Page 1

02 · 2012 FRIE Funktionærer www.f-f.dk

Magasinet om dit individuelle arbejdsliv

Region Sydjylland: Ny bestyrelse i arbejdstøjet

Bente fik sin ret: efter 3 års kamp er Jeg lettet

gode rutiner der skaber succes

Hold karrieren i kog Side 19-31

CHristian Bitz, ernæringsekspert og foredragsholder:

+

FRIE Funktionærer er en forening · Årets Funktionær 2012 · Nyt fra Lønsikring · Sådan får du det bedste ud af arbejdslivet · Hvis dagpengeretten er opbrugt i 2. halvår 2012 · Konference 2012


FÅ STØRRE DÆKNING OG MERE HJÆLP FOR DE SAMME PENGE Hvis du er medlem af FRIE Funktionærers a-kasse, har du gode muligheder for at få støtte, hvis du bliver arbejdsløs. Endvidere kan du få karriereudvikling gennem vores faglige organisation.

Men det kan blive bedre endnu Hvis du skifter a-kassen ud med FLEX Lønsikring, går du fra det statslige a-kasse-system til en individuel løsning, der tilpasser sig dig og dine behov. Du kan få dækket 80% af din nuværende løn – op til 32.000,-/mdr. i 12 måneder. Du er også garanteret et professionelt genplaceringsforløb, hvis du mister dit job. Samt personlig coach og råd, så du kan få den karriere, dine talenter fortjener.

TEST DIG SELV.dk ring

– på frilonsik

Prisen er stærkt konkurrencedygtig. Hvis du er medlem af både a-kasse og fagforening, kan du med FLEX Lønsikring få en dækning på 22.000,- for samme pris, som du betaler i dag. Valget er dit. Du kan oven i købet få din a-kasse-anciennitet med over i din FLEX Lønsikring. Opfylder du de øvrige forsikringsbetingelser, er du dermed dækket fra dag 1*.

Se mere på www.frilonsikring.dk eller ring 6313 8550! * Generelle forsikringsbetingelser: Du er mellem 18 og 55 år og har arbejdet mindst 30 timer om ugen som fastansat lønmodtager de sidste 18 måneder. Du har mindst 3 måneders opsigelsesvarsel, hvis du bliver opsagt og har ikke kendskab til, at du vil blive arbejdsløs.


Indhold

Omsorg og anerkendelse smitter af på medarbejderne. Det gør helt tydeligt et team stærkere. Maarten Van Engeland, adm. direktør, ISS Danmark, side 16

5 Efterløn retur?

ati kr o m sde medlem

10

Ernæringsekspert Christian Bitz: Med små omlægninger i kosten, vil du få rigtig meget igen, kunne præstere mere og opleve en forskel i hverdagens overskud.

20

Formandens leder Kort & godt Fagligt nyt Her finder du os Faglige noter Det FRIE ord Hjernebrud

Har du fået dit efterlønsbidrag udbetalt? – du har frem til 1. oktober 2012 til at bestemme dig.

Strategien er den fælles platform, som FRIE Funktionærer skal udvikle sig og agere ud fra i årene frem til 2015.

15 Årets Funktionær 2012

Skal det være din bedste kollega, der løber med hæderen? Du kan nå at sende din indstilling frem til 2. juli 2012.

Få det bedste ud af arbejdslivet 26

FRIE Funktionærers job- og karrierekonsulenter tilpasser rådgivningen til den livsfase, som du aktuelt befinder dig i, hvad enten det gælder coaching, karriererådgivning eller hjælp til din jagt på det næste job.

28 Sådan kan Job & Karriere hjælpe dig

Maibrith, Rikke og Lone er glade for deres medlemskab af den faglige organisation. Med det i ryggen kunne de få al den hjælp og rådgivning de behøvede for at komme videre i deres arbejdsliv.

Konference “Hold karrieren i kog” Kom og mød Søs Egelind, Christian Bitz, Jens Arentzen og Soulaima Gourani. Få en uforglemmelig dag med dine kolleger med masser af inspiration til at holde gang i karrieren.

Fra konkurs til ny stilling 43

HVER GANG: 4 6 33 34 35 36 40

10 FRIE Funktionærer er en forening

31

44

Harris Brandt har tegnet Lønsikring. Derfor gik der kun 9 dage fra opsigelsen til JobHR kærligt, men bestemt tog fat i ham.

Sagen lå konstant i baghovedet 44

Læs mere på side 15

3

Bente ville nok ikke gøre det om. Det tog tre år, før hun kunne sætte punktum i en sej kamp mod sin tidligere arbejdsgiver.


4

Leder

Kære

læser For mig er en god karriere at forfølge sine interesser. At blive udfordret og udviklet til at udvide perspektiver, se muligheder frem for begrænsninger, træffe sande beslutninger og dermed skabe stærke resultater for sig selv.

Udgives af: FRIE Funktionærer Postboks 925 Paghs Gård Overstræde 2B 5100 Odense C Tlf.: 6313 8550

Jeg har været så heldig at have chefer, der har givet mig udfordringerne, før jeg selv forventede det.

Fax: 6313 8555

Stol på, at den gode chef har en interesse i at udvikle dig som medarbejder. Vær derfor ikke bange for at svømme lidt ud på det dybe vand. Du bliver bedre af at turde miste fodfæstet for en stund.

Medlem af Dansk Fagpresseforening

E-mail: fifu@f-f.dk www.f-f.dk

ISSN 1903-0088 Redaktion: Randi Laursen, formand (ansvarshavende) Bente B. Bærentzen, redaktør, bbb@f-f.dk

Det er dig selv, der skal tage ansvar for dit liv, tage ansvar for, at du finder ind til det, du brænder for, holder fokus og dermed opnår det, du vil med din karriere.

Det er dig selv, der skal tage ansvar for dit liv, tage ansvar for, at du finder ind til det, du brænder for, holder fokus og dermed opnår det, du vil med din karriere.

Jørgen G. Jørgensen, direktør

Forandring er for nogle menneske fantastisk, inspirerende og motiverende, mens den for andre føles nervepirrende, ubehagelig og uforudsigelig.

Tryk:

Layout: Tine Schaumburg Vester

Clausen Grafisk ApS Annoncer: DG Media

At være den bedste udgave af dig selv, og samtidig opnå det du eller din virksomhed har sat sig som mål. Det er vigtige elementer, hvis du ønsker overskud og energi i hverdagen, og samtidig kan du mærke glæden og positiviteten.

Kontakt: Niels Hass Tlf.: 7027 1155 E-mail: niels.h@dgmedia.dk www.dgmedia.dk Oplag: Kontrolleret af Fagpressens Mediekontrol,

Bruger du din indre glæde, kan du undgå stress, og i stedet få en ro og balance til at træffe de rigtige valg – valg der netop er de rigtige for dig og netop i den situation du står i lige nu.

kontrolleret oplag 17.894 Forside: Christian Bitz Foto: Bo Nymann

Randi Laursen, formand


Nyhed

5

Har du fået dit efterlønsbidrag

udbetalt? Over 6.000 medlemmer af FRIE Funktionærers a-kasse har ansøgt om at få skattefri udbetaling af deres efterlønsbidrag. Der er frist til 1. oktober 2012. Af Bente B. Bærentzen, redaktør

Siden a-kassen åbnede for udbetaling af efterlønsbidrag den 2. april 2012 har vi alene i april måned udbetalt 168,5 mio. kr. til 4.600 nuværende og tidligere medlemmer af FRIE Funktionærers a-kasse. Selvom du endnu ikke har besluttet dig for om du skal have dit efterlønsbidrag udbetalt, har du endnu god tid til at tage beslutningen. Fristen for at få efterlønsbidraget udbetalt skattefrit udløber først den 1. oktober 2012. - Efter denne dato kan du til enhver tid få overført dine bidrag til en pensionsordning, hvis du finder ud af, at det er en god løsning for dig, men du vil gå glip af muligheden for at opnå fradrag på din selvangivelse for pensionsindbetalingen. Derfor er det en god idé at benytte sig af den aktuelle mulighed for skattefri udbetaling, hvor vi overfører pengene direkte til din NemKonto, fortæller Vivi B. Arnoldus, forsikringschef i a-kassen. - Har du fået dit efterlønsbidrag udbetalt, skal du lige huske at ændre din forskudsopgørelse hvis du vil undgå at betale restskat, fordi du ikke længere

betaler efterlønsbidrag. Mens du betalte til efterlønsordningen, kunne du trække dit efterlønsbidrag fra i skat – ligesom hele dit øvrige kontingent til FRIE Funktionærer. Når du ophører med at betale efterlønsbidrag, ophører også din ret til at trække efterlønsbidraget fra. Gå derfor ind i din skattemappe på SKAT.dk for at ændre din

forskudsopgørelse i rubrik 52 (bidrag til Akasse, efterlønsordning, fleksydelse). Her indtastes det beløb, du nu regner med at have i udgifter til A-kasse mv. i alt i 2012, pointerer Vivi B. Arnoldus. n Læs mere om udbetaling af efterlønsbidraget på www.f-f.dk


6

Kort & godt

Ordner du private ting på jobbet? Kæresten ringer, biografbilletter reserveres og underholdende hjemmesider besøges – Mere end hver tredje ordner private ting på jobbet. Til gengæld tager vi telefonen, når chefen ringer efter fyraften. Arbejdsliv og fritid flyder mere og mere sammen for danskerne. I en ny undersøgelse, som vikar- og rekrutteringsbureauet Randstad har foretaget blandt lønmodtagere, svarer 37 procent, at de får private opgaver fra hånden i arbejdstiden. Men 52 procent udfører også arbejdsopgaver i fritiden. Karen Albertsen er psykolog ved konsulentfirmaet Team Arbejdsliv og har forsket i balancen mellem arbejdsliv og privatliv. Det kommer ikke bag på hende, at arbejdsgiveren – ifølge undersøgelsen – samlet set er den, der vinder på, at grænsen mellem fritid og arbejde bliver mere og mere udvisket. - Arbejdskrav har en tendens til at vinde over privatlivskrav. Hvis man har en deadline på sit arbejde, får den ofte højeste prioritet, og man inddrager aftener eller weekender. Så tænker man ikke lige på at lave boller og kakao til sin datter, siger Karen Albertsen. Kilde: metroXpress

Her får du 4 gode råd til rutiner, der skaber succes Praktiske øvelser, der kan hjælpe dig til at prioritere din arbejdsdag

1

2

Skriv alle de ting i kalenderen, som ikke er hasteopgaver, men synes at være vigtige. Hasteopgaverne kommer man alligevel omkring ved. Nøglen til succes ligger i at opbygge rutiner – at udføre visse vigtige opgaver på bestemte tidspunkter i løbet af ugen. På et tidspunkt bliver rutinerne så indarbejdede, at man ikke længere behøver bruge energi på at huske at udføre de opgaver. Benyt op mod den første halvanden time hver dag til at udføre de væsentligste opgaver. Undlad at læse e-mails i det tidsrum, hvis det er muligt. Jo mere fokus, man lægger i de vigtigste opgaver, jo mere får man fra hånden – og jo større bliver kvaliteten i ens løsninger.

3

4

Afsæt et kvarter ved slutningen af hver arbejdsdag til at tage bestik af, hvad der er sket i løbet af dagen, og til at beslutte, hvad der er den kommende dags vigtigste opgaver. På den måde holder man fokus på de rette opgaver – også selvom den følgende dag formentlig byder på uforudsete distraktioner.

Tag mindst én pause om formiddagen og forlad skrivebordet, når frokosten indtages. Pauserne er oplagte muligheder for at lade op og undgå, at energien går tabt sidst på dagen.

Kilde: Harvard Business Review


Henne Mølle Å Badehotel Kvinder lider oftere af musesmerter

end mænd Til gengæld gør de også mest for at komme smerterne i armen til livs.

Seks ud af ti erhvervsaktive kvinder, der bruger computere i arbejdet, må kæmpe med museskader, som bl.a. kan forstyrre søvnen pga. ubehaget og smerterne. Og det er i højere grad kvinder end mænd, der bliver ramt af musesmerterne. Når man udsætter kvinder og mænd for samme fysiske belastning, viser undersøgelser, at kvinder hurtigere overbelastes end mænd, fordi mænd er bygget stærkere fra naturens hånd. Til gengæld er kvinder bedre til at gøre noget aktivt ved problemet. Mens kun 1 ud af 20 mænd bruger en ergonomisk mus, der er placeret centralt foran computeren for at lette på smerterne i armen, er det faktisk hver femte kvinde, der bruger den løsning.

