Destination Sundsvall - Timrå - Ånge

Page 1

TI

SOMMAR 2020

DN

V IN A RS GE Å N GO Ä R D, GR AT

IS

!

DESTINATION SUNDSVALL TIMRÅ ÅNGE

”I Sundsvall finns plats för alla smaker”

å p a k a Sm Krögarparet Johan Backéus och Birgit Malmcrona

Kom i form i backarnas stad

TRÄNING | SID 14

STENSTAN • SHOPPINGEN • KAFÉERNA FISKET • BOENDET MATEN • BADEN • FISKELÄGENA • AKTIVITETERNA

Ny besökskarta!

”Det bästa är när kunden lämnar allt till mig” MOE EINEIN, BARBERARE

”Jag älskar Sundsvall!” JILL JOHNSON, ARTIST

Med allt du måste se vid våra vackraste vägar.


ard shufflebo

er Sumodräkt

Paintball

er Alpine rac

ghost down the

skeeball

ls bumperbal

NASCAR

lasergame

o

guitarher

a på fortet fångarn ison island)

bowling

(Pr

us för ta en pa

YCK

MAT & DR

Vi har fullständiga rättigheter. ..och massor av nya, roliga arkadspel!

Se priser & utbud på www.strikeclub.se Välkomna! Södra Stadsberget 1, Sundsvall I 060-67 10 60


SOMMARYRA!

3

Äntligen är det nyrenoverade Y:et öppet för besök igen.

ÖPPET ALLA DAGAR 10–18 • • • • • • • •

Turistinformation Café Glass Lekplats Stor grönyta för picknick Ställplats för husvagn/husbil Grillplats vid vattnet WC

VARMT VÄLKOMMEN!

BADA, FISKA ELLER VANDRA Upptäck Indalsälvens delta och området kring Y:et www.destinationsundsvall.se/timra

Fotograf: Håkan Svensson


Kulturmagasinet

Välkommen till Kulturmagasinet - en kreativ mötesplats för alla åldrar Sundsvalls kulturhus bjuder på en spännande arkitektonisk kontrast med fyra gamla magasinsbyggnader sammanbundna av en modern glaskonstruktion. I huset finns bland annat museum, bibliotek, arkiv och det fungerar även som scen för kulturupplevelser av musik, teater, dans och föreläsningar. Varmt välkommen!


Foto: Svanthe Harström

Kulturmagasinet ligger i centrala Sundsvall med entré Packhusgatan 4. För mer information och öppettider: sundsvall.se/kulturmagasinet 060-19 18 00 kulturmagasinet@sundsvall.se sundsvall.se/kulturmagasinet facebook.com/kulturmagasinetsundsvall


dstn / Ledare

Ledare

6

Här finns frihet, utrymme och upplevelser finns allt det vi just nu behöver mer än någonsin: fria ytor i skog, mark och stad, vandringsleder, badplatser, fiskevatten, naturreservat med unika stugboenden och en spännande, levande historia att upptäcka helt på egen hand.

KONTAKT MED REDAKTIONEN

red@dstnsundsvall.se 060-66 99 33 Facebook: dstnsundsvall DSTN Sundsvall är ett kostnadsfritt magasin och kommer ut två gånger per år i Sundsvallsregionen. För ej beställt material ansvaras ej.

I SUNDSVALL, TIMRÅ OCH ÅNGE

Här finns mycket att njuta av när vi samtidigt vill skydda

varandra och oss själva. Och här har kreativiteten blomstrat mer än någonsin under våren, allt för att du ska få det bästa av det bästa även när världen inte längre är sig riktigt lik.

Kanske väljer du att köpa med dig mat från topprestaurangen

som numera erbjuder take away och avnjuta den på ditt eget smultronställe vid havet, ån eller högt upp på ett berg. Kanske streamar du livemusiken hem till din egen veranda. Följ dina favoriter i sociala medier nu när förändringar kommer hastigt. De uppskattar just ditt fortsatta stöd ännu mer än du tror.

Friheten har blivit vår värdefullaste tillgång. Hos oss kan

du andas, leva, uppleva och samla nya krafter. Tillsammans kommer vi starkare ur den här tiden. Välkommen.

Destination Sundsvall-Timrå-Ånge visitsundsvall.se

IDÉ & PRODUKTION Frosting Kommunikationsbyrå hej@frosting.se frosting.se ANSVARIG UTGIVARE Håkan Björnström hakan@frosting.se CHEFREDAKTÖR Jennie Zetterqvist jennie@frosting.se REDAKTION Jennie Zetterqvist, Håkan Norberg, Håkan Björnström, Annelie Thorsell. MEDVERKANDE Anders Björk, Håkan Björnström, Marc Grein, Lasse Hallberg Svanthe Harström Kristofer Lönnå, Håkan Norberg, Jennie Zetterqvist, Fredrik Nilsson, Annelie Thorsell Mikael Ejemar Vikström med flera. ANNONSER Mediamix Sundsvall info@mediamixsundsvall.se 020-77 11 00


Höjd-

Lär dig mer om Stenstaden Läs om Sundsvalls historia på sida 22.

PUNKTER Stenstan bjuder på ett fantastiskt kulturarv i byggnadskonst. Spiror, obelisker,

fiskar och snäckformade vaser pryder taken. Fasaderna är utsmyckade med många vackra detaljer. En stadskärna byggd av skickliga hantverkare med dåtidens känsla för detaljer. Stanna till, lyft blicken och låt dig förflyttas till en annan tid.


dstn / Innehåll

Innehåll

8

77

När hinder blir möjligheter

22

65

Jill Johnson längtar ut i Sommarsverige

40

Elvira Madigan, Sundsvalls cirkusprinsessa

62

Bli snygg hos barberaren

Säg ja! Bästa läget för bröllopsyra

74

Spännande historia får liv

68 Låt solen leda dig till rätt servering

12 Den ofrivilliga deckarförfattaren är tillbaka 18 Grattis Sundsvall 400 år 20 Trivsam topprestaurang i shoppinggallerian 34 Cykelstaden växlar upp

46

Kustnära smaker vid stränder och klippor

70

Storfiskare eller familj. Fisketips för alla

54 Lyckovandra längs S:t Olavsleden 60 Ta dig till havet, stor strandguide 66 Njutning för öga och gom i Katrinelunds trädgård

50

Perfekta gåvan att ta med hem


HIMLABADET ligger centralt i Sundsvall på Universitetsallén 13

KÖR EN UTMANING I SURFEN!

ROLIGT FÖR HELA FAMILJEN!

AVKOPPLING FÖR VUXNA PÅ RELAXEN

k s a l p a g i l r ä H ! k n ä t s a d & gla Himlabadet i Sundsvall är det perfekta stället för avkoppling och lek. Här finns massor av skoj för hela familjen! Välkommen till härliga badupplevelser, vattenrutschbanor, bubbelpooler, klättervägg och vattenpist på Sundsvalls äventyrsbad. Vi har ett stort barnpoolområde, multibassäng för träning och en avkopplande relax med takterrasser i bästa solläget. Under sommaren kan du bada i vårt fina utomhusbad med 50-metersbassäng och stort grönområde. Dessutom är vi först i Europa med attraktionen Surfstream, där du surfar som på riktiga vågor.

Mer information på www.himlabadet.se

Följ oss på facebook.com/himlabadet tel 060-19 20 00 eller e-post info@himlabadet.se


dstn / Intro

Nyheter

10

Spana in smultronställen digitalt VILL DU FÅ en försmak på destinationens besöksmål? Vid Visit Sundsvalls nya InfoPoints runt om på populära platser i Timrå, Sundsvall och Ånge kan du ta en digital smygtitt på smultronställen­ som intresserar dig. Den interaktiva skärmen kan också bjuda på tips om restauranger, evenemang och sevärdheter nära dig.

Italienska smaker i Stenstan MAMMA MIA, det kommer en ny italienare till stan! Det handlar om konceptet Basta som redan finns på tre andra orter. Menyns fokus ligger på napolitansk pizza och färsk pasta i gott sällskap med andra klassiska italienska rätter. Gästerna bjuds på ”enkel elegans” i en ”urban italian experience” och med tanke på det kan Sundsvallsläget inte bli så mycket bättre: mitt i Stenstan vid Stora torget. Öppning är planerad i höst.

restaurangbasta.se

Sprid kärlek! TIMRÅ VISAR SIG från sin vack-

raste sida på sociala medier. Spana in bilder under #fromtimrawithlove för att inspireras till nya utflykter. Glöm inte att dela med dig av dina egna kärleksförklaringar när du fått något fint att fastna på bild.

Sveriges lääängsta loppis förlängs Följ @fromtimra på instagram så får du lokal inspiration i ditt flöde.

SVERIGES LÄÄÄNGSTA LOPPIS har lockat besökare till Ljungandalen i sju år. Den 18–19 juli dukas loppisborden åter upp längs den vackra Ljungandalsvägen­, som även bjuder på fina fikastopp och andra aktiviteter. I år växer loppisen med ytterligare fem mil! Från redan generösa 9 mil till 14 mil från Matfors till Överturingen. Skynda att fynda! Eller förresten, ta god tid på dig och njuuut.

visitsundsvall.se


t g i t k i r tt e l l i t n e m om k l Vä Extra näring för växtintresserade! Gå med i kundklubben så får du: • Bonus på alla dina köp i butik och online. Principen är enkel–du får alltid 2 % i bonus. • Inspiration, tips och idéer både i brevlådan, via e-post och på webben. • Exklusiva inbjudningar till evenemang och aktiviteter i butikerna. • Förmånliga medlemserbjudanden. • Kortlöst om du vill, välj själv om du vill visa kort eller ange person- nummer i kassan. • Medlemskapet är självklart helt kostnadsfritt. • Vi behåller alla dina personuppgifter i enlighet med Dataskydds- förordningen GDPR.

I butiken hittar du ett brett sortiment av växter och tillbehör för hem och trädgård. Buketter, arrangemang och accessoarer till vardag och fest.

Välkommen!

Ansökan i butik eller på blomsterlandet.se Blomsterlandet Sundsvall/Birsta Öppettider: Mån-fred 10–19 | Lör-sön 10–17. blomsterlander.se


FOTO: EGEN

dstn / Tips

Gillas

12

Sundsvalls ofrivilliga deckar­ författare ”OVÄNTAT SPÄNNANDE DEBUTDECKARE OCH RÄTT MYCKET REN FEELGOOD.” Så låter det när DN:s kulturskribent Lotta Olsson rekommenderar Sundsvallsförfattaren Susanne Fellbrinks debutroman ”Än sjunger hon inga sånger”, som råkade bli en deckare. – Jag gillar inte att mörda folk! Det fanns inte ens ett mord i boken som jag trodde var en relationsthriller när förlaget ville skriva kontrakt. De frågade då om jag kunde tänka mig att skriva in ett mord och eftersom jag blivit så fäst vid mina karaktärer fick jag skapa några nya som jag kunde tänka mig att ta livet av, berättar författaren. Susanne Fellbrink har själv gjort en mångsidig karriär inom artist- och nöjesbranschen och ägnat sig åt skrivande som en hobby. Efter att ha blivit inhoppande deltagare i en skrivkurs som hon själv

HOS MITT MUSTERI I BORGSJÖ, ÅNGE, kan du få dina

EN HELT EGEN BIOSALONG

sorakersfolketshus.se

arrangerade, tog manuset till debutboken form på allvar. Ett spontant möte med en förlags-vd på Deckarfestivalen i Sundsvall ledde slutligen till att boken blev utgiven i januari 2020. Redan i juni kommer del två, ”Än klappar hjärtat”, och planen är en hel serie. Intrigerna utspelar sig inom showbiz i Sundsvalls Stenstad, en perfekt plats för spännande handlingar, enligt författaren. – Här är det nära till allt: hav, berg, sjöar och ån som rinner genom stan. Den gamla Stenstadens häftiga byggnader har utrymmen där det kan hända riktigt speciella saker. Och det gör det också.

Fredagsmys från Mitt Musteri

Jukeboxbio i Söråker där du och dina vänner väljer film. Härligt, va? Folkets Hus i Söråker testar Jukeboxbio där små sällskap bokar en privat biovisning och väljer film från ”Bio Hjärtats” egen lista.

I sommar släpps Susanne Fellbrinks andra bok i den nya deckarserien i Sundsvallsmiljö.

Måste ha must!

äpplen förädlade till must. Nytt för säsongen är att de också börjat tillverka potatischips! Allt för fredagsmyset, med andra ord. Musteriet köper in lokalproducerad potatis, men precis som med äpplena kommer allmänheten även att kunna lämna in sin egen potatis. Två hinkar ”pärer”, som vi säger här, resulterar i chips för flera månader, utlovar producenterna. Vill du stanna länge så finns även B&B och café sommartid.  mittmusteri.se


E T T H OT E L L AT T L Ä N G TA T I L L B A K A T I L L Välkommen till oss på Elite Hotel Knaust för ett bekvämt boende med unik inramning. Mitt i Sundsvalls vackra stenstad hittar du vårt anrika hotell med anor från sent 1800-tal.

0 6 0 - 6 0 8 0 0 0 0 | S TO R G ATA N 1 3 | E L I T E . S E

NYTT EVENT VARJE DAG! En kväll på casinot är inte som andra kvällar. Läs mer på casinocosmopol.se Åldersgräns 20 år • Alla visar id Spelar du för mycket? Ring Stödlinjen: 020-81 91 00


14

11

dstn / besöksmål

KOVLAND

ÖSTERS

UND

IND

ALS

LED

EN

E 14 ÅNGE

4

SUNDSVALL

18 5 MATFORS

20 19

8

9

På väg i DESTINATION Sundsvall 1

Friluftscentrum Södra berget

11

Vättaberget

2

Spikarna

12

Gudmundstjärn

3

Svartviks industriminnen

13

Nolby Högar

4

Selånger Pilgrimscentrum

14

Stornäset

5

Boda Borg

15

Åstön

6

Utkikstornet på Norra berget

16

Indalsälvens Delta

7

Stenstan

17

Lögdö Bruk

8

Sidsjön

18

Camp Mid Adventure

9

Matforsfabriken

19

Sveriges geografiska mittpunkt

10

Tunet och Alnö gamla kyrka

20 Haverö Strömmar

13

GNARP

E4


12 INDAL

E4 HÄRNÖSAND

17

TIMRÅ

SÖRÅ

KER

16 6

10

14

ALNÖ SK E P

PSH AM NS

LE

7

2

DE

N

15

1

På visitsundsvall.se hittar du fler tips på besöksmål i destinationen

3

LÖRUD

DEN


I sommar kommer vi under 100 dagar tipsa om olika upplevelser som du kan hitta i vår destination på Instagram och Facebook @visitsundsvall. Upplev vackra utsiktsplatser, fantastiska fiskelägen och soldränkta badstränder.

TÄVLA OCH VINN PRESENTKORT - VÄRDE 1.000 KR Hinner du med att besöka minst 10 av dessa platser under sommaren så kan du delta i vår tävling och vinna presentkort värt 1.000 kronor!

All info om tävlingen hittar du på våra sociala medier och på www.destinationsundsvall.se


Laila lotsar dig till Sundsvall Är du på väg mot en ny anställning och överväger att flytta till Sundsvall? Då kan vår inflyttningslots Laila Bergström vara tungan på vågen. Hon hjälper dig med praktiska frågor kring till exempel boende, skola, fritidssysselsättningar, barnomsorg, eller jobb till medflyttare. Servicen är helt kostnadsfri och särskilt riktad mot arbetsgivare som får stöd för att lösa praktiska detaljer för nyinflyttade medarbetare.

Sveriges första digitala inflyttningsguide! För att underlätta en flytt till din nya hemstad så har vi utvecklat ett unikt webbverktyg där du helt utan kostnad kan hitta massor av information kring olika områden att bo i, pendlingsavstånd, genomsnittliga försäljningspriser, skolor, förskolor m.m. Du hittar den på: www.valkommen-hit.se/sv/sundsvall/start Besök oss, eller läs mer på: naringslivsbolaget.se visitsundsvall.se

Näringslivsbolaget i Sundsvall är navet och mötesplatsen för Sundsvalls näringslivsutveckling. I vackra Stadshuset mitt på Stora torget hittar du en stark kompetens kring företagsutveckling, etableringar, besöksnäringsfrågor, möten och evenemang. I Stadshuset finns också turistbyrån Stenstan Visitor Center och Sundsvall Convention Bureau.

MER ÄN BARA EN TURISTBYRÅ

Kom till oss och upplev! Stenstan Visitor Center är en kombinerad turistbyrå och ett upplevelsecenter. I våra utställningar kan du ta del av Stenstans historia, nutid och framtid. Upptäck stadens historiska arkitektur och lär känna de människor som lever och en gång levt här. Stenstan Visitor Center är den självklara startpunkten för dig som vill upptäcka Stenstan och Sundsvall. Varmt välkommen till oss på Stenstan Visitor Center – då, nu och i framtiden.

Följ oss på våra sociala medier Du vet väl om att du alltid hittar information om våra utställningar och aktiviteter på Facebook och Instagram:

@visitsundsvall Besök oss i Stadshuset, Stora Torget Sundsvall eller kontakta oss på 060-658 58 00 www.visitsundsvall.se


18

dstn / Nyheter

Grattis Sundsvall! TEXT Jennie Zetterqvist  FOTO Johnér Bildbyrå

Sundsvall grundades år 1621 som en oönskad stad på fel plats.

Efter en stadsflytt, tre förödande bränder och fyra århundraden har den dock hamnat rätt både geografiskt och i befolkningens hjärtan. Den 23 augusti 2021 är det dags för 400-årskalas och alla är bjudna!

S

för Sundsvall som stad. När kung Gustaf II Adolf behövde pengar till sitt krigande, skapade han städer för att dra in skatteintäkter. För att få ihop Sundsvall köpte Kronan upp tre byar: Sund, Köpstaden och Åkersvik. Sammanslagningen gav en blygsam befolkningsmängd på 35 personer, som länge vägrade att växa i antal. TARTEN VAR SEG

finns. När drottning Kristina befallde att stan skulle flyttas en kilometer österut till sin nuvarande placering så att de stora skeppen kunde komma nära staden, var det bara att lyda. Befolkningsexplosion blev det först i mitten på 1800-talet, när träpatronernas storhetstid tog vid. Ångsågarna längs Norrlandskusten lockade arbetare som nu kunde försörja sig och Sundsvall kunde äntligen börja göra skäl för epitetet ”stad” och det med besked.

Befolkningsexplosion – äntligen!

Fisket var den enda försörjningsmöjligheten och på 1700-talet upptäckte man dessutom att staden låg helt fel, vid nu­var­ande Åkroken där Mittuniversitetet

Firande för alla

Nästa år fyller Sundsvall 400 år och planeringen för festligheterna pågår för fullt. 400 goda Sundsvallsambassadörer

kommer att utses till äkta ”sönnsvallare” och presenteras under 2021 som en nedräkning till födelsedagen. Ambitionen är att firandet ska vara för alla, av alla och pågå hela året med kulmen under Stenstansdagarna. På födelsedagen den 23 augusti 2021 väntar ett hejdundrande kalas vid Fisktorget och Selångersån. Ledorden i firandet är delaktighet och stolthet och planer finns på en föreställning med upp till tusen Sundsvallsbor. Sundsvalls tioåringar tillsammans med näringslivet ska också sätta ett spännande avtryck som ser till att festen blir ett avstamp mot framtiden.


Nyhet!

Bli belönad direkt när du handlar lokalt!

Vill du få en gratis biobiljett efter din shoppingrunda på stan eller kanske en glass efter en stadsvandring? Vill du vara med och jaga drakar i Stenstan och få en egen minidrake på Stenstan Visitor Center? Då är Cityplay den perfekta appen för dig, den samlar stadens alla aktiviteter och alla butikers, caféers och restaurangers stämpelkort i en och samma app. Handla för 500 kr på klädaffären och få 50 kr att handla för eller handla 5 gånger på stan och få värdecheckar från dina favoritbutiker. Cityplay belönar dig när du handlar lokalt.

Bli medlem i Cityplay Sundsvall! Anslut dig idag genom att ladda ner Cityplay där appar finns, registrera dig och koppla din bank. Cityplay är helt automatiskt och belöningarna kommer direkt till appen. Självklart är ditt medlemskap gratis! Ladda ner med QR-koden och bli medlem redan nu så har du din första belöning i appen direkt.

S T E N S TA N

SUNDSVALL

Ladda ner appen och få din första belöning direkt!

Kom & avnjut havets läckerheter!

Gör ett besök i vår fiskaffär & vårt rökeri!

Restaurang Lörudden är en fiskrestaurang med långa anor av fantastisk mat i härlig havsmiljö. Vi driver vårt eget fiske vilket säkerställer de bästa och färskaste råvarorna. Vi serverar det bästa från havet och har också en noga utvald á la carte meny som passar alla.

På Sillmans Fisk har vi specialiserat oss på fisk och skaldjur till våra restauranger och till Dig. Hos oss hittar du delikatesser från eget kök och rökeri, färsk fisk, skaldjur, såser och inläggningar. Även dagligvaror såsom mjölk, smör, bröd osv.

Välkommen till Restaurang Lörudden!

Välkomna till butiken!

Öppet alla dagar juni–augusti. Sön-torsd 12–21. Fred–lörd 12–22. Boka bord på vår hemsida. eller ring 060-370 98

Öppet alla dagar 12/6–23/8. Mån-sön 11–19. Midsommarafton: 11–15. 070-467 47 13

www.sillmans.se

Smultronställe med strandnära läge! Restaurangen ligger på en pir med havet på ena sidan och en mysig badvik på andra sidan. Till Salteriet kan du komma för att äta en glass, fika smörgåsar eller äta en bit mat utan att boka bord. Välkomna till Salteriet! Öppet för säsong 12/6–23/8. Sön-tors 11–20, fre-lör 11-21. Boka boende, konferens, restaurang och event på sillmans.se


20

n a t s S ten

dstn / Besöksmål

VISITOR CENTER FOTO Kristofer Lönnå

Välkommen till Stenstan Visitor Center, ett upplevelsecenter och turistbyrå

mitt i Sundsvalls stenstad.Genom interaktiva utställningar får du en spännande inblick i stadens kreativa historia, nutid och framtid. Gå på upptäcktsfärd genom historien på egen hand eller boka en guidad visning tillsammans med någon av våra guider. Upptäck regionens breda utbud av utflyktsmål, restauranger och kulturupplevelser via den interaktiva InfoPointskärmen eller slå dig ner i biblioteket och hitta nya smultronställen. Här finns massor att upptäcka och spåren från svunna tider är många för den som är nyfiken.

