Page 1

FSP FINNISH STEEL PAINTING SIDOSRYHMÄLEHTI, NRO 1/2019

PINTAA

SYVEMMÄLTÄ

HYVÄÄ MEININKIÄ JA FIILISTÄ HÄMEENLINNASSA IISALMESTA MAAILMALLE JA MAAN ALLE VIRON SAUEN KILPAILUVALTTEJA OVAT LAATU JA YHTEISTYÖ FSP FINNISH STEEL PAINTING OY | KALLIOSOLANTIE 3, 01740 VANTAA | WWW.FSPCORP.COM PINTAA SYVEMMÄLTÄ

1


4

Hyvää meininkiä ja fiilistä Hämeenlinnassa – uusi yksikkö sai ketterän alun

8

Iisalmesta maailmalle ja maan alle

10

Viron Sauen kilpailuvaltteja ovat laatu ja yhteistyö

FSP Finnish Steel Painting Oy on yksi Pohjois-Euroopan johtavista pintakäsittely- ja lisäarvopalveluita tarjoavista yrityksistä. Keskitymme entistä enemmän perinteisestä pintakäsittely-yrityksestä tuotannon ja palveluiden kehittämiseen sekä uusien menetelmien ja teknologioiden tarjoamiseen. Näin varmistamme myös asiakkaidemme kilpailukyvyn säilymisen tulevaisuudessa alan kärkitekijänä. Yhtiö noudattaa tiukasti laatu-, ympäristö-, työturvallisuus- ja terveysstandardeja. Yhtiössä työskentelee noin 240 alan ammattilaista ja sen liikevaihto oli noin 22 miljoonaa euroa vuonna 2018. Yrityksellä on noin 20 toimipaikkaa sekä projektitoimintaa kattavasti Suomessa, Puolassa ja Virossa.

2

Pintaa Syvemmältä on FSP Finnish Steel Painting Oy:n sidosryhmälehti. Lehti ilmestyy kolme kertaa vuodessa. Toimitus ja ulkoasu: Zeroten Oy Painopaikka: Savion Kirjapaino Oy Kuvat: Pekka Savolainen Pääkonttori: Kalliosolantie 3 01740 Vantaa www. fspcorp.com

PINTAA SYVEMMÄLTÄ


Laatu syntyy yhteistyöstä Laadun valvonta ja kehittäminen. Yhteistyö ja asiakastarpeiden ymmärtäminen. Suuria ja usein käytettyjä sanoja, mutta mitä ne tarkoittavat käytännössä? Siitä haluamme kertoa omalta osaltamme tässä Pintaa Syvemmältä -lehden numerossa. Iisalmessa asiakasyhteytemme on hyvin tiivis: toimimme samoissa tuotantotiloissa alueen suurimman asiakkaamme kanssa. Avoin vuoropuhelu on auttanut kehittämään prosesseja, ja töiden läpimenoajat ovat lyhentyneet. Samalla laatu on parantunut. Tutustu Iisalmen yksikön esittelyyn sivuilla 8–9. Tässä lehdessä kerromme myös toiminnastamme Viron Sauessa (s. 10–11). Siellä asiakasyhteyden merkitys korostuu. Virolaiset yritykset haluavat perinteisesti hoitaa pintakäsittelyn itse, ja yhteistyösopimuksen saaminen edellyttää usein pitkiä neuvotteluja, joissa avataan koko tuotantoprosessi. Simuloimalla voidaan löytää tuotannon mahdolliset pullonkaulat ja päästä lopulta muuttamaan muutakin kuin pintakäsittelyprosessia. On oleellista löytää tuotannon kaikille osapuolille kustannustehokas toimintamalli. Tämä on tärkeä periaate kaikessa toiminnassamme. Uusi Hämeenlinnan yksikkömme esitellään sivuilla 4–7. Toiminta on lähtenyt hienosti liikkeelle, ja uutta työporukkaa on tuettu koulutuksilla, jotka jatkuvat yhä. FSP haluaa tukea henkilöstöä sekä yksilö- ja yksikkökohtaisesti että yli yksikkörajojen. Yhteisessä suuressa työyhteisössämme on paljon voimaa ja osaamista. Laadukas toiminta johtaa laadukkaaseen lopputulokseen. Sivuilla 12–13 katsomme kirjaimellisesti pintaa syvemmälle ja pohdimme, mitä kaikkea viimeistelty ja laadukas pintakäsittely vaatii. Poimimme lehteen myös ajankohtaisia asiakascaseja ja uutisia. Vaikka nyt kuljetaan kohti kesää, on ilo kertoa, että pintakäsittelyä tehdään ulkona yhä enemmän myös kylmään vuodenaikaan, jopa talvella. Yhteistyöterveisin

