Full Ras Novembre Desembre 2020

Page 1

FULL RAS

Novembre-Desembre 2020

INSTITUT ANTONI DE MARTÍ I FRANQUÈS

Aquest any l'Institut Antoni de Martí i Franquès celebra el 50è aniversari de l'edifici i els 175 anys del centre. S’hi faran activitats diverses relacionades amb les efemèrides i amb el científic Antoni de Martí i Franquès. Al desembre tots els alumnes de 1r d'ESO van rebre la visita del personatge d'Antoni de Martí i Franquès, que els va explicar breument la seva vida i els seus descobriments científics. Som els hereus d’una tradició científica i d’uan manera de ser presents a la ciutat.

68


COSES QUE PASSEN… CASTANYADA AL COVID No vam podem celebrar amb moltes activitats la Castanyada de 2020, la del Covid19. Els més petits van poder escoltar uns contes explicats i gravats pels professors del centre.

LITERATURA A VIC El Departament de Llengua Catalana i Literatura de l'institut hi va participar activament amb una ponència sobre els actes que vam realitzar al centre sobre la poeta Montserrat Abelló que dona nom a la bibloteca del centre.

PREMI DE RECERCA QUÍMICA MASCARETES REUTILITZABLES L’AMPA de l’institut ha repartit mascaretes de roba reutilitzables, amb diferents codis de colors segons els cursos, per a tots els seus associats.

L'alumne de 2n de BAT Mario Sánchez Álvarez ha guanyat amb el seu TDR "Sorra, mar, vida" el 3r premi a la XXII edició dels Premis de Recerca en Química a Tarragona 2020, que convoquen conjuntament la Facultat de Química de la URV i l'AEQT.


A L’INSTITUT… PREMIS QUÍMICA Els estudiants de secundària Lubna Khannach, Alessia Sánchez i Mario Sànchez guanyen els Premis de Recerca en Química. El tercer premi s’ha atorgat a Mario Sànchez Àlvarez, pel seu treball “Sorra, mar, vida. Estudi de les platges de la Costa Daurada”, realitzat a l’Institut Antoni de Martí i Franquès de Tarragona. Enhorabona, Mario! Durant el lliurament dels premis patrocinats per l'AEQT, la professora Núria Ruiz va fer una conferència sobre la científica descobridora d'un compost químic actiu contra la malària.

VIQUIMARATÓ L’edició del 2020 vol aconseguir crear o ampliar les entrades a la Viquipèdia dels principals lingüistes catalans; com a mínim es pretén incidir en 50 articles dels 70 principals lingüistes catalans proposats (o d’altres amb el perfil adequat per formar part de la Viquipèdia).

25 DE NOVEMBRE DE 2020 El dia 25 de novembre d’aquest 2020 l’Institut Antoni de Martí i Franqués vam aportar una idea per defensar aquest dia: tots haviem de venir amb una peça de roba de color lila, expressant la defensa per la violènia de gènere.


ANTONI DE MARTÍ… CARTELL DEL 175è ANIVERASARI En el marc del 175è aniversari, el centre ha començat a fer visible l'efemèride que té com a data d'inici el 8 de desembre de 1845 i, a la vegada, la celebració del 50è aniversari de l'edifici actual. Amb el lema "Ciutadania, coneixement i llibertat" es vol sintetitzar l'esperit del centre.

TRIVIAL FINANCER Aquesta setmana l'alumnat de 4t d'ESO ha sortit al pati per jugar al Trivial Financer a la matèria d'Emprenedoria. D'una forma lúdica han repassat continguts com l'estalvi, consum responsable, inversió i finançament. Aprendre d’aquesta manera sempre és més entretingut i motivadora per als alumnes. Moltes gràcies Patrícia per l’experiència!

RUTA TEATRALITZADA ANTONI DE MARTÍ I FRANQUÈS Els alumnes de 4t d'ESO han fet la ruta teatralitzada Antoni de Martí i Franquès. Un actor va representar la figura d'Antoni de Martí i Franquès a través d'un recorregut per diferents llocs de la part alta de Tarragona. Ens va explicar la seva vida en el context de l'època i les aportacions que va fer a la ciència.


I FRANQUÈS SERVEI COMUNITARI El nostre alumnat de 4t ha portat a Càrites tots els aliments que ha recollit durant el mes de desembre a l'institut. Allà han ajudat a col·locarlos per poder-los distribuir a totes les persones que en necessiten. Ha estat una tasca esgotadora però els alumnes s'han sentit molt feliços de poder donar un cop de mà allà on cal i quan cal. Ajudar als qui ho necessiten els ha omplert a ells mateixos d'il·lusió!

Ens hi ajudes? Com cada any, col·laborem amb Càritas Tarragona en la tradicional Campanya de recollida d’aliments de Nadal. Els responsables de portar-la a terme és l’alumnat de 4t d’ESO que fa el Servei Comunitari a Càrites. Pots portar LLET, OLI, ARRÒS, PASTA, LLEGUMS, SUCRE, CONSERVES, DETERGENT, PRODUCTES D’HIGIENE I NETEJA, MENJAR PER A NADONS, BOLQUERS… La situació actual, ha fet augmentar i de molt el número de famílies que han de recórrer a l’ajut de les diferents associacions que treballen per mitigar les mancances més bàsiques. Aquest any s’allargarà la recollida d’aliments durnat tot l’any. Us animem a contribuir per aquesta bona causa i a fer-ne difusió.


