Page 1

FULL RAS REVISTA INSTITUT ANTONI DE MARTÍ I FRANQUÈS - TARRAGONA

MAIG - JUNY 2014

NÚMERO 36

EUROPA, SÍ A les darreres eleccions al Parlament Europeu celebrades el diumenge dia 25 de maig, el catalans varen posar de manifest el que volen per al seu futur, donant el seu vot - al voltant d’un 60% - als partits defensors del dret a decidir. Un casament entre dues dinasties en un temps remot en què no s’escoltava el poble, no poden sentenciar el futur de milions de persones en ple segle XXI. Que se n’assabentin el senyor Rajoy i els nostàlgics de l’imperio.

SELECTIVITAT AIXÍ, NO (pàgina 8)

PORTES OBERTES AL BATXILLERAT (pàgina 2)

COMENÇA LA TEMPORADA TEATRAL (pàgina 8)

PREMIS LITERARIS SANT (pàgina 10) JORDI 2014

OBRES A L’INSTITUT

ES GRAVA “LA CROADA DELS NENS“ A SIURANA

FESTA DE GRADUACIÓ DE 2n DE BATXILLERAT

(pàgina 2)

(pàgina 5)

LA RAMON LLULL PREMIA UN TREBALL DE RECERCA

(pàgina 2)

PARLEN ELS ALUMNES DE 1r D’ESO (pàgina 3)

VISITEM EL SALÓ DEL (pàgina 4) CÒMIC

(pàgina 6-7)

JA TENIM DISSENY DE LA CARPETA 2014-2015 (pàgina 9) ELS AUDIOVISUALS NO PAREN

(pàgina 5)

LES NENES DE NIGÈRIA HAN DE TORNAR A (pàgina 4) CASA SEVA

EL NÀSTIC DISPARAT A SEGONA A (pàgina 11) 1


PORTES OBERTES PER AL BATXILLERAT El passat dia 10 de maig es va celebrar per primera vegada una jornada de portes obertes per al batxillerat. Els temps evolucionen i cada vegada hi ha més peticions de fora del centre per cursar el batxillerat al Martí Franquès. Per aquesta raó, l’equip directiu ha trobat convenient, igual com es fa als nens que entren a 1r ESO, dedicar el matí d’aquell dissabte a mostrar el currículum de batxillerat 2014-2015, així com les instal·lacions del centre, als futurs alumnes de batxillerat que conviuran amb els nostres que pugen de 4t ESO. La trobada va acabar, com és natural, amb un excel·lent refrigeri a la cantina.

OBRES A L’INSTITUT Bones o males notícies? Després d’ unes reformes inacabables ara han descobert, oh clarividència dels tècnics, que cal reforçar els trespols de les aules de la planta baixa, primer i segon pis. Esperem que el dia quinze de setembre ja hagin acabat. Descobrirem, quan tornem, un enramat de bigues als sostres que seran una gran atracció per als artistes plàstics de tot el món.

NACHO ZÚÑIGA PREMIAT A LA RAMON LLULL El nostre company Nacho Zúñiga, de 2n B de batxillerat, acaba de guanyar el premi de treball de recerca que atorga la Universitat Ramon Llull al millor treball de part de la seva filial “Institut Químic de Sarrià”. El títol del treball, Medicina regenerativa, una nova oportunitat per als teixits, ja és una pista de la carrera que triarà en Nacho i de la seva vocació envers els necessitats.

2


PARLEN ELS ALUMNES

DE 1R D’ESO

Després de la seva estrena al centre i a la ESO, els alumnes de primer han respost una sèrie de preguntes sobre les classes, els professors i les assignatures que els han resultat més fàcils i difícils, tot fent balanç del curs. També han opinat de les activitats extraescolars i del temps que han passat a l’institut. Aquí sota en podeu veure les respostes: Has estat satisfet al teu primer any a l’institut?

Has trobat difícil el curs de 1r d’ESO?

