__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

PINTAA

FSP FINNISH STEEL PAINTING SIDOSRYHMÄLEHTI NRO 1/2018

SYVEMMÄLTÄ

4 6 10

Joustavuus ja monipuolisuus vahvuutena Porissa Teräsputkien pintakäsittely Esplanadin alla Suursillan remontti keskellä Rovaniemeä

FSP FINNISH STEEL PAINTING OY | KALLIOSOLANTIE 3, 01740 VANTAA | WWW.FSPCORP.COM


4

10

Joustavuus ja monipuolisuus vahvuutena Porissa

Teräsputkien pintakäsittely Esplanadin alla

Suursillan remontti keskellä Rovaniemeä

PINTAA

SYVEMMÄLTÄ

2

6

FSP Finnish Steel Painting Oy on yksi Pohjois-Euroopan johtavista pintakäsittely- ja lisäarvopalveluita tarjoavista yrityksistä. Keskitymme entistä enemmän perinteisestä pintakäsittely-yrityksestä tuotannon ja palveluiden kehittämiseen sekä uusien menetelmien ja teknologioiden tarjoamiseen. Näin varmistamme myös asiakkaamme kilpailukyvyn säilymisen tulevaisuudessa alan kärkitekijänä. Yhtiö noudattaa tiukasti laatu-, ympäristö-, työturvallisuus- ja terveysstandardeja. Yhtiössä työskentelee noin 240 alan ammattilaista ja sen liikevaihto oli noin 22 miljoonaa euroa vuonna 2017. Yrityksellä on noin 20 toimipaikkaa sekä projektitoimintaa kattavasti Suomessa, Puolassa ja Virossa.

Pintaa Syvemmältä on FSP Finnish Steel Painting Oy:n sidosryhmälehti. Lehti ilmestyy kolme kertaa vuodessa. Toimitus ja ulkoasu: Viestintätoimisto VCA Oy Painopaikka: Savion Kirjapaino Oy Kansikuva: Kai Filppula Pääkonttori: Kalliosolantie 3 01740 Vantaa www.fspcorp.com ➤ PINTAA SYVEMMÄLTÄ


Eilispäivän työmenetelmillä ei tehdä huomisen töitä Olemme alkuvuoden aikana saavuttaneet merkittäviä läpimurtoja. Nostan niistä esille kolme. Ensimmäiseksi, olemme keskellä teollisuuden ja työmenetelmien murrosta. Siksi olemme keskittyneet entistä enemmän perinteisen pintakäsittelyn lisäksi tuotannon ja palveluiden kehittämiseen sekä uusien menetelmien ja teknologioiden tarjoamiseen. Yhdeksi kysytyimmäksi kasvupalveluksi on noussut äärimmäisiä olosuhteita kestävä polyurea. Alkuvuonna saimme siitä urakkatilaukset muun muassa Rauman Meriteollisuuskiinteistö Oy:ltä ja Cramo Finlandilta. Rauman Meriteollisuuskiinteistön Mikko Tapani kuvaa sen hyötyjä osuvasti lehden sivulla 14: ”Polyurea nousi ykkösvaihtoehdoksi tehokkaan eristävyyden, kulutuskestävyyden ja helpon puhdistettavuuden takia.” Toiseksi, olemme alkuvuonna saaneet merkittäviä projektitilauksia. Sivuilla 10−12 esittelemme hanketta, jossa pintakäsittelemme tänä vuonna 400 metriä pitkän Ounaskosken rautatie- ja maantiesillan. Kyseessä on yhtiön historian suurin yksittäinen siltaprojektitilaus Suomessa ja samalla yksi Rovaniemen vuoden merkittävimmistä investoinneista. Pääurakoitsija Destia Rail valitsi FSP:n pintakäsittelyurakan toteuttajaksi suuren kokoluokan, aiempien hyvien kokemusten ja osaamisen ansiosta. Vastasimme alkuvuonna myös jättipumppujen teräsputkien pintakäsittelystä tunneliolosuhteissa 50 metrin syvyydessä Helsingin Esplanadin alla. Tilaajana oli energiayhtiö Helen, joka rakentaa Helsinkiin jo toisen suuren, teollisen mittakaavan lämpöpumppulaitoksen. Kolmanneksi, teollisuus on muuttunut entistä nopealiikkeisemmäksi, minkä takia joustavuus korostuu koko tuotantoketjussa. Pintakäsittelyprosessi pitää pystyä käynnistämään hyvin nopealla vasteajalla ja se on toteutettava sovitussa aikataulussa ennen kuin työmaalla siirrytään seuraavaan vaiheeseen. Yhteenvetona: menestyminen teollisuudessa vaatii nyt entistä erikoistuneempia menetelmiä ja teknologioita, jotka on pystyttävä tarjoamaan entistä nopeammalla vasteajalla laadusta ja toimitusvarmuudesta tinkimättä. Meillä on hyvät eväät menestykseen teollisuuden murrosvaiheessa. Hyvä lukija, käännä nyt sivua ja tutustu rauhassa case-tarinoihimme ja tuoreisin yritysuutisiimme. Ota rohkeasti yhteyttä, olemme valmiit täyttämään toiveesi fiksusti, sovitusti ja palvelualttiisti. Yhteistyöterveisin,

Pentti Virtanen Toimitusjohtaja, FSP Finnish Steel Painting Oy

Seuraa yritysuutisiamme nyt myös Facebookissa ja LinkedInissä, niin pysyt jyvällä kuulumisistamme. Klikkaa linkkiä fspcorp.com-etusivulla tai suoraan Facebookissa ja LinkedInissä.