Människorna, Stenstaden och utställningar.


21

Upptäck regionens breda utbud via den interaktiva skärmen

Mer information visitsundsvall.se och @visitsundsvall på Instagram och Facebook

Fakta Slå dig ner i vårt bibliotek och läs ett magasin

Stenstan Visitor Center är en kombinerad turistbyrå och upplevelsecenter som finns i Stadshuset vid Stora torget i Sundsvall. Här får du lära dig mer om historien eller regionens breda utbud.

Drakarna är kända Sundsvallssymboler

Gör ett besök i den gamla arresten – om du vågar

Få en inblick i framtiden

Lär känna de människor som gjort avtryck i stadens historia


22

dstn / Kultur

Den första och sista staden

Kung Chulalongkorns besök i Sundsvall och på Hotell Knaust i juli 1897.

TEXT Håkan Norberg FOTO Sundsvalls Museums fotoarkiv


23

Berättelsen om Sundsvall finns mitt framför ögonen på

oss. På husen i Stenstaden. Så lyft blicken och ta del av en unik stadskärna, med byggnader som inte förekommer så här långt norrut någon annanstans i världen.

S

UNDSVALLS stenstad reste sig ur askan efter branden 1888. – Som ett monument över en guldålder utan motstycke i Sveriges historia, säger författaren och journalisten Nils Johan Tjärnlund. Hans bok Staden som reste sig ur askan är en arkitekturguide som illustrerar tillkomsten av Sundsvalls stenstad. Vilka var byggherrarna och arkitekterna? Och vad var husens ursprungliga funktion? Guldåldern som Nils Johan beskriver bottnade i den största koncentrationen av sågverk i världen. Skogsindustrin skapade en makalös tillväxt i Sundsvall, vilket var med och lade grunden till det som skulle bli stadens och hela landets välfärd. – Svensk ekonomisk historia bygger en hel del på utvecklingen av Sundsvall och dess skogsindustri och sjöfart, säger Nils Johan.

Med få undantag uppfördes alla byggna-

der i Stenstaden med privata medel, några faktiskt som enfamiljshus. Regionen var på så sätt mycket självständig och präglades av initiativrikedom och entreprenörsanda. – Sundsvall är också som ett syskon till Östermalm i Stockholm, med sina grandiosa stenhus, uppförda av samma arkitekter och byggmästare. Det återspeglar en tusenårig stadsbyggnadstradition i Europa, säger Nils Johan.

Staden som reste sig ur askan Den kompletta stadsvandringen gör du med Nils Johan Tjärnlunds bok i handen. Den finns att köpa på Akademibokhandeln Vängåvan, i Kihlmanska huset på Storgatan 22, mitt i Stenstaden, eller på Kulturmagasinet.

Han skriver i sin bok att Sundsvall var en

anhalt för norrlänningar som övervägde att söka lyckan i Amerika. Och kanske valde en del av dem att stanna kvar, så stark var nybyggarandan i staden som kom att kallas Porten till Norrland. Det var till Sundsvall varor från hela världen ankom för vidare distribution norrut. Stenstaden var en smältdegel och en sällsam syn, en stad av europeiskt snitt som reste sig bland åkermark och lervägar. Och på så sätt är Sundsvall fortfarande unikt, som konsthistorikern Anders Åman formulerade det 1964/1988: ”Sedd med den gamla europeiska stadsbyggnadstraditionens ögon är Stenstaden den sista staden i Europa. Om man kommer från söder. Eller den första. Om man kommer från norr.”

Så följ med på en vandring genom den första och sista staden. Genom Sundsvalls unika stadskärna, med byggnader som inte förekommer så här långt norrut någon annanstans i världen.


24

dstn / Kultur Sundsvall hade spårvagnstrafik mellan 1910 och 1952.

STORGATAN

1. DahlmanskaNordlingska huset

Storg. 12–14. Uppfört 1891–1892. Mellan den första och andra våningen, längs hela fasaden med start på Nybrogatan, finns en målning som kan liknas vid en tecknad serie. Den beskriver byggindustrin, från arkitektritning till uppförande. En bra start för en vandring genom staden vars byggrush kring år 1900 saknar motstycke i svensk historia.

2. Kulturmagasinet

Packhusg. 4. Uppfört 1890, 1891 och 1895. Ombyggt under 1980-talet.

FLORAG ATAN

14

enom en stad som efter katastrofen 1888 fick

en flygande nystart och vars rika historia ligger öppen för alla att se. För berättelsen om Sundsvall NORRAoss. På husen i finns mitt framför ögonen på JÄRNVÄ GSGATA N Stenstaden. Här följer ett axplock, med start vid den östra delen av Storgatan och vidare västerut. S ÖDRA JÄ RNVÄG SGATA N

kom att bli symbolen för träpatronernas Sundsvall med storslagna middagar, mytomspunna fester och bolagsstämmor. Foajéns klassiska trappa och den rikt dekorerade spegelsalen kan få till och med den mest världsvana besökare att tappa andan. Bland de många prominenta gäster som bott på hotellet finns den thailändske kungen Chulalongkorn, Zarah Leander och Louis Armstrong.

4. Försäkringsbolaget Sveas hus Storg. 18. Uppfört 1893.

Åtta gamla kolonialvarumagasin ihopbyggda till ett kulturhus med plats för utställningar, bibliotek och restaurang. Här tog Sundsvalls grosshandlare emot varor från hela världen för vidare distribution i norra Sverige.

Ett av många exempel på att den kapitalintensiva försäkringsbranschen tillsammans med många banker drogs till Sundsvall och dess blomstrande ekonomi. Under en period bodde här författaren och feministen Frida Stéenhoff.

3. Hotell Knaust

5. Sundsvalls Enskilda Bank

Legendariskt hotell omtalat både i Sverige och internationellt. Knaust

Sundsvalls Enskilda Bank grundades 1864 på annan adress. Drygt

Storg. 13. Uppfört 1891.

RÅDHU SGATAN

SÖDRA TJÄRNG ATAN

REKTO RSGAT AN

G

SKOLHU SALLÉN

NORRA TJÄRNG ATAN

Kyrkog. 15. Uppfört 1883–1886.

”Knaust kom att bli symbolen för träpatronernas Sundsvall med storslagna middagar, myt­ omspunna fester och bolags­ stämmor.” Nils Johan Tjärnlund, författare.

tjugo år senare stod det kvartersstora bankhuset vid Vängåvan färdigt, bara för att slukas av den stora branden ett par år senare. Byggnaden blev svårt skadad, men restaurerades. Huset var det dittills största bankpalatset utanför Stockholm och Sundsvalls Enskilda Bank den ledande affärsbanken i Norrland.

6. Wikströmska huset

Esplanaden 14. Uppfört 1892. Ett av de mest originella husen i Stenstaden, med rikt dekorerad fasad i sydeuropeisk stil. Trevåningshuset uppfördes som en enfamiljsbostad av Gregor Wikström. Familjen Wikström var en av Sundsvalls mest förmögna och ägde Mons sågverk söder om staden.

7. Granska huset

Storg. 26. Uppfört 1889–1891. Ett av Stenstadens första exempel på det sena 1800-talets nya arkitekturideal med naturnära material

KÖPMA N


12

HAM NGAT AN

BANKG ATAN

TIVOLIVÄ GEN

ÅGATAN

SJÖGAT AN

10

2

8 7

11

SJÖG ATAN ESPLAN ADEN

CENTRA LGATAN

13

9

4 1 STORG ATAN

KYRKOG ATAN

STORA TORGET

5

6 TULLGAT AN

TORGGAT AN

VARVSG RÄND

TRÄDGÅ RDSGAT AN

NYBRO GATAN

NGATAN

ESPLAN ADEN

Stadshuset 150 år En av de första stora sten­byggnaderna i Sundsvall fyller 150 år i år. I Stadshuset finns i dag Stenstan Visitor Center, en kombi­nation av turistbyrå och upplevelsecenter. Sväng förbi och ta in mer om stadens historia!

CENTRA LGATAN

THULEG ATAN

RÅDHU SGATAN

3

8. Holmströmska huset Storg. 28. Uppfört 1896.

Här låg stadens saluhall, senare varuhuset Forum och i dag gallerian In, som sträcker sig över flera kvarter längs Storgatan. Byggnaden harmonierar så pass mycket med Granska huset intill att de lätt uppfattas som samma. Innergården mellan husen är inbyggd och rymmer i dag en restaurang.

9. Hirschska huset

Torgg. 6–8. Uppfört 1890–1891. Hirschska huset sträcker sig längs Stora torgets hela västra sida, nästan i sin ursprungliga glans efter en omfattande restaurering för drygt tio år sedan. Byggherren Isak

Hirsch, vars initialer går att hitta på fasaden, bodde aldrig själv i huset, ett exempel på att kapitalstarka valde att investera i Sundsvall trots svag egen koppling till staden. Fasadklockan mot Storgatan är en kopia av den äldsta hyresgästens (Björnströms urmakerifirma) original.

10. Hedbergska huset

Kyrkog. 26. Uppfört 1889–1890. Ett av de bäst bevarade 1800-talshusen i Sundsvall, med vackert läge intill Hedbergska parken. Huset uppfördes av Johan August Hedberg som bostad för honom och hans fru Maria Hedberg. Bland dekoren på fasaden finns stiliserade ansikten och fruktklasar och järngrindarna till gårdsinfarten bär Hedbergs initialer. I dag används delar av paradvåningen för kommunens representation och vigslar.

11. Bernska huset

Storg. 34. Uppfört 1893–1894. En kandidat till Stenstadens dyraste hus, uppfört helt i natursten med ambitiösa fasadmålningar och ett mycket påkostat trapphus. Ovanför entrén står J Bern, efter bygg­herren Johan Bern, skrivet i bladguld. Huset inrymmer i dag butiker, kontor och ett kafé.

12. Riksbanken

Storg. 29. Uppfört 1906–1907. En av få byggnader som uppfördes med offentliga medel. Inspirerat av barocken med brant tak i svart tegel och kopparplåtsklädda hörntorn. Ovanför ordet Riksbank syns en stor relief med det svenska riksvapnet.   Riksbanken hade endast filialer i residensstäderna, kontoret i Sundsvall var ett av bara två undantag. Senare inrymde byggnaden Sundsvalls museum och i dag är där kontorslokaler.

13. Försäkringsbolaget Skandias Hus Storg. 31. Uppfört 1957.

Ett senare exempel på det Stenstaden står för: en tid då man byggde mer för att göra avtryck än avkastning. Det märks inte minst i den konstnärliga utsmyckningen, till exempel träfönsterbågarna och konstsmidet i entrén från Varvsgränd. Motiven är hämtade från skogen, industrin, havet och hemmet.

14. Läroverket

Skolhusallén 6. Uppfört 1882–1886. Först i mitten av 1800-talet inrättades läroverk i andra städer än de gamla stiftsstäderna. I Sundsvall byggdes ett mäktigt hus i tre våningar i italiensk renässansstil. En välvd portal markerar huvudingången mot Köpmangatan, där gymnasisterna numera springer ut på trappan varje vår.   Byggnaden klarade sig vid stadsbranden och användes under lång tid som provisoriskt säte för stadens styrande.

PARK GATA N

och oregelbundna fasader. Huset uppfördes av den välbeställde apotekaren Peter Gran och texten Apoteket Gripen syns fortfarande i hörnet Storgatan-Centralgatan. Håll utkik efter de många fasadmålningarna och texterna i latin, samt Grans monogram.


26

k a m s r e M

dstn / Restauranger

Väcker

i Stenstan

TEXT Jennie Zetterqvist  FOTO Kristofer Lönnå

Sundsvalls blomstrande restaurangkultur fick krögarparet Johan Backéus och Birgit

Malmcrona att våga satsa på sin dröm att komma närmare gästerna – och råvarorna. – Här är det mer kärlek på något vis, säger Birgit Malmcrona.

E

N TOPPRESTAURANG av senaste snitt mitt i en shoppinggalleria. Naturajs placering är annorlunda, men samtidigt självklar. Sundsvalls stenstad genomgår en förvandling där möten med spännande smakupplevelser blivit allt viktigare. Johan Backéus blev Årets kock 2017 och har sina rötter i Sundsvall. Precis som hustrun Birgit Malmcrona har han arbetat på många högt ansedda krogar i Stockholm och de visste precis vad de ville när de flyttade ”hem” och öppnade sin egen krog och matstudio i Sundsvall. – Vi har stått i så många mörka källarkök utan att få en skymt av gästerna. Nu ville vi komma nära dem. Samtidigt kan vi bo på landet, nära familjen och nära råvarorna och naturen, säger Johan Backéus. Sundsvalls breda krogutbud gav mod. – Restaurangkulturen finns redan här och den är stark, annars skulle det inte gå att få så här många ställen att fortsätta leva kvar. Många går ut och äter varje vecka här och ännu fler åtminstone en gång varje månad, säger Birgit Malmcrona.

Nära och öppet Naturaj öppnade i november 2019 och hemma i jordkällaren hade kockarna då laddat upp med maskrossirap, björksav och socker av luktvioler, bland annat. Gästerna bjuds på en avsmakningsmeny där maten beskrivs som nynordisk med japansk inspiration. Råvarorna har färdats så kort som möjligt och tillvaratas till sista smulan. – Det är så ute med svinn! Här står vi inte och hackar moroten till perfektion bara för att alla tallrikar ska se exakt likadana ut. Vi följer råvaran och gör det mesta av den, säger Birgit Malmcrona. Rätterna serveras vid den respektingivande bardisk i betong som ramar in hela det öppna köket. – Lokalen värms upp av människorna. Den är stor och avskalad i stilen, men blir levande så fort det kommer in en gäst, säger Birgit Malmcrona. Ljuset flödar fritt in från skyltfönstren ut


27

”Fil- och fläderglass med jordgubbar. Citron och ramslök. Lammbräss … ” Johan Backéus och Birgit Malmcrona spinner loss bland säsongens smaker när de klurar på rätter till sommarens meny på Naturaj.

mot gatan och bidrar till den öppna miljö som paret längtat efter. – Fast pappa frågar fortfarande när gardinerna kommer upp, inflikar Johan Backéus med ett skratt. Naturaj har fått ett varmt välkomnande och vissa återkommande gäster har redan ”sin plats”. Andra har som mål att metodiskt testa sig igenom utbudet i den välutrustade gin-baren. – Vi ville skapa känslan av att folk kommer hem till oss i vårt vardagsrum och på kort tid har vi fått en väldigt personlig kontakt med våra gäster. I storstaden är det mer distans och här är det lite mysigare. Mer kärlek på något vis, säger Birgit Malmcrona. – Ja, gästerna kallar oss vid namn! Och det har vi aldrig hört förut under alla våra år i branschen, säger Johan Backéus.

Ger mersmak

”Vid den stora bardisken i rå betong runt krogens hjärta – köket – sitter man på första parkett. På scenen: passion, glädje och ett alltigenom synkroniserat samarbete.” Utdrag ur recension från White Guide

Krögarparet ser gärna att ännu fler kommer in på ett glas, slår sig ner i sofforna vid entrén och slappnar av en stund. I sommar satsar de på ett koncept som passar spontana gäster på språng, kanske ut i solen eller vidare till någon annan krog i stan. Ett stort utbud ger mersmak och Sundsvalls krögare har under våren ökat samarbetet för att skapa en ännu roligare stad som retar fler smaklökar oftare. – Alla är ju sugna på olika saker vid olika tider. Ibland kanske bara en macka, ibland en hel avsmakningsmeny. Tillsammans är vi starkare, säger Birgit Malmcrona.


28

dstn / Besöksmål

r a g a d m D rö I DESTINATIONEN TEXT Jennie Zetterqvist  FOTO Kristofer Lönnå

Flanera i en historisk stad, känna friheten längs kusten eller njuta av

naturen? I Destination Sundsvall finns aktiviteter för alla smaker och åldrar, frågan är egentligen bara hur lång tid du har på dig! Åtta, tolv eller tjugofyra timmar – här kommer förslag på hur du får ut det mesta av din dag. Ett hett tips är att alltid starta din vistelse hos Stenstan Visitor Center som ligger i Stadshuset vid Stora torget. Där får du ännu fler uppslag!


29

8 timmar

12 timmar

Ta er upp till Norra Bergets Friluftsmuseum för att återuppleva svunna tider med lekfull inramning. För de äventyrliga med starka ben rekommenderas trapporna som startar vid början av Baldersvägen. Annars går det bussar och det finns även gott om avgiftsfria parkeringar för familjer som tar bilen. Passa på att äta lunch eller fika på kafé eller restaurang innan det är dags att delta i Cirkus Elviras gratis cirkusskola utomhus för deltagare från fyra år. Avrunda dagen med en brandbilstur i Stenstan. Hela familjen får lifta med historiska brandbilar som guidar i staden. Avsluta med middag i cirkusens tecken på restaurang Pinchos.

Familjen som har lite längre tid på sig, kan styra västerut till Matforsfabriken som planerar massor av barnaktiviteter i sommar. Läs mer på deras Facebook-sida. Fortsätt sedan vidare mot Flataklocken, Sveriges geografiska mittpunkt, där ni kan passa på att ta fikapaus på sommaröppna Café Mittpunkten. Låt den äventyrliga dagen gå vidare med en bokad aktivitet hos Camp MidAdventure Fun Park eller kasta er in i kluriga utmaningar hos BodaBorg i Torpshammar. Väl tillbaka i Sundsvall kan ni avnjuta en thailändsk middag i en spännande miljö hos Chaow Praya River i Stenstan. Finns krafter kvar rekommenderas biomys i Sundsvalls biograf.

Barnfamiljer

Cirkustema i stan.

Äventyr i vilda väster.

24 timmar

Rörelse­glädje i vått och torrt. Starta dagen med ett besök på Sundsvalls museum och den nya Pettsson & Findus-utställningen. Fortsätt sedan till Himlabadets äventyrsbad, där ni också kan inta lunch. På eftermiddagen tar ni er till Södra berget och utforskar Tarzanstigen eller Björnstigen. Middag serveras på Strike Club uppe på berget och dagen avslutar ni sedan med bowling efter maten.

Annat kul:

•H avsbad i Bänkåsviken, Alnö. • Galtströms bruk och ångtåget Loke.

visitsundsvall.se ger dig tips på fler aktiviteter.

VIDGA VYERNA 8 timmar

12 timmar

24 timmar

Börja med att se filmen om Stenstans historia på Stenstan Visitor Center, ta med en karta över de vackra stenbyggnaderna och ge er ut och upptäck staden. Passa på att ta en selfie i den majestätiska marmortrappan på Elite Hotel Knaust Promenera sedan upp till Norra berget och luncha på Restaurang Grankotten med utsikt över staden och fjärden. Eller gör ett besök hos Katrinelunds trädgård för att beundra den vackra växtligheten och ta en fika. Middag intas sedan på Blocos uteservering mitt på Stora torget. En promenad nere vid hamnen avrundar dagen fint.

Starta dagen vid Svartviks Industriminnen, en mil söder om Sundsvall. Här möter du ett stycke levande historia och får inblick i Sundsvalls spännande sågverksepok genom bevarade byggnader och skyltning som guidar dig året runt. Åk sedan vidare till Bröderna Bommen i Njurunda. Här finns ölbryggeri och bränneri med bokningsbara guidningar och ett bageri där du kan avnjuta fika eller lunch av lokalproducerade råvaror. Unna dig sedan en vilopaus hos Spa Vida Vyer med utsikt över stan från Södra berget. Boka in en italiensk middag på Invito och avsluta dagen med havsutsikt och en drink på Casino Cosmopols veranda.

Bered dig på en heldag med havsluft när du styr bilen mot Timrå och vackra Skeppshamnsleden. Stanna till vid olika loppisar längs vägen, som tar dig ända ut till Skeppshamn. Promenera på klipporna och njut av den vackra naturen i Åstöns naturreservat innan du vänder tillbaka och tar lunch på Färjas Brygga i Tynderö. Tillbaka i Sundsvall väntar kontraster när du ger dig ut på takvandring på Stenstans vackra byggnader. Femrättersmiddag serveras på Naturaj av Johan Backéus, Årets kock 2017. Sök upp en restaurang med livemusik, kanske Gambrinushallen eller E Street, eller vimla på Udda Tapas takterrass där det serveras riktigt goda drinkar. Har du checkat in på ett av Stenstans många hotell för natten, har du nära hem. Sov gott!

Vuxna

Historisk stadstur med hamnfinal.

Bryggeri, bageri och vidgade vyer.

Havsnära loppisrunda med höjdar­slut.


30

dstn / Shopping

LoppisSHOPPING TEXT Ida Jonsson Renman, Jennie Zetterqvist  FOTO Petra Berggren

Ett brett och ständigt skiftande utbud på Sundsvalls många loppisar skvallrar om att återbruk

blivit riktigt hett. Varför lägga mer pengar än man behöver på ett riktigt fint fynd? Och känslan av att göra något bra för miljön samtidigt som man shoppar är ju oslagbar.

D

någon som inte ville ha kvar just den pryl du behöver. Även du som inte känner för att gå och rota i timtal kan hitta unika saker på loppisarna i Sundsvall med omnejd. Tycker du att det är för mycket att välja mellan? Undvik loppisutbrändheten genom att bestämma dig för vilken typ av saker eller vilken stil du är ute efter i förväg. Då blir det betydligt lättare att hitta rätt utan att bli uttröttad.