1*2/"

1/"

,-./-0/"

+,-"./0-"

)*+"

)*"

!"

#!"

$!"

%!"

&!"

'!"

(!"

Quines activitats extraescolars fas?

!"

#!"

$!"

%!"

&!"

'!"

(!"

En quines matèries els professors t’han agradat més? ;42(3*0AB0" ,02(."

70++"

;4(?0*@"

;:0(<:"

=0204>" =0.2(44>"

78-9':("

;*74<." 9:"

5026)*+"

6(4/7/8" 5+)/04."

123+4-"

102-304."

,'-./0"

,-./)0" '()*+"

&'()*+"

!"

!"

#"

$!"

$#"

%!"

#"

$!"

$#"

%!"

%#"

&!"

&#"

%#"

Quines assignatures t’han semblat més difícils?

En quines assignatures has tingut més èxit?

-15)/"

=63)5+1BC1"

<3)?1+@"

-13)/"

=1513>"

=6)@1+A"

=1/5)33>"

>13161"

<+83)/"

>1/3)66?"

:;"

=+96)/"" ;<"

7)30809"

8)6090:"

415.613/"

7,*016/"

2,*013/"

2134516/"

-./0*1"

-./0*1" ()*+,"

()*+,"" !"

#"

$!"

$#"

%!"

%#"

&!"

&#"

'!"

!"

'#"

3

#"

$!"

$#"

%!"

%#"

&!"

&#"

'!"


LES NENES DE NIGÈRIA HAN DE TORNAR A CASA SEVA Al voltant de 223 nenes han estat segrestades a Nigèria per la milícia radical d’ideologia islamista Boko Haram. Les víctimes són estudiants, i aquest és el motiu del seu segrest ja que els segrestadors pensen que l’educació occidental és pecat. Abubakar Shekau, el líder de la banda radical, amenaça amb vendre les nenes com esclaves al mercat negre de persones. Una de les nenes que va aconseguir escapar va relatar que les noies segrestades més joves eren violades unes quinze vegades al dia. També, que ella mateixa va ser obligada a casar-se amb un dels líders de la secta degut a la seva virginitat. A més a més, es calcula que des de 2009 aquesta banda ha causat més de tres mil morts en nom d’ Al·là defensant la seva ideologia radical.

VISITA AL SALÓ DEL CÒMIC El divendres 16 de Maig, els alumnes de 4t ESO de la revista i de plàstica del Martí Franquès van anar al Saló del Còmic de Barcelona a la fira de Montjuïc. En aquest recinte vam poder visitar dues sales, una dedicada a jocs d’ estratègia i exposicions de dibuix, i l’ altra que contenia impensables quantitats de còmics, pel·lícules, posters i tot tipus de “merchandising” relacionat amb aquest món. Molts alumnes van participar en diversos sorteigs o col·laboracions completament gratuïts. Després del saló del còmic vam anar cap al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona per veure l’ exposició “Metamorfosis” sobre el cinema d’animació surrealista. 4


GRAVEN “LA CROADA DELS NENS”

El dies 22 i 23 de maig, una expedició cinematogràfica del Martí els alumnes de l’alternativa Fem cinema- va gravar el nou film de “Les Produccions del Galliner”: La Croada dels Nens, que en aquests moments es troba en fase de postproducció. Una petita història on s’encavalquen l’època moderna i la medieval, al voltant de la llegendària marxa dels nens croats cap a Terra Santa, al segle XII. El grup de segon encara tingué temps de baixar per la Trona i remullar-se a les olles del riu Siurana.

El curt CAMINS, realitzat pel grup 1 de Fem cinema ha quedat finalista dels premis FIC-CAT 2014 El grup de 1r d’ESO A, el passat dilluns, dia 26 de maig, va dur a terme la realització d’una gravació audiovisual a partir de la dramatització d’un relat fet a classe de Català. El títol, molt evocatiu: El secret de la muntanya. L’escenari, impressionant: els avencs de La Febró. El grup B va ajudar en aquesta gran aventura per les muntanyes de Prades.

