Page 1


PRAKTISK INFO

Furuset bibliotek og aktivitetshus samler tilbud innen bibliotek, kafé, barn og unge, frivillighet og kultur under ett tak. FUBIAK gir mer av alt: MER plass, MER åpent og MER kvalitet. Huset er et samarbeid mellom Bydel Alna og Deichman bibliotek. Her finner du oss: Trygve Lies plass 1 1051 Oslo +47 46 82 82 02 fubiak@deb.oslo.kommune.no Åpningstider: Mandag-torsdag Fredag Lørdag

10.00 - 18.00 10.00 - 16.00 12.00 - 16.00

Mandag-fredag 10.00-12.00 er huset åpent og selvbetjent. Telefonen er betjent fra kl 12.00.

Kafé FUBIAK Mandag-fredag Lørdag

08.00 - 16.00 12.00 - 16.00

Benytt inngang i 2. etasje mellom klokken 8 og 10.

Ungdomsklubb Mandag, onsdag og torsdag 18.00 - 21.00. Meråpent uten betjening mellom klokken 7 og 23 hver dag, hele året. Alle over 15 år kan signere kontrakt og bruke oppgradert lånekort som adgangskort. 2


VELKOMMEN

VÅR PÅ FUBIAK Kjære alle dere som kommer hit, og som bruker huset vårt: Gratulerer med dagen! 1. mars 2018 har vi holdt åpent i to år, og mye har skjedd i løpet av den tiden. I løpet av 2017 hadde vi 350.000 besøkende, og nesten 5000 aktiviteter og arrangementer! Dette er takket være dere, og et resultat av at vi nå alle begynner å kjenner hverandre bedre. Sammen skaper vi gode opplevelser for alle i nærmiljøet, og den unike Fubiak-stemningen. Vi feirer med kake på selve dagen til alle som kommer innom, og lørdag 3. mars blir det familiebursdag der også alle er velkomne! Framover mot våren blir det både litterære samtaler, familieforestillinger, ungdomsarrangementer, krimuke og påskekos, det blir dugnad og uteklubb og vi skal dessuten feire våren med stor vårfest 21. april. Det blir også viktige møter om temaer som kan være vanskelige å snakke om, men som vi som lokalsamfunn vokser på å diskutere i fellesskap. Her på Furuset har vi alle et spesielt ansvar for å ta vare på hverandre, og ved å legge til rette for samtaler og erfaringsutveksling håper vi å gjøre det litt lettere å vokse opp og å være foreldre på Furuset. Fubiak er, og skal fortsette å være en trygg møteplass for alle. Hilsen Stine Greni Hussjef 3


FASTE TILBUD

mandag

TEKSTILVERKSTED Voksne 11.00-13.00 Verkstedet

Sy nytt, reparer og snakk. Hver mandag setter vi fram symaskiner, og frivillige veiledere hjelper til med å reparere og sy nytt. Ta med tekstiler og det du vil reparere. I samarbeid med Rabea kvinneforening.

mandag

DROP-IN DATAKURS FOR NYBEGYNNERE Voksne 11.00-13.00 Mauren Er du fersk på data? Lær mer om temaer mange lurer på, som nettbank, e-post, nettbrett og smarttelefon, Facebook og offentlige nettsider. I samarbeid med Seniornett. Støttet av Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

4


FASTE TILBUD

mandag

SOSIALT TREFF FOR MENN Voksne 13.00-14.30 Mauren Vi inviterer menn i alle aldre til treff med kaffe og te, temarelaterte diskusjoner, utveksling av råd og erfaringer, kunnskapsdeling, spill, aktiviteter etc. Deltakerne oppfordres til selv å komme med forslag til hva de ønsker å gjøre. Velkommen til et hyggelig sosialt treff hver mandag fra og med 19. mars. mandag

HOBBYVERKSTED Barn 14.30-16.30 Mauren

Velkommen til hobbyverksted for deg som er 10 år eller yngre. Her kan man være med og bestemme aktivitetene selv! Tidligere har det vært miljøprosjekter, eksperimenter og fester. Vi serverer frukt og grønnsaker til deltakerne. Støttet av Gjensidigestiftelsen.

5


FASTE TILBUD

mandag

GRATIS DROP-IN FOR UNGE JOBBSØKERE Ungdom 18.00-20.00 Krabben Lurer du på hvilken skole eller studie du kan søke på videre? Vil du oppdatere CV-en din? Trenger du hjelp til å søke jobb? Få hjelp av våre ungdomsarbeidere og erfarne jobbveiledere fra JobbX til å komme videre og få svar på spørsmål, enten det er innen utdanning eller jobb - eller noe annet. På Fubiak i partallsuker. Deichman Stovner, samme tid, i oddetallsuker. I samarbeid med JobbX Karrieresenter for ungdom.

tirsdag

ENKEL OG EFFEKTIV TRENING FOR DAMER Voksne 11.00-12.00 Hagerupsalen Bli med Aktive damer på en hyggelig og effektiv treningsøkt med enkle øvelser og musikk. Treningen er gratis. Påmelding til tone.glad@getmail.no. Arr: Frivillige i Aktive damer med støtte fra Bydel Alna.

