Page 1

FULL RAS

64

Novembre - Desembre 2019

Institut Antoni de Martí i Franquès


Servei comunitari LA LLIGA GENUINE - RECAPTE D’ALIMENTS - AVIS - SOM-HI TOTS! El servei comunitari és una assignatura obligatòria que es fa a 4t d’ESO. S’escull entre diferents voluntariats: La lliga genuine, recapte d’aliments, Adopta un avi, Som-hi tots! i donació de sang. El cap de setmana del 15, 16 i 17 de novembre, l’alumnat de 4t d’ESO ha estat col·laborant amb el voluntariat de la lliga genuine. Alguns alumnes s’han desplaçat fins a Salou per fer de voluntaris en una lliga on hi participen 36 equips formats per persones amb més del 33% de discapacitat, tant física com psíquica. Divendres 15 va ser la cerimònia d’inauguració. Els 36 equips es van reunir al pavelló del Gimnàstic de Tarragona, on els jugadors van cantar els seus respectius himnes. Tot seguit, van dirigir-se cap al Nou Estadi on es va fer la presentació. El dia 16 va començar la lliga, durant aquell cap de setmana els voluntaris podien tenir diferents funcions. Diumenge 17 va ser l’últim dia d’aquesta Fase Tarragona, es van lliurar les medalles. L’altre voluntariat que hi va haver és el recapte d’aliments. S’ha recollit grans quantitats de llet, oli, arròs, llegums, pasta, conserves, detergents, productes d’higiene i neteja, etc. Algunes classes van baixar acompanyades dels seus respectius professors a fer la seva aportació.


Coses que passen al Martí OLIMPÍADA D’ECONOMIA La Universitat Rovira i Virgili ha premiat l’alumna Laura Díaz Alba amb el premi a la millor classificada de la Fase Local de la XI Olimpíada d’Economia i ha fet un reconeixement a l’Institut Antoni de Martí i Franquès com a centre classificat en primer lloc i al seu professor José Manuel Vila.

L’HORT DEL SIEI Enguany, l’alumnat del SIEI s’està encarregant del seu propi hort al pati gran de sorra, al costat dels barracons. En aquest hort s’hi han plantat calçots. És una molt bona iniciativa, seguiu així! Ja tenim ganes de tastar-los!

LA CAIGUDA DEL MUR DE BERLÍN Els alumnes d’alemany de 2n de Batxillerat van assistir a unes jornades de debat a Barcelona en reconeixement als 30 anys de la caiguda del mur de Berlín, aques acte estava organitzat pels consolats de França i Alemanya a Barcelona.

OLIMPÍADA DE QUÍMICA El passat dimecres 6 de novembre vam acompanyar el nostre exalumne Xavier Viejo a la Facultat de Química de la Universitat Rovira i VirgilIi que va obtenir l’any passat quan cursava segon de Batxillerat.

EXPOSICIÓ JORDI TIÑENA Durant el mes de novembre l’institut va divulgar l’activitat literària de l’escriptor Jordi Tiñena. El departament de català va organitzar una sèrie d’activitats sobre aquest escriptor barceloní.


