Page 1

fresca magazin


Amikor gondolkodás nélkül mezítláb járkálhatunk, amikor jó a röpke pamut találkozása a meleg szellővel a testeden, amikor többször isszuk jegesen a kávét, amikor más szögben és más intenzitással tűz a nap hajtincsre, könyvlapra, kézre. Amikor harsányabb a vircsaft az utcákon, amikor spriccelni szereted a tó vizét fel és a szódáét le a magas poharakba, amikor gyűlöletes dolog a tömött villamos... akkor itt van, újra itt van a nyár.

2


3


Fresca csapat aDorján Éva jelenleg enterior

stylistként dolgozik különböző síkmédiáknál. A MOME-n végzett, textiltervező iparművészként. Megrendelésre tervez és készít egyedi lakástextileket - Dorjan név alatt - melyeket színben és megjelenésben kézi szitanyomással tud igazítani a kívánalmakhoz. Két gyermek édesanyja.

Szép Éva

rajong a filmekért. Járt a MOME animáció szakára, végül mégis a lakásdekorációnál és a textileknél kötött ki. Evuska márkanéven tervez egyedi filcpárnákat, és kisszériás szitanyomott darabokat, melyeken saját grafikáit láthatjuk. Filcből és gyapjúból kölönféle robotokat készít, valamint kézzel festett juharfa ékszereket. E mellett enterior design anyagokban asszisztenskedik.

Miklya éva táskák tervezésével és

kivitelezésével foglalkozott éveken át, de 2014 év elején váltott és létrehozta a Cocoon Undies-t, ami egy régi álom megvalósulása. A Cocoon Undies márkanév alatt egyedi fehérneműk tervezésével és kivitelezésével foglalkozik. Fontosnak tartja, hogy egy termék szépen legyen tálalva, így nagy hangsúlyt fektet az igényes csomagolásra és webes megjelenésre.

4


Tartalom dekor......................................................06 Interjú...............................................30 vendég................................................42 Szívünk csücske..............48 Divat........................................................66 zoom.....................................................70 gasztro...........................................84 zoom.................................................110 Valahol......................................120

5


Frescadekor

... áció ! ! ! Lenvászon, bádog, fa, üveg... Mint egy natúr smink, úgy szépítik az enteriőrt. Használatuk időtlenné alakítja a tereket. Kényelmes, praktikus, letisztult egyszerűségük pedig otthont teremt a lakásból. Összeállította: Adorján Éva

x 6


x 7


Összeállította: Adorján Éva

6 8


7 9


10


fresca

blog

11


12


13


12


13


17


18


fresca

blog

x


20


21


22


23


24


26


27


Az itt látható összes terméket a Ribiszke Lakberendezésből szerezhetitek be. www.ribiszke.hu 28


29


Frescainterjú

Nagy öröm számunkra, hogy következő interjúnkban bemutathatjuk Nektek a Pataki Csempe Manufaktúrát, melynek megálmodóját, Pataki Mátyást kérdeztük. Mikor jött a késztetés, miként született meg az ötlet, hogy egyedi csempéket készíts?

Van egy kedves képzőművész barátom, Angliában él. Amikor találkozunk, sokszor végignézünk régi tárgyakat, forgatjuk, hogy hogyan csinálhatták, élvezzük a szép régi anyagok érett felületét.

30

Nekem először Ő adott a kezembe egy normann intarziaberakásos csempét, hogy próbáljak meg hasonlót csinálni. Először ezeknek a technikáját kutattam, készítettem néhány mintát, aminek a folytatása az lett, hogy egy izgalmas területre tévedtem, ami azóta is motivál.


31


fresca

blog


Hogy inspirálódsz? Hogyan születik meg egy-egy új minta vagy színalkamazás? Minden kollekció más élmény hatására születik, ami vagy utazás alkalmával, vagy egy baráti beszélgetés, vagy csak egy erős vizuális emlék után kezd foglalkoztatni. Hol alkalmazzák a csempéidet? Mondanál pár példát azokra a helyszínekre, ahol felhasználják őket? A kollekciók nagyon izgalmasak, különféle célcsoportok keresik a termékeinket. Van olyan munkánk ami szakmailag is fontos kihívást és lehetőséget jelent. Ilyen az, amikor a londoni The Globe színház belsőépítésze mintát rendel tőlünk a középkori épületrész padlórekonstrukciójához, de munkáink a világ számos pontján jelen vannak magán megrendelőknél és nagy projektek részeként is.  Minden munka komoly figyelmet igényel, pláne ha egyszerre nagyon sokféle megrendelés fut az üzemben.

