Page 1

Temabilag i Frostingen

Ei hagestue med glassdører binder «gammelhuset» sammen med det nye påbygget til Trude Iren Stangvik Olsen og Håvard Husby i Torhaugen. Det har de ikke angret på. Side 6-8

Januar 2018


2

Frostingen TorsDAG 18. januar 2018

Anne: - Endelig garasje - luksus! Aage: -

Greit når man kan trykke på en knapp, og så ordner resten seg sjøl.

Garasjen har to etasjer, og begge er delt i en stor uisolert del og en mindre isolert. I den store delen i andre etasje er det plass til mye av det paret har samlet opp gjennom årene.

FROSTA: De måtte bli over seksti før de fikk garasje. Men så vet de å sette pris på den også, forteller Anne Øren Bratsvedal og Aage Bratsvedal junior.

Full takhøyde i den isolerte delen i første etasje og god plass. Under trappa skal det innredes til grønnsaklager. Fryseren er allerede på plass, og det er en lettelse ikke behøve å ha store arbeidsklær og –støvler inne i bolighuset.

Til sommeren blir det 4 år siden de flyttet inn i nytt Selbuhus. Fraskilt fra gården, klare til å begynne et nytt liv. De flyttet fra mørkeloft i Trønderlåna, fra bur og låve – mange kvadrat- og kubikkmeter lagringsplass. Til et moderne hus der det var satt av plass til én bod på seks kvadratmeter. - Men så ønsket vi oss et ekstra toalett, og dermed røk boden. Grill, redningsvester, sykler. I tillegg til alt som var tatt vare på og lagret på det nevnte mørkeloftet eller i buret. Hvor skulle de gjøre av alt? - Vi fant ut i godt voksen alder at vi ønsket oss garasje, noe vi aldri hadde hatt. Det


3

TorsDAG 18. januar 2018 Frostingen

- Og så nært huset. Det ble lettvint, ja Garasje er beste 60-årsgaven de kunne fått, er Anne og Aage enige om.

geniale var at vi kunne kombinere garasje og lagringsplass.

Isolert/ikke isolert For å bygge uten byggetillatelse må ikke grunnflata overstige 50 kvadratmeter. Dermed ble det nesten 50 nede, og det samme oppe. For Anne og Aage falt det naturlig å dele bygget i to soner. Den største er ikke isolert, det er delen som fungerer som garasje, med en framtidig arbeidsbenk langs den ene siden og mulighet til å henge opp sykler og alskens verktøy og utstyr. I etasjen over er tilsvarende areal ikke isolert, her er de i gang med å flytte ting over fra mørkeloftet. At de ikke vil få plass til alt, innser begge, for ingen av dem liker å kaste.

Hvordan det skulle blitt uten garasje, tør de ikke tenke på. De har fått beskjed fra ungfolket om at det de ikke tar med, blir kastet når salget av gården er gjennomført. Så nå gjelder det å sortere med hard hånd. - Vi har tatt vare på så mye rart. I hver etasje har de i tillegg fått en bod med en gulvflate på ca. 20 kvadratmeter som er isolert. Nede er det plass til både fryser, et grønnsaklager, arbeidssko og romstort arbeidstøy.

Godt fornøyd De har ikke hatt garasjen lenge, og har så vidt begynt å fylle den opp, men begge er godt fornøyd med løsningen. Å få garasje var planen helt fra de bestemte seg for å bygge hus.

Frosta Byggservice sto for bygginga. Anne og Aage sa hva de ønsket. Utgangspunktet var en del gamle takstoler, 7 meter lange. Garasjen ble 7x7 meter. Brannvarsling skal kobles til husets varslingssystem. Nå er det bare å fortsette arbeidet med å sortere. Anne innrømmer at hun lett blir sittende og lese i gamle skolebøker når hun først åpner dem. For ikke å snakke om bøker generelt. Og så har de gjemt brevene de sendte til hverandre da de var 19 -20 år. Janne Hopmo 40 40 07 99 / frostingen@frostingen.no


4

Frostingen TorsDAG 18. januar 2018

På tide med nytt kjøkken FROSTA:

Det er 40 år siden Bjørkly bedehus ble tatt i bruk. Kjøkkenet kunne betegnes som «godt brukt» og var modent for oppussing. Og oppussing ble det – totalrenovering! 5.juledag møttes en dugnadsgjeng på 15-16 stykker for å tømme kjøkkenet. Alt skulle ut. Kopper og kar ble satt til side, og alt inventar ble enten solgt eller gitt bort. 2. januar begynte Frosta Byggservice jobben med å fornye kjøkkenet. Firmaet har totalentreprisen, med innleid elektriker og rørlegger. - Vi stripper det helt ned, fortalte Asgeir Østerlie da Frostingen var innom, alt skal være nytt. Alt nytt bortsett fra taket, det ble malt. Før var det tre vinduer på veggen ut mot gårdsplassen. For å få mer veggplass, er vinduet i midten fjernet, mens de to andre er flyttet nærmere hverandre. Et par dager senere var tre karer fra Storkjøkkensenteret Trøndelag i gang med å montere de første benkelementene, laget etter mål og levert på døra.

Deltar gjerne Gerd Karin Greistad står i spissen for komiteen som har ansvaret. Hun er ny på laget, tok utgangspunkt i planer som ble laget for to år siden og kontaktet flere av dem som da satt i en arbeidskomité. - De sa ja, og så var vi i gang, men noen endringer fra de to år gamle planene ble det jo. Det årlige bedehusmarkedet som arrangeres hver høst er en bærebjelke i arbeidet med å skaffe midler til å pusse opp hele bedehuset. De mange minnesamværene er også en viktig inntektskilde. Svein Kvarme minner om at for en del år siden var bedehuset i samme situasjon som Folkheim og Solvang er i dag; de mistet inntektene fra utleie av lokaler til barnehage da Borglia ble tatt i bruk. Renoveringa av kjøkkenet vil koste ca. 700 000 kroner. Det samme gjorde oppussinga av lokalet i underetasjen som fungerer som café. Det hele startet med ønsket om å åpne mellom etasjene, og etter et par bedehusmarkeder ble det trapp.

Håper på giverglede Nå er det trinn 1 som utføres på kjøkkenet. Trinn 2 er innkjøp av kombidamper, men det kommer

Frosta Byggservice i gang med totalfornyelse av kjøkkenet. Asgeir Østerlie t.v. og Bjørnar Hønnås.

senere. Komiteen håper på god hjelp fra lokalsamfunnet til å kunne gå til innkjøp av slikt utstyr. I første omgang blir det kokeplater; en koketopp og en kokekrakk. Begge har to plater, men krakken er lav og skal stå på gulvet. For å koke sodd er det en stor fordel at kasserollen står lavt, på en krakk. - Vi har tatt opp lån, forteller komitémedlemmene mens de drikker kaffe og prøver å gjøre kål på julebaksten. – Men vi håper frostingene vil bidra med nedbetaling av lånet. Vi ser at bruken av huset øker, så vi er helt avhengig av å ha et ordentlig kjøkken, spesielt for minnesamværene. Planen er at kjøkkenet skal være ferdig til bruk innen utgangen av uka. Det er mer som skulle vært gjort. Mye har endret seg på de 40 årene som er gått siden huset ble bygd. Ventilasjonsanlegget vet de at det må gjøres noe med. Men det får bli neste store prosjekt. Resten av rommene nede skulle også vært oppgradert. - Det er ikke så lenge siden noen som var på minnesamvær falt i staver over toalettene og ropte: «Kom og se, dette er retro», forteller Gerd Kari og åpner døra til ett av de to rommene med knall oransje vegger. Kanskje tid for et malingsstrøk.

Komiteen er fornøyd, nå går det fort! F.v. Gerd Karin Greistad, Brit Nyeng, Birger Sivertsen, Svein Kvarme og Olav Skogen.

Janne Hopmo 40 40 07 99 / frostingen@frostingen.no

Tre vinduer ble til to. Lars Breiseth får siste bit av ny bordkledning på plass.