6


FASTE TILBUD

tirsdag

LEKSEHJELP 3.-10. TRINN Barn | Ungdom 14.00-16.00 Mauren Trenger du hjelp til vanskelige lekser, eller vil du bare sitte sammen med andre og gjøre leksene? Bli med når LIN har leksehjelp! Arr.: Likestilling, Inkludering og Nettverk (LIN).

tirsdag

NORSKTRENING Voksne 17.00-19.00 Se infoskjerm

Vil du bli bedre i norsk? Norsktreningen er en språkkafé der du kan trene på norsk sammen med andre deltakere og frivillige fra Røde Kors. Would you like to improve your Norwegian? At “norsktrening” you can meet others and practice Norwegian every Tuesday. Tlf: 911 98 339 / 21 02 32 20 / E-mail: norsktrening.oslo@redcross.no Arr.: Røde Kors.

7


FASTE TILBUD

onsdag

STRIKKEKAFÉ Voksne 10.00-13.00 Verkstedet

Ta med strikketøy og møt andre som strikker. Strikkegruppa drives av frivillige og er åpen for alle. Noen strikker til for tidlig fødte barn i Amanda-prosjektet, noen strikker gaver eller til seg selv. Velkommen til hyggelig fellesskap og prat, og kanskje en kaffe fra Kafé Fubiak. onsdag

MØT BYDELSMØDRE Voksne 10.00-13.00 Litterær salong Bydelsmødre jobber for å skape aktivitet blant Alnas mødre. Møt kvinner fra organisasjonen og få veiledning og nye venner. Målet er å skape engasjement og aktivitet blant kvinner med minioritetsbakgrunn. Arr.: Bydelsmødre.

8


FASTE TILBUD

onsdag

FORMIDLING FOR BARNEHAGER Barn 10.00-11.00 Lykke 2.etg Hver onsdag er det lese- eller fortellerstund for barnehager! Innholdet kan tilpasses til temaene barna arbeider med for tiden. Påmelding til jorn.slemdal@deb.oslo.kommune.no. onsdag

EKSTRA LETT NÆRTUR Voksne 11.00-12.30 Oppmøte ved infopunktet

Bli med på en lett og trivelig tur i nærmiljøet rundt Furuset, med frivillige turledere som viser vei. Oppmøte innenfor Fubiaks hovedinngang. Turen går på gode turveier til steder som Alnaelva, Ellingsrudåsen, Haugenstua, Grorud og av og til i skogen. Avslutt gjerne i Kafé Fubiak. Turen er lett å gå eller trille og tar maks 1 1/2 time. Turen går hver onsdag uansett vær. Kle deg etter været. Arr.: Den Norske Turistforening.

9


FASTE TILBUD

onsdag

LEKSEHJELP 3.-10. TRINN Barn | Ungdom 14.00-16.00 Mauren Har du vanskelige lekser? Liker du best å gjøre lekser sammen med andre? Organisasjoner og frivillige hjelper deg. Ingen påmelding. onsdag

SJAKKLUBB For alle 17.00-19.00 1. etg

Spill sjakk med andre sjakkentusiaster eller lær å spille sjakk hver onsdag. Alle er velkommen, uansett ferdighetsnivå. Vi stiller med sjakkbrett. I samarbeid med Groruddalen sjakklubb og Rotary Oslo Nord.

10


FASTE TILBUD

torsdag

BABYTREFF Voksne 11.30-13.30 Hagerupsalen

Ta med deg babyen på et hyggelig sosialt treff hver torsdag, med sang og småprat. En gang i måneden er det nyttig informasjon om temaer knyttet til foreldrerollen og barn. Vi har stellebord og matter smårollingene kan ligge på. Kafé FUBIAK er åpen og serverer gratis hjemmelaget økologisk babymat til alle som kjøper noe i kafeen. Helsesøster er tilgjengelig hver uke. 1/3:

Søvn og søvnrutiner v/helsesøster

5/4: Mat og måltider v/helsesøster 3/5: Når er jeg klar for å få mitt neste barn? Ulike typer prevensjon v/jordmor

torsdag

FRIVILLIGKAFFE Voksne 12.00-13.00 Litterær salong

Har du lyst til å gjøre en forskjell for andre ved å gjøre en frivillig innsats? Bli kjent med frivilligarbeidet og andre frivillige hver torsdag. FUBIAK er et samlingspunkt for frivillige organisasjoner og enkeltpersoner i området.

11


FASTE TILBUD

torsdag

MATINÉ Voksne 12.30 Kinoteket

Hver torsdag er det filmvisning i samarbeid med Furuset biblioteks venner. Følg med på oppslag inne i lokalene for å se hva som er ukens film. Kom gjerne med ønsker om det er en film du vil se. Vårens filmer finner du på side 17 i programmet. torsdag

TEGN MED LIV Barn 15.00-17.00 Langbordet i 1. etg.

Alle barn er velkomne til å bruke fantasien og lære tegneteknikker hver torsdag på langbordet ved barnekroken i 1. etg. Vi setter fram tegnesaker. Liv, som er lærer og har gått på maleskole, hjelper til. Ingen påmelding.