Her får du nogle gode råd til, hvordan du undgår musesmerter: • Hav opmærksomhed på din arbejdsstilling og skift den ofte. • Sørg for at holde små pauser fra computeren. • Hav fokus på skrift- og skærmstørrelsen. Passer de dig? • Vær egoistisk og indret din arbejdsplads, så den passer dig. Både i forhold til stol, skrivebord, computer, vippebræt mm. • Få gode råd fra en arbejdsmiljøorganisation.

Kilde: alive.dk

nomineret af Den danske Spiseguide Det skønne Henne Mølle Å Badehotel, der er ejet af FRIE Funktionærer, er blevet nomineret til den ærefulde pris “Årets Bo&Spis-adresse” af Den danske Spiseguide. Henne Mølle Å Badehotel ligger gemt midt i naturen bag klitterne med udsigt til Vesterhavet. Her har en repræsentant fra den danske spiseguide været på visit og smagt på køkkenets herligheder. Om Henne Mølle Å Badehotel vinder prisen “Årets Bo&Spis-adresse”, bliver afklaret på Spiseguidens årlige galla-arrangement der afholdes d. 28. oktober 2012.


Kort & godt

to?

En sand historie om aktivering

bejde i r a N at

et

Dagpengeland

t

BOGANMELDELSE:

Flov

8

Forfatter: Lau Aaen Dagpengeland er et fantastisk vidnesbyrd om de mange aktiveringstilbud, som system- og refusions-Danmark anvender for at få ledige og velbegavede mennesker tilbage i job. Lau Aaen er uddannet kandidat fra Statskundskab og har selv prøvet “komedien” på egen krop. Bogen er på én gang humoristisk og tragisk! Humoren gemmer sig i synsvinklen. Lau er fænomenal til at gribe situationer, undervisere og udsagn i luften og lade dem hænge et øjeblik. Det spørgsmål, man stiller sig selv efter at have læst bogen, er: Hvorfor? Hvad er argumentet for at ydmyge godt begavede ledige i op til 4 uger? Hvorfor er der ingen krav til kvalitet i undervisningen? Hvad med de faglige og uddannelsesmæssige krav til underviseren? Hvor er respekten for det enkelte menneske? Bogen er formentligt strammet og sprogligt fortolket, men er alligevel en advarsel mod det store eksterne leverandørvanvid, der kun består, fordi staten har valgt et refusionssystem, der får smarte businessfolk til at udnytte systemet hårdt og brutalt. Bogen sætter fokus på et aktiveringssystem, der ikke hurtigt nok kan ændres til et uddannelsessystem med adgang til formel og reel kompetence. Mette Frederiksen – der er ingen grund til at tøve og tvivle, kom hurtigst muligt i gang med de forandringer, du har talt om i lang tid.

En ny, stor undersøgelse fra YouGov viser, at vi generelt vil være mest kede af at arbejde med discountvarer, sladderjournalistik og burgere. Ifølge undersøgelsen er der bred enighed om, at Netto og tilsvarende discountsupermarkeder er blandt de arbejdspladser, som danskerne vil være allermest flove over at arbejde for. Til gengæld viser undersøgelsen overraskende, at akademikerne er den befolkningsgruppe, der har det mest positive billede af et job i Netto. De placerer nemlig Netto på en 206. plads ud af de 261 virksomheder. Spørger man derimod hele befolkningen, ryger Netto ned på nummer 228. En forskel, der undrer arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen fra Aalborg Universitet. - Man skulle tro, at jo højere uddannelse man havde, jo mindre status ville et job i Netto give. Men det kan måske være udtryk for en større grad af tolerance hos akademikerne. Fordi de har en høj uddannelse, har de måske større overskud til at sige, at det er okay at arbejde i Netto i en periode, siger Flemming Ibsen. Undersøgelsen viser også, at danskerne vil være mest stolte af at arbejde med velgørenhed og i prestigefyldte danske virksomheder som LEGO, Bang & Olufsen og Novo Nordisk. Kilde: Ugebrevet A4

Forlag: Gyldendal • Vejledende udsalgspris: kr. 149,95


R

®

de læ

ser med g ej

Rejsekode: FF

KØR-SELV-FERIE 2 børn 4-11 år gratis

Sommerferie i hjertet af Tyrol 8 dages ferie på 3-stjernet hotel i Söll, Østrig Hotel Austria HHH

Den lille by Söll ligger midt i den smukkest tænkelige kulisse med udsigt til alpetoppene Wilder Kaiser og Kitzbühler Horn i Tyrol. Her er det familieejede hotel på byens gågade rammen om en sommer med fokus på familiehygge, gode traditioner og østrigsk gemütlichkeit. Hver aften kræses der om gæsterne i hotellets restaurant, for det giver god appetit at være på sommereventyr dagen lang i landskabet omkring Söll, som bugner med udflugtsmuligheder. Byens wellness- og vandland ligger i gåafstand fra hotellet ligesom svævebanen til Hohe Salve, der går for at være Tyrols smukkeste udsigtspunkt.

Hotel Austria

Ankomst: Lørdage i perioden 9.6.-18.8.2012.

Pris pr. person i dobbeltværelse

2.899,-

• 7 overnatninger • 7 x morgenbuffet • 5 x 3-retters middag • 1 x 4-retters festmiddag • 1 x buffet med lokale specialiteter • 1 velkomstdrink • 15 % rabat på entré til Swarovski Kristallwelten OBS: Kurafgift på EUR 2,- pr. person fra 15 år pr. døgn afregnes direkte med hotellet.

Pragtbyerne i Nordtyskland

Oplevelser i hjertet af Danmark

3 dages ferie på 3-stjernet hotel i Gadebusch

4 dages ferie på 3-stjernet hotel i Kolding

Torneroseslottet i Schwerin

Hotel Christinenhof HHH Et lille paradis af 2000 glitrende søer afgrænset af 1700 km østersøkyst – det er Mecklenburg-Vorpommerns landskabelige pragt. Læg hertil alle de gamle slotte og historiske monumenter samlet fra hansestædernes storhedstid – og man har essensen af nordtysk ferie, når den er mest oplevelsesrig. Hotellet ligger i udkanten af den lille middelalderby Gadebusch, godt 225 km fra den danske grænse og 90 km fra Rostock. Her har man noget nær den perfekte placering i forhold til nogle af Nordtysklands største attraktioner: De prægtige hansestæder Lübeck og Wismar ved Østersøkysten samt torneroseslottet i Schwerin – hvor vores egen dronning Alexandrine blev født – ligger alle i en ring omkring Gadebusch inden for en halv times køretur.

Pris pr. person i dobbeltværelse

899,-

• 2 overnatninger • 2 x morgenbuffet • 1 x 3-retters middag • 1 entré til Museum Gadebusch • 1 entré til Kloster Rehna I perioderne 1.10.2012-30.4.2013 inkluderer opholdet en ekstra 3-retters middag.

Ankomst: Valgfri frem til 20.12.2012.

Best Western Hotel Kolding City HHH Kolding er helt centralt placeret for oplevelser på Fyn og i hele Syd- og Sønderjylland, og hotellet er et kvalitetshotel hyggeligt beliggende lige op ad Kolding Bypark, der er fyldt med aktivitetsmuligheder for børn og oaser for voksne. Spadserer man gennem parken, er der kun et kvarters gåtur til byens smukt restaurerede vartegn Koldinghus, som igennem århundreder var et af rigets vigtigste kongeslotte. Kunstmuseet Trapholt (5 km) og shoppingmulighederne i byens hyggelige gågader hører til andre af Koldings mange kvaliteter – og på en udflugt kan man oplagt besøge seværdighederne i området lige fra Odense mod øst til Ribe mod vest. Smag også på de berømte honningkager i Christiansfeld (17 km).

GRATIS MEDLEMSKAB Tilmeld dig på www.happydays.nu

Meld dig ind i Happydays’ rejseklub, deltag i konkurrencer og få nyhedsbreve med specialtilbud.

www.happydays.nu eller 70 20 34 48 Bestil på

2 børn 6-14 år ½ pris

Rejsekode: FF

Pris pr. person i dobbeltværelse

1.349,-

• 3 overnatninger • 3 x morgenbuffet • 3 x 2-retters middag/buffet Ankomst: Mandag-torsdag i perioden 25.6.-23.8.2012.

Mulighed for 5 nætter kun 2.299,-

Vores gæster er glade! Tjek os på Trustpilot.dk

Åbent hverdage kl. 8–17 Weekend kl. 10–15 Teknisk arrangør:

Afbestillingsforsikring kan tilkøbes. Ekspeditionsgebyr kr. 79,-. Børnerabat ved to betalende voksne – ring og hør nærmere!


10

Medlemsdemokrati

FRIE Funktionærer er en forening At FRIE Funktionærer er demokratisk betyder, at det er medlemmerne, der i sidste ende bestemmer. Af Bente B. Bærentzen, redaktør

Foreningen FRIE Funktionærer har en vedtægt – et regelsæt, der regulerer retsforholdene i foreningen, bl.a. hvordan demokratiet skal virke i foreningen. Den øverste myndighed i FRIE Funktionærer er delegeretmødet, der afholdes hvert andet år. Her samles delegerede fra hele landet. Det er her, man lægger linjen for foreningens arbejde frem til næste delegeretmøde. Delegeretmødet afvikles som en generalforsamling med faste punkter i en dagsorden, der er beskrevet i vedtægten. Her kan du læse mere om, hvordan demokratiet er opbygget og fungerer i FRIE Funktionærer.

>> Læs mere på www.f-f.dk

Hvad sker der på et delegeretmøde? > Formanden aflægger en beretning, der fortæller om det, der er sket i foreningen i de to år, der er gået siden sidste delegeretmøde. Om de mål, som bestyrelsen har sat sig for foreningen, er nået. > Årsrapporter (regnskaber) for de to beretningsår forelægges for delegeretforsamlingen til godkendelse. > De delegerede vælger medlemmer til bestyrelsen. I vedtægten er det bestemt, at bestyrelsesmedlemmerne vælges for 4 år ad gangen. Alle bestyrelsesmedlemmer er ikke på valg samtidig. På hvert delegeretmøde afgår henholdsvis 2 og 3 bestyrelsesmedlemmer efter tur. > Det er også på delegeretmødet, at eventuelle ændringer i vedtægten besluttes og dermed sættes i kraft.


Medlemsdemokrati

Hvordan får jeg indflydelse på foreningen og bliver delegeret? > For at blive delegeret og deltage i delegeretmøderne skal du være valgt som regionsbestyrelsesmedlem i en af de 8 regioner. Regionerne er den måde, FRIE Funktionærer har valgt som geografisk opdeling. > Du kan også blive valgt som delegeret, hvis der på din arbejdsplads er så mange medlemmer af FRIE Funktionærer, at der er dannet en sektion. En sektion har nemlig ret til at lade sig repræsentere på delegeretmødet med 2 delegerede, hvis sektionen har 20-100 medlemmer. Har sektionen mere end 100 medlemmer, kan den lade sig repræsentere med yderligere 1 repræsentant for hver påbegyndt 100 medlemmer.

Hvad er en sektion – og hvorfor? > Hvis der på din arbejdsplads er mange ansatte, der er medlem af FRIE Funktionærer, kan I vælge at slutte jer sammen og danne en klub/lokalforening for de medlemmer af FRIE Funktionærer, der er ansat på virksomheden. Dannelse af sektionen sker på en stiftende generalforsamling, hvor medlemmerne også vedtager en vedtægt, der beskriver de regler, som sektionen skal arbejde under. Både sektionen og dens vedtægter skal efterfølgende godkendes af bestyrelsen i FRIE Funktionærer. > At have en sektion på virksomheden kan være en rigtig god idé. Den er bindeleddet mellem det enkelte medlem og FRIE Funktionærer. Den er også bindeleddet og talerøret for det enkelte medlem på virksomheden og ledelsen i faglige spørgsmål. Et medlem kan dog altid henvende sig direkte til FRIE Funktionærer for at få hjælp eller rådgivning. > Sektionen er et fagligt- og socialt samlingspunkt for de medlemmer af FRIE Funktionærer, som er ansat i virksomheden. Nogle sektioner laver især sociale arrangementer for medlemmerne, mens andre primært varetager rollen som bindeled i rent faglige spørgsmål. > FRIE Funktionærer har sektioner på bl.a. LEGO, Novo, Fyns Amts Avis, Grundfos, Risø og Responce.