Per Arne Rø t.v. og Robert Bratberg fra Storkjøkkensenteret med koketopp t.h. og kokekrakk t.v.


5

TorsDAG 18. januar 2018 Frostingen

Tid for oppussing

299

799

1595

GRENAA SERVANTBATTERI

169 BUTINOX INTERIØR STUE, GANG OG SOV

Veil.pris kr. 389,En silkematt, løsemiddelfri og luktsvak akrylmaling til innvendig bruk. Malingen kan brukes på flere typer underlag, enten det er vegger av glassfiber, tapet, bygningsplater, puss, betong, panel og lister. 3 liters spann. Forbehold om trykkfeil og utsolgt.

GLAVA PROFF 34 ISOLASJON Gir meget god isolasjonsevne og brukes for både varme-og lydisolering av gulv, vegger og tak. Gjelder alle lagerførte dimensjoner. 50 mm - 70 mm - 100 mm - 150 mm - 200 mm. Pris pr rull.

EASYACCES KODELÅS

kr. 1090,-

Veil.pris kr. 2595,-

498 49

75

BRANNTEPPE, NO-FLAME 1.0 X 1.0M

VED 60L SEKK

Brannteppe i miljøvennlig glassfiber, som «pakker» inn og kveler branner ved å hindre tilførsel av oksygen. Legges over brennende gryter, gjenstander eller personer som har brann i klærne. Str 100 x 100 cm Bullets: Enkel sikkerhet! Veil.pris kr. 89,-

TRESTJERNER GULVMALING

Brukes på tre, betong og laminatgulv. Malingen kan blandes i mange farger og er lett å påføre. Luktsvak, hurtigtørkende og meget slitesterk. Fås i matt, halvblank og blank. 3 liters spann

Prisene gjelder uke 3 eller så langt beholdningen rekker.

Frosta Tlf. 74 80 91 53 8-20 (9-18) Byggvarelagret 8-18

(9-16)

Coop byggekonto - en enkel måte å betale på

Bli medlem se coop.no

Din lokale faghandel


6

Frostingen TorsDAG 18. januar 2018

Fra 90 til

240 kvadratmeter

ÅSEN:

Da familien Olsen/Husby vokste ut av huset, sto det mellom å bygge nytt eller å bygge ut. De valgte det siste.

med lærlingetida, forteller Trude. Siden den gangen har det kommet til to barn, en hund, ei katt – og et påbygg på 50 kvadratmeter over tre plan. - Når ungene blir eldre, melder det seg andre behov for å ha med seg venner hjem og kunne være på rommet, legger hun til.

Ga arkitekten frie tøyler Trude Iren Stangvik Olsen og Håvard Husby kjøpte huset i Torhaugen 2 i 1998. - I år er det faktisk 20 år siden vi kjøpte huset her, da var jeg bare 18 år gammel, og Håvard var akkurat ferdig

Huset i Torhaugen er fra tidlig 1900-tall, og er et av de første husene som sto der det i dag er et etablert boligfelt. Da Trude og Håvard tok over, var det bare ett hus på eiendommen, men gamle bilder viser at det opprinnelig også sto et hus der

påbygget står i dag. - Det visste hverken jeg eller arkitekten noe om, så det er litt artig at det ble den løsningen, forteller Trude. De hadde snakket om å bygge ut siden de kjøpte huset, og for tre år tilbake bestemte de seg for at tida var inne. Ungene var større, og Trude var ferdig med videreutdanning. De brukte tid på valg av både materialer, innredning og romløsning. Trude tok regien på interiør, mens Håvard tegnet. Ønskene sine tok de med til arkitekt Jorid Jessen på Levanger som fikk frie tøyler. De ville åpne opp, ha mye vindu, ha nye soverom til ungene og ny stue med plass til spisestue. - Jeg måtte gå et par runder med meg sjøl da jeg så tegningene av mellompartiet mellom «gammelhuset» og påbygget.


7

TorsDAG 18. januar 2018 Frostingen

Håvard Husby og Trude Iren Stangvik Olsen er veldig fornøyd med valgene de tok om å bygge ut huset de kjøpte da de sto på startstreken til voksenlivet. I år har paret vært huseiere i 20 år.

