Page 8

08

FREE SUNDAY

συνέντευξη

Α

νοιχτό το ενδεχόµενο συνεργασίας της ∆ΗΜΑΡ µε το ΠΑΣΟΚ αφήνει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόµµατος του Φώτη Κουβέλη Βασίλης Οικονόµου. «Μπορεί και µε τον κ. Βενιζέλο να υπάρξει συνεργασία, στη βάση όµως ειλικρινών σχέσεων και χωρίς τακτικισµούς» λέει χαρακτηριστικά, ενώ δεν αποκλείει την επιστροφή ενός συµµαχικού σχήµατος της Κεντροαριστεράς, εφόσον τελικά συγκροτηθεί, σε µια κυβέρνηση εθνικής ευθύνης. «Η δηµοκρατική συµπαράταξη πρέπει να είναι η απάντηση για µια νέα εκκίνηση του κόµµατος και για τη συµµετοχή της Κεντροαριστεράς σε µια κυβέρνηση εθνικής συσπείρωσης και ενότητας» αναφέρει, εξηγώντας τη σηµασία της συµπόρευσης του κόµµατός του µε τη Συµφωνία για τη Νέα Ελλάδα του Ανδρέα Λοβέρδου.

Τι πρέπει να γίνει πλέον µε τη Χρυσή Αυγή, µετά τη δολοφονία του 34χρονου στη Νίκαια; H Χρυσή Αυγή είναι ορατό πολιτικό µέγεθος πλέον. Υπάρχουν µεγάλες ευθύνες σε αυτούς που τη χάιδεψαν τόσα χρόνια, γιατί τους εξυπηρετούσε… Η Χρυσή Αυγή έχει, δυστυχώς, κερδίσει το πεζοδρόµιο της πολιτικής αντιπαράθεσης, και αυτό την κάνει πλέον πολύ επικίνδυνη. Μόνο η µετωπική και σκληρή αντιπαράθεση µε τους χιτλερικούς θα τους σταµατήσει. Και όποιος διαφωνεί µε αυτή τη θέση, ας µελετήσει την Ιστορία, που ρίχνει τα φώτα της στα σηµερινά µας σκοτάδια… Τι ακριβώς συµβαίνει; Επιχειρεί και η ∆ΗΜΑΡ τη δηµιουργία µιας άλλης «Ελιάς», κατά το πρότυπο που ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ; Η ∆ΗΜΑΡ από την αρχή της πολιτικής της διαδροµής κατέστησε σαφές ότι την ενδιαφέρει, εργάζεται και οραµατίζεται την ανασυγκρότηση του χώρου του δηµοκρατικού σοσιαλισµού, δηλαδή τη συνεργασία και τη συµπόρευση µε όλες τις δυνάµεις των προοδευτικών πολιτών που µπορούν και θέλουν να συµφωνήσουν σε ένα σχέδιο κοινωνικής και παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, στη

22.09.2013

www.freesunday.gr

ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ∆ΗΜΑΡ, βουλευτής Αττικής

«Ο Κουβέλης δικαιούται τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην Κεντροαριστερά» ΣΤΗΝ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΣΠΑΝΟΥ βάση µιας βιώσιµης ανάπτυξης και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Η ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς, για να πετύχει, πρέπει να γίνει χωρίς ηγεµονισµούς και ιδιοκτήτες, αλλά και χωρίς αποκλεισµούς. Ο Α. Λοβέρδος υπήρξε µνηµονιακός υπουργός της κυβέρνησης Παπανδρέου. Γιατί µπορείτε να συνεργαστείτε µαζί του και δεν µπορείτε να συνεννοηθείτε µε τον Ευ. Βενιζέλο; Ο Ανδρέας Λοβέρδος συµφωνεί δηµόσια µε πολλές από τις προγραµµατικές µας θέσεις. Σαφώς υπάρχουν και διαφορετικές προσεγγίσεις σε κάποια επιµέρους ζητήµατα, συµφωνούµε όµως στα βασικά σηµεία και µπορούµε να χτίσουµε µια πολιτική σχέση εµπιστοσύνης. Η ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς µπορεί να επιτευχθεί µόνο µέσα από σχέσεις εµπιστοσύνης και εξόδου από τη µικροκοµµατική λογική. Υπό αυτή την έννοια, νοµίζω ότι µπορεί και µε τον κ. Βενιζέλο να υπάρξει συνεργασία, στη βάση όµως ειλικρινών σχέσεων και χωρίς τακτικισµούς.