Pentti Virtanen Toimitusjohtaja, FSP Steel Painting Oy

Seuraa yritysuutisiamme myös Facebookissa ja LinkedInissä, niin pysyt jyvällä kuulumisistamme. Klikkaa linkkiä fspcorp.com-etusivulla tai suoraan Facebookissa ja LinkedInissä.

PINTAA SYVEMMÄLTÄ

3


Hyvää meininkiä ja fiilistä

Hämeenlinnassa

– uusi yksikkö sai ketterän alun

4

PINTAA SYVEMMÄLTÄ


HÄMEENLINNA

PATRIA JA FSP SOPIVAT VIIME VUODEN LOPULLA PITKÄAIKAISEN YHTEISTYÖN ALOITTAMISESTA HÄMEENLINNASSA TEHTAALLA, JOSSA JO PINTAKÄSITELTIIN PATRIAN TUOTTEITA. TEHTAAN PINTAKÄSITTELYTOIMINNOT SIIRTYIVÄT FSP:LLE TAMMIKUUN ALUSSA. MILLAINEN HÄMEENLINNAN YKSIKKÖMME ON? TUTUSTU SEN TOIMINTAAN JA HENKILÖKUNTAAN. – Me teemme täällä salaisia töitä, joiden lopputulos on julkinen, virnistää Kristjan Gilden, Hämeenlinnan yksikön työnjohtaja. Hän viittaa Patrian töihin. Maalaamon pihalla on Suomen puolustusvoimien paraateista tuttuja panssariajoneuvoja, mutta niitä ei saa kuvata. Military-tuotteiden käsittely edellyttää kaikilta maalaamon työntekijöiltä vaitiolovelvollisuutta ja myös supo-turvallisuusselvityksen läpäisemistä. Patrian lisäksi yksikkö palvelee tehokkaasti ja laadukkaasti lähialueen teollisuutta. Täällä käsitellään myös esimerkiksi nosturiautojen ja energiateollisuuden tuotteiden osia.

PINTAA SYVEMMÄLTÄ

5


Esikäsittelystä pakkauspalveluun Hämeenlinnan maalaamon toimintoja ovat esimerkiksi esikäsittelytoiminnot automaattisingolla ja märkämaalaus kammioissa sekä pienosaradalla. Roikkoradalla kulkee pieniä kappaleita, suurimpaan maalauskammioon taas mahtuu jopa 15-metrinen ja 50-tonninen kappale, kuten panssarivaunu. – Meillä on valmius käsitellä monella tavalla monenlaisia kappaleita, Kristjan Gilden sanoo. – Ja suunnitelmissa on esimerkiksi suurille kappaleille tarkoitettu pesukone, joka poistaa rasvan ja tekee kemiallisen esikäsittelyn. Yksikkö voi tarjota myös pakkausta ja muita lisäarvopalveluja.

Innolla kohti uutta Kristjan Gilden siirtyi FSP:lle liiketoimintakaupan myötä; Hämeenlinnan maalaamo on ollut hänen työpaikkansa jo vuosien ajan. – Viidelle suurimmalle asiakkaalle tehdään töitä päivittäin, ja lisäksi on parikymmentä muuta asiakasta, hän kertoo. – Työtehtäviini kuuluu monenlaista tuotannon suunnittelusta muun muassa tavaran vastaanottamiseen ja tarkistamiseen sekä kuljetuksien järjestämiseen. Laadunvalvonta on tärkeä osa työtä ja koko maalaamon toimintaa. – Teemme esimerkiksi päivittäin tarkastuspöytäkirjat ja mittaamme joka työpisteen olosuhteet. Tuotannon koneet ja laitteet huolletaan säännöllisesti.

