Full ras 72 - Maig i juny de 2021

Page 1

!

FULL RAS

72

INSTITUT ANTONI DE MARTÍ I FRANQUÈS

Maig - Juny de 2021


!

ACTIVITATS AL MARTÍ

666 calaixos Aquesta setmana, els grups de 1r d’ESO han pogut fer una trobada virtual amb Jordi Folck per parlar de la lectura trimestral, 666 calaixos. “La creativitat és quan la intel·ligència es diverteix.”

Exàmens DELF A2 i B1 Més de 40 alumnes s’han examinat aquest curs del diploma DELF A2 i B1 de francès. Estudiar francès al nostre centre significa acabar l’ESO i el Batxillerat amb un certificat oficial de nivell europeu. Enguany hem batut rècords i ens hi hem desplaçat tots junts en bus. À plus!

Estralls a la Mostra de teatre jove Vis de Vanadi ,el grup de teatre de l’institut, hi ha presentat Estralls, les vides de nou personatges que encaren els estralls de la guerra com poden. També han presentat la seva obra Histrionis i Tornavís teatre, grups formats per exalumnes de l'institut.

Tarragonaradio El periodista de tarragonaradio, Pep Sunye, va visitar l'alumnat de Cultura Audiovisual de 2n de batxillerat. Va compartir la seva experiència professional de 20 anys amb ells i va deixar clar que sense vocació és impossible ser periodista.

Olimpíada de Geografia El Quim Mayo, alumne de 2n de batxillerat, ha participat a la fase estatal de l'Olimpíada de Geografia, organitzada pel Colegio de Geógrafos amb un resultat molt satisfactori. Ha quedat el 8è! Enhorabona, Quim!


!

ACTIVITATS AL MARTÍ

La unitat didàctica d’Orientació al medi natural L’alumnat de 3r d’ESO finalitza la unitat didàctica d’Orientació al medi natural realitzant una cursa per trobar les fites al Parc del Francolí.

Portes obertes de Batxillerat Aquesta any hem fet les portes obertes de Batxillerat, en un format diferent als altres anys, on s'han pogut veure els diferents espais del centre i l'oferta formativa.

Els guanyadors del Concurs de fotografia científica Els guanyadors del Concurs de fotografia científica organitzat pel departament de Física i Química són: 1r premi: Víctor Mena de 2n d'ESO amb la fotografia "transferència d'energia" i el 2n premi, Gonçal Mena de 4t d'ESO amb la fotografia "Adherència".

Premi Recerca Jove 2020 L'alumna Laia Rodriguez ha estat guardonada amb el premi Premi Recerca Jove 2020 pel seu treball de recerca: "Són les rotondes de Tarragona sostenibles? Estudi del CO2 absorbit i de les necessitats hídriques de la vegetació de les rotondes de Tarragona' Enhorabona, Laia!

Prova de l'Olimpiada Científica Juvenil Española Divendres vam fer la prova de l'Olimpiada Científica Juvenil Española, olimpíada multidisciplinar, en la qual hi participem amb 3 equips de 2n d'ESO i 1 equip de 3r d'ESO.


!

ACTIVITATS AL MARTÍ

Junior Ambassadors Els alumnes de 1r i 2n de Batxilerat d'alemany participen com a Junior Ambassadors en el projecte Escola Ambaixadora del Parlament Europeu…

Olimpíades Internacionals de Física L’alumne Leonel Fernando Nabaza Ruibal ha obtingut medalla de bronze a la fase espanyola de l’Olimpíada internacional de Física.

Premis als Treballs de Recerca dins l’Àmbit de la Química Ofega’m El jurat del Premi de Narrativa curta del Port de Tarragona 2021 ha seleccionat el treball Ofega’m d'Andrea Grau Miguel de 2n de Batxillerat, per una menció. L'Andrea va recollir el guardó en reconeixement al seu treball a l'Arxiu del Port de Tarragona.

La Societat Catalana de Química, en la convocatòria de la 15a edició dels Premis als Treballs de Recerca de Batxillerat dins l’Àmbit de la Química, ha decidit atorgar una menció al treball Bioplàstics, el retorn a la natura de la nostra alumna Paula Jaria Arqué de 2n de Batxillerat.

Dia d’Europa Avui hem celebrat el Dia d'Europa amb alumnes de 1r i 2n d'ESO d'alemany. Marta Domènech d’ Europe Direct TGN els ha ofert una xerrada sobre el futur d’Europa, hi han participat activament amb preguntes sobre la Unió Europea.

Xerrada amb Pol Castellanos Els alumnes de 2n d'ESO assisteixen a la xerrada-fòrum amb l'escriptor Pol Castellanos organitzada pel Departament de Llengua i Literatura Catalanes.


ACTIVITATS AL MARTÍ Conferència Montserrat Palau Montserrat Palau ofereix a l'alumnat de batxillerat una conferència sobre l'obra de Maria Aurèlia Capmany. Feliçment, jo soc una dona.

