Page 16

En sut skal tidligst introduceres, når amningen er fuldt etableret. Hvis du altså vil amme. Det kan tage fra 14 dage op til flere uger, inden amningen er på plads. Når nedløbsrefleksen er kommet, er amningen etableret. Det viser sig ved, at mælken frit løber, når barnet græder, når du tænker på barnet, mens du skifter det, eller når barnet sutter på det ene bryst, at mælken står ud i stråler fra det andet bryst. Barnet sutter på brystet på én måde, på flaske på en anden og på sut på en tredje måde. Derfor skal man vente med at indføre sutten.

ET STORT SUTTEBEHOV Det nyfødte barn har et stort suttebehov. Det er en medfødt refleks. Hver gang barnet vågner, føler det sult og suttelyst. Gennem at tilfredstille suttelysten, får det mad. De første dage efter fødslen skal der derfor være fri adgang til brystet. Derved tilfredsstilles barnet, og mælken kommer hurtigere i gang. Samtidig stimuleres livmoderen til at trække sig sammen, så blødningen aftager. Det hormon, der startede fødslen, får mælken til at løbe fra mælkekamrene og livmoderen til at lave efterveer, som får den til at vende tilbage til normal størrelse.

SKAL BARNET HAVE EN SUT? Det kan være en god idé at give barnet en sut, hvis barnet har et meget stort suttebehov. De fleste tilfredstilles udmærket ved de 6-8-10 gange i døgnet, de sutter på mors bryst for at mætte sig. Til amningen er etableret, er det dog nærmere 10-16 gange i døgnet.

Der er dog nogle børn, som helst vil sutte hele tiden. De kan kun falde i søvn, hvis de ligger og sutter. Så spørgsmålet kan besvares: Se på jeres nyfødte barns behov, når amningen er etableret. Find jeres grænser. Skal barnet tilbydes brystet, hver gang det viser tegn til suttetrang? Barnet er et vanedyr, der hurtigt lærer vaner. Finder det ud af, at det kun vil sove, når det sutter på brystet, vænner det sig til kun at kunne falde i søvn der. Ligesom det hurtigt ville vænne sig til kun at ville sove, når det blev vugget i armen. Derfor skal I finde jeres grænser, inden barnet tilvænnes. Vil far gerne kunne passe baby uden mors bryst, men det er OK for jer, at barnets suttebehov tilfredsstilles for enhver pris, er en sut en god ting.

SUTTEN KAN UNDVÆRES Men barnet kan sagtens undvære sutten. En ren lillefinger kan bruges, hvis der er et kortvarigt behov. Der er også børn, som ikke viser interesse for sut. De nægter at have den i munden. Gør jeres barn det, så lad være med at tvinge barnet ved at blive ved med at tilbyde sutten. Tibydes den mange gange nok, så tager barnet sutten til sidst. For det gør de fleste. Kan barnet falde i søvn, når det er mæt, har ren ble og i øvrigt virker tilfreds uden en sut i munden, så lad være med at introducere sutten. I skal bare have en kamp med afvænning en dag. Start jeres sutte til/fravalg ved at undlade at have den med til fødslen og barselgangen. Hav en enkelt sut liggende i beredskab, hvis jeres barn viser sig ikke at kunne undvære den. Ellers kan den jo altid pynte i en snor siden.

Profile for LIFEMAGS

MIN BABY #7  

7. udgave af magasinet MIN BABY med alt om det bedste vi har.

MIN BABY #7  

7. udgave af magasinet MIN BABY med alt om det bedste vi har.

Profile for freemags
Advertisement