Entrevista Com va sorgir la idea de posar-li nom a la biblioteca? I per què? Fa temps que es parlava de singularitzar els espais de l’institut perquè és un institut de més de 175 anys i hi han passat molts alumnes. Des del departament de literatura i llengua catalana vam fer una proposta al claustre de singularitzar la biblioteca amb el nom de Montserrat Abelló perquè ens semblava que era una manera de retre-li homenatge i a nivell de ciutat era de justícia fer-li aquest reconeixement i sobretot fer difusió de la seva poesia. Per què aquest nom i no un altre? Montserrat Abelló va estar lligada a l’institut i encara ho està perquè des del 2004-2005 vam estudiar la seva obra en un treball de recerca de l’alumna Mònica Pérez Iglesias. El treball va tenir dos premis reconeguts: el premi Sirit i el premi del departament de filologia de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona. Per tant, des del 2005-2006 va començar aquest lligam amb la poeta. No va ser simplement fer un treball sinó que cada vegada que hi havia un esdeveniment l’anàvem a veure, la vam entrevistar a casa seva pels 90 anys, vam seguir-la quan es va fer la Marató de versos de Montserrat Abelló, els alumnes van anar a la rambla a recitar poemes, el dia que va fer el pregó de Santa Tecla el 2011 la vam anar a veure i, per això, vam tenir molta relació. Llavors van néixer una lligams molt clars entre els alumnes de l’institut i la poeta, sobretot perquè era una poeta que tenia molt en compte la gent jove i vam pensar que una persona que ha tingut en consideració els alumnes i els professors i, que a més a més, ha fomentat la llengua i ha donat suport a actes de llengua i literatura doncs l’havíem de fer conèixer. Com heu triat els poemes que s’han recitat a l’acte? Bé, el 4 de desembre van venir persones significatives de la ciutat, que estan en biblioteques i van ser convidades per fer aquesta mica de xarxa. Primer de tot, vam oferir quin poema volien llegir perquè aquestes persones coneixien Montserrat Abelló i tenien les seves preferències. Qui no va triar un poema deia un exemple de cada llibre perquè sortís tot el ventall de totes les èpoques. Va ser una tria força personal. Com donareu a conèixer el nou nom de la biblioteca després de l’acte? Aquest acte simplement ha estat una porta que s’obre a Montserrat Abelló. A l’acte s’hi va implicar el departament de dibuix ja que es van encarregar de les lletres, de fer el plafó… A més a més s’hi van implicar els alumnes de comunicació que van maquetar els versos i les postals... És a dir, que ha estat una porta molt gratificant, per exemple la filla de la Montserrat Abelló ha descobert que la seva família ha estudiat aquí a l’institut i que hi ha lligams. A partir d’ara farem de la Montserrat Abelló un eix transversal, és a dir, que la poeta es dona a conèixer en diferents grups, nivells i diferents matèries de l’institut. Cada any, doncs, procurarem que sigui així.

!


Triar un nom d’una dona va ser per casualitat o té alguna finalitat? Tenint en compte que part dels llibres de text no difonen el paper de les dones, trobo que era necessari posar aquest nom, perquè si no es fan aquestes activitats extres o paral·leles a la programació del curs totes aquelles dones que han escrit no hi sortirien, llavors crec que és una casualitat buscada. Creus que la poesia de les dones és tan coneguda com aquella escrita pels homes? Per què? No és tan coneguda. Malauradament, les dones treballen dins i fora de casa, és a dir, els llocs de primera línia. Crec que en actes com aquests que fem anem en bon camí perquè es coneixi el camí de la dona i aconseguirem que la poesia de les dones sigui reconeguda per la ciutat. Molts noms de dones poetes no es coneixen tant, però gràcies a fer-ne difusió, es conèixen una mica més. Però crec que encara falta molt de camí.


Coses que passen al Martí ANEM A LA RÀDIO Els alumnes de 2n ESO F van anar a Tarragona Ràdio, els van fer una entrevista i seguidament tres alumnes, que estudien al conservatori, van tocar una peça musical.

BEGUDES ENERGÈTIQUES Els alumnes de 2n d’ESO van rebre unes xerrades per part dels estudiants del Grau de Dietètica i Nutrició de la Universitat Rovira i Virgili sobre les begudes energètiques i les seves conseqüències en la salut.

UN CIENTÍFIC UNIVERSAL Els companys de 4t d’ESO cientifíc van fer una ruta per la Part Alta de Tarragona sobre l’altafullenc Antoni de Martí i Franquès, una recreació teatralitzada didàctica sobre la vida d’aquest químic català i els seus descobriments.

JUNGLE TREK L’alumnat de 1r d’ESO, com cada any, va anar d’excursió al parc d’aventura Jungle Trek a Tamarit. Van gaudir de tot un matí de tirolines envoltats de natura.

