Page 1

Jukka Rautio Marko Leppänen JP Mikola

L AUK AUK SIA 2 013 -14

LIIGAKAUSI 2013-14 UPEINA VÄRIKUVINA Kärppien Juhamatti Aaltosesta tuli se pelaaja, joka iski viimeisen niitin ja nosti jatkoajalla Kärpät Liigan mestariksi. Oululaisten mestaruusriemu oli yksi niistä tähtihetkistä, joka tallentui jääkiekkovalokuvaaja Jukka Raution kameran muistikorttiin. Vaikka Kärpät voitti mestaruuden, kauden aikana nähtiin monia sankaritarinoita. HPK:n loppukiri ja SaiPan urhoollinen taistelu muistuttivat mitä usko omaan asiaan saa aikaan huippu-urheilussa. Liigakausi 2013–14 jää mieleen kiekkoväen muistiin pitäksi aikaa muustakin kuin hienoista suorituksista. Vaasan Sport nousi Liigaan kabinettipäätöksellä, kun taas vastaavasti Jokerit otti menolipun itään ja suureen KHL:ään. Suomen nuorten MM-kulta ja Leijonien olympiapronssi toivat potkua Liigankin kauteen. Ja kun jossain tapahtui, Rautio oli kameroineen paikalla. Jääkiekkotoimittajat Marko Leppänen ja Juho Pekka Mikola ottivat Raution passit haltuun ja kirjoittivat kuvien yhteyteen tekstit, jotka nostavat esiin kauden sankareita tai muuten värikkäitä tapauksia. Lahjoita Laukauksia-kirja itsellesi tai anna lahjaksi!

Rautio Leppänen Mikola

Tässä kirjassa muun muassa kärppien mestaruusjuhlat • hpk:n huikea loppukiri • pikkuleijonien mestarit • isät ja pojat • jokerien jäähyväiset • olympialaisten liigasankarit • pelaajien turvallisuus • pudotuspelisarjat • kaikkien liigajoukkueiden kausianalyysi

9 789526 705194

ISBN 978-952-67051-9-4

L AUK AUK SIA LIIGAKAUSI 2013 - 2014 KUVINA


LIIGAKAUSI 2013–2014 RUNKOSARJA

tahdon porta at Tahdon portailla on tamperelaisessa kiekkoilussa jylhä ja kunnioitusta herättävä maine. Etenkin Tapparassa asennetta koetteleva porrastreeni on yhtä paljon seuran traditio kuin elimistöä järkyttävä maitohappoharjoitus. Tahdon portaat oli Tapparan moninkertaisen mestarivalmentajan Rauno Korven tavaramerkki ja suosikki – yksi niistä. – Se tehtiin viikon viimeisenä harjoituksena eli perjantai-iltana. Joskus se kesti kahdesta ja puolesta tunnista kolmeenkin, mutta tarkoitus oli aina selvä. Se oli sama, mikä siinä nimessäkin: Tahto, Korpi kuvailee. – Kun olemme jälkikäteen muistelleet pelaajien kanssa sitä oksentelua ja puutumisia, kaikilla on sama mielikuva: siinä ajettiin joukkuetta yhteen ja kasvatettiin henkeä. Korpi sanoo arvostavansa Jukka Rautakorven ja muun valmennusryhmän työtä erittäin paljon, eikä usko että portaiden kipuamisen syyksi riittäisi ”ihan pelkästään perinne”. Kirvesrinnoissa pelaaville Tahdon portaat on vähän samanlainen sisäänkirjautumisriitti kuin tulokas-dinner ensimmäisen kauden NHL-pelaajalle. Portaiden kipuaminen puristaa mehut kovemmastakin pelimiehestä. Tahdon portaat ovat kuuluneet erottamattomasti myös Jukka Rautakorven harjoitusohjelmaan. Hänen vetämänsä perinneharjoitus kuului ohjelmaan myös silloin, kun kevään 2013 hopeamitalistit lähtivät kiekkoilijan ”kesälomalle” eli omatoimijaksolle. Varalan mutkan maisemissa pelaajat haukkoivat henkeä ihan muusta syystä kuin luonnonkauniiden järvinäkymien vuoksi. Pelaajien kommenteista valtaosa sisälsi viisikirjaimisen v-sanan ja useimmat kommentit eivät muuta sisältäneetkään. Lisäksi Pyynikin rinteessä kuultiin pari perkelettä ja yksi apuvalmentajalle suunnattu “Nyt ei kannata heittää läppää, ei oo sen aika”. • JPM

Bluesista tullut Kristian Kuusela tiristi Varalan mutkan puuportaissa viimeisetkin voimanrippeet.