Hvad sker der i en region, og hvordan bliver jeg medlem af regionsbestyrelsen? > FRIE Funktionærer er geografisk opdelt i 8 regioner, med hver sin regionsbestyrelse. Den valgte regionsbestyrelse udgør de delegerede, der repræsenterer det geografiske område, når der afholdes delegeretmøde hvert andet år. > Regionsbestyrelsen er bindeleddet mellem det enkelte medlem og bestyrelsen i FRIE Funktionærer, og ikke mindst det sociale samlingspunkt i regionen. Regionsbestyrelserne er kræfterne bag de mange spændende og populære medlemsarrangementer, der udbydes til medlemmerne over hele landet. > Hvert andet år afholdes regionsgeneralforsamlinger over hele landet. På generalforsamlingerne fortæller den siddende bestyrelse om de arrangementer og det arbejde, de har udført i de to år, der er gået. På generalforsamlingen vælges også den bestyrelse, der de kommende to år beslutter, hvilke arrangementer, der skal udbydes i deres region. > Ud over, at man som regionsbestyrelsesmedlem bliver en del af et fagligt og socialt netværk, får man også demokratisk indflydelse via deltagelse i delegeretmøder. Og vil man have endnu mere indflydelse, er det også vejen til at opstille til en bestyrelsespost i FRIE Funktionærers bestyrelse.

11


12

Regionsbestyrelse

Det bedste fra fortiden krydret med udvikling

personlig engagement Det er region Sydjyllands bud på en målsætning for den nyvalgte bestyrelses fremtidige arbejde med at skabe aktiviteter i regionen, der knytter medlemmerne tættere sammen. Af Bente B. Bærentzen, redaktør


Regionsbestyrelse

Vi mødte den nyvalgte regionsbestyrelse i region Sydjylland på deres første bestyrelsesmøde til en snak om bestyrelsesarbejdet. Bestyrelsen, der i starten af 2011 manglede medlemmer, stod over for valget mellem at afholde en ekstraordinær generalforsamling for at supplere bestyrelsen i regionen eller at planlægge en målrettet indsats for at få samlet en arbejdsdygtig bestyrelse til regionsgeneralforsamlingen i foråret 2012. - Vi valgte den sidste løsning. Vi vurderede, at det var bedre at køre videre med en bestyrelse på tre medlemmer frem for at indkalde til en ekstraordinær generalforsamling, hvor måske ingen mødte op, fortæller Inge Wolffbrandt Junker, der ud over at være formand i region Sydjylland også er bestyrelsesmedlem i FRIE Funktionærers A-kasse.

- Søren Yde, Erik Algren Rasmussen og jeg var de tre tilbageværende i bestyrelsen. Vi satte os ned og prøvede at tegne et billede af de “ønskebestyrelsesmedlemmer”, der i en ny bestyrelse bedst kunne supplere os i baggrund, interesseområder og kompetencer. Vi havde fokus på alder og køn – og vi ville gerne have mindst et bestyrelsesmedlem, der arbejdede i en lidt større virksomhed med kolleger, der også er medlemmer af FRIE Funktionærer, forklarer Inge. - I en periode nedprioriterede vi underholdningsprægede medlemsarrange­ menter i regionen til fordel for et medlemsmøde om arbejdslivet med 30 del­­­­­tagere efterfulgt af et “åbent bestyrelsesmøde”, hvor vi i starten af 2012 inviterede medlemmerne i regionen til at komme og deltage i et helt almindeligt bestyrelsesmøde. Det

13

viste sig som den farbare vej til at supplere bestyrelsen med reelt interesserede medlemmer, der havde lyst til at være med i bestyrelsesarbejdet. Med denne målrettede indsats kan den “gamle” bestyrelse nu se frugten af deres målrettede arbejde med at finde nye kræfter til bestyrelsen. Den 29. marts afholdt den nyvalgte bestyrelse deres første møde med de to nyvalgte bestyrelsesmedlemmer Kristina Jørgensen fra Kolding og Leo Bækhede Madsen fra Billund. Den nye bestyrelse er ikke i tvivl om, at de i det kommende bestyrelsesarbejde ikke vil kaste traditionerne over bord, men tage det bedste med fra fortiden og krydre det med udvikling og med den personlighed, de hver især bringer med sig ind i arbejdet.

Her kan du læse mere om de fire bestyrelsesmedlemmer i region Sydjylland:

Inge Wolffbrandt Junker, Jelling – 42 år: Inge har siden 2009 været blomsterbinder i en blomsterforretning i Kolding. Hun er oprindeligt uddannet pædagog og har arbejdet i daginstitution. - Da jeg i 2006 blev medlem af FRIE Funktionærer, blev jeg så interesseret, at jeg allerede samme år blev valgt ind i regionsbestyrelsen. Siden 2010 har jeg været formand for region Sydjylland, samtidig med at jeg er bestyrelsesmedlem i FRIE Funktionærers A-kasse. - Bestyrelsesarbejdet har givet mig et rigtig godt netværk. Jeg glæder mig meget til at få vores to nye bestyrelsesmedlemmer med i dette netværk. Perioden frem til delegeretmødet vil vi bruge på at lære hinanden rigtig at kende og forberede os på vores deltagelse. Vores ambitioner for bestyrelsesarbejdet er at opbygge et netværk af medlemmer i regionen, der indimellem vil bidrage fx med ideer til arrangementer eller at give en hånd med i det praktiske uden at binde sig til bestyrelsesarbejdet – i første omgang.


14

Regionsbestyrelse

Kristina Jørgensen, Kolding – 24 år: - Jeg arbejder som regnskabsassistent i Esbjerg og er lige nu ved at afslutte min højere diplomuddannelse på Universitetet i regnskab og økonomistyring. Jeg har været beriget med at have været på flere arbejdspladser, som alle har været forskellige. - Det har givet mig lyst til at involvere mig mere i arbejdsmarkedet, og her var bestyrelsesarbejdet en oplagt mulighed. Jeg glæder mig til at være med til at planlægge arrangementer af faglig og udviklende karakter, som medlemmerne forhåbentlig vil få rigtig meget ud af. - Jeg mener at have en fornem opgave i at skulle forsøge at repræsentere alle medlemmers interesse, og det bliver kun meget bedre af, at jeg allerede føler mig godt tilpas i bestyrelsen. Inge og Søren har allerede før sidste generalforsamling været meget imødekommende.

Søren Yde, Kolding – 48 år: Søren har været med i bestyrelsesarbejdet en del år og er nu næstformand i regionsbestyrelsen. Søren arbejder på LiDL’s centrallager i Kolding. - Jeg kan godt lide at være med i regionsarbejdet i FRIE Funktionærer. Arbejdet med at få etableret en arbejdsdygtig bestyrelse har været stort for mig. Her har jeg virkelig haft indflydelse på, hvordan vi kommer videre, og hvordan vi udvikler vores region i en positiv retning. Jeg glæder mig meget til samarbejdet i vores nye bestyrelse med nye kræfter, der virker meget tændte på opgaven.

Leo Bækhede Madsen, Billund – 54 år Leo, der er nyvalgt medlem af regionsbestyrelsen, arbejder på LEGO med IT, kundesupport og rådgivning. Hans passion er at arbejde med elever/lærlinge og uddannelsesforhold, og en af de ting, der ligger Leo meget på sinde, er trivsel på arbejdspladsen. - Jeg valgte at gå ind i bestyrelsesarbejdet, fordi jeg gerne vil være med til at præge FRIE Funktionærer i positiv retning. Gennem bestyrelsesarbejdet ønsker jeg indflydelse og at sætte mit personlige præg på arbejdet. Jeg vil skabe og styrke nye relationer – og være med til at lave nogle spændende arrangementer og events, der kan knytte medlemmerne tættere til os.


Årets Funktionær 2012

Skal det være din bedste kollega, der løber med hæderen? Hvem ser du for dit indre blik, når du tænker på en rigtig god kollega? Gør en forskel for din værdifulde kollega ved at indstille ham/hende til “Årets Funktionær 2012”. En god kollega skal man sætte pris på. Det kan du gøre ved at hjælpe os med at finde “Årets Funktionær 2012” på din arbejdsplads. Vedkommende behøver IKKE være medlem af FRIE Funktionærer for at blive indstillet.

Præmie på 10.000 kr. Med prisen følger et lille kunstværk, en check på kr. 10.000 samt 6 flasker champagne til at dele med kollegerne, når kåringen skal fejres. Vær med i opløbet og send din indstilling pr. mail til aaretsfunktionaer2012@f-f.dk.

Læs mere på www.f-f.dk om prisen og de præmier, som du har mulighed for at vinde, når du indstiller din kollega til Årets Funktionær 2012.

15


16

Årets Funktionær

Anerkendelse giver både

gode medarbejdere – og gode kolleger Anerkendelse og omsorg er to vigtige brikker i kontakten med medarbejderne hos ISS Danmark. Det skaber både gode medarbejdere og gode kolleger, siger administrerende direktør Marteen van Engeland. Af Mette Mørk • Foto: ISS Danmark

i Fakta

Maarten Van Engeland: •

Født og opvokset i Holland.

Kom til Danmark som 20-årig i 1978.

Oprindelig uddannet teknikumingeniør i Holland og har siden suppleret med en række ledelseskurser.

Har siden 2007 været adm. direktør for ISS Facility Services A/S (ISS Danmark) med flere end 10.000 medarbejdere.

Der er medarbejdere, som kører derudaf med 110 i timen og virker til at kunne klare hvad-som-helst, og så er der den lille gruppe, som giver bøvl og ballade. Begge dele kan fylde rigtig meget på en arbejdsplads. Så hvad gør man som leder for at huske den store mellemgruppe, der knokler hver dag uden at gøre det store væsen af sig? - Det er vigtigt, at de får en oplevelse af, at deres arbejde bliver værdsat. At de er en del af en enhed, og at de har en vigtig rolle at spille. Det skal man gøre sig meget bevidst som leder, siger Marteen van Engeland, der er administrerende direktør i ISS Danmark. Han har 10.000 medarbejdere under sig og kan selvsagt ikke nå personligt ud til hver enkelt medarbejder for at klappe dem på skulderen. - Men gennem kommunikation kan jeg nå rigtig mange og fortælle, at jeg er stolt af dem. Jeg når ikke ret mange af dem, når

jeg bliver interviewet til Børsen, men det gør jeg til gengæld i vores medarbejderblad eller medarbejderportal. To gange om året tager ledelsen også på road-show. Her mødes de flere gange hver dag med medarbejdere, som får mulighed for at komme til orde ved for eksempel at stille spørgsmål anonymt. - Mange har noget, de gerne vil spørge mig om, men de tør måske ikke, eller de er bange for at dumme sig foran den øverste chef. Hvis de får lov at skrive spørgsmålene ned og putte dem i en kasse, så bliver det mindre farligt. Så trækker jeg spørgsmålene op og prøver at besvare dem så godt, jeg kan. At tage deres spørgsmål alvorligt er jo også en måde at anerkende dem på, siger Marteen van Engeland. Han laver også “wienerbrødsmøder”, hvor han tager ud på virksomhederne og snakker både med kunder og medarbejdere. - Hvis det er tidligt om morgenen, får vi rundstykker, hvis det er senere på dagen


Tema: Langtidsfrisk Tema: påDen arbejdsmarkedet gode kollega

17

Maarten Van Engeland har 10.000 medarbejdere under sig og når personligt ikke ud til hver enkelt for at klappe dem på skulderen. Men med den rigtige kommunikation når han at fortælle rigtig mange af dem, hvor stolt han er af dem.