ET FINNS ALLTID

Proffs tar fikapaus

Glöm inte att ta tid för en fikapaus innan någon i sällskapet börjar krokna. På många loppisar går det att få en kopp kaffe, medan andra har fullfjädrade fik. Om du är en loppisräv som redan har letat igenom alla loppisar i stan finns det ändå alltid mer att hitta i Facebook-gruppen Loppisar och marknader i XYZ-län. Här hittar du tips på fasta och tillfälliga loppisar i Västernorrland, Gävleborg och Jämtland.

Loppisglas från Orsil, Orsilgården i Timrå.

Finfina fyndtips: Wiiforsens gårdsbutik Väl värd en utflykt! Möbler, konst, honung, porslin, smycken. Här finns en härlig blandning av produkter från lokala hantverkare och konstnärer plus fynd från loppisar och auktioner. Ligger på Vimovägen i Sundsvall.  elisabethstavlor.se

Återbruket Granne med tågstationen i Sundsvall ligger Återbruket, där rum efter rum med möbler och prylar väntar på dig. Utbudet är stort och består av både loppisprylar och mer exklusiva second hand-rariteter.  återbruket.com


31

Byrå och fåtölj från Erikshjälpen vid Kretsloppsparken, Blåberget.

Fynda utan att skynda! På någon av Sundsvalls alla loppisar

Tallrikar från Återbruket, Parkgatan 1 i Sundsvall.

Erikshjälpen

Loppisled till Skeppshamn

I Ånge, Fränsta, Sundsvall och Timrå. Erikshjälpen driver flera välbesökta butiker i Medelpad och utbudet är brett. Är du mest intresserad av personlig klädstil, rekommenderar vi särskilt special­butiken Återkommande Mode.

Skeppshamnsleden tar dig längs vackert kurviga vägar från Söråker i Timrå ända ut till Åstön och dess yttersta punkt, Skeppshamn. Spana efter loppis-skyltar i grönskan längs vägen. Här finns många små fyndställen som kan överraska dig.

erikshjälpen.se

Långloppis i Ljungandalen Orsil i Timrå Köper hela hem, så här finns ett brett sortiment. Möbler, inredning, glas, verktyg – helt enkelt allt. Kolla in Loppis Orsil på Facebook. Ligger på Orsilgården i Timrå.

Boka in 18–19 juli för en riktigt maffig loppisupplevelse. Då arrangeras Sveriges Lääängsta loppis för åttonde gången längs Ljungandalsvägen. Massor av säljare radar upp sig med bord längs vägen, som dessutom bjuder på riktigt fina vyer.  ljungandalsvägen.se


32

dstn / Aktiviteter

g n i n k å r a Sommför vintersportare TEXT Håkan Norberg  FOTO Adobe Stock

Kallaspåret på Södra berget i Sundsvall är en två k ­ ilo­meter lång asfalterad bana för rullskidåkning. Kuperad och kurvig erbjuder den utman­ingar för både elitåkare och motionärer. DSTN Sundsvall har träffat Kristina Larsson, som kan sägas befinna sig någonstans mittemellan. På vilken nivå tränar du?

– Jag har kört Vasaloppets öppna spår i åtta år och har allt eftersom satsat mer och mer på den träningen för att kapa tider. Och så hittade jag rullskidor som ett komplement till vinterträningen, så nu kör jag skidor både vinter och sommar. Min bästa säsong på rullskidor körde jag 90 mil. Var åker du rullskidor?

– Sedan Kallaspåret öppnade på Södra berget åker jag mycket där. Tidigare har jag uteslutande tränat längs vägar. Jag gillar sträckorna mellan Bergeforsen och Indal, och mellan Sidsjö och Klingsta. Jag har även åkt en hel del på Alnö. Hur skulle du beskriva Kallaspåret?

– Banan är väldigt kuperad, på ett helt annat sätt än de vägar jag kört på tidigare. Längs vägarna blir det mycket stakning medan banan ger mer variation på kortare sträcka. Det är bra för konditionsträningen. Och framför allt är det skönt att

det är bilfritt, det känns mycket säkrare. Har du några tips till nybörjare som vill prova rullskidor?

– Börja med att hålla till där det inte finns några backar, en tom parkeringsplats till exempel, eller övningsytan vid Kal�laspåret. Träna balans och teknik. Och ta gärna en teknikgenomgång med någon av de auktoriserade skidcoacherna vi har i stan. – Att bromsa på rullskidor är klurigt. Det är lite som att ploga med slalomskidor. Det går att minska farten, men inte att få stopp. Då får man hoppa ner i ett dike. Så det är viktigt att lära sig bromsa och svänga innan man ger sig ut på kuperade banor. – Jag har ramlat en gång, nästan från stillastående, och jag skrubbade mig ganska rejält. Så jag är glad över att jag inte har vurpat när det går som fortast, uppåt 40 kilometer i timmen.

Kristina Larsson Ålder: 47 år Bor: Granloholm, Sundsvall. Kommer från byn Flästa, mellan Arbrå och Växbo i Hälsingland Familj: Tre barn Yrke: Arbetar som konferenssäljare på Hotell Södra Berget

Kallaspåret Slingan är 2 kilometer lång och kuperad. Banan rensas från barr och grus varje vecka. I anslutning till Kalla­spåret finns en övnings­yta för teknikträning, en tillgänglighetsbana för rullstolar och gående samt ett anslutningsspår till parkering och hotell

Skönvik I Skönvik finns också en anläggning för rullskidor.


33

Guldglob och helikopterplattor - djärva byggplaner som skrotades TEXT Jennie Zetterqvist  FOTO Sundsvalls Museum, Adobe Stock

Det händer mycket i Sundsvall nu! Under de närmsta åren kommer det att byggas för miljardbelopp, vilket är den absolut största satsningen sedan staden återuppbyggdes efter den stora branden 1888.

D

på vissa håll när både vägar och stadsdelar tar ny form, men slut­ resultatet kommer att bli en stad som har utrymme för alla invånare och framtidens transporter. Historiskt har det funnits många idéer om Sundsvalls utveckling, men många har stannat på planeringsstadiet. Och det är kanske tur! Här är några förslag som aldrig förverkligades: DET KAN UPPLEVAS SOM STÖKIGT

Platta tak Bygg hus med platta tak som möjliggör start och landning för privata ­helikoptrar, ett förmodat vanligt färdmedel senast år 2000. (Byggnadsnämndens P O Dahlin)

Medborgarhus Bygg ett medborgarhus i form av en guldglänsande glob på Kulturmagasinets nuvarande plats. (Arkitekt Peter Celsing)

Motorled på Esplanaden Ersätt Esplanaden med en motorled som delar Stenstan mitt itu. (Stadsarkitekt Albin Hamrin)

Underjordisk parkering Bygg en underjordisk parkering under Stora torget. (Stadsarkitekt Hans Schlyter)

Peter Celsi ngs

Se ”Sundsvall växer – en film om Sundsvalls stadsutveckling” om du vill veta mer om vad som händer i stan just nu. Finns på YouTube.

”Guldglob”


34

dstn / Aktiviteter

CYKELSTADEN växlar upp TEXT Jennie Zetterqvist  FOTO Johnér Bildbyrå

Sundsvall växer som cykelstad. Just nu pågår det treåriga projektet Dynamo som skapar en arena för tvåhjuliga äventyr för alla – från nybörjare och barn till redan erfarna cyklister som söker nya utmaningar.

M

MINNS DU HUR PIRRIGT

det var att ta sina första tramp utan stödhjul? Minns du också den enorma frihetskänslan när balansen plötsligt bar en framåt och insikten slog till: jag kan cykla! Cykling är så mycket mer

än ett sätt att transportera sig och många har redan fastnat för terrängcykling i Sundsvalls skogar och backar. Kanske för att det ofta väcker det där pirret i magen från barndomen igen! Och självklart för de naturupplevelser och utmaningar som kantar turen.

Genom projektet Dynamo utvecklas nu

en helt ny cykelarena på Södra berget med Friluftscentrum som nav. Inom ett par år kommer här att finnas motionsbanor, så

kallade ”flowbanor” och en XCO-bana, alltså en olympisk tävlingsbana. Asfalterade ”pumptracks” ska också anläggas och allt kommer också att knytas ihop med både S:t Olavsleden och den nyligen öppnade Downhillbanan i Sundsvalls slalombacke. Målet är att skapa en anläggning i nationell toppklass. Besöksmålet ska passa alla. Familjen, nöjesåkaren och naturentusiasten ska känna sig lika välkommen som den inbitne cyklisten som vill ge sig ut och terrängcykla utför berget. Sundsvall har kvaliteter som få

andra städer med närheten mellan stad, skog och berg. Och snart blir det alltså ännu lättare att kombinera kittlande cykelupplevelser med restaurangbesök, evenemang, shopping, teater, hotellboende och allt annat som staden erbjuder.


35

Belöningar och

ÄVENTYR

i Stenstans nya app

TEXT Jennie Zetterqvist  FOTO Adobe Stock, Cityplay

Bli belönad när du shoppar! Med den nya appen Cityplay får du automatiskt något extra på köpet när du handlar i Stenstan. Den tar även dig och familjen ut på stadsäventyr.

E

Värdecheckar, gratis smoothie eller bjudbio. När du blir medlem i den nya appen Cityplay och shoppar i Stenstan väntar överraskningar. Genom appen kan du också ge dig ut på drakjakt där du lär känna Sundsvalls färgglada drakparad och bekantar dig med staden. Även då väntar belöningar. Ha kul i Stenstan

Appen liknar ett klassiskt kuponghäfte, fast i digital form och med många, många fler möjligheter. En fördel är också att du

inte behöver hålla reda på flera stämpeleller medlemskort eftersom alla köp samlas på samma ställe. – Vi vill göra det ännu roligare att komma till Stenstan, inte minst för barnfamiljer. Med uppdragen kommer man ut, upplever staden och får röra på sig samtidigt som man gör något kul tillsammans, säger Jonas Albecker, stadskärneutvecklare i Sundsvall. Regler och rekommendationer som ska bromsa spridningen av coronaviruset finns förstås med i beräkningen när aktiviteterna planeras för appen. – Vi får se hur restriktionerna utvecklas och vi anpassar oss efter dem genom

Tips! Ladda ned appen i dag! Du hittar den i App Store eller Google Play.

uppdrag som exempelvis inte riskerar att samla många på samma ställe, säger Jonas Albecker. Träffar rätt

Appen lanseras i juni 2020 och finns att ladda ner där appar vanligen finns. Flera andra städer har den redan, vilket är en fördel för dig som shoppar i Sundsvall. – Andra städer har testat vad som är populärt, vilket vi kan använda oss av nu så att erbjudandena träffar rätt direkt. Och är du medlem i Sundsvall och åker någon annanstans där Cityplay används, kan du bara byta stad i appen och få lokala erbjudanden där, tipsar Jonas Albecker.


36

dstn / Porträtt

älskar ATT SPELA I ”JAG BARA

SOMMARSVERIGE ” TEXT Jennie Zetterqvist  FOTO Ulrika Ekblom

Med musik och mat kan vi alltid resa. Rökt

sik på knäckemacka tar Jill Johnson tillbaka till barndomens somrar i Sundsvall och hennes prisbelönta kokbok bjuder in till kulinariska utflykter till det grekiska köket. Under våren har hennes musik förflyttat många till hoppfullare stämningslägen. – Nu har jag en enorm längtan efter att få komma ut och spela i Sommarsverige, säger hon.

S

UNDSVALL ÄR FYLLT

av soliga och snöiga barndomsminnen för Jill Johnson, som tillbringade varannan sommar och vartannat jullov i sin mammas hemtrakter under uppväxten. Hos mormor och morfar i Viforsen prunkade ormbunkarna och när vintern kom, blev snövallarna så höga att det gick att gräva ut tunnlar i dem. – Jag älskar Sundsvall! Jag har fått höra att jag inbillar mig att det var så mycket snö eftersom jag själv var liten, men jag har bilder från när vi grävde gångar i vallarna. Jag minns också hur vi pulsade i snön mellan Tunbyn och Viforsen och så fick man hoppa över en bäck vilket kändes farligt och spännande men så skönt när man klarat det och tänkte: yes!

På tå för publiken Sedan genombrottet i Melodifestivalen 1998 med vinnarlåten ”Kärleken är” har Jill Johnson varit en älskad artist. Med succéprogrammet ”Jills veranda” från

Nashville har både hon och hennes kärlek till countryn nått långt in i svenska vardagsrum – och hjärtan. Många turnéer har tagit henne tillbaka till Sundsvall och till olika musikaliska sammanhang och scener. Sommarmusik i Galtström bjöd in henne för att fira 15-årsjubileum i herrgårdsparken i juni. – Är det något som jag verkligen är stolt och tacksam över så är det att jag hela tiden får växla mellan stora och små scener. På Tonhallens konsertscen blir det mer tillrättalagt, på torgscenen blir det väldigt rörligt och på Södra berget har det varit mer showkoncept. Allt varierar och på något sätt är det som är det häftigaste: att få stå på tå inför publiken och vara beredd att ge dem det stunden kräver, säger Jill Johnson. Efter en annorlunda vår med många ändrade planer, längtar hon ut – intensivt. – Jag bara älskar att få spela och Sommarsverige är så härligt. Det är alltid kära återseenden med publiken, kollegor och städer, och så får man kanske upptäcka någon helt ny plats. Men jag är en realis-

”Är det något som jag verkligen är stolt och tacksam över så är det att jag hela tiden får växla mellan stora och små scener.”


37

Jill Johnson är beredd på att sommaren inte blir som planerat, men längtan ut till publiken är stor. ”Jag kommer alltid att längta efter människor! Det är hela anledningen till att jag håller på med det jag gör. Jag älskar människor och att få komma ut och spela för dem. Det ger glädje, energi och positiv påfyllning”.

Nyhet! Jill Johnsons spelning i Galtström är framflyttad till den 3 juli 2021. Då spelar även Anna Bergendahl.

tisk person och har inga förväntningar på att hela sommaren blir av, som den var planerad. Däremot har jag svårt att förlika mig med tanken att hela sommaren inte blir av. Vi kommer att hitta nya vägar för att nå dit vi vill, säger hon och tillägger: – Sen kommer det fler somrar. Och just att få längta lite är ju inte farligt.

Möts i musiken Att musiken spelar en viktig roll i kristid är tydligt och Jill Johnson har under våren fått mycket kärlek för både fjärde säsongen av ”Jills veranda” och sin medverkan i SVT:s insamlingsgala ”En kväll tillsammans”, där några av Sveriges främsta artister bjöd på liveframträdanden. Jill Johnson valde att hylla en av sina stora countryförebilder John Prine som förlorat kampen mot corona-viruset. – Jag lutar mig tillbaka på lång erfarenhet när jag säger att musik är väldigt terapeutisk för alla inblandade, oavsett om den spelas live, på skiva eller via något annat forum. Vi dras ju till musiken oavsett om vi är glada, ledsna, firar eller

sörjer. Och det är fantastiskt att se hur vi människor anpassar oss när vi har accepterat den här nya situationen och söker sätt att göra fina saker för varandra. Ett tv-program eller ett digitalt möte blev plötsligt så mycket mer betydelsefullt än det var alldeles nyss, säger Jill Johnson.

”Mat är min lyx” Via digitala kanaler har hon också fortsatt dela med sig av sin kärlek till mat, vilket är extra uppskattat när många spenderar mer tid hemma och suktar efter ny matinspiration. Det blir bland annat rätter från den senaste kokboken ”Jill och Marias taverna – medelhavsmat från vårt Kreta” som hon skapat med sin manager Maria Molin Ljunggren. Den tog nyligen silver i klassen medelhavsmat i The Gourmand World Cookbook Awards, kokboksvärldens motsvarighet till Oscarsgalan. – Mat är min lyx. Att laga mat är det absolut roligaste jag vet och när jag ska koppla av lagar jag MYCKET mat. Om jag kommer hem från turné kan det bli flera rätter, mitt i natten! Jag kan inte åka till

mataffären då, för då handlar jag alldeles, alldeles för mycket. Jag lider med alla isolerade människor nu och det är roligt om jag kan bjuda på inspiration till att prova nya rätter. Att upptäcka en ny rätt är lika härligt som att upptäcka en ny låt, tycker jag. Sommarmusik i Galtström är även Norrlands största picknick och Jill Johnson skulle gärna fylla en egen picknickkorg till bredden. – Jag är svag för grönsaker och dippsåser. I kokboken finns till exempel en kall mandeldippsås, en tzatziki med jättemycket dill och en sås med fetaost, chili och yoghurt som skulle passa. Sen hade jag gjort en melonsallad och fyllda crepes. Och så är jag en sötsaksperson, så jag skulle även packa ner amerikanska pannkakor, lönnsirap och vispad grädde. Med ett skratt konstaterar hon att, ja, det kanske skulle krävas två korgar. – Jag älskar verkligen mat!


38

dstn / Shopping

SHOPPA HOS Sveriges bästa butiksbiträde TEXT Jennie Zetterqvist  FOTO Kristofer Lönnå

I Sundsvalls Stenstad hittar du unika butiks­ pärlor att shoppa i. Passa på att ta hjälp av Sveriges bästa butiksbiträde hos Nana’s, modemåstet för kurviga kvinnor. Marie Svedberg har tilldelats titeln tack vare nomineringar från sina stammisar.

”A

in till Nana’s butik är som att komma till himlen. Man lämnar butiken med lätt hjärta och en känsla av att duga precis som man är.” Så löd några av nomineringarna när tidningen Hemmets Journal beslöt att utse Sundsvallssäljaren Marie Svedberg till Sveriges bästa butiksbiträde. – Jag är otroligt stolt och hedrad över priset. Framför allt har det varit roligt att få lyfta fram betydelsen av plus sizestorlekar, säger Marie Svedberg om vinsten. TT KOMMA

Nana’s satsar på snyggt mode i generösa storlekar och Marie Svedberg är mån om att inspirera kunderna med sitt eget klädval och bjuda på såväl råd som ett lyssnande öra. – Det är ju livet som pågår här inne. Många vill lätta sitt hjärta och jag tycker om att lyssna, säger hon.

Tips! På visitsundsvall.se hittar du tips på fler unika pärlor för shopping i Stenstan.

MARIE SVEDBERG vann titeln och 50 000 kronor i den senaste upplagan av Sveriges bästa butiksbiträde, som vill lyfta vardagshjältar. ”Marie förkroppsligar verkligen vad tävlingen står för och är en ytterst värdig vinnare”, säger arrangören Hemmets Journals chefredaktör Håkan Ström.


E4 är tråkig. Åk ... En unik sträcka mellan Hudiksvall och Sundsvall

Caféer och restauranger • Levande fiskelägen • Industrihistoria Konst och hantverk • Hotell, pensionat och camping Kilometerlånga sandstränder • Golf och fiske ... Vägen går i huvudsak i skogs- och jordbrukslandskap med närhet till havet.

CIRCLE K

Ljungan

Sörfjärden Oxsand

n

Sundsvall Kustvägen

Hudiksvall

ar

bokning fo/ n I


40

dstn / Shopping och fest

Vackra vyer, korta avstånd

och en blomstrande bröllopsbransch. Destination Sundsvall är en perfekt plats att gänga sig på.

SÄG JA i Sundsvall TEXT Jennie Zetterqvist  FOTO Johanna Glamsjö

V

fotografering vid havet, inomhusfest med utomhuskänsla, lokala delikatesser på menyn och en drömmig klänning med perfekt passform från en Sundsvallsdesigner. När Stockholmsparet Alexandra och Johan Sundstedt bjöd in till bröllop i dagarna tre, kunde de uppfylla alla sina drömmar utan att spräcka budgeten. IGSEL I STAN,

Nära till allt Bruden är uppvuxen i Sundsvall och när paret började fundera på den perfekta platsen för de 120 gästerna att sammanstråla på, föll valet på Sundsvall av många fler anledningar än den personliga kopplingen.

”Gästerna tyckte att det var jättekul! Vi har bara hört gott från dem och alla tyckte att Sundsvall var en väldigt trevlig och fin stad.” Alexandra Sundstedt.

– Sundsvall är ju en så fin stad! Jag är så stolt över Stenstan och det kändes väldigt roligt att få visa upp den, särskilt för Johans familj. Sen hittade vi så praktiska lösningar, med gångavstånd till allt för våra gäster. Lättillgängligheten var en stor fördel för alla, berättar Alexandra Sundstedt. Många gäster passade på att komma tidigt, spela golf och testa stans restaurangutbud. Quality Hotel blev den fasta punkten där gäster och brudpar övernattade. Festen startade på fredagen med grillfest i en stadsnära park och på lördagen var det dags för pampig vigsel i Gustav Adolfs kyrka, mitt i stan. Bröllopsfesten med middag hölls på restaurangen i Grönborg, en byggnad med lång Sundsvallshistoria bara några


minuters promenad från kyrkan. Eftersom innergården har glastak skapade paret känslan av att festa under sommarhimlen, utan att behöva oroa sig för väderleken. Ett norrländskt tema präglade rätterna, som bland annat innehöll lokal fisk och räkor från Skatan, ett fiskeläge söder om Sundsvall.

Handlade med hjärtat Bruden sökte först en klänning i Stockholm, men valet föll på en brudklänning från designern Helena Granby Madsen i Sundsvall. – Det genuina mötet i butiken hos Helena var avgörande och gjorde upplevelsen helt annorlunda och mycket mer personlig än i de klänningsbutiker jag besökte i Stockholm. Jag hade säkert hittat en fin klänning där också, men inte med den passform som man får när man måttbeställer. Sen kändes det bättre i hjärtat för både mig och Johan att anlita lokala företagare i så stor utsträckning som möjligt, säger Alexandra Sundstedt. Via kontakten med Helena Granby Design, öppnades också ett stort nätverk med fotografer, florister, stylister, tårtmakare och allt som man kan vilja välja bland till sin bröllopsdag. – Ta vara på det nätverket! tipsar Alexandra Sundstedt och fortsätter: – Helena Granby blev nästan som vår bröllopscoach och tack vare att vi fick del av hennes kontakter sparade vi mycket tid samtidigt som vi fick tillgång till ett stort utbud. Vi blev imponerade av det engagemang vi möttes av när vi kontaktade olika företagare.

