Page 31

Kan et øretermometer bruges til at måle temperaturen?

Får man tættere kontakt med barnet i en babyslynge?

Hvordan er det med øretermometer og spædbørn? Er det OK til at måle temperaturen, eller skal det være på “den gode gamle facon”?

Jeg overvejer at købe en babyslynge, så jeg kan bære mit barn tæt til kroppen. Jeg har hørt og læst, at den tætte kontakt er godt for barnets psyke. Men er det sandt, eller er det noget, der skal sælge seler og bæreudstyr? Vi vil jo allesammen helst gøre det rigtig godt, når vi får børn.

Jeg er i tvivl om, hvad jeg skal investere i. Jeg har i forvejen et digitalt termometer, vi voksne bruger oralt. SVAR Et almindeligt digitalt termometer til numsen koster en fjededel af et øretermometer, og det giver en sikker og korrekt temperaturoplysning. Prisen ligger på 80120 kroner, og det kan bruges af hele familien.

Min veninde mener, at det ikke er nødvendigt at koge dem men blot at skolde dem (hun har det fra bladet, som sundhedsplejersken uddeler). Hvem af os har ret?

SVAR Det er begrænset, hvor længe fars eller mors krop orker at bære på barnet, hvis det bæres foran. Det begrænser sig til de første ca. 6-7 måneder.

Hvordan skal sutteflasker rengøres? Lige et spørgsmål omkring rengøring af flasker. Jeg mener, at de skal vaskes af og derefter koges i 2-3 minutter (Sundhedsstyrelsens “Sunde børn 2003”).

Jeg har læst om “ifavn-børn”, og det lyder spændende, men hvad er din mening, for jeg vil jo helst ikke have, at mit barn bliver så tæt knyttet, at vi ikke kan være os selv ind imellem. Og hvad når jeg begynder på arbejde igen?

Det er begrænset, hvor længe fars eller mors krop orker at bære på barnet, hvis det bæres foran.

SVAR

Taler vi om den egentlige slynge, hvor barnet ligger ned, vil barnet måske kun ligge ned, til det er ca. 3-4 måneder gammelt. Seletyper, hvor barnet kommer op at sidde og kan se rundt, vil kunne bruges til 6-7 måneders alderen. Derimod er der ingen begrænsning for at bære barnet på ryggen. Naturfolk, der anvender denne metode, bærer barnet op til 2 års alderen.

I har begge ret. Metoderne er effektive, hvis de udføres korrekt eller i kombination.

Bæresele/slynge skal anvendes for at kunne have barnet hos sig uden at belaste ryggen. Samtidig får du hænderne fri til at kunne foretage andet.

Rens enten direkte efter hvert måltid. Skyl straks flasken i koldt vand. Anvend flaskerenser, eventuelt med kogesalt, så allle “mælkerester” er totalt væk. Skold herefter flasken i kogende vand.

Barnet synes også, det er dejligt at kunne kigge rundt fra 3-4 måneders alderen, når den sidder i selen, i stedet for at ligge ned og kigge op i luften.

Eller saml alle flasker og vask dem en gang i døgnet. Rens dem og kog dem i 2-3 minutter før påfyldning af næste døgns ration. Her har mælkeresterne fået “lov” at sidde flere timer, eller flasken er eventuelt kun lige skyllet efter brug. Derfor koge-metoden for at sikre, at alle bakterier er væk. Kogesalt har mekanisk renseeffekt. Saltet skylles let væk, så mælken får ikke smag af saltet.

Selen/slyngen skal ikke anvendes for at knytte barnet tættere til sig. Det gøres på mange andre gode måder. Alene amningen eller flaskegivning, mens barnet hviler i forældrenes arm, giver en fin nærkontakt. Dertil når barnet skal bøvse eller beroliges, når den er ked af det, samt ved skiftestunden med nus og kæl etc.

FORTSÆTTES „

Profile for LIFEMAGS

MIN BABY #6  

6. udgave af magasinet MIN BABY med alt om det bedste vi har.

MIN BABY #6  

6. udgave af magasinet MIN BABY med alt om det bedste vi har.

Profile for freemags