«Gammelhuset» er fra begynnelsen av 1900-tallet, og fikk et påbygg på 50 kvadratmeter over tre etasjer. Det gir god plass til to- og firbeinte i familien Olsen/Husby. / Stue med plass til spisestue sto høyt på ønskelista da Trude og Håvard skulle bygge ut. Det fikk de. / Ei hagestue med skyvedører i glass binder «gammelhuset» og påbygget sammen. / Med store vindusflater har familien fått flott utsikt over Åsen. / Store soverom til ungene ble prioritert i det nye påbygget. Hedda (13) er kjempefornøyd med nytt og større rom.

Men i dag er jeg veldig fornøyd med hvordan det ble, sier Håvard.

Prioriterte ungene For påbygget og «gammelhuset» bindes sammen av ei hagestue med skyvedører i glass på begge sider. Den fører inn til den nye, lyse stua med flott utsikt over Åsen og plass til flere sittegrupper. - Vi har fått skikkelig spisestueplass til 14 stykker, og vi hadde fullt bord senest på nyttårsaften. Det er godt å ha plass til folk uten at vi trenger å sitte oppå hverandre, sier Trude. Fra stua går trappa opp til andre etasje, og til de nye rommene til de to yngste i huset. Ungene ble prioritert med

store, luftige og lyse rom, og Hedda (13) er kjempefornøyd. Her har hun plass til både ei stor seng og skrivepult, mens storebror Tommy (16) har valgt ei mindre seng til fordel for sofa og tv. - Jeg er mest fornøyd med stua, soverommet og uteområdet. Det har blitt mye triveligere å være her, vi har mye mer plass, sier Hedda.

Jente- og guttevask I «gammelhuset» ble det også gjort store forandringer under utbyggingen. Der stua var før, har det blitt nytt kjøkken med spisekrok. Og der kjøkkenet sto før, har det blitt et romslig

bad, mens gammelbadet har blitt til vaskerom. På badet er det innredning med dobbeltvask – ei jente og ei gutteside – dusj og badekar. - Jeg fikk badekaret jeg ville ha, og det brukes av alle, sier Trude som er aller mest fornøyd med spisestua og badekaret. Materialvalget og fargevalget er gjennomført i lyse fargetoner og varm grå, og tømmerpanelet som dekker en vegg i stua, går også igjen også på badet, mens tapetet fra en vegg i stua dukker opp igjen på kjøkkenet.


8

Frostingen TorsDAG 18. januar 2018

Stua er romslig, og har plass til både sofakrok, spisestue og sittegruppe ved vinduet. / Trude ønsket seg badekar på nybadet, og det fikk hun. Det setter hele familien pris på i dag. / Kjøkkenet fra Ikea ble valgt i ei varm farge. Den spiller på lag med resten av fargepaletten i huset.

Valgte å bli i Torhaugen - Enten var det å bygge ut, bygge nytt eller kjøpe et større hus. Vi trives veldig godt i området, kjenner naboene, og det er her ungene har vokst opp og har sine venner i nærheten, forteller Trude og Håvard. De hadde allerede begynt å pusse opp litt i «gammelhuset», og gikk for det kjære og kjente. Det har de ikke angra på. I dag er familien glade for at de tok seg god tid på å planlegge utbygginga, og da tida var inne, tok de med seg tegningene til snekkerne Roald Hegge og Terje Dahl. De satte opp påbygget, mens Trude og Håvard la ned en betydelig egeninnsats i maling, tapetsering og gulvlegging – med god hjelp av Håvards og Trudes fedre. I tillegg har de bygd plattinger på begge sider av påbygget, så sola kan nytes fra morgen til kveld. De to vil anbefale andre som skal bygge ut å ta seg tid

og ta seg råd til å bruke fagfolk. Håvard utdyper: - Det hadde ikke blitt sånn hvis ikke Jorid hadde hjulpet oss. Og bruk snekker, da blir det ordentlig gjort. De har løsninger i forhold til for eksempel bæring og vindusplassering. Vi betalte ikke all verden for arkitektjobben, men fikk fantastisk mange fine løsninger. Det var verdt det, absolutt!

blir mindre brukt etter utbygginga. Det er godt å være heime, og det er alltid ei list å legge dersom arbeidslysta skulle melde seg. - Vi er veldig fornøyd med løsningene som er gjort. Men kanskje skulle vi ha tegnet med takoverbygging over verandaen med en gang, vi bor jo tross alt i Norge. Det er et tips, ler Trude.