Το ιδιαίτερο στίγµα του κάθε πολιτικού φορέα και του κάθε προσώπου πρέπει να διαφυλάσσεται ως κόρη οφθαλµού. Θα πρέπει όµως να δηµιουργηθεί η νέα µεγάλη δηµοκρατική παράταξη, έτσι ώστε να παίξει σηµαντικό ρόλο το επόµενο διάστηµα στη διακυβέρνηση του τόπου. Η ∆ΗΜΑΡ από τότε που έφυγε από την κυβέρνηση κάνει τοποθετήσεις κλίµατος ΣΥΡΙΖΑ, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση. Γιατί δεν ανοίγεστε προς τα εκεί; Η ∆ΗΜΑΡ τοποθετείται µε συναίσθηση της ευθύνης της σε κάθε ζήτηµα. Καταγγέλλουµε συγκεκριµένους χειρισµούς της κυβέρνησης, που δηµιουργούν τελικά µεγαλύτερα προβλήµατα και κοινωνικές αδικίες απ’ όσα θα έλυναν. Καµία σχέση δεν έχουµε µε το κλίµα παροχολογίας και δηµαγωγίας που επικρατεί στο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ. Εµείς διεκδικούµε τη διαπραγµάτευση συγκεκριµένων όρων του µνηµονίου και τη σταδιακή απαγκίστρωση από αυτό, µε την κοινωνία όρθια. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ξέρουµε τελικά τι επιδιώκει, αφού τα στελέχη του εκφράζουν διαχρονικά αντικρουόµενες θέσεις. Στο µόνο που συµφωνούν είναι στο να αποδέχονται, να στηρίζουν και να υπόσχονται τα πάντα στους πάντες. Αυτές οι εποχές περάσανε, αλλά στον ΣΥΡΙΖΑ δεν το έχουν πάρει χαµπάρι ακόµα!

Οι δηµοσκοπήσεις δείχνουν το κόµµα σας στο όριο της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης. Αυτός είναι ο λόγος της αναζήτησης συνεργειών/συνεργασιών; Η αναζήτηση συνεργειών και συνεργασιών δεν ξεκίνησε τώρα για τη ∆ΗΜΑΡ. Αποτελεί διακηρυγµένο στόχο η ανασυγκρότηση του χώρου της Κεντροαριστεράς ως αναγκαία συνθήκη για την παραγωγική και κοινωνική ανασυγκρότηση της χώρας. Η ολοκλήρωση και διαµόρφωση της δηµοκρατικής συµπαράταξης των δυνάµεων της Κεντροαριστεράς πρέπει να υπάρξει άµεσα, ώστε να δοθεί διέξοδος σε χιλιάδες πολίτες που ιστορικά ανήκουν σε αυτό τον πολιτικό χώρο. Η δηµοσκοπική υποχώρηση υπάρχει, πρέπει να προβληµατίσει ειδικά κάποιους και φυσικά πρέπει να αντιµετωπιστεί. Το ΠΑΣΟΚ κάνει τη δική του προσπάθεια για τη δηµιουργία ενός συµµαχικού σχήµατος της Κεντροαριστεράς. Γιατί δεν σας αφορά αυτό; Το ΠΑΣΟΚ έχει δικαίωµα να κάνει ό,τι θέλει. Κατ’ αρχάς, επέλεξε να πάει µε τη Ν∆ σε αποκλειστικό κυβερνητικό εναγκαλισµό, µε ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εικόνα και την προοπτική του. Η συγκρότηση ενός τρίτου πόλου της Κεντροαριστεράς για µένα θα σήµαινε µια ξεκάθαρη και αυτόνοµη θέση αυτού του τρίτου πόλου σε σχέση µε τη Ν∆ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Η οριοθέτηση του στίγµατος πρέπει να γίνει αυτόνοµα και χωρίς ετεροπροσδιορισµούς, για να είναι αυθεντική και µε προοπτική. Μήπως τελικά ενωθούν οι δύο «Ελιές»; Είµαι οπαδός των ενωτικών και µεγάλων πρωτοβουλιών, όχι τώρα, αλλά καθ’ όλη τη διάρκεια της πολιτικής µου διαδροµής. Το ιδιαίτερο στίγµα του κάθε πολιτικού φορέα και του κάθε προσώπου πρέπει να διαφυλάσσεται ως κόρη οφθαλµού. Θα πρέπει όµως να δηµιουργηθεί η νέα µεγάλη δηµοκρατική παράταξη, έτσι ώστε να παίξει σηµαντικό ρόλο το επόµενο διάστηµα στη διακυβέρνηση του τόπου. Νοµίζω ότι ο Φώτης Κουβέλης δικαιούται πλέον βασικό και πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτό το εγχείρηµα. Εσείς είχατε εναντιωθεί στην έξοδο της ∆ΗΜΑΡ από την κυβέρνηση. Αισθάνεστε καλά αυτή τη στιγµή στο κόµµα σας; Πράγµατι, είχα προτείνει µια νέα συµφωνία, µια νέα προγραµµατική σύγκλιση και πολιτικά αναβαθµισµένη συµµετοχή της ∆ΗΜΑΡ σε µια κυβέρνηση που θα έκανε τη νέα διαπραγµάτευση για την µετά το µνηµόνιο εποχή. ∆εν εισακούστηκα και τώρα το κόµµα πρέπει να πορευτεί µε τα συγκεκριµένα δεδοµένα που υπάρχουν. Η δηµοκρατική συµπαράταξη πρέπει να είναι η απάντηση για µια νέα εκκίνηση του κόµµατος και για τη συµµετοχή της Κεντροαριστεράς σε µια κυβέρνηση εθνικής συσπείρωσης και ενότητας. Αυτή η κυβέρνηση µε την ευρύτερη δυνατή συναίνεση θα µπορέσει να διεξαγάγει τη νέα διαπραγµάτευση για την έξοδο της χώρας από τα µνηµόνια και θα οδηγήσει τη χώρα στην κοινωνική και παραγωγική ανασυγκρότησή της.

FS 22_09_2013  
FS 22_09_2013  
Advertisement