Page 1

nr. 07 * september 2013

5

jobs du (måske) kan tjene kassen på Læs til millionær!

sEr deu amfhæinggig!af opmærksomhed?

Er hun bare god til alt

CODY SIMPSON

+

PHARRELL WILLIAMS Film + kærlighed + spil + MUSIK + Sladder + gadgets + Stjerner + stil!

r•

lakater • plakater • pla r•p kat e t e aka

r • plakater • plakat kate er • a l p pl r•

ater • plakat e r • plak • plak ter ate aka

Seks vigtige scoretips!

?

• plakater • pl a k a t kater er • pla pl


NORGE KROATIEN ENGLAND SPANIEN TJEKKIET POLEN IRLAND FRANKRIG NICARAGUA JAPAN KINA GRÆKENLAND TYRKIET EGYPTEN USA GRØNLAND GHANA INDIEN NEPAL...

Ranum Efterskole tilbyder et hav af muligheder for at gå i dybden og udvide horisonten. Vi er en boglig efterskole, hvor elever og ansatte sammen tilrettelægger indholdet i profilfagene. Vi rejser 3 uger i løbet af skoleåret til hele verden. Vi tilbyder kinesisk og spansk samt et internationalt engelsksproget forløb, som forbereder dig til f.eks. et studieår i udlandet. Book en rundvisning på www.ranumefterskole.dk eller ring på 96 66 44 00!

AL NY INTERNATION LINIE MED AG! 5 CAMBRIDGE F

DY K N I N G

SEJLADS

RIDNING

A DV E N T U R E

K A M P S P O RT

DA N S

MEDIE

DESIGN

MUSIK CHEERLEADING

S T R E E T P E R F O R M A N C E G A S T RO N O M I . . .


Indhold

frikvarter.dk ORD: Forsidefoto: Nellie Møberg

I samarbejde med Call me

Udgiver: Aller Media A/S Havneholmen 33 1561 København V Telefon: 72 34 20 00

#32 Vil du gerne være rig? Så tjek lige vores guide til, hvad du skal studere...

Redaktionens email: frikvarter@aller.dk

Online: frikvarter.dk facebook.com/frikvarter @magasinetfrikvarter Chefredaktør (ansv.): Tina Dines Appelt tina.appelt@aller.dk

Redaktionschef: Andreas Grubbe Kirkelund

#18 Mød Christiane Schaumburg-Müller, og find ud af, hvordan du gør skolen sjov.

andreas.kirkelund@aller.dk

Journalister: Benedikte Brix

benedikte.brix@aller.dk

Ulrika Svedborn Jensen ulrika.jensen@aller.dk

Rebeca Pons

rebeca.pons@aller.dk

#16 Find ud af, om du er tvekspert eller tv-tumbe.

Distributionsansvarlig: Tenna Darré tenna.darre@aller.dk

Kreativ chef: Jeff Rozzi

#34

Grafiker: Louise Heine

Er du træt? Se, hvor meget du skal sove ... og hvor hårdt en bjørn kan bide(!)

jeff.rozzi@aller.dk

louise.heine@aller.dk

Christian Rosenbech cr@allercp.dk

Salg: Stina Kjersgaard

stina.kjersgaard@aller.dk

Jeanette Fanum

jeanette.fanum@aller.dk

Udgiverdirektør: Per Ingdal Tryk: Aller Tryk A/S Oplag: 70.000 Læsertal: 106.000 Abonnement: 400 kroner for 12 måneder Tilmeld dig på frikvarter@aller.dk

Frikvarter tager forbehold for trykfejl. Artikler i Frikvarter må citeres, når det sker med tydelig angivelse af Magasinet Frikvarter som kilde samt måned og år, og når det sker inden for citatreglerne.

Lidt kærLighed, tak!

Da vi skulle snakke med Christiane (ja, det kalder vi altså hende bare), var vi lidt usikre på, hvad vi egentlig skulle spørge hende om. Hun virker nemlig som sådan en, der bare har styr på det hele og er god til alt. Og da vi så endelig mødte hende, fandt vi ud af, at det faktisk også var lidt rigtigt. Men heldigvis er hun samtidig skidesød. Og det mindede os på en eller anden underlig måde om det der, Spider-Man altid siger: ”With great power comes great responsibility.” Eller sagt på en anden måde: Hvis du er sej, så har du sgu også bare at være sød! Især i skolen er det din motherfucking pligt at hjælpe folk, der måske ikke er lige så gode til tysk eller matematik som dig. Eller endnu vigtigere: Hvis du kan se, at der er en, som føler sig udenfor, så vær den, der rækker hånden ud og sørger for, at han eller hun bliver en del af fællesskabet – især hvis du selv føler dig ovenpå. Vi ved godt, det kan være skidesvært, men prøv alligevel. Nej, undskyld ... ikke prøv. GØR DET! Og når du er færdig med at gøre verden til et bedre sted, så læs lige interviewet med Christiane. Hun har nemlig verdens bedste tip til at gøre skolen sjov ...

2013

FRIKVARTER

03


NY DANSK FAMILIEFILM AF MARTIN MIEHE-RENARD

   KRISTELIGT DAGBLAD

FILMMAGASINET EKKO

NORDJYSKE

”DETTE ER DEN BEDSTE, DANSKE BØRNEFILM I MANGE ÅR” NORDJYSKE

TIL STJERNERNE OG HJEM IGEN

MISS MISSIONEN DVD, VOD & BLU-RAY 5. SEPT.

06

frikvarter

2012

SET AF OVER

100.000 I BIOGRAFEN


Intro

frikvarter.dk ORD: xxxx

vind!

Månedens randoM fact!

Har du en kat? Drikker den næsten aldrig sit vand? Det er fordi kattes instinkt siger, at det vand, som er lige ved siden af dens bytte kan være beskidt. De fleste katte kan bedst lide rindende vand, som for eksempel fra vandhaner ... eller toiletter.

statistik over tøj, du har i dit skab ... Tøj, som du aldrig går i.

bIlletter tIl el dorado - Jagten på Den gylDne by 90 unge talentfulde skuespillere giver sig i kast med inkaernes mytologiske verden. eventyrteatret sigter på at overgå de seneste års 5 og 6 stjernede forestillinger, når den ”el dorado – Jagten på den gyldne by” indtager glassalen i Tivoli.

55 %

du kan vinde billetter til dig og din familie, som samtidig giver adgang til halloween i Tivoli i efterårsferien.

Tøj, som ikke er beskidt nok til at ryge i tøjkurven, men som bare er lagt ind i skabet igen, hvis du nu liiige skal bruge det. Tøj, som helt sikkert skulle have været til vask, men som du smed ind igen, fordi du skulle rydde op på dit værelse. Tøj, du ikke anede du havde. Tøj, du kun har, hvis du skal se pæn ud til et eller andet familie-halløj. Tøj, som du tror du kommer til at bruge en dag - men som i sidste ende ryger til genbrug. Tøj du ikke kan passe mere. Tøj, du rent faktisk bruger og går i til hverdag.

8% 5% 10 %

Wonderbook og book of spells

6%

Wonderbook er en interaktiv bog, som benytter den nyeste teknologi inden for augmented reality og Playstation Move. i spillet er du en troldmand, som bor og går i skole på hogwarts. spillet kommer til live, når du bladrer i din Wonderbook foran tv’et og Playstation Move-controlleren fungerer som en tryllestav, som du kan udføre magiske tricks med!

7% 7%

10 ting

2%

deltAg I KonKuRRenceRne på facebook.coM/frikvarter

l sige a k s e ! Du ikk ærererer) l n i D til arakT (hvis

e a’ god

h du vil

k

#10

”Hvad er minimumskravet for at bestå det her fag?”

#9

”Jeg prioriterer de fleste andre fag før dit. Det er derfor jeg ikke lige har lavet lektier.”