Mindre tid på hytta For to år sida var «nyhuset» innflyttingsklart. Kjelleren i påbygget har de ikke gjort noe med enda, og de har også planer om å gjøre om de gamle soverommene til Hedda og Tommy til et nytt og større soverom for mor og far i huset. Det får de ta etter hvert. - Vi må ha litt pause og, vi kan ikke bare pusse opp og ordne, sier Trude. De har merket at hytta på Åsfjellet

Tekst: Sigfrid Hagerup 40 06 44 68 / sigfrid@frostingen.no

Foto: Anders Vinje 90 36 23 62 / anders@frostingen.no


9

TorsDAG 18. januar 2018 Frostingen

Pressemelding

Forbud mot gamle ovner Bransjeforeningen Norsk Varme vil forby gamle ikke rentbrennende ovner. Samtidig oppfordrer de folk til å sjekke sine ovner for å se om den de har er sikker og rentbrennende. Stadig flere kommuner innfører nå ovnspant for å få fart på utskiftingen av eldre forurensende ildsteder. Men, til tross for panten er det fortsatt mange nordmenn som må holde seg innendørs på grunn av svevestøv fra gamle forurensende ovner. Nå ber bransjeforeningen Norsk Varme alle landets kommuner se til Bergen. Kommunen har satt av 50 millioner kroner til ovnspant og har nettopp besluttet forbud mot gamle ildsteder fra 2021. - Bergen har vært villig til å tenke og handle stort. Vi forventer ikke at mange kommuner har så mye penger å avse, men et forbud er gratis, sier Svein-Olav Barikmo i bransjeforeningen Norsk Varme. Beregninger gjort av Sintef viser at nye ovner har mellom 80 og 90 prosent mindre utslipp enn ildsteder fra før år 2000. Mens en ovn som er produsert før 2000 slipper ut 17,4 gram svevestøv, har nye ovner et utslipp helt ned mot 2 gram.

Faglig støtte Det er bred enighet i fagmiljøene om at vedfyring er et viktig og klimanøytralt alternativ til strøm.

Både Sintef og Norges Astma- og Allergiforbund har krevd fortgang i utskifting av gamle ovner. - Det er ikke noe alternativ til vedfyring i Norge. Mer enn 10 prosent av boligoppvarmingen i Norge kommer fra vedfyring. På kalde dager ville strømnettet kollapse uten den effektive varmen vedfyring gir. Målet er at vedfyringen må skje med 100 prosent nye, rentbrennende ovner, sier Barikmo.

Slik sjekker du om du har rentbrennende ovn Det er byggereglene som stiller krav om at vedovnen skal være rentbrennende. Ca. halvparten av alle vedovner i norske boliger er av den gamle typen. Det vil si at de er produsert før 1998. Ildsteder som er produsert etter 1998 regnes som rentbrennende. Et rentbrennende ildsted har et dobbelt forbrenningssystem som omdanner gasser og partikler i røyken til varme. Flere kommuner har innført støtteordninger i form av å utbetale pant til alle som skifter fra et ikke rentbrennende til et rentbrennende ildsted.

Slik sjekker du om ildstedet er rentbrennende: En rentbrennende vedovn er lett gjenkjennelig. Den har hull som er ment for sekundærforbrenningen. Disse ser du inne i vedovnen. Det er enklest å få øye på hullene i toppen eller bak. Der er det hull som tilfører luft, og som forbren-

Norsk Varme ønsker å forby fyring i ikke rentbrennende ildsteder fra 2021. Bransjeforeningen oppfordrer også folk til å sjekke sin gamle vedovn. Illustrasjonsbilde: Colourbox.

ner partikler som ikke tidligere ble forbrent.

