Page 1

Jeunes en Roumanie - Jurnalul proiectului -


2 iulie

Astazi, a fost demarat proiectul “Jeunes en Roumanie”, la care participa elevi din ciclul gimnazial. Acestia au ocazia sa cunoasca adolescenti din Belgia.In curtea scolii s-au organizat jocuri prin intermediul carora sa poata interactiona mai bine. Invitatii au aterizat in Bucuresti la ora 22 :45. Dupa un voiaj de patru ore, acestia au sosit in Galati. Fetele au fost intampinate cu paine si sare, produse traditionale romanesti si bineinteles, cu un pod de flori. Pe adolescentii din Belgia i-a surprins numarul mare de copii care erau nerabdatori sa participe la activitati. Pentru o mai buna gestionare a programului stabilit de organizatia « JER », s-au impartit in patru grupe.Acestia au discutat despre primele lor impresii din tara noastra. Dupa aceea, le-a fost prezentat modul in care elevii romani studiaza franceza in scoli. In final, toata lumea a fost incantata de atmosfera vesela in care s-au desfasurat activitatile. Toti asteptau nerabdatori ziua urmatoare.


3 iulie

După pauza de două ore toţi copiii s-au împăţit în patru grupe pe culori : portocaliu, albastru,verde si gri. Fiecare grupă a trebuit să facă un număr de activităţi pentru a acumula cat mai multe puncte înbscrise într-un tabel. Pentru început au trebuit să facă faţă unei probe ce presupune obţinerea unui interval de timp cu faţa în apă. O altă activitate a constat în formarea unei piramide şi dovedirea abilităţilor la Twister. Toţi copiii au fost încurajaţi să participe la probele de îndemanare şi perspicacitate : proba cu obstacole, proba cu cartoful şi linguriţa, proba « Limbo ». În ultima parte a concursului echipele s-au confruntat doua cate doua : echipa Orange a ieşit învingătoare. Ziua s-a incheiat cu o activitate ecologică : adunarea deşeurilor din spaţiul de joacă.


4 iulie

Astazi, activitatile organizate de fetele din Belgia au inceput la ora 10. Elevii au fost impartiti in cinci grupe care aveau de pictat mai multe tablouri pe diferite teme. Patru grupe au lucrat in curtea liceului si o singura grupa in camin. Inauntru, copiii, urmarind indicatiile a doua indrumatoare din Belgia, au realizat panouri infatisand savana. Afara, cele patru grupe au ales subiecte foarte interesante. Prima grupa a trasat conturul unei fete si al unui baiat in marime naturala, inconjurand Pamantul. A doua grupa a vrut sa ilustreze arta abstracta cu ajutorul catorva desene care respectau doar doua reguli : imaginatia si culoarea. Cat despre a doua grupa, copiii s-au distrat incercand sa patrunda in lumea circului Belro. Aici, un elefant vesel era personajul care anima intreaga pictura. Ultima grupa a transmis ritmurile dansante prin intermediul unei atmosfere disco pe care au incercat sa o reprezinte.


5 iulie

De-a lungul diminetii, sub indrumarea fetelor belgiene, copiii au fost invitati sa danseze. Principalul cantec a fost ‘’Balada Boa’’ de Gustave Lima. Fetele leau aratat pas cu pas partile dansului. Dupa aceea, i-au lasat sa danseze singuri pe muzica apoi fara muzica. Fiind entuziasmati, copiii au invatat repede miscarile si s-au dovedit din ce in ce mai buni. Dupa o ora si jumatate, puteau sa duca la bun sfarsit, corect, tot dansul. Atunci, s-au impartit in patru grupe a cate 15 elevi, care dansau pe rand in fata celorlalti pentru a se obisnui. In timpul dupa-amiezii, s-au impartit in 4 grupe, 2 inauntru si 2 afara. Au pus orez in baloane pe care leau umflat apoi. Cu lipici lichid, copiii au lipit bucati de ziar pe baloane, in mai multe straturi. Au adunat bete din curte, au facut niste « maraccas », atasandu-le la baloane. Dupa ce s-au spalat, au iesit pe teren pentru a repeta de inca 3 ori cantecul de dimineata. Pentru a se distra, la sfarsit, toti s-au udat, jucand « paparuda ». Oboseala nu mai conta!