”Som på moln” Tredagarsfesten som blev resultatet av alla förberedelser uppfyllde alla förväntningar, och lite till.

Går du i bröllopstankar? Följ @stora­fest­ o­b rollops­massan samt @granby_design_ event på Instagram för återkommande mässor och event i Sundsvall.

– Gästerna tyckte att det var jättekul! Vi har bara hört gott från dem och alla tyckte att Sundsvall var en väldigt trevlig och fin stad, säger Alexandra Sundstedt. Huvudpersonerna själva är också mycket nöjda. – Allt blev så himla bra! Vi flög som på moln direkt efter och det kan vi även göra i dag när vi tänker tillbaka på vår bröllopshelg.

Fakta

ll lever Bröllopsdagarna i Sundsva ne hos alla. kvar som ett lyckligt min

Brudpar: Alexandra och Johan Sundstedt Bor: I Stockholm Vigseldatum: den 10 augusti 2019 Vigselplats: Gustav Adolfs kyrka, Sundsvall Bröllopsfest: Restaurangen i Grönborg, Sundsvall Fotoplatser: Vid havet i Fläsian, på en äng i Sidsjön och i parken Fagerdal.

Paret valde vigsel i pampiga GA-kyrkan.


42

dstn / Shopping och fest

. . . r ä d å ll Ha Helena Granby Madsen, designer av brudklänningar i Sundsvall och grundare av märket Helena Granby Design.

Vad är det viktigaste att tänka på när man ska välja brudklänning?

– Börja alltid med en provning i en butik med professionell personal. Jag vet att det är underbart roligt att leta bilder online, men då är det en annan person som bär klänningen. Vad man trivs i på kroppen i verkligheten är A och O. Jag kan lugnt säga att 90 procent väljer något helt annat än vad de trodde när de kom in i butiken. Vilket är det vanligaste misstaget blivande brudar gör när de ska välja utstyrsel?

– Det kan kännas tungt för en brud som ”tänkt sig” sin stil i huvudet. När hon då förälskar sig i något helt annat kan det bli tufft att tänka om. Hos mig får alla fundera några dagar och hänga undan favoriter. Så mina tips är: kom alltid med öppet sinne, prova under 1,5 timme helt kostnadsfritt, fota allt och njut av din provning. Provning är ju något av det roligaste i hela processen! Du klär många brudar som reser till Sundsvall. Vad hittar de hos dig som de inte hittar i hemstaden?

– Ja, det kommer brudar från hela Norrland och även från Stockholm! Vad jag hör från mina kunder är att de faller för min stil. Jag gör kläningar i både enkel och bohemisk stil. Sen gör jag mycket

Till Helena Granby Madsens butik i Sundsvall kommer brudar från hela landet för att få en måttsydd klänning.

tvådelat i massor av kombinationer vilket kunderna kan resa långt för eftersom det är få som arbetar med det. Numera har jag bara bokade tider, vilket gör att jag verkligen kan ta hand om varje kund och göra allt för att de ska få sin drömklänning. Vad brukar överraska dina kunder?

– Mitt sätt att arbeta, särskilt om de har dåliga erfarenheter av provningar sedan tidigare. Då blir de oftast väldigt glada över att komma till mig som skapat allt själv, har stor erfarenhet av passform och verkligen älskar mitt jobb. Jag som designer och sömmerska lägger mig aldrig i stil och val, men jag gör så att klänningen sitter perfekt på varje kund. Du hade själv ett riktigt somrigt Sundsvalls-bröllop. Om ni skulle göra om det, hur skulle du göra då?

– Jag skulle inte ha gjort det på något annat sätt! Vi vigdes utomhus på Spikarna på Alnö och det var som i en dröm.

Vackra VIGSEL­ PLATSER När traktens vigsel­ förrättare tipsar om fina vigselplatser i destinationen, blir listan lång. Här kan ni också ta stämnings­ fulla bröllopsfoton.


43

GRANT och ELEGANT med gran

T

Kan Medelpads landskapsblomma gran verkligen passa i en brudbukett? Ja! När floristsystrarna Lotta Bergman och Johanna Lindberg som driver Florina i Sundsvall kombinerar gran med klassiska rosor, ranunkel och krysantemum växer en bukett med attityd och otraditionell skönhet fram. Toppingen med tistlar, trollhassel, protea, eukalyptus och fontängräs förstärker den vackert vilda känslan, som passar alla årstider. ”Vi utgår förstås alltid från brudens önskemål, men gran kan definitivt passa i en brudbukett. Vi tar gärna in mer oväntade inslag från naturen och tycker om den känsla det ger” säger systrarna. AGGIG OCH VASS.

Timrå Indalsälvens delta Ett av Sveriges största delta­områ­ den med fina sandstränder, häng­ broar och ett nätverk av kanaler.

Skeppshamn, Åstön ”Fiskekapellet” Skeppshamns ­kapell uppfördes för säsongsfiskare på 1500–1700-talet. På söndagar var de tvingade att ta ledigt och närvara vid gudstjänsten.

Vilt och vackert blir resultatet när floristsystrarna på Florina skapar med Medelpads landskapsblomma.

Lögdö bruk

Galtströms bruk

Flataklocken

Sveriges första kommunala kul­turreservat. Ett gammalt järnbruk med flera bevarade byggnader och Lögdö kapell som hör till Hässjö församling.

Ett väl bevarat järnbruk med anor från 1600-talet. Äktenskap har ingåtts både vid vackra ruiner och i Galtströms brukskyrka som hör till Njurunda församling.

Berget Flataklocken ligger vid Munkbysjön och har beräknats vara Sveriges geografiska mittpunkt.

Sundsvall

Vättaberget

Sveriges längsta träbro på 133 meter. Vackert belägen över Ljungan vid inloppet till Torpsjön.

Klippor vid kusten Spikarna på Alnö eller Lörudden i Njurunda. Längs kustlinjen finns många fina klipplägen.

Vivstavarv

Bureplatsen, Norra berget

Historisk bruksmiljö med herr­gård, park och Vivstavarvs kapell, ursprungligen byggt som brandstation med ett riddartorn för torkning av brandslangar. Hör till Timrå församling.

Bure är Sundsvalls största offentliga utsmyckning. En 70 meter lång bågformad mur och en rund betongplatta på 350 kvadratmeter lägger grunden för en spännande vigselplats mitt i naturen.

Njut av utsikten över Indalsälven och en av Sveriges mest fotade vyer. Vättaberget i Liden erbjuder naturskön och lugn miljö.

Vikbron, Fränsta

Haverö strömmar Naturreservat i vacker och sällsynt miljö där Ljungan delar sig i tre strömmar.

Ånge Getberget, Fränsta Ta er 350 meter upp på Get­ berget och få Ljungandalen som vigselkuliss.

Söker du bröllopssvit? Läs mer på sidorna 96–97.


44

dstn / Besöksmål TEXT Håkan Norberg  FOTO Kristofer Lönnå

SKEJTA S

mitt i stan!

UNDSVALLS SKEJTPARK

vid Selångersån mitt i stan. Den kom till efter att kommunen 2011 fick ett mejl från en 13-årig skejtare som ville ha en utomhuspark. Två år senare påbörjades bygget och 2014 stod Åparken klar. Kommunen beräknar att parken lockar 400–500 besökare varje dag, från små barn till skejtveteraner. Du får även åka BMX, inlines och kickbike i parken, som är strax över 1 000 kvadratmeter stor. LIGGER

Klubb för åkare Skejtklubben Drakstaden SSK har omkring 800 medlemmar och driver en inhomhuspark på Universitetsallén. Under sommaren syns många av medlemmarna också i Åparken.

drakstaden.com


45

Spela fem

GOLFBANOR

på fem dagar.

Dag 2

Dag 4

Hussborgs Golfklubb har 18-håls parkbana i vacker miljö på anrik mark vid hotell- och konferensanläggningen Hussborg Herrgård. 2015 blev herrgården utsedd till Ljungandalens 8:e underverk. Här finns restaurang, shop, range och puttinggreen. Banans profilhål är nr 18, ett ”par tre” med greenen alldeles intill klubbens trevliga uteveranda. Snyggt inspel krävs med andra ord. Banan är belägen i Torpshammar, cirka 45 minuter med bil från centrala Sundsvall.

Europas nordligaste seasidebana ligger i Timrå, mitt i Indalsälvens delta. Här spelar du på högklassig bana med vattenhinder eller sidovattenhinder på 17 av de 18 hålen. Närheten till skog och vatten banar väg för en golfupplevelse att minnas. Banan är den plattaste i destinationen. Här finns en välsorterad shop, Golf Academy, träningsytor och restaurang.

Hussborgs Golfklubb

hussborggk.se

Dag 1

Dag 3

Sundsvalls Golfklubb är destinationens äldsta golfbana med anor från 50-talet. Här spelar du på en parkbana vackert belägen vid Ljungans utlopp. Hålen är omväxlande i lätt kuperad terräng. Range, puttinggreen, shop och start är inom 50 meter från klubbhuset som har restaurang-, konferens- och övernattningsmöjligheter. Klubben har en omfattande ungdomsverksamhet och cirka 1 550 medlemmar. Banan ligger i Skottsund, cirka 20 minuter med bil från centrala Sundsvall.

Lite tuffare, mycket roligare är Öjestrand Golf Clubs devis. Här spelar du på en starkt kuperad 18-håls skogsbana med stora ondulerade greener. Från artonde hålet, som är banans profilhål, har du en fantastisk utsikt över klubbhusområdet och sjön Öjen. Här finns restaurang, shop, range, puttinggreen, Golf Academy, korthålsbana med 9 hål, en nybyggd golfhall, en Paddel-bana och en Boule-bana. Det finns även konferensmöjligheter och husvagnsparkering. Klubben har cirka 1 500 medlemmar. Banan ligger i Öjestrand, cirka 30 minuter med bil från centrala Sundsvall.  ojestrandgc.se

Sundsvalls Golfklubb

sundsvallsgolfklubb.se

Öjestrands Gold Club

Timrå GK

Klubben har cirka 1 300 medlemmar.Banan ligger i Timrå, cirka 20 minuter med bil från centrala Sundsvall.  timragk.se

Dag 5

Sörfjärdens GK ”En kustnära golfupplevelse” får du i Sörfjärden, nära den 1,5 kilometer långa sandstranden, ett par hundra meters promenad från rangen. Banan är en 18-håls skogs- och parkbana som ställer krav på taktiskt golfspel då hålen är smala och greenerna relativt små. Banan är känd för att öppna tidigt och stänga sent på säsongen. Här finns ett klubbhus med restaurang, shop och omklädningsrum samt husbilsparkering och övernattningsstuga. Klubben har cirka 400 medlemmar. Sörfjärden ligger cirka 40 minuter med bil från centrala Sundsvall.  sorfjardensgk.se


46

a r ä n t s u K

dstn / Besöksmål

SMAKER TEXT Håkan Björnström  FOTO Adobe Stock

Kuststräckan i vår destination bjuder på havets skådespel, solvarma

klippor, svepande sandstränder och mysiga ställen med mat och dryck på menyn. Välj mellan klassik bruksmiljö och fiskelägen längs hela kusten. Eller varför inte en karg udde med havsutsikt i tre väderstreck i Sörfjärden. Gemensamt för dem alla är att de serverar kustnära smaker och härliga naturupplevelser. Låt havet vara huvudrätten i sommar!

Välbesökt restaurang med hälsingekustens bästa havsutsikt. Här avnjuts fisk och kött från en välsmakande meny. Ligger på en karg udde i Sörfjärden med kvällssol. Hamn och gästbrygga för båtfolket.  enlitenkrog.se

Restaurang Sjömärket Mellanfjärden

FOTO: SILLMANS

En Liten Sjökrog Sörfjärden

Genuin mat från grunden med fisk som restaurangens specialitet, men det serveras också kött och vegetariska ­rätter. Fiskeläge att strosa i efter maten. Hamn och gästplatser för båtfolket.  mellanfjarden.se

Skatans Café och Krog Skatan

En Liten Sjökrog, Sörfjärden.

Ligger vid ett fint fiskeläge i Sundsvalls södra skärgård. Här serveras fiskrätter och svensk husmanskost. Butik med rökta delikatesser. White Guide rekommenderar ett besök! Hamn och gästbrygga för båtfolket.  skatanscafe.se

Restaurang Lörudden, Löran.

Restaurang Lörudden Löran En i White Guide flerfaldigt prisad och belönad restaurang. Här serveras smakrika delikatesser i alla dess former.

En ljummen sommarkväll på uteserveringen med god mat och dryck ger minnen för resten av vintern. Gästplatser finns i den något trånga hamnen.  lorudden.se


Salteriet Junibosand På Salteriet kan du alltid bara slinka in och ta en macka, en tapas, varmrätt eller bara en kopp kaffe. På evenemangskvällar måste man boka bord i förväg. Konferensmöjligheter och rum för övernattning. Efter besöket ligger den fantastiska badstranden och väntar.  lorudden.se

Café & Restaurang Galtström Galtström Restaurangen ligger i Galtströms Bruk, en vacker idyll från det sista järnbruket i Medelpad. Från enklare rätter och smörgåsar till à la carte. Glass och kafé.  galtstromsbruk.se

Restaurang & Café Juniskär Juniskär I skärgårdsidyllen två mil söder om Sundsvall ligger Restaurang & Café Juniskär. Här njuter du av lokala råvaror tillagade med omsorg. Gästhamn om du kommer från havet.  cafejuniskar.se

Havet till ! huvudrätt

FOTO: SKATANS CAFÉ OCH KROG

47

Restaurang Vindhem Alnö Skärgårdskrog i småbåtshamnen Vindhem på södra Alnö. Här smakar du de svenska klassikerna och nya smakrika överraskningar, både när det gäller mat och dryck. Här finns även stort fokus på fisk och skaldjur. Gästplatser i hamnen om du tar båten.  vindhem.se

Carlsvikspiren Alnö I den vackra gamla sågverksbyggnaden vid vattnet på Alnös södra sida, hittar du denna unika mötesplats. Här kan du fika, ta en drink, äta en skärgårdslunch eller middag. Här finns en fantastisk ute­servering precis vid vattnet! Brygga om du kommer sjövägen.

visitsundsvall.se ger dig tips på fler aktiviteter. Skatans Café och Krog, Skatan.

carlsvikspiren.se

Färjas brygga Tynderö Fika, lunch och middag serveras på Färjas Brygga precis i kanalen innan bron över till Åstön. Restaurangen har vegetariska, veganska och laktosfria alternativ till en klassisk skärgårdsmeny. Bryggan med god mat och dryck är ljuvlig soliga dagar.

Restaurang Vindhem, Alnö.

farjasbrygga.se

Porter Café Åstön God mat i stämningsfull miljö erbjuder Portercaféet på Åstön. Njut av hembakt bröd, bufféer, skaldjur och vegetariskt. Då och då till ljuva toner från lokala mu­siker. Psst! Missa inte räkfrossan.  portercafe.se

Värdshuset Idyllen Åstön Salteriet, Junibosand.

Gourmetrestaurang i genuin sekelskiftesmiljö på den natur­ sköna Åstön. Här serveras

middagar med betoning på Norrländska råvaror – havet och naturen runt hörnet. Sveriges Bästa Bord, Gourmet, Vägarnas Bästa är några av utmärkelserna genom åren.  idyllen.se

Skeppshamns Café Åstön Kafé i Åstöns naturreservat med havsutsikt. Serverar bland annat smörgåsar och pajer. Här finns också en hel del historia från LV5:s tid på Åstön.


48

dstn / Besöksmål

Infopoints guidar dig till nya mål InfoPoint InfoPoints En InfoPoint är en bemannad turistserviceplats utmärkt med InfoPoint-märket. Det kan till exempel röra sig om en näringsidkare eller en kommunal anläggning som kan ge lokal turistisk information på plats. En InfoPoint ska skapa mervärde till besökare med enklare turistinformation och personal. Här hittar du våra InfoPoints:

Ånge Naturum Ånge Eklids Macken i Östavall Boda Borg Hotell Mittlandia Träffpunkt Haverö i Överturingen

Timrå Timrå Kommunhus Ljustorps Handel Y:et Timrå Golfklubb

Sundsvall First Camp Sundsvall Stöde Camping Café Tunet Svartvikstornet i Myre Bergafjärden Camping Restaurang Grankotten Himlabadet Matforsfabriken Selånger Pilgrimscenter

FOTO Kristofer Lönnå

När du besöker en InfoPoint kan du känna dig säker på att få bra information och hjälp under ditt besök. InfoPoints är belägna på utvalda viktiga platser för att du som besökare enkelt ska kunna ta del av utbudet i destinationen, både digitalt och i form av kartor och broschyrer.

D

ET HELT NYA INFOPOINT -kon-

ceptet är framtaget för att du ska få en bra upplevelse under ditt besök. Låt dig inspireras av lokala bilder och texter om platsen du befinner dig på och se dig omkring i destinationen via den interaktiva skärmen som finns på varje InfoPoint. I den kan du få tips om restauranger och sevärdheter i närheten av den plats du befinner dig eller

platser du vill besöka. Du kan dessutom hitta aktiviteter och upplevelser via destinationens evenemangskalender och eftersom alla InfoPoints är bemannade kan du få tips och råd av kunnig personal. Låt ett besök till InfoPoints, eller Visitor Center i Sundsvall, bli startpunkten för din resa. Kanske hittar du även några nya smultronställen under resans gång?. visitsundsvall.se


dstn / Besöksmål

I (N)Y SKRUD TEXT Jennie Zetterqvist  FOTO Pär Olert

I 25 år har det gigantiska Y:et i Timrå krävt upp­ märk­samhet av alla som passerat. Nu reser sig konstverket i full prakt igen, nymålat och renoverat med största varsamhet.

E

som sträcker armarna mot luften eller helt enkelt Västernorrlands länsbokstav Y. Vad det färgstarka och mäktiga konstverket vid flygplatsen främst föreställer, får i vanlig ordning vara upp till betraktaren. Den 3 september 1995, på konstnären Bengt Lindströms 70-årsdag, invigdes i alla fall det 30,5 meter höga verket som varit omdiskuterat redan från idéstadiet. N JÄTTE

Trafikverket sa nej till en så iögonfallande skulptur intill E4, men genom att flytta in en turistbyrå i bottenplanet kom det dåvarande kommunalrådet enligt egen utsago runt bestämmelserna. Bygglov beviljades för den minst sagt ovanligt utformade informationsbyggnaden, som fick sin höjd fastslagen för att överglänsa kolossen på Rhodos, ett av världens sju underverk. Under 2019 helrenoverades konstverket, som kräver tre ton färg för att uppfylla konstnärens vision i karaktäristiska kulörer.

49


50

dstn / Shopping

Lokalt producerat

För alla smaker

Handla lokalproducerat i Sundsvall. Välsmakande eller vackert – det finns mycket att välja på när du söker gåvor att ta med hem. Made in Medelpad i Stenstaden och Smakrummet på Norra berget har välfyllda butikshyllor.

Kronans pepparkakor representerar Sundsvalls äldsta varumärke inom livsmedel. Receptet som kommer från Njurunda strax söder om Sundsvall härstammar från 1920-talet och den hantverksmässiga tillverkningen sker fortfarande enligt gammal tradition. Grymt goda.

Konsthantverk är alltid en uppskattad gåva till den som har allt. Kåsa med motiv från S:t Olavsleden eller halsband med drake.

Grunsch är inget konstigare än en alkoholhaltig njutningsdryck kryddad med granbarr. Säljs på Systembolaget som beställningsvara. Produceras av Skogens Sköna Gröna.

Medelpadsfilten är inspirerad av den färgglada kjolen i Medelpads landskapsdräkt. Filten är tillverkad i 100 procent norsk ull och finns i tre storlekar för att passa alla i familjen. Medelpadsservetten är ett lika färgstarkt budgetalternativ.

Surströmming är varje sann norrlännings favoritföda i slutet av augusti när årets produktion har premiär. Köp med en burk hem. Gillar du inte smaken kan du köpa en burk fylld med karameller istället. Garanterad snackis!


51

En kudde kommer alltid väl till pass. Den här finns att köpa i Made in Medelpad, en butik som drivs av konsthantverkarna själva.

Hernö Gin förädlar norrländsk natur till mångfaldigt prisbelönt gin. Säljs på Systembolaget i flera olika varianter.

Bergs Kombucha är en hälsodryck gjord på fermenterat te. Sägs vara välgörande för kroppen och finns i fem olika smaker.

Blåtand förädlar norrländska, nyttiga bär på bästa vis. Vid fabriken i Stöde, väster om Sundsvall, kokas gourmetsylt för såväl svenska som internationella läckergommar. Välj mellan smaker av blåbär, hjortron, lingon och skogshallon.

Mitt Skafferi har flera olika smakhöjare för dig som vill sätta piff på pannan. Vad sägs om matsås på rabarber, äpple och curry. Mums säger vi!


52

dstn / Besöksmål

Barrskog, filmjölk

och brynt smör TEXT Håkan Norberg

FOTO Håkan Norberg, Susanne Molin, Adobe Stock

Om Destination Sundsvall var en drink, hur skulle den smaka?

Redaktionen tog en sväng runt regionen för att försöka hitta svaret. Mrs Francis Restaurang Rå

Uddmas Udda Tapas Bar

Tyra Udda Tapas Bar

”Det här är en specialvariant av den här drinken”, säger Filip Karjel när han ställer det nätta glaset på fot på bardisken. ”Det är inte alltid jag har brynt smör här”, fortsätter han. Brynt smör? En vanlig Mrs Francis på Restaurang Rå innehåller Falernum (karibisk likör), Caña Brava (rom), lime och lime curd. Men nu alltså också brynt smör, vilket känns en aning ovanligt i sammanhanget. Drinken smakar tidig julaftonsmorgon, den är rund och snäll med en touch av kola. ”Att dricka brynt smör borde vara en mänsklig rättighet”, utbrister någon i sällskapet. Och hur konstigt det än låter så stämmer alla andra in. Nästa gång du besöker Rå, fråga efter Filip och kolla om han råkar ha brynt smör bakom bardisken. Om du har tur så har han det.