Fordeler ved et rentbrennende ildsted: • Andelen av svevestøv som kommer ut av pipa reduseres med 90 prosent. • Man får et sunnere inneklima. Gamle ovner slipper ut mer partikler i rommet. • Man trenger bare halvparten så mye ved for å gi samme energimengde som et eldre ildsted. Ovnen er nemlig mer effektiv, og du får dermed mer varme ut av hver vedkubbe. • Ovnen er enklere i bruk og reduserer mengden aske.

Tusenvis av defekte ovner Norsk Varme regner også med at titalls tusen ovner i norske hytter og hus er defekte. En fersk kartlegging i norske husholdninger tyder på at det er godt over en million gamle ildsteder rundt omkring i landet. Erfaringer fra bransjen tyder på at mange ildsteder er for dårlig vedlikeholdt, og at flere titalls tusen ovner i Norge er i en slik forfatning at de bør repareres eller byttes ut. Intens bruk – ovner på hytta brukes ofte like intenst som ildsteder hjemme. Men folk er for lite flinke til å se over ovnene sine, sier Grethe Bachmann i Norsk Varme. Feierne sjekker ovn og skorstein hjemme, men på hytta er det ingen

slik ordning. Dette er eiers ansvar.

Sjekketips Feiermesternes landsforening melder at de ofte ser ildsteder som ikke fungerer. De vanligste feilene som går igjen er: • Sprekk i jern eller steingods • Dårlig stein/plater inne i ovnen • For kort avstand til brannmur og brennbart materiale • Ildstedet er for dårlig vedlikeholdt og gir mye forurensning og dårlig fyringsøkonomi

Pressemelding

Oppvarming av boliger Mer enn tre fjerdedeler av energibruken i husholdninger går til oppvarming av bolig og varmtvann. Det meste av dette er elektrisitet, og noe er forurensende olje og parafin. Økt bruk av andre energikilder er et viktig bidrag til å redusere klimagassutslippene. Strømmen vi bruker i Norge er i hovedsak basert på vannkraft, som er fornybar. Siden elektrisitet kan brukes til mange formål der andre energikilder ikke egner seg, er det likevel et godt klimatiltak å redusere bruken av strøm. Økt bruk av biobrensel og varmepumper, samt fornybar fjernvarme er de viktigste alterna-

tivene til oppvarming av boliger i dag. Gjenvinning av varme bidrar også til å redusere energiforbruket i boligen.

Tips til mer miljøvennlig oppvarming • Bytt ut oljebrenneren med biopelletsbrenner • Skift fra oljekjel til pelletskjel eller varmepumpe, eller sjekk muligheten for å gå over til biofyringsolje • Erstatt parafinkaminen og den gamle vedovnen med pelletskamin, varmepumpe eller en rentbrennende vedovn • Velg varmtvannsbereder eller varmesentral forberedt for ulike energikilder (solfanger, varmepumpe, vedovn med vannkappe osv.)

• Velg pelletskaminer og vedovner som også varmer opp tappevannet • Monter solfangere for oppvarming av rom og vann • Installer et balansert ventilasjonsanlegg med varmegjenvinning. • Monter varmeveksler på avløp fra dusj og vaskemaskin

Slutt på olje og parafin innen 2020 Fossilt brensel som olje og parafin slipper ut mye klimagasser. Stortinget har vedtatt at disse energikildene skal utfases innen 2020, noe som betyr det lønner seg å starte jobben med å velge alternativ løsning allerede nå.

Alternativer til elektrisk og fossil oppvarming

Moderne vedovner, pelletskaminer og varmepumper er klimavennlige alternativ til elektrisk og fossil oppvarming. Vannbåren varme gir høy komfort og redusert energibruk. Grunnleggende tiltak knyttet til bruk av alternative varmekilder gjøres ofte i forbindelse med oppussing eller rehabilitering. Mange tiltak er likevel også aktuelle selv om du ikke skal gjøre større endringer i boligen. Bergvarmepumper krever en viss investering, men kan også spare husstanden for store utgifter.