6

PINTAA SYVEMMÄLTÄ

Kristjan Gilden Maalari, työnjohtaja 1.4.2019 alkaen


Gilden kehuu, että FSP:lle siirtyminen on mennyt hyvin. – Kaikki on sujunut yllättävänkin hyvin. Meidän 14 henkilön työyhteisössämme kaikki osaavat tuurata kaikkia. Tuotantokatkoja ei tule, ja porukka on hyvä. Työpaikan tunnelma on iloinen ja odottavainen. – Varsinaiseen maalaustyöhön ei ole tullut suurempia muutoksia uuden työnantajan myötä. Laadunvarmistukseen ja henkilöstön ammattitaitoon panostetaan entistä enemmän, ja meitä on perehdytetty FSP:n toimintatapoihin. Koulutukset jatkuvat, ja se tuo työhön uutta intoa. Myös yksikön päällikkö Kari Nostaja on tyytyväinen ketterään ja joustavaan porukkaansa. Tulevaisuus näyttää hyvältä. – Pidämme kiinni laadukkuudesta ja toimintavarmuudesta. Tavoitteena on myös lisätä tuotantokapasiteettia, hän vinkkaa tulevasta investoinnista. Gilden kertoo kehittävänsä työmenetelmiä jatkuvasti. – Kun tuotantomenetelmät kehittyvät, niin esimerkiksi teipattavaa ja suojattavaa on aiempaa vähemmän. Se nopeuttaa koko prosessia.

Erikoistuminen kannattaa

Armi Alamattila Maalari, erikoistunut naamiomaalaukseen

Myös Kristjan Gildenin kollega Armi Alamattila on pitkän linjan pintakäsittelyammattilainen. Hän opiskeli aikoinaan maalariksi, koska halusi kädentaitoammatin. Alamattila erikoistui opiskellessa ruiskumaalariksi ja myöhemmin työn myötä naamiomaalariksi. – Kouluaikoina en ajatellut, että teollinen maalaus on näin monipuolista ja naamiomaalausta en tuntenut lainkaan. Nyt olen valintoihini tosi tyytyväinen. Työ on mukavaa ja vaihtelevaa. Tällä hetkellä Alamattilaa motivoi töissä etenkin mahdollisuus päästä uralla eteenpäin. – Esimerkiksi teknologiansiirtoprojektit kiinnostavat. Minulla on valmius kouluttaa maalausjärjestelmiä toisille toimijoille. Myös uusista kouluttautumismahdollisuuksista on ollut jo puhetta uuden työantajan kanssa, hän kertoo. Kristjan Gildeniä palkitsee työssä etenkin asiakaspalaute. – On aina kiva saada kiitosta ja kuulla, että olemme onnistuneet.

FSP Hämeenlinna Palvelut: - Pesu ja puhdistus - Suihkupuhdistus teräsrakeella - Sinkopuhallus teräsrakeella (1,2 x 2,3 x 11 m) - Märkämaalaus Nostokapasiteetti: 4,0 tn Max. kappalekoko: 4 x 3,6 x 11 m (Mitat: leveys x korkeus x pituus)

Lue lisää FSP Hämeenlinnasta verkkosivuillamme www.fspcorp.com PINTAA SYVEMMÄLTÄ 7 – mm. esittelyvideo, lisää kuvia sekä yksikön päällikön Kari Nostajan haastattelu. Sivuilla myös tiedote Patria-yhteistyöstä.


Iisalmesta maailmalle ja maan alle IISALMI

FSP:N IISALMEN LAITOKSEN SUURIN ASIAKAS ON NORMET. TOIMIMME SAMOISSA TUOTANTOTILOISSA JA TEEMME TIIVISTÄ YHTEISTYÖTÄ. KUN TOIMINTATAVAT ON HIOTTU MAHDOLLISIMMAN SUJUVIKSI, MOLEMMAT OSAPUOLET HYÖTYVÄT – JA TUOTANTOKAPASITEETTIA RIITTÄÄ MUILLEKIN ASIAKKAILLE.