I hverdagen er den nærmeste leder den, der skal give medarbejderne oplevelsen af at være vigtige og uundværlige for deres team. Marteen van Engeland

eller om aftenen, så får vi wienerbrød. Pointen er, at vi over en kop kaffe får snakket uformelt sammen. Her er vi alle lige, og ved sådan nogle møder er det vigtigt at gøre sig klart som leder, at man skal lytte og ikke bare snakke til medarbejderne. Nogle gange skal der skabes tryghed og folk skal varmes op, før de snakker lidt mere frit fra leveren til topchefen. - Jeg åbner for eksempel snakken ved at holde mine bilnøgler op og spørge: Hvis I nu kunne tage min bil og være direktør for en dag, hvad ville så være det første, I ville ændre? Der kommer altid mange gode

bud, men faktisk er mere i løn slet ikke det, der bliver nævnt først. Kommunikation fra topledelsen gør det ikke alene. I hverdagen er den nærmeste leder den, der skal give medarbejderne oplevelsen af at være vigtige og uundværlige for deres team. - Vi har kigget på, hvilke egenskaber der er vigtige for en leder hos os. Det er for eksempel evnen til at vise omsorg for medarbejderne. Det gør helt tydeligt et team stærkere, hvis der er en leder, der husker at spørge ind til problemer i privatlivet – og

måske også hjælpe med at finde en vej ud af dem. Lederen skal gøre det tydeligt for medarbejderen, at hun betyder noget for, at arbejdsopgaven bliver løst. Den tilgang til ledelse har været medvirkende til, at sygefraværet hos ISS Danmark er halveret inden for de seneste fire år. - Omsorg og anerkendelse smitter jo af på medarbejderne, der på den måde også bliver bedre kolleger. Hvis der endelig er én, der er syg eller har en dårlig dag, er de andre meget gode og hurtige til at hjælpe med at dække ind og tage over, siger Marteen van Engeland. n


Henne Mølle Å Badehotel Nyd den vestjyske natur og hold ferie ved det smukke Vesterhav snapse-tur

Den 21.- 23. august med 1/ 2 pension Tirsdag: 2-retters menu. Onsdag: Morgenmad, guided tur, frokost, kaffe og kage, 3-retters menu og musik under middagen. Torsdag: Morgenmad.

Klik ind på

Pris pr. person Normalpris kr. 1.600,SFF-pris kr. 1.120,-

www.hennem oelleaa.dk

og se de spændende

tilbud

Miniferie

med 1/ 2 pension Trænger du til en miniferie, tilbyder Henne Mølle Å Badehotel et ophold med 3 eller 4 overnatninger inkl. ½ pension. Begge tilbud gælder kun ved ankomst søndag, mandag eller tirsdag. Pris pr. person med 4 overnatninger fra uge 25-32: Normalpris kr. 2.980,SFF-pris kr. 2.086,-

Hold dig orienteret på vores hjemmeside, hvor vi opdaterer med priser og vilkår for bestilling. Klik ind på www.hennemoelleaa.dk Kontakt os på

tlf. 7652 4000

Pris pr. person med 3 overnatninger fra uge 25-32: Normalpris kr. 2.235,SFF-pris kr. 1.565,-

Kom med til PH-aften den 26.-28. oktober Fredag: 2-retters menu. Lørdag: Morgenmad, kaffe og kage, 3-retters menu og musik under middagen, hvor vi synger viser. Søndag: Morgenmad. Pris pr. person fredag-søndag Normalpris kr. 1.610,SFF-pris fredag-søndag kr. 1.138,- pr. person

Aktivitetskalender Besøg vores aktivitetskalender på hjemmesiden. Her kan du se, hvad der sker i løbet af 2012.


Hold karrieren INDHOLD

? 0 en ing e 3 nn ikr sid rlø ns å te Lø p ef X ere gt LE m al r F s av e Læ Fr ske ig? å d – M for t ge no

TEMA:

i kog

Få det bedste ud af arbejdslivet: Hvad enten du har behov for karriererådgivning, coaching eller hjælp til at komme videre i dit arbejdsliv, tager FRIE Funktionærers job- og karrierekonsulenter udgangspunkt i netop din situation og dit arbejdsliv.

>> Læs mere på side 26

Sådan kan Job & Karriere hjælpe dig: Med et medlemskab af den faglige organisation i ryggen, fik Majbrith, Rikke og Lone hjælp til at komme videre med deres karriereforløb.

>> Læs mere på side 28

Stort interview med Christian Bitz, sundhedsekspert og indlægsholder på årets konference:

Er du glad og tilfreds, er du sund – så er den ikke længere


20 Tema: Hold karrieren i kog

Ernæringsekspert Christian Bitz er et kendt ansigt på skærmen, når Go’Morgen Danmarks seere skal have gode råd til at leve lidt sundere. Selv kender han alt til nødvendigheden af at spise den rigtige kost for at kunne holde energien oppe i en travl hverdag.


Tema: Hold karrieren i kog

21

oppe

Hold energien

i

karrieren

Kunne du også godt tænke dig en bedre koncentrationsevne, en højere stresstærs­kel og kortere reaktionstid? Med små ændringer i kosten vil du få rigtig meget igen, være i stand til at præstere mere og opleve en forskel i hverdagens overskud, fastslår ernæringsekspert Christian Bitz. Af Maria Skovbjerg Henriksen, kommunikationskonsulent • Foto: Bo Nymann


22 Tema: Hold karrieren i kog

Tit står han klar på skærmen i Go’ Morgen Danmark kl. 6.00 om morgenen, har flere foredrag rundt omkring i landet på en dag og skal desuden også passe sit hverv som forskningschef på Herlev Hospital og sit konsulentarbejde for flere store danske virksomheder. Christian Bitz kender alt til vigtigheden af at holde energien oppe i en travl hverdag. Ifølge Christian Bitz skal der ikke så meget til, som folk tror, for at opleve store positive ændringer i det daglige overskud. Opskriften er lidt mere frugt og grønt, lidt mere fisk og flere fuldkornsprodukter, som er med til at fremme hjernefunktionen. Vil man have det bedste ud af sig selv, så handler det om at gøre op med gamle indgroede vaner, som man ofte tyer til i en presset hverdag. Et godt eksempel er kaffen. - Vi har en ide om, at hvis vi bare drikker masser af kaffe, så bliver vi mere friske og præsterer bedre, men det er en myte, konstaterer Christian Bitz. Hvis jeg skærer markant ned på kaffen i de perioder, hvor jeg har travlt, så bliver jeg meget mere stabil i mit energiniveau. Det samme gælder alkohol. Jeg gør selvfølgelig også meget ud af at spise sundere og sørger for at få trænet. Det vil være oplagt at overbevise mig selv om at droppe træningen, når jeg er presset, men en investering på fx en halv times løbetur er altså givet rigtig godt ud. Og så er jeg også blevet meget bevidst omkring de begrænsninger, der er i mit liv – jeg er simpelthen blevet bedre til at sige nej tak. Der findes mange religioner inden for sundhed, men for Christian Bitz er det vigtigt at understrege, at livet ikke er sort/hvidt.

- Mange taler om, at enten er man sund, eller også er man usund. Er man sund, må man ingenting, og er man usund, kan det hele være ligegyldigt. Men sådan hænger det ikke sammen. Fx synes jeg, at chokolade er helt fantastisk. Det giver mig super meget nydelse, og jeg ville have svært ved at undvære det, fordi jeg synes, det giver mit liv kvalitet. Det samme gælder fede oste. - Sundhed handler om at have det godt – den er ikke længere. Er du glad og tilfreds, er du sund. Jeg kan sagtens nyde en sommer, hvor jeg en måned ikke rigtig dyrker motion, men til gengæld drikker masser af Rosé, fordi jeg hygger mig på terrassen, og vennerne kommer forbi. Og det koster måske et par kilo ekstra på sidebenene, men det vidner jo bare om, at


Tema: Hold karrieren i kog

23

Alt det der med personlige trænere og kostvejledere er fint nok. Men hvis ikke vi er i stand til at sparke os selv bagi og beslutte, hvor vi gerne vil være, så nytter det ingenting, konstaterer Christian Bitz.

Sundhed handler om at have det godt – den er ikke længere. Er du glad og tilfreds, er du sund. Christian Bitz


24 Tema: Hold karrieren i kog

det har været en god sommerferie, griner Christian Bitz, som samtidig slår fast, at vi selv er nødt til at tage ansvaret for, hvor sunde, vi vil være. Alt det der med personlige trænere og kostvejledere er fint nok. Men hvis ikke vi er i stand til at sparke os selv bagi og beslutte, hvor vi gerne vil være, så nytter det ingenting. Har du en dag på jobbet, hvor du ved, du skal yde noget ekstra, så er det vigtigt at få stillet sulten. Spis et godt og solidt morgenmåltid med masser af fuldkorn. Det kan være havregryn eller rugbrød, og suppler gerne med noget proteinrigt som fx et æg, så har man givet sin krop et godt udgangspunkt. Men at morgenmad er dagens vigtigste måltid, er noget Kellogs selv har fundet på, mener Christian Bitz. Frokost er mindst lige så vigtigt, hvis man er sulten. Det handler om at sørge for ikke at blive for sulten, for så begynder man at træffe de usunde valg. - Mærker du energien falde i løbet af dagen, så hav et stykke frugt i tasken og spis det, når du er ved at gå kold. Men bliver dine snacks for energirige, er det bedre at springe dem over, for så er det svært at holde det stabile energiniveau, hvilket blot resulterer i, at du hurtigt begynder at tænke på mad igen. Kunsten er at kunne forebygge trangen til de hurtige løsninger. Ifølge Christian Bitz er det lidt som at gøre sig klar til en skiferie – der pakker man også det varme tøj. Det samme gælder i hverdagen. Det handler bare om at være forberedt på situationen. - Når jeg er meget væk hjemmefra, så har jeg som regel lavet noget mad til fryseren, som er nemt og sundt, så når min kone kommer hjem og har hentet børn efter sit fuldtidsjob, kan hun bare tage maden ud og have den klar på ganske kort tid. Det samme gælder, når jeg kører rundt i landet, så har jeg altid noget fuldkornsknækbrød og mørk chokolade med i bilen, for ellers bliver det for svært at modstå tankstationens fristelser.

VIDEO

Hør Christian Bitz fortælle, hvorfor du skal komme og møde ham og tre andre sprudlende foredragsholdere på Konferencen “Hold karrieren i Kog” d. 26. september i Odense.

Men selv for en ernæringsekspert kan fristelsen indimellem blive for stor. - At vi alligevel falder i skyldes jo, at vi som mennesker ikke er skabt til at sige nej tak, og når du kører ind på tanken og først kigger på stativet med æbler og bagefter på hylden med Mars-barer, så aktiveres vores krybdyrshjerne, som Peter Lund Madsen kalder den, og den er ikke til frugt, fuldkorn og fornuftige valg. Den er til hurtige løsninger. Når blodsukkeret falder, får man øget lyst til søde ting. Når man tilfredsstiller trangen, stiger det voldsomt, men falder hurtigt igen. Det er en ond spiral, der også påvirkes hormonelt, når man ikke har fået

sovet nok, eller hvis man er meget sulten. Så slår vores indbyggede mekanisme til, der siger, at vi bare skal have masser af energi, hvilket er ret smart i et overlevelsesperspektiv. - Trænger du sidst på eftermiddagen bare til noget lækkert, der kan give dig lidt energi, er klidkiks med humus måske ikke det, du har mest lyst til. Men spiser du i stedet et godt stykke knækbrød med mørkt pålægschokolade på, så får du faktisk både noget, der mætter og får tilfredsstillet den søde tand. Fra naturens hånd er vi jo skabt til at kunne lide det søde, og det kan man ikke bare løbe fra, slutter Christian Bitz. n


Licens nr. 576-035

NYH ED

Svanemærket rengøring til domiciler og kontorbygninger Anders Andersens Rengøring er Danmarks eneste landsdækkende rengøringsselskab, der er certificeret som leverandør af Svanemærket rengøring. Virksomheder med fokus på miljø har nu fået mulighed for at indføre miljøansvarlig rengøring.

Svanemærket er også et etik- og kvalitetsstempel, da vi er auditeret og godkendt i henhold til en omfattende liste af kriterier og krav, der ud over skrappe miljøkrav også handler om rengøringens kvalitet, etik, arbejdsmiljø mv.