FRIKVAR10’eren 07

2013

frikvarTer


Sladder!

frikvarter.dk Ord: Maria Le Hanh Nhi Hoang FOtO: Getty

i Samarbejde med

DE kENDtEs FAMiliEFEjDER

DUMME MOR OG FAR! Hollywood er fyldt med bitch fights, og stjernerne kommer tit og ofte op og skændes med deres egne forældre. Læs om de værste familiefejder her ...

VANVITTIG FAR

BRUGTE PENGE PÅ PLASTIKKIRURGI

liNDsAy lOhAN

lEiGhtON MEEstER

Stridende parter: Lindsay Lohan og far Michael Lohan StridenS kerne: Far Lohan er ikke sen til at udbasunere, hvor galt det står til med datteren til diverse sladderblade, og en dag blev det for meget for den tidligere barnestjerne: ”Min far er vanvittig og fortjener ikke engang titlen far, for han har aldrig været i mit liv andet end for at true mig og min familie,” skrev LiLo på Twitter.

Stridende parter: Leighton Meester og mor Constance Meester StridenS kerne: Stjernen hev sin egen mor i retten, og anklagen fik os til at tabe kæben: Leighton sendte hver måned 42.000 kroner til sin mor, der passede Leightons alvorligt syge lillebror – men i stedet brugte moren pengene på plastikkirurgi!

ÅBENMUNDET MOR MÅTTE IKKE MØDE BØRNEBØRN

ANGEliNA jOliE

DJÆVLEYNGEL

Stridende parter: Angelina Jolie og far Jon Voight

kAty PERRy Stridende parter: Katy Perry og forældrene Keith og Mary StridenS kerne: Katys forældre er ultra kristne, og det huer dem ikke, at deres datter bliver dyrket i stedet for Gud”. I en prædiken kalder faren endda Katy for et ”djævlebarn” og siger, at man skal bede for, at hun bliver helbredt.

FRIKVAR10’EREN 08 FrIKVArTEr

2013

#8

StridenS kerne: Angelinas forældre blev skilt i 1980, da hun kun var fem år gammel, og det er årsagen til, at forholdet til faren aldrig har været det bedste. I lang tid måtte Jon ikke engang se sine børnebørn, og først i 2010 fik han fornøjelsen af at møde Brad og Angies seks børn.

”Jeg sætter mig lige ned bagved, så jeg ikke får spyt i hovedet, når du taler.”

#7

jENNiFER ANistON Stridende parter: Jennifer Aniston og mor Nancy Dow StridenS kerne: Jennifer gav sin mor den kolde skulder, da hun i 1999 udgav en meget afslørende bog. Fejden var så bitter, at Nancy ikke engang blev inviteret til Jen og Brads bryllup i 2000. Efter skilsmissen fra Brad har Jen og moren dog klinket skårene og er gode venner igen.

”Har du nogensinde tænkt på, at der er andre job end at være lærer?”


o im g l a Tilm at ær fte e io a n ld n tl w d so av or ig m e ks til de 3D ho pr gr p of afi es k sio & ne lle an

Tag fremtidens kreative 3D uddannelse på TRUEMAX academy. Arbejd i en spændende branche og vær med til store film og spil produktioner. Bliv undervist af dygtige gæstelærere bl.a folk fra 3D film og spil branchen branchen. Mød andre kreative og engagerede studerende i et kreativ miljø. Du får SU under uddannelsen plus et ekstra månedlig tillæg på ca 2000 dkk.

START DIN KARRIERE PÅ TRUEMAX academy Med en uddannelse fra TRUEMAX academy er du klædt godt på og parat til en spændende fremtid indenfor animationsfilm, spil, film, reklamefilm design, visualisering, web design og arkitektur m.m. Besøg TRUEMAX academy i Vanløse. Ring og aftal en tid på tlf: 70277787 Læs mere om uddannelsen og se elevernes flotte arbejde på www.truemax.com.


Hvordan ville verden se ud uden elektrikere? Tag en erhvervsuddannelse og få verden til at fungere! STRØM, STYRING & IT: Elektriker | Data & IT • BYGGE & ANLÆG: Murer | Bygningssnedker | Møbelsnedker | Maskinsnedker Tømrer | VVS-energispecialist | VVS-blikkenslager | Produktionsassistent • PRODUKTION & UDVIKLING: CNC-tekniker Industritekniker | Smed | Energitekniker | Teknisk designer • MERKANTIL: Kontor | Detail | Handel | Sundhedsservice | Event MEDIEPRODUKTION: Mediegrafiker | Web-integrator • BIL, FLY & ANDRE TRANSPORTMIDLER: Cykel-, knallert- og motorcykelmekaniker | Auto- og lastvognsmekaniker • TRANSPORT & LOGISTIK: Lager | Chauffør • SUNDHED, OMSORG & PÆDAGOGIK: Tandklinikassistent • KROP & STIL: Frisør • EUX: Murer | Elektriker | Maskinsnedker | Bygnings- og møbelsnedker | VVS’er Industritekniker | Tømrer | Klejnsmed

www.herningsholm.dk


Musik

frikvarter.dk

ORD: Jeanette Berthelsen

det nyeste ...

tter til Grøn koncert - og fa t t re væ r ha te et an Je dato på de Frikvarters r der. Hun har også en lydsystem. va e ikk du r fo or hv e ikk dit ts du kan hive ned på nye fra Gaga og lidt hi

Tjek Jeanettes blog jeanettejewel.tk

sange jeg lytter mest til lige nu… 1 Mads Langer Overgi’r Mig Langsomt 2 Zara Larsson Uncover 3 TopGun Tilbud

3 grunde til, at du skulle have været på

grøn koncert 1. Koncerter under åben himmel, i det danske sommervejr! 2. KATOs sceneshow, der gjorde hele pladsen til en natklub under åben himmel, på meget få sekunder! 3. Du støtter Muskelsvindfonden ved at købe billet!

gaga gi’r i’r en dato!

s t i h e t s e d e f ’s 3 1 20

indtil videre

#1

Lady Gaga er fremme igen! Det er efterhånden lang tid siden vi har fået at vide at hendes næste album ville få titlen ARTPOP, men nu har vi endelig også fået en dato hvor albummet udkommer – og datoen bliver den 11. november. ARTPOP udkommer ikke bare som album, men der kommer også til at høre en app med til den! Jeg glæder mig!

#6

”Jeg kan altså ikke koncentrere mig, når du har det der tøj på.”

#2

#3

#4

#5

1. The 1975 – Chocolate 2. Robin Thicke, T.I., Pharrel Williams – Blurred Lines 3. Avicii – Wake Me Up 4. Klumben – Mit Hjerte 5. Muri & Mario – Amigo

#5

”Er du sød at mime det der regnestykke for mig?”

FRIKVAR10’eren 11

2013

fRiKvARTeR


Film

frikvarter.dk Tj e k ren Traile . r lige he

E

mIER

PRE

t.

ep 19. s

BANG Du ER DØD!

i filmen ’White House Down’ er Det Hvide Hus under belejring, så det er op til en Secret Service-agent at redde den amerikanske præsidents liv. Lyder det som noget du lige har hørt om, så er det nok fordi du har set ’Olympus Has fallen’ som handler om præcis det samme og som udkom på dvd for et par måneder siden. Men hey, god action er altid velkommen.

N W O D E S U O H E WHIT

3

... og vi skal se derhjemme!

3 film vi skal se i biffen ...

ScARY mOvIE 5

Et billigt grin og et endnu billigere gys. Ude: 12. september

HØJDESKRÆK?