PINTAA SYVEMMÄLTÄ ➤

3


Joustavaa ja monipuolista

pintakäsittelyä Porissa CASE

FSP ON TOTEUTTANUT VIIMEISEN VUODEN AIKANA USEITA HAASTAVIA PINTAKÄSITTELYURAKOITA SEKÄ PORIN KARJARANNAN PINTAKÄSITTELYLAITOKSELLA ETTÄ SATAKUNNAN PROJEKTITYÖMAILLA. URAKKAKOHTEINA ON OLLUT MONIPUOLISESTI KONEPAJATEOLLISUUDEN ERI OSIEN PINTAKÄSITTELYÄ JA PALOSUOJAPINNOITUKSIA.

Toimitusvarmaa ja laadukasta IS Worksin ydinosaaminen kattaa muun muassa monipuoliset ja vaativat levy-, hitsaus- ja koneistustyöt. Se on tilannut viimeisen vuoden aikana FSP:ltä muun muassa erilaisiin vaativiin olosuhteisiin tulevia meriteollisuus - ja voimalaitoskomponenttien pintakäsittelyä. ”Kaikki on mennyt sujuvasti. Pintakäsittelyä on katsottu meidän näkökulmasta ja tarpeisiimme on vastattu. Arvostamme asioinnin jouhevuutta, dokumentointia ja raportointia. Pintakäsittelyn dokumentoinnin

4

➤ PINTAA SYVEMMÄLTÄ

Kuva: FSP

Yksi suurimmista kilpailueduista Porissa on FSP:n työnjohtaja Joacim Eklundin mukaan pintakäsittelylaitoksen suuri nostokapasiteetti, joka yltää jopa 16 tonniin. Tästä syystä tilat mahdollistavat suurten ja pitkien kappaleiden liikuttelun ja pintakäsittelyn. Tilat ovat Porin Karjarannan suurimmat, missä teollista pintakäsittelyä voidaan tehdä. ”Erityistä Norsok-hyväksytyssä laitoksessa on se, että kraanat löytyvät pintakäsittelylinjan molemmista päistä. Joustavuus on ehdottomasti yksi vahvuutemme. Voimme hyvin lyhyellä vasteajalla vastata pintakäsittelystä joko projektikohteissa tai pintakäsittelylaitoksessa”, Eklund kertoo. Yksi tyytyväisimmistä asiakkaista Porissa on täyden palvelun tilauskonepajayritys IS Works Oy, joka valmistaa teollisuusasiakkaille kunnossapitoon ja huoltoon tarvittavia varaosia ja komponentteja. Vuonna 1999 perustettu yhtiö toimii yhteistyössä kotimaisten kone- ja laitevalmistajien kanssa.

FSP on pintakäsitellyt lentokenttien auroja Fortacolle Porin pintakäsittelylaitoksessa.


Kuva: Mikael Leppäniemi

Marko Hedman (oik.) arvostaa FSP-kumppanuudessa asioinnin jouhevuutta, dokumentointia ja raportointia. Joacim Eklundin mukaan yksi suurimmista kilpailueduista on pintakäsittelylaitoksen suuri nostokapasiteetti.

pöytäkirjat ovat tulleet ajallaan”, kertoo IS Worksin tuotannonsuunnittelija Marko Hedman. ”Se on tehty, mitä on alun perin sovittu. Toimitusvarmuus ja työn laatu ovat vastanneet odotuksia”, Hedman jatkaa.

Porissa FSP on tehnyt myös palosuojapinnoituksia rakennusurakoitsijoille. Yksi tuoreimmista asiakkuuksista on Skanska, joka on rakentanut viisikerroksista uudisrakennusta Satakunnan keskussairaalaan. FSP:n tehtävänä oli toteuttaa kyseisen kiinteistön ilmastointikonehuoneen runkorakenteen palosuojapinnoitustyöt. Rakennuksen käyttöönotto tapahtuu vaiheittain alkuvuonna 2019. Yksi viime vuoden erikoisimmista urakoista oli koivuvanerilevyjen pinnoitustyöt, jonka tilasi sastamalainen Riga Wood Finland Oy. Se on Latvijas Finieriksen kokonaan omistama tytäryhtiö. Latvijas Finieris on Euroopan suurimpia koivuvanerin valmistajia. FSP pintakäsitteli koivuvanerin, minkä Riga Wood Finland jalosti eteenpäin muun muassa liukuesteeksi. Pintakäsittelykohteina Porissa ovat olleet lisäksi muun muassa aaltopellit SSV Tanksille, erilaiset osat Valmetille, lentokenttien lumiaurat Fortacolle ja leikkuupuimureiden osat Sampo-Rosenlewille.