14 LAUKAUKSIA


LIIGAKAUSI 2013–2014 RUNKOSARJA Maalikuningas kuivatreeneissä. Tunnollisen treenaajan maineessa oleva Olli Palola (vas.) ei jättänyt mitään sattuman varaan kauteen valmistautuessaan. Tapparan fysiikkavalmentaja Jaakko Kailajärvi ja Teemu Aalto olivat tuttu näky Cross Training –keskus Poltteen treenipaikoilla.

Maine ja meriitit. Jukka Rautakorpi tietää, mitä menestyminen vaatii – ja osaa myös itse vaatia. Kirvesrintojen fyysisen harjoittelun ohjelmointi on tarkkaan mietittyä.

LAUKAUKSIA 15


SM-LIIGAKAUSI 2013–2014 OPEN ICE

24 LAUKAUKSIA


Spesiaaliasuissa. Tappara ja Ilves ottivat yhteen ilman peliasumainoksia. Kenttä puhtaaksi. Jäänhoitokatkot kuuluvat ulkoilmaotteluihin.

Juhlaottelun ratkaisija. Tapparan Pekka Saravo muistaa 500. Liigaottelunsa ikuisesti. Konkaripuolustaja kruunasi iltansa iskemällä ottelun ainoan osuman.

< Maalitykki ei kenenkään maalla. Ratinan iltavalaistus antoi Olli Palolan kultakypäräänkin normaalista poikkeavan säihkeen.

LAUKAUKSIA 25


LIIGAKAUSI 2013–2014 RUNKOSARJA

jyrkkää siksakkia Särkänniemen huvipuistossa on monta vuoristorataa. Varsinkaan vesiränniin rakennetusta Tukkijoesta on mahdoton selvitä kuivin vetimin. Myös Ilveksen kausi oli yhdenlainen vesivuoristorata. Kevään 2013 liigakarsintojen jälkeiseen aikaan mahtui pärskeitä ja pisaroita, nousuja ja laskuja sekä vatsanpohjaa kouraisseita käänteitä. Kauden pelillinen lakipiste osui lokakuulle, kun Ilves nousi sarjan piikkipaikalle – kymmenen vuoden tauon jälkeen. Pitkä odotus päättyi, kun väkevän alkusyksyn pelannut Ilves kaatoi Hakametsässä SaiPan. Hakametsässä oli huikea tunnelma: Kärkiottelua oli perjantai-iltana katsomassa lähes 6000-henkinen yleisö. Kannattajat osasivat todellakin antaa arvon suosikkiensa nousulle. Huhtikuussa 2013 Ilves karsi liigapaikastaan ja olemassaolostaan Mikkelin Jukureita vastaan, vaivaiset puoli vuotta myöhemmin seuran nimi komeili ylimpänä 14 liigajoukkueen sarjataulukossa. Urheilullista kohokohtaa edelsi erikoinen episodi, kun Monacossa asuva Marko Sjöblom ilmestyi seuran ostajaehdokkaaksi ja ehti esiintyä alkukauden ajan Ilveksen kasvoina, miksei myös omistajana. Räväkät mainoskampanjat herättivät huomion lisäksi myös närkästystä, mutta kohu lisäsi kiinnostavuutta: katsomot pullistelivat, kannattajat ja joukkue uskoivat uuteen nousuun, ja myös taustajoukot saivat nosteesta uutta värinää. Sitten tuli pysähdys. >> 32 LAUKAUKSIA

Lapa ylös ja läpylle. Varakapteenit Kai Kantola (edessä) ja Atte Pentikäinen aloittivat runkosarjan erinomaisesti. Kevään 2013 karsijajoukkue nousi lokakuussa sarjakärkeen, mutta jo joulutauolla Ilves oli valahtanut sijalle kymmenen.

Uusi tähti. Liigaa ei suotta ole sanottu sarjaksi, jossa tähdet syttyvät. Michael Keränen taisteli päätöskierrokselle asti pistepörssin voitosta. Huippukauden pelanneen laiturin oli tyytyminen kakkossijaan muhkealla saldolla 17+35.


LIIGAKAUSI 2013–2014 RUNKOSARJA

LAUKAUKSIA 33


LIIGAKAUSI 2013–2014 SEASON’S SPECIAL

44 LAUKAUKSIA


LIIGAKAUSI 2013–2014 SEASON’S SPECIAL

LAUKAUKSIA 45


LIIGAKAUSI 2013–2014 RUNKOSARJA

Vanha konna. Timo Pärssinen oli vähällä joutua lopettamaan uransa selkävaivojen takia, mutta hän taisteli itsensä vielä pelikuntoon ja pelasi hyvän kauden.