IERE

m PRE

ept. 26. s

FLYVEMASKINER FRIKVAR10’EREN 12 frikvarter

2013

#4

Hvis du er i dit barnlige hjørne, så er animationsfilmen ’flyvemaskiner’ nok en fin film at gå ind og se. Den handler i korte træk om en flyvemaskine, der har højdeskræk. Ja, det er lidt af et problem, kan du nok forstå. filmen er lavet som et såkaldt spin-off af ’Biler’, som du helt sikkert kan huske. er den god? aner det ikke, men din lillebror vil elske dig for evigt, hvis du ser den sammen med ham.

FAST & FuRIOuS 6

Fuld gas og sømmet i bund for 6. gang. Ude: 19. september

JOBS

PREmIERE

5. sept.

TIL FANBOYS OG ANDRE NØRDER

ashton kutcher spiller Steve Jobs i denne her film om manden bag apple. Og før du tænker; ”Hmm det lyder pænt tørt” så ja, det er forholdsvis tørt. Men du du er apple-fan, så er den altså ret svær at komme udenom. Du får en masse nørdeviden om hvordan æble-butikken begyndte i en garage og voksede sig til et af verdens største firmaer.

”Min far har sagt, at det her fag er totalt ubrugeligt.”

#3

SPRING BREAKERS

Gomez og Hudgens som du aldrig har set dem før Ude: 26. september

”Er det ok, hvis jeg lige ta’r en lur på 45 minutter?”


Danmarks

drengeblad

Helt nyt magasin på gaden d. 19 september

glæd dig! TJEK smagsprøvEn hEr i friKvarTEr 1 6

s i d e r s

t e a s e r

f r a

d e t

n y e

m a g a s i n


Tech

frikvarter.dk ord: Thomas Berger

Fartdjævel til lavpris

DeaDpool Multi, Activision Deadpool er ikke som alle de andre spilfigurer, du kender. Det er ikke fordi, han som sådan er mere voldelig, kan bruge flere våben eller praktisk talt er umulig at slå ihjel. Det er heller ikke fordi, at han konstant knevrer løs, også med sig selv – sådan er det bare, når man er en superhelt med personlighedsspaltning. Til gengæld er Deadpool fuldt ud klar over, at han er en figur i et spil, og holder sig ikke tilbage fra hverken at kommentere din måde at spille på eller spillets grafik og mekanismer. Det giver så nogle virkelig syrede oplevelser i et actionspil, der desværre ellers ikke har særlig meget at byde på – du skal blot slåsses løs med fjender og monstre, til du til sidst er megatræt af det. Heldigvis brydes ensformigheden gang på gang, når Deadpool fx bryder ud i sang, får hallucinationer eller dykker ned i arsenalet af platte kommentarer. Der er gode fnis hele vejen igennem.

Karakter: 3/5

Huawei

asceND p2 Inde bag det kedelige plasti plastikydre, ligger den seneste Cat 4 LTE-teknologi og hygger sig. Den betyder, at telefonen, i hvert fald i teorien, kan downloade med en hastighed på 150 Mbps – hvilket er pænt hurtigt! I praksis vil du sjældent opleve, at den er hurtige end andre 4Gtelefoner du hænger ud med. Til gengæld er den billigere, men stadig udstyret med en 1,5 quad-core processor og en 4,7 tommer skærm. Den har dog kun 16 GB hukommelse, og ingen mulighed for at benytte ekstra SD-hukommelseskort. Huawei har lagt deres egen brugerflade kaldet Emotion UI oven på Android, og den er faktisk ikke så ringe endda – for eksempel bliver alle dine apps ikke gemt væk i undermapper, men i stedet placeret direkte på telefonens hjemmeskærm, som så er nem at indrette lige som du vil have den.

3 sPIL vI GLædEr os TIL: fifa 14

Battlefield 4

SkylanderS: Swap force

Udkommer 26. september

Udkommer: 17. september

Udkommer: 11. oktober

Som altid er teknologien blevet strammet i seneste udgave af Fifa, og boldfysikken er helt ny, så det føles endnu mere realistisk, når du hamrer klatten i mål – især mod vennerne.

Vi kan garantere, at du vil få din lyst styret i forhold såvel våben, fartøjer og det kaos, der er krig. Battlefield 4 ser endnu flottere ud end nogensinde, og spiller både i single- og multiplayer.

Legetøj og spil er igen klar til at drage på nye eventyr, og selvfølgelig pønser Kaos på en ny plan. 16 helt nye figurer kan denne gang bogstaveligt talt bytte ben og kroppe med hinanden.

Web: huaweidevice.dk

Pris: 2.599,- kr.

#2

”Hvordan forventer du, at jeg kan lave lektier, når det er så kedeligt?”

#1

Undskyld, jeg hørte ikke lige efter. Sagde du noget vigtigt?

FriKvar10’eReN 15

2013

FrIKVArTer


Quiz

frikvarter.dk ORD: Benedikte brix

TV-eksperT eller Tumbe

Kender du dine

? r e i r e s e i d e m o K serier? ALT om komedie klassekammerater! u d d ve og , an d dine Er du tv-narkom m du er bedre en o , se g o n ze iz u Så tag q

#1

#2

#4

#5

Hvilket instrument fører Ted og Robyn sammen i ”How I Met You Mother”? A) Et blåt, fransk horn B) En gul violin C) Et grønt posthorn

”New Girl” handler om singlepigen Jess, der flytter ind I en lejlighed med hvor mange singlefyre? A) 2 B) 3 C) 4

#8

Hvem er J.D’s bedste ven i ”Scrubs”? A) Kelso B) Turk C) Reid

#9

Hvad hedder duksen i “The Simpsons”? A) Nelson B) Ralph C) Milhouse

16

fRiKvARTER

2013

Carrie er dybt forelsket i Sebastian Kydd i ”The Carrie Diaries” – hvad hedder skuespilleren i virkeligheden? A) Austin Butler B) Austin Mahone C) Austin Powers

I hvilken serie stjæler Sid og Tony Chris’ kiste, fordi de ikke må komme med til begravelsen for Chris’ far? A) “Skins” B) ”Two and a Half Men” C) ”Weeds”

#6

Hvilken tv-serie handler om fire piger, der lever et rodet liv i New York fyldt med katastrofer, ydmygelser og meget få succeser? A) ”Sex and the City” B) “Gilmore Girls” C) “Girls”

#3

Hvilken “Glee”-stjerne har netop mistet livet i en overdosis? A) Chris Colfer B) Kevin McHale C) Cory Monteith

#7

Hvilke piller bliver Lynette Scavo afhængig af i “Desperate Housewives”? A) Lykkepiller B) ADHD-piller C) Hovedpinepiller


#10

Det homoseksuelle par Mitchell og Cameron adopterer et barn i “Modern Family”, men fra hvilket land kommer barnet? A) Vietnam B) Kina C) Thailand

#11

#12

#13

#14: Hvad hedder

Hvilken religion har Sheldons mor i “Big Bang Theory”? A) Kristendom B) Jødedom C) Scientology

Hvem er Michael i tv-serien ”Joey”? A) Naboen B) Broren C) Nevøen

Hvad hedder Phoebes tvillingesøster i “Venner”? A) Yvonne B) Ursula C) Det får man ikke at vide

Dharmas veninde, der forelsker sig i Gregs ven, Pete, i ”Et Umage Par”? A) Jenny B) Judy C) Jane

#15

#16

Hvad handler Netflixserien ”Orange is the New Black” om? A) Redaktionen på et modemagasin B) Livet i et kvindefængsel C) En gruppe unge i Jersey Shore

I “Drop Dead Diva” dør modelaspiranten Debbie i et biluheld, men kommer tilbage i den kraftigere advokat Janes krop. Men hvordan sker det? A) Hun scorer sin skytengel i Himlen B) Hun trykker på ”return” på skytsenglens tastatur C) Hun lover sin skytsengel en date med sin modelveninde,Stacey

#17

Hvem spiller hovedrollen Doug Heffernan i ”Kongen af Queens”? A) Kevin James B) James Belushi C) Drew Carey

#18

I “Will & Grace” har Grace Karen Walker som assistent. Karen behøver egentlig ikke arbejde, for hun har en rig mand, vi aldrig ser. Hvad hedder han? A) Stan B) Sam C) Jack

0-6 RIGTIGE:

Øh, har du overhovedet et fjernsyn? I så fald har du vist glemt, hvor tænd-knappen sidder. Du ved ingenting om tv-serier og de svar, du har rigtige, har du gættet dig til.