Absolut Extrakt smakar kardemumma, Amaretto smakar mandel. Blanda dem med is och en skärva apelsin och du har Uddmas – en drink för den som vill prova något nytt men utan en massa hittepå. Som en julig Old Fashioned – tydlig, stadig och utmärkt före maten.

O.P. Anderson Aquavit, gin, tranbärsjuice, citron – och gran. Där har du Tyra, en vackert illröd longdrink med barr på toppen. Läskande, syrlig och med en diskret smak av skog.

uddasundsvall.se

Skogstokig Ipa Invito Kraftfull beska med en känsla av skogen. Skogstokig Ipa är ett av det lokala bryggeriet Brygglabbets hantverksöl. Passar till vilt, grytor eller bara som det är. sundsvall.invitobar.se

rasundsvall.se

uddasundsvall.se

Northern Sour Restaurang Rå Tänk dig en svensk Piña Colada, med gin i stället för rom och fjällfil (!) i stället för kokosmjölk. Lägg till havtorn, lite citron och toppa med några vaniljdoftande penséer. Resultatet är syrligt, lite sött och aningens strävt. Northern Sour har en helt unik smak av norrländsk vinter och är lika mycket upplevelse och samtalsämne som drink. rasundsvall.se

Fuzzy Lemon Ménageriet Fuzzy Lemon smakar som sorbet i flytande form, friskt och fruktigt. Drinken innehåller vodka, RinQuinQuin (likör), limoncello (likör), citron, sockerlag, äggvita och granskottsolja. Tips: doppa fingret i den vispade äggvitan på toppen, med granskottsolja ringlad över. Om detta inte förflyttar dig till skogen så återstår bara att ta på kläderna och gå dit på riktigt. menageriet.se

Gamla Affären Pilsner Gamla Affären i Västerå I ett mikrobryggeri i skogen har grusvägskrogen Gamla Affären tagit fram en egen pilsner, en sån som gubbarna satt och drack vid affären när den var i bruk 1950–1965. En lätt lager med dragning åt det bittra och humlig.  gamlaaffaren.nu


53

FÅR VI

FRESTA

med en fika? TEXT Jennie Zetterqvist  FOTO Adobe Stock

” Diskarna fullkomligt sprakar av färgglada tårtor och bakelser som pryds av chokladskruvar, spritsade marängtoppar och färska bär”. Blev du fikasugen nu? Stenstans Bageri & Konditori är ett av fyra Sundsvallskaféer som hyllas i White Guide Café.

”C

med syrliga vinbär, hallon­smak­ande budapest och maffiga chokladmousse­ bakelser”. Den högt respekterade White Guide Cafés re­cension av Stenstans Bageri & Konditori får det verkligen att vattnas i munnen. Har du inte dukat under för sötsuget än? Försök stå emot det här då: ”Första tuggan av den fluffiga och gräddiga kokosbollen på browniebotten får lyckometern att slå i taket”. Fick Virriga Bakverks betyg dig på fall? Om inte återstår bara ett alternativ: provfika själv! Du har ett stort och smaskigt utbud att testa dig igenom för att hitta din egen favorit i destinationen. Om du vill börja med de fyra kaféer som föll White Guide Café i smaken kommer sommarens sötaste att göra-lista här: ITRONTARTELETTER

Det goda bruket, Matfors.   Stenstans Konditori & Bageri, Sundsvall city.   Tant Anci & Fröken Sara, Sundsvall city.   Virriga Bakverk, Alnö (sommarkafé med

planerad öppning Mors dag 2020).

På whiteguide.com finns fullständiga recensioner.


54

dstn / Besöksmål

KÄNN LYCKA i varje steg TEXT Jennie Zetterqvist  FOTO Nils Jakobsson

I oroliga tider med många förändringar, blir utrymme

för ro och reflektion viktigare än någonsin. En vandring längs S:t Olavsleden, världens nordligaste pilgrimsled, kan ge dig den inre och yttre resa du behöver för att få nya perspektiv på vardagen.

”D

ET BÄSTA MINNET är den sköna känslan av att bara gå och känna lycka i varje steg”. Det finns lika många anledningar att ge sig ut på vandringen som det finns vandrare längs S:t Olavsleden. Alla vittnar om fantastiska naturupplevelser men de är också överens om en annan sak: den inre resan överträffar de 58 milen från kust till kust som kroppen avverkar.

Vikingen Olav Haraldsson startade den första vandringen från Selånger år 1030. Målet var att återta kungamakten i Norge. Han misslyckades, dödades och begravdes. Men efter att det börjat hända märkliga underverk i närheten av hans grav, startade rykten om att han var en helig man. Den helgonförklarade Sankt Olav blev senare Nordens första och kanske mest populära helgon. Han fick en ny begravningsplats vid Nidarosdomen i Trondheim, som i dag är ledens slutmål. Kanske tar du dig ända dit, eller så väljer du att vandra en kortare etapp längs vägen. Oavsett sträckans längd så kommer du att ge dig själv gåvan att uppleva verkligheten i det makliga tempo som passar människans uppfattningsförmåga allra bäst. Troligen möter du gästfria medmänniskor som gör oförglömliga intryck på dig. Men framför allt ger du dig tid att möta dig själv.

Vänta dig vackra naturupplevelser längs S:t Olavsleden.


55

Oavsett sträckans längd så kommer du att ge dig själv gåvan att uppleva verkligheten i det makliga tempo som passar människans upp­ fattnings­förmåga allra bäst.

Stiklestad Munkeby Markabygda

Vuku

Sul S ka

Lånke Folden Trondheim/Nidaros

Du

ve

d

ls t

ug

ll Sta

an

t jä

rns

Selånger Pilgrimscenter välkomnar dig som är redo för avgång. Centret är nytt, men byggnaden är en ladugård från 1907 och marken som den står på är historisk. Här seglade Olav Haraldsson in för att påbörja vandringen i vars fotspår du just ska börja följa. Pilgrimscentret markerar starten för S:t Olavsleden och välkomnar givetvis även alla som vill lära sig mer om leden, Selångers historia eller vandring som livsstil. I kafeét Himlagott serveras lunch och fika. Dörrarna öppnades i somras, men den riktiga invigningen väntar 2021 när Sundsvall fyller 400 år. selangerpilgrimscenter.se.

ga

n

l nd Å re å ll a H Mö

Här startar äventyret

stu

r s il

en A ls n p la Va n nd dö su Rö te r Ös o d n fl B r u im s t a d gr P il v s u n e R ll ö ä G en c ke ns B rä g rä ns Lä jö s rg Bo ta ns Frä

r To

ar m m tö d e na ha S Tu ps

Sundsvall

Selånger

Om S:t Olavsleden Den medeltida pilgrimsleden sträcker sig från Bottenhavet till Atlanten, från Sundsvall till Trondheim, genom två länder och elva kommuner. Leden är uppdelad i fem ­etapper som består av ett antal delsträckor. Starta vid det nya pilgrimscentret i Selånger. stolavsleden.com.


56

dstn / Besöksmål

” Jag vill inte att dagen ska ta slut”, sa kronprinsessan Victoria när hon vandrade i Jämtgaveln på sin resa genom Sverige.

Jämtgaveln – kunglig vandringsfavorit TEXT Jennie Zetterqvist  FOTO Raphael Stecksén Kungl. Hovstaterna, Lena Gustafsson

Gör som kronprinsessan Victoria: upptäck Jämt­gaveln

till fots. Vandring i Västernorrlands största natur­ reservat i Ånge ger dig annorlunda naturupplevelser och en inblick i hur skogen såg ut förr.

J

av en mosaik av olika naturtyper på land och i vatten. ”Gammel­ skogen” är präglad av många bränder och skapar en alldeles speciell atmosfär. Reservatet har drygt två mil vandrings­ leder, flera övernattningsstugor, rastplatser och fler än 20 platser med information om områdets historia. Här finns också fina fiskemöjligheter, bland annat i den största sjön Torringen. ÄMTGAVELN BESTÅR

När kronprinsessan vandrade genom alla Sveriges landskap, valde hon att besöka Jämtgaveln när turen kom till Medelpad. Vandringen var en av hennes sista under ”turnén” som avslutades 2019 och hon rekommenderar den varmt att döma av hennes kommentarer i Hovets egen film från besöket: – Det är en otroligt fin stämning när man går här i skogen bland de vackra mossbeklädda stenarna. Jag vill inte att dagen ska ta slut.

Vandra i Timrå DRAMATISKA LANDSKAP, historiska

miljöer och hisnande utsikter. I Timrå finns fina vandringsstigar som både leder till lärdomar och njutning. Vandra på egen hand eller boka in dig med en guide. På vandraitimra.com kan du boka guidade upplevelser där vandring varvas med välmående i form av herrgårdsvistelse. Tips! Gå in på vandringsguiden.se/ vandringsleder/medelpad för att få ännu mer inspiration till egna vandringsäventyr i Destination Sundsvall.

I Timrå väntar dramatiska

vandringsvägar.


57

STIGANDE SPÄNNING I

CYKELSTADEN Sundsvall

TEXT Jennie Zetterqvist  FOTO Adobe Stock

Backiga Sundsvall passar ­perfekt för adrenalin­sugna cyklister! Med ett nätverk av kuperade cykelstigar i spännande terräng, en ny downhill­ bana i slalombacken på Södra berget och en cykelpark vid Sel­ång­ers­ån mitt i stan finns det mycket att välja på i skiftande svårighets­grad.

O

CH SNART blir det ännu bättre. Projekt Dynamo Sundsvall skapar just nu en ännu vassare cykel­stad och med start i höst ska olika banor för terrängcykling anläggas, främst i området kring Södra berget. För den som talar cykelslang handlar det bland annat om flowbanor, en XCO-bana och asfalterade pumptracks. Läs mer på sida 34.

”Att cykla är för mig kreativt, meditativt och framför allt lekfullt och fritt. En cykelstig är som ett konstverk där varje cyklist gör sin egen tolkning.” Philip Lundman, Sundsvalls stigcyklister.

Men det finns alltså gott om fina cykel­

utmaningar redan nu. Bra inspiration, information och länkar till kartor hittar du på sundsvallsstigcyklister.se, där du också kan få kontakt med likasinnade.

Tips! Visste du att du kan cykla hela S:t Olavsleden? Ta dig på två hjul från Sundsvall till Trondheim längs världens nordligaste pilgrimsled.


58

dstn / Shopping

Sagan om SHOPPINGPARADISET Birsta TEXT Jennie Zetterqvist  FOTO Håkan Björnström

Det var en gång ett möbelvaruhus som växte upp på en åker. Folket strömmade till och utbudet växte och växte och växte. I den tidigare jordbruksbygden slog nya butiker ständigt rot och ett shoppingmål började blomstra. Människor stormtrivdes med Birsta som mötesplats och tillsammans lever de lyckliga sen över 50 år tillbaka.

H

Birsta är i dag ett av Sveriges ­hetaste. Det grundades 1966 när världens då nordligaste Ikea-varuhus öppnade på platsen och sedan dess har shopping­ ytan vuxit geografiskt åt alla håll. I ett av Norrlands största köpcentrum Birsta City ANDELSOMRÅDET

Shopping för hela familjen hittar du i Birsta.

samsas butiker som har allt från budget- till lyxutbud med kaféer och restauranger för alla smaker. Många av landets mest välrenommerade kedjor har etablerat sig runt om på området. Till Birsta kommer man för att handla allt för hus, hem och fritid, eller träffas och roa sig på lekland, restauranger och sportanläggningar. Miljoner besökare strömmar till varje år. Blir du en av dem?

Lek, spel och äventyr finns hos Leos Lekland och ­Freemovr.


59

Kul för BARN på stan

Tips! Visste du att Sundsvalls två historiska brandbilar från 1930-talet heter Aron och Ecce? Läs mer på  sundsvallsbk.se

FOTO Elias Eslamimanesh, Adobe Stock

Klättra som Tarzan … Den en kilometer långa Tarzanstigen är ett spännande äventyr som börjar bakom Södra bergets hotell och tar er med över balans- och klätterutmaningar, till linbana, grotta och Tarzan­gunga med mera. Stigen är dessutom ett kul sätt att lära sig något nytt om Sundsvalls spännande historia, då stigen kantas av historiska fenomen och runstenar.

… eller balansera som en björn på Södra berget Björnstigen är en annan äventyrsstig med hängbro, lianer och balansbom. I området finns massor av möjligheter till en aktiv och äventyrlig dag för hela familjen, med grillplats, motionsspår och förstås vackra vyer över Stenstan och Sundsvallsbukten.

Bli detektiv för en dag Sundsvalls Museum i Kulturmagasinet behöver detektiver som kan eftersöka borttappade föremål runt om i utställningarna. Välj mellan att utforska en eller flera utställningar. Hämta frågorna i receptionen. Diplom utlovas till alla flitiga detektiver.

På uppdrag i Stadshuset Hos Stenstan Visitor Center i stadshuset får barnen på ett lekfullt sätt ta del av Sundsvalls historia, nutid och framtid. Här finns utställningar som kittlar alla sinnen och i receptionen kan du hämta spännande uppdrag. Stadshuset i sig är också perfekt för upptäcktsfärder. Spåren från svunna tider är många för den som är nyfiken.

Hälsa på djuren på Norra Berget Friluftsområdet på Norra berget, med utsiktstorn, friluftsmuseum, vandrarhem, butik, kafé och restaurang är ett perfekt utflyktsmål nära stadskärnan för hela familjen. Här finns massor att uppleva för stora och små. Andas in naturen, lantlivet och de forna tider som levt vidare och vårdats på berget. Hälsa på olika svenska lantdjur, som till exempel åsenfår, lappgetter och hedemorahöns. Passa även på att bekanta dig med lokalkändisen Skvadern. Att promenera uppför trapporna till Norra berget från Baldersvägen i stan är en vacker och pulshöjande upplevelse i sig.


dstn / Besöksmål

ll i t g i d Ta 60

t e v a h

Svalkande dopp,

avslappnat strandliv och sköna dagar. När havets dragningskraft är som starkast erbjuder kusten mycket att välja på. Här listar vi favoriterna från Oxviken i norr till Sörfjärden i söder.

1

Oxviken, Tynderö

2

Smackgrundet, Timrå

3

Slädaviken, Alnö

4

Hartungviken, Alnö

5

Havstoviken, Alnö

6

Tranviken, Alnö

Fin sandstrand med klart vatten. Känd som ”Kanarieöarna” för sin fina sand och räfflade sandbotten.

Långgrund sandstrand vid Indalsälvens delta. Grillplats, utedass och en 2 kilometer lång promenad ut till badet över två hängbroar. Smackgrundet har också en naturistdel, så här är det fritt fram för nakenbad.

Långgrund strand med grillplats, omklädningshytt, torrtoalett och parkering för cirka 20 bilar. Öppet maj– augusti. Vattenprover tas.

Hartungvikens havsbad är en badstrand med grillplats, omklädningsrum, torrtoalett och stora ytor för exempelvis beachvolley. Öppet maj– augusti. Vattenprover tas.

Havsbad med sandstrand. Det är inte ett kommunalt bad, så vattenprover tas inte.

Havsbad med långgrund, fin sandstrand. Kallas för ”Norrlands Hawaii”. Här finns beach­volley, grillplats och parkering för cirka 150 bilar. Badplatsen är öppen maj–augusti och vattenprover tas.


61 2

Timrå 11

Få fler strandtips här: barnsemester.se/ medelpad/ badplatser

7

Åkeröviken

Trevligt havsbad med sandstrand på Åstön.

8

Bänkåsviken, Alnö

Populärt havsbad med långgrund sandstrand på södra Alnö. Grillplats, toalett och parkering för cirka 40 bilar. Öppet maj–augusti. ­Vattenprover tas.

9

10

Juniskär har en badplats med sandstrand. Badet ligger i ­anslutning till Juniskärs småbåtshamn.

12

Bredsand, Sundsvall

Havsbad med stor och fin sandstrand, öppna gräsytor och grillmöjligheter. Här finns toalett samt parkering för cirka 30 bilar. Öppet maj–september. Vattenprover tas.

Bergafjärden, Njurunda

Havsbad med 800 meter långgrund sandstrand. Camping med b ­ utik och servering, grillplats, minigolf, lekplats och toalett finns intill stranden. Öppet maj–september och vatten­prover tas.

13

14

3

ALNÖ

Sundsvall

8

ÅSTÖN

6

11

E4

12 13

NJURUNDA

LÖRUDDEN

Vitsand, Galtström BRÄMÖN 14

Oxsand, Årskogen

Havsbad med vacker vit sandstrand. I norra delen finns ett härligt, lättillgängligt och platt klippområde. Liten parkering 500 meter från stranden.

16

7

10

Havsbad med sandstrand och sköna klippor i närheten av Galtströms Bruk. Bilväg hela vägen fram.

15

4 5

9

Norrviksand, Njurunda

Stor sandstrand med gott om utrymme. Även om det är mycket folk kan du hitta en egen plats utan grannar. Håll extra koll på underströmmar som kan förekomma. Grillplats finns.

Fläsian, Sundsvall

Havsbad med två fina stränder, klippor och camping nära Sundsvalls city. Cykelväg från stan och Njurunda. Butik, minigolf, grillplats, lekutrustning, omklädningsrum, dusch, toalett, bryggor och parkering för cirka 50 bilar. Öppet maj–september. Vattenprover tas.

1

Juniskär, Njurunda

ÅRSKOGEN 15

Sörfjärden, Gnarp

Naturnära och skyddat havsbad där du solar och badar utan trängsel. Stranden ligger i direkt anslutning till fiskeläget vid Gnarpsån. Närhet till camping, restaurang och glasskiosk. Vattenprover tas.

GNARP

16

Sörfjärden, Gnarp.


62

dstn / Besöksmål

BarberarTRENDEN här för att stanna

I

Du hittar salongen på Nybrogatan 5 i Sundsvall och på @thegentssundsvall på Instagram.

TEXT Håkan Norberg  FOTO Kristofer Lönnå

BRAHIM ISMAIL

driver The Gents Barber­shop i Sunds­ vall. Han upplever att män har blivit ­mer medvetna om sitt ­utseende under de senaste tio-femton åren. – Vi vill gå på salong och bli bortskämda precis som kvinnor länge gjort, säger Ibrahim. Han har renoverat och inrett

lokalen på Nybrogatan själv med hjälp av vänner och familj. Målet har varit att skapa ett avslappnat ställe med barberare i toppklass. Kunderna ska känna sig välkomna att komma och umgås, som på en bar där man också råkar kunna klippa sig och fixa skägget.

Moe Einein började som barberare 2009

i Libanon och har kommit till Sundsvall via arbete i Grekland. Han älskar helheten i jobbet, från klippning till behandlingar och styling. – Det absolut bästa är när kunden lämnar allt till mig, så att jag kan klippa och styla på det sätt som passar just den personen bäst, säger Moe.

”Vi vill gå på salong och bli bortskämda precis som kvinnor länge gjort” Ibrahim Ismail, The Gents Barbershop.

Häng med när DSTN Sundsvall gav Moe fria händer att fixa Jerker!

1

MOE BÖRJAR med att klippa håret. Efter varje snitt snurrar han saxen runt fingret, som en cowboy hanterar sin pistol.

2

DAGS FÖR skägget.

Moe varvar sax, trimmer och rakblad.

3

VAX FÖR hårborttagning

i ansikte och öron.


63

4

BARBERARE eller skönhetssalong? Jerker får en ansiktsmask.

5

BEHANDLINGEN fortsät-

ter med ångbad.

6

OCH TILL SIST styling

med hårfön, vax i pulverform och skäggolja.

Ägaren Ibrahim Ismail.


64

r y t även inne

dstn / Upplevelse

Ute på

Är du sugen på äventyr inomhus?

Här finns många aktiviteter som sätter fart på både skrattmusklerna och hjärnkontoret. Låt adrenalinet pumpa! Rum för klurigheter

Hos Boda Borg i Torpshammar ger du dig in i upplevelserum fyllda med pirriga utmaningar som du löser tillsammans med ditt lag på tre eller fem personer. Nyfikna som vill använda sin kreativitet, fantasi och förmåga att samarbeta utlovas en finurlig lagupplevelse. Boda Borgs populära koncept har spridit sig i Sverige och utomlands, men det var här i Torpshammar som allt började. Att lösa utmaningar kallas för att ”questa” och hos Boda Borg får ni tillgång till 100 utmaningar. Ni bokar ert besök och lägger sedan upp dagen och äventyren precis som ni vill.

bodaborg.se

Surfa loss eller relaxa Hos Himlabadet kan du finna lugnet i relaxavdelningen eller kasta dig in i ett riktigt badäventyr. Ta chansen att utmana balansen i Surfstream, som är konstruerad som en flodvåg. Svårighetsgraden går att anpassa efter dina förkunskaper.

himlabadet.se

Bowla eller smit från fängelseön Hos Strike Club på Södra Berget väntar alla möjliga äventyr. Klassisk bowling på 16 banor kan kombineras med äventyret Prison Island, lasergame, olika simu­ latorfärder eller turer på rodeotjuren. Varför inte samla ihop ett gäng och dra igång en tre- eller femkamp?

strikeclub.se

Släpp rörelseglädjen fri FREEMOVR är en 2 000 kvadratmeter stor träningsanläggning för så kallade Free Movement Sports i Birsta. Här kan du låta din kropp få fritt spelrum och studsa, snurra, svänga, klättra eller vad du vill. Du kan också boka en instruktör för dig eller en grupp och lära dig att behärska helt nya rörelser.

freemovr.com


dstn / Kultur

65

När cirkusen kom till Sundsvall TEXT Jennie Zetterqvist  FOTO Adobe Stock, elviramadigan.se

Får vi be om största möjliga tyssstnad? Gör plats i manegen för cirkusprinsessan Elvira Madigans sista framträdande i Sundsvall. Året är 1889 och snart blir hon skjuten av sin förälskelse, löjtnant Sixten Sparre.