8

PINTAA SYVEMMÄLTÄ


Iisalmen liiketoimintayksikön päällikkö Jani Laukkanen on mielissään ja luottavainen. – Välillä on ollut vaikeampia aikoja, mutta nyt menee hyvin. Olemme rekrytoineet viime vuosina, ja myös toiminnan laajentamista on kaavailtu. Iisalmen yksikön suurin asiakas on kalliolouhinnassa käytettäviin laitteisiin ja kemikaaleihin erikoistunut Normet. FSP esikäsittelee ja märkämaalaa Normetin laitteita ja niiden osia. – Vastaamme monien tuotteiden kohdalla myös loppuvarustelusta. Teippaamme, pakkaamme ja lähetämme tuotteet maailmalle, Laukkanen kertoo. Työmenetelmiä on kehitetty yhdessä asiakkaan kanssa. – Meillä on ollut esimerkiksi jo pari vuotta käytössä tarroituspalvelu. Aiemmin asiakas tarroitti tietyt kappaleet erillisenä työvaiheena, mutta nyt me hoidamme tarroituksen, kun kappaleet ovat vielä maalausradalla. Tarroittamisen yhteydessä vastaanotamme tuotteet asiakkaan järjestelmään. Aloite tarroitukseen lähti meiltä, ja toimintatavan selkeyttämisellä on säästetty työaikaa, kun asiakkaalta on jäänyt yksi työvaihe pois, Laukkanen esittelee. Laitoksen pihalla on tuotteille räätälöityjä kuljetuslavoja. Nekin on kehitetty asiakastarpeesta. Suuret runkomallit kootaan nykyisin suoraan lavan päällä, jolloin niiden siirtäminen on aiempaa helpompaa ja kolhutkin ovat vähentyneet huomattavasti. – Joitakin vuosia sitten kehitimme yhdessä myös maalausjärjestelmiä ja siirryimme yksikerrosmaalauksesta kaksikerrosmaalaukseen. Muutoksen ansiosta lopputuotteisiin liittyvien reklamaatioiden määrä väheni huomattavasti, Laukkanen jatkaa. Läheisyys auttaa kehittämään toimintaa ja yhteistyötä. Normet ja FSP toimivat samoissa tuotantotiloissa, joskin eri halleissa, ja kanssakäyminen on päivittäistä. – Ihmiset tuntevat toisensa ja tulemme tosi hyvin toimeen keskenämme, Laukkanen kiittelee. – Normet on asiakkaana äärettömän hyvä. Saamme heiltä paljon kehitysideoita ja tarvittaessa myös apua. Tavallaan tuntuu, että olemme samaa taloa. Systemaattista seurantaa ja kehitystyötä varten on kvartaalipalaverit.

Tärkeää työtä koko seudun hyväksi Jani Laukkanen on ollut maalausalalla koko työuransa ajan, ja FSP-vuosiakin on pian 21. Kiuruvedeltä kotoisin oleva ja koiransa kanssa metsästystä harrastava, luonnossa kulkeva mies sanoo, että hän viihtyy juuri tällä seudulla ja tässä työssä. Moni muukin viihtyy: Iisalmen 13 ammattilaisen työyhteisö on tiivis ja työsuhteet pitkiä. – Työntekijöistämme kaksi on ollut täällä jo yli 30 vuotta. Normetin lisäksi Iisalmen maalaamon asiakkaisiin kuuluu esimerkiksi HT Laser. Yritykset ovat alueen suuria työllistäjiä ja siten – yhdessä yhteistyökumppaniensa kanssa – tärkeitä toimijoita. Yritykset tuovat Iisalmeen myös kansainvälisyyttä. – Viime vuonna lähetimme tästä Iisalmen tehtaalta noin 400 loppuviimeisteltyä Normetin laitetta maailmalle. Kasvuennusteet ovat kovat, joten lähivuosina lähetyksiä lienee vielä huomattavasti enemmän.

FSP Iisalmi Palvelut: - Pesu ja puhdistus - Suihkupuhdistus teräsrakeella - Sinkopuhallus teräsrakeella (1 x 1,5 x 4 m) - Märkämaalaus pienosaradalla ja kammioissa Nostokapasiteetti: 1,6 tn Max. kappalekoko: 4,5 x 3,5 x 8 m (Mitat: leveys x korkeus x pituus)

Lue lisää FSP Iisalmesta verkkosivuillamme www.fspcorp.com – esittelyvideo ja lisää kuvia.