7-12 RIGTIGE:

Du har et fjernsyn derhjemme, og du har da også tændt det engang i mellem, men det er ikke for at se komedieserier. Måske har du zappet lidt forbi eller fulgt med i et par stykker, men det er også det.

13-18 RIGTIGE:

Du har god grund til at kalde dig serienørd, for du har godt styr på de forskellige shows. Har du overvejet at slukke for tv’et en gang i mellem?

2013

fRIKVARTER

17

1=A, 2=A, 3=C, 4=B, 5=A, 6=C, 7=B, 8=B, 9=B, 10=A, 11=A, 12=B, 13=C, 14=C, 15=B, 16=B, 17=A, 18=A SVAR:


Interview

frikvarter.dk FOTO: Nellie Møberg

Christiane

Skolen er u d S i v h , v Sjo ” ! g i d r e b y d for

Hun virker som om, Hun er sød, smuk og sjov. er mødte Christiane hun kan alt, hun vil. Frikvart or og fandt ud af, nn Schaumburg-Müller O’Co … le hvorfor hun kan det he

18

frikvarter

2013


Hej Christiane. Hvordan kan det være, at du er så god til alt? - Jeg har altid været god til at fordybe mig i ting. Hvis der er noget, jeg gerne vil lære mere om, så bruger jeg rigtig meget tid på det, indtil jeg har fattet det. Jeg kunne også rigtig godt lide at gå i skole, og hvis der var et fag, jeg ikke kunne lide, så lærte jeg meget hurtigt, at så skulle jeg bare fordybe mig i det. Var du god til alle fag? Ej, jeg lærte faktisk aldrig at blive god til matematik, vil jeg sige. Det var nok det eneste, jeg ikke fik fordybet mig i. Men de fleste fag er altså vildt spændende, hvis du bare gider at bruge lidt tid på det. Og så er det selvfølgelig vigtigt, at dem, der underviser i faget, også viser deres begejstring. Havde du nogen gode lærere? - Ja, det synes jeg. Og så har jeg nogle forældre, som ved alt, og som hjalp og kunne forklare, alt jeg ikke fattede i skolen. Vi har læst, at du blev professionel danser allerede som 14-årig. - Ja, det er rigtig. På det tidspunkt var det ret hipt at lave

modeshows med dansere, og vi turnerede hele Norden rundt. Men tjente du så kassen på at danse allerede dengang? Ja, i forhold til andre 14-årige. Men jeg tror også, at det var en anden tid. Jeg tror der var nogle andre jobs dengang, som der desværre nok ikke er i dag. Dengang bestod popbands af en DJ og et keyboard – og DJ’en stod og gemte sig bag et keyboard helt bagved på scenen, og så var selve showet, at der var dansere på scenen. Så jeg tror, jeg var i en periode, hvor der blev brugt mange dansere til alt muligt, og vi var ikke særlig mange om det, så der var altid noget at lave. Jeg tror, vi måske var 10 dansere, der tog alle jobs. Hvordan fik du tid til det samtidig med skolen? - Jeg gik altså også med aviser… Samtidig? - Ja, ha ha…

5 hurtige til Christiane Første kæreste:

- Jeg var 13 år – og jeg tror mest, det var, fordi han havde en sej trøje. Han gik i 9. klasse, hvilket var lidt sejt. Jeg tror, vi var sammen i omkring tre uger.

Hvad kan du ikke tale med dine forældre om?

- Jeg har egentlig aldrig følt, at der var noget, jeg ikke kunne snakke med dem om. Begge mine forældre er undervisere, så de er ret meget med på beatet.

Hvad er det klammeste, du har ædt? - Hummer eller rejer. Jeg hader rejer. Og østers. Sådan noget finmands-spise er ikke lige mig. Jeg spiser generelt ikke ting med følehorn.

Hvad kalder dine venner dig?

- I min fars familie kalder de mig Chrisser. I min mors familie hedder jeg Stiane. Hos mine gymnasie-venner hedder jeg Stiane-pigen. Hos mine andre venner hedder jeg Chrissi. Og hos mine danse-venner hedder jeg Chris. Og Chrisso er der også nogen, der kalder mig.

Hvad sætter du på, hvis du er i dansehumør? - Britney Spears eller 90’er musik.

Fortsættes

Mere Christiane?

Lige om snart, kan du igen se Christiane som vært i ”Det Store Datingshow” på Kanal 5 - og for at det ikke skal være løgn er hun også snart vært på ”Danmarks Næste Topmodel” på samme kanal. Begge programmer har premiere d. 19 september.

2013

frIkvartEr

19


Interview

frikvarter.dk ORD:

Hvordan kunne du alt det? - Det fungerede. Jeg trænede måske 12 timer om ugen på dansehold. Jeg blev kørt af mine forældre, og det at danse gav mig energi og glæde til hverdagen. Det var jo noget, jeg gerne ville. Og så tror jeg også, det havde været noget andet, hvis jeg ikke havde kunnet lide skolen. Men jeg kunne godt lide skolen. Var du populær i skolen? - Ja, det var jeg. Men jeg mærkede også nogle fordomme, fordi jeg var danser og blondine – og så er man jo ikke særlig klog. Og jeg følte rigtig meget, at jeg skulle bevise, at jeg både kunne være pæn blondine og samtidig

være seriøs. På et tidspunkt begyndte jeg at klæde mig lidt hippie-agtigt og med hornbriller. Men jeg tror også, at jeg tonede danser-livet ned og råbte ikke højt om, hvad jeg lavede. Hvorfor det? - Jeg så det som, at der var Christiane med briller, og så er der Christiane med hotpants. Der var hele tiden de to kontraster – og jeg tror først, det var, da jeg var med i ’2900 Happiness’, at jeg fandt ud af at smelte de to verdener sammen. I dag har jeg en form for entertainer-rolle, og jeg er blevet mit eget firma, hvor jeg har ansatte. Og det er nok den rolle, der passer mig allerbedst.

ide Christianes gu til suCCes i kærlighed

gør det Her #1 Vær den, du er!

- På et tidspunkt bliver du alligevel gennemskuet, hvis du prøver at være en anden.

#2 Vær velopdragen!

- Vis oprigtig interesse for den anden. Giv en kompliment uden at forvente, at du får en igen.

#3 er du dreng, så tilbyd at betale!

- Det handler om god stil, hvis du viser hende lidt overskud. I kan sagtens splejse, men vis, at du har styr på sagerne.

gør ikke det Her #1 Lad vær med at spille kostbar!

- Hvis du synes, det var sjovt, så lad vær med at vente fire dage med at fortælle det til den anden.

#2 Slap af med mobilen!

- Hvis du absolut skal ha’ den fremme, så inkludér den anden, hvis der er et sjovt billede eller noget.

#3 er du pige, så lad vær med at forvente, at drengen betaler! Find Christiane på Instagram @christianesm

20

FrIkVarTer

2013

- Du skal ikke bare læne dig tilbage og tro, at du bare kan køre frihjul. Tilbyd selv at betale eller splejse.


