comissaria de la Via Laietana de Barcelona. En Roger, nerviós, començà a llençar per terra les cadires i a cridar els policies. L’emmanillaren i se l’emportaren al calabós, mentre l’Anna, entre llàgrimes, posà una denúncia contra ell. La policia ens digué que ells no hi podien fer res més fins que no la pegués, però ens donaren un consell: contractar uns pinxos que fessin la feina bruta. Al cap d’uns mesos se celebrà el judici. L’Anna estava atrotinada, el volia perdonar. Nosaltres li pregàrem que no ho fes. Un dia en Roger es presentà on treballava l’Anna. Els seus companys el tragueren a fora, al carrer, i l’acorralaren. L’amenaçaren i mai més no l’ha tornada a molestar.


El passat dia 14 de juny els alumnes de 4t E.S.O. van anar a l’ Hotel TARRACO PARK, prop de Torreforta, per celebrar el comiat de 4t d’ESO.

El passat dijous dia 18 d’abril, els alumnes de primer i segon de BAT i alguns de quart de llatí van assistir, com cada any, a la representació al Camp de Mart a les 12h d’una tragèdia grega “Els set contra Tebes" d' Èsquil, i al tarda 16 h. d'una comèdia; " Amfitrió" de Plaute.


Després d’un intens debat entre el 20 membres del jurat, format per professors i alumnes, es va decidir que de les més de setanta obres presentades les següents fossin les guanyadores: ESO: 1r Premi: Iván Claverías Sanromà (4t A) 2n Premi: Amparo Villodres (4t C) BAT: 1r Premi: Laura Sutil (2n E) 2n Premi: Sandra Pascual (2n E) PROFES: 1r Premi: Núria Rodriguez 2n Premi: Estrella Nieto MENCIÓ ESPECIAL: Miriam Vega i Georgiana Isac (2n E)

Revista Juny 2013  
Revista Juny 2013