Page 19

Vores søn kaster med sin gaffel og ske Jeg har en dejlig søn på 21 måneder. Han er meget temperamentsfuld, men det er egentlig ikke problemet (i hvert fald ikke det største). Han spiser selv alt sin mad med hhv. ske og gaffel, og er egentlig ret god til det, synes jeg. Problemet er, at han stort set altid kaster sin gaffel/ske hen over bordet eller på gulvet, når han er ved at være mæt. Og uanset, hvad vi har gjort for at fortælle ham, at det ikke er i orden, så bliver han ved, og han kan ligesom overhovedet ikke se, at det er et problem. Han griner nærmest bare hver gang. Vi har både prøvet at skælde ud, ignorere ham og vende ham rundt, så han ikke sad ved bordet længere. Han har ramt vores hund et par gange med gaflen, og også næsten ramt et andet barn på den anden side af bordet, så det kan jo gå hen og blive farligt på et tidspunkt. Har I nogle gode ideer til at få ham til at holde op med det? På forhånd tak. SVAR

I skal IKKE starte måltidet med at sige, at “nu må du love at lade være med at kaste med gaflen i dag”. Det har han glemt, når I er ved at være færdige. Tværtimod minder det ham om og fastholder ham i at gøre det. Det skal ignoreres helt væk uden ord og kommetarer. Jeg tror ikke, jeg har løsningen, der stopper det nu og her. Men jeg har nogle forslag, I måske kan anvende med held. Først må I se på, hvordan jeres hverdag sammen ser ud. Er han i vuggestue/dagpleje, og det er første måltid I mødes over, når I atter er sammen, så han ønsker at få jeres opmærksomhed? • Hvis I, inden I laver mad og sætter jer hen for at spise, lavede noget sammen koncentreret i ca. 15 minutter alle 3, kunne det måske gøre, at han ikke havde behov for at kaste med bestikket.

Han bliver forvirret, når I skifter mellem at ignorere, skælde ud etc., men han lærer ikke at stoppe på den måde.

Jeres dreng har fundet ud af, at det er mægtig sjovt at kaste med den ske eller gaffel, når han er mæt. Det giver nemlig altid en reaktion af en eller anden grad fra hans forældres side. Altså får han opmærksomhed.

• I kan prøve at lade ham spise alene en tid. Så har han ingen tilskuere at kaste for og få opmærksomhed fra. • I kan prøve at lægge mærke til, hvor meget han spiser, før han er mæt. Hvis han nogenlunde spiser samme mængde mad pr. måltid, kan I fjerne gaflen eller skeen til slut, så han ikke kan komme til at kaste.

• I kan bytte hans bestik ud med engangsbestik, som er for let at kaste med.

Uanset metoderne, I skifter imellem, tror han bare, at I har en leg sammen med ham. At det er en del af måltidet.

• I kan prøve at distrahere ham ved, at han først får noget at drikke, når han er ved slutningen af måltidet. Når han lægger beskikket for at tage glasset og drikke, kan I fjerne bestikket.

Han forstår godt, at I skælder ham ud. Det er en del af gamet. Han forstår ikke, at det er farligt, at han kaster med genstande. Heller ikke, at han kan skade hunden eller det andet barn. Han kaster netop for at ramme.

Ulempen ved alle disse metoder er, at han hurtigt vil finde på noget nyt. Derfor er det måske bedst bare at tage spiseredskabet fra ham uden kommentarer, når I ved, han er ved at være mæt.

Han bliver forvirret, når I skifter mellem at ignorere, skælde ud etc., men han lærer ikke at stoppe på den måde. I er nødt til at være konsekvente og fastlægge én metode og kun anvende denne, til han forstår, at det er alvor og mister interessen for at kaste.

Held og lykke med det.

FORTSÆTTES „

Profile for LIFEMAGS

MIN BABY #7  

7. udgave af magasinet MIN BABY med alt om det bedste vi har.

MIN BABY #7  

7. udgave af magasinet MIN BABY med alt om det bedste vi har.

Profile for freemags
Advertisement