Sprogrejser for dig mellem 10 og 17 år

SMS “KINO” TIL 1230 OG MODTAG EN GRATIS BROCHURE

Sprog, venner og sjov Du skal med! Kunne du tænke dig en oplevelse for livet med EF Sprogrejser? EF Sprogrejser +45 33 12 22 42 E-mail: sprogrejser@ef.com www.ef.com/travel

14LT_Frikvater ad_208 x 280_AUG.indd 1

8/16/13 2:25 PM


Striben

frikvarter.dk IllustratIon: Louise Heine

n e I l A s v B MI


r e m ti e g li e d e k d e m t Sl u Nu er MANA din for sk GER 2013/oleåret på gad2014 en

GER A N A M n i et d d b e m Kø t en samm abonnemen e Vi Unåg viunge.dk meste p en nær d i d e n ly, ynd dig , Kvick eller sk per Br ugsen og & Idé B i Su k eller c s u B d Ar nol

aj! . mu an23n r f e s e d b ø a k g n a Kå P


CODY SIMPSON


FOTO: getty images


FOTO: CHRIS PHELPS /WARNER MUSIC


EftErskolErnEs dag

Søndag d. 29. September 2013 kl. 11-16


ADVENTURE - MEDIE - MUSIK - KUNST - KOK AMOK

! r o f r e D www.gram-efterskole.dk

8., 9. og 10. KLASSE EN KREATIV EFTERSKOLE NIVEAUDELT UNDERVISNING SPECIALUNDERVISNING RUMMELIGHED PERSONLIG UDVIKLING PLADS TIL FORSKELLIGHED

Vi ses til efterskolernes dag d. 29. september 2013

030

frikvarter

2012

Eller tjek vores facebook side


frikvarter.dk ORD: BenedikteORD: Brix

Uddannelse

? e L o k S r e t f e

- Sådan væLger du!

Hvor viL du bo?

Der er over 200 efter­ skoler i Danmark, så bestem dig for, om det er vigtigt for dig, hvor du kommer til at bo henne. Måske går du op i, at den skal ligge tæt på dine venner og familie, eller måske vil du gerne så langt hjemmefra som muligt. Der er også mu­ lighed for at komme til udlandet.

på efterskole Du har besluttet dig for at tage du? næste år, men hvordan vælger

Hvad vil du fokusere på?

Du kan vælge mellem virkelig mange forskellige linjer, og de fleste efterskoler har flere slags på samme sko­ le. Hvis du vil have en mere blandet undervisning men med nogle bestemte valgfag, kan du også sagtens det. Der findes efterskoler med linjer om sport, musik, tea­ ter, mad, dyr, dans, film, design, friluftsliv og en masse andet, så find ud af, hvad du interesserer dig mest for.

Har du særlige ønsker?

Måske vil du gerne gå på en efterskole, der går op i din religion – eller en efterskole, der har dygtiggjort sig i ordblindhed. Find ud af, om du har nogle særlige behov, du ger­ ne vil have opfyldt.

Lad være med at vælge efterskole baseret på …

… hvor dine venner skal hen. Efterskolen er en ny start med nye venner, og det bli­ ver federe for alle, hvis ingen kender hinanden i forvejen. Du skal nok få masser af nye venner. … hvad, der er billigst. Selv­ følgelig skal dine forældre tænke over, hvad de har råd til, men du får mere ud af at vælge en efterskole efter dine interesser. Du skal trods alt være der i lang tid.

Stadig i tvivL? Så tjek efterskole.dk og få mere at vide om et år på efterskole... 2013

frikvarter

31


uddannelse

frikvarter.dk ORD: Benedikte Brix

læ$ til

millionær!

Millioner på kontoen, tempereret pool og sommerhus i evigt solskin. Hvis du gerne vil have et arbejde, der giver dig alt dette, så læs videre – Vi har fundet ud af, hvad du skal studere, hvis du vil være rig! Selv tak.

musiker Du kommer til at bruge det meste af tiden på at øve, men også gå til møder, optræde og lave musikvideoer. Læs det her: Rytmisk musiker, musicaluddannelsen eller en af musikuddannelserne ved konservatorierne. Lønnen: I gennemsnit 38.000 kroner om måneden, men er du en af de få rå, kan du tjene kassen - altså sådan virkelig meget!

er skuesPiLL Du kan få store roller i film og tv-serier eller tjene kassen på at lave reklamer. Det meste af tiden går med at læse manuskripter og gå til auditions. Læs det her: Musical- eller skuespiller-uddannelsen. Skuespilleruddannelsen tager fire år og kræver, at du består en optagelsesprøve. Lønnen: I gennemsnit 37.000 kroner om måneden. Klø på for at blive Hollywood-stjerne! har ede synes du Hvis du aller ge ind på en sø du n ka t, talente nu. koler allerede række dramas Eventyrteateret. på l pe m se For ek

AktuAr

Du skal være skarp til matematik, for du skal nemlig udregne sandsynligheden for, at en kunde kommer ud for en ulykke. De fleste aktuarer arbejder i forsikringsselskaber og pensionskasser. Læs det her: Kandidatuddannelsen i forsikringsmatematik. I alt fem år på universitetet. Lønnen: I gennemsnit 43.000 kroner om måneden – gå efter en lederstilling og så er du godt på vej til at blive millionær!

Læge Pæn i kittel? Du skal til gengæld føle dig godt tilpas med at høre på folk der er syge og ikke få det skidt af klamme sygdomme. Læs det her: Kandidatuddannelsen i medicin (i alt seks år på universitetet). Lønnen: I gennemsnit 42.000 kroner om måneden for stadslæger ansat kommunalt, men du skal selvfølgelig være overlæge og få 70.000 om måneden.

32

FRIKvaRtER

2013

Cirka halvdelen af Ronaldos indkomst kommer fra sponsorer.

ProfessioneL sPortsudøver Udover at træne og konkurrere skal du som for eksempel fodboldspiller også forhandle kontrakter og repræsentere dine sponsorer. Læs det her: Du skal træne 24/7 for at få en kontrakt med en klub. Lønnen: I gennemsnit 49.000 kroner om måneden, så øv hver dag for at blive en stjerne!


tornvig.co

Her bliver din verden meget større

Oplev eurOpa – mens du går i skole

er du interesseret?

› Kom på tre udlandsrejser – rejserne koster ikke ekstra › Lær sprog hvor det tales – mød unge fra hele Europa › Tag samfundsfag på højt niveau – bliv klar til gymnasiet

Ring eller mail til os og lav en aftale – så viser vi dig og dine forældre rundt på skolen. Kom og se, hvorfor Rejsby er en efterskole udover det sædvanlige.

rejsby – en verden til forskel

Louise og Mia på ski i Sverige

Nico og Morten i Paris

Emil møder europaministeren

Her besøger vi EU i Bruxelles

EM i fodbold er det ikke – men det er sjovt!

rejsby europæiske efterskole udbyder prøver i og samarbejder med

rejsby europæiske efterskole

kogsvej 3, rejsby

kontor@rejsby-efterskole.dk

dk-6780 skærbæk www.rejsby-efterskole.dk

tlf. 74 75 36 22


Klog!

frikvarter.dk ord: Benedikte Brix foto: Pantherstock

5

ting, du ikke vidste, du ville vide

2 # s søvn vo H r mange timer

ug for? Har Hjernen br k ner og din alder. Faktis

Det handler om dine ge n 5-6 nnesker nøjes med ku kan 1-3 procent af me alt. tim op re ge fun n rnen ka timers søvn for at hje og lv bruge mellem 7 en ha Størstedelen skal dog gen. 8 en halv timer om da

#1 Hvorfor er der en

HoldbarHedsdato på vand?

Holdbarhedsdatoen på flaskevand er faktisk fuldstændig tilfældig. Du skal ikke bekymre dig om, om det er usikkert at drikke en flaske vand, hvor holdbarhedsdatoen er overskredet – den eneste forskel er smagen.