Ring til os på 43 99 99 99, og hør, hvordan din virksomhed kan få Svanemærket kvalitetsrengøring udført af veluddannede medarbejdere.

Hovedafdeling: Rugvænget 40, 2630 Taastrup • Jylland: Ladegårdsvej 18, 7100 Vejle • www.aaren.dk • info@aaren.dk


26 Tema: Hold karrieren i kog

Få det bedste ud af arbejdslivet med Er du medlem af den faglige organisation står Job & Karriere til rådighed for dig, hvis du har behov for at få et lille skub i positiv retning eller hjælp til at holde karrieren i gang. Af Per L. Rasmussen, job- og karrierechef

I FRIE Funktionærer arbejder vi hver dag på at støtte op om det enkelte medlem. Nogle har brug for en kompetenceafklaring for at få skabt overblik over deres faglige og personlige kompetencer. Andre har glæde af at få udarbejdet en personprofil til afklaring af deres styrke- og udviklingsområder eller træning i aktiviteter omkring jobansøgningsprocessen, coaching, kurser etc. Job & Karrieres konsulenter er professionelle, veluddannede og har en ballast, der rækker fra daglig coaching og rådgivning over undervisning på FRIE Funktionærers kurser. Paletten af tilbud er mangfoldig, og vi tilpasser vores rådgivning til den livsfase, du aktuelt er i. Her kan du læse mere om vores individuelle tilbud:

K

Karriererådgivning:

P

Personprofil:

Personprofilen er et særdeles effektivt værktøj, hvor vi med udgangspunkt i din medarbejderprofil kan give dig en større viden og forståelse af din adfærd i arbejdssammenhæng. Du laver profilen online og aftaler en tilbagemelding med en konsulent. Profilen giver dig input til dine overvejelser omkring din fremtidige erhvervskarriere og overblik over dine personlige kompetencer. Erhvervslivet betaler gerne 3-5.000 kr. for ydelsen, men vi tilbyder den gratis.

C

Karriererådgivning handler om at se muligheder, se på uddannelse og opstille scenarier, hvor du som medlem bedre kan træffe dine valg og få overblik over konsekvensen af dem. Hvis man skal skifte branche, skal man nogle gange være indstillet på at skulle gå ned i løn, tage en uddannelse på SU el.lign. Måske føler du, det er på tide at lave et karriereskifte, enten fordi du ikke er tilfreds med din nuværende arbejdsplads, eller at det måske er tid til at komme videre med noget, du altid har drømt om. Så kontakt en af vores lokale konsulenter eller brug de relevante værktøjer på vores hjemmeside.

Coaching:

Ved en coaching er det os, der stiller spørgsmålene og dig, der har svaret. Coaching er værdifuldt i situationer, hvor du føler dig uafklaret og typisk arbejder personligt med: • • • • • •

Karriereudvikling Personlig udvikling At få tingene gjort At undgå stress Nye udfordringer/karriereskift Opstart eller videreudvikling af egen virksomhed


Tema: Den gode kollega

Job

Karriere

K M

Vi tager udgangspunkt i dit arbejdsliv, men det kan være vanskeligt at adskille job, familie og fritid, så ofte kommer vi hele vejen rundt, så du kommer ud med en større forståelse af de sammenhænge, du indgår i og en endnu større appetit på livet.

A L

Ansøgninger og CV:

Hvordan skriver jeg den rette ansøgning? Hvad skal jeg have med? Hvordan sætter jeg et CV op? Osv. Der kan være mange spørgsmål, hvis man pludselig er blevet opsagt eller blot har lyst til at skifte job og ikke har skrevet en ansøgning i flere år. Vi hjælper dig med at blive skarp og få dine styrker frem.

Lønvurdering:

27

Får du den rigtige løn? Det kan du få afklaret. Skal du til en lønforhandling, kan du med fordel kontakte os. Så vurderer vi din løn, lægger den rigtige strategi og klæder dig på til lønforhandling.

Kurser:

I forlængelse af vores individuelle tilbud har vi en vifte af kursustilbud, der typisk giver dig mulighed for at skærpe dine personlige kompetencer. Da sprog- og IT-kurser udbydes mange steder gennem lokale handelsskoler og andre institutioner, har vi valgt at tilbyde kurser, der løfter dine personlige kompetencer og i tilgift supplerer med en dosis positiv energi, engagement og godt humør.

Målrettet hjælp ved nedsat arbejdsevne:

Medlemmer, der risikerer at skulle forlade arbejdsmarkedet helt eller delvist pga. sygdom, arbejdsskade eller lignende, kan også hente hjælp. Er du kommet i en situation, hvor du har behov for at vide noget om fleksjob, førtidspension, forlængelse af sygedagpenge, revalidering eller andet i forbindelse med nedsat arbejdsevne, kan du hente information på hjemmesiden under “Det rummelige arbejdsmarked/karriererådgivning” eller ringe til en af vores konsulenter med stor ekspertise på dette felt. På hjemmesiden kan du generelt hente meget hjælp og inspiration, og får du behov for yderligere assistance, så kontakt os. Vi sikrer dig professionel rådgivning på et højt niveau som en del af medlemskontingentet, så brug os, hvis du har behov for sparring om dit arbejdsliv. n


28 Tema: Hold karrieren i kog

Sådan kan Job & Karriere hjælpe DIG Sådan hjalp Job og Karriere Majbrith, Rikke og Lone videre i deres arbejdsliv. De har alle tre tegnet medlemskab af den faglige organisation. Af Maria Skovbjerg Henriksen, kommunikationskonsulent

Majbrith Christensen Jeg var blevet opsagt fra mit job i Fredericia, da firmaet flyttede til Århus, og jeg ikke valgte at flytte med – derfor kontaktede jeg FRIE Funktionærer og spurgte “hvad nu?” Jeg havde et rigtig godt første møde med konsulenten – hun var meget åben omkring, hvad de havde at tilbyde og samtidig meget ærlig og gav mange gode råd. Så alt i alt meget positivt. Jeg havde, efter jeg startede i nyt job, som var på et højere niveau end tidligere, følt en smule usikkerhed og derfor kontaktede jeg konsulenten på ny for at blive coachet i, hvori min usikkerhed lå. Var det selve arbejdet/jobbet, eller var det bare ikke det rigtige job for mig? Hun hjalp mig med at afklare, hvad jeg skulle arbejde med fremadrettet, og det gav mig en sikkerhed og ro i mit arbejde og min nye position. Da jeg blev opsagt, syntes jeg først, det var fedt at skulle prøve noget nyt, og alle muligheder lå åbne – men når så hverdagen melder sig, og man skal til at vælge løbebane og finde ud af hele “systemet”, så er det, man har brug for sin job- og karrierekonsulent. Jeg har fået et tættere samarbejde med FRIE Funktionærer og føler ikke bare, at jeg er et “nummer i rækken”. Det sætter jeg stor pris på som medlem, for det kan være indviklet at finde ud af alle mulighederne, både som arbejdsløs og som lønmodtager.


Tema: Hold karrieren i kog

29

LONE MIKKELSEN Jeg kontaktede FRIE Funktionærer, da min daværende arbejdsgiver havde varslet, at jeg skulle opsiges inden for den nærmeste fremtid. Der blev jeg anbefalet at tage kontakt til Job og Karriere, hvor jeg fik fat en sød og effektiv konsulent, der formåede at give mig nogle gode værktøjer og som tog sig tid til at coache mig. Jeg fik desuden personlig undervisning i, hvordan jeg lavede den perfekte ansøgning, hvordan mit CV skulle se ud, og hvordan en uopfordret ansøgning kunne se ud. Det gav mig en lang større motivation til at søge nye udfordringer. Jeg blev meget overrasket over den gode service jeg fik, der lå meget langt over mine forventninger. Jeg vidste faktisk slet ikke, at min fagforening tilbød sådan en service. Jeg har fået rigtig meget ud af at bruge min job- og karrierekonsulent. Jeg fik et motiverende boost – og ikke mindst et nyt job.

Rikke Stehr Jeg tog kontakt til min job- og karrierekonsulent, da jeg havde haft en længere sygeperiode med kroniske rygsmerter og havde brug for nogle værktøjer til at tackle og forene mit arbejdsliv og privatliv. Jeg lærte bl.a. at holde fokus på: • At lære at “passe på mig selv” (gå hjem fra job, inden rygsmerterne bliver for slemme). • At prioritere arbejdsopgaverne på mit job og sige fra. • Hvordan jeg skal kombinere arbejdsliv, privatliv og prioritere tid til træningen af ryggen. Mit første møde var virkeligt positivt. Jeg oplevede konsulenten som utrolig imødekommende og professionel, og hun havde nogle rigtig gode indfaldsvinkler og ideer. Vi talte bl.a. om håndtering af smerterne, hvordan jeg får mere tid i min hverdag – også i hjemmet – ved at uddelegere de huslige opgaver, som jeg ellers altid får pålagt mig selv. Jeg har fået en masse ud af at snakke med min job- og karrierekonsulent. Mine kolleger kan også mærke, at jeg er blevet meget mere afklaret og bedre til at sige fra. Jeg vil virkelig anbefale andre at benytte job- og karriereafdelingen. Du får så mange værktøjer til at komme videre – Det er en kickstart til en ny begyndelse.


30 FLEX Lønsikring

Har du også fået udbetalt din

efterløn? Så har du mulighed for at arbejdsløshedsforsikre dig med fuld FLEX Lønsikring, når du ikke længere betaler efterlønsbidrag via a-kassen. Med FLEX Lønsikring er du sikret op til 80 pct. af din løn, hvis du bliver ledig. Af Maria Skovbjerg Henriksen, kommunikationskonsulent

Du har tidligere betalt 901 kr. om måneden for a-kasse og efterlønsbidrag, dertil kommer medlemskabet af den faglige organisation. I alt op til 1.063 kr. Vælger du i stedet at tegne en fuld FLEX Lønsikring, kan du for kun 802 kr. om måneden få udbetalt 32.000 kr. før skat hver måned i et år – og så er medlemskabet af den faglige organisation oven i købet inkluderet i prisen. Når vi fortæller medlemmerne om vores billige lønforsikring, spørger de fleste: “Hvad er hagen ved det?”, siger Jesper Skytte-Eist Petersen, der er sælger hos FRIE Funktionærer. Han fortæller, at mange har svært ved at forstå, at man kan få mere udbetalt, når man betaler mindre. Det skyldes ifølge teamleder Karina Elvison Bjørn, at alle a-kasser skal betale 315 kr. i statsbidrag + 15 kr. til ATP af de penge, medlemmet indbetaler i kontingent. Da Flex Lønsikring udbydes gennem FF forsikring A/S, som er en del af FRIE Funktionærer, er der ingen fordyrende mellemled. Overvejer du om lønsikring kunne være den bedste løsning til dig, så spørg dig selv, om du regner med at kunne finde et nyt job inden for minimum 15 måneder regnet fra opsigelsesdatoen – er svaret ja, kan Fuld FLEX Lønsikring være det rigtige valg for dig. n

For at tegne FLEX Lønsikring skal du: • Være mellem 18 og 56 år. • Arbejde min. 30 timer pr. uge og have været fastansat i min. 18 måneder. • Have krav på mindst 3 måneders opsigelsesvarsel fra din arbejdsgiver. • Ikke være ansat tidsbegrænset eller med offentligt løntilskud. • Ikke arbejde i egen eller nærtstående families virksomhed.

Jesper Skytte-Eist Petersen, Salgskonsulent

Martin Holm Nielsen, Salgskonsulent

Karina Elvison Bjørn, Teamleder

Ring til os og få en snak om mulighederne for at tegne den bedste arbejdsløshedsforsikring tilpasset dig og dine behov eller læs mere på www.flexlonsikring.dk.