MÉS RECONEIXEMENTS D’ÚLTIMA HORA EL NOSTRE MÓN AUDIOVISUAL NO PARA: Ens acaben de comunicar que l’alumne de BAT2H, Rubén Gonzàlez, ha estat un dels finalistes dels premis CAC, amb el curt Peter Pan, el seu treball de recerca tutoritzat per la professora Eloïsa Valero.

ALS AVENCS, AMB CORATGE Els curtmetratges presentats en aquesta pàgina, es mostraran al primer trimestre del curs 2014-2015. No se’ls perdeu!

Així mateix, l’alumna Sara Salmerón, de BAT2G, ha estat una de les guanyadores de la VI edició dels premis FRESH ART i participarà al Campus d’Estiu de la facultat de Belles Arts de la UPV valenciana, del 7 a l’11 de juliol. Estem preparant una trobada amb ells per al proper número. Felicitats a tots dos...i als nois i noies de CAMINS ! 5


FESTA DE GRADUACIÓ DEL BATXILLERAT El divendres, dia 29 d’abril, s’ha celebrat en el marc del Palau de Congressos de Tarragona, l’acte de graduació dels alumnes de segon de Batxillerat de l’institut Martí Franquès. S’han graduat uns dos-cents cinquanta alumnes amb la presència de més mil cent persones entre familiars i amics. Diversos alumnes varen fer discursos donant gràcies al centre i professorat pels anys d’ensenyament al Martí. Per part del professorat, el discurs fou a càrrec de Josep Maria Duch. D’entre tots els graduats, cal destacar que catorze estudiants han obtingut Matrícula de Honor, el nombre màxim que permet Ensenyament, ja que han merescut la qualificació d’Excel·lent uns vint-i-cinc alumnes. Així mateix, l’ AMPA del centre ha repartit més de tres mil euros com a guardons entre els millors alumnes i els millors treballs de recerca de batxillerat presentats per cada departament.

6


7


SELECTIVITAT AIXÍ, NO L’hem tornada a fer. El coordinador de matemàtiques de les PAU - el mateix que la va espifiar el curs passat sense que li caigués cap sanció al damunt - enguany s’ha volgut tornar a lluir. Un examen més difícil que a les altres comunitats i amb enunciats poc clars, sense que el seu nivell s’ajustés al que es demana a Batxillerat. Conseqüències greus: una gran majoria dels alumnes catalans de la branca científica no podran entrar a Medicina o Fisioteràpia i ocuparan les nostres places alumnes de fora de Catalunya. El coordinador d’universitats encara té la barra de sortir a la televisió vestit de “yupi” ,com és natural en els “enxufats” de les Barcelones, dient que tot havia anat bé i defensant una selectivitat anacrònica i mal dissenyada. Molt bé xato, els nostres companys catalans de segon de bat no només es recordaran de tu tota la vida sinó que pregaran al ministre Wert que d’una “punyetera” vegada tregui aquesta selectivitat que no heu sabut gestionar bé. Ho tindreu ben merescut.

Des de Fullras recolzem els estudiants afectats en les seves reclamacions per repetir la prova de matemàtiques del científic, com al curs passat. I que, de moment, la premsa afamada congeli el rànquing de millors alumnes d’aquesta selectivitat d’enguany, perquè cometrà una injustícia respecte als companys del científic que caurien del rànquing a favor dels de ciències socials i humanístic amb una selectivitat específica molt més fàcil.