PINTAA SYVEMMÄLTÄ

9


Viron Sauen kilpailuvaltteja ovat laatu ja yhteistyö VIRO

KYMMENIÄ TUHANSIA LITROJA MAALIA VUODESSA, SATOJA ASIAKASKONTAKTEJA, JATKUVASTI ASIAKASAUDITOINTEJA. VIRON SAUEN PINTAKÄSITTELYLAITOKSEN ARKI ON KIIREISTÄ JA MONITAHOISTA. YHTEISTYÖASENNE AUTTAA PÄRJÄÄMÄÄN JA MENESTYMÄÄN NIIN MAALAAMOLLA KUIN ASIAKASTYÖSSÄ.

FSP:n Sauen pintakäsittelylaitos on lyhyen ajomatkan päässä Tallinnasta.

Hän myöntää, ettei Virossa ole helppo saada uusia asiakkaita.

– Meillä on toistakymmentä työntekijää, kymmeniä asiakkaita ja paljon erilaisia palveluja asiakkaille, esittelee Matis Jürgenson, Sauen yksikön päällikkö.

– Ongelma ei ole niinkään alan yritysten kilpailu, vaan se, että asiakkaat haluavat hoitaa pintakäsittelyn itse. Uuden asiakkaan luottamus voitetaan laadulla ja yhteistyöllä.

Hänen työkoneellaan on auki satojen rivien pituinen lista Virossa toimivista yrityksistä. – Käyn tätä systemaattisesti läpi, soitan päivittäin potentiaalisille asiakkaille. Työni on myyntiä, tarjouslaskentaa ja johtamista, Jürgenson kertoo.

Ensivaikutelma on tärkeä Monenlaista tekemistä riittää, sillä Sauen yksikön toiminta on hyvässä kasvussa. Tällä hetkellä yksiköllä on reilu kymmenen suurta asiakasta. Maalaamolla käsitellään huomattavan erikokoisia kappaleita lukuisilla eri maalausjärjestelmillä. – Meillä on valmius laajentaa palvelutarjontaa myös räätälöidysti asiakkaan tarpeiden mukaan, Matis Jürgenson sanoo. – Toimintaa kehitetään parhaillaan niin, että maalauskapasiteetti kasvaa ja myös suurempia kappaleita voidaan käsitellä tulevaisuudessa.

10

PINTAA SYVEMMÄLTÄ

– Haemme jatkuvasti tietoa uusista materiaaleista ja menetelmistä, Jürgenson kertoo. – Haluan auttaa asiakkaita oikeasti. Silloin puhutaan usein koko tuotantoprosessista. Sitä tarkastelemalla saadaan usein yhdessä aikaan muutoksia, jotka säästävät aikaa ja rahaa, mutta johtavat silti aiempaa laadukkaampaan lopputulokseen. FSP:llä on Virossa hyvä ja luotettava maine. Matis Jürgenson painottaa, että laadun pitää näkyä heti maalaamoon tultaessa. – Meillä käy joka viikko asiakkaita sekä tutustumassa tiloihin että auditoimassa työtämme, usein lyhyelläkin varoitusajalla. On ensiarvoisen tärkeää, että täällä on siistiä ja kaikki on dokumentoitu, Jürgenson sanoo. – Tarkistamme ja huollamme kaikki laitteemme vähintään neljännesvuosittain yhdessä asiantuntijayrityksen kanssa. Asiakkaamme ovat hyvin tarkkoja, että työ tehdään laadukkaasti, turvallisesti ja ympäristönäkökulma huomioiden.