Kuva: FSP

Palosuojapinnoitukset rakennusliikkeille

Porissa FSP on tehnyt palosuojapinnoituksia rakennusurakoitsijoille.

PINTAA SYVEMMÄLTÄ ➤

5


Jättipumppujen teräsputkien pintakäsittely

50 metriä Esplanadin alla CASE

ENERGIAYHTIÖ HELEN OTTAA KESÄLLÄ 2018 KÄYTTÖÖN KAKSI MASSIIVISTA LÄMPÖPUMPPUA 50 METRIN SYVYYDESSÄ ESPLANADIN ALLA, HELSINGIN YDINKESKUSTASSA. RAKENNUSURAKAN AIKANA FSP VASTASI LÄMPÖPUMPPUJEN PUTKISTOJEN PINTAKÄSITTELYSTÄ.

Kyseessä on merkittävä uusiutuvaa energiaa tarjoava investointi, jossa Helen rakentaa Helsinkiin jo toisen suuren, teollisen mittakaavan lämpöpumppulaitoksen. Pumpuilla tuotetaan sekä kaukojäähdytystä että kaukolämpöä asuin- ja liikekiinteistöihin Helsingin alueella. Kaksi uutta jättimäistä lämpöpumppua kasvattavat Helsingin kaukojäähdytyskapasiteettia kierrättämällä hukkaan menevää lämpöä ja siirtämällä sitä kaukolämpöön. Kun lämpöä voidaan tuottaa kierrättämällä, sitä ei tarvitse tehdä niin paljon fossiilisilla polttoaineilla. Helenin projektipäällikkö Eero Kaartokallio on tyytyväinen FSP-kumppanuuteen rakennusurakan aikana. Valtava Helenin rakennusurakka käynnistyi suunnittelulla ja laitehankinnoilla vuonna 2016, jonka jälkeen urakka siirtyi vilkkaaseen rakennusvaiheeseen syksyllä 2017. FSP liittyi urakkaan mukaan pintakäsittelyn toteuttajaksi alkuvuonna 2018.

6

➤ PINTAA SYVEMMÄLTÄ

Yhden lämpöpumppukokonaisuuden pituus on noin 11 metriä, leveys noin 6 metriä ja korkeus noin 5 metriä. ”Pintakäsittelyn päätehtävänä on suojata lämpöpumpun teräsputkia korroosiolta eli estää ruostumista. Maan alla teräsputkissa on suuri lämpötilaero putken sisä- ja ulkopinnan välillä, mikä tuo mukanaan kondensoitumisriskin putkien pinnalle. Kondensoitumista ehkäistään pintakäsittelyn lisäksi putkien tiiviillä eristyksellä”, Kaartokallio kertoo. FSP-kumppanuudessa Kaartokallio arvostaa ennen kaikkea ammattitaitoista otetta ja laatua, joka on vastannut odotuksia vaativissa olosuhteissa tehdyssä pintakäsittelyurakassa. ”Yhteistyö FSP:n kanssa oli meille positiivinen kokemus. Saimme sen, mitä olimme tilanneet. Yhteistyön käynnistymistä vauhdittivat aiemmat hyvät kokemukset FSP:stä.”


7

Kuvat: Kai Filppula

PINTAA SYVEMMÄLTÄ ➤


Yhden lämpöpumppukokonaisuuden pituus on noin 11 metriä, leveys noin 6 metriä ja korkeus noin 5 metriä. Pintakäsittely suojaa lämpöpumpun teräsputkia korroosiolta.

Joustavuus pintakäsittelyssä Kaartokallio nostaa lisäksi esille joustavuuden, joka korostuu monivaiheisessa rakennusurakassa. ”FSP pystyi hyvin nopealla vasteajalla käynnistämään pintakäsittelyprojektin ja toteuttamaan sen sovitussa aikataulussa. Pintakäsittely piti tehdä tiukassa aikataulussa, koska kokonaisurakassa oli määrä siirtyä nopeasti seuraavaan työvaiheeseen.” ”Urakkaa nopeutettiin sillä, että putket tuotiin työmaalle jo pohjamaalattuina. FSP:n vastuulla oli teräsputkien hitsaussaumojen pohjamaalaus ja kaikkien putkien pintamaalaus.” ”Saimme FSP:ltä myös arvokasta konsultaatiota maalien valinnassa. Maaleilta vaadittiin tiettyjä ominaisuuksia äärimmäisten olosuhteiden vuoksi.” ”Pintakäsittely maan alla tunneliolosuhteissa ja tiukka aikataulu varmistivat sen, että hanke oli meille todellinen näytön paikka. Hankkeen haastavuus teki urakan onnistumisesta entistä hienompaa. Hyödynsimme innovatiivisia työmenetelmiä ja nostintekniikkaa turvallisuusmääräysten mukaisesti. Meillä oli jo aiemmin vahvaa kokemusta pintakäsittelystä maanalaisissa olosuhteissa”, kuvailee FSP:n työnjohtaja Kari Holm. Pintakäsittelykalusto kuljetettiin pakettiautossa maan päältä noin puolen kilometrin mittaista ahdasta ajotunneliosuutta pitkin rakennettavan lämpöpumppulaitoksen työmaalle, joka on noin 50 metriä Esplanadin alapuolella.