ACTIVITATS A L’INSTITUT CICLISME DE CARRETERA A L’INSTITUT Jaume Rué, responsable del Club, va mostrar les possibilitats que té la bicicleta de carretera. Durant sis dies els alumnes de 4t d'ESO han pogut gaudir del ciclisme de carretera, aprendre a anar en bicicleta i també, gràcies a Jordi Anguera, comprovar les possibilitats d'una bicicleta adaptada. Aquest taller obre les portes a l'alumnat del centre a practicar aquesta modalitat esportiva a l'Escola de Ciclisme Costa Daurada, ubicada al velòdrom de l'Anella Olímpica de Campclar.

CENTRE DE C U LT U R A CONTEMPORÀNIA DE BARCELONA L'alumnat de segon de batxillerat de Cultura Audiovisual va visitar el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona. Vam veure l'exposició de fotografia de premsa World Press Photo i també vam conèixer l'obra de l'artista sudafricà William Kentridge gràcies a una visita guiada al voltant dels seus curts d'animació, dibuixos i dissenys de tapissos. Tot plegat va ser una experiència educativa de comunicació audiovisual i en valors.

VENTILACIÓ Els delegats han rebut una formació sobre ventilació d'aules per designar un referent d'aula. No només han tingut de formadors al director i al coordinador de riscos sinó que també els ha ajudat el científic Antoni de Martí i Franquès (descobridor del % d'oxigen a l'aire).

CELEBRACIÓ DEL NADAL L'alumnat d'Anatomia Aplicada, Llenguatge i Pràctica Musical i Anàlisi Musical han fet un treball per als alumnes de 1 ESO i 2 ESO substituint els valls que es fan cada any al gimnàs de l’institut, que per les circunstàncies no es poden fer.


ACTIVITATS A L’INSTITUT V I S I TA D E L P E R S O N ATG E D’ANTONI MARTÍ I FRANQUÈS Ahir tots els alumnes de 1r d'ESO van rebre la visita del personatge d'Antoni Martí i Franquès, que els va explicar la seva vida i els seus descobriments científics.

COACH GOLDIE UTTAMCHANDANI Aquest mes hem rebut la coach Goldie Uttamchandani. Un centenar d'alumnes de 1r de BAT han pogut gaudir de la profitosa xerrada: "Cultivating 180 degrees of gratitude amongst teenagers, teaching them to identify, understand and apply this as life skill”.

ESCRIPTORS A L’AULA Que s'acabin les vacances, si us plau! és la novel·la que l'alumnat de 2n d'ESO ha llegit durant el 1r trimestre. L'escriptora Noemi Bagés va explicar dimarts 15 de desembre el procés creatiu de les seves novel·les. Els nois i noies de 2n d'ESO van tenir l'oportunitat de traslladar-li les sensacions lectores i de preguntar-li de quina manera havia creat aquesta història. Tot, esclar, virtual, però molt proper. L'alumnat va gaudir de la xerrada de l'escriptora.

CREU ROJA L'alumnat de 4t d''ESO ha iniciat un nou projecte de Servei Comunitari: la recollida de joguines. Junt als voluntaris/es de la Creu Roja, el nostre alumnat ha ajudat a la recollida de joguines per a nens i nenes, famílies dels quals no disposen de recursos per poder-les comprar. Per poder col·laborar com a voluntariat de la Creu Roja, han participat en una petita xerrada on han pogut veure les oficines i conèixer el projecte amb una mica més de profunditat. També han col·laborat en els punts de recollida i en els tallers de sensibilització de la joguina educativa.


ACTIVITATS A L’INSTITUT SERVEI COMUNITARI Tot i que ha estat una mica difícil poder organitzar el Servei Comunitari aquest curs, finalment hem pogut portar a terme un dels projectes per donar resposta a necessitats que s’han accentuat a causa de la pandèmia: la recollida d'aliments. La novetat d’enguany és que aquesta recollida es farà durant tot el curs. És per això que us animem a continuar-hi participant i aportant el vostre granet de sorra en aquesta època tant complicada.

ORDINADORS PROFESSORAT Al final del primer trimestre, vam rebre els ordinadors del professorat del centre. El repte col·lectiu de l’Institut Antoni de Martí i Franquès és millorar en tot allò (digitalment també) que serveixi per poder oferir una millor educació als nostres alumnes i preparar-los per un futur digital en el marc del Pla Educació Digital del Departament d’Educació. Esperem rebre aviat es dels alumnes.

DRETS HUMANS Cada 10 de desembre, des de l'any 1948, es commemora el Dia dels Drets Humans. Enguany el Departament de Llengua i Literatura Catalanes de l’institut ha preparat un qüestionari kahoot per visibilitzar la importància dels drets lingüístics. Els nostres alumnes van gaudir d’aquesta activitat.

Full Ras. Revista de l’institut Antoni de Martí i Franquès. C/Enric d’Ossó, 3 (Tarragona).
 Setembre - Octubre de 2020 (núm. 68). 
 Redacció i edició (grup d’informàtica audiovisual de 4t d’ESO) : Joan Aguila, Anna Amato, Ianire Blanco, Pau Caballé, Carla Cruz, Hector López, Aitana Pérez, Lara Pérez, Larisa Polanco, Ana Pradillo, Alfonso Rivera, Juan Rivera, Gerard Sastriques, Norma Tost.
 Professorat: John Enig, Maria Font i Jordi Satorra. Contacte: fullras@gmail.com


Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.