4 minute read

FRIA FÖRETAGARE

VINIPORTÖR ANN BURGAZ Med näsa för livets goda

Advertisement

Nytt samarbete ger tryggare och enklare företagsförsäkring

Ann Burgaz arbetar med sin passion och visslar i duschen varje morgon.

ANN BURGAZ LÄMNADE SYSTEMBOLAGET FÖR ATT STARTA EGET

Ann Burgaz blev Sveriges första kvinnliga diplomerade sommelier på 80-talet och efter många år som inköpschef på Systembolaget startade hon eget. Som vinimportör handlar hon helst med familjeföretag. ”Jag vill att ägarna ska ha en aktiv roll i verksamheten. Jag har själv ett engagemang och vill möta detsamma.”

Ann Burgaz är tillbaka på kontoret i Stockholm, nyligen hemkommen från Champagne och Bourgogne. Hon är VD och partner i The Wineagency, fortfarande aktiv i alla led, hon har ansvar för en del av producenterna och besöker ofta vingårdarna hon handlar med.

– Som chef har jag inte tid eller lust att peta i alla detaljer, jag tror på frihet under ansvar och litar på att mina medarbetare tar egna initiativ. Men jag är drivande och engagerad, säger hon.

ANN BURGAZ KARRIÄR i vinbranschen började genom ett extraknäck. Under studietiden jobbade hon på Grappe d’Or i Gamla stan. Restaurangen finns inte längre kvar, men banade väg för väl avvägda viner till fransk mat i Sverige. Krögare var Gunnar Forssell, som redan då hade ett genuint intresse.

Det var i slutet av 70-talet, och vinkulturen hade vid det laget inte riktigt nått Sverige. Yrket sommelier existerade inte, men Ann blev snart restaurangens vinvärdinna, som var den tidens motsvarighet.

– Jag är uppvuxen i en vinintresserad familj, vi reste mycket i Frankrike och vin var ett naturligt inslag även när jag var ung.

Via arbetet lärde hon sig mer, och insåg snart att detta var vad hon skulle arbeta med.

HON VALDE ATT utbilda sig, och blev 1984 landets första kvinnliga sommelier. Därefter arbetade hon dels som affärsområdeschef på Arvid Nordquist Vinhandel och dels på Systembolaget

”Som chef har jag inte tid eller lust att peta i alla detaljer, jag tror på frihet under ansvar och litar på att mina medarbetare tar egna initiativ”

i olika omgångar, senast som inköpsdirektör. Det var inte förrän 2007 som Ann Burgaz slutligen bestämde sig för att starta eget. Valet var inte självklart.

– Jag trivdes bra som anställd. Jag hade varit på stora företag och haft mycket personalansvar, så det var något helt nytt att bli egenföretagare. Men hade jag vetat hur bra det skulle bli så kanske jag tagit steget tidigare, säger hon. något och har ett driv och en vilja. Det hade kanske inte fungerat samtidigt som jag hade yngre barn.

Ann Burgaz poängterar att det inte finns någon anledning att tveka när man väl är redo. –Min devis är att det aldrig är för sent.

THE WINEAGENCY INGÅR tillsammans med fyra andra vinimportörer i Vingruppen i Norden AB, ett holdingbolag som håller i logistik, ekonomi och administration åt sina vinimportörer. Ann Burgaz är alltså partner i The Wineagency, och har sex anställda. Samtliga kvinnor. –Det är inget medvetet val, utan det är personer som har kompetensen, vilket är väldigt roligt med tanke på hur det ser ut i resten av världen. Sverige har många vinkunniga kvinnor, fler än i andra länder, där framför allt spritbranschen är mansdominerad

SAMTIDIGT ÅNGRAR HON inget. Under den första delen av sin karriär hade hon ett händelserikt privatliv. Hon gifte sig, fick barn och skiljde sig. –Nu är jag snarare gift med företaget. Som egenföretagare måste man vara beredd att jobba hårt. Man tror på

ANN BURGAZ HAR vissa principer hon inte gärna frångår. Dels handlar det om vilka producenter hon köper av. Hon säger att hon helst arbetar med familjeföretag. –Men det handlar egentligen inte om familjen, utan att det ska finnas ett engagemang som inte alltid finns i stora organisationer eller börsnoterade bolag. Dessutom köper hon bara in viner hon skulle vilja ställa på bordet och dricka

själv. De ska också ha en historia, en bakgrund och inte enbart vara producerade för den svenska marknaden. –Det är roligare med viner som finns även på andra marknader.

Ann Burgaz tycker överhuvudtaget att arbetet är roligt. –Jag visslar i duschen varje morgon. Jag är privilegierad som arbetar med min passion. JUST NU ARBETAR hon och branschen hårt med att tillhandahålla hållbara viner. Dels av miljömässiga skäl, förstås, men också för att det finns en efterfrågan. –Det finns ett ökat intresse. Systembolaget drev aktivt frågan om ekologiska viner fram till 2014 då konsumenterna själva började efterfråga ekologiskt i allt större utsträckning. Idag är ungefär 25 procent av vinerna som säljs där ekologiska, vilket är stort jämfört med många andra marknader i världen. Nu gäller det att hitta en definition på vad som är hållbar vinproduktion, för ännu har olika länder och producenter olika definitioner. KORT OM The Wineagency AB Omsättning: 388 Mkr (2018) Resultat: 14,7 Mkr (2018) Säte: Stockholm ”Jag visslar i duschen varje morgon. Jag är privilegierad som arbetar med min passion”

SJÄLV DRICKER ANN Burgaz gärna ett glas champagne. –Det tror jag att jag unnar mig oftare än andra. Eller, jag vet att jag gör det. Jag ser ofta till att skapa tillfället för ett glas champagne istället för att vänta på rätt tillfälle.

TEXT: MIA SANDBLOM FOTO: PRESS

SEX VIKTIGA ÅR

1958 Ann Burgaz föds och växer upp i en familj med ett gediget vinintresse.

1984 Hon blir Sveriges första kvinnliga diplomerade sommelier efter att ha genomgått landets första sommelierutbildning.

80/90 Ann Burgaz arbetar med inköp åt Systembolaget och Arvid Nordquist.

2001 Blir inköpschef på Systembolaget, men väljer så småningom att bli egenföretagare.

2007 Ann Burgaz och hennes affärspartner grundar The Wineagency.

2020 The Wineagency har idag sju medarbetare, men i holdingbolaget Vingruppen arbetar cirka 20 personer.

FRIA FÖRETAGARE