Gjenvinning av varme Mye varme forsvinner ut av huset gjennom ventilasjon og avløpsvann.

Ved å installere et ventilasjonsanlegg som gjenbruker varmen fra luften som går ut, og varmeveksler som utnytter varmen fra avløpsvann, vil du kunne redusere energibruken i boligen kraftig.

Velg fleksible løsninger Oppvarmingsløsninger som kan benytte flere energikilder gjør deg mindre avhengig av prisvariasjoner på ulike energityper. Du kan da til enhver tid velge den billigste energitypen. For å få et godt fleksibelt energisystem må distribusjonssystemet til oppvarming være uavhengig av energitype. Det beste alternativet er vannbåren varme, som gir muligheten for enkelt å endre oppvarmingskilde.


10

3

4

÷

2

÷

1

9

10

5

Æ

JanuarXord

Frostingen TorsDAG 18. januar 2018

Innleveringsfrist 5. februar 2018 Navn: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Adresse: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ........................... 6

7

8

11

12 14

13

15 17

16 20

21

22

19

18 24

23

÷

26 31

32

27

38 42

36

35 40

39

49 52

58

57

53

64

63 68

÷

Æ

70

55 60

67

66

54

59

62

61

41

44

48

51

56

30

29

43

47

46

50

65

34

33

37

45

28

Æ

25

LokalRebus

69

Vannrett

6. Sjø 9. G.navn 11. Uthusene 12. Pedagog 13. Vandre 14. Rulle 15. By 16. Foreldet 17. Undertrykke 19. Moderne 20. Greie 22. Slagsted 23. Ende 25. Sted i Norge 27. Sivbåt 29. Stat 31. Ukjent (fork.) 32. Drikk 34. Flyplass 36. Fisk 37. Team 39. Pronomen 40. Slektning 42. Mynter 44. Etser 45. Papegøye 48. Rebus 49. Hodeplagg 50. Treslag 51. Gudinne 52. Hånd 55. Ut av 56. Gåte 58. Titler 61. Øgle 63. Dyr 65. Spise 67. Spørreord 68. Vei 70. Liv 71. Fisk

Loddrett

1. Bomullstøy 2. Serafer 3. Slaver 4. Fugler 5. Kanyle 6. Helt 7. Sykdom 8. Bygningsdeler 9. Ape 10. Jamringen 13. Bygningsdeler 14. Anlegg 16. Redskap 18. Tuter 21. Sammenslutning (fork.) 24. Eie 26. Gørr 28. Preposisjon 30. Matematisk uttrykk 33. Sid 35. Tankene 38. Mase 41. J.navn 43. Tekke 46. Reim 47. Bad 53. Altså 54. Sky 57. Insekter 58. Masing 59. Dyr 60. Bibelnavn 62. Bønn 64. G.navn 66. Tine 69. Drikk

71

Riktig løsning av siste kryssord:

Denne rebusen er laget av Arve Helland. Vi trekker ut to vinnere som mottar to flaxlodd hver. Minst 10 riktige og alternativ godtas. Send løsningen til Frostingens kontor, eller på mail til kristin@frostingen.no. Vinnerne av flaxlodd ble Øyvind Ståle Hagen, Hattfjelldal og Liv Østerlie, Frosta. Gratulerer! Vi tar gjerne i mot flere rebuser, uansett tema.

1. Hull i gulvet

FISKEUTSTYR

2. Overgang + fot 3. Godt ønske + skår 4. Ha på + pastiller 5. Fangste + kø 6. Nordisk fiskeredskap

To vinnere av to flax lodd hver er John Arne Hovde, Stjørdal og Randi S. Nielsen, Frosta. Gratulerer!

7. Pikenavn 8. Roterer 9. Mårdyr 10. Tempel 11. Blund 12. Nedbør + slagsted

Innleveringsfrist 5. februar 2018 Navn: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Adresse: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ........................... Løsning: Pizza, taco, fårikål, lammegryte, lutefisk,

innherredssodd, laksetartar, ribbe og surkål, pølsegryte, lapskaus, karbonadekaker, fiskegrateng.