FSP Steel Painting OÜ, Saue Palvelut: - Suihkupuhdistus teräsrakeella - Märkämaalaus - Nostokapasiteetti: 0,5 tn - Maks. kappalekoko: 2 x 2,5 x 5 m (leveys x korkeus x pituus) Kansainvälisiä maaleja ja yhteistyötä Sauessa kuluu maalia kymmeniä tuhansia litroja vuodessa. Matis Jürgenson kertoo, että maalivalintaan vaikuttaa käsiteltävän kappaleen ohella asiakasyritys ja sen toiminta-alue. – Maalaamme eniten suomalaisilla tuotteilla, mutta esimerkiksi tietyt tuotteet lähetetään meriolosuhteisiin Yhdysvaltoihin, joten niissä käytämme siellä tunnettua ja luotettua kansainvälistä maalimerkkiä. Maalihankinnat ovat tärkeä osa asiakaspalvelua. – Halvalla tekeminen ei ole laatua, mutta kustannustehokkuus on. Vaikka maalin hinta on vain pieni osa tuotantokustannuksista, silläkin on väliä, kun puhutaan suurista maalimääristä. Voimme tuoda asiakkaalle etua oman hankintamme ja volyymietumme kautta.

Lisäarvopalveluina esim. kappalemerkintä- ja logistiikkapalvelut

Tukea työyhteisöstä Matis Jürgensonilla on työkokemusta kiinteistö- ja rakennusalalta. FSP:lle hän tuli kymmenen vuotta sitten ja on edennyt kesätyöläisestä projektipäälliköksi ja sittemmin liiketoimintayksikön päälliköksi. Myös kollegat ovat viihtyneet kauan samassa työpaikassa. – Meitä on nyt kymmenkunta, ja melkein kaikki ovat olleet yli viisi vuotta FSP:llä. Kukaan ei ole lähtenyt täältä uuden työpaikan takia vaan ainoastaan siksi, että on muuttanut paikkakunnalta.

Kun asiakkaat ovat kansainvälisiä, palvelukin on.

Työtehtävien ja -yhteisön lisäksi työntekijöitä sitouttaa esimerkiksi se, että heidän koulutukseensa panostetaan. Jürgenson kiittelee myös Suomen FSP:tä.

– Olemme täyden palvelun talo. Sauelaiset ovat tehneet projektiluontoisia pintakäsittelykeikkoja asiakkaiden kohteissa esimerkiksi Saksassa ja Ranskassa.

– Saamme kaikkeen toimintaan menetelmäkehityksestä myyntiin ja markkinointiin tukea Suomesta. On hienoa olla osa yli 200 ammattilaisen porukkaa.

Lue lisää FSP Steel Painting OÜ:sta verkkosivuillamme www.fspcorp.com PINTAA SYVEMMÄLTÄ – esittelyvideo ja lisää kuvia.

11


Laadukas pintakäsittely

on yhdistelmä materiaaleja, tekniikkaa ja osaamista OSAAMINEN

FSP:N TOIMINNALLE OVAT KESKEISIÄ LAATU, TURVALLISUUS JA YMPÄRISTÖYSTÄVÄLLISYYS. LAATU ON TÄTÄ KAIKKEA: OIKEITA MATERIAALEJA, MENETELMIÄ JA OSAAMISTA. Kestävä kehitys korostuu materiaaleissa Materiaalipuolella laatu ja laadun kehittäminen tarkoittaa alan aktiivista seurantaa ja myös kansainvälistä yhteistyötä. Pinnoista ja pinnoitteista on oltava runsaasti tietoa. FSP tekee paljon yhteistyötä toimittajien kanssa niin Suomessa kuin ulkomailla. Ympäristöystävällisyyden ja kestävän kehityksen vaatimukset ovat jatkuvasti yhä tärkeämpiä myös pintakäsittelyalalla, ja tuoteinnovaatioita syntyy koko ajan. Esimerkiksi yliopistomaailmassa on viime aikoina tutkittu puuteollisuuden sivutuotteena syntyvän materiaalin ominaisuuksia korroosionestossa.

implementoiminen tuotantoon. Tässä hyvänä vertailukohtana ja esimerkkinä on autoteollisuus, joka on ollut edelläkävijä robotiikan soveltamisessa. Autoteollisuuden puolelta pyritään tuomaan pintakäsittelymallit myös teollisuuden pintakäsittelyn puolelle. FSP:ssä on selvityksessä sekä maalaus- ja suihkupuhdistusrobotteja, jotka soveltuisivat pienien kappaleiden käsittelyyn. Robottien ohjelmoiminen ei ole enää niin vaikeaa kuin ennen, ja robottien hinnat ovat tulleet alaspäin. Robotiikka tuo työhön tasaista laatua ja kustannustehokkuutta. Esimerkiksi robotisoitu maalauskammio maksaa itsensä pian takaisin.

