La Dignidad de la palabra 2021

Page 1


“No òbrigues els llavis si no estàs segur que el que diràs és més bell que el silenci.” PROVERBI ÀRAB “La pàtria de l'escriptor és la seua llengua.” FRANCISCO AYALA “La diferència entre la paraula adequada i la quasi correcta, és la mateixa que entre el raig i la cuca de llum.” MARK TWAIN “La paraula és meitat de qui la pronuncia, meitat de qui l'escolta.” MICHEL DE MONTAIGNE

“Al negre sol del silenci les paraules es dauraven.” ALEJANDRA PIZARNIK


BÁRBARA BLASCO, (València, 1973) He sigut dependenta, cambrera, ajudant de mag, ballarina de cabaret, teleoperadora o empleada de gasolinera. Em vaig llicenciar en Periodisme, amb premi extraordinari de carrera, i en els últims anys he treballat en gabinet de premsa, com a bibliotecària, i impartint cursos d'escriptura creativa, sobretot en Fuentetaja, però també a la Universitat de València o a la Biblioteca d'Exposició. He guanyat l'últim Premi Tusquets amb la novel•la Dicen los síntomas, He publicat les novel·les Suerte i La memoria del alambre en Ediciones Contrabando, i l'any passat vaig ser finalista del Premi Azorín.


RAQUEL LANSEROS (Jerez de la Frontera, 1973) Poeta, traductora, antòloga i professora d'Universitat. El seu últim llibre de poesia, Matria, va obtindre en 2019 a Espanya el Premi Nacional de la Crítica i el Premi Andalusia de la Crítica. Ha publicat també a Espanya els llibres de poesia Leyendas del Promontorio, Diario de un destello, Los ojos de la niebla, Croniria i Las pequeñas espinas son pequeñas. La seua obra poètica fins a 2016 ha sigut reunida íntegrament en el volum Esta momentánea eternidad. Poesía (2005-2016). Així mateix, és autora de dotze llibres de poesia publicats a França, els Estats Units, Colòmbia, l'Argentina, Itàlia, Mèxic, Portugal, el Marroc, el Perú i Puerto Rico. Ha sigut a més guardonada amb el Premi Unicaja de Poesia, un Accèssit del Premi Adonáis, el Premi de Poesia del Tren, el Premi Antonio Machado en Baeza i el Premi de Poesia Jaén. En el camp de la Literatura Infantil i Juvenil, ha publicat en 2019 amb l'editorial Edelvives un àlbum il·lustrat titulat Himbu, el pequeño pintor. Com a traductora, destaquen les seues versions d'Edgar Allan Poe, Lewis Carroll, Sylvia Plath o Louis Aragon. Doctora en Didàctica de la Llengua i la Literatura, és autora així mateix de nombroses publicacions acadèmiques en l'àmbit de la poesia, els estudis de gènere, la transversalitat del coneixement i la traducció.


MARIANO SÁNCHEZ SOLER (Alacant, 1954). Escriptor, periodista, historiador i professor. Llicenciat en Ciències de la Informació per la Universitat Complutense i Doctor en Història per la Universitat d'Alacant. Ha exercit el periodisme durant tres dècades i ha desenvolupat una intensa labor literària i d'investigació amb més de quaranta llibres publicats. Estudiós del franquisme, la transició espanyola, les trames negres i els moviments d'extrema dreta, entre les seues obres destaquen: Villaverde, fortuna y caída de la casa Franco (1990), Los hijos del 20-N. (1993), Descenso a los fascismos (1998), Ricos por la patria (2001), Los Franco, S.A. (2003), Los banqueros de Franco (2005), La transición sangrienta. España (2010, 2018), La familia Franco S.A. (2019) i Los ricos de Franco. (2020). És autor de les novel·les Carne fresca (1988), Festín de tiburones (1991), Alacant Blues (1994, 2002, 2008), Lejos de Orán (2003), La brújula de Ceilán (2007), Para matar (2008), Nuestra propia sangre (2009) i El asesinato de los marqueses de Urbina (2013); així com dels llibres de relats: Historias del viajero metropolitano (1988), Lusitania Express (1996) i El pintor ciego (2018).


Com a poeta ha escrit Walking blues (1978), Almar (Premio Alcudia 1978), La ciudad flotante (Premio de poesía joven Álvaro Iglesias, 1982), La ciudad sumergida en el mar (1992), Fuera de lugar (2001), Desprendimiento (2015), Lágrimas de sombra (2018) i Para los que brillan con el beso eléctrico (2019). Com a assagista sobre qüestions de cinema i literatura: Manual esencial del guion cinematográfico (2011), Anatomía del Crimen (2011), Equipaje ligero (2014) i Manual esencial de relatos urbanos. 13 peldaños para escribir ficciones (2020). Ha rebut el premi internacional Rodolfo Walsh de Literatura de No ficció, el Francisco García Pavón de Narrativa, el L’H Confidencial de Novel·la Negra, el Premi de la Crítica Literària Valenciana en la seua modalitat d'assaig, el Bruma Negra pel conjunt de la seua obra i el Castelló Negre per tota la seua trajectòria literària.


“Hi ha paraules que pugen com el fum, i altres que cauen com la pluja.” MADAME DE SÉVIGNÉ “Són manyoses les paraules, i rebels, i fugisseres. No els agrada ser domesticades. Domar una paraula (convertir-la en un tòpic) és acabar amb ella.” ROSA MONTERO “Hi ha poques imatges que valguen més que mil paraules.” SUSAN SONTAG “Al negre sol del silenci les paraules es dauraven.” ALEJANDRA PIZARNIK