12


FASTE TILBUD

torsdag

STRIKKEKURS Ungdom 16.00-17.30 Mauren

Vil du lære å strikke? Få taket på rette og vrange masker og strikk deg noe fint på nybegynnerkurset for ungdom fra 12 år. Du får pinner og garn på kurset. I løpet av kurset kan du strikke et eget plagg som lue, skjerf eller kanskje til og med en genser? Påmelding til kursleder Hilde Botnen hildebotnen@gmail.com / 40850289. Arr.: Østre Aker husflidslag.

torsdag

ÅPENT SYKKELVERKSTED Voksne | Ungdom 17.00-19.00 Ulsholtveien 31 (v/ Furuset kirke)

Vil du være med å bygge opp et frivillig drevet verksted på Furuset? Vi møtes hver torsdag for å preppe verkstedet, planlegge aktiviteter, fikse sykler og ikke minst skape et hyggelig miljø. Oppmøte på Fubiak kl. 17.45 for dem som ikke kjenner veien. I samarbeid med Sykkel i Oslo og Stiftelsen Betanien Oslo.

13


FASTE TILBUD

torsdag

STRIKKEKURS Voksne 17.30-19.00 Mauren

Frisk opp strikkeferdighetene eller start helt fra bunnen med grunnleggende strikketeknikker på nybegynnerkurs for voksne. Du får pinner og garn på kurset. I løpet av kurset kan du strikke et eget plagg og lære å lese mønster. Påmelding til kursleder Hilde Botnen, hildebotnen@gmail.com / 40850289. Arr.: Østre Aker husflidslag.

torsdag

LEK DEG SPREK Barn 17.30-19.00 Oppmøte ved Furuset Forum eller på Fubiak

Trenger barna å røre litt på seg? Alle mellom 7 og 13 er velkommen til utelek med DNT og Furuset IF på Aktivitetssletta ved FUBIAK. Tautrekking, slakk line og natursti er bare noen av et mangfold av aktiviteter. Faste, kvalifiserte aktivitetsledere fra DNT leder leken. Turen går hver torsdag - uansett vær. Kle deg for fysisk aktivitet og etter været. Det er ingen påmelding. Foreldre kan gjerne bli med! Arr: Den Norske Turistforening. 14


FASTE TILBUD

fredag

BABYKINO Voksne 11.30 Kinoteket

Ta med deg smårollingen på babykino uten å tenke på barnevakt, plass eller støy. Vi demper lyd og lys i salen slik at filmopplevelsen blir tilpasset de minste. Du kan mate og stelle babyen i salen underveis. Det er også helt greit å krabbe litt rundt. Kom med sovende eller våkne barn og se god film i behagelige omgivelser! Vårens filmer finner du på side 17 i programmet lørdag

FAMILIEDAG PÅ FUBIAK Familie 12.00-16.00 Hele huset Hver lørdag er det aktiviteter som passer for hele familien, og kafeen er åpen for noe å bite i eller kaffepauser underveis. Se arrangementsoversikten for program hver lørdag. Kl. 12-16 Kreativt verksted Her kan du klippe, lime, bygge, brette og mekke sammen med flinke verkstedledere. Aktivitetene varierer fra gang til gang. Kl. 14 Familiefilm Ukens film annonseres på skjerm inne på Fubiak, eller se vårt filmprogram. 15


FASTE TILBUD

Søndag

LEKSEHJELP Barn | Ungdom 10.00 Mauren

Leksehjelp i matte, naturfag og kjemi. I tillegg morsmålsundervisning i dari til de som ønsker det. Kurset er helt gratis og er åpen for alle barn og ungdommer. For mer informasjon, besøk www.risaf.org Arr.: Ressurs og integrasjonssenter for afghanske flyktninger i Norge (RISAF).

Søndag

TEGNE- OG MALEKURS Barn | Ungdom 10.00 Krabben Kurs i tegne- og maleteknikker med Maliha Ghasimi, kustner fra Iran. Fra 10 år. Arr.: Ressurs og integrasjonssenter for afghanske flyktninger i Norge (RISAF).

16


MATINÈ

TORSDAGER 11.30

The Beguiled 2017 | 1t:30m

Snømannen 2017 | 1t:59m

22.03

The Square 2017 | 2t:22m

19.04

Moonlight 2017 | 1t:46m Moonrise Kingdom 2012 | 1t:33m

09.03 16.03

Sommerlunsj i Roma 2008 | 1t:16m

25.05

En due satt på en gren og funderte

over tilværelsen 2014 | 1t:42m

31.05

Landhandleren i Provence 2008 |

Før soloppgang 1995 | 1t:37m

Et helt halvt år 2016 | 1t:45m

Call me by your name 2017 | 2t:12m

21.06

28.06 Jumanji 2017 | 1t:59m

15.06

Hidden figures 2017 | 1t:59m

14.06

29.06

Jumanji 2017 | 1t:59m

22.06 Hidden figures 2017 | 1t:59m

Før midnatt 2013 | 1t:49m

08.06 Min pappa Tony Erdeman 2016 | 2t:42m

07.06 The good lie 2014 | 1t:50m

01.06 The Dressmaker 2015 | 1t:54m

18.05

11.05

04.05 Birdman 2015 | 1t:54m

27.04

1t:36m

1t:36m

The Grand Budapest Hotell 2014 |

20.04 Familien Belier 2015 | 1t:40m

13.04

06.04 The Lunchbox 2013 | 1t:49m

Mamma mia 2008 | 1t:49m

02.03

24.05 Tracks 2013 | 1t:52m

03.05 En smak av lykke 2016 | 1t:58m

26.04 Silence 2016 | 2t:41m

Om kropp og sjel 2017 | 1t:56m

12.04

05.04 Passengers 2016 | 1t:56m

Den andre siden av håpet 2017 | 1t:36m

15.03

08.03 Moderne kvinner 2017 | 1t:59m

01.03

BABYKINO FREDAGER 11.30


MARS

fredag

2.