34


35


36


Mik azok a nehézségek, amikbe beleütközöl kézműves alkotóként? A kézműves csempéknél az időt siettetni nem lehet, a ráfordított idő és a figyelem nagyobb alaposságot vár el a készítőktől, ezért a legnagyobb nehézség ebben a tevékenységben az idő hiánya. Mire vagy a legbüszkébb, a PATAKI TILES eddigi pályafutása során? Vannak nagy volumenű munkák, mint pl. tavaly Tbilisiben (Grúzia) nyílt egy design hotel, ahová a mi burkolatainkat választották és nagyon szép lett a beépítés, a legmagasabb minőségű enteriőrt hozták létre, de a kis felületekre készülő egyedi mozaikok, kerámia felületek is ugyanazt a kiemelt figyelmet kapják gyártás közben. Nagyon jó érzés, amikor az üzemben kinyitjuk a kemencét és onnan a legszebb színű csempék kerülnek elő. Akkor tudom, hogy ez majd annak is örömet fog okozni, aki kapja és ez az embereknek is fontos, akik nálunk dolgoznak.

37


Az interjút készítette: Adorján Éva www.patakitiles.com www.facebook.com/patakitiles

41


Frescavendég

Végtelen nyaralás

Ilyenkor, nyár elején bújjuk a netet, felkeressük az utazási irodákat – vagy pont nem akarjuk felkeresni őket, és magán úton szervezkedünk –, naptárokat színezünk, firkálunk össze, hogy hol és mikor, és kivel és mennyiért legyen az az “x” nap, ami feltölt, ami kikapcsol, ami megújít. Most nem osztunk meg veletek GPS-koordinátákat, és nem írjuk le, hogy melyik helyen vár eredeti és kiváló gasztrobirodalom rátok…Most kicsit inkább a nyaralás lélektanát feszegetjük… de tényleg csak kicsit. Kohout Zoltán írása: Ha rosszkedvű vagy a nyaralás végén, akkor valamit rosszul csinálsz az életben. Az ókori Egyiptom mítoszai azt tartották: az ember azért alszik, hogy a lelke legalább az álomtalan öntudatlanságban visszatérjen egy pár órára abba a szellemi szférába, ahonnan a fajunk származik.

Indiában, Tibetben vagy Burmában pedig ma is hétköznapi tapasztalat, hogy aki rendszeresen meditál – vagyis éber állapotban lép be a szellemi tisztaság állapotába –, az előbb-utóbb teljesen leszokik az alvás, a pihenés szükségletéről… A valódi zsidó vagy keresztény kultúra

Kohout Zoltán vagyok, szerkesztőújságíró; hobbiból fotós és írogató ember, és kísérletező személyiségfejlesztő terapeuta-gyakornok. Két, ma már felnőtt fiú apjaként meggyűlt a dolgom - a gondom és a rajongásom is - a felnőtté válással és a párkapcsolati léttel, ami az éretlen fejemnek 45 évesen is próbáló feladat.Az életem igazi története valójában egy álom, amit 9 és 16 éves koromban is megálmodtam: egyetlen mozdulatlan és talányos kép, aminek a megfejtéséhez csak pár éve jutottam hozzá, és akkor leszek kész távozni innen, amikor az regénnyé formálva kézzel fogható valósággá válik.

42


fresca

blog

is elengedhetetlennek tartja az ember nemcsak lelki, hanem folyamatos szellemi feltöltődését, s egyben fejlődését is. Mi persze általában nem vagyunk sem próféták, sem mitikus emberek, sem ázsiai szerzetesek. Mi nemcsak szeretünk pihenni, kikapcsolódni, aludni és nyaralni, hanem rá is kényszerülünk. Általában alig várjuk, hogy a tépős városi nyüzsgés, a mindennapok túlélési harcai és fakó rutinja elől valami egzotikus környezetbe meneküljünk… és persze – valljuk be – sokszor menekülünk önmagunk elől is. Nyaralni, kikapcsolódni, „lemenni a térképről”, vagyis eltűnni, felejteni akkor kívánkozunk kimondhatatlanul, olykor hisztérikusan is, amikor ott, ahol, és ahogy élünk, pocsék a lét. Unalmas, kielégítetlen, hervasztó. Ezért is akkora üzlet manapság az idegenforgalom. Olyan, mint a drog: azt az illúziót teremti, hogy

a boldogság, az önfeledt derű elérhető azonnal, ha befizetsz például egy tengerparti üdülésre. A dolog működő gyógyírnak tűnik. A végén pedig, ha frusztrált keserűséggel számolod a nyaralás utolsó napjait-óráit, az eleven figyelmeztetés arra, hogy valahol eltévedt a szekered. Manapság divat úgy gondolkozni, hogy csak az van, amit sajátjaként ismerhet meg a személyes tudat: amit láthatsz, amit megfoghatsz, amit tulajdonodként birtokolhatsz, amit kirakhatsz vagy betehetsz az albumba, amit megoszthatsz másokkal… Divat azt hinni, hogy a mítosztok kora lejárt, és a felvilágosult, poszt-posztmodern embernek elég, ha megvásárolja a maga kis földi üdvözülését. Ha megveszi magának a külsőbenső bajait elfedő kábszereket:

43


Fotók: Szép Éva

44


orvosságot, drogot, hitelkártyát vagy a mindent feledtető nyaralást. Aztán jön a kiüresedés. És ha rosszul csináltad, fáradtabb leszel a szabadságod után, mint indulás előtt. Pedig a legegyszerűbb módszer ingyenes, és mindig, mindenhol kéznél van: ez egyfajta lényegi mérlegelés módszerének elsajátítása, egy benső egyensúly, egyfajta letisztultságra épülő boldog nyugalom. Életigenlés. Enélkül bármilyen divatos-egzotikus relax-wellness is nyomasztó.

Ha megtanuljuk lefejteni a láthatót a láthatatlanról. A fontosat, a lényegtelentől. Ha megtanuljuk tisztelni a természetfelettit és a Másik Embert is. Ha elsajátítunk egyfajta fürkésző és gondolkodó szemlélődést, amit ha nyitottsággal és elégedett derűvel párosítunk, akkor minden nap – tértől függetlenül – inspirált létöröm. Szöveg: Kohout Zoltán

Természetesen nem azt mondjuk, hogy ne utazzatok, és ne vágyódjatok más vidékekre vagy egzotikus tájak után! Persze, hogy érdekes és szép a Föld, amire jó sok-sok és más-más módon rácsodálkozni. És hiszünk a kikapcsolódás erejében és abban is, hogy visszatérve újra tudjuk értékelni a megszokott, olykor megunt otthonunkat, ahova betoppanva h a z a é r ü n k…. Mert alap igény és alap motiváció lenne szeretni, vágyni ezt az érzést. De ez egy másik fejezet. 45


Fotó: Szép Éva


Frescagasztro Frescaszívünk csücske

Gasztro és fotó: Adorján

48

Éva


fresca

blog

49


Istanbul Fresca szívünk csücske Törökország egyik legvarázslatosabb városa, ahol izgalmasan keveredik az európai és az ázsiai kultúra. Isztambul az egyetlen olyan város, ami egyszerre két kontinensen helyezkedik el. Pierre Gilles 16. századi francia utazó megfogalmazása szerint: „A Boszporusz egy kulccsal nyit két világot, két tengert”. Szöveg és fotó: Miklya Éva

50


51


Isztambulba mehetünk fapadossal, ami a Sabiha Göcken repülőtérre érkezik, majd onnan tömegközlekedéssel könnyen a város szívébe juthatunk. Aki szereti a kihívásokat, az vonattal 33 óra alatt érheti el uticélját. Mi autóval tettük meg a BudapestIsztambul közti 1330 km-es távolságot kb.16 óra alatt. Megérkezve a város forgataga elsőre nagyon kaotikusnak tűnhet, ugyanis a szűk utcácskákban lavírozni nem könnyű, figyelni kell a keresztbe kasul rohangáló emberekre vagy a padkán teázgató kereskedők kinyújtott lábaira és közben az

52

utcatáblákat követve haladni és értelmezni a folyton dudáló autósokat (amiről később kiderült, hogy nem a „Te ...., mit csinálsz?”, hanem a „Figyelj, jövök” szavakat közvetíti). Ezt a fajta nyüzsgést hamar meg lehet szokni. A törökök egyébként nagyon szeretik a magyarokat, testvérnek szólítanak minket és mindig felcsillan a szemük, ha magyar szavakat hallanak: megkérdezik, hogy „Madzsarisztán?“, aztán sorolni kezdik az általuk ismert magyar szavakat, híres embereket, helyeket. Rendkívül vendégszerető város.


53


52


Ha a fő látványosságokra vagyunk kíváncsiak, akkor érdemes megnézni először a történelmi kincseket, amiből itt akad bőven, hiszen legalább 5000 éve lakott település, két nagy birodalomnak - a Bizánci és az Oszmán-török Birodalomnak - is a fővárosa volt. A Topkapi palota, a Hagia Sophia és a Kék-mecset nagyon közel helyezkedik el egymáshoz az Óvárosban, így rövid idő alatt megtekinthető mindegyik. Szintén itt helyezkedik el a Nagybazár, azaz a Kapali Çarsi, ami 1461-es megalapítása óta folymatosan működik, így ez a világ legrégebbi fedett piaca.

A bazár összesen 22 kapuból és 61 utcábol álló hálozat. A belső területeken főleg régiségeket és ékszereket árulnak, míg egyre kijjebb haladva már szőnyegekkel, lámpásokkal is találkozhatunk. A külső standokon már bővűl a választék, itt már kaphatók ajándéktárgyak, ruhák, táskák, elektronikai cikkek, de zöldség és gyümölcs is. Rengeteg teázó, kávézó és kebabos található itt, ahol megpihenhetünk vásárlás közben. Isztambul másik híres bazárja, az Egyiptomi bazár vagy más néven a Fűszerbazár. Itt, ahogy nevében is benne van, főleg különleges

57


58


59


fűszereket, aszaltgyümölcsöket és török édességeket árulnak, plusz itt tudunk mindenféle turistás ajándékokat vásárolni. Alkudni szinte mindenhol lehet és érdemes is. Ha már telítődtünk a keleti pompától és egy kis külső látványosságra is vágyunk, akkor mindenképpen menjünk el egy Boszporuszi hajókirándulásra. Itt megnézhetjük a két kontinenst összekötő hidakat. Odafelé az európai oldalon hajókázhatunk, visszafelé pedig az ázsiai oldalon, ahol láthatjuk az „Isztambuli Rózsadombot“, itt rengeteg gyönyörűséges medencés villa épült fel az évek során. Ha strandolni vágyunk, akkor a várostól pár kilométert

60

kell kocsikáznunk, hogy megmártózhassunk a tengerben, ugyanis Isztambulban nincs kiépített strand, a partokon a helyiek inkább halásznak, piknikeznek, sütögetnek vagy épp dinnyéznek. Egyébként guszta dinnye szeleteket és sültkukoricát szinte minden sarkon lehet kapni. A városnézésén, a bazározáson, a hajókázáson kívül számos program és látnivaló, kóstolnivaló van Európa legnépesebb, legnyüzsgőbb városában, amit szinte felsorolni sem lehet. Tehát érdemes legalább egyszer elmenni Isztambulba, hogy személyesen tapasztaljuk meg a keleti és a nyugati kultúra csodás összefonódását.


fresca

blog

61


60


61


64


65


Frescabazár

dóri tomcsányi

delacier

pakamé beango

x66


Induljon

judit takács

a nyár... ...Csodás nyári darabok magyar tervezőivel. Összeállítás: Miklya Éva

tras

Bridget & Olivia x 67


Frescazoom

A POPO-t négyen alkotják, mind különböző területeiről a szakmának. A 2013-as Gombold újra! pályázaton való részvétel után döntöttek úgy, hogy nem csak barátként hanem munkatársakként is összekötik az életüket. Összeállítás: Miklya Éva

70


fresca

blog

71


„Badacsonyi-Móga Barbara felel a táskákért, kiegészítőkért; Sümegi Réka tervezi a mintákat a kollekcióinkhoz; Temesi Apol az egyedi szöveteink tervezője és Vértesi Borbála álmodja meg öltözékeinket. Tudatosan állítjuk össze a termékeinkhez, kollekciónkhoz felhasznált alapanyagokat. Ez lehetővé teszi, hogy a szövött és a nyomott textileket mi magunk hozzuk létre nagyrészt, amit a márka esszenciájának is mondhatunk. A POPO

72


Mindig áll egy történet a mintáink és formáink hátterében. A 2015-ös nyári kollekciónkkal a Brémai muzsikusok vezetésével vonulunk ki a nagyvárosból.“ Új infókkal kapcsolatban figyeld az oldalukat: www.facebook.com/p0p0design POPO műhely: Heinrich Alkotói Szint Lelőhely: WonderLAB

a mi kis szerelemgyermekünk. Mondjuk, írjuk, hogy ez „Handmade with Love!“, ami fontos, hiszen a termékek kivitelezésében mi magunk is jelen vagyunk. Stílusunkat utcainak mondanánk, de nem az itthoni hétköznapi értelemben. Nagyon színes, vidám összeállításokat igyekszünk készíteni, amit az ember közel tud érezni magához, amire a lookbook és image képeinkkel is igyekszünk ráerősíteni.

73


Frescazoom

Photographer : Zsófia Lévai Make up: Stefánia CsorbaHair Stylist: Stefánia Csorba Modell : Amy at TrendAttack Stylist: Emese Forgács Assistant: Nikolett Győri


fresca

blog

A komod női ruhák és kiegészítők tervezésével és gyártásával foglalkozik. Kollekcióikba előszeretettel csempésznek humort, vagy provokatív gondolatokat. Összeállítás: Miklya Éva

A márka két tervezője a különböző szakterületek és egyéniségek között létrejött összhangból építkezve 2012 óta a Budapest szívében található showroomban dolgozik és ad otthont munkájuk bemutatásának. Stílusunkat leginkább a KOMOD nők leírásával tudnánk szemléltetni: Olyan pályakezdők, akikben még megvan az a fiatalos játékos lendület és nyitottak az újdonságokra, az új ingerekre, sőt, keresik azokat. Nagy hangsúlyt fordítanak a minőségre, de igyekeznek egyediek maradni. Ismerjétek meg legújabb kollekciójukat, a FLASHHERO-t.


FlashHERO- 2015ss „A 2015 tavasz/nyári kollekció inspirációja, saját nyári emlékeink, vágyaink voltak. A nyaralások, a szerelmek, a fesztiválok, a kikapcsolódás felszabadult érzését szerettük volna megjeleníteni a darabokon. Mind az anyagválasztások, mind pedig a formai megoldásokat a szabadság és a frissesség emlékei inspiráltak. Az elegáns anyagok és a sportos megoldások ütköztetésével játszottunk és alkottunk meg minden egyes darabot.

A mintákkal és a fényvisszaverős felületekkel pedig egy olyan belső értéket szerettünk volna megjeleníteni, ami minden nőben benne van, hiszen mindenki lehet hősnő. A ruhák megadják az átváltozás lehetőségét, hiszen a fényviszonyok változásával az említett részletek káprázatos, vibráló felületükkel alakítják az öltözékek hangulatát.“ KOMOD Showroom: 1052 Budapest Váci utca 16.


www.komodstudio.hu www.facebook.com/komodstudio www.instagram.com/_komod_ www.komodstudio.tumblr.com/


Frescazoom

78


A PELSO márkát 2012-ben indították el Budapesten. Nevét a Balaton latin neve után kapta. Összeállítás: Miklya Éva

„Valamennyi modellünket Magyarországon tervezzük és gyártjuk elsőrendű minőségű olasz textilekből és kiegészítőkből. A prémium alapanyagoknak és az alaposan kidolgozott szabásvonalaknak köszönhetően tökéletesen illeszkednek a test vonalaihoz – és ebből adódóan mesésen kényelmesek is. Fürdőruháink időtlen eleganciáját a nőies szabás és a minimalista színhasználat adja. Egy PELSO fürdőruha a tökéletes választás, ha régi fa vitorlásunkkal hajózunk épp Balatonfüred előtt, de a Balaton Sound-on is elismerő pillantásokat hoz viselőjének…

79


78


fresca

blog


A PELSO-ban egyébként nemcsak női és férfi fürdőruhákat tervezünk és gyártunk, hanem pólókat, törölközőket, fürdőköpenyeket, papucsokat és különleges kézműves szappanokat is. A szappanok három gyógyfürdő, a Szt. Gellért Fürdő, a Széchenyi Fürdő és a Rudas Fürdő - forrásainak termálvizéből készülnek és a többi fürdőzéshez és a budapesti fürdőkultúrához kapcsolódó termékünkkel együtt SPA SHOPjainkban találhatóak meg.“

Fotó: Lábady István

82

A PELSO-t többek között megtalálod az interneten: www.pelsopelso.com közösségi felületünkön: www.facebook.com/ pelsoswimwear üzleteikben: Széchenyi és a Gellért Fürdőben található SPA SHOP-ban és a Pelso sowroom-ban : Budapest, V.ker, Régiposta u.2.)


83


Frescagasztro

Gasztro és fotó: Adorján Éva

84


fresca

blog

fagyisรกgok

85


Á_░ÉÁ_░ÉÁÁ_

_ Á Á É ░ _ Á_░ÉÁ kékáfonyás sajtfagyi Hozzávalók: (kb. 8 gombóchoz) ● ● ● ● ● ●

egy marék kékáfonya 1 ek. barnacukor 15 dkg natúr krémsajt 1 dl tej 2 dl tejszín méz (ízlés szerint - de fagyos állagban többet kívánnak az ízlelőbimbók)


Á_░ÉÁ_░ÉÁÁ_

_ Á Á É ░ _ Á É ░ _ Á Az áfonyából pár szemet félreteszünk díszítésre, a többit a barnacukorral felhevítjük és egy kis vizet is adunk hozzá. Amint levet eresztve rotyogni kezd és szép lekvárszerű, levesszük a tűzről, majd hagyjuk kihűlni. A krémsajtot krémessé keverjük a tejjel és a mézzel, majd hozzáadjuk a keményre felvert habot. Lazán összeforgatjuk, miközben márványosan belekeverjük az áfonyaszószt is. Mélyhűtőben lefagyasztjuk, tálalásnál megszórjuk a maradék áfonyaszemekkel. Bátrabbak 1/5 arányban keverhetnek kéksajtot a krémsajt mellé.

88


_

89


90


85


92


fresca

blog

░ _ Á É ░ _ Á É ░ _ Á É ░ ░ÉÁ_░ÉÁ_░ÉÁ_░ Mókusok álma – diós, mogyorós… Hozzávalók: ● ● ● ● ● ●

1 dl kókusztej 1 dl sűrített tej 5 dkg dió 5 dkg natúr mogyoró 3 dl tejszín juharszirup

93


░ _ Á É ░ _ Á É ░ _ Á É ░ ░ÉÁ_░ÉÁ_░ÉÁ_░ A diót és a sótlan mógyorót az előzetesen felhevített serpenyőben aranybarnára pirítjuk. Nem kell alá olaj, hiszen a magvak olajtartalma magas, viszont figyelmesen kavargassuk, mert hamar oda tud égni. Ezután vegyük le a tűzről és törjük apróra a szemeket (mozsárban vagy botmixerrel). Keverjük hozzá a sűrített tejet, majd a kókusztejet és juharsziruppal vagy mézzel édesítsük kedvünk szerint! A habot verjük fel, majd keverjük óvatosan hozzá a már kihűlt mogyorós-diós-kókuszos egyveleghez. Jól záródó dobozban tegyük a mélyhűtőbe 3-4 órára, miközben 30-40 percenként jól forgassuk át egy villával, hogy a levegő átjárhassa, s így krémesebb, lágyabb legyen a fagyink. Tálalásnál barnacukorral karamellizált ropogós mogyorószemeket dobhatunk a tetejére. (A megpirított szemekre kevés barnacukrot szórunk. Amint olvadni kezd, jól elkeverjük, hogy bevonja a mogyorókat, sütőpapírra szórjuk, szét-széthuzigatva a szemeket.)░ _ Á É ░ _ Á É ░ _ Á É ░

░ÉÁ_░ÉÁ_░ÉÁ_░ Pikáns, fitt csokifagyi – pikáns, antifitt öntettel98


░ _ Á É ░ _ Á É ░ _ Á É ░ ░ÉÁ_░ÉÁ_░ÉÁ_░ Hozzávalók: (4 főre) Fagyi: ● 1 avokádó ● 20 dkg zsírszegény krémsajt ● 2 ek cukrozatlan kakaópor ● 4 dkg csokis protein (elhagyható) ● édesítő Sós karamell öntet: ● 3 dkg vaj ● 3 ek. barnacukor ● 1 dl tejszín ● só

99


100


░ _ Á É ░ _ Á É ░ _ Á É ░

░ÉÁ_░ÉÁ_░ÉÁ_░ Fosszuk meg az avokádót a magjától és a héjától. Pürésítsük a krémsajttal, majd adjuk hozzá a többi hozzávalót is. Legegyszerűbb botmixerrel véghez vinni a folyamatot, hogy jól összeálljanak és krémessé keveredjenek az összetevők. Amikor kész a keverékünk, tegyük mélyhűtőbe, de 20 percenként mozgassuk át egy villával mindaddig, amíg fagylaltszerű, krémes, levegősebb állaga lesz.

101


░ _ Á É ░ _ Á É ░ _ Á É ░ ░ÉÁ_░ÉÁ_░ÉÁ_░ Sós karamell: Felolvasztjuk a vajat, majd hozzáadjuk a barnacukrot. Amikor jól feloldódott és homogén módon elvegyült benne a cukor, akkor lassan hozzáadjuk a tejszínt és folyamatos keverés mellett lágy karamellé főzzük. Ezután 1-2 csipet sóval ízesítjük. Belekeverhetjük a fagylaltba is, ekkor ropogósabbra dermed. Ha tálalásnál adjuk hozzá, akkor krémesen csorgassuk a fagyira a kihűlt öntetet (így izgalmasabb). Vigyázat! Nem lehet abba hagyni. Eszméletlen jó. A só felélénkíti a kakaó ízét is és a cukros egyveleggel egy teljesen szokatlan, nagyon gazdag ízvilágot hoz.


Fotók: Székely György


Á

104


Á_░ÉÁ_░É ÁÁ_ _ Á Á É ░ _ Á É ░ _ Á Gyümölcspuszi - azaz szüret a fridzsiderből Hozzávalók: (6 főre) ● 2 banán ● 6-8 szem eper

105


Á_░ÉÁ_░ÉÁÁ_

_ Á Á É ░ Á_░ÉÁ_ Ez a recept nagyon egyszerű és garantált felüdülést hoz a forró napokon. Most epret és banánt turmixoltunk össze, de természetesen helyettesíthető bármely más gyümölccsel is. Alapnak a banán kitűnő, mert sűrű és édes. Adhatunk hozzá málnát, szedret, ribizlit, mangót, barackot, de akár dinnyét is. Turmixoljuk össze a gyümölcsöket, rakjuk kis műanyagpoharakba és tegyünk a közepére 1-1 fa vagy műanyag kiskanalat.


_


Á


Á_░ÉÁ_░ÉÁÁ_

_ Á Á É ░ _ Á É ░ _ Á Aki kívánja, kicsit még ízesítheti mézzel, citrom vagy lime levével is. A tetejére szórhatunk egy kis zabkeksztörmeléket is. Fagyás után kezünk melegével átfogva felenged a szélük annyira, hogy kicsússzanak a pohárkákból a frissítő, csodás és finom jegesek. (Gyerekekkel is jó móka elkészíteni, a poharakra előzetesen alkoholos filccel rajzolgathatnak, hogy ki-ki megtalálja majd a magáét… és amelyik lurkó amúgy nem szereti a gyümölcsöket, így annak könnyebben becsempészhetjük az étrendjébe vagy eleve nagyobb kedvet csinálhatunk hozzájuk.)


Frescazoom

NKdesign Az NKdesign egyedi konyhai kiegészítői igazi felüdülést jelentenek azok számára, akik magyar tervezők egyedi termékeit keresik lakásuk dekorálására. Minden egyes darabra kézirajzzal kerülnek a grafikák (pirografikák). Ezeknek a tárgyaknak lelkük van, így visznek életet a mindennapi konyhai feladatok elvégzésébe. A kezdetekről és a márka alakulásáról Nagy Klaudia, az NKdesign megálmodója mesélt Nekünk. Összeállítás: Szép Éva

110


Kiskorom óta rajzolok, akárhogy is számolgatom, már lassan 30 éve. Gyerekkoromban kézműves táborokba jártam, ott kipróbáltam majd az összes népművészeti technikát. Végzettségemet tekintve festő vagyok, bár a festő diplomám is egy konceptuális munka volt, szobrászati elemekkel. 2011-ben ösztöndíjat kaptam Dániába , ahol “festészetsokszorosító grafika - konceptuális ékszer” specializáción voltam. Nagyon sokat kísérletezhettem,

imádtam. Ott szívtam magamba a letisztult design ízlésvilágot. Majd megalapítottam az NKdesignt, már itthon, Budapesten, 2012 nyarán. Az NKdesign fő csapásvonala a természetes anyagok használata. Tekintve, hogy főként konyha eszközöket tervezek, s azokra égetem rá a grafikáimat (kézzel, nem lézergravír!), rendkívül fontosnak tartom, hogy a sok kemikália mellett, amik az élelmiszerekben vannak, valami környezetbarát terméket tudjak alkotni, adni.

111


Fot贸k: NKdesign

112


fresca

blog

Fot贸k: V谩mo Caba

113


Fot贸k: NKdesign


“Munkáim anyaga minőségi tömör bükk fa, a festéket is természetes pigmentekből készítem saját kezűleg, a felületkezelést pedig hidegen sajtolt dió illetve lenolajokkal végzem. A csomagolás is repapír. Az összes minta kézzel kerül rá minden egyes darabra, egyedi kívánságokat is szívesen teljesítek.

Saját vállalkozásom az eddigi legnagyobb kihívás, hiszen a tervezéstől, a pr-ig mindent én csinálok. Szerencsére termékeim már sokak konyhájába beköltöztek, szuper, hogy így szeretik az emberek.” www.facebook.com/klauart


Fot贸k: Vadnai Szabolcs


Fotó: Pure and Good Milyen megjelenéseket és együttműködéseket tervezel a nyárra? 2015. 2015. 2015. 2015. 2015.

május - workshop -@Hello Anyu - új termék premier június - workshop - @Balambér - A magnóliák műhely szervezésében június - dániai webshop megjelenés június - Class Home webshop megjelenés július 22-26. ARTplacc - Tihany


Frescavalahol

A vadregĂŠnyes...

120


.

121


„Itt semmi sem volt véletlen. A gyönyörű hosszú ágyásokban minden úgy volt színre, nagyságra, virágzási időre beállítva, hogy teljes harmóniában legyen. Leírhatatlan színpompa, illatoknak a legjobbjai ötvöződnek itt össze, egy szép május estélyén...” Czeglédy Gyula a 40-es évek Szelestei Arborétumáról.

Flos Campestris


...Szelestei arborétum Az arborétumot 1873-ban Gróf Festetich Andor alapította. Nevezetesek az idős fenyők, a szelestei ezüst hársak, - amelyek a park legnagyobb és legértékesebb egyedei voltak, de sajnos viharkárt szenvedtek -, az idős szelídgesztenyefák, a liliomfa-gyűjtemény, a különböző bükkfák és tölgyek. Az évelőkertben több ritka, védett és szép lágyszárú is él, mint például kockásliliom vagy a királyné gyertyája. Nemrég ritka, különleges növényeket telepítettek, rendezték a területet, és feltártak egy földalatti sziklakertet is. A 13 hektáros arborétum fáinak ölelésében áll az angol-gót romantika stílusában épült 150 éves Festetich-kastély. 1855-ben kezdték építeni, a munkálatokat végül gróf Festetich Andor fejezte be, jelenleg magántulajdonban van és kastélyszállóként üzemel. Az arborétum ingyenesen látogatható és egész évben minden nap nyitva áll a látogatók előtt reggel 7 órától délután 17 óráig. Szöveg és Fotó: Miklya Éva www.szelesteiarboretum.hu


Wisteria Brachybotrys

Rosa

Allium 120


Eschscholzia Californica

125


Nepeta Cataria

Coriandrum Ssativum

Salvia Officinalis


Weigela Florida

Weigela Florida


fresca

blog

Thymus


130


131


132


Ĺ?sszel talĂĄlkozunk

133


fresca magazin 2015/008 facebook.com/fresca.online fresca.magazin@gmail.com frescamagazin.weebly.com

Profile for Fresca Magazin

Fresca Magazin 008  

Fresca Magazin 008  

Advertisement