6 iulie

Această zi a fost rezervată vizitei la Pădurea Gârboavele unde jocurile, dansurile şi cântecele au completat o zi însorită şi frumoasă de iulie. Toţi copii sau bucurat de picnic, îar fetele din Belgia au apreciat disponibilitatea gazdelor. De asemeni a avut loc si o vizita la Muzeul Satului existent în zonă. Aici am văzut cum arătau casele românilor din secolele XIX şi XVIII. 7 iulie Fetele din Belgia au fost însoţite de câteva eleve de liceu ale colegiului pentru a cunoaşte locuri placute ale oraşului nostru. Toată lumea a fost încântată, iar ziua sa dovedit a fi plină de surprize. Pe de altă parte am primit vizita preşedintelui ASBL Jenunes en Roumanie, domnul Daniel Coulon şi a secretarului ASBL, doamna Liliana Mangeac. Dumnealor ne-au felicitat pentru ceea ce s-a realizat pe timpul proiectului, dar au mulţumit pentru disponibilitatea gazdelor şi pentru tot ceea ce a fost pus la dispoziţia fetelor.


8 iulie

A fost planificată o zi de pescuit la baza de pescuit sportiv de la Maţarădean. Plimabarea cu barca pe lac a completat pescuitul fără spor al copiilor. Însă, trebuie să va spunem ca ciorba de peşte si saramura traditionale au făcut deliciul invitatilor, mai cu seamă a fetelor belgience. O zi caniculară şi o experienţă de neuitat. 09 iulie Astăzi, copii au avut ocazia să înveţe cu invitaţii din Belgia un cântec în limba română. Pentru elevi a fost uşor de cântat dar, pentru fetele din Belgia a fost o adevărată provocare din cauza faptului că sunt multe sunete specifice cum ar fi :” ă “, ”ţ“, “ş”. În final, cu ajutorul celorlalţi participanţi, ele au reuşit să pronunţe corect cuvintele. După ce au cântat , ei au repetat dansul. După aceea au jucat basket. Toată lumea s-a distrat de minune. După-amiază copiii au fost împărţiţi în patru grupe pentru a realiza activităţi ecologice. Două grupe au trebuit să facă sperietori făcute din elemente naturale : lemn, frunze, flori şi fructe. Ceilalţi au făcut sperietori utilizând sticle, cutii din plastic şi încălţăminte. Doua echipe au fost la egalitate, ambele caştigând câte două medalii. După acest joc, au făcut o repetiţie generală pentru spectacolul final. Copiii au cântat şi au dansat. În concluzie, a fost o zi distractivă.


10 iulie

E dificil să organizezi momente dintr-un spectacol de circ, mai ales când acrobaţii nu sunt profesionişti, dar copiii au învăţat cu entuziasnm să facă piramida, să se susţină unul pe celălalt astfel încât să formeze un pod uman, să meargă pe cutii de tablă şi să mănuiască diferite instrumente confecţionate de ei înşişi. A fost o zi frumoasă, plina de haz, de încercări şi, de ce nu, de provocări.

11 iulie

Mai este puţin şi totul se va termina. Astăzi copiii si-au dat seama că vor prezenta cu adevărat un spectacol al lor, unul la care au muncit din greu şi pe care si-l doresc cu adevărat reuşit. Vor veni părinţii şi prietenii, vor fi acolo şi profesori. Asă că activitatea de azi a stat sub semnul repetiţiilor, dar si sub cel al despărţirii de fete. Au făcut schimb de adrese de net şi îşi promit că vor ţine neapărat legătura pe facebook. Cât despre fetele de liceu, pentru ele despărtirea începe să adune câte o lacrimă în colţul ochilor de adolescent căruia cu greu îi va mai fi dat să mai trăiască o astfel de aventură. Cine ştie ce le va mai oferii viitorul ? Viaţa este imprevizibilă...


12 iulie

Spectacolul final Părinţi, prieteni, invitaţi, toţi aşteaptă cu nerăbdare să vadă ce îi atrăgea pe copii să se trezească atât de devreme în zile de vacanţă şi mai ales ce au învăţat pe parcursul proiectului. Entuziasmul cu care copiii au prezentat toate momentele pregătite a adus zâmbete pe buzele tuturor şi a smuls ropote de aplauze. DINAMISM, DISTACTIE, DӐRUIRE – un proiect în 3D

Jeunes en Roumanie  

proiectul de parteneriat internaţional de voluntariat ,,Jeunes en Roumanie”

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you