#3 Hvorfor Hedder

spandex ”spandex”? Navnet ”spandex” er et anagram for ”expand”, som betyder ”at udvide”. Så ved du det.

#4

Hvor bider Hårdt bjørn gråe? Gråbjø

rne ha re dekraf t på ov n bier 8 m lioner p ilascal, h vilket er nok til bowlin at knuse en gkugle . Av!

34

FriKvArTer

2013

#5 Hvad er mest populært

– porno eller sociale medier?

De sociale medier (som facebook, twitter, instagram osv.) har overhalet pornoen og er nu det mest populære på hele internettet. Det har datanørden Bill Tancer fundet ud af ved at analysere informationer fra over 10 millioner internetbrugere. Kilder: reuters.com, yourbrainatwork.org, natgeotv.com, wikipedia.org, stilltasty.com


Gå på opdagelse i vores mange stærke uddannelser Du kan vælge mellem mere end 30 erhvervsuddannelser, eux og htx. NYT: Bliv både student og håndværker På KTS kan du også tage en eux, der er en kombination af gymnasiale fag og en håndværksuddannelse. Sms KTS til 1999 og gå på opdagelse i vores mange spændende uddannelser (alm. sms-takst). Enkelte uddannelser har særlige adgangskrav


til dig deR elskeR sPoRt

Sportsefterskolen SINE tilbyder linjer med

Badminton / BasketBall / golf / dans / Rytmisk gymnastik PeRfoRmance / fodBold dRenge / fodBold PigeR / HåndBold dRenge / HåndBold PigeR Vi tilbyder også inteRnationale camBRidge klasseR På Sportsefterskolen SINE gør vi meget ud af vores SPort og kulturrEjSEr. Du kan bla. opleve rejser til:

new yoRk / atlanta / Beijing / liveRPool / BudaPest / BaRcelona Samt skirejse til ØstRig

Idrætsvej 23 | 6240 Løgumkloster | +45 7474 4990 I www.sine.dk


S R U M Y L L O frikvarter.dk

Interview

. . . l i t e g i 10 hurt

han er har d e n å m te par obbie De sids å tour med R spiller han p været s. Til oktober cert i m a kon et i Will ”egen” ter har snakk e t s r ø var sin f rk. Frik og stak ham a m n a D rs l. lly Mu med O ige spørgsmå t 10 hur

Hej Olly, hvis du nu ikke havde været med i Xfactor, hvad ville du så ha’ lavet nu? - Jeg ville sikkert ha’ arbejdet et eller andet sted og spillet lidt fodbold for sjov. Jeg var nok aldrig kommet til at lave musik, hvis det ikke havde været for Xfactor. Synes du egentlig selv, at du er lækker? - Næ, ikke rigtigt. Der er mange, der er lækrere end mig synes jeg. Hvis du kunne bytte plads med én person, hvem skulle det så være? - David Beckham, tror jeg. Han var og er, en fantastisk fodboldspiller og så tror jeg virkelig han nyder livet.

Synes du han er lækrere end dig? - Ha ha, ja! Men jeg ville mest være ham, fordi han er bedre til fodbold end mig. Hvilken sang har betydet mest for dig? - Billie Jean af Michael Jackson. Det tror jeg er den sang jeg hørte allermest da jeg voksede op. Hvad er din yndlingsfilm? - Dum og dummere, synes jeg sgu stadig holder. Og så kan jeg rigtig godt li’ det meste med Will Ferrell. Han er super sjov. Hvornår gjorde du sidst noget sødt for din mor? - Jeg købte hende en meget dyr taske, som jeg vidste hun ønskede sig. Men jeg synes

faktisk, at jeg er sød overfor hende hele tiden – hun er jo min mor, ik’? Hvad kan du li’ at lave udover musikken? - Jeg elsker fodbold – både at spille og se det, men det havde du nok gættet. Hvad håber du der kommer til at ske med din musik for nu af? - Jeg håber helt vildt meget på, at jeg kan få lov til at spille lidt mere i Europa og USA. Det er nok min største drøm. Hvad hvis du kunne ønske hvad som helst, hvad ville det så være? - Altså udover at få lov til at spille musik? Så ville det nok være, at alt der ikke var noget fattigdom og hungersnød.

Olly Murs er født og opvokset i den lille engelske by Witham. Han er 29 år gammel og indtil en skade stoppede ham, spillede han semi-professionelt for den lokale fodboldklub Witham Town. Den 13. oktober spiller han koncert i København. 2013

FrikvArtEr

37


038

frikvarter

2012


Stil

frikvarter.dk ORD: Rebeca Pons

Lækker som en leopard! Dyreprint er et must i din garderobe. Vi har spottet nogle fede ting i leo, som vi er vilde med!

5

#5

Kjole fra Topshop til 360 kr.

TiNG Til PIGERNE

#2

Shorts fra Topshop til 260 kr.

#1

Top fra Vero Moda til 180 kr.

#4

#3

Sportsbh fra Gina Tricot til 199 kr.

Sko fra H&M til 250 kr.

5

#5 T-shirt fra nelly.com

til 179 kr.

TiNG Til DRENGENE

#4 Sokker fra Happy Socks til 69 kr.

#1 Sweater fra New Yorker

#2 Cap fra New Yorker

til 199 kr.

til 69 kr.

#5 Sneakers fra Vans til 600 kr.

Forhandler:

Gina Tricot.com • Happysocks.com • H&M: 70 21 22 00 • New Yorker: 33 93 78 00 Nelly.com • Topshop.com • Vans: 33 14 33 11

2013

friKVarTer

39


lækker!

frikvarter.dk ORD: Rebeca Pons

LidT mere nice! Trænger du til lidt nyt i toiletskabet? Vi har fundet nogle lækre produkter, som kan gøre dig lidt mere nice - og som vi selv er vilde med!

Makeupfjerner der også er en hjælp mod uren hud. Det er da smart! Greenpeople til 114 kr.

Det kan godt være lidt svært, at tage blush på. Så Rimmel har lavet en flydende blush, som nemt blender ind i huden og giver et naturligt look. Rimmel til 70 kr.

Træt af sorte rende under øjnene? Brug en dækstift, den dækker hurtigt rødmen og mørke rende. Denne er vandfast – det kan vi li’! Manhattan Clearface til 69,95 kr.

Lille fin håndcreme. Perfekt til at have liggende i skoletasken. Eos til 89 kr.

Nice sommerduft er vigtigt!. Denne er fra Jean Paul Gaultier. Matas til 430 kr.

Arganolie er lækkert for huden. Denne indeholder guldstøv, der giver en flot glød på huden og i håret. Et lille tip er at blande det med din foundatio. Det giver et ekstra smukt skær. Sard til 249 kr.

Hvis du er træt af at, din deo ikke hjælper, så skulle denne være rigtig god. Den holder i tre til fem dage. Du skal derfor kun tage deo’en på en til tre gange om ugen. Luksus! Perspirex til 89 kr.

Husk også skin tonic til at rense huden. Denne er let at bruge og opfrisker huden. Smartguy.dk til 90 kr.

Hummel laver ikke kunne tøj. Deres showergel er perfekt, til at have med, når du skal hoppe i badet efter idræt. Hummel til 50 kr.

Denne toilettaske er for cool! Smartguy.dk til 199 kr.

40

Forhandler:

fRikvARTER

2013

Eos: 33 14 33 11 • Greenpeople.com • Hummel: 87 34 48 00 • Manhattan Clearface: 48 16 55 55 Matas: 48 16 55 55 • Perspirex: 47 18 20 00 • Rimmel: 48 16 55 55 • Sard.dk • Smartguy.dk


Diktat

frikvarter.dk ORD:

SNAKE

Frikvarter-diktaten med

Hej. Jeg hedd er Snake og du kert fra den her artikel, m kender mig siken lige nu lav mit eget TV-p er jeg rogram og j eg er endda 1.68 høj! . H kun vis du havde mødt mig for siden, havde 15 år du nok aldrig troet at jeg heteroseksuel var .