Ilonaiheita. Pelicansin kaudessa oli monia mutkia, mutta Sinne jää! Juha Leimu on vaarallinen viivapelote, mutta kiekollisten hommien ohella pitää pysäyttää

joukkue syttyi lopulta pelaamaan. Kotiyleisöä piti kiittää

vastustajia. KalPan Juuso Riikolan matkanteko pysähtyy tähän.

hyvästä tuesta.

50 LAUKAUKSIA


LIIGAKAUSI 2013–2014 RUNKOSARJA

LAUKAUKSIA 51


SOTSHI 2014 OLYMPIAPRONSSI

SOTSHIn pronssimitalistit Jääkiekkoa sanotaan hyvästä syystä maailman nopeimmaksi pallopeliksi. Joskus kiirettä pitää myös pelin jälkeisissä loppuverryttelyissä. Kärpät kohtasi helmikuun ensimmäisenä torstaina Ilveksen Hakametsässä, ja pelin jälkeiset loppuseremoniat olivat vielä käynnissä, kun oululaisten olympiaosasto kiirehti jo hätäisesti suihkussa käyneenä taksin kyytiin. Suuntana oli Helsinki–Vantaa ja charter-lento Sotshiin. Lasse Kukkonen, Juhamatti Aaltonen ja päävalmentaja Lauri Marjamäki  joutuivat jättämään neljä Liigapeliä väliin. Avainmiesten poissaolo ei vienyt paikkaa sarjakärjessä, Kärpät saalisti seitsemän pistettä tusinasta tarjolla olleesta ja eteni lopulta runkosarjan pisteennätykseen. Sotshin-kävijät, joihin kuului kärppäkolmikon lisäksi myös Jokerien kapteeni Ossi Väänänen, puolestaan palasivat Olympiakomitean charter-lennolla pronssimitalisteina kotimaahan.

58 LAUKAUKSIA

#50 Juhamatti Aaltonen Syntymäaika: Syntymäpaikka: Pituus: Paino: Kätisyys: Seura kaudella 2013-14:

04.06.1985 Ii 184 85 R Kärpät Oulu

#5 Lasse Kukkonen Syntymäaika: Syntymäpaikka: Pituus: Paino: Kätisyys: Seura kaudella 2013-14:

18.09.1981 Oulu 183 85 L Kärpät Oulu

4. 1+0=1

6. 0+0=0

Virtuoosimainen väläyttelijä. Teki turnauksessa yhden maalin – ja sitäkin tärkeämmän. Venäjä-puolivälierän taidokas tasoitus piirtyy ikiajoiksi osaksi suomalaista sankaritarustoa. Välierän kolhun vuoksi istui pronssiottelun katsomossa.

Tinkimätön työmoraali ja teräksinen taisteluasenne ovat nostaneet oululaisen olympiakisojen vakiokävijäksi. Paikkaa isolla leijonasydämellä sen, minkä jalalla häviää. Arvokas ja arvostettu joukkuepelaaja.


SOTSHI 2014 OLYMPIAPRONSSI Todellinen värisuora. Kiekkokausi 2013–14 oli Lauri Marjamäelle erinomainen. Kultaa Kärpissä, hopeaa MM-leijonissa ja pronssia olympiaturnauksessa muodostivat tyylipuhtaan värisuoran.

#4 Ossi Väänänen Syntymäaika: Syntymäpaikka: Pituus: Paino: Kätisyys: Seura kaudella 2013-14:

18.08.1980 Vantaa 191 99 L Jokerit Helsinki

6. 0+2=2 Pakiston näkymätön härkä. Kaivattua kokoa, kovuutta ja ilkeyttä takalinjoille. Vahva ja periksiantamaton. Raamikas rymistelijä pelaa Euroopassa, mutta on edelleen täysin NHL-kaliiberin puolustaja.

LAUKAUKSIA 59


LIIGAKAUSI 2013–2014 PLAYOFF

96 LAUKAUKSIA


LIIGAKAUSI 2013–2014 PLAYOFF

LAUKAUKSIA 97


LIIGAKAUSI 2013–2014 FINAALIT

Omaa aitiota kohti. Juhamatti Aaltonen ja Ivan Huml johtivat Kärppien kovaa hyökkäyskalustoa syksystä finaalin viimeiseen vaihtoon. Hakametsässä herrat juhlivat hillitysti.

102 LAUKAUKSIA


LIIGAKAUSI 2013–2014 PLAYOFF

LAUKAUKSIA 103


LIIGAKAUSI 2013–2014 PLAYOFF

Rehti kädenpuristus. Juha Metsola onnittelee virkaveljeään Tomi Karhusta. Finaalisarja oli kahden maalivahdin kova savotta.