VINTERBALL Ungdom | 5. - 7. klasse 16.00-19.00 Hagerupsalen

Juniorklubbrådet og Fubiak UNG har gleden av å invitere til Vinterballet 2018, årets høydepunkt for 5.-7. klassinger. Det blir middag, fest, underholdning, kåringer og overraskelser. Vi gleder oss masse og håper du og vennene dine blir med på festen! Kleskode: Pent kledd. Inngang: 25 kr. Registrering skjer hos juniorklubbrådet eller hos ungdomsarbeiderne på Fubiak.

fredag

2.

VINTERPARTY Ungdom | 8. klasse - 3. vgs 19.00-22.30 Hagerupsalen

Ungdomsklubbrådet og Fubiak UNG har gleden av å invitere til årets vinterfest. Det blir middag, dans, underholdning og overraskelser. Inngang: 25 kr. Registrer deg hos ungdomsklubbrådet eller hos ungdomsarbeiderne på Fubiak.

18


MARS

lørdag

3.

FUBIAKS FAMILIEBURSDAG Familie 12.00-16.00 Litterær salong

Fubiak har blitt to år, og feirer med barnebursdag for hele familien, som passer seg for en toåring! På kreativt verksted kan du lage din egen krone, eller kanskje du vi lage en til huset? Eller en venn? Vi lager kroner og spiser boller, akkurat som man skal i en barnebursdag! Det blir bursdagsfortellerstund med Anette Sandvær, som har hodet fullt av historier! Hun har med seg hodet, kroppen og forskjellige instrumenter til Fubiak, og forteller historier om bursdager og ting og tang. Det blir filmvisning kl 14, og kafeen er som vanlig åpen.

19


MARS

lørdag

3.

UKM ALNA Ungdom 18.00 Lindeberg skole

På UKM får unge mellom 7. trinn og 18 år muligheten til å vise seg fram. Kulturmønstringen åpner for alle uttrykksformer og ferdigheter enten man driver med musikk, teater, dans, film eller annet. Ungdommen deltar også bak scenen, i mediegruppe eller som arrangør. Se hva som rører seg blant de unge i bydelen vår og bli med på fest på Lindeberg skole!

tirsdag

6.

ARRANGØRSKOLE Organisasjoner | Tema: Lyd og teknikk 17.00-20.00 Hagerupsalen

Hvordan bruke lydutstyr og hva skal til for god teknisk gjennomføring av et arrangement ved Fubiak? Få en innføring i utstyret vi bruker på Fubiak og det mest typiske lydutstyret til enkle arrangementer. Du vil lære å sette opp enkelt lydanlegg med liten mikser og prinsipper for god lyd. Kurset holdes av Eirik Kjellsen, teknisk ansvarlig på Fubiak. Arrangeres i samarbeid med Frivillighet Norge.

20


Arrangeres i samarbeid med Seniornett

23. APR

ÅPENT TEMA

Kom med dine spørsmål


MARS

tordag

8.

MARKERING AV KVINNEDAGEN Voksne 11.00-13.00 Litterær salong

Boka Er jeg fri nå?, om den norske kvinnekampen, er oversatt til arabisk. Det åpner for dialog om likestilling på tvers av landegrenser og kultur. Møt forfatter Linn Stalsberg og oversetter Sherin Awahab i samtale med kvinner fra Furuset kl 11.30. De deler deres krysskulturelle erfaringer fra arbeidsliv og familieliv. Forsker Ida Erstad bidrar med forskerblikk på likestilling i familier i Alna. Lett servering. Lokale organisasjoner som jobber med og for kvinner i Alna har informasjonsstand kl. 11-13. Arrangeres i samarbeid med Bydelsmødre, LIN - Likestilling, Inkludering og Nettverk, Midtøsten Gruppen Alna Bydel, Aktive damer, helsestasjonen i Bydel Alna, Rabea Kvinneforening, Stolte jenter og Diabetesforbundet.

22


MARS

lørdag

10.

HATTER OG TRYLLESTAVER EN MUSIKALSK SIRKUSFORESTILLING 13.00 Hagerupsalen

Teater Okolo besøker Fubiak med sirkusforestilling med musikk fra alle verdenshjørner. Karin og Darina tar publikum med på en reise gjennom Frankrike, Midtøsten, Asia, Vest-Afrika, helt tilbake til Skandinavia. Fra scenen sender de stemningspostkort ved hjelp av musikk, sang, dans og objekter fra de ulike områdene. En interaktiv forestilling som passer for barn fra 2 år. Familiefilm går ut denne dagen på grunn av forestilling. Husk at kaféen er åpen! Arrangeres i samarbeid med Oslo Folkeakademi Hellerud.

23


Forfattermøte FOR UNGDOMSKOLER

TIS GRA ann m Første lla! til mø

Fubiak inviterer ungdomsskoleklasser fra niende og tiende trinn til forfattermøte. Fubiak har fått med seg fire norske forfattere som hver tar for seg et tema som er aktuelt for ungdom i dagens samfunn, som radikalisering, flyktningeproblematikk og seksualitet.

5. mars:

Guro Sibeko

14. mars:

Kristin von Hirsch

12. mars:

Adel Khan Farooq

19. mars:

Simon Stranger

Mer info og påmelding til jorn.slemdal@deb.oslo.kommune. Med støtte fra Norsk Forfattersentrum.