Christian Bitz

Søs Egelind

Jens Arentzen

Soulaima Gourani

konference Få en uforglemmelig dag i selskab med nogle af landets mest inspirerende foredragsholdere d. 26. september 2012 på Radisson Blu H.C. Andersen Hotel og Konferencecenter, Odense, kl. 9.30-16.00. Kom med og bliv klogere på, hvordan du holder din karriere i kog og samtidig bevarer arbejdsglæden i din hverdag. Er du medlem af FRIE Funktionærers faglige organisation, kan du tage et ubegrænset antal kolleger/ venner med til medlemspris for KUN kr. 595,Prisen for ikke-medlemmer er kr. 895,-

Læs mere om konferencen og book online på www.f-f.dk eller kontakt vores kursusafdeling på tlf.: 6313 8587


”Det havde længe været en drøm for mig at opgradere mine ledelseskompetencer. Jeg var desuden fast besluttet på, at det skulle være på det højest tænkelige niveau – det skulle være en uddannelse, der flyttede mig både fagligt og personligt.” Kirsten Arndal Rotvel, Vice President R&D, Danfoss A/S “Omdrejningspunktet er innovation, og det betyder bl.a., at uddannelsen hjælper en til at se tingene i et andet og bredere perspektiv. Man lærer at angribe problemstillinger på en anden måde, og det er meget inspirerende.” Allan V. Rasmussen, Senior Project Manager, LEGO A/S

”På MMT har jeg fået en række teorier, værktøjer og ikke mindst erfaringer, der gør, at jeg lettere kan udvælge, bearbejde og fokusere. Jeg har blandt andet fået modet til at lede ved at stille de rigtige spørgsmål.” Lars Aagaard, Group Executive Vice President, Grundfos A/S

Stå i spidsen for forandring Tag en Master in Management of Technology – MMT/E-MBA Forandring og innovation bliver en stadig vigtigere del af ledelsesarbejdet i danske virksomheder og offentlige organisationer. Aalborg Universitet uddanner årligt mellem 15 og 20 højtspecialiserede forandringsledere på den internationalt anerkendte Executive MBA-uddannelse Master in Management of Technology (MMT). Flere af de tungeste ledere i dansk erhvervsliv har en MMTuddannelse og flere kommer hele tiden til.

Uddannelsen varer to år og er en af de bedste og mest projektorienterede Executive MBA-uddannelser, du kan få. Din læring og formningen af din lederfigur tager udgangspunkt i din egen organisation, og derfor er return on investment meget høj allerede fra første år. Løsning af organisationens centrale strategiske udfordringer er konstant i fokus, og du bliver den forandringsagent, der i praksis og på papiret kan løse dem.

Læs mere på www.mmt.aau.dk

Master in Management of Technology Executive MBA

Ledelse gennem forandring – forandring gennem ledelse MMT er internationalt certificeret gennem The Executive MBA Council og naturligvis godkendt af Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling. Aalborg Universitet | Fibigerstræde 10 | 9220 Aalborg Ø


k ? ec ng 42 ch ri e u sik sid r d Løn å Ha in re p d e på s m Læ

Midlertidig forlængelse af dagpengeperioden

Nyuddannet? Sikr dig når du slutter din uddannelse

En retssag er ikke altid forløsende

Opbruger du din dagpengeret i 2. halvår 2012 og står til at miste dagpengeretten, har du mulighed for op til yderligere 26 uger med dagpenge.

Når elevlønnen og SU stopper, er et medlemskab af a-kassen et rigtig godt alternativ, indtil jobbet er hjemme.

Bente Mark fulgte juristernes råd om at anlægge en sag for at få sin løn. Efter tre års kamp kan Bente se tilbage på en sag, der har handlet om at få retfærdighed.

>> Læs mere på side 36

>> Læs mere på side 37

>> Læs mere på side 44

>> Det FRIE ord ... Hvorfor skal der kun trepartsforhandles med de traditionelle fagforeninger, der kun repræsenterer en del af de danske lønmodtagere? Mange af disse er endda kun medlemmer, fordi de er mere eller mindre tvunget til det og slet ikke ønsker, at fagforeningerne på deres vegne skal forhandle om almene politiske spørgsmål. Jørgen G. Jørgensen, direktør i FRIE Funktionærer Læs mere side 36


34

Faglige noter

INFO fra A-kassen

i

Ny funktionalitet på jobnet Fra den 21. april 2012 skal du ikke længere bekræfte, at du er aktiv jobsøgende på Jobnet. Du skal i stedet for på Jobnet dokumentere, at du tjekker dine jobforslag. Der er etableret en ny funktion, hvor du mindst en gang om ugen skal gå på Jobnet og tjekke de jobopslag, der matcher dine beskæftigelsesmål i dit CV på jobnet, og som dermed kan være relevante for dig at søge.

Tjek jobforslag – mindst hver 7. dag. Hvis du glemmer at tjekke dine jobforslag, får du en påmindelse og en ny frist på 7 dage – de to første gange. Glemmer du at tjekke dine jobforslag tre gange eller mere inden for 12 måneder, bliver du afmeldt. Og det kan få konsekvenser for dine dagpenge. Derfor er det vigtigt, at du husker at tilmelde dig igen – med det samme. Du får ikke dagpenge i de dage, du er afmeldt.

Jobbene vil blive vist for dig på “MIN SIDE” på jobnet.dk – og gør på den måde din jobsøgning både enklere og lettere at gå til.

>

Læs mere om ændringen på www.jobnet.dk

Her finder du os

Hovedkontor

København

Paghs Gård • Postboks 925 • Overstræde 2 B

Snorresgade 15 • 2300 København S

Århus Dalgas Avenue 50 B • 8000 Århus C

5100 Odense C • Tlf.: 6313 8550 • Fax: 6313 8555

Tlf.: 3398 8550 • Fax: 3398 8555

Tlf.: 8730 8550 • Fax: 8730 8555

fifu@f-f.dk

fifu@f-f.dk

fifu@f-f.dk

Åbningstider

Åbningstider

Åbningstider

Mandag-fredag kl. 9-15

Mandag-fredag kl. 9-15

Mandag-fredag kl. 9-15


Faglige noter

Privat løntilskud – et stærkt tilbud

Er du på Bornholm den 15. juni 2012? FRIE Funktionærer deltager i Folkemødet. Har du lyst til en dialog med bestyrelsen eller til at deltage i Folkemødet, håber vi at se dig fredag den 15. juni 2012 i Cirkusteltet på Strandvejen i Allinge. Her kan vi fra kl. 8.30 til kl. 11.00 byde på brunch, pressemøde og paneldebat om “Den danske model” med tv-vært Clement Kjersgaard som ordstyrer.

> Læs mere om Folkemødet på www.folkemøde-bornholm.dk

Udsatte ledige har med virkning fra 05.03.12 ret til ansættelse i løntilskudsjob hos privat arbejdsgiver allerede fra 1. ledighedsdag. Det gælder for ledige, som: • er fyldt 50 år, eller • ikke har en almen eller erhvervsrettet uddannelse på gymnasialt eller højere niveau, eller • er enlig forsørger. Løntilskud i en privat virksomhed kan være din store chance for at få praktisk erfaring, nye kvalifikationer – og ikke mindst et nyt fast arbejde.

Bestyrelser

Kontakt jobcentret for yderligere information om dine muligheder.

Sammenslutningen af FRIE Funktionærers bestyrelse Randi Laursen (formand) Annie Træholt (næstformand) Eva Rehr Karin Fredskild Finn D. Aalestrup

Frie Funktionærers A-kasses hovedbestyrelse Randi Laursen (formand) Karin Fredskild (næstformand) Annie Træholt Birgitte Samuelsen Inge Wolffbrandt Junker

> Se også på www.f-f.dk under “Hvem er vi”

Adgang til FRIE Funktionærers mobilsite via Windows Mobile Har du en Windows Smartphone kan du nu også hente FRIE Funktionærers mobilsite ind på din telefon via Windows Marketplace på www.windowsphone.com

35


36 Det FRIE ord

>> Det FRIE ord ...

Hvad bliver betalingen? Den nuværende regering kom til magten med stor hjælp fra den traditionelle fagbevægelse, som brugte løs af medlemmernes penge på store millionkampagner. Af Jørgen G. Jørgensen, direktør

Når jeg er lidt bekymret for, hvad der kommer ud af de såkaldte trepartsforhandlinger, handler det selvfølgelig om frygt for, at regeringen skylder den traditionelle fagbevægelse en tak for støtten i valgkampen.

Hvem husker ikke fx “12 minutter”, “Skævt”, “Danske direktører siger skål og tak” og lignende kampagner, der ikke havde ret meget med medlemmernes konkrete interesser at gøre, men handlede om rene partipolitiske formål. I FRIE Funktionærer kunne vi ikke drømme om at bruge penge på den slags. Vi vil gerne have politisk indflydelse på den lovgivning, der har betydning for vores medlemmer uanset regeringsfarven. Alle og enhver kan i princippet gøre deres synspunkter gældende overfor politikere og embedsmænd, fx ved afgivelse af høringssvar i lovgivningsprocessen, ved at deltage i debatten gennem indlæg i aviserne og ved møder med politikerne. Har man råd, kan man også anvende annoncer, betale sig til avancerede analyser m.v. Alt sammen legitimt, hvis man åbent fortæller om, hvor pengene kommer fra og hvis interesser, man søger at fremme. Når jeg er lidt bekymret for, hvad der kommer ud af de såkaldte trepartsfor-

handlinger, der er ved at starte, mens disse linjer skrives, handler det selvfølgelig om frygt for, at regeringen skylder den traditionelle fagbevægelse en tak for støtten i valgkampen. Dertil kommer så, at trepartsforhandlingerne under alle omstændigheder er baseret på en helt igennem udemokratisk tankegang. Hvorfor skal der kun forhandles med de traditionelle fagforeninger, der er stødt faldende og kun repræsenterer en del af de danske lønmodtagere? Mange af disse er endda kun medlemmer, fordi de er mere eller mindre tvunget til det og slet ikke ønsker, at fagforeningerne på deres vegne skal forhandle om almene politiske spørgsmål. På de store og generelle spørgsmål er jeg dog ikke så bekymret for udfaldet af tre­­ partsforhandlingerne, for resultaterne vil jo under alle omstændigheder skulle gennem Folketinget. Og her må man på demokratisk vis bøje sig for flertallet, uanset om man er enig i beslutningerne eller ej. n


A-kasse

Nyuddannet? Sådan sikrer du din økonomi, når du slutter din uddannelse Ikke alle nyuddannede kan i disse krisetider regne med at have et job med det samme. Når elevlønnen og SU stopper, er et medlemskab af a-kassen et rigtig godt alternativ, indtil jobbet er hjemme. Dimittend – hvorfor det?

Melder du dig ind i a-kassen som nyuddannet (dimittend) giver medlemskabet dig ret til dagpenge allerede en måned efter uddannelsens afslutning. Den sats, som du vil få udbetalt dagpenge efter, er den såkaldte 82 %-sats på kr. 646 pr. dag i 5 dage om ugen. Det svarer til ca. kr. 14.000 om måneden som forsikret på fuld tid (før skat).

Indmeldelse – inden 14 dage

Senest 14 dage efter endt uddannelse skal du melde dig ind i a-kassen, hvis du ønsker at modtage dagpenge som nyuddannet. Det er meget vigtigt, at du overholder 14-dages fristen – og den gælder også, selvom du allerede er gratis elev-/studiemedlem i a-kassen. 14-dages fristen har betydning for, om du kan få dagpenge som nyuddannet. Overholder du ikke 14-dages fristen, kan du ikke få dagpenge som nyuddannet. Konsekvensen kan i værste fald være, at du skal have fuldtidsarbejde i et år, før du kan få dagpenge. Fristen gælder altid, når man skal meldes ind som nyuddannet. Altid vil sige uanset, om du tidligere har meldt dig ind som studerende eller lønmodtager.

Læs mere om medlemskab og dagpengeregler for nyuddannede på www.f-f.dk

37


38

A-kasse

Midlertidig forlĂŚngelse af

dagpenge

perioden


A-kasse

39

Opbruger du din dagpengeret i 2. halvår af 2012, har du mulighed for op til yderligere 26 uger med dagpenge.

Af Vivi B. Arnoldus, forsikringschef • Illustration: Lilian Brøgger

Folketinget har den 22. marts 2012 vedtaget en midlertidig forlængelse af dagpengeperioden med op til 26 uger. Loven er en udmøntning af regeringsgrundlaget og finanslovsaftalen med Enhedslisten og skal forhindre, at en masse mennesker pludselig står uden indkomst, efter dagpengeperioden er sat ned til to år samtidig med, at krisen har gjort det svært at finde nyt job.