Det værste ved diktat er, at man ikke selv må bestemme, hvad der skal stå i de tomme felter. Det bedste v Men det laver Frikvarter nu om på – og derfor ed det jeg gå r og laver er, inspirerer mig har vi givet Snake lektier for. Sådan her løste at det og at jeg h ele tiden lære noget nyt fo han dem. rdi jeg har r mit drømmej kan især hus ob . Jeg ke engang, h vor jeg arb flaskedreng ejde som i Brugsen i H ørve . Det va så sjovt! Jeg r IKKE håber at der bliver fred i i fremtiden. verden Hunde har a ldrig betydet for mig, og je noget g fatter ikke at man kalder for mennesk ets bedste ve det n , for det er irriterende n virkelig år de løfter halen, så man deres numseh kan se ul. Noget af det mest inspire rende er sjov nesker og d e menet kan virkeli g gøre mig ly når jeg grin k kelig er. Mange gå r og tror, at Bendtner er Nicklas nederen og s ådan er det Hvis det var også. mig der beste m te, så s kull altid kun sp e han ille i sine Pad dy P ser for det v ille være sjov ower underbukere at se på. Jeg synes vir kelig at Jus tin Bieber k gøre det bed unne re. Det er som om han er falde af på ved at den på sine gamle dage , er nok bare m men det ig. Til sidst v il jeg egentlig sige, au revo bare ir , Vi ses sucker så det håber jeg at I for står. s!

Hvem er snake?! I virkeligheden hedder han Stefan Le Quellec Knudsen. Hans program hedder Verden ifølge Snake - og du kan se det mandag til torsdag kl.22 på TV2 Zulu.

42

frIkVarTer

2013


Test dig selv

frikvarter.dk ORD: Benedikte Brix FOTO: Pantherstock

Er du afhængig af opmærksomhEd?

Hvor meget har du egentlig brug for at være i centrum? Tag testen og se, om du er pisseirriterende.

#1

Du er inviteret til fest med klassen. Du kommer … A) … for sent, så alle ser, at du ankommer. B) … et kvarter for sent. Som altid. C) … til tiden. Alt andet er uhøfligt.

#2

Hvordan vælger du tøj om morgenen? A) Jeg vil gerne skille mig ud, så jeg ikke ligner alle de andre. B) Jeg vælger noget trendy, så jeg ser cool ud. C) Det, der ligger forrest i skabet.

#3

At farve sit hår lilla … A) … er noget alle lægger mærke til. B) … er ok fedt at prøve af. C) … er ikke noget for mig.

#4

Når du har en kæreste … A) … fortæller jeg det til alle! B) … siger jeg det til mine venner. C) … holder jeg det for mig selv.


#5

En af dine klassekammerater hiver sin mobil frem for at tage et billede. Hvad gør du? A) Laver ansigter og kaster håndtegn. B) Poserer det bedste, jeg har lært. C) Gemmer mig!

#6

Hvordan ser dit profilbillede ud på Facebook? A) Et selfie fra den helt rigtige vinkel. B) Et billede, en af mine venner har taget. C) Det forestiller ikke mig selv.

#7

Hvilken kendis minder du mest om? A) Lady Gaga. Jeg mangler bare kødkjolen. B) Lea Michele. Jeg bliver set og hørt, men uden folk bliver trætte af mig. C) Kristen Stewart. Jeg prøver at undgå andre så meget som muligt.

#8

Der er et karaokeanlæg til jeres klassefest. Hvilke sange synger du? A) Alle mine yndlingssange! B) Den nye med Nik & Jay. C) Ingen.

Resultat: Flest A’er:

Flest B’er:

Flest C’er:

Du eeelsker opmærksomhed, og går langt for at få mere! Alle ved, hvem du er, men det er ikke altid et positivt indtryk, folk har af dig. Skru lidt ned, måske har dine venner noget interessant at byde ind med.

. Du har et gennemsnitligt forhold til opmærksomhed. Du er ikke afhængig af den, men du hilser den kærkomment goddag, når den indfinder sig. Hold balancen og de fleste vil synes, du er skidesød.

Du hader når alle kigger på dig. Din konfirmationsdag er et helvede, og du hader, når folk synger fødselsdagssang for dig. Prøv at slappe lidt af og nyd opmærksomheden – du vil helt sikkert blive positivt belønnet!

HeJ lINselUs!

tIlBAGelÆNet

DeN GrÅ MUs.

Ta’ 9. & 10. klaSSe på eFTerSkole I aarhuS kom til

åBenT huS

> > > > >

es dag

ern efterskol

Design & Stuff

SønDaG 29. Sep. kl. 13-17

Basketball Mad & Gastronomi Idræt- & Friluftsliv International

RISSKOVEFTERSKOLE.dk & SanSeStormerne

Tretommervej 33 • 8240 Risskov • Tlf 8617 8511


Horoskop

frikvarter.dk

September

Stjernetegn Hvad skal du gøre med dit liv? Hey, det aner vi virkelig ikke. Men vi ved, hvad du skal gøre med de næste fem minutter. Værs’go - her er horoskoper fra den fjerneste afkrog af universet.

tyr (21/4 - 21/5) Du overrasker alle. Nok mest af alt dig selv! Du tager styringen i klassen, når der er problemer, og det giver dig street cred. Er der nogen, der bliver indebrændte, skal du bare ignorere dem! Grøn er ikke din farve i september. Det er orange til gengæld, og du kaster dig ud i det. Cool!

Vandmand (21/1-18/2)

FiSk (19/2 - 20/3)

Vædder (21/3 - 20/4)

Ligesom kronprisesse Mary sidder dit hår, stilen kører for dig, og det er lige før, du kunne gøre dig på de bonede gulve. Men spørger du dine lærere (og dine forældre?), synes de nok, du kunne spænde hjelmen lidt mere. Hvad siger du selv? Du er en festabe, og der kommer også en invitation, du ikke skal sige nej til … Rock on!

Du har ild i røven, og det passer fint ind i din nye preppy-style, du kører her i september. Du føler lidt, det er din pligt at hjælpe dem, der stadig kører sidste sæson, men de har ikke bedt om din hjælp, vel?! Det kniber med at stave til ’lektier’ i øjeblikket … indtil det går op for dig, at du rent faktisk kan få ekstrahjælp – oven i købet af den lækre slags!

Ding-dong! Mørkhåret, blond eller rødhåret? Uanset hvilken farve du har, fører du dig frem, som var du blond – på alle måder! Dit motto er ’blondes have more fun’, men husk: Det er ikke kun dit ansvar at holde den danske økonomi kørende! September bliver en crazy måned for dig, og du finder ud af, at du har flere skjulte talenter, end du selv var klar over.

tViLLing (22/5 - 21/6) September er DIN måned, hvor din stjernestatus nærmer sig One Direction-drengene(-agtig!). Lommepengene har det med at smutte fra dig, før du når at se dem, og du føler, det er dig, der skal gøre det hele derhjemme. Men der er ingen kære mor dér, så kom bare i gang med kosten.

krebS (22/6 - 22/7) Lige så irriterende som ”Kongerne er Rømø” synes du også, dine lærer er, når de insisterer på, at du skal lave dine lektier. Til gengæld har du pludselig opdaget, at der sidder en herresød én bag dig i dansk. Yay! Striber er ikke lige dig, men dyreprint styrer du for vildt … grrrr!