8

➤ PINTAA SYVEMMÄLTÄ

Eero Kaartokallion mukaan FSP pystyi hyvin nopealla vasteajalla käynnistämään pintakäsittelyprojektin ja toteuttamaan sen sovitussa aikataulussa.


Maan alla teräsputkissa on suuri lämpötilaero putken sisä- ja ulkopinnan välillä, mikä tuo mukanaan kondensoitumisriskin putkien pinnalle. Kondensoitumista ehkäistään pintakäsittelyn lisäksi putkien tiiviillä eristyksellä.

Suurinvestoinnin arvo yli 10 miljoonaa euroa Käytännössä Helenin lämpöpumppujärjestelmä toimii siten, että järjestelmä kierrättää ja ottaa talteen kiinteistöistä lämpöä, joka menisi normaalisti hukkaan. Järjestelmä vie pumpuilla kylmää vettä kiinteistöihin ja ottaa niiden hukkalämmöt talteen veteen. Vesi siirretään sitten takaisin laitoksille eli lämpöpumpuille, joissa sitä voidaan taas viilentää. Tätä varten Esplanadin alle on rakennettu noin 26 000 kuution kokoinen jäähdytysvesivarasto. Tämän maanalaisen tekojärven eli akkusäiliön pohja on noin 100 metrin syvyydessä. Akulla viilennetään vettä, jonka jälkeen sitä voidaan ohjata rakennusten jäähdytyslaitteisiin. Kahden lämpöpumpun yhteenlaskettu uusiutuva lämmitysteho tulee olemaan 22 megawattia. Yhteenlaskettu uusiutuva lämmitysteho vastaa noin 10 000 kerrostalohuoneiston lämpötehon tarvetta. Investointi vähentää Helenin hiilidioksidipäästöjä noin 20 000 tonnia vuodessa, kun lämpöpumpuilla korvataan fossiilisten polttoaineiden käyttöä kaukolämmön tuotannossa. Investoinnin arvo on yli 10 miljoonaa euroa.

Helen Oy • Yksi Suomen suurimmista energia-alan yrityksistä • Helsingissä kolme voimalaitosta, 10 lämpölaitosta ja kaksi maanalaista jäähdytyskeskusta sekä maailman suurin lämpöpumppulaitos • Myy sähköä eri puolille Suomea sekä kaukolämpöä että kaukojäähdytystä Helsingissä • Energiantuotanto palkittu maailman tehokkaimpana • Tavoitteena saavuttaa sataprosenttinen ilmastoneutraalius • 400 000 asiakasta eri puolella Suomea

PINTAA SYVEMMÄLTÄ ➤

9


Ounaskosken suursillan remontti keskellä Rovaniemeä CASE

FSP ON SAANUT SUOMESSA YHTIÖN HISTORIAN SUURIMMAN YKSITTÄISEN SILTAPROJEKTITILAUKSEN. SEN TEHTÄVÄNÄ ON PINTAKÄSITELLÄ MAALIS−LOKAKUUN 2018 AIKANA LÄHES 400 METRIÄ PITKÄ OUNASKOSKEN RAUTATIE- JA MAANTIESILTA. KYSEESSÄ ON YKSI ROVANIEMEN VUODEN MERKITTÄVIMMISTÄ INVESTOINNEISTA.

10

➤ PINTAA SYVEMMÄLTÄ

Kolmantena perusteena Tuokila mainitsee, että kumppanilla on oltava osaamista, kykyä ja aitoa halua ryhtyä vaativiin projektiurakoihin, jotka vaativat kaikilta osapuolilta kustannustehokkuutta ja joustavuutta. Tiukoissa aikatauluissa on pysyttävä laadusta tinkimättä.