MARS

onsdag

14.

LESESIRKEL Voksne 11.30-13.00 Gjøken

Elsker du bøker? Ønsker du å ha noen å diskutere dem med? Bli med på lesesirkelen vår! Vi har som mål å lese bøker fra alle verdens land med handling i både fortid, nåtid og framtid. Månedens bok er Allmenn teori om glemsel av José Eduardo Agualusa. Meld deg på til karoline.rosand@deb.oslo.kommune.no. Lesesirkel avholdes vanligvis hver andre onsdag i måneden.

25


MARS

onsdag

14.

NEGATIV SOSIAL KONTROLL Voksne | Ungdom 18.00-19.30 Litterær salong

Hvordan oppleves det å bli presset av familie og venner til å leve livet sitt slik andre forventer, uten å ta egne valg? Hvordan kan samfunnet beskytte enkeltpersoner mot negativ sosial kontroll? Negativ sosial kontroll handler om forskjellige former for oppsyn, press, trusler og tvang for å sikre at familiens eller gruppens normer og livsførsel følges. Groruddalstinget inviterer til et åpent folkemøte for å diskutere hvordan negativ sosial kontroll kan bekjempes. Det blir delt erfaringer, historier og meninger fra scenen. Det vil også bli satt av tid til spørsmål og kommentarer fra publikum. Følg med for detaljert program på www.fubiak.no/hvaskjer. Arrangeres i samarbeid med Groruddalstinget.

26


MARS

torsdag

15.

LITTERÆR LUNSJ: ERIKA FATLAND Voksne 11.30 Litterær salong

I Sovjetistan fra 2014 tok sosialantropolog og forfatter Erika Fatland for seg de tidligere sovjetrepublikkene i Sentral-Asia som sluttet på -stan. Grensen, som kan leses som en oppfølger, er en historisk og kulturell reiseskildring langs grensen til verdens største land - Russland. Reisen, som tok et drøyt år å gjennomføre, strekker seg fra diktaturet Nord-Korea i øst, gjennom 14 land og tre gråsonerepublikker, til Norge vest. Erika Fatland debuterte i 2009 med boka Foreldrekrigen, og har fått både Bokhandelens sakprosapris og Wesselprisen. Kaffe og te serveres. Arrangeres i samarbeid med Furuset biblioteks venneforening. 27


11


MARS

fredag

16.

ÅPENT MØTE: KROPPEN DIN EIER DU Voksne 12.00 Litterær salong

LIN inviterer i samarbeid med Redd Barna til en åpen samtale om seksuelle overgrep mot barn. Barn varsler ikke om seksuelle overgrep når de ikke har begreper om det. I de fleste tilfeller er overgriper noen de har eller har hatt et tillitsforhold til. Ofte føler barna skyld og skam. Hvordan kan vi snakke med barn om dette temaet? Hva trenger de å vite? Hvor går grensene for hva vi mener det er riktig at barna skal vite noe om? Hovedinnleder Silje Vold er spesialrådgiver i barns beskyttelse, vold og seksuelle overgrep i Redd Barna. I et panel med flere fagpersoner belyses hjelpetiltak, forebygging og behandling. Arrangeres av LIN i samarbeid med Redd Barna og Rabea kvinneforening. 29


MARS

lørdag

17.

FORTELLERLEK: HÅNDBOK FOR SUPERHELTER | Familie 13.00 Litterær salong

Bli med Per Magnus når han leker med fortellinger og historier! Store og små inviteres med inn i historiefortellingen, og kan hjelpe til med å gjøre historien levende. Denne våren er det superhelttema, og i dag forteller han historien i den splitter nye boka Håndbok for superhelter. Den handler om Lisa som får superheltevner som kommer godt med når hun skal takle nye skolekamerater som mobber. Per Magnus Barlaug er profesjonell skuespiller, og oppvokst på Furuset. Det er som vanlig også kreativt verksted i andre etasje, og familiefilm kl 14. Og husk at kaféen er åpen!

30


MARS

lørdag

17.

KULTURKAFÉ MED FILM: DET NORSKE HUS Voksne | Ungdom 16.00 Kinoteket og Kafé FUBIAK

Kultur Uten Grenser inviterer til en litt annerledes kulturkafé. Denne gangen viser vi spillefilmen Det norske hus (2016). Filmen er et satirisk og komisk blikk på hvordan det er å komme til Norge som innvandrer, kjenne på det å være fremmed og lære seg normene og reglene som gjelder her. Før filmen starter kl. 16.30, serveres det suppe. Det inviteres til samtale med regissør Jan Vardøen og hovedrolleinnehaver Sharukh Kavousi etter filmen. Filmen er tillatt for alle, men passer best for voksne og ungdom. Varighet: 1 time 20 minutter. Kinoteket har plass til 30 personer, så det lønner seg å være tidlig ute. Arrangeres i samarbeid med Kultur uten grenser.

32


MARS | KRIMUKE

tirsdag

20.

KRIMQUIZ MED TORKIL DAMHAUG Voksne 18.00 Litterær salong

Denne kvelden får publikum anledningen til å bryne seg på en quiz med krimsjangeren som tema. Torkil Damhaug er selv en anerkjent krimforfatter som vil lose oss gjennom anekdoter, fakta, og til sist kåre en verdig vinner. Lag kan melde seg på på forhånd til fubiak@deb.oslo.kommune.no, eller møte opp. Vi stiller med appelsiner og snacks som hører påsken til!