COMENÇA LA TEMPORADA TEATRAL

El passat mes de maig ha estat un mes clau per a les estrenes de teatre, especialment les de les companyies que tenen la seva seu a l’institut o hi varen néixer. Vis de Vanadi amb 25 anys ha estrenat l’obra “En Contra”, on es critica de forma punyent el mal ús de la democràcia, la deshumanització de la nostra societat i la ignorància. Per la seva banda, Tornavís Teatre ha complert els seus 5 anys amb l’obra “Una pistola a cada mà”; i la jove companyia (H)istrionis Teatre estrena el seu nou camí amb la cèlebre obra “Allò que tal vegada s’esdevingué”. Felicitats a tots! 8


PRESENTEM EL NOU DISSENY DE LA CARPETA DE L’INSTITUT 2014-2015 A partir del proper curs 2014-15, l’alumnat del Martí Franquès podrà gaudir de la carpeta d’estudiant que li serà lliurada en començar el curs. El disseny és de l’alumna Laura Garcia Inglés, de BAT2D, guanyadora del concurs que es va convocar expressament per aquesta edició. L’agenda també lluirà el mateix logo i disseny. Enhorabona a la Laura que s’endugué el premi de 100 euros.

revers

anvers

PRIMER PREMI “CLASSE SENSE FUM” El grup de 2nESOB, amb el seu tutor Juli Garola al capdavant, ha obtingut el primer premi del concurs “Classe sense fum” i han guanyat una estada en un alberg de joventut. Felicitats a tots !

“CICATRIUS DE 1714” Grups de tercer i quart d’ESO de Català del professor Josep M. Toda acaben de guanyar el premi al centre més participatiu en el concurs literari “Cicatrius de 1714”. Els alumnes havien de fer un relat de ficció a partir de l’obra homònima d’Andreu Martí i Farrero. Enhorabona a tots !

ACCÈSSIT PER A PAU AÑÓ L’alumne Pau Añó de 3r ESO D ha guanyat un acèssit en el XIX concurs “El gust per la lectura” que, enguany girava entorn del llibre “Quadern d’Aram”, d’Àngels Anglada. Calia fer un relat de ficció en què es canviés el punt de vista de la narració de l’obra d’Anglada i el resultat ha estat “El tresor de la mort”, un relat d’en Pau on es llueix per la seva originalitat i el nivell de llengua emprat. Felicitats a l’alumne i al seu professor, en Josep M. Toda, que ja duu setze guardons en l’històric concurs. 9


PREMIS LITERARIS SANT JORDI 2014 - BATXILLERAT El passat dia 23 d’abril, es van celebrar els premis literaris de Sant Jordi al nostre institut. Avui volem destacar els de Batxillerat, ja que alguns participants ens deixaran aviat.En el concurs de literatura en català, els premiats foren: Modalitat Prosa: Paula Arenas amb l’obra “Ora pro nobis” i en segon lloc, Carla Sabater Casals, amb l’obra “Somriures que es dibuixen”. /Modalitat Poesia: Nil Garcés de Marcilla de amb el recull “Als carrerons de l’ànima” i en segon lloc, Gerard Arnal Segura amb “El rei del jazz”. /Modalitat Teatre: Pol Guasch Arcas, amb l’obra “Inver(sos)” i en segon lloc, Oscar de Juan Viladegut amb l’obra “La maleta maleïda” i Lola Gómez Caballer amb l’obra “Croquetes”. En el concurs de literatura en castellà, els premiats van ser: Modalitat Prosa: Lola Gómez amb “El ferry”, i en segon lloc Jordi Mallol amb “El Autocar”. Paula Ruiz va obtenir un accèssit amb “A las nueve y media”. / Modalitat Poesia: Manuela Pérez amb l’obra “Multitudes”, i en segon lloc, Lola Gómez amb “Viajes”. “Agua” de Nil Garcès de Marcilla Escobedo, va ser premiada amb un accèssit. Llegim-ne alguns fagments. D’Als carrerons de l’ànima, de Nil Garcés de Marcilla

IV

Ha arribat l’hora d’acomiadar-nos, finalment, d’aquest món de silencis. L’hora de salpar de nou a l’oceà, llar d’intrèpids i esperançadors corrents. I el teu adéu, fidel amic, no fa sinó enaltir les blanques lones i guiar-me en aquest bell nou rumb. I permete-me, amb perdó, ignorar els teus oreigs mentre navego, que és ben sabut que tot bon mariner, quan ja ha calculat la sort dels vents, s’ha d’ocupar de mirar enllà per albirar-hi les anhelades terres. Però sé del cert que, en futures travessies, mentre ferésteques tempestes colpegin els destins de la meva nau, tornaré a tu per a escoltar-te...