S

UNDSVALLS cirkushistoria är både lång och levande. År 1877 invigdes Rullans cirkus i Badhusparken, den första permanenta cirkusbyggnaden norr om Stockholm. Alla kända cirkussällskap började besöka Sundsvall, men med tiden blev Rullans cirkus för liten för de allt större cirkusarna som hade med sig egna tält. Rullan revs 1897, bland annat på grund av att stan växte och nuvarande Universitetsallén behövde förlängas västerut där cirkusbyggnaden låg.

Cirkus-Sundsvall lever I dag håller Sundsvalls Stadscirkus och Cirkus Elvira traditionen levande med kurser, sommarskolor och föreställningar. Cirkus Elviras namn är inspirerat av den berömda lindanserskan och ryttaren Elvira Madigan, som gjorde sitt sista framträdande på just Rullans cirkus den 28 maj 1889. Senare samma

kväll rymde hon för att förenas med löjtnant Sixten Sparre, som uppvaktat henne intensivt under en tid.

Elvira Madigans sista show

Efter nära två månaders kostsamt hotelliv i Danmark sköt Sparre sin älskarinna Elvira och sig själv. Efter sig lämnade han fru, barn och enorma skulder. När kropparna återfanns i skogen, begravdes de tillsammans och den tragiska ”kärlekssagan” börjar spridas som en nordisk version av Romeo och Julia. Filmatiseringar har förstärkt fascinationen och ett berömt skillingtryck sätter ord på relationen som kan ses med helt andra ögon i dag:

”Sorgeliga saker hända Än i våra dar minsann, Sorgeligast är dock denna — Den om fröken Madigan.” Johan Lindström Saxon.

Missa inte Sundsvalls Nycirkus­festival den 22–25 oktober! Läs mer på sundsvall.se/cirkuslyftet.

ELVIRA MADIGAN var

en skicklig lindanserska och cirkusryttarinna som satt Sundsvalls cirkusliv på kartan med sitt tragiska öde. Hon gjorde sin sista föreställning här innan hon rymde med den 34-årige löjtnant Sparre, som kort därefter avslutade hennes 22-åriga liv.


66

dstn / Besöksmål

En inspirationsträdgård med fokus på välmående. En butik med växter

och tillbehör. Och ett kafé med hembakat bröd och en egen kaffeblandning. Charlotte Andersson välkomnar dig till Katrinelunds trädgård i Sundsvall. – Jag vet att det är det här jag vill göra i resten av mitt liv, säger hon.

Uppsving för gröna närmiljöer TEXT Håkan Norberg  FOTO Katrinelunds trädgård

F

ÖRST EFTER GYMNASIET

såg Charlotte Andersson det som en möjlighet att jobba med blommor, men då var chansen att gå floristlinjen redan förbi. Långt senare, efter att ha utbildat sig och arbetat som högstadie­ lärare, gick Charlotte ut i trädgården och insåg att hon inte ville gå in igen. – Jag kände tydligt att jag ville jobba med det här, eller i alla fall hålla på med det mycket på fritiden, säger hon.

Hon började blogga om trädgård, mest för att få kontakt med likasinnade. Hon startade en webbshop med trädgårds­ prylar och så småningom också en butik i stan. Det var då människor började fråga om de fick komma hem till Charlotte för att se hennes trädgård på Haga i Sundsvall. I dag är Katrinelunds trädgård, som den har fått heta, ett utflyktsmål för trädgårds­intresserade från när och fjärran. Trädgården är till stor del uppbyggd av

högväxande perenner som passar det

”Att gräva i jorden påverkar vår serotoninhalt positivt, det är belagt. Jag tycker att det är så otroligt intressant.” Charlotte Andersson, Katrinelunds trädgård.

norrländska klimatet. Där finns också en stomme av städsegröna växter, som behåller sina löv eller barr året om. Det är en levande och föränderlig plats för inspiration och, i stor utsträckning, friskvård. Charlotte har lärt sig om trädgårdsarbete i rehabiliteringssammanhang vid Lantbruksuniversitetet och hon ser gröna miljöer som en stor tillgång för mänskligt välmående. – Att gräva i jorden påverkar vår serotoninhalt positivt, det är belagt. Jag tycker att det är så otroligt intressant, säger Charlotte. Hon ser trädgårdar som ”hälsa runt knuten” och poängterar att det inte behövs gym eller sparesor för att må bra. Charlotte tror på ett uppsving för det

redan växande trädgårdsintresset i spåren av coronakrisen och att människor kommer att uppskatta närliggande utemiljöer ännu mer än tidigare. – Gå ut bara! säger hon. Det gör oss så gott!


”Jag har en förkärlek för att odla dahlior och andra blommor”, säger Charlotte.

67

Det finns cirka 80 sittplatser i trädgårdskaféet, i år är alla utomhus. ”Vi drömmer om en inglasning längre fram”, säger Charlotte.

Fakta Huset på gården byggdes 1886 och fick namnet Katrinelund. ”Att ge trädgården namnet Katrine­ lunds trädgård blev ett lätt och självklart val”, säger Charlotte som gärna lyfter platsens historia.

Mer information och öppettider:

I butiken finns ett stort sortiment av dahlior uppdrivna av Charlotte.

katrinelundstradgard.se och @charlottegardenflow på Instagram.

Trädgårdens former är mjuka, rundade och består till övervägande del av tåliga perenner. Att välja växter som blommar sent och klarar kyla är ett sätt att förlänga säsongen.


68

dstn / Restaurang

Följ solen i staden Resta u rang

TEXT Håkan Norberg  FOTO Restaurang Grankotten

Sommar och uteätande går hand i hand. Passa på att låta solen

leda dig till några av Sundsvalls många uteserveringar.


69

Förmiddag

Eftermiddag

Möt solen på morgonen, när den stiger upp ur havet i öster. Ät med­havd frukost i hamnen eller fika på Café Charm. Kasinots terrass ligger också bra till, men då får du vänta till framåt lunch. Detsamma gäller restaurangen och ölhallen Gambrinus, vars uteservering ligger längs Strandgatan.

Smårätter på Udda Tapas Bar eller en klassisk köttbit på Stekhuset. Båda restaurangerna har uteplatser i solen längs Esplanaden, den förstnämnda på taket och den andra på trottoaren.

Mitt på dagen

Olof Palmes torg

Hamnen och Strandgatan

Stora torget

Vid väggen mot ”gamla Forum-huset” har soldyrkare stått och stekt sedan Sundsvall brann. Nu finns där en uteservering, Restaurang Innergården, som sitt namn till trots vetter mot Stora torget. Även restaurangerna Bloco och Svenssons har sina uteserveringar vid torget, så här finns gott om plats.

Esplanaden

Kväll

Oslagbar kvällssol och det stora restaurangutbudet gör Olof Palmes torg till ett självklart val för den som vill äta och dricka under bar himmel. Här samsas Apa, Kung Louie, Ménageriet, Herr Nilsson, Great Eastern, Sushi Corner och O’Learys.

Och precis när som helst Norra berget

Restaurang Grankotten är en institution på Norra berget, med ­fantastisk utsikt över Sundsvall. Du har stadens puls nedanför och den norrländska skogen alldeles intill – och sol precis hela dagen.

Högst upp på berget eller i h ­ ändel­ser­nas centrum. I Sundsvall finns uteserveringar med solläge för alla smaker.


70

dstn / Upplevelser

”En mörk skugga dök upp ovanför trädtopparna. En örn – en kungsörn!” Lasse Hallberg

Heta platser för fiske i destinationen Proffsfiskaren   Ljungan nedströms Viforsen. Många vackra forsar och strömmar för flugfiske och spinnfiske efter havsöring och harr.   Bergeforsen, Indalsälven, Timrå. Stor lax och havsöring. Spinnfiske från land eller båt. Även flugfiske. Tre olika zoner.   Öjen, Njurunda. Gös. Måste ha tillgång till båt.

Storfiskaren   Holmsjön och Stor-Hullsjön. Mycket storvuxen öring. De flesta öringarna fångas vid trolling.

Stödesjön, Stöde. Gädda.   Marmen, Attmar. Gädda och gös.   Vikarn, Attmar. Gädda, gös och abborre.   Kusten. Havsöring. Utsidan Alnö, Fläsian och området runt Lörudden.   Torringen, Ånge. Vilt rödingbestånd. sik, abborre och öring.   Stensjöarna, Ånge. Tolv sjöar med röding och öring. Fiskecamp.   Haverö strömmar, Ånge. Tre sammanlänkade strömmar i Ljungan med bl.a. öring och harr. Fiska även i sjöarna.

Nybörjaren   Björköfjärden, Njurunda. Abborre.   Sulsjön, Holm. Abborre.   Vikarn, Attmar. Abborre.   Djupsjön, Kovland, Röding och öring.   Knivtjärn, Kovland. Röding och regnbåge.   Ljungan, Viforsen. Harrflugfiske.   Ängomstjärnen, Matfors. Put and take-vatten med regnbåge.   Dacksjötjärnen, Liden. Utplantering av regnbåge i Backfäbodtjärn och Dacksjötjärn.   Borgsjö, Ånge. Abborre och gädda.

Barnfamiljen   Sidsjön nära centrum. Gratis fiske. Inplanterad regnbåge och röding i fångstbar storlek men också abborre och gädda. Kastbryggor runt hela sjön. Dessutom en funktions­hinder­anpassad kastbrygga vid Dalstugan i sjöns östra ände.   Tjärnåstjärnarna, Nedansjö. Utplantering av öring, röding regnbåge.   Björköfjärden, Njurunda. Fritt fiske. Abborre. Fiska vid någon brygga.


71

Kokkaffet, kungs­örnen

och öringen i håven

TEXT Lasse Hallberg  FOTO Svanthe Harström

Vissa semesterdagar vill man

J

bara spara och plocka fram ur minnet när det är som tuffast.

Alnösundet. Fritt fiske. Abborre, gädda, mört, sik, havsöring och id. Bra mete under sommaren. Bra fiske vid båtbryggor.   Sundsvallsbron, norra sidan. Fritt fiske. Alla fiskarter för mete och spinn.   Storåktjärn, Fränsta. Röding och öring. Vindskydd mm. Information om vattnen, fiskekort och fiskevårdsområdena hittar du på:   fiskeisundsvall.se   visitsundsvall.se   upplevange.nu/gora/aktiviteter/ jakt-och-fiske/

vid brasan. En kåsa med kokkaffe i näven. Familjen sov nu i tältet. Barnen mycket nöjda efter flera ­abborrfångster, som vi sedan glödstekte och åt på hårt bröd. Deras glädje spred sig högljutt runt sjön. Men nu var det tyst. Bara sprakandet från elden störde nattlugnet. Jag visste att det också fanns en och annan öring i sjön. Därför satt jag kvar och spanade. Under dagen hade de stora sländorna ”dansat” upp och ner i luften vid strandkanten. Det visste också öringarna. De hade plockat några av sländorna när de kröp ur sina skinn i vattenytan, innan de tagit till vingarna. Jag hade sett några vakringar i ögonvrån, men varit för upptagen av barnens abborrglädje. Flugspöet var riggat med en sländimitation längst ut på tafsen. En med vingarna utspärrade från kroppen. En död slända som efter parningen och äggläggning fallit ner i sjön. De låg nu i massor på vattenytan. Perfekt nattamat för de öringar som hittar in i den här viken. En mörk skugga dök upp ovanför trädtopparna. En örn – en kungsörn! Den gled bort lika snabbt som den kom. De breda vingarna förde den utom synhåll. Inte ett vingslag. Bara naturlig magi. AG DRÖJDE MIG KVAR


72

dstn / Upplevelser

J

AG TITTADE LÄNGE efter den innan jag vadade ut i sjön, så att jag hade vatten en bit upp på låren. Väntade. Väntade. Och njöt av den ljumma och ljusa sommarnatten. Till höger, kanske 50 meter bort, syntes något som ritade breda streck i ytan. Det kom närmare. Det var inte bara en fisk som närmade sig. Det var som om den spegelblanka ytan reste sig när de kryssade fram, öppnade munnarna och lät de döda sländorna glida ner i de stora käftarna. Det var öringar! Jag räknade till tio fiskar. De simmade rakt mot mig! Hjärtat dunkade igång. Adrenalinet pumpade bort mitt lugna och nästan meditativa tillstånd. Nu. Nä, inte lägga ut kastet än. Jag måste vänta. Vänta. Ett kast var nog den chansen jag hade. Öringarna åt som i trans. Simmade, gapade, svalde. Simmade, gapade, svalde. De var nu trettio meter bort. Jag gjorde mitt kast. Min fluga landade mjukt på ytan. Öringarna ändrade lite kurs, men med lite tur skulle åtminstone en av dem komma förbi min fluga.

Jo, den satt fortfarande kvar. Öringen

”Det var öringar! Jag räknade till tio fiskar. De simmade rakt mot mig! Hjärtat dunkade igång.” Lasse Hallberg.

”Väntade. Väntade. Och njöt av den ljumma och ljusa sommarnatten.”

Där försvann en slända och där en till. Nu var den bara tre meter från min. Spöhanden darrade. Jag såg den vita insidan av öringens mun innan den tog den. Jag lyfte spöet automatiskt. Kände tyngden. Det tog någon sekund, sedan exploderade allt med kraft. Spöet böjdes djupt av tyngden. Öringen gjorde sedan ett språng rakt upp i luften och landade på sidan i ett jätteplask.

gick ner mot botten och gjorde några kraftfulla stjärtslag så att jag höll på att tappa spöt. Sedan bar det av – rakt ut mot mitten av sjön. Det var bara att hålla i. Rullen tjöt, linan rullade av blixtsnabbt – först själva fluglinan och sedan backingen. 100 meter på någon sekund! Öringen stannade. Nu var den trött. Sakta kunde jag veva in den meter för meter. Nu kunde jag ana den i ytan. Silvrig, svart- och rödprickig. En skönhet på halvmetern. Jag plockade darrande fram håven och stack ner den i vattnet. Fick fisken precis över håvkanten, då lossnade flugan. Öringen tippade tillbaka i vattnet! Den stod alldeles still och tittade upp. Jag såg den i ögonen. Vi var lika förvånade båda två. Besvikelsen över en tappad fisk rann av mig direkt när öringen mycket elegant gjorde ett lugnt stjärtslag och gled ut mot mörkare vatten. Det hade blivit morgon. Jag hade inte märkt någonting. Ett av barnen kröp ut ur tältet och frågade yrvaket: – Fick du någonting? Vad svarar man på det. – Nä, men jag såg en kungsörn. – Åhhh. Lyckliga dig. – Visst, det var en helt fantastisk natt.


Destination Galtströms Bruk

Välkommen till en vacker historisk miljö. Galtströms Bruk levererar. Galtströms Järnbruk

Galtström mer än bara järn

Galtströms Bruk var Medelpads första, största och sista järnbruk och är ett av Sveriges mest välbevarade. Bruket grundades 1673 och var i drift till i början av 1930-talet. Ett välbesökt utflyktsmål som du hittar lätt vid kusten söder om Sundsvall. Åk E4:an 19 km söderut från Sundsvall. Ta avfarten vid Myre centrum och följ skyltarna mot Galtström.

Galtströms Kyrka Idag populär för dop, vigslar och musikkvällar. Öppen som Vägkyrka i sommar. Sommarmusik på söndagskvällarna.

Gilla oss på facebook!

• Lör-sön kl 13 bjuder SCA på gratis guidade turer från midsommar till mitten av augusti. Onsdagar kl 18 under juli månad. • Välkommen till restaurangen. Glass, mat, gofika och minigolf. Från 26/5 till 26/8 öppet alla dagar 12-21. • Hyr Bagarstugan, baka ditt tunnbröd och avsluta med en nybakad pizza i den vedeldade ugnen. • I Ladugården, Konferens, Utställning och Matsal kan du boka din konferens och vi ordnar ditt bröllop, dop eller din familjefest. • Vitsand, badplats med sandstrand och klippor.

För mer info och öppettider se www.galtstromsbruk.se

• I hamnen, ångfartyget Ophelia och den gamla ångkranen. En ny brygga finns för småbåtar. • Ta en tur med Föreningen Galtströmstågets ånglok Loke. Kördagar, se hemsidan.

Njurundakustens Mångfaldspark och Långörens Marina Naturreservat Galtströms Bruk ligger mitt i SCAs mångfaldspark. Ett område som präglas av ett större mångfald av natur-, kultur- och rekreationsvärden än skogslandskapet i genomsnitt. Gå på upptäcktsfärd i parken och reservatet, följ de uppmärkta stigarna med rastplatser runt Galtströms Bruk.

Destination Galtströms Bruk i samarbete med


74

dstn / Kultur

Bricken på Svartvik kniper nya publik­hjärtan TEXT Jennie Zetterqvist  FOTO Svanthe Harström

20-åriga Bricken har redan arbetat hårt i tio år vid sågverket i Svartvik

när 1880-talet närmar sig sitt slut. Full av längtan och hopp kämpar hon på i en slitsam vardag under Sundsvalls sågverksepok. Snart får den älskade romankaraktären åter liv på historisk mark i den nya utomhusföreställningen ”Sågspån och eld”.

T

EATERFÖRENINGEN

Svartviksspelet har under två somrar gjort succé med dramatiseringen av författaren Vibeke Olssons romanserie om Bricken, som växer upp i Svartvik där barn och vuxna arbetar sida vid sida på sågverket. Hon upplever Sundsvallsstrejken, den första stora industristrejken i Sverige, och mister själv högra handens fingrar i en arbetsplatsolycka. Den första föreställningen om Bricken sålde slut redan innan premiären och vann tusentals publikhjärtan. Nu är teaterföreningen tillbaka med ett helt nytt manus baserat på den tredje boken i serien. Sommarens planerade föreställningar har fått

”Romanserien skildrar hur det moderna Sverige växer fram. Att det sker ur en ung kvinnas perspektiv, kan förklara varför berättelserna blivit så älskade.” Marianne Mattsson, Svartviksspelet.

Kärlek är viktigt i Brickens hårda vardag.

flyttas fram och förhoppningen är att de ska kunna spelas nästa sommar. – Det är fantastiskt att vi fått författarens förtroende att göra Bricken på Svartvik och att få spela på den plats där allt hände. Vibeke Olsson gör ett enormt undersökande arbete och är otroligt påläst om Sundsvalls unika sågverksepok, säger Marianne Mattsson, föreningens ordförande. Romanserien skildrar hur det moderna Sverige växer fram, genom arbetarrörelsens rättvisekamp. Att det sker ur en ung kvinnas perspektiv, kan förklara varför berättelserna blivit så älskade. – Så mycket av historien har skildrats via män, men Vibeke Olsson lyfter verkligen fram kvinnans roll. Vid sågverken hade även kvinnorna hårda och ofta farliga arbeten, säger Marianne Mattsson.


75

Den lilla människan lockar Författarens förmåga att väva samman en medryckande historielektion med den lilla människans förmåga att överleva tilltalar också publiken. – Vibeke Olsson har så många aspekter i sina böcker med allt från vardagsslitet, livets dramatik och kärlekslängtan till hur samhället formades utifrån allt som skedde under den tiden. Vår förhoppning är att allt det också återspeglas i föreställningen, säger Marianne Mattsson. Amatörteaterföreningen förstärker sina ideella eldsjälar med professionella krafter för exempelvis manus, regi, musik och scenografi. – Seriens sjunde bok kommer i höst och en åttonde är planerad, så vår dröm och vision är att kommande år få fortsätta med nya föreställningar så länge det finns intresse och publiktillströmning, säger Marianne Mattsson.

Svartviksspelet bjuder in till engagerande föreställningar på historisk mark.

Levande historia i Svartvik och Söråker Industrierna har tystnat, men i Svartvik och Söråker lever historien

Sågspån och eld Manus: Helena Svartling Regi: Marie-Thérèse Sarrazin Scenografi: Ann Jerbo Musik: Eric Skarby

Sundsvallsstrejken 1879 befann sig sågverksindustrin i en djup depression och träpatronerna i Sundsvall och Timrå gick ut med en lönesänkning på cirka 20 procent trots att de hade beviljats ett statligt stödlån på tre miljoner kronor. Det ledde till att 5 000 arbetare la ner arbetet och samlades för en fredlig strejk som pågick mellan den 26 maj och den 5 juni. Strejken var den dittills största i svensk historia och avslutades när landshövdingen tog till militär för att få slut på den. Många arbetare avskedades och vräktes, men på sikt förbättrades villkoren tack vare att strejken fick stor betydelse för fackföreningarnas uppsving.

I SLUTET AV MAJ 1879

Tips! Ladda upp med romansviten om Bricken av Vibeke Olsson. Serien består av: Sågverksungen, Bricken på Svartvik, Sågspån och eld, Amerikauret, Glödens färger och Som ett träd i skogen. I höst kommer den sjunde delen

vidare året runt. Besök Svartviks Industriminnen och promenera längs Söråkers strand för att få en inblick i träpatronernas storhetstid och en avgörande epok för dagens samhälle.

150 år av industrier i Svartvik

Från sågverk till strandpromenad

”Såg vid såg jag såg varthelst jag såg.” De bevingade orden myntades av poeten Elias Sehlstedt 1872 när han passerade Sundsvall, som då var en av landets mest blomstrande industristäder. De så kallade träpatronerna gjorde stora förmögenheter på sina verksamheter inom träindustrin, som revolutionerats av de nya ångdrivna sågarna. I början av 1870-talet fanns 24 ångsågar i Medelpad, vid sekelskiftet det dubbla. I Svartvik avlöste olika trävaruindustrier varandra under 150 år. Där fanns utöver ångsågar även skeppsvarv, hyvleri, låd- och trähusfabrik. En framgångsrik sulfitmassafabrik avslutade eran vid nedläggningen 1974. I dag är Svartvik ett besöksmål där historia samsas med park- och trädgårdskonst. På herrgården och i kaféet finns mat eller fika och på sommaren anordnas olika evenemang. Guideturer kan bokas, men du är även alltid välkommen att på egen hand bekanta dig med det historiska ”tittskåp” som platsen är.