34


KRIMUKE | MARS

torsdag

22.

MATINÉ: SNØMANNEN Voksne 12.30 Kinoteket

Ukens matinévisning er hollywoodfilmen basert på Jo Nesbøs bok ved samme navn.

lørdag

24.

FINN SKURKEN! Barn 13.00 Litterær salong

Røvere, banditter og andre pøbler har flyktet fra bøkene og gjemt seg rundt omkring i huset! Møt opp klokken 13 for å hjelpe til med å samle dem sammen. Premier! Det er som vanlig kreativt verksted i andre etasje, og vi viser filmen Mesterdetektiven Basil Mus kl. 14. Husk også at kaféen er åpen!

35


MARS

mandag

26.

onsdag

28.

PÅSKEKOS OG FERIEVERKSTED Familie Hele huset

Fubiak har selvfølgelig ferieåpent, og på hverdagene i påskeferien (26.-28. mars) kan alle bli med på påskeeggjakt, og andre kreative påskeaktiviteter. Vi lager påskekyllinger og maler påskeegg på kreativt verksted, leser påskekrim, og kanskje vi stter på en påskefilm? Det er påskeverksted kl 13-15, men god stemning hele dagen. Vi finner også fram gode påskefortellinger for store og små.

36


APRIL

tirsdag

3.

NYE GRØNNSAKER I ET MULTIKULTURELT SAMFUNN | Voksne 18.00 Litterær salong

Dr. Dedichens Drivhus og Naturvernforbundet i Groruddalen inviterer til foredrag med landbruksforsker Arnulf Rein. Han skal presentere sitt forskningsprosjekt om «nye» grønnsaker fra ikkevestlige land som fint lar seg dyrke under norske klimaforhold. Det importeres mye grønnsaker fra utlandet som kan produseres i Norge. I Groruddalen har vi også mye kompetanse på hvordan disse nye grønnsakene kan brukes i matlaging. Velkommen! Arrangeres i samarbeid med Dr. Dedichens drivhus og Naturvernforbundet i Groruddalen.

38


APRIL

lørdag

7.

FORTELLERSTUND OG EVENTYRSTUND PÅ TEGNSPRÅK | Familie 13.00 Litterær salong

Anette Sandvær jobber som forteller og har hodet fullt av historier! Denne lørdagen tar hun med seg hodet, kroppen og forskjellige instrumenter til Fubiak. Hun forteller historier fra fjern og nær, om rare folk og dyr, om ting og tang. Etter at Anette har fortalt, vil Aino Hakala, som er døv, fortelle eventyret “Skinnvotten”, på et levende og visuelt tegnspråk. Aino vil fortelle om mangfold, og om hvorfor det er viktig at vi ser hvert enkelt barn. Det blir også også stemmetolket for de som ikke kan tegnspråk. Bli med på fortellermaraton på flere ulike språk denne lørdagen! Det er som vanlig kreativt verksted i andre etasje, og familiefilm kl. 14. Husk også at kaféen er åpen! Arrangeres i samarbeid med Oslo Døveforening. 39


APRIL

tirsdag

10.

TRYGGHET OG TRIVSEL FOR UNGDOM Voksne 18.00 Litterær salong

Hvordan kan foreldre bidra til at barn og unge er trygge på fritiden der de bor? Hvordan jobber Fubiak for at ungdom skal trives og utvikle seg? Og hvordan kan foreldre, skole, fritidstilbud og nabolag virke sammen til beste for våre ungdommer? Fubiak Ung inviterer til foreldremøte. Kom i dialog med fagleder for ungdom Sahra Jaber, politiførstebetjent Lone Strand fra forebyggende politi og skoleledelsen. Det blir god tid til spørsmål og samtale. Reporter Shafqat Mansoor, aka Arman Surizehi, fra humorshowet The Arman show gir et skrått blikk på oppvekst i Groruddalen. Arrangeres i samarbeid med Politiet og Natteravnene i Alna.

40


APRIL

onsdag

11.

LESESIRKEL Voksne 11.30-13.00 Gjøken

Elsker du bøker? Ønsker du å ha noen å diskutere dem med? Bli med på lesesirkelen vår! Vi har som mål å lese bøker fra alle verdens land med handling i både fortid, nåtid og framtid. Månedens bok er Ting vi mistet i brannen av Mariana Enriquez. Meld deg på til karoline.rosand@deb.oslo.kommune.no. Lesesirkel avholdes vanligvis hver andre onsdag i måneden.

41


APRIL

lørdag

14.

FORTELLERLEK: GUMMI-TARZAN Familie 13.00 Litterær salong

Bli med Per Magnus når han leker med fortellinger og historier! Store og små inviteres med inn i historiefortellingen, og hjelper til med å gjøre historien levende. Denne våren er det superhelttema. Denne lørdagen utforsker han historien i klassikeren GummiTarzan, om Ivan Olsen, som han egentlig heter, som er en helt vanlig gutt uten særlige superkrefter. Det er helt til han møter en vaskeekte heks! Per Magnus Barlaug er profesjonell skuespiller, og oppvokst på Furuset. Det er som vanlig også kreativt verksted i andre etasje, og familiefilm kl 14. Og husk at kaféen er åpen!

42


APRIL

tirsdag

17.