MERCAT DE LES FLORS Els estudiants d’Anatomia Aplicada, Anàlisi Musical i Arts Escèniques van visitar el Mercat de les Flors a Barcelona per assistir a un espectacle impressionant de dansa, “SETofSETS”, a càrrec de la companyia GN (Guy Neder i Maria Campos).


Coses que passen al Martí CONTES PER HALLOWEEN Alguns dels nostres professors van narrar històries terrorífiques, a la sala d’actes de l’institut per als alumnes nous del centre, els de 1r d’ESO.

CASTARANYES L’alumnat de batxillerat artístic va crear les castaranyes! Unes castanyes amb potes i ulls d’aranya que van decorar l’institut durant els dies de la Castanyada.

E R A S M U S +

L’Institut Martí i Franquès està prenent part en un projecte europeu Erasmus+ anomenat “Save water, save life”, juntament amb altres instituts de Lisboa (Portugal), Civitanova Marche (Itàlia), Patras (Grècia) i Reykjavik (Islàndia). L’objectiu del projecte és preparar i empoderar tothom, especialment les generacions més joves, per a la creació d’un medi ambient sostenible, tenint en compte tots els aspectes globals, els principis bàsics de la democràcia i la diversitat cultural i promovent accions per conscienciar de la necessitat de la conservació de l’aigua. Cal remarcar que amb aquests tipus de projectes es potencien les nocions de ciutadania europea, la multiculturalitat o la millora de l’aprenentatge i de la llengua anglesa. En aquest projecte estan participant 20 alumnes de 1r batxillerat i 4t ESO. Els professors coordinadors són Jose Guerrero i Sebastià Sastriques. Aquest projecte està cofinançat pel programa Erasmus+ de la UE, i les activitats dissenyades, que es desenvolupen en les cinc trobades que es fan a cadascun dels instituts en un període de 2 anys, estan relacionades amb els problemes que afecten l’aigua i la recerca de possibles solucions. A data d’avui ja s’ha fet la primera trobada al nostre centre en la qual es van començar a presentar les primeres conclusions. D e s d ’a q u í v o l e m a g r a i r e l recolzament de la Direcció del centre, de les famílies de l’alumnat participant i del professorat que ha col·laborat i que ha vist en aquest projecte una gran oportunitat de millora, tant personal com acadèmica, per al nostre alumnat. Text del professor Sebastià Sastriques


Coses que passen al Martí MAX IN LOVE L’alumnat de 4t d’ESO van anar a l’Auditori de la Diputació de Tarragona a veure una obra de teatre organitzada per la campanya de l’ajuntament de Tarragona “Respecta’m”. Una obra que tracta temes com la sexualitat, l’alcohol, els tabús, etc.

LA MARATÓ DE TV3 A principis de desembre vam rebre unes xerrades sobre les malalties minoritàries, el tema de la Marató de TV3 d’aquest any. Vam tractar diferents malalties, com per exemple, la fíbrosis quística.

TERRA BAIXA El passat dijous 22 de novembre, l’alumnat de 2n de Batxillerat va assistir a l’obra de teatre Terra Baixa al teatre Metropol a Tarragona. Tots van coincidir en que els hi va agradar moltíssim.

PALAU DE LA MÚSICA Els alumnes de 2n d’ESO van assistir a un espectacle al Palau de la Música Catalana, un viatge per les “Músiques del món” a partir només de les veus dels cantants.

OBSERVADORS DEL MAR L’alumnat de 1r de BAT van participar en el projecte “Observadors del mar - Microplastic watchers”.


Coses que passen al Martí HANDBOL L’alumnat de 1r d’ESO ha estat convidat pel FC Barcelona a presenciar un partit de la lliga ASOBAL d’ handbol al Palau Blaugrana contra Liberbank Cantabria Sinfin. Ha estat una ocasió ideal per a treballar el currículum de la matèria i gaudir de l’esport d’alt nivell.