Maamerkistä entistä ehompi Suururakka käynnistyi lokakuussa 2017, jolloin Destia ryhtyi rakentamaan molemmin puolin siltaa kevyen liikenteen väyliä. Uudistetuista väylistä tulee leveämmät ja käyttäjäystävällisemmät. Projekti jatkui alkuvuonna 2018, jolloin Destia käynnisti varsinaisen rautatie- ja maantiesillan kunnostustyöt. Kaikki liikenne ohjattiin kulkemaan Jätkänkynttilän sillan kautta. ”Sillan sulkeminen on ainoa keino remontoida vanha silta. Silta on suljettu liikenteeltä kahdeksan kuukautta

Kuvat: Rikumatti Jurmu

Sillan peruskorjauksesta vastaa Destia Rail, joka valikoi tarjouskilpailun jälkeen sillan pintakäsittelykumppaniksi FSP:n. Destia Railin työpäällikkö Mika Tuokilan mukaan valinnassa painoi kolme ratkaisevaa tekijää. ”Pintakäsittelykumppanin on oltava liikevaihdoltaan riittävän iso yritys näin suureen projektiin. Yhtä suuria siltaurakoita tehdään vuosittain maassamme yksi tai kaksi eli se on yksi tämän vuoden suurimmista siltatyömaista Suomessa”, Tuokila kertoo. Toiseksi painavaksi syyksi hän kertoo aiemmat hyvät kokemukset FSP:stä vaativien siltaurakoiden kumppanina. Esimerkiksi vuonna 2013 kumppanukset tekivät yhteistyötä Rovaniemellä Markkasuvannon sillan kunnostushankkeessa. Rovaniemen sillat ovat muutenkin tulleet tutuiksi FSP:läisille. FSP pintakäsitteli kesällä 2011 Jätkänkynttilän vinoköysisillan ja kesällä 2010 Suutarinkorvan ratasillan.


PINTAA SYVEMMÄLTÄ ➤

11


junaliikennettä lukuun ottamatta, ja tämän aikana tehdään esimerkiksi ratatekniset työt, sillan pintakäsittelytyöt, asfaltointi, kiveykset ja paljon muuta. Remontin jälkeen silta on uudenaikaisempi, ja yksi Rovaniemen maamerkeistä saa arvoisensa ulkomuodon”, Tuokila kertoo.

Ympäristöä suojellaan keskellä Rovaniemeä FSP:n urakka alkoi maaliskuun puolivälissä, jolloin se ryhtyi suihkupuhdistamaan sillan pintaa ruosteesta, vanhasta pinnoitteesta ja muista epäpuhtauksista. Viimeksi siltaa oli huollettu 1940- ja 1970-luvuilla. ”Sillan teräsrakenteet olivat jo huollon tarpeessa, sillä rakenteissa oli ruostetta ja silta oli visuaalisesti ruman näköinen. Teiden suolaus ja jatkuva liikenne syövyttävät vuosikymmenien mittaan sillan rakenteita. Siltaa käyttää päivittäin noin 10 000 ajoneuvoa pyöräilijöiden ja kävelijöiden lisäksi”, Tuokila kuvailee. Ympäristönsuojelu nousee hankkeessa avainasemaan, sillä urakka tehdään keskellä Rovaniemen kaupunkia lähellä asutusta. Tästä syystä FSP:n liiketoimintayksikön päällikkö Henri Kimingin mukaan kaikki hiekkapuhallusjätteet kerätään talteen.

Joustavuus avaintekijäksi Urakassa hyödynnetään suojahuputusta, joka estää hiekkapuhalluspölyn leviämistä ympäristöön. Pintakäsittely perustuu neljään maalikerrokseen. Maalit valitaan Kimingin mukaan tilaajan standardien mukaan. Laatua valvotaan tiukasti dokumentoinnilla ja tarkastuksilla, jotka kattavat koko pintakäsittelyjärjestelmän. Pintakäsittelyn valvojana toimii Ramboll Oy.

12

➤ PINTAA SYVEMMÄLTÄ

”Yksi urakan mielenkiintoisimmista haasteista on tiukka aikataulu, johon olemme varautuneet hyvin joustavan toimintatapamme myötä”, Kiminki kertoo. Alkuvaiheessa FSP urakoi yhdessä työvuorossa, mutta siirtyy vaiheittain kahteen työvuoroon sääolosuhteiden muuttuessa kesäisempään suuntaan. Paikalla FSP:ltä on työnjohtajan Kari Holmin lisäksi kahdeksan pintakäsittelijää, mutta työtahdin kiihtyessä työmaalla on enimmillään kaksi työnjohtajaa ja noin 14 pintakäsittelijää. Kunnostettu silta avataan uudelleen aikaisintaan loppuvuodesta 2018.