ÅRSMØTE OG BOKSLIPP Furuset biblioteks venneforening 17.30 Litterær salong

Vil du være med og påvirke ditt lokale bibliotek? Vil du være med og gjøre tilbudet enda bedre? Furuset biblioteks venneforening holder årsmøte og ønsker alle nye og gamle medlemmer velkommen! Ønsker du å melde deg inn? Send e-post til furubib.venner@gmail. com. Årsavgiften er kr 50,- som kan betales til konto 1503.3857516. Lik og les mer om foreningen på facebook.com/furusetbiblioteksvenneforening. Årsmøtet avsluttes med et litterært kveldsarrangement, med bokslipp av vårens nyheter. Følg med på fubiak.no/hvaskjer for oppdatert informasjon. Her får du muligheten til å låne med deg de ferskeste bøkene fra våren før alle andre! 43


APRIL

torsdag

19.

LITTERÆR LUNSJ: NIELS FREDRIK DAHL Voksne 11.30 Litterær salong

“Den historien jeg ikke ville ha, skulle vise seg å være min”. Flere år etter morens død åpner han dagboken hennes. Den hun kalte nattboken, som hun skrev da han var barn. Hun hadde gitt han lov til å gjøre som han ville med den. Han hadde tatt i mot, selv om han egentlig ikke ville. Han hadde stengt moren ute fra livet sitt for lenge siden, ville ikke ha noe med det å gjøre. Boken gir innsikt i hans mors tunge psyke og følelsesliv, og på den måten forteller dagboken også noe om han selv. Niels Fredrik Dahl har utgitt noveller, dikt, gjendiktning og skuespill. Hans første roman Journalisten utkom i 1997. Han har blitt tildelt Brageprisen og vært nominert til Kritikerprisen og P2-lytternes pris. I samarbeid med Furuset biblioteks venneforening. 44


Dialogkafé U N G D I A L O G

VELKOMMEN TIL DIALOGKAFÉ PÅ FUBIAK! UngDialog er en møteplass, et nettverk og en dialogressurs! Møteplassen for unge/unge voksne interessert i dialog, der tema relatert til tro og livssyn står i fokus. Dialogkafé er en av UngDialogs kjerneaktiviteter. Her diskuteres alt fra typiske «religiøse» temaer til aktuelle samfunnsspørsmål. Vi skal gjennomføre praktiske, morsomme og lærerike dialogøvelser og gruppediskusjoner, og ikke minst spise god mat (selvfølgelig med vegetarisk alternativ). Alle som er interessert i åpen dialog er hjertelig velkommen.

Les mer om programmet, tema og foredragsholder på UngDialogs facebookside eller hjemmeside.


APRIL

lørdag

21.

VÅRFEST Familie 12.00 Hele huset

Velkommen til vårfest! Vi har mye å feire i april, med både den internasjonale barnebokdagen (2. april), verdens bokdag (23. april) og den lokale forfatteren Inger Hagerups bursdag (14. april). Og dessuten er det vår! Sammen med Furuset hagelag kan alle barn komme og så en solsikke. De stiller med jord, potter og tips og triks til hvordan dyrke en høyreist solsikke. I tillegg blir det forestilling, bokloppis, kreativt verksted og åpen kafé. I samarbeid med Furuset hagelag.

Forestilling: Havets bunn 13.00 Hagerup Vi markerer Inger Hagerups fødselsdag med teaterforestilling inspirert av hennes dikt “På havets bunn står skutene”. Bli med Det stille teateret på en vakker, ordløs oppdagelsesreise ned i havdypet. Glitrende fiskestimer stryker forbi, mens maneten duver sakte med bølgene. En sjenert eremittkreps våger seg fram fra sitt skjulested, og kamskjellet vokter sin hemmelighet. En undrende forestilling for barn fra null til fem år. Av og med Thea Elisabeth Skallevold.

46


APRIL

lørdag

28.

UTEKLUBB OG SYKKELFIKS Ungdom 12.00 Inne og ute

Vi feirer fritidsklubbenes dag og åpner en endags pop-up utendørs fritidsklubb med turneringer, oppvisninger, bordtennis, sjakk, løkkefotball og premier. Alle kan prøve seg! I tillegg åpner vi det det populære sykkelutlånet for vårsesongen. Med frivillige vil man også kunne få hjelp til og opplæring i grunnleggende vårpuss og vedlikehold på sykkel, som å olje sykkelkjedet, pumpe luft og skifte sykkelslange. Du må selv ta med deler som du ønsker å få hjelp til å skifte. Bli med ut med mekking, musikk, enkel servering og god stemning. For de minste blir det som vanlig familievennlig film inne kl. 14.

48


MAI

torsdag

3.

LITTERÆR LUNSJ: ANNE HOPE JAHREN Voksne 11.30 Litterær salong

Anne Hope Jahren er planteforsker. Hun vil se verden fra plantenes perspektiv, fra frøet som skal sende ut sin aller første rot, til den voksne plantens kamp for å overleve. Plantenes liv er fulle av dramatikk og avgjørende øyeblikk - sjansen for at et frø skal bli til et tre er én til en million. Alt jeg vet om planter som ble utgitt i fjor, er også fortellingen om hvordan Jahren selv ble forsker, mot alle odds. Og ikke minst er det fortellingen om hvordan et helt spesielt vennskap har fått sette sitt preg på to forskerliv. Veien har vært lang fra småbyen i Minnesota til internasjonal anerkjennelse og en plass på TIME Magazines liste over verdens 100 mest innflytelsesrike personer. Anne Hope Jahren driver nå sitt laboratorium på Blindern i Oslo. Arrangeres i samarbeid med Furuset biblioteks venneforening. 49


MAI

lørdag

5.