Toisinaan uutuuksien matka Suomeen kestää. Esimerkiksi polyureaa on käytetty Amerikassa yli 20 vuotta, mutta Suomessa se on edelleen uutta. Myös nanotutkimusta on tehty maailmalla vuosikymmeniä, ja myös FSP on kiinnostunut nanoteknologian mahdollisuuksista. Suomessa on jo käytössä nanokoon pintakäsittelyaineita, teollisen pintakäsittelyn alalla lähinnä suoja- ja puhdistusaineita. Myös perinteisen maalikemian puolella tapahtuu jatkuvaa kehitystä esimerkiksi käsittely- ja kuivumisnopeuden sekä ympäristöystävällisyyden suhteen.

Miten robotiikka muuttaa maalausalaa? Oikea maalivalinta ei vielä johda laadukkaaseen pintakäsittelyyn, vaan myös työmenetelmillä on valtava rooli lopputuloksessa. Uusista menetelmistä nyt on pinnalla etenkin robotiikan suunnittelu ja robotiikan

12

PINTAA SYVEMMÄLTÄ

Kaikki lähtee ihmisistä Luonnollisesti laadukas työ on myös työntekijöiden osaamista ja hyvinvointia. Jatkuvan oppimisen ja kouluttautumisen merkitys kasvaa pintakäsittelytyössä, kun ala muuttuu nopeasti. Moni tuotannon työntekijä voi olla huolestunut, että kustannustehokkaat robotit tekevät pian kaiken. Ihmisiä tarvitaan kuitenkin aina, mutta heidän työtehtävänsä voivat muuttua. Robotti toimii automaattisesti, mutta vaatii aina ymmärrystä ja valvontaa. Robotiikan voi ajatella myös parantavan työympäristön laatua. Robotit voivat hoitaa rankat työt tai sellaiset työvaiheet, joihin liittyy työturvallisuusriski, kuten altistuminen terveydelle haitalliselle metallipölylle tai liuotinhöyrylle.


SERTIFIKAATTI TAKAA LAADUN Sertifikaatti kertoo, että yritys noudattaa tarkasti tiettyjä laatu-, ympäristö-, työturvallisuus- ja terveysvaatimuksia. FSP:ssä on käytössä mm. nämä standardit: - ISO 9001 - ISO 14001 - OHSAS 18001 - NORSOK PINTAA SYVEMMÄLTÄ

13


REDIn Majakka on teräksenluja UUTINEN

Helsingin Kalasataman REDIn Majakasta tulee 134-metrinen maamerkki. Talo on valmistuttuaan Suomen korkein asuinrakennus ja ensimmäinen kahdeksasta Kalasatamaan tulevasta tornitalosta. FSP on pintakäsittelyt REDIn Majakkaan erilaisia teräsosia. Osa näistä on valmiissa rakennuksessa piiloon jääviä osia, joille on tehty korroosiosuojaus. Tämän lisäksi olemme korroosiosuojanneet ja maalanneet metallinhohtoisiksi yhteensä satojen neliöiden verran näkyviin jääviä teräsrakenteita. Olemme käsitelleet myös U-palkkeja ja muita pienempiä kappaleita sekä olleet mukana myös rakennusvaiheeseen liittyvässä pintakäsittelytyössä, kuten työmaahissien maalaamisessa. REDIn Majakan rakentaja on SRV. FSP:n yhteistyökumppani Kalasataman projektissa on Teräsnyrkki Oy.

14

PINTAA SYVEMMÄLTÄ


Uretaanivaahdon poistosta suolatestiin ja maalaamiseen – Borealiksen propeenisäiliö uudistuu UUTINEN