Derfor er det ikke alle med ledighed fra før 1. juli 2010, som har mulighed for at få bevilget 26 ugers forlænget dagpengeret.

To grupper af ledige får glæde af loven, hvis de ikke får arbejde:

> Hvad får det af betydning for dig? Du vil få – eller har måske allerede fået – brev fra a-kassen, hvis du er ledig, og det umiddelbart ser ud til, at din dagpengeret bliver opbrugt i 2. halvår af 2012 (uge 26-52). I brevet fortæller vi, om du har mulighed for at få forlængelse efter de nye regler. Du får oplyst både den ordinære dato for udløb af dagpengeretten og det antal uger, der er mulighed for at få forlænget dagpengeretten med. Den ordinære udløbsdato kan ændre sig undervejs – fx på grund af arbejde, barselsdagpenge, sygedagpenge ud over 6 uger eller andre forhold, hvor der kommer uger, hvor der ikke bruges af dagpengeretten. Derfor er det først lige når dagpengeretten er opbrugt, at der kan tages endelig stilling til, om der kan ske forlængelse. Forudsætningen for en forlængelse er, at den ordinære dagpengeret når at udløbe senest i uge 52/12.

• Den ene gruppe er dem, der allerede var ledige før 1. juli 2010, da forkortelsen af dagpengeperioden fra fire til to år trådte i kraft. De bevarede dengang deres fire års dagpengeret – dog højst to år fra juli 2010. • Den anden gruppe er ledige, der blev ledige i 2. halvår 2010. For begge grupper er der mulighed for en forlængelse, hvis de opbruger deres dagpengeret i 2. halvår 2012. En række ledige, som ellers ville miste dagpengeretten i løbet af 2. halvår 2012, får glæde af forlængelsen, hvis de ikke kommer i arbejde. Det er dog ikke alle, der kan få en forlængelse fordi: > Hvis du blev ledig før den 1. juli 2010, og opbruger din dagpengeret i løbet af 2. halvår 2012, får du mulighed for at få forlænget din dagpengeperiode med yderligere 26 uger. Dog kan din dagpengeperiode aldrig overstige sammenlagt 4 år (208 uger). Forlængelsen afhænger således af, hvor meget der tidligere er brugt af dagpengeretten.

> Hvis du blev ledig fra den 1. juli 2010 og du begyndte din dagpengeperiode i 2. halvår 2010 og bruger de 104 uger i løbet af 2. halvår 2012, får du forlænget din dagpengeperiode med yderligere 26 uger.

Eksempler: • Michael fik afkortet sin dagpengeret den 1. juli 2010. Forud for afkortningen fik han dagpenge i 1 år. Dagpengeretten blev afkortet til 2 år fra 1. juli 2010. Ved uafbrudt ledighed stod Michael til at miste dagpengeretten fra juli 2012. Forlængelsen betyder, at Michaels dagpengeret – ved fortsat ledighed – tidligst udløber januar 2013. • Lise fik afkortet sin dagpengeret den 1. juli 2010. Forud for afkortningen havde hun fået dagpenge i 1 år og 9 måneder. Dagpengeretten blev afkortet til 2 år fra 1. juli 2010. Ved uafbrudt ledighed stod Lise til at miste dagpengeretten fra juli 2012. Forlængelsen betyder, at Lise kan få 13 ugers ekstra dagpengeret. Grunden til at Lise kun kan få 13 og ikke 26 ekstra uger er, at hun samlet set ikke må få udbetalt dagpenge i mere end 4 år. • Lone blev ledig den 1. oktober 2010 og fik efter de nye dagpengeregler ret til 2 års dagpenge. Ved uafbrudt ledighed stod Lone til at miste dagpengeretten fra oktober 2012. Forlængelsen betyder, at Lones dagpengeret – ved fortsat ledighed – tidligst udløber fra april 2013. n

Forudsætningen for en forlængelse er, at den ordinære dagpengeret når at udløbe senest i uge 52/12. Vivi B. Arnoldus


40 Hjernebrud

Dyrk hjernegymnastik og vind SuperGavekort OPLÆRE I ET NYT FAG

MIDDAGSSTYGGE KLOVDYR RETTER

BOPÆL

LUFTART

DÆKKE

RUSSISK JA

EFTER H

HARPUN

KINESISK ARBEJDER

GRUNDSTOF

RETSBYGNING

INFINITIVMÆRKE

Vind

Super Gavekort MUSIKINSTRUMENT

HOSPITALSRUM

MIK OG -? 1

SKUESPIL

ASKET DECILITER

HOVEDSTAD I LETLAND UKLARE

KANEFØRE

AM. SANGER

2

BINDEVÆV

NUL

OPHEDET EUROPA- 3 VEJ PASSENDE

BEHOLDEREN NØDVENDIGHED DRENGENAVN

ILT

HJEMBRINGER

4

ANKERPLADS FORTÆLLING

PAPRIKA -?

-? LUKØJE

OPGIVE ÅNDEN

VANDET 6

VENTET MED

MUSICEREN

LYDORD

INDFALD

AFSLUTNING

TRÆERNE

JEG

FROTTERET

JAPANSK KRIGER

5

BLIVER GRØN DATAUDSTYR

-? GAD

AFRIKANSK LAND

SYV DAGE INDTAGELSE

MISHAGSYTRING

LIGESÅ

TRÆSORT

MIDT I STUEN

KAST

TVIVLSOMT

FORVANDLET

ENGELSK BY

GODS

GØRE BOD

DEN FØRSTE KVINDE

MØNTEN

JYSK SØ

AFKOM

IKKE OS

MÆNGDE

7

HONNINGSAMLEREN BÆST EFTER M ARTIKEL

8

DRIK

TRONE JUDODRAGT

KAN KATEGORIEN THAILAND

KVARTS KALIUM 10

PLANTERNE

!d NindYT sen

løsningen elektronisk

SIND

FORTÆREDE -? MALMROS

9

SMERTERNE

Send ind og VIND Send løsningen på krydsordet elektronisk til hjernebrud@f-f.dk og vind SuperGavekort Vær med i lodtrækningen om: 1. præmie: 1 stk. SuperGavekort på 500 kroner 2. præmie: 1 stk. SuperGavekort på 300 kroner 3. præmie: 1 stk. SuperGavekort på 200 kroner Vinderne offentliggøres på www.f-f.dk. Indsendes inden den 20. juli 2012


A-kasse

Ledige på vej i job slipper for

personlige samtaler og aktivering Siden oktober 2011 har forsøgsordningen “Mindre intensiv indsats for visse persongrupper” fungeret. Af Vivi B. Arnoldus, forsikringschef

Formålet med forsøget er at fjerne overflødige krav om fremmøde til samtaler og aktivering for ledige, hvor der er mindre end 6 uger til de går i ordinær beskæftigelse, på barsel, efterløn eller pension. Samtalerne kan i stedet ske telefonisk, digitalt eller ved brev. Ved udgangen af december måned er ordningen evalueret, og den viser, at jobcentrene har fritaget 6.634 personer efter forsøgsordningen med en mindre intensiv indsats. Evalueringen viser, at alle jobcentrene er opmærksomme på at gøre brug af fritagelsesmulighederne for en mindre intensiv indsats, og derfor har beskæftigelsesministeren be­­­­sluttet at fremsætte lovforslag til folketinget om at gøre ordningen permanent fra den 1. juni 2012. n

Hvem kan fritages for møder? Fritagelsen gælder for dig, hvis du inden for de næste 6 uger skal: • påbegynde job • på barsel • på efterløn eller folkepension Muligheden er der også, hvis du hjemsendes fra jobbet på grund af vejrlig eller materiale­mangel. Du skal dog fortsat være jobsøgende, men tilpasse din jobsøgning, så du kun søger relevante job, som fx korte vikariater og afløserjob. Det er alene Jobcentret, der afgør om du er omfattet af reglerne. Og de giver a-kassen besked, om du er omfattet af mindre intensiv indsats. Er du i gang med en aktivering, som du ønsker at stoppe på grund af reglen om mindre intensiv indsats, skal du kontakte dit jobcenter, inden du stopper. Jobcentret kan dog beslutte, at du fortsat skal møde personligt og deltage i aktive tilbud, hvis de mener, at der er en god grund til det.

41


42 FLEX Lønsikring

Har du tjek på

din Lønsikring? Det er efterhånden lige så almindeligt at have en lønsikring, som alle andre former for private forsikringsydelser (hus, bil, ulykke osv.) Af Ulrik Karlsen, afdelingsleder

i Har vi din rigtige adresse, telefonnummer & e-mail? Gå ind på www.f-f.dk under Mine Sider og se om dine oplysninger er opdateret.

Opsagt/ledig? – fortæl os hvornår du holder ferie Feriesæsonen nærmer sig. Derfor anbefaler vi, at du giver os besked på flexlonsikring@f-f.dk, når du kender til dine ferieplaner, så vi kan sikre dig en korrekt udbetaling. Vi ønsker dig en god sommer.

Er a-kassens dagpenge nok for dig? Har du ikke nået at tegne lønsikring, kan du se hvad det koster på www.flexlonsikring.dk Du kan også ringe på 6313 8650, så sidder vi klar til at hjælpe dig.

Har du den korrekte dækning i din lønsikring? Har du i dag en lønsikring, anbefaler vi, at du tager et tjek på, om du fortsat har den rigtige dækning. Send en mail til flexlonsikring@f-f.dk – oplys dit cpr.nr. eller medlemsnummer og din bruttoløn, så giver vi dig et lønsikringstjek.

Opsagt – hvad så? Skulle du modtage en opsigelse, skal du inden for de første 5 hverdage give os besked om dette. Det kan du gøre ved at klikke dig ind på www.flexlonsikring.dk eller på e-mail til flexlonsikring@f-f.dk. Det er vigtigt, du overholder denne frist. Ellers kan det betyde, at din lønsikring udskydes.

– og HUSK, vi hjælper dig samtidig godt videre mod dit nye job.


FLEX Lønsikring

43

Fra konkurs til ny stilling med JobHR Torsdag den 11. august 2011 skete der det, der bare ikke må ske. Jeg modtog en opsigelse fra min arbejdsgiver. Det samme gjorde 169 andre kolleger. Tre måneder senere gik virksomheden konkurs. Af Harris Brandt, Salgschef, Lønforsikret i FF Forsikring Harris Brandt skulle som 50-årig pludselig måles med langt yngre kandidater.

Verden gik i stå. Hvad nu? Der var jo masser af andre ledige. Krisen var på sit højeste. Og som fynbo boede jeg bestemt heller ikke det bedste sted i forhold til en ny stilling som salgschef. To måneder efter fyringen fyldte jeg i øvrigt 50 år og skulle pludselig til at måles med langt yngre kandidater. Det føltes opad bakke og i strid modvind. - Heldigvis fik jeg ikke lov til at blive i min ynkelige tilstand af selvmedlidenhed ret længe. Der gik præcis 9 dage fra opsigelsen til JobHR kærligt men bestemt tog fat i mig. Jeg blev indkaldt til jobsøgningskursus og herefter en personlig samtale. Åh nej, tænkte jeg. “Skal jeg nu til at sidde i rundkreds med 15 andre ledige og med en staveplade lære at skrive en ansøgning?” - Mine værste fordomme kom virkelig op til overfladen. - Jeg blev temmelig overrasket over kva­liteten af jobsøgningskurset og måtte hurtigt sande, at jeg ikke var så professionel til at søge job, som jeg selv bildte mig ind. Jeg fik lært nogle tricks og teknikker, som jeg i dag er meget taknemmelig for, og som jeg straks gjorde brug af.