Ounaskosken siltaremontti Ounaskosken rautatiesilta on Kemijoen Ounaskosken Rovaniemen keskustassa ylittävä teräsristikkorakenteinen kaksikantinen rautatie- ja maantiesilta. Ylempää sillan kantta käyttää rautatieliikenne, alempaa kantta käyttää kaupungin, Ounasvaaran ja lähiseutujen välinen autoliikenne. Autokannen sivuilla kulkevat kävely- ja pyörätiet. Se on yksi Rovaniemen maamerkeistä. Remontin aikana noin 400 metriä pitkä ja kahdeksan metriä leveä silta pintakäsitellään, ajotien asfaltti uusitaan ja kevyen liikenteen väyliä levennetään nykyisestä kahdesta metristä kolmeen metriin. Kevyen liikenteen teräsulokerakenteet puretaan sillan molemmin puolin, ja tilalle rakennetaan uudet. Myös sillan valaistus, kaiteet ja kevyen liikenteen väylien lankutus uusitaan. Ylhäällä kulkevaa rautatietä kunnostetaan muun muassa asentamalla uudet kiskot ja uusimalla radan sepelit. Sillan omistaa Liikennevirasto. Urakan toteuttaa Destia Rail Oy. Remontti maksaa noin 7,4 miljoonaa euroa.


Uudet ammattilaiset koulutuksen ja työssä oppimisen kautta UUTINEN

Koulutuksen ja työssäoppimisen yhdistävä rekRekryKoulutus rytointikoulutus sisältää 20 teoriaopetuspäivän lisäksi käytännön työskentelyä FSP:n pintakäsitKoulutus telylaitoksilla. Samalla koulutukseen osallistujat Työpaikka suorittavat alalla yleisesti vaadittavat työturvalliTyössäoppiminen suus-, tulityö- ja hätäensiapukortit. Tiivis koulutus kestää maaliskuun alusta kesäkuun puoliväliin saakka. ”Koulutettavat valikoituivat erittäin tiukan seulan läpi. He ovat erittäin motivoituneita, ja heillä on erittäin kova halu oppia. He odottavat jo innokkaasti, milloin pääsevät maalaamaan. Olen ollut työvoimakoulutuksessa 14 vuotta ja tämä ryhmä on yksi parhaimmista urallani”, kertoo Jari Välkkynen, joka työskentelee teollisen pintakäsittelyn lehtorina Ammattiopisto Tavastiassa. ”Ammattitaitoisille pintakäsittelijöille on kysyntää jatkossakin täällä Suomessa. Vaatimuksina koulutukseen pääsyssä olivat motivaatio uuden oppimiseen sekä into kehittyä teollisen pintakäsittelyalan ammattilaiseksi”, kertoo FSP:n henkilöstöjohtaja Mari Rajamäki. Koulutukseen osallistuvilta ei vaadittu erityistä osaamis- tai koulutustaustaa. Eduksi olivat aiempi työskentely valmistavan teollisuuden parissa tai maalausalan tehtävissä, riittävä suomen kielen taito sekä hyvä fyysinen kunto. Rekrytointikoulutus yhdistää koulutuksen ja työssäoppimisen. Se

Joustavuus ja liikkumisvalmius ”Haemme ensisijaisesti tuotannon työntekijöitä pintakäsittelylaitoksille ja projekteihin. Hakuprosessissa korostimme erityisesti joustavuutta ja liikkumisvalmiutta pääasiassa kotimaassa”, Rajamäki kertoo. ”Laatu-ajattelu on keskeisellä sijalla. Pintakäsittelijöiden täytyy olla ylpeitä työnsä jäljestä. Meillä on hyviä kokemuksia aiemmasta rekrytointikoulutusohjelmasta vuodelta 2015, jolloin saimme joukkoomme oikean asenteen omaavia uusia osaajia.” Koulutuksessa käydään läpi mm. metallipintojen mekaanista ja kemiallista esikäsittelyä, ruiskumaalausta sekä alaan liittyvää kone- ja laitetekniikkaa. Koulutusohjelma on suunniteltu vastaamaan FSP:n tarpeita ja siksi

Kuva: Jari Välkkynen

FSP KOULUTTAA KEVÄÄN 2018 AIKANA 12 UUTTA PINTAKÄSITTELYN AMMATTILAISTA YHTEISTYÖSSÄ AMMATTIOPISTO TAVASTIAN JA URAMUUNTAJA OY:N KANSSA. TAVOITTEENA ON TÄYDENTÄÄ OLEMASSA OLEVAA AMMATTIHENKILÖSTÖÄ UUSILLA OSAAJILLA.

sisältää teoriaopetuspäivien lisäksi käytännön työskentelyä pintakäsittelylaitoksilla.

sen sisältö on suunniteltu yhteistyössä FSP:n asiantuntijoiden kanssa. ”Yhtenä etuna on se, että osallistujat perehtyvät heti käytännön tehtäviin. He pääsevät hyödyntämään teoriaopetuksessa läpikäytyjä asioita käytännön työssä FSP:n pintakäsittelylaitoksilla, joissa ohjaajina toimivat kokeneemmat työkaverit ja työnjohtajat.” Koulutukseen kuuluu lisäksi työelämätaitoihin ja työkyvyn ylläpitämiseen liittyvä valmennuspäivä sekä päätöspäivä. Teoriapäivät järjestetään noin viikon jaksoissa Hämeenlinnassa.