D’El ferry, de Lola Gómez “Lo más lògico hubiera sido decirle que no, que ni había estación de ferry, ni mar, ni mucho menos Estanbul, que estaba en un pueblecito de Castilla rodeado de espigas y muchos girasoles. Me dejé llevar, lo sé, pero sentía que podía arreglar mi verano. Señor, se va a tener que esperar, creo que no pasa hasta las doce. Él hizo una pequeña reverencia y me besó la mano Gracias mademoiselle, es usted preciosa. Me reí por dentro, fue el piropo más elegante y zalamero que me habían hecho a las nueve de la mañana. Después de comprar el pan, me fui a casa, me comí las lentejas y me puse a estudiar. Pasaron las horas, pero no me podía quitar de la cabeza al viajero. Me hacía sentir cruel, está claro, pero también conseguia crear un poco de magia y de fantasía en mi realidad, era como una aventura. Aquella noche también me costó dormir, ni siquiera presté atención a las veinte últimas páginas del Gran Gatsby...” 10


EL NÀSTIC DISPARAT A “SEGONA A”

L’INSTITUT AL CAMPIONAT PROVINCIAL DE BÀDMINTON

El Gimnàstic de Tarragona ja ha guanyat el penúltim partit abans de l’ascens. Es tracta del Llagostera, un dels dos líders que, la setmana passada, va ser derrotat al NOU ESTADI per l’equip tarragoní. Els de Vicente Moreno són els únics 4ts classificats dels quatre grups que han aconseguit passar de ronda. Abans de guanyar al Llagostera . Els tarragonins van ser capaços de gestionar amb molta eficàcia el 2-0 aconseguit a l’anada, al Nou Estadi. I al partit a casa del Sestao, un gol al temps de descompte va permetre passar a la següent i última eliminatoria. Cal destacar el porter, Manolo Reina, va ser decisiu salvant el seu equip d’algun gol.

El dissabte dia 10 de maig, els nostres jugadors i jugadores de l’institut van participar al Campionat Escolar provincial de Bàdminton. Després d’una dura competició contra els equips del Baix Camp i del Montsià les nostres alumnes van aconseguir la victòria: Elena Hristova primera i Sofia López finalista. Moltes felicitats!

Ara només queda el pas final per a l’ascens, guanyar a casa del Llagostera, equip que va derrotar un segon en l’eliminatòria passada, amb un gol de camp a camp d’un dels defenses del club tarragoní, que va donar l’èpica necessària per arribar al partit contra el nàstic.

JUSTÍCIA SOCIAL vs MUNDIAL DE FUTBOL

El pronòstic és positiu, ja hem guanyat a casa, i també juga el facotr institucional, el Llagostera no compta ni amb l’experiència, ni amb el camp del nàstic, preparat per la Lliga “Adelante”. A per totes Nàstic! El dijous 12 de juny es van inaugurar els mundials de futbol al Brasil. A l’estat brasiler i als seus autarques no els ha costat gaire decidir entre la riquesa per uns quants i la pobresa per a molts. Milers de persones es manifesten cada dia vora els estadis del mundial demanat que les inversions multimilionàries en instal·lacions futbolístiques es desviïn cap a on la societat brasilera té més necessitats: bosses de pobresa, educació i sanitat. Sembla que el govern confia en els èxits de la seva selecció per emmascarar aquestes exigències socials. 11


PASSATEMPS

VOLEU VINDRE AMB NOSALTRES A

BON ESTIU L’ESPAI?

12

Full ras 36  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you