SOLIDARITAT PER LA IGUALTAT L’alumnat de 4t d’Emprenedoria del curs passat que va guanyar el 3r premi amb el projecte “Solidaritat per la Igualtat” del concurs Valors de Futur BBVA ha destinat els 1000€ de premi a la “Comisión para la Investigación de Malos Tratos a las Mujeres” amb la que van col·laborar recaptant diners per mitjà de diferents iniciatives solidàries.

EL DISSENY GUANYADOR Des del setembre que esteu fent servir l’agenda i la carpeta de l’Institut, aquest curs el disseny guanyador del Concurs és de l’alumna Priscila Qiu. Enhorabona pel premi i segueix amb les teves creacions!

SANTA CECÍLIA El dia 22 de novembre va ser el dia de Santa Cecíla, patrona de la música. I per aquesta raó els alumnes d’anàlisi musical II, de 2n de Batxillerat, ens van oferir un concert espectacular a l’hora del pati.


Coses que passen al Martí LES COVES DE L’ESPLUGA Els alumnes de 1r d’ESO, van fer una escapada a les coves de l’Espluga de Francolí, on van poder veure i aclarir dubtes sobre tot el que estan estudiant actualment a geografia i història. Tots van coincidir en què va ser una experiència molt gratificant.

NOEMÍ BAGÉS A l’institut ens ha visitat l’escriptora del llibre Que s’acabin les vacances, siusplau! Noemí Bagés per explicar-nos curiositats i anècdotes sobre el seu llibre, el qual havien llegit els alumnes de 2n d’ESO del nostre institut. Tot l’alumnat ha coincidit en què els ha agradat molt aquest llibre.

PLANTA DE TRACTAMENT D’AIGÜES El nostre alumnat de 1r Batxillerat va fer una escapada per visitar la planta de tractament d’aigua potable de l’Ampolla i hi van fer un tast d’aigües i qualitat de l’aigua.

LA MARATÓ DE TV3 Enguany la Marató de TV3 s’ha dedicat a les malalties minoritàries i el nostre centre hi ha volgut col·laborar. Es van realitzar unes xerrades a totes les tutories de l’ESO, a càrrec d’una estudiant de medicina de la UB. Els nostres companys de primer d’ESO A van participar a la Marató de TV3 fent un mural per al concurs d’aquesta 28a edició.


Festival de Nadal


Festival de Nadal

P A R Í S

L’alumnat de 2n de Batxillerat van anar de viatge a París del diumenge 15 de desembre al dijous 19 de desembre. Allà van poder gaudir de les obres que han estudiat durant aquest primer trimestre.

Full Ras. Revista de l’institut Antoni de Martí i Franquès. C/Enric d’Ossó, 3 (Tarragona).
 Novembre - Desembre de 2019 (núm. 64). Grup d’informàtica audiovisual de 4t d’ESO.
 Redacció i edició: Natàlia Barahona, Brigitta Bursuc, Mei Tian Ferrer, Ángela Fondevila, Max Fortuny, Laia Guardiola, Anna Jariod, Rafa Larrañaga, Dani López, Inma Montero, Edgar Rodríguez, Eric Rodríguez, Alejandro Rubió i Mar Veciana.
 Professorat: John Enig, Maria Font i Jordi Satorra. Contacte: fullras@gmail.com


MISCEL·LÀNIES 96/20 Amb la reforma educativa del 1996, s’incorporaren als centres de Secundària els antics nivells de Primaria de 7è i 8è, transformats en 1r i 2n d’ESO. El sobtat augment d’alumnat va fer que alguns centres instal·lessin aules prefabricades, conegudes popularment com a barracons. El Martí Franquès els va rebre amb els braços oberts i el 1996 allò va ser una festa... que va durar fins al retrocés demogràfic, vuit anys més tard.

! ! !

!

1"

BARRACONS

Profile for Full Ras

Full ras 64, novembre-desembre 2019  

Full ras 64, novembre-desembre 2019  

Profile for fullras
Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded