Page 20

[FF TIPSAR]

BOKTIPSET

Wim Grooten är forskare vid Karolinska Institutet. Foto: Privat

Det agila företaget: fiskstim eller supertankers i en dynamisk värld? AV LENNART FRANCKE & GÖRAN NILSSON

Agility handlar om förmågan att snabbt anpassa sig till förändring, ordet agil betyder lättrörlig. Inom systemutveckling är ett agilt arbetssätt synonymt med att anpassa sig framför att följa en plan och att jobba med kundsamarbete framför kontraktsförhandling. Numera har begreppet och metoden spridit sig till hela företag och verksamheter. De företag som blir vinnare i framtiden är de som snabbt kan anpassa sig. Samtidigt finns det många som istället bygger upp stela styrsystem och byråkratiska processer. De företagen förvandlas till supertankers som är svårstoppade men också svåra att ändra kurs på. Här finns det många lärdomar även för mindre företag.

Gräv guld i dina egna kanaler AV CHRISTER PETTERSSON

Boken vänder sig till dig som har en webbplats eller en nätbutik och är fylld med praktiska råd kring hur du kan lyfta din försäljning i dina egna kanaler. Författaren lär ut begrepp och handgrepp inom SEO (sökmotoroptimering), content marketing, inbound marketing, e-postmarknadsföring, growth hacking, sociala kanaler – och mycket mer. Att lyckas med försäljning i en webshop eller att driva försäljning av produkter eller tjänster via hemsidan handlar om långsiktigt arbete. Ofta är det enkla saker och knep som ger stor effekt över tid.

The big short AV MICHAEL LEWIS

Den stora finanskraschen i USA 2008 fick effekter i hela världen. Historien bakom är så osannolik att man har svårt att tro att det faktiskt har hänt. Michael Lewis nystar upp de bisarra marknader där det längst in döljer sig bolån till hushåll som inte kunde betala sina skulder. De som borde ha varnat och satt stopp tidigare gjorde ingenting. Kanske paralyserade av rädsla, kanske förstod de inte vad de egentligen sysslade med. Michael Lewis har skrivit flera dokumentärer som bland annat granskar finans- och aktiemarknadens baksidor. Den givna frågan efter att ha läst boken (eller sett filmen som också rekommenderas) är förstås – hur står det till på den svenska finansmarknaden bakom kulisserna?

20

Sitter du stilla på jobbet? Sluta omedelbart med det – forskare menar att det är bättre sitta aktivt Det finns flera metoder och tekniska hjälpmedel för att minska riskerna med för mycket stillasittande. Men nya rön visar på att det är minst lika viktigt att skapa naturliga avbrott. TEXT: PETER FREDRIKSSON

WIM GROOTEN är forskare på Karolinska Institutet och han menar att det kanske vanligaste felet de flesta gör är att man helt enkelt gjort arbetsplatsen lite för bekväm. – Visst är det skönt att ha allt inom räckhåll på skrivbordet, men för vårt välbefinnande är det betydligt bättre att ha pärmarna på andra sidan rummet, skrivaren långt ute i korridoren och kaffekokaren i köket. På så sätt skapar man flera avbrott i sittandet, säger han och tillägger att ett annat vanligt fel kan vara att man ställer in stolen och bordet en gång och sedan aldrig ändrar den.

BETYDLIGT BÄTTRE är det att skapa ständig variation genom att höja, sänka eller varför inte tippa sitsen regelbundet. Om man vill sitta ska man se till att man gör det med en öppen höftvinkel, där vinkeln mellan bålen och låren är mer än 90 grader och att ha fötterna stadigt på golvet eller på stolsbenen. – Försök att sitta på sittbensknölarna och inte på låren, det kan avlasta ryggen. Ibland är det så att stolens armstöd hindrar att man kommer nära tangentbordet. Ha hellre underarmarna på skrivbordet än på armstödet för att få bästa avlastning, säger han och poängterar att det absolut viktigaste är att se till att man varierar ställningen.

Hjälp för aktivt sittande >> Dynamiska stolar >> Instabila stolar >> Pilatesbollar >> Stolar utan ryggstöd

Profile for Fria Företagare

Fria Företagare nr 2 2017  

Fria Företagare nr 2 2017  

Advertisement