11

TorsDAG 18. januar 2018 Frostingen

Pressemelding

Nå kommer sprengkulda – pass på hytta - Vi står foran en kuldeperiode flere steder i landet. Så om du har glemt å stenge vannet eller skrudd av varmen etter sist besøk, bør du ta en ny tur til hytta denne helgen, sier skadeforebygger Therese Nielsen i SpareBank 1 Forsikring. Skadeforebyggeren råder alle hytteeiere til å stenge vanntilførselen hver gang de forlater hytta. Regler fra 2011 krever at det monteres automatisk stoppventil på inntaksledningen før stoppekranen, samt vannfølere i alle rom med vanninstallasjon der det ikke er tette gulv og sluk. - Det er noen år siden vi har sett et stort antall frostskader på fritidsboliger. Vi må tilbake til vinteren 2010 da vi fikk omlag 500 frostskader på våtrom på hyttene. Da var det ekstremt kaldt i lange perioder, sier Nielsen. Forsikringsselskapet anbefaler alle hytteeiere å følge med på snømengden på taket, spesielt eldre hytter, da mange av disse ikke er dimensjonert for å tåle store snømengder. Ved skade risikerer man å få igjen mindre på forsikringen hvis man ikke måker taket. Illustrasjonsbilde: Irene Røkke.

Vi realiserer dine idéer! Kontakt oss for en uforpliktende samtale!

Pass også på hyttetaket Flere steder i Norge har det allerede kommet mer snø enn i hele fjor. - De siste to årene har vi bare hatt fem tilfeller av skader forårsaket av snøtyngde. Men vi forventer at det blir mer i år, sier Nielsen. Dessverre er ikke alle – og spesielt eldre hytter – dimensjonert for å tåle store snømengder. Det er hytteeiers ansvar å følge med på snømengden på hyttetaket og iverksette snørydding før hytta skades av snøtyngde. - Du må gjerne lene deg på gode hyttenaboer, men husk at det er hytteeiers ansvar at taket ikke har for store snømengder. Måker du ikke, står du i fare for å få mindre igjen på forsikringen om uhellet skulle være ute, avslutter skadeforebygger Nielsen.

Leverandør av tømrertjenester til:

boliger, hytter, tilbygg og landbruk m.m. - også totalentrepriser

Råd for å unngå skader på hytta - Steng utvendig og innvendig stoppekran når du forlater hytta. - Tøm rør for vann før du drar. - Påse at det er varme i våtrom, så unngår du frost i sisterne (du kan bruke frostvæske i sluk og sisterne ved lengre fravær). - Har hytta strøm, finnes det smarte løsninger for fjernstyring av varme. - Unngå snøskader – måk snø av hyttetaket. - Husk at røykvarslere og slokkeutstyr er påbudt på hytta.

Tlf 915 96 503 • johan@lein-nilssen.no

www.lein-nilssen.no

www.facebook.com/LeinNilssen

Frostingen

Etter at du har stengt stoppekranene, bør du tømme rør for vann. - Husk at det alltid skal være vannrester igjen i vannmåler, rørledninger, toalett og sluk. En bør derfor alltid ha oppvarming i ei hytte med vanninstallasjoner. Har hytta strøm, finnes det smarte løsninger for fjernstyring av varme og kontroll med temperaturen, sier Nielsen.


12

Frostingen TorsDAG 18. januar 2018

Frosta-Åsen gjennom linsa

Frosta Entreprenør startet nylig med arbeidet på gangfelt i Vinnabakken. Statens Vegvesen har gjennom utlyste planer lagt til rette for bygging av ny gang- og sykkelveg fra Frostahallen til skoleområdet på Frosta skole. Hensikten med planarbeidet er i følge Statens Vegvesen å bedre trafikksikkerheten for myke trafikanter som ferdes langs fv. 65 mellom Frostahallen og Frosta skole, samt bedre kryssing av fv. 63. Foto: Anders Vinje.

Hus og Hjem jan-18  

Temabilag til Frostingen, Hus og Hjem 18.01.18

Hus og Hjem jan-18  

Temabilag til Frostingen, Hus og Hjem 18.01.18

Advertisement