PINTAA SYVEMMÄLTÄ ➤

13


Vahva polyurea tiivistää seinät Rauman teollisuuspuistossa UUTINEN

RAUMAN MERITEOLLISUUSKIINTEISTÖT OY UUDISTI ALKUVUONNA 2018 SEASIDE INDUSTRY PARK RAUMA -TEOLLISUUSPUISTOSSA SIJAITSEVAN HALLIRAKENNUKSEN SISÄSEINIEN PINTOJA. SE VALITSI URAKAN PINNOITETYÖN TOTEUTTAJAKSI FSP:N, JOKA HYÖDYNSI PINNOITTEENA ERITTÄIN KESTÄVÄÄ POLYUREAA.

Rauman Meriteollisuuskiinteistöt Oy:n projektipäällikkö Mikko Tapani kertoo yhteistyön sujuneen hyvin FSP:n kanssa työmaa-alueella. "Kokemukset olivat hyviä. Työn laatu vastasi odotuksia ja projekti pysyi suunnitellussa aikataulussa", Tapani kertoo. Työmaa sijaitsi meriteollisuuspuistoalueella rakennuksessa, jossa Rauman Meriteollisuuskiinteistöt halusi parantaa pölyneristystä hallin ja toimistotilojen välillä. Pintakäsittelykohteena oli näiden tilojen välinen seinä, jonka tiiviyttä haluttiin kohentaa hallin puolelta. "Hallissa tehdään muun muassa meriteollisuusrakenteiden profiilin katkaisua, mikä tuo mukanaan muun muassa teräspölyä. Halusimme varmistaa, että nämä pölyt ja muut haittatekijät eivät tunkeudu väliseinärakenteeseen ja siitä seinän taakse toimistotiloihin. Näin toimistotilojen työntekijät eivät joudu kärsimään mahdollisista haitoista", Tapani perustelee.

Soveltuu lähes kaikille pinnoille Työmaa asetti pölyneristykselle haasteita, koska hallin ja toimiston välinen seinä on suurelta osin muurattu tiilellä, ja puurakenteisen seinän osalle piti lisätä paloeristettä. Ratkaisuna oli se, että pinnoitetyö tehtiin puhdistetulle tiilipinnalle sekä kovan eristevillan päälle.

Polyurean yksi avainhyödyistä on, että se soveltuu lähes kaikille pinnoille. Kriteerit kumppanin valinnalle nousivat korkeiksi, koska kyseessä on raskaan teollisuuden teollisuuspuistoalue, joka palvelee monia meriteollisuusalan kärkiyrityksiä sekä tarjoaa yrityksille tehokkaan toimintaympäristön. "Valitsimme FSP:n pintakäsittelykumppaniksi, koska se on kokenut polyureapinnoitusten toteuttaja. Valintaa helpotti myös se, että FSP oli tuttu aiemmin alueella toimineena yrityksenä ja antoi kilpailukykyisen urakkatarjouksen", Tapani kertoo. "Polyurea nousi ykkösvaihtoehdoksi tehokkaan eristävyyden, kulutuskestävyyden ja helpon puhdistettavuuden takia. Pinnoite ei myöskään kanna ääntä. Lisäksi se kiinnittyy kaikkiin pintoihin kuten tiileen ja villaan ja jättää tasalaatuisen sekä saumattoman pinnan." "Arvostimme lisäksi erittäin korkealle FSP:n pintakäsittelijöiden ammattitaidon. Kuusiston veljekset ja Kari Holm työnjohtajana sitoutuivat hienosti projektin läpivientiin." Pinnoitettava pinta-ala oli 900 neliömetriä ja pintakäsittelytyö suoritettiin seinän korkeuden vuoksi henkilönostinta käyttäen turvallisuusmääräysten mukaisesti.

Rauman Meriteollisuuskiinteistöt Oy

Kuva: FSP

• Hallinnoi, koordinoi ja kehittää Seaside Industry Park Rauma -teollisuuspuistoa • Vuokraa puiston tiloja ja laitteita ja huolehtii niiden kunnossapidosta • Järjestää puiston toimijoiden tarvitsemia yhteisiä palveluita • Logistisesti erinomainen sijainti: meren rannalla, sataman vieressä, maantie- ja rautatieyhteydet perille • Tarjoaa yrityksille poikkeuksellisia kilpailuetuja

14

➤ PINTAA SYVEMMÄLTÄ


KulutuksenVirossa kestävä pitkäaikaiset pakettiauton kumppanit lattia Cramolle UUTINEN