Fem ångsågar på fem kilometer. Så såg det ut i Söråker i slutet av 1800-talet. I dag är stora delar av området upprustat till en strandpromenad. Längs den slingrande vägen vid havet hittar du även skyltar med intressanta stycken ur sågverkshistorien. Här kan du läsa mer om hur de hårt arbetande kvinnorna som gestaltas av Bricken levde. Spånkulla, splitvedsjänta och knubbkärring var några av titlarna på kvinnorna som hade tuffa uppdrag, osäkra anställningar och samma lön som småpojkarna. Toppa Söråkers-besöket med en visit hos en av sågverksägarna: grosshandlare Johan Carl Kempe. Han lät bygga Söråkers Herrgård som bostad, rymlig nog för alla 13 barn. I dag inrymmer herrgården hotell och restaurang.

75


76

n å s r e g n å l Se

dstn / Besöksmål

– där vattnet möter staden TEXT Håkan Norberg  FOTO Anders Thorsell

U

har området kring Selångersån fått en ordentlig ansiktslyftning. Först rustades den norra kajen upp. En restaurang och en spegeldamm kom till och trappstegen längs ån blev ett välkommet inslag för alla som vill luncha i det fria. Här finns basketplan, boulebanor och ett promenadstråk som leder från norra kajen, via Himlabadet, till universitetet. Några år senare var det den södra sidans tur. Även här har kajen fått trappsteg i sten och detaljer i NDER DE SENASTE ÅREN

smide. Vid intilliggande Fisktorget finns en handfull restaurangvagnar och några trappor upp från Sjögatan väntar Olof Palmes Torg med alla sina uteserveringar. Under sommaren kantas ån av fiskare, inte minst när det är metartävling. Och när solen tittar fram fylls de sluttande gräsmattorna snabbt av picknickfiltar och soldyrkare. Om du tycker att det byggs mycket vid ån just nu, beror det på att både den nya Storbron och ett nytt Clarion-hotell tar form. Men du hittar garanterat en skön plats ändå!


dstn / Träning

77

Hinder till för

att övervinnas

Linus Moberg, arr angör Bergeforsen Ob stacle Race

TEXT Fredrik Nilsson  FOTO Bergeforsen Obstacle Race

För Bergeforsen Obstacle Race (BOR) är hinder bara möjligheter.

I fjol vann tävlingen guld i klassen årets mest rekommenderade hinder­bane­tävling och nu är siktet inställt på tusen deltagare.   – Vi står oss jättebra i Sverige, säger Linus Moberg, arrangör.

S

sveper en våg av hinderbanelopp över världen. Giganter som amerikanska Spartan och svenska Tough Viking lockar tusentals löpare till sina event. Ett fristående och framgångsrikt lokalt initiativ finns i Bergeforsen. – I fjol exploderade det helt enkelt. Vi hade sjuhundrafemtio deltagare och blev överraskade själva över att det kom så många, säger Linus Moberg. EDAN NÅGRA ÅR

Sedan 2017 finns han med i arrangörs­

staben för BOR, som drivs som en ekonomisk förening. Samma år kvalificerade han sig själv till VM. Från sina internationella äventyr har han tagit med sig inspiration till Bergeforsens skidstadion. För varje år har BOR investerat överskottet i nya hinder. Bit för bit har kva­li­ te­ten ökat. När loppet firade sitt fem­års­ jubileum i fjol kom en ordentlig pay­back. BOR vann tre utmärkelser när företaget Muddest, genom sitt varumärke World of Races, utsåg årets bästa tävlingar. Guld i ”mest rekommenderade race” och brons

i ”bästa event” Följ @bergeforsen­ och ”bästa bana”. obstaclerace på Insta– Det vi gram för den senaste märkte var informationen om loppet. framför allt att det kom så mycket folk utifrån, folk som tagit EM-medaljer och VM-medaljer och som tyckte att vi var en av landets bästa tävlingar. Det kändes bra, säger Linus Moberg. Så, med framgången i bakhuvudet är frågan vad som egentligen är grejen med hinderbanelöpning?


78

dstn / Träning

”Man får ’grisa’, bära tunga grejer och åla i lera. Det är lite utöver vardagen. Det är nog det som är grejen för de flesta.” Linus Moberg, arrangör Bergeforsen Obstacle Race.

– Att de flesta har kul. Springer man tio kilometer på asfalt så är det nog inte så många som har roligt, egentligen, men här händer det grejer hela tiden. Man får ”grisa ”, bära tunga grejer och åla i lera. Det är lite utöver vardagen. Det är nog det som är grejen för de flesta, säger Linus Moberg.

3

På grund av coronakrisen tvingades många internationella och inhemska tävlingar ställa in på vårkanten. I Berge­ forsen, där det är Race Weekend sista helgen i augusti, räknar BOR med att kunna verkställa sitt lopp som planerat med sprint på fredagskvällen, huvudtävling mitt på lördagen och avslutningsvis familjetävlingen på lördagseftermiddagen. Linus Moberg lovar att det i så fall kommer att finnas nya hinder att över­vinna. Nya, stora nät är på gång. Hur de ska forceras får bli en överraskning. Att BOR siktar högt är däremot ingen hemlighet. – Drömmen är att spräcka tusenvallen snart, säger Linus Moberg.

övningar som gör dig starkare runt hinderbanan

Löpning. Linus kommentar: ”Det kommer man inte ifrån.”

1

Chins. Linus kommentar: ”Ger överkroppsstyrka och greppstyrka.”

2

Core- och bålövningar. Linus kommentar: ”Nödvändigt för att orka hålla uppe kroppen under låga hinder och komma över höga hinder”.

3

BOR Race Weekend Arrangeras för sjätte gången 28–29 augusti 2020. Tre huvudklasser: Sprint, Main Event och Family. Går även att springa som Fun Run utan tidtagning. Banan börjar byggas 17 augusti. BOR erbjuder gruppträning för den som vill testa formen och lära sig mer om hinderteknik. bergeforsenobstaclerace.se Linus Moberg


Från soptipp till rent hälsoprojekt 1.43 minuter är tiden att slå. Men, rekord i all ära –

hinderbanorna på Hillstamon är mycket mer än ett elitprojekt.   – Bäst tycker jag är att man kan ha roligt hela familjen tillsammans, säger Simon Meurling, bankonstruktör och inofficiell rekordhållare.

F

sedan gjorde Sundsvalls kommun en geologisk undersökning på Hillstamon, vid foten av Södra bergets slalombacke. Marken under pjäxorna visade det sig innehålla cirka 600 000 kubikmeter sopor, nedgrävda på en yta över cirka sex hektar. Vad gör man av det? Sanerar och bygger en av landets bästa fasta anläggningar för hinderbanelöpning, såklart.

som Simon Meurling och de andra på Sundsvalls kommun kunde inviga den stora banan 2018. 13 klassiska, balansutmanande och teknikkrävande hinder i trä och stål med delikatesser som irländskt bord, rep och ringar. I dag samsas den stora banan med en bana med elva lägre hinder – anpassad för de allra flesta. Den gamla soptippen har blivit ett rent hälsoprojekt, ett ställe som inbjuder till rörelsefest för hela familjen.

Hur tänkte ni kring utformningen?

Rekordtiden då?

– Jag tänkte mig en blandning av klassisk militär hinderbana och obstacle race-hinder. Eftersom det handlar om en fast anläggning, så fick vi begränsa antalet rörliga delar, även om vi har sådana också. Sedan skulle vi bygga med naturmaterial, säger Simon Meurling. Efter 13 års arbete med marksanering och byggande var det inte utan stolthet

– Ja, alltså. Man kan göra hindren på lite olika sätt, så det är svårt att jämföra, säger Simon Meurling, ödmjukt. Nu väntar Hillstamon på dig. Och du, om du tar cykeln upp eller joggar dit så är du uppvärmd när du startar. Det är inte oviktigt när du ska ta dig an en fysisk utmaning, oavsett vem du är.

ÖR FEMTON ÅR

Hillstamon Stora hinderbanan: 13 hinder. Banan är byggd för att passa alla vuxna. Inofficiell rekordtid: 1.43 minuter, innehas av Simon Meurling Lilla hinderbanan: 11 hinder. Banan är byggd för att passa alla som inte har längden för stora hinderbanan. Utegymmet: 11 träningsstationer. Belyst under kvällstid. På plats finns en informationstavla som visar hur du tar sig över hindren. Anläggningen förvaltas av Sundsvalls kommun som upplyser om att hindren kan vara hala vid blött väder, att all träning sker på egen risk och att målsman ansvarar för minderåriga barn. På YouTube finns en video som visar hur du tar dig igenom Hillstamons hinderbana på bästa sätt.

Hillstamons hinderbana ligger intill parkeringen vid Södra bergets utförsbacke.


80

dstn / Besöksmål

t f a r k a l Sam PÅ SPA

TEXT Jennie Zetterqvist  FOTO Hotell Södra Berget/Bert Öhman

I ett timrat hus, i en sjöbod eller längst upp på stadsbergets topp. Valmöjligheterna är många när du vill samla nya krafter på spa.


81

Spa Vida Vyer

Avkoppling på hög nivå

Spa Vida Vyer på Hotell Södra Berget.

Cirka 300 meter över havet och med full utsikt över staden ligger nyrenoverade Spa Vida Vyer. Turkisk och romersk ångbastu, japansk tvagning, torrbastu, bad i kall- och varmpool, bubbelpool och en terrasspool ingår i spapaketet. Komplettera med sköna behandlingar för att förstärka den himmelska känslan.
 Minimystider är reserverade för barnbesök.   sodraberget.se/spa-vida-vyer

Spa Juniskär

Finn harmoni i sjöboden Spa i skärgårdsmiljö kan låta som en dröm. Hos Spa Juniskär söder om Sundsvall blir den sann. I sjöboden väntar en rogivande miljö med tillgång till infrabastu och traditionell ångbastu, kallvattentunna och bubblande utebad. Boka massage och kombinera med en kajaktur om du vill. Anländer du med egen båt kan du lägga till vid spa-bryggan.   spajuniskar.se

Karma Spa

Spalyx inne och ute Karma Spa lockar med avkopplande pauser i vardagen. Här finns såväl relaxavdelning med jacuzzi och bastu inomhus som värmande utespabad på terrassen – året runt. Behandlingsmenyn består av allt från mer djupgående massage till finputs av ansiktet.   karmaspa.se

Saras Bed & Breakfast Lyxmys i rofyllt timmerhus

I vackra Ljungandalen hittar du Saras Bed & Breakfast i ett timmerhus som bjuder på hemtrevnad, avslappnande lyx och värmande charm. Passa på att ta en övernattning i omvittnat sköna sängar. Hos Saras Spa på övre planet kan du boka massage- och ansiktsbehandlingar. På terrassen finns en saltvattenjacuzzi som väntar på dig.   sarasbnb.se

Himlabadet Relax Vägg i vägg med äventyret

Om äventyrliga Himlabadet är barnens favoritplats, så kan relaxavdelningen vara de vuxnas. Här kan du basta på olika vis, bada varmt, kallt, inne och ute, ta en upplevelsedusch och koppla av vid brasan. Aufgussbastu ger en väldoftande upplevelse för hela kroppen. Håll utkik efter särskilda familjedagar om du även vill ta med barn från tio år.
   himlabadet.se/relax


dstn / Guiden

Aktiviteter

82

Padel … RACKETSPORTEN PADEL har tagit Sverige med storm och i Sundsvall/Timrå finns flera anläggningar att boka in sig på. Missa inte utomhusbanan på Öjestrands golfklubb, söder om Sundsvall. Läs mer och boka:

propadelsundsvall.com  totalpadelcenter.se  ojestrandgc.se/padelbanan

Rätta räkmackan Café Tinget, Borgsjö hembygdsgård.

… eller paddel! ÄLV, SJÖ, Å ELLER KUST. I destinationen finns många kanotleder att paddla längs. Om du fixar färdkost så fixar uthyrarna farkost. Här hittar du kanot- och kajakuthyrare:

BORGSJÖ HEMBYGDSGÅRD i Ånge är ett populärt besöksmål på sommaren. Och kanske är det den maffiga räkmackan på Café Tinget som lockar mest! Ta plats på den trivsamma uteserveringen och testa om den lever upp till sitt goda rykte. Självklart serveras det även en massa andra gosaker i det gamla Tingshuset.

Friluftsfrämjandet Sundsvall Friluftsfrämjandet Matfors Ljustorps bygdegård Holmbygdens utveckling Stöde camping

@cafetinget på Facebook

Camp Mid Adventure

Gör din egen minitour! Fem banor på fem dagar. Du kan skapa din egen minitour i golf utan att lämna destinationen! VID SUNDSVALLS GOLFKLUBB

spelar du på en parkbana ­vackert belägen vid Ljungans utlopp.  sundsvallsgolfklubb.se

HUSSBORGS GOLFKLUBB har

18-håls parkbana i vacker miljö på anrik mark vid Hussborgs herrgård.  hussborggk.se

TIMRÅ GOLFKLUBB har Europas nordligaste seasidebana. Högklassig bana med naturskönt läge mitt i Indalsälvens delta.

timragk.se

”LITE TUFFARE , mycket roligare”

SÖRFJÄRDENS GOLFKLUBB

är Öjestrands Golf Club’s devis. Starkt kuperad 18-håls skogsbana med fin utsikt över sjön Öjen.

bjuder på en kustnära upplevelse intill en långsträckt sandstrand. Banan är en 18-håls skogs- och parkbana.

ojestrandgc.se

sorfjardensgk.se


FOTO: HELÉNE SJÖSTRAND

83

På svindlande höjder Hela sommaren

Östen med Resten.

Sångfest för alla Lördag 18 juli, Anna och Martingården i Tynderö.

ARRANGÖRERNA, artisterna och allsångsledarna Anna och Martin Hanning Häggström bjuder för fjärde året i rad in till Allsång på Tynderö. I år backas arrangemanget upp av Östen med Resten, det humoristiska bandet från Hälsingland. Allsången utgår från en utomhusscen mitt i sommaridyllen på parets gård. Se deras webbsida för biljettköp och den senaste informationen.

SI K TA RI K TIGT HÖGT i sommar! Intill friluftsspåret på Södra berget anläggs en ny höghöjdsbana med planerad premiäröppning till midsommar. En 100 meter lång zip-line med havsutsikt ingår bland annat i upplevelsen. Vuxna och barn från tre år är välkomna att ge sig ut i äventyret.

hogtlagt.se

hanninghaggstromproduktion.se

Sommaråkning för vintersportare Södra berget. SKIDSUGEN I SOMMAR? Då behöver du inte vänta in snön. Vid Friluftscentrum Södra Berget ligger det asfalterade Kallaspåret öppet för dig som åker rullskidor eller rullskridskor. Slingan är två kilometer lång och kuperad och rensas regelbundet från barr och grus. I anslutning till Kallaspåret finns en övningsyta för teknikträning, en tillgänglighetsbana för rullstolar och gående samt ett anslutningsspår till parkering och hotell.

TA E N TIT T på Sundsvall från

ovan. Från den 1 juli arrangeras takvandringar med erfarna guider längs den första takvandringsbana som byggdes i Europa. På cirka 25 meters höjd deltar du i en säkrad vandring som ger dig intressant kulturhistoria med nya perspektiv.  takvandring.com


dstn / Guiden

Evenemang

84

Dags för damrally 8 augusti. KLACKEN I MATTAN, dags för damrally! Motorklubben RRU bjuder in kvinnliga förare med bilar av årgångar äldre än 1979 till ett sommarrace med festlig inramning. Starten går i Vängåvan i Stenstan och blir garanterat väl värd att bevittna. För parallellt med rallyt pågår andra tävlingar, som den om bästa klädsel. Det sällskap som snyggast matchat bilen och varandra vinner.

Firar 20 år med fullt ös 17–19 juli samt 28–30 augusti. 2020 BLIR 20:E ÅRET med tävlingar

på Sundsvall Raceway. Det forna flygfältet i Sättna två mil från Sundsvall, fungerar numera som en populär, 2 000 meter lång racingbana. Under två helger varje sommar ordnas dragracingtävlingar som lockar

laddade racers och en publik som gör arrangemanget till en folkfest. Lite extra överraskningar utlovas för att uppmärksamma jubileet. Kolla in föreningens webb för de senaste uppdateringarna.  shrasundsvall.se

Målgång väntar i Matfors Folkets Park dit alla som vill får komma och välkomna in de stilfulla ekipagen i mål.  rruwebb.com


85

” Får jag lov?” Hela sommaren. VAD ÄR VÄL EN SVENSK SOMMAR utan en svängom på dansbanan? Inte mycket, skulle många säga! Ånäsparken som ligger naturskönt i Kovland 1,5 mil nordväst om Sundsvall är en av de populäraste dansbanorna som ordnar danskvällar med välkända, turnerande dansband. Sök fram lokala danser via danslogen.se och stäm av med respektive arrangör när danssuget slår till, så kanske det blir en och annan ”gnussning” även denna sommarsäsong.

Marknad vid mittpunkten

danslogen.se

5 september. ”DEN GENUINA MARKNA-

Travlopp av toppklass 28–29 augusti. NÄR DE BÄSTA TRAVHÄSTARNA och kuskarna är på

plats, då är det dags för Open Trot på Bergsåkers travbana. Ett av Europas största travevenemang lockar publik som njuter av spännande lopp med festlig inramning.  bergsaker.com

DEN med riktiga saker”. Så beskriver Mittmarken själv sin höstmarknad vid Sveriges mittpunkt i Munkbysjön, Ånge. Närproducerat och småskaligt är några av ledorden på marknaden som främst samlar delikatesser och hantverk av olika slag. Avnjut en vedugnsgräddad segkakesmörgås, knäcke med nystekt strömmingsflundra eller kolbulle – och marknadsmyller.

@mittmarken på Facebook

Sensommarfestligt i Selånger 14–16 augusti. ÖVER 100 000 BESÖKARE och 300 knallar. Selånger marknad laddar för sitt 38:e år med siktet inställt på att behålla positionen som en av Sveriges bästa marknader. Livemusik, matservering för många smaker och massor av barnaktiviteter gör Selånger marknad till en tredagarsfest för alla åldrar.

selangermaknad.se


FOTO: REBECKA RYNEFELT

dstn / Guiden

Pernilla Wahlgren.

Tillbaka med hybris 11 oktober, Tonhallen. EFTER DEN PRISBELÖNTA och helt utsålda föreställningen ”Kort, glad och tacksam” kommer Pernilla Wahlgren tillbaka till Tonhallen med ”Pernilla Wahlgren har hybris”. Med sig har hon vännerna Hanna Hedlund, Ola Forssmed, Måns Nathanaelson och Kim Sulocki. En humorföreställning fylld av musik, sketcher och parodier i ett underhållande tempo utlovas. ”Sanslöst roligt”, löd omdömet i Dagens Nyheter.

Afternoon tea med Ted

Kriminell humor med hyllad komiker 8 november, Sundsvalls teater.

Johanna Nordström.

KOMIKERN JOHANNA Nordström har

FOTO: ROBERT ELDRIM

Kultur

86

gjort succé på sociala medier och på standup-scenen. Nu kommer hon till Sundsvalls teater med soloföreställningen ”Ring Polisen”. Standup-showen kretsar främst kring hennes fascination för polisyrket, kriminalserier och den gränslösa kärleken till Mikael Persbrandt – skådisen bakom karaktären Gunvald Larsson i filmerna om Beck.

10 oktober, Sveateatern. ”TED GÄRDESTAD, sångerna och livet” är en musikteaterföreställning som bygger på de odödliga hits som Ted och Kenneth Gärdestad skrev tillsammans. Kenneth Gärdestad har berättat om sångerna och livet till Erik Winqvist och Simon Forsman som tolkar och förmedlar vid Afternoon Teaterföreställningen på Sveateatern. Afternoon Teater inleds med lätt afternoon tea serverad vid små bord. Därefter börjar föreställningarna.


FOTO: NILS BERGENDAL

Anders och Måns.

Så funkar det! 30 oktober, Sundsvalls teater. FAKTABASERAD HUMOR är en klurig kategori!

FOTO: MIKAEL ERIKSSON/RITHUSET

Men duon Anders och Måns bemästrar den bevisligen. Efter snart 20 år med ”Så funkar det”-program i etern, kommer det till Sundsvall med en scenshow på samma tema. Med hjälp av mätstickor, internet, telefonsamtal, sång, dans och en och annan gissning svarar de på publikens frågor.

Trazan och Banarne.

Vild familjemusikal från djungeln 31 oktober, Tonhallen. FAMILJEMUSIKALEN ”Trazan & Banarne – Banankontakt” visar på ett medryckande sätt vikten att ta hand om vårt klimat, vår miljö och våra barn. I den djupaste djungeln lever Trazan och Banarne ett fridfullt liv. Men det har blåst in ett orosmoln: ondskefulla och giriga Fröken Öken.

Snart utspelar sig en kamp mellan ont och gott, regnskog och djur och människa. Historien är så klart inramad av Electric Banana Bands legendariska låtar, skrivna av Janne Schaffer och Lasse Åberg. Föreställningen firar även bandets 40-årsjubileum.

Visste du att? DEN BERÖMDE hotellägaren Oscar Knaust hade en åsna på balkongen i Hirschska Huset? Åsnan tillhörde en cirkus som gästade staden. Oscar hade bjudit in cirkusens direktör och clown på en matbit då clownen anlänt till festen på åsnan. Efter att den lättat sig på salongsmattan ställde man resolut åsnan på balkongen. Folksamling uppstod för att beskåda spektaklet varvid polis skingrade massorna. Förväxla inte den här berättelsen med den om hästen som reds upp för trappan i Oscars hotell Knaust. Det är en helt annan historia.


FOTO: LIVE NATION

dstn / Guiden

Musik

Molly Sandén.

Personligt med popdrottningen 23 september, Tonhallen. MOLLY SANDÉN är en av Sveriges mest streamade artister och en popdrottning som gjort succé på svenska med sina två senaste album. Med ”Molly Sandén – stark & svag & allting däremellan” gör hon konserthusturné. Personligt och intimt anslag utlovas när hon kommer till Tonhallen.

Abba-hyllning i höst

Idolvinnare med Imagine-succé

18 oktober, Tonhallen.

10 oktober, Tonhallen.