Borealis on johtava innovatiivisten ratkaisujen toimittaja polyolefiineissa, peruskemikaaleissa ja lannoitteissa. Yhtiö toimii 120 maassa, ja Suomessa polyolefiineja ja peruskemikaaleja valmistava Borealis Polymers Oy toimii Porvoon Kilpilahdessa. Kyseessä on Pohjoismaiden suurin öljynjalostuksen ja kemianteollisuuden keskus. FSP tekee Borealiksen rakennuksille ja laitoksille läpi vuoden ylläpito- ja huoltomaalausta sekä -pintakäsittelyjä osana monivuotista kokonaispalvelusopimusta. Tällä hetkellä ajankohtaista on Borealiksen propeenisäiliön kunnostaminen. Säiliössä on nyt uretaanivaahtoeriste. Kun se on poistettu, FSP pintakäsittelee koko säiliön ja sen yhteydessä olevan putkiston. Yhteensä käsiteltävää pintaa on noin 3000 m2, ja aikaa projektille on varattu noin viisi viikkoa. Kun eriste on poistettu, säiliö suihkupuhdistetaan puhtaaksi. Suihkupuhdistuksen jälkeen tehdään pinnalta suolatesti. Suolatestillä varmistetaan alustan kunto ennen pintakäsittelyä. Jos pintakäsiteltävillä pinnoilla on suoloja, korroosio voi päästä vaurioittamaan pinnoitetta pahimmassa tapauksessa jo vuodessa. Säiliöprojektin lisäksi maalaamme tänä vuonna Borealikselle muun muassa uuden pitkän putkiston, joka liittyy uuden kalliosäiliön rakennukseen. Putkistolla on mittaa yli 7 kilometriä, ja se kulkee säiliöalueelta satamaan. Muina töinä olemme tehneet Kilpilahdessa esimerkiksi palosuojapinnoituksia.

Tiesitkö? Pinnoite voi vaimentaa ääntä ja värinää. Seuraamme jatkuvasti materiaalikehitystä ja tuoteinnovaatioita Suomessa ja maailmalla. Olemme aiemmin kertoneet äänieristetystä säiliöstä. Nyt etenkin Viron laitoksellamme on saatu hyviä kokemuksia noise damp -kumipinnoitteesta, jonka ominaisuuksiin kuuluu muun muassa kyky vaimentaa ääntä ja mekaanista värinää. Kumipinnoite sopii monenlaisille materiaaleille sekä sisä- että ulkotiloissa.

Huoltomaalausta Atrian tehtaalla UUTINEN Suomalainen Atria on Pohjoismaiden, Venäjän ja Viron johtavia liha- ja ruoka-alan yrityksiä. Suoritamme touko–kesäkuussa huoltomaalausta Atrian Nurmon tuotantolaitoksella. Maalaamme tehtaan kiinteistön teräspalkkirunkoja. Huolellinen ylläpito vaikuttaa suoraan rakennuksen elinkaareen. FSP:n palveluihin kuuluvat myös pintakäsittelytarkastukset sekä ylläpito- ja huoltomaalaukset sekä -pintakäsittelyt.

Uutta kiiltoa säiliöihin UUTINEN Kotimainen kemianteollisuuden perheyhtiö Kiilto toimii neljällä toimialalla: rakentaminen, teollisuuden kiinnitys- ja hygieniaratkaisut, ammattipuhtaus ja -hygienia sekä kuluttajatuotteet. Moni autoilija on nähnyt Kiillon säiliöt Tampereentiellä Lempäälässä. Nyt säiliöt uudistetaan Kiillon uuden ilmeen mukaisiksi. Osa vanhoista säiliöistä puretaan, mutta käytössä olevat hyväkuntoiset maalataan uudelleen. Säiliöt tartuntapohjamaalataan ja ylimaalataan. FSP huolehtii koko pintakäsittelyurakasta ja myös Kiillon logojen tarroituksista. Säiliöprojekti alkaa joustavasti säiden mukaan.

PINTAA SYVEMMÄLTÄ

15


Käytämme saasteettomia työmetelmiä, kierrätämme ja varastoimme turvallisesti. Noudatemme tiukasti laatu-, ympäristö-, työturvallisuus- ja terveysstandardeja ISO 9001, ISO 14001 ja OHSAS 18001.

16

FSP FINNISH STEEL PAINTING OY | KALLIOSOLANTIE 3, 01740 VANTAA | WWW.FSPCORP.COM PINTAA SYVEMMÄLTÄ

Profile for FSP Finnish Steel Painting Oy

01/2019 Pintaa Syvemmältä  

01/2019 Pintaa Syvemmältä  

Profile for fspissuu