Conferència Miquel Àngel Pradilla Miquel Àngel Pradilla, filòleg, professor de la Universitat URV i membre de l’IEC, ofereix una conferència a l'alumnat de 1r de batxillerat en què analitza tot el potencial de la llengua catalana. La xerrada s'inscriu en la celebració dels actes del 150è aniversari de l'institut.

Fem Matemàtiques Jaume Querol, de 2n d'ESO, va competir la setmana passada a la Fase Final del Fem Matemàtiques on participen els 20 millors alumnes classificats de tot Catalunya.

Museu Reina Sofia i El Prado Els alumnes de 2n de batxillerat han anat a Madrid a visitar el Museu Reina Sofia i El Prado en una sortida cultural per reforçar les assignatures d'Història de l'Art i Fonaments de les Arts. Van poder contrastar les obres que sempre veuen en llibres amb els cèlebres originals. També han tingut temps pel lleure al parc de El Retiro.


ACTIVITATS AL MARTÍ Selfie-Emprenedor L'alumnat de 4t a la matèria d'Emprenedoria ha realitzat una breu entrevista a una persona emprenedora amb el format "selfie- emprenedor". Gràcies als emprenedors que ens han ajudat. Us compartim una mostra dels selfies.

Vis de Vanadi El grup de teatre de l'institut Vis de Vanadi participa a la Mostra de Teatre Jove de Tarragona amb l'obra Estralls de Jordi Casanova. La representació es farà al Teatre Tarragona el dimecres 26 de maig a les 20 h. Per tal de complir amb l'aforament de les mesures actuals, aquest any cal fer reserva d'entrades.

Cultura audiovisual de 1r de Bat. L'alumnat de cultura audiovisual ha fet una exposició de la línia del temps de la fotografia que podeu veure al passadís de direcció de l'institut.

Dia internacional de la Diversitat Cultural En commemoració del Dia internacional de la Diversitat Cultural, les alumnes de 1r de Batxillerat que formen part del projecte ErasmusPlus SpectrumUnited by Diversity han volgut tenir un petit gest.

Lliuraments dels premis Sambori En el Lliurament de premis Sambori organitzats per Òmnium Tarragonès, els alumnes de l'institut premiats Quim Mayo, de 2n de Batxillerat, Marçal Moncusí, de 3r ESO, i Teresa Ferrer, de 1r de Batxillerat van recollir els premis de la mà de la presidenta de l’entitat, Rosa Maria Codines. L’acte del lliurament es va celebrar a la ciutat costanera de Cambrils, al parc del Pinaret.


ACTIVITATS AL MARTÍ Taula rodona de directors El dia 19 de maig l'institut va acollir una taula rodona conduïda pel periodista Ricard Lahoz del diari Fet a Tarragona amb els directors de l'institut F. Roig, C. Cortada, J. Giné, Jean Marc Segarra i Jordi Satorra. Els directors van evocar moments remarcables de les seves respectives etapes de mandat, des de l’any que es va traslladar el Martí Franqués de la Rambla Vella a l’Enric d’Ossó i fins a les darreres grans deformes que van modernitzar el centre.

Creem vídeos dels poemes d’Abelló Els alumnes de 4t d’ESO de l’optativa d’Informàtica Audiovisual van filmar una sèrie de vídeos repartits per la ciutat que fan referència a llocs importants de la vida de la poetessa Montserrat Abelló i que serveixen de complement a la part poètica. La veu dels poemes ha estat obra d’alumnes d’Anatomia Aplicada.

Quan els números canten Els alumnes de 2n d'ESO i 4t d'ESO han participat en el Taller "Quan els números canten" de CaixaForum. Igual que els pitagòrics vam observar la mitjana harmònica des de la geometria i la música.

Comunicació Digital de 1r de Bat. Avui surten al Diari de Tarragona els alumnes de Comunicació Digital de 1r de batxillerat, als que el professor Jordi Satorra va demanar seure un dia i llegir el diari en paper per, després, escriure'n les reflexions.

Excursió al Mèdol Els alumnes de 1r de batxillerat van anar al Mèdol. Després de conèixer la pedrera de Tarraco, van caminar fins a la platja Llarga tot passant per la torre de la Mora, el bosc de la Marquesa i la pedrera a la punta de la platja Llarga. També van veure l'eclipsi.


GRADUACIÓ 4t ESOGRADUACIÓ 2n BATFull Ras. Revista de l’institut Antoni de Martí i Franquès. C/Enric d’Ossó, 3 (Tarragona).
 Maig - Juny de 2021 (núm. 71). 
 Redacció i edició (grup d’informàtica audiovisual de 4t d’ESO): Joan Aguila, Anna Amato, Ianire Blanco, Pau Caballé, Carla Cruz, Hector López, Aitana Pérez, Lara Pérez, Larisa Polanco, Ana Pradillo, Alfonso Rivera, Juan Rivera, Gerard Sastriques, Norma Tost.
 Professorat: John Enig, Maria Font i Jordi Satorra. Contacte: fullras@gmail.com


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.