- Især de efterfølgende personlige sam­­ taler med Lene Wiingreen fra JobHR var værdifulde. Jeg blev lyttet til, og jeg blev guidet og coachet til en forståelse af, hvilken retning jeg skulle gå, og hvor jeg skulle arbejde med mig selv som person. Det var godt. Det gjorde “ondt”, men det var nødvendigt. - Hele forløbet gik op i en højere enhed, da jeg 1. januar 2012 startede som salgschef i en større onlinevirksomhed. Samarbejdet med JobHR har været så godt og professionelt, at jeg allerede i januar tog kontakt til Lene Wiingreen og bad hende hjælpe med at finde nogle egnede kandidater til job som kørende konsulenter. Jeg skulle nemlig ansætte 7-8 nye medarbejdere. Få dage efter modtog jeg 14 CV´er. Alle sammen på ledige, der var screenet af JobHR på forhånd, så deres kompetencer matchede de krav, jeg havde til medarbejderne. Dette samarbejde har jeg bestemt tænkt mig at fortsætte. - Historien startede med en konkurs. Nu er jeg hjulpet videre af JobHR, som pludselig er blevet en meget vigtig partner for mig i min nye virksomhed. n

i JobHR i FRIE Funktionærer FRIE Funktionærer ejer FF Forsikring, som tilbyder medlemmerne to former for lønsikring. Enten som et alternativ til a-kassen eller som et supplement. Har du tegnet lønsikring, står JobHR til rådighed med sparring og et individuelt tilpasset jobsøgningsforløb med det formål at hjælpe dig tilbage på arbejdsmarkedet hurtigst muligt, hvis du bliver opsagt. Læs mere på www.flexlonsikring.dk


44 Juridisk

Sagen lå konstant

i baghovedet Det tog tre år, før Bente Mark kunne sætte punktum i en sej kamp mod sin tidligere arbejdsgiver.

Af Mette Mørk • Foto: Bo Nymann

Der var over 200.000 kroner på spil. Men for Bente Mark handlede retssagen mod hendes tidligere arbejdsgiver om andet og mere end pengene. - Det handlede mere om retfærdighed, og om at få rettens ord for, at jeg ikke havde gjort noget galt. For jeg har brugt utrolig mange kræfter på at tænke: Kan jeg have gjort noget forkert? - Har jeg lavet fejl?, siger Bente Mark. Derfor holdt hun også ud i de tre år, det tog at få ret i, at arbejdsgiveren ikke bare kunne holde op med at udbetale løn uden først at opsige hende. - Men det har været en sej omgang. Indimellem har jeg haft lyst til at smide det hele og sige: Drop det. Jeg orker ikke. Heldigvis har jeg fået fantastisk opbakning fra både familie, venner og fagforeningen. Ellers havde jeg heller ikke holdt ud, men smidt håndklædet i ringen, siger hun. Hun er uddannet bogholder, ramt af scle­ rose og arbejder i fleksjob. Da hun fik sådan et 16 timer ugentligt i et forretning,

Det har været en sej kamp for Bente, hvor hun indimellem har haft lyst til at droppe det hele.


Juridisk

45

Jeg fulgte juristernes råd om at anlægge en sag for at få min løn. Bente Mark

Bente kan nu se tilbage på 3 år, der har handlet om at få retfærdighed.

der sælger golfudstyr og cykler, var hun glad. Der var en del oprydning i bogholderiet, hun fik sat tingene i system, og trivedes i lang tid fint med at være i den familieejede virksomhed. Men langsomt blev arbejdsklimaet hårdere. Som da ejeren flere gange overfusede hende, da hun bad om at få lukket en dør, hvor det trak koldt ind. Eller at han blandede sig højlydt, når hun havde telefonsamtaler med kunder. Eller når han konsekvent mente, at der gjaldt andre regler og systemer for ham og hans ægtefælle, end for alle andre. - Jeg følte virkelig, at jeg blev behandlet som et tyende. Og en dag sidst i januar kunne jeg ganske enkelt ikke mere og sygemeldte mig. Mine omgivelser havde set det før mig, for jeg havde jo være sur, træt og uomgængelig i lang tid, fordi arbejdet og ikke mindst stemningen på arbejdspladsen drænede mig. Ejeren stoppede med at betale løn til hende, fra den dag hun sygemeldte sig. Bente Mark kontaktede FRIE Funktionærer og hå-

bede på, at man kunne finde en mindelig løsning, så hun måske kunne vende tilbage på jobbet. - Men det stod ret hurtigt klart, at det ikke var en mulighed. Så jeg fulgte rådet fra fagforeningens jurister om at lægge sag an for at få min løn. I det hele taget lyttede jeg meget til juristerne, for jeg anede slet ikke, hvordan jeg skulle gribe det hele an.

mig for ikke at være nervøs for, hvad jeg skulle sige. Jeg sagde til mig selv, at sandheden kan man altid huske, siger hun. I byretten vandt Bente Mark og FRIE Funktionærer, men i allersidste øjeblik valgte hendes tidligere arbejdsgiver at anke dommen. - Jeg synes, det var sejt, hvis vi skulle i retten igen, men jeg vidste, at han var typen, der ikke ville give op.

Bente Mark kom til at vente længe på en afklaring. Først trak hendes tidligere arbejdsgiver tiden ud ved fx at sende papirer sent og aflyse planlagte retsmøder. - Jeg prøvede at lade være med at tænke på sagen og læste fx først alle sagens akter igennem dagen før retsmødet. Men alligevel lå den jo konstant i baghovedet og fyldte rigtig meget. Da de endelig mødtes i retssalen, måtte Bente Mark lægge ører til lidt af hvert. - Både han og hans kone var ret grove i munden, og det var ikke rart at høre på. Jeg kiggede ikke på dem én eneste gang i løbet af retssagen, men havde besluttet

Sagen kom nu aldrig til landsretten. Efter endnu nogle måneders tovtrækkeri, hvor blandt andet arbejdsgiverens advokat trak sig, endte byrettens dom med at stå ved magt. - Det var en kolossal lettelse, da sagen endelig fandt sin afslutning. Dels var det selvfølgelig rart at få pengene, men det vigtigste er, at jeg nu har rettens ord for, at det ikke var mig, der gjorde noget forkert, siger Bente Mark. Om hun ville gøre det igen? - Selvom pengene ikke er det vigtigste, ville jeg nok ikke orke det, hvis det kun handlede om 5.000 kr. Det er alt for hårdt.


46 Juridisk Det er hårdt at gennemgå en langvarig retssag. I det omfang, det er muligt, og hvis der kan indgås en aftale, som er rimelig for medlemmet, prøver FRIE Funktionærer at opnå forlig i sager mod arbejdsgiverne, fortæller advokat Rune Henneberg fra juridisk afdeling. Af Mette Mørk • Foto: Bo Nymann

En retssag er ikke altid forløsende “Havde jeg vidst, at det var sådan at køre en retssag, så havde jeg nok ikke gjort det.” Det er ikke sjældent, at advokat Rune Henneberg oplever den reaktion, når et medlem er midt i en retssag mod sin tidligere arbejdsgiver. For det er både sejt og langvarigt, når en sag er nået så langt, at kun domstolene kan afgøre den. - Derfor prøver vi altid at indgå et forlig i det omfang, det kan lade sig gøre for at stille medlemmet bedst muligt. Ved et forlig har du pengene med det samme. Skal du igennem en retssag, tager det noget længere tid, siger Rune Henneberg. Først kan det tage mindst et år at få sagen gennem byretten. Bliver den anket, tager det ofte fra et halvt til et helt år mere at få den gennem landsretten.

- I al den tid hænger sagen som et sværd over hovedet på medlemmet – som jo også kan risikere, at vi taber sagen, siger Rune Henneberg. Nogle gange, som i tilfældet med Bente Mark, er forlig udelukket, og retsmaskineriet går i gang. Og her er tiden ikke den eneste faktor, der kan gøre det svært at håndtere. - I en retssag skærper parterne tonen. Så i en sag om uretmæssig fyring vil den tidligere arbejdsgiver typisk bruge mange kræfter på at tegne et billede af en elendig arbejdskraft. Ofte ved simpelthen at lyve. Der bliver løjet helt utrolig meget i den slags sager, siger han.

For Bente Mark handlede sagen i høj grad om at få ret og oprejsning. Og sådan er det i langt de fleste tilfælde, når medlemmer vælger at FRIE Funktionærer skal føre sagen, siger Rune Henneberg. - Når man ender med at skulle ud i en retssag, er der typisk et forløb forud, som vores medlem har oplevet meget krænkende. Derfor er drivkraften ofte at opnå retfærdighed. Man skal blot være opmærksom på, at selvom man vinder en retssag og har dommerens ord for, at arbejdsgiveren har opført sig forkert, er det ikke sikkert, at arbejdsgiveren af den grund fortryder eller indrømmer, at han handlede forkert. n


FERIE & FRITID

Danland og DanCenter Som medlem af FRIE Funktionærer får du 10 % rabat hos Danland og DanCenter. Danland

Danland tilbyder alt lige fra ferie i familieklasse til luksus, subtropisk badeland eller pool – miniferie eller ugeophold. Se film om ferie med Danland. Scan koden med din smartphone. Se flere informationer på www.danland.dk

DanCenter – Verdens bedste ferier i Danmark

• Med DanCenter får du hele Danmark inden for rækkevidde. • Vælg mellem tusindvis af dejlige sommerhuse. • Alt fra hyggelige traditionelle sommerhuse til luksushuse med spa og pool. • Miniferie: bestil helt ned til 3 dages ophold i udvalgte perioder.

Læs mere

Du kan læse mere om DanCenter på www.dancenter.dk

Bestil ophold

Bestilling skal ske telefonisk til DanCenter på tlf. 7013 1616 hverdage fra kl. 9.00 - 17.00. Husk at oplyse dit medlemsnummer og retten til 10 % rabat ved bestilling, da rabatten ikke kan gives efterfølgende.

*medlemmer af den faglige organisation, Sammenslutningen af FRIE Funktionærer, får 10 % rabat

Bestil din feriebolig hos FRIE Funktionærer Klik ind på www.f-f.dk og book din feriebolig online. Er du medlem af den faglige organisation, Sammen­slut– ningen af FRIE Funktionærer, får du gode rabatter, når du bestiller en feriebolig på vores hjemmeside. Nyd ferien i dejlige rammer i Skagen eller hold ferie i Fyns mindste købstad Bogense, hvor du her har mulighed for at bo i moderne ferielejligheder. Er du til landlig idyl, tilbydes to dejlige sommerhuse på Langeland i det smukke Sydfynske Øhav. Har du ikke mulighed for at booke online, er du naturligvis altid velkommen til at kontakte ferie-/fritidsafdelingen. Send en e-mail til ferie@f-f.dk eller ring til Diana Ravn på tlf.: 6313 8611 – alle hverdage kl. 09.00-15.00.

Hold dig orienteret om de nyeste tilbud på hjemme­siden. Klik ind på www.f-f.dk


Viden · Indsigt · Overblik

U NDER VISNIN GEN F O R EG Å R PÅ DA N SK

Mini MBA – ledelsesudvikling på højeste niveau Uddannelsen gennemføres i tæt samarbejde med kræfter fra de længerevarende videregående uddannelser, MBA samt landets kendte rådgivningshuse. Kursusdagene foregår både på Marriott i København og Radisson Blu Scandinavia i Århus MINI MBA’EN Giver dig et massivt forretningsmæssigt løft, så du når dine mål og resultater. Et anerkendt læringsforløb, som på samme tid udfordrer og støtter dig i din udvikling som leder. Mini MBA’en er baseret på e-learning, men kombineres med forelæsninger/kursusdage efter hvert gennemført modul samt en afsluttende eksamen. Uddannelsen er for dig, der ønsker større indsigt i de væsentligste managementområder – herunder strategi, organisering, kommunikation og markedsforståelse.

OPSTART København: Januar / marts / maj / august / oktober Århus: Januar / marts / maj / august / oktober Læs mere på www.minimba.dk DELTAGERGEBYR Normalpris kr. 35.000,- ex. moms. 10.000 i rabat ved reference til denne annonce.

UDDANNELSENS SEKS MODULER ER PÅ MBA-NIVEAU OG INDEHOLDER FØLGENDE: Modul 1: Personaleledelse & psykologi Modul 2: Forandringsledelse Modul 3: Forretningsudvikling og strategi Modul 4: Værdiskabende ledelse Modul 5: Resultatorienteret ledelse Modul 6: Udviklende ledelse

TILMELDING TIL KURSER Via web:

www.probana.com

Telefon:

45 76 58 58

Fax:

45 76 71 71

Email:

probana@probana.com

Amaliegade 6, 1256 København K www.probana.com Scan QR-koden med din smartphone og tilmeld dig online i dag.

FRIE nr. 2/2012  

Magasinet om dit individuelle arbejdsliv