Vastustajat ja ystävät. Kipinät lentelivät, kun Lauri Marjamäki ja Jukka Rautakorpi ottivat vaihtoaitioiden välillä kantaa pelitapahtumiin. Summerin soitua ammattimiesten välillä vallitsi kunnioitus lopputulosta ja toistensa tekemää työtä kohtaan.

110 LAUKAUKSIA


LIIGAKAUSI 2013–2014 PLAYOFF

Takuumiehet. Ivan Huml, Tomi Karhunen ja Ben Maxwell olivat elintärkessä roolissa, kun kannujahti päättyi voittoisasti.

< Tästä on haaveiltu. Esa Pirnes toteutti unelmansa päästessään tuulettamaan mestaruutta Oulun Raksilassa Kärppien paidassa. Keväällä 2003 Pirnes ratkaisi kullan Tapparalle. Kannu kohti kattoa. Kapteeni Lasse Kukkosen tunteikas tuuletus piirtyi Raksilan katsojien mieliin ikiajoiksi. Kanada -maljan nostohetkellä purkaantui henkinen lataus, jonka pitkä ja raskas kausi oli kapteenilta vaatinut.

LAUKAUKSIA 111


LIIGAKAUSI 2013–2014 PLAYOFF

Siivoojalle töitä. Mestaruuskuohunta tuottaa pukukopin lattialle aina jonkin verran tahmeita tahroja – ennen sitä kumimatolle on tippunut tuhansia hikpisaroita ja välillä vertakin.

114 LAUKAUKSIA


LIIGAKAUSI 2013–2014 PLAYOFF

Pohjoisen pojat ja kannu. Nuoremman polven kärppähyökkääjät Julius Junttila (vas), Joonas Donskoi ja Joonas Komulainen pääsivät ensimmäistä kertaa poseeraamaan Kanada-maljan kanssa.

Viimeinen merkki huoneentauluun. Päävalmentaja Lauri Marjamäki lyö päätösetapin

Krediittiä kavereille. Ivan Huml jakoi ottelun jälkeen duunarin hanskansa palkinnoksi

ruksit Tapparan Logon päälle kapteeni Lasse Kukkosen puheen päätteeksi.

Tomi Karhuselle ja Juhamatti Aaltoselle.

LAUKAUKSIA 115


Jukka Rautio Marko Leppänen JP Mikola

L AUK AUK SIA 2 013 -14

LIIGAKAUSI 2013-14 UPEINA VÄRIKUVINA Kärppien Juhamatti Aaltosesta tuli se pelaaja, joka iski viimeisen niitin ja nosti jatkoajalla Kärpät Liigan mestariksi. Oululaisten mestaruusriemu oli yksi niistä tähtihetkistä, joka tallentui jääkiekkovalokuvaaja Jukka Raution kameran muistikorttiin. Vaikka Kärpät voitti mestaruuden, kauden aikana nähtiin monia sankaritarinoita. HPK:n loppukiri ja SaiPan urhoollinen taistelu muistuttivat mitä usko omaan asiaan saa aikaan huippu-urheilussa. Liigakausi 2013–14 jää mieleen kiekkoväen muistiin pitäksi aikaa muustakin kuin hienoista suorituksista. Vaasan Sport nousi Liigaan kabinettipäätöksellä, kun taas vastaavasti Jokerit otti menolipun itään ja suureen KHL:ään. Suomen nuorten MM-kulta ja Leijonien olympiapronssi toivat potkua Liigankin kauteen. Ja kun jossain tapahtui, Rautio oli kameroineen paikalla. Jääkiekkotoimittajat Marko Leppänen ja Juho Pekka Mikola ottivat Raution passit haltuun ja kirjoittivat kuvien yhteyteen tekstit, jotka nostavat esiin kauden sankareita tai muuten värikkäitä tapauksia. Lahjoita Laukauksia-kirja itsellesi tai anna lahjaksi!

Rautio Leppänen Mikola

Tässä kirjassa muun muassa kärppien mestaruusjuhlat • hpk:n huikea loppukiri • pikkuleijonien mestarit • isät ja pojat • jokerien jäähyväiset • olympialaisten liigasankarit • pelaajien turvallisuus • pudotuspelisarjat • kaikkien liigajoukkueiden kausianalyysi

9 789526 705194

ISBN 978-952-67051-9-4

L AUK AUK SIA LIIGAKAUSI 2013 - 2014 KUVINA

Laukauksia 2013-14  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you