LøVe (23/7 - 23/8)

Vægt (24/9 - 23/10)

Ligesom Harry Potter er der noget magisk over dig. Du tiltrækker alle – også dem du ikke lige kan overskue. Det er cool nok at sige nej tak til invitationer, men ikke nogen dårlige undskyldninger med at skulle krølle de små hår i næsen! For god stil er dit trademark her i september … selvom du kommer mindst 10 minutter for sent til de fleste af dine aftaler. ’Fashionably late’ er også en stil, ikk’?!

Der er en, der skylder dig en stor tjeneste. Måske er det nu, den skal indfries? Du tror på bedste i alt … på nær broccoli – selvom grøn er en fed farve. Det med tal er ikke din stærke side her i september, men hvis kan du overtale de andre, bliver 2 + 2 måske 5?

46

ns M å n e dneetegn stjer

jomFru (24/8 - 23/9)

Du er lidt genert i denne måned og vil helst kunne slippe af sted med at snige dig langs muren. Men den går ikke! Dine lærere bliver ved med at spørge dig i timerne – selvom du ikke rækker hånden op. Nitten! En, du har luret længe på, viser sig ikke at være den, du tror. Men det er nødvendigvis ikke dårligt. Du tænker meget på Beyoncé. Måske er det, fordi hun også er jomfru? Eller er det hendes nye stil, der inspirerer dig?

frikvarter

2013

Skorpion (24/10 - 22/11) Det kører for dig; både lektierne og håret. September har masser af gode overraskelser til dig, men det kræver, at du er fremme i bussen. Du har lyst til at flytte rundt på dit værelse, men måske du bare skal starte med at rydde op?

Skytte Stenbuk (23/11 - 21/12) (22/12 - 20/1) Husk at spise ekstra sundt i denne måned, for der sker en masse, du ikke vil gå glip af! Det vil du til gengæld gerne med alle de sure pligter, som du prøver at køre af på alle andre. Du er kreativ, og det smitter af på dine venner. Du har en tendens til at synes, at du selv er herrenice (hvem sagde selvfed?), men hvad siger de andre?

Du er mester i at lave ingenting. Faktisk synes du, du har fortjent en medalje for at være så god til det. Men vil du have lidt mere kærlighed i dit liv, må du op af sofaen og væk fra computeren. Du føler, at du mentalt vil være sygt god til at løbe. Måske du bare skal starte med at gå en tur. Det er da en god begyndelse.


I folkeren

frikvarter.dk ORD: Benedikte Brix

Nicolas Bro

Jeg havde mange pigevenner

Han er megasej skuespiller, der er aktuel med filmen ”Antboy”, hvor han spiller superskurk. Frikvarter snakkede med Nicolas Bro om, hvordan han var, da han gik i folkeren. Jeg var ham der … … var ret fremme i skoene udviklingsmæssigt. Jeg havde mange pigevenner og har nok aldrig været så voksen, som jeg var i de år – mere voksen end jeg er nu. Jeg hang ud med nogle fra de ældre klasser og syntes, det var spændende at have højt hår og være lidt punket og flippet og sådan noget.

en rullekravebluse, som de andre forsøgte at drille mig med. Jeg sagde: ”Inden et år går I alle sammen i rullekraver”, og jeg havde ret. Jeg syede tøj om og gik med høj hat og sort frakke. Det var ikke sådan noget med sikkerhedsnåle i næsen eller hanekam, jeg var mere den langhårede type med hennafarve og en masse øreringe.

Lærerne syntes … … jeg var meget okay i de store klasser. Jeg tænkte: ”Nu må jeg tage mig sammen i skolen”, for jeg ville gerne i gymnasiet. Jeg var ikke stjerneelev før det.

Det sværeste … … var helt klart lektierne. Dem orkede jeg ikke så meget. Jeg tog mig lidt sammen i de store klasser, men noget af det var også lidt spil for galleriet.

Jeg drømte om … … at blive kunstmaler. Jeg tænkte ikke så meget over at skulle være skuespiller. Jeg startede i praktik hos en kunstmaler. Det var en stor oplevelse. Det gik over i gymnasiet. Men i folkeskolen havde jeg kun tusser og maling med, som jeg sad med i alle frikvartererne. Min tøjstil … … var meget avantgarde. Jeg gik med

48

frIkvArTer

2013

I weekenderne … … gik jeg i byen. Det var noget med at hænge ud med nogle af de lidt ældre. De var superspændende. Jeg hørte rigtig meget … … David Bowie, punkrock og The Cure. Jeg elskede … … at sove. Det husker jeg: Aldrig at have søvn nok, altid at skulle tidligt op. Jeg ville bare gerne sove videre.

Mere Nicolas?

Du kan se en af de eneste danske superheltfilm nogensinde i biffen fra 3. oktober. Den hedder Antboy - og Nicolas Bro spiller superskurken, Loppen.


• 10. klasse • Vild med gastronomi • Musiker på 1. år • Tøj, Trend & Tilskæring • Teater-Linien • • • •

Et år hjemmefra Fællesskab Fart på livet Oplevelser

• • • • •

Musicaluge Studieture Musikfestival Restaurantaftner Teaterturné mv.

Tlf. 75 85 80 12 - Højskolevej 9 - 7100 Vejle info@skolenfor.dk

www.skolenfor.dk

Like os

på facebook www.facebook.com/frikvarter 2012

049

frikvarter


voxpop

frikvarter.dk

spø’r ...

t i d r e d a Hv ? t n e l a t e g i l e m m e H sjoveste svar!

kristian

- Jeg kan bø vse hele m it navn!

pernille

- Mit hemmelige talent? Hmm? … sove længe!

Helene

- Jeg kan alle ”Weird al” Yankovic’ san ge . .

olivermin egen

- Jeg kan slikke på ): albue . . ej, det er løgn

Maria

- at jeg kan vin de over selveste Chuck norris. Ba re ved at slå me d et Frikvarter blad . Det virker Hv er GanG …

MaGnus

! lyde med mine øjne. - at jeg kan lave

Vil du med i næste nummer af frikVarter? - så ’like’ os på fjæsen og hold øje med næste spørgsmål:

”Hvad er det dummeste du nogensinde Har købt?” - Tjek facebook.com/frikvarter - eller scan koden

50

frikvarTer

v


metallica eller mozart? Det koster 0 kr. + alm. sms-takst. Vinderen annonceres på www.tommerup-efterskole.dk den 3. oktober 2013.

LAD DIG RIVE MED Tjek os ud på efterskolernes dag den 29. september TJEK

TOMMERUPEFTERSKOLE.DK

VIND THE REAL SHIT SMS ‘tommerup’ til 1910 og få nyheder om fede tiltag på Tommerup Efterskole. Så deltager du i konkurrencen om en iPhone 5. For lækkert, ik’?

13-08-2013 TE annonce - Frikvarter.indd 1

Musik

Teater

Fodbold

8/13/13 13:17


Costa Rica Sydafrika Canada New Zealand

USA

Irland   Frankrig

 



Japan



 Tyskland yskland Ecuador

 Australien





Spanien 

Argentina gentina 

Indien  Kina 



Personligt interview

Italien  Brasilien 

delse inden afrejsen

Tryghed – god forbere

Storbritannien 

Egen kontaktperson i Danmark og værtslandet

Garanteret placering i USA Delstatsvalg i USA

 



  For dig mellem 14-18 år



Soft Landing Camp bl.a. i New York, Sydney, Paris og Tokyo



Nyhed: Nu 5 dages camp i N.Y.C inkluderet!

 





Vind et år på High School med Explorius! Vælg selv mellem USA, Ecuador eller Italien. Gå ind på vores hjemmeside og deltag i konkurrencen! facebook.com/ explorius.denmark

Tel. 70 26 20 02

www. explorius.dk

.

Year End Camp i Washington D.C

Frikvarter #07 2013  

Vi har mødt den søde og dygtige Christiane Schaumburg-Müller, som blandt andet giver dig gode råd til kærlighed. Du kan også tage vores kome...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you