KULTURKAFÉ Voksne

Kultur uten grenser inviterer til en ettermiddag med spennende kulturprogram. Det blir musikk og enkel servering. Mer informasjon kommer etter hvert på www.kulturutengrenser.no. Arrangeres i samarbeid med Kultur uten grenser.

onsdag

9.

LESESIRKEL Voksne 11.30-13.00 Gjøken

Elsker du bøker? Ønsker du å ha noen å diskutere dem med? Bli med på lesesirkelen vår! Vi har som mål å lese bøker fra alle verdens land med handling i både fortid, nåtid og framtid. Månedens bok er Brente skygger av Kamila Shamsie. Meld deg på til karoline.rosand@deb.oslo.kommune.no. Lesesirkel avholdes vanligvis hver andre onsdag i måneden.

50


MAI

lørdag

12.

FORTELLERLEK: ROBIN HOOD Familie 13.00 Litterær salong

Bli med Per Magnus når han leker med fortellinger og historier! Store og små inviteres med inn i historiefortellingen, og hjelper til med å gjøre historien levende. Denne våren er det superhelttema, og i dag utforsker han historien om Robin Hood, en skikkelig helt, som er kjent for å ta fra de rike og gi til de fattige. Per Magnus Barlaug er profesjonell skuespiller, og oppvokst på Furuset. Det er som vanlig også kreativt verksted i andre etasje, og familiefilm kl 14. Og husk at kaféen er åpen!

51


MAI

torsdag

17.

FEIRING AV NASJONALDAGEN PÅ FURUSET

Bli med på 17. mai-feiring på Furuset skole. Flaggheising kl. 0800. Det blir taler og korpset spiller. Etter 17. maitoget i sentrum blir det borgertog og et tradisjonelt 17. mai-arrangement i skolegården til Furuset skole. Leker for barna. Salg av kaker, kaffe, is, brus osv. Underholdning og sosialt samvær. Alle er hjertelig velkommen! Arrangeres av Furuset skole FAU

52


MAI

lørdag

26.

FRIVILLIGFEST OG VÅRDUGNAD Alle som vil bidra 13.00 Hele huset

Vi trenger hjelp til å ta vare på det populære huset vårt som har over 350.000 besøkende i året! Derfor inviterer vi organisasjoner som bruker huset til sine aktiviteteter og alle andre som er glad i Fubiak til felles dugnad. Sammen skal vi vaske, pusse og flikke slik at huset fortsetter å skinne. Dugnaden avsluttes selvsagt med velfortjent felles fest. Det blir gratis grilling, musikk og kos for alle som har bidratt. Påmelding på bit.ly/dugnad2018 eller fubiak@deb.oslo.kommune.no. For de som trenger å slappe litt av snurrer vi som vanlig familiefilm kl. 14.

53


ARRANGEMENTER

LÅN ROM TIL ARRANGEMENTER Vi låner ut rom gratis til åpne, inkluderende arrangementer som bidrar til en positiv utvikling av nærmiljøet. Se informasjon og fyll ut skjema på www.fubiak.no/lokaler, så får du tilbakemelding når forespørselen er behandlet. Har du spørsmål, ta kontakt på lokaler.fubiak@deb.oslo.kommune. no, eller kom innom infopunktet i den betjente åpningstiden.

HVA SKJER? For full og oppdatert oversikt over programmet på FUBIAK, se www.fubiak.no/hvaskjer. Har du spørsmål og innspill om programmet eller aktiviteter på huset, ta kontakt med programansvarlig Helene på helene.voldner@deb.oslo.kommune.no.

54


KREDITERING

TAKK TIL: JobbX karrieresenter for ungdom, Aktive damer, LIN, Røde Kors, Bydelsmødre, DNT, Groruddalen sjakklubb, Rotary Oslo Nord, Østre Aker husflidslag, Sykkel i Oslo, Stiftelsen Betanien Oslo, RISAF, Seniornett, Frivillighet Norge, Midtøsten Gruppen ALna Bydel, Rabea kvinneforening, Diabetesforbundet Oslo, Oslo Folkeakademi Hellerud, Groruddalstinget, Redd Barna, Kultur uten grenser, Dr. Dedichens drivhus, Naturvernforbundet i Groruddalen, Natteravnene, Furuset hagelag, UngDialog, Oslo Døveforening, Furuset biblioteks venneforening (vil du være med? Kontakt furubib.venner@gmail.com) Design og layout: Eirik Kjellsen Foto og illustrasjoner: Eirik Kjellsen, Ellen Johanne Jarli, Tim Poppe, Bivfrost Film, Beacon Isles Film, United, International Pictures Norway, Micah Lidberg, Ole Lund Kirkegaard, Baard Henriksen, Erica Morrow Trykk: Yello Digital AS

Hold deg oppdatert! FUBIAK og FUBIAK UNG

www.fubiak.no Med støtte fra:

55

FUBIAK og FUBIAK UNG


www.fubiak.no

Vår 2018 program  
Vår 2018 program  

Program for mars, april og mai på Furuset bibliotek og aktivitetshus, vår 2018

Advertisement