UUTINEN

Kuvat: FSP

Euroopan johtava kone- ja laitevuokrauspalveluja tarjoava Cramo paransi huoltoauton tavaratilan lattian kulutuksen kestävyyttä FSP:n innovatiivisen pintakäsittelyn tuloksena. Pinnoitteena hyödynnettiin äärimmäisiä olosuhteita kestävää polyureaa. Tavoitteena oli Cramo Finland Oy:n huoltopäällikkö Tuomas Niinisalon mukaan saada lattiasta vedenpitävä, erittäin hyvin kulutusta kestävä ja helposti puhdistettava. Työ toteutettiin FSP:n Porvoon Eerolanmäen pintakäsittelylaitoksella alkuvuonna 2018. ”Kokemuksemme ovat tähän asti olleet hyviä. Halusimme kulutuskestävän ja helposti puhdistettavan pinnoitteen, koska huoltoautossa kuljetetaan erilaisia kemikaaleja ja työkaluja. Lisäksi tavaratilaan heitetään muita raskaita työmaalla tarvittavia varaosia sekä apuvälineitä”, Niinisalo kertoo. ”Vaihtoehtona olisi ollut kumimatto, joka ei kestä pitkään kovaa kulutusta. Kumimatto olisi pitänyt vaihtaa säännöllisin väliajoin, mikä olisi lisännyt kustannuksia.” Polyurean yhtenä etuna on sen elastisuus eli se säilyttää ominaisuutensa murtumatta tai pehmenemättä. Lisäksi tavaratila on nyt helppo puhdistaa esimerkiksi painepesurilla. Sen etuna on myös keveys eli se ei juurikaan muuta pakettiauton kokonaismassaa.

FSP:n Viron liiketoiminnot Sauessa ja Jürissa ovat vahvassa myötätuulessa. FSP:n pintakäsittelylaitokset Virossa tarjoavat palveluita muun muassa ABB:lle, Sandvikille, Stera Saue As:lle ja nyt myös Wärtsilä Energy Solutions Oy:lle, joka on johtava kansainvälinen energiajärjestelmän integraattori. ABB:n ohella yksi suurimmista asiakkaista on Harju Elekter Teletehnika, jolle FSP:n Sauen pintakäsittelylaitoksella on pintakäsitelty Konecranesin käyttöön tulevia sähkönsyöttöasemia. Ala-asemia on yhteensä 86 ja niiden loppusijoituspaikka on Virginiassa, Yhdysvalloissa. Viron toimipisteistä vastaava päällikkö Matis Jürgenson sanoo, että molemmissa pintakäsittelylaitoksissa sekä asiakkaiden tilaukset että pintakäsiteltävät kappaleet ovat entistä suuremmat. Erityisesti märkämaalauspalveluille on kysyntää, samoin pintakäsiteltyjen kappaleiden logistiikkapalveluille. ”Työmäärän lisääntyessä olemme myös tehostaneet omaa toimintaamme. Meillä on nyt käytössä keväällä hankittu annostelu- ja ruiskutusjärjestelmä, jolla maalin sekoitussuhteen värien säätö on tarkempaa erilaisissa seossuhteissa ja viskositeeteissa. Pintakäsittelyprosessi on entistä tehokkaampi ja turvallisempi”, Jürgenson sanoo. ABB on ollut FSP:n asiakas jo parikymmentä vuotta. ABB:n tuotantopäällikkö Janar Kukk on tyytyväinen pitkäaikaiseen tiiviiseen yhteistyöhön. ”FSP on pitkäaikainen kumppanimme teollisuusmoottoreiden ja -generaattoreiden valmistuksessa. Tuotteemme vaativat ulkoisilta tekijöiltä suojaavan ja samalla näyttävän pinnan. FSP on osoittanut ammattitaitonsa myös erikoisosaamista vaativissa ja haastavissa tilanteissa”, Kukk toteaa.

Cramo paransi huoltoauton tavaratilan lattian kulutuksen kestävyyttä FSP:n innovatiivisen pintakäsittelyn tuloksena.

PINTAA SYVEMMÄLTÄ ➤

15


© VASTAVALO.FI

FOR SURFACE PROTECTION

MONIPUOLISET PALVELUT ASIAKASLÄHTÖISESTI FSP toteuttaa teollisuuden pintakäsittelypalvelut asiakaslähtöisesti, ympäristöystävällisesti ja innovatiivisesti. Ammattitaitoisen henkilöstömme ansiosta ja avaimet käteen -palvelulla te voitte keskittyä ydinosaamiseenne – niin mekin teemme. Yhtenä alan suurimmista Pohjois-Euroopassa haluamme olla myös edistyksellisin, monipuolisin, arvostetuin ja luotettavin yhteistyökumppani nyt ja tulevaisuudessa.

Käytämme saasteettomia työmetelmiä, kierrätämme ja varastoimme turvallisesti. Noudatemme tiukasti laatu-, ympäristö-, työturvallisuus- ja terveysstandardeja ISO 9001, ISO 14001 ja OHSAS 18001.

FSP FINNISH STEEL PAINTING OY | KALLIOSOLANTIE 3, 01740 VANTAA | WWW.FSPCORP.COM

Profile for FSP Finnish Steel Painting Oy

1/2018 Pintaa Syvemmältä  

1/2018 Pintaa Syvemmältä  

Profile for fspissuu
Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded