Page 5

Kostea meri-ilma korostaa laadun merkitystä

Loviisan konepajalla

Yli 30 000 kiloa painavat merikaapelikelat valmistuvat öljyn etsintälautoille Hollming Worksin Loviisan konepajalla kevään 2013 aikana. Pintakäsittelylle urakka asetti tiukat laatuvaatimukset, koska kelat tulevat valtamerien vaativiin olosuhteisiin ja jatkuvaan käyttöön.

M

erikaapelikeloja rakentavan Hollming Works Oy:n työnjohtaja Seppo Kärkkäinen arvostaa pintakäsittelijäkumppanissaan kolmea avaintekijää. Ehdottomasti tärkeimmäksi avainpiirteeksi hän laskee laadun, sillä laadukas pintakäsittely suojaa rakenteita jatkuvalta, kovalta rasitukselta ja suolapitoisen valtameriilman aiheuttamalta korroosiolta. Hollming Worksin Loviisan konepaja luovuttaa tilaajalleen norjalaiselle Kongsberg Evotecille kevään 2013 aikana jättimäisiä merikaapelikeloja, jotka tulevat öljyn etsintään erikoistuneisiin aluksiin valtamerille ympäri maapalloa. Hollming Works vastaa kelojen valmistamisesta avaimet käteen -periaatteella. Osavalmistuksen lisäksi prosessiin kuuluvat kokoonpanot, hydrauliset asennukset, testaukset ja koeajot. Hollming Works on vahva toimija merija offshore-teknologiassa, sillä se toimittaa offshore- ja laivanrakennusteollisuuteen vinttureita, vaativia teräsrakenteita ja komponentteja öljynporaus- ja etsintälautoille, potkurilaitteita, peräsimiä ja Linkspan-järjestelmiä. Takana pitkä yhteistyö Yhtenä Hollming Worksin vahvuutena on kyky tarjota kansainvälisille asiakkailleen avaimet käteen -toimituksia joko sarjatuotantona tai räätälöityinä erinä, kuten myös yksittäiskappaleina.

Laadukas, tinkimätön pintakäsittelyn hallinta on olennainen osa näitä viimeisteltyjä tuotteita. Pintakäsittelykumppaniksi valikoitui FSP, joka on tehnyt jo pitkään yhteistyötä Hollming Worksin kanssa. ”FSP on tuttu ja luotettava pintakäsittelykumppani, jonka kanssa olemme tehneet yhteistyötä jo 1990-luvulta alkaen”, Kärkkäinen sanoo. Kevään 2013 aikana FSP vastaa yhteensä 12 kelan ja vinssin pintakäsittelystä. Projekti toteutetaan samalla konseptilla ja toimitusmäärillä kuin kesällä 2012, jolloin FSP vastasi myös kappaleiden pintakäsittelystä Loviisan konepajalla.

Kela maalataan kahteen kertaan: pohja- ja pintamaalilla.

Terminen ruiskutus varmistaa maalipinnan suojan Projektin merkittävyyttä nostaa se, että suurimmat koneistettavat kappaleet ovat painoltaan noin kymmenen tuhatta kiloa, halkaisijaltaan noin 6,5 metriä ja korkeudeltaan 2,5 metriä. Hankkeessa FSP:n pintakäsittelytoiminta on integroitu osaksi Loviisan konepajan tuotantoa. Päämääränä on halu keskittyä omaan ydinosaamiseen ja sen kehittämiseen sekä valmistaa vaativia teräsrakenteita ammattitaitoisen pintakäsittelykumppanin kanssa. Laatu näkyy kyseisessä projektissa muun muassa siinä, että merikaapelikelat saavat esikäsittelyn, sinkkiruiskutuksen ja maalauksen. ”Terminen ruiskutus on vaativaa pintakäsittelyä, joka varmistaa maalipinnan suojauksen suolaisen meriveden aiheuttamalta korroosiolta. Maali tarttuu termisesti ruiskutettuun pintaan erittäin hyvin ja menetelmä antaa kestävän suojan korroosiota ja kulumiseroosiota vastaan”, kertoo FSP:n työnjohtaja Marko Timonen, jolla on takanaan yli 20 vuoden kokemus vaativista pintakäsittelyprojekteista. Toimitukset ovat täsmällisiä Laadukasta pintakäsittelytyötä ohjaavat myös standardit, joita valvotaan tarkastuksilla. FSP laatii tarkastusdokumentit eri työvaiheiden välillä tehtävistä mittauk5

Profile for FSP Finnish Steel Painting Oy

1/2013 Pintaa Syvemmältä  

Laadukas pinta suurkeloissa korostuu Loviisassa.

1/2013 Pintaa Syvemmältä  

Laadukas pinta suurkeloissa korostuu Loviisassa.

Profile for fspissuu