SENAST den brittiska grup-

CHRIS KLÄFFORD vann Idol 2017 och fick

pen The 1974 Abba Tribute turnerade i Sverige spelade de för utsålda hus. Och i oktober kommer de till Sundsvall! Om du älskar Abba, allsång och fest, väntar en magisk kväll som du inte vill missa.

publiken på fall med finstämda tolkningar av bland annat ”Imagine”. Efter sin medverkan i ”America’s got talent” med samma låt, var succén ett faktum. YouTube-klippet från tv-programmet har i skrivande stund över 51 miljoner visningar! I höst kommer han till Sundsvall.

FOTO: KULTURAKTIEBOLAGET

88

Chris Kläfford.


FOTO: PETER KNUTSON

Sommarens garanterade häng

Lunch, Sallader, Napolitansk Pizza, Kebab, Hamburgare, Wagyu kött från Japan och goda drinkar, 100 sorters gin, allt finns i vår djungel! www.menageriet.se 060-120 220, info@menageriet.se

Kung Louie

kunglouies

Vårt koncept är enkelt. Vi gör pizza, kebab och sallad i en vedugn, till det gillar vi att servera vår hemmagjorda glass & vin!

LUNCH Från klockan 11:00

99.-

öppet!

måndag-torsdag 11-23 fredag 11-01 lördag 16-01

Storgatan 33, Sundsvall, www.kunglouie.se

VÄLKOMNA TILL APA SUNDSVALL

Tommy Körberg gästar Caprice.

Körfest med Körberg 19 september, Tonhallen. CAPRICE ÄR VANLIGTVIS den stora vårfesten för Sångsvall och Kjell Lönnås körer. I år fick festen flyttas fram till hösten och kommer därför att lysa upp september. Den som väntar på något gott, ni vet! Gästartist är Tommy

KOM, ÄT, NJUT, SKRATTA, DRICK OCH ALLT DÄREMELLAN APA Sundsvall

restaurangapa

! - Pssst urgare & bärs! rb Vi älska

Storgatan 33, Sundsvall, www.restaurangapa.se

Körberg, en unik röst och artistpersonlighet som gör uppskattad comeback hos Caprice efter tio år. Medverkande körer är Sundsvalls kammarkör, KFUM-kören och Confetti. Upplev en körtradition med över 50 år på nacken.

Jazz-succé till Sundsvall

ETT MODERNT STEKHUS DÄR SVENSKA RÅVAROR STÅR I FOKUS Tel: 070 397 50 60

rasundsvall.se

17 oktober, Sundsvalls teater. MUSIKERN GLENN MILLER ledde ett av världens mest

kända storband, men omkom i en flygolycka under andra världskriget. Planet återfanns aldrig, men 75 år senare lever hans jazzmusik fortfarande kvar i högt aktade Glenn Miller-orkestrar. Glenn Miller Orchestra Scandinavia utgår från Stockholm, leds av trombonisten Jan Slottenäs och gästar Sundsvalls teater den 17 oktober.

Här låter vi de små rätterna leva ut i de stora smakerna Tel: 073 098 66 07

uddasundsvall.se


dstn / Guiden

Restauranger

90

När Gästen själv får välja När gästen själv får välja, haglar lovorden över Sundsvalls restauranger. Ta en titt på betygsättningen hos TripAdvisor om du funderar över var det ska bli middag. Här kommer några smakprov från de restaurang­upplevelser som fått mest beröm.

På tripadvisor.se kan du söka, läsa mer och själv betygsätta.

Spansk romans i världsklass Saffran. ”OTROLIGT mysig spansk tapas-restaurang. En favorit! Här får smaklökarna sitt livs upplevelse. Romantiskt ställe med underbar service och personal. Världsklass helt enkelt!”. Saffrans spanska tapas bar och restaurang har lockat gäster i många år. Den mysiga miljön ger pluspoäng från betygsättarna.

Snabblyx med New York-känsla Bastard Burgers. ”SNABBMAT I LYXUTFÖRANDE! Mmm så gött! Fräscht och trev-

ligt ställe med bra service”. Hos Bastard Burgers får du snabbt en god burgare, även vegansk eller vegetarisk. Inspiration från New York men med rötterna djupt förankrade i Norrland.

Vacker havsvy och högklassiga smaker

Fräscht och vällagat med omsorg

En Liten Sjökrog, Sörfjärden.

Tant Anci och Fröken Sara.

”LIKA GOTT SOM LÄGET! Vackrare utsikt får man leta länge efter. De rätter jag och vänner smakat är av högsta klass”. Sommaröppna En Liten Sjökrog söder om Sundsvall får toppbetyg för både utsikt och mat. Kom ihåg att boka bord!! Här är det populärt att äta under säsongen.

”OAVSETT OM DU vill fika eller käka så hit-

tar du något gott här. Fräscha råvaror och tillagat med både omsorg och eftertanke”. Hos Tant Anci och Fröken Sara ligger fokus på ekologiska råvaror i ett utbud som passar extra bra för vegetarianer och veganer. Ljust och fräscht mitt i Stenstan.


FOTO: PETRA BERGGREN

Kafé Tinget

Borgsjö Hembygdsgård Alla dagar 31/5-30/8 kl 11.00 till 21.00. Tel: 0690-20075

Gott kaffe med hembakat bröd!

Norrlands bästa i­ talienare

Lekfullt och fint

Dolcetto Trattoria Italiana. ”NORRLANDS BÄSTA

Restaurang Ping Pong.

Ping Pong. ”OJ. DET HÄR ÄR BRA, riktigt bra. Fusion mellan

asiatiskt och norrländskt – och de gör det excellent! Personalen är klockren, lokalen snygg och modern. En väldigt fin och lekfull avsmakningsmeny. Bra veganska alternativ. Gå dit!”

italienska restaurang. Fantastisk mat och riktigt bra service. Känns som en riktigt bra trattoria i Verona”. Hos Dolcetto serveras du italienska delikatesser i en miljö som andas italienskt vardagsrum. Familjärt och populärt med extra plus för fina vinrekommendationer.

Kontaktperson för annonsen: Pontus Andersson 070-517 2551 erapoan@gmail.com

ASIAN FUSION PÅ NORRLÄNDSKA

Välkommen boka bord på tel: 072-712 30 07 / blocosundsvall.se

Härlig pubmiljö i vackert läge

MEXARMIDDAG STREET PARTY URBAN GARDEN

The Bishops Arms. ”EN HÄRLIG RESTAURANG i nya lokaler. Vackert beläget vid Vängå-

van i Sundsvall, med utsikt mot den stämningsfulla fontänen i parken. Ett trevligt och hjärtligt mottagande. Missa inte deras entrecôte och passa på att beställa en Alnö IPA”. The Bishops Arms får lovord får såväl mat och öl som inredning och läge mitt i Stenstan.

Välkommen boka bord på tel: 072-712 30 07 / blocosundsvall.se

Klassiskt grekiskt med god service Grekiska Grill och Bar. ”GOD MAT i lugn miljö. Trevlig

personal och snabb service. Klassiska grekiska rätter med bra smak”. Grekiska Grill och Bar tar dig till Medelhavet via In-gallerian. Dukar upp för både lunch och middag.

Restaurang & ölkafé i Sundsvalls Stenstad

Även meny för hämtning & utkörning Boka bord 060-12 02 12 Tis – tor 16.00 – 23.00 Fre – lör 16.00 – 01.00 Strandgatan 6, Sundsvall


dstn / Guiden

Restaurang 180 Grader.

Fine dining på parkettplats Restaurang 180 Grader. ”BRA RESTAURANG med fin service. Rolig barnmeny som

gav plus i kanten. Bra vinlista och dessutom grappa till resonabla priser. Utsikten ett extra plus”. Få den rätta vita duk-känslan på Hotell Södra bergets fine dining-restaurang. 180-gradersvyn över hela staden och fjärden ingår. FOTO: PETRA BERGG REN

Restauranger

92

Smakfullt på trädtoppsnivå Grankotten. ”UTMÄRKT MAT med utsikt när du till exempel är sugen på lunch i en lite skönare miljö. Varför inte prova den nya terrassen, med enastående vy över hela Sundsvall. Du sitter i nivå med trädtopparna...ja, vid grankotten helt enkelt!”. Grankotten ligger vid ”Sundsvalls Skansen” alltså Norra bergets friluftsmuseum. Gästerna uppskattar både maten och den svårslagna utsikten.

Grataur nkotten Res ang .Grankotten.

Bistro med drömbrunch

Skönt syda­meri­kanskt på Stora torget

Brasserie Verket.

Bloco.

”FANTASTISK BRUNCH för hela familjen med både icke köttätare och köttätare. Trevlig atmosfär, fin inredning och god mat! De spelar även sköna låtar som gör stämningen ännu trevligare”. Brasserie Verket ligger i anslutning till Scandic mitt i Sundsvall och får mycket uppskattning för sin brunch. Lunch och middag serveras också i restaurangen som är inredd med vardagsrumskänsla.

”SKÖN KÄNSLA på hela restaurangen. Ett fantastiskt läge mitt på torget. God, kreativ mat med sydamerikanska inslag. Goda drinkar före maten i baren. Finns även takterrass. Personalen mycket servicevänlig och trevlig”. Mer i centrum än hos Bloco går det inte att komma. Läget vid Stora torget passar menyns karnivalsstämning.


FOTO: PETRA BERGGREN

Pizza för finsmakare

Välkommen in till oss

MUSIKKROGEN NATTKLUBB • LIVESCEN • PIANOBAR • STAND-UP JAZZKLUBB • KARAOKE • RESTAURANG

Kung Louie. ”SMAKFULLA PIZZOR i det

lite dyrare segmentet. Bra råvaror från det italienska köket och från de norrländska skogarna och vattnen. Det här är inte din vanliga pizzeria på hörnet utan här hittar även gourmeten sina favoriter i menyn. Skön och avslappnad stämning”. Ladda upp för napolitansk pizza, gräddad i vedeldad ugn när du besöker Kung Louie.

www.estreet.nu • facebook.com/Estreet

NJUT AV SOMMAREN HOS OSS Restaurang APA.

Burgarlyx i trevlig lokal Restaurang APA. ”ETT FRÄSCHT hamburgerhak deluxe. Trevligt ställe med en härlig atmosfär. Bra utbud på hamburgare och drickbart. Gillar du hamburgare är detta platsen för dig”. Burgare från ministorlek till gigant-variant. Missa inte den dignande tillbehörsbrickan och den egenbryggda ölen. Restaurang Apa rekommenderas av White Guide.

Skärgårdskrogen! 20 min söder om Sundsvall. Avfart E4 Myre.

Boka bord 060-380 08 www.skatanscafe.se

Indisk favorit i Stenstan Snygg inredning · God mat Stora portioner · Kreativt kök

Taste of India. ”ATT TASTE OF INDIA redan toppar

listan över Sundsvalls bästa indiska mat förvånar inte. Bra och god mat plus rejäla portioner. Absolut värt ett besök. Trevlig uteservering på den centrala gågatan”. En av Sundsvalls populäraste lunchbufféer, med lika välsmakande indiska rätter på kvällstid.

Anrik ölhall i modern tappning Gambrinushallen. ”EN TOPPENRESTAURANG som serverar god mat, antingen som buffé eller à la carte. Stora portioner och väl tillagade. Man kan även välja bland 50–100 olika ölsorter till maten. Jättehärligt och anrikt ställe som spunnit vidare på Sundsvalls gamla ölhallar på bästa sätt”. Gambrinus bär upp sitt Sundsvallsarv med bravur. Bjuder även ofta på livemusik.

Öppet: 10-20. Tel: 070-002 61 96. Västra Edebovägen 31, 864 96 Stöde.

Njut av god mat och fantastisk utsikt!

Öppet alla dagar. 060-61 42 22 | boka@grankotten.se


FOTO: OLLE MELKERHED

dstn / Guiden

Restauranger

94

E Street.

Musikkrog för alla smaker E Street. ”EN AV DOM BÄTTRE restaurangerna i Sundsvall om man

vill ha riktigt god mat till ett bra pris. På kvällar erbjuds en meny med många valmöjligheter. Finns alltid något för alla smakriktningar. Schyssta priser. Flera dagar i veckan erbjuds musikalisk underhållning”. E Street hyllas för sin miljö, meny, musikunderhållning och generösa lunch.

Vällagat i varm atmosfär En Liten Krog. ”TREVLIGT STÄLLE med skön

familjär stämning. Inte så pretentiöst, utan bara bra helt enkelt! Levande atmosfär och vackert upplagd god mat. Otroligt glad och hjärtlig personal. Maten var över förväntan. Avspänd stil. Rekommenderas!”. En Liten Krog är även rekommenderad av White Guide.

Roliga tapas och solig terrass Udda Tapas Bar. ”MÅNGA ROLIGA tapasrätter, oväntade smakkombinationer. Åt från deras veganska meny och allt var gudomligt gott! Supertrevlig personal och drinkarna: OMG! God och vällagad mat, trevlig uteservering”. Med matinspiration från när och fjärran på menyn och en välbesökt takterrass, har Udda Tapas blivit mångas favorittillhåll.


Hembakat, hemlagat och hemtrevligt i historisk miljö Lunch: vardagar kl 12-14 Öppettider: Vardagar 9.00 - 18.00 lördagar 11.00 - 18.00 söndagar 12.00 - 18.00 Kungsnäs 158, Sundsvall. Telefon 060-64 50 60. Invito.

Högklassigt och trivsamt på italienska Invito.

Välkomna till oss norr om Sundsvall i sommar!

Restaurang i naturnära miljö på vackra Tynderö

www.farjasbrygga.se 076 34 34 004

Med take away, fika lunch, utflyktspåse, middag, glass, fullständiga rättightr. Båt- och ställplatser. För öppettider och meny kolla in vår hemsida.

Vi tar endast emot kort och swish

”MYSIG RESTAURANG med otroligt trevlig och hjälpsam personal. Suveränt god mat, gott vin som föreslogs till, goda drinkar, ja helt enkelt toppenbra! Roligt att kombinera Norrland med Italien. God och

spännande mat som serveras av trevlig personal”. Hos Invito möts Norrland och Italien på ett elegant vis. Har även fått omdömet God klass av White Guide.

Välkomna!

Gamla Affären Grusvägskrog & Vinbar anno 2018

Grusvägskrog på landet med italiensk inspiration Öppnar fullt ut midsommarhelgen. Välkommen! www.gamlaaffaren.nu 060-415 90 Västerå, Söråker

Mysigt med moderna smaker Restaurang RÅ. ”NORRLÄNDSK FINESS. Mysig inredning som känns som

någons vardagsrum. Trevlig personal och otroligt god mat! Vällagat och väl presenterat. Moderna smaker och fina uppläggningar”. Mellanrätterna hos Restaurang Rå ger mersmak. God klass enligt White Guide.

Vällagade luncher med kaffe och kakbuffé! Café - Butik - Djurpensionat

Lilla Bandsjön 303, 861 91 TIMRÅ. Tel: 060-57 30 54. timragardsbutik.se

Träkolsgrillat med turkisk touch 7 kryddor. ”TVEKLÖST BÄSTA och godaste grillade ma-

ten i Sundsvall. Kolgrill och fingertoppskänsla hos kocken ger en underbar matupplevelse. Bäst i sin klass! Fantastisk mat och service under de drygt tio år jag har besökt restaurangen”. Turkisk träkolsgrillad mat och medelhavssmaker gör 7 kryddor till ett populärt lunch- och middagsalternativ.

Sörfjärden, Gnarp

070 277 91 61


dstn / Guiden

Boende

96

Saras Bed & Breakfast.

Lyxig tystnad HOS SARAS BED & BREAKFAST i Erikslund, Ånge, känner

du dig omfamnad av atmosfären så fort du sätter foten innanför dörren. Det timrade huset välkomnar med värme och ett vackert inrett allrum där brasan sprakar. Tornsviten på Elite Hotel Knaust.

Historiskt hotell

En trappa upp ligger sviten med takfönster, smakfulla färgval och fluffigt bäddade sängar. Här får ni tid för återhämtning. Kök och utomhusjacuzzi står till ert förfogande.  sarasbnb.se

i Skepps ha tuga es m k s i

n.

F

ELITE HOTEL KNAUST erbjuder fyra vackra hörnsviter i

en historisk hotellbyggnad mitt i Stenstan. I tornsviten bor du i en elegant miljö med vackra takbjälkar från 1891. Sängen står placerad mitt i rummet. En annan rymlig hörnsvit har loft och ett stort, ljust badrum med utsikt över Sundsvalls takåsar. Två andra sviter byggdes år 2009 och har balkong.

Boka bröllopssvit? Blir det bröllop i sommar? Passa på att fira bröllopsnatten i ’en svit.

elite.se/sundsvall/knaust

Finn lugnet i fiskestuga SKEPPSHAMN är det forna fiskesamhället längst ut på Åstön i Timrå. Nu vilar en rofylld stämning över platsen, där vacker natur möter kargt och karaktärsfyllt kustlandskap. För dig som söker lugnet, passar ett boende i en av de genuina fiskestugorna perfekt. Alla bär namn efter fiskarna som en gång bodde där.

skeppshamn.com

Panoramavy på höjden HOTELL SÖDRA BERGET erbjuder rymliga

sviter med egen bastu på rummet. Skapa en egen spa-kväll eller besök hotellets helt nyrenoverade spa på samma våningsplan. Panoramafönster på rummet ger dig en magnifik, milsvid utsikt över hela Sundsvall, bergen, skogarna och havet. Vackert i dagsljus, stämningsfullt när mörkret faller.  sodraberget.se

Hotell Södra berget.


FOTO: ANNA-CLARA ERIKSSON

”Sundsvalls närmaste skärgårdskrog”

Tisdag- Söndag 12-22. 060-58 77 76. www.restaurangvindhem.se

Wifstavarfs Herrgård.

Hemma hos träpatronerna

Bo på herrgården mitt i golfbanan. Vi har boende från rum i Herrgården till boende i vandrarhem. Besök www.hussborg.com för att ta del av mer info. Dagens lunch from juni – september

MEDELPADS INDUSTRIHISTORIA är stark och full av

driftiga karaktärer. Träpatronerna gjorde goda affärer och byggde bostäder som speglade framgången. Vill du hälsa på hemma hos dem? Inga problem. Checka in på herrgård i Timrå eller Ånge och ta del av en bit levande historia.  sorakersherrgard.se  wifstavarfsherrgard.se  torpshammar.com  hussborg.com

Söråkers Herrg ård.

Klassisk Restaurang Sjögatan 5, Sundsvall Bokning: Tfn 060-140445, info@baltichotell.com

Enkelt och vackert SOV GOTT i ett gästgiveri

Islands Tree Houses.

Ta plats i trädtopparna

från 1700-talet i en miljö där tystnaden bara bryts av fågelsång. Haverö hembygdsgård i Ånge erbjuder övernattning på ett vandrarhem med en enklare standard som lyfts av den vackra utsikten över Ljungan. Frukost och sänglinne ingår.

ÖPPET I SOMMAR!

q.bar

Gott käk i mysig miljö! event.qsundsvall.se

hembygd.se/havero

BO BLAND TRÄDTOPPARNA hos Islands Tree Houses.

En matupplevelse på högsta nivå.

Här utlovas avkoppling på högsta nivå i ett nybyggt timmerhus, nio meter från marken. Tvåvåningshuset ligger på en ö, mitt i vildmarken, nära natur, bad och fiske.

Boka bord på 060-671 000. Öppet alla dagar i sommar!

islandstreehouses.com

Haverö hembygdsgård.


NORRLANDS STÖRSTA CAMPINGBUTIK VÄLKOMMEN TILL VÅR 900 m 2 STORA BUTIK I SUNDSVALL! Butiken är proppfylld med tillbehör och reservdelar till din husvagn eller husbil. Vi har även en stor utställning med förtält och möbler.

Reser ni med husvagn eller husbil så finns det möjlighet att övernatta på vår ställplats. Åtta platser med el finns i anslutning till butiken.

Massor med tillbehör till husvagn och husbil! ÖPPETTIDER BUTIK

HITTA TILL OSS

MÅNDAG-FREDAG 10.00–18.00 LÖRDAG 10.00-14.00

Bultgatan 20 (Nacksta) 853 50 Sundsvall

Din leverantör av campingtillbehör HUSVAGN • HUSBIL • CAMPING


VI ÄLSKAR CAMPING! Campingtillbehör 4U är ett svenskt företag som levererar campingprodukter online sedan 2012. I vårt breda sortiment finns kvalitetsprodukter från samtliga kända varumärken och vår kundtjänst hjälper dig att hitta rätt produkt till din husvagn eller husbil. Saknar du något i vår webbshop så beställer vi hem det du behöver.

√ Stort sortiment – Vi representerar samtliga kända varumärken på marknaden

√ Snabb leverans – Vi har tusentals produkter

KUNDTJÄNST

( 060-402 00 Telefontid vardagar 9.00–15.00

i lager för omgående leverans

√ Säker betalning – Enkel och trygg betalning med Resurs Bank, VISA/MasterCard eller Swish

√ Sveriges bästa kundtjänst – Våra erfarna medarbetare hjälper dig att hitta rätt produkter

Lagret i Jönköping

Gör din beställning på nätet – snabbt och enkelt!

www.campingtillbehor4u.se


SEMESTER I SIKTE? Välkommen till Quality Hotel Sundsvall. Hos oss bor du centralt med närhet till shopping och nöje för hela familjen. Äventyrsbadet Himlabadet och sommaräventyret Trolska Skogen är några härliga besöksmål i närområdet. Våra trevliga familjerum har en dubbelsäng och en bäddsoffa för en person. Dessutom, för endast 99 kr får ni en extrabädd i ert dubbelrum om ni önskar. Är ni fler? Då erbjuder vi ”tonårsrum” i anslutning för bara 500 kr/natt. Läs mer på vår hemsida qsundsvall.se eller ring oss på 060-16 00 02.

SOMMARPRIS! Dubbelrum från 799 SEK per natt!* * sommarpris gäller 15/6 - 21/8, begränsat antal rum. Ange bokningskod Sommar2020