Page 20

her god til at støtte og hindre, at brysterne gør ondt ved fysisk anstrengelse.

Det enkelte brysts produktion afhænger af det antal mælkekirtler, det er opbygget af. Derfra produceres mælken, som lagres i mælkekamre og via mælkegangene udtømmes, når barnet dier eller ved udmalkning.

Desuden gendannes mælken hurtigt. I løbet af 1 time efter, barnet har diet, er op mod 50-75 procent gendannet, og 2 timer efter er næsten fuld produktion tilbage. Det gør derfor intet, at en stram sports-BH holder mælken lidt tilbage, til barnet atter dier.

Selvom dine bryster virker ens i størrelse, kan der godt være forskel på opbygningen af dem. Der er kvinder, der har forskellige størrelser på brystet. Mange kvinder oplever, at barnet foretrækker det ene bryst frem for det andet, uden at vi helt kan forklare hvorfor.

Nedsætter p-piller mælkeproduktionen? Jeg har lige været til 8-ugers tjek efter min fødsel og talte med lægen om p-piller. Jeg er især bekymret for, om det vil hæmme mælkeproduktionen, men det mente hun ikke, at det ville.

Starter du udmalkningen skiftevis på højre og venstre bryst, bliver begge bryster stimuleret ens. Er nedløbsrefleksen i gang, begynder det modsatte bryst at løbe, så snart du starter udmalkningen. Hvis du derfor altid starter på samme bryst, f.eks. det højre, kan forskellen ligge i, at venstre bryst simpelthen “løber over”, mens du udmalker det højre. Du skriver, det er 3. barn, du så flot ernærer på denne måde. Har du altid haft forskel i produktionen? Er det tilfældet, kan jeg kun forklare det ved, at der må være forskel i mængden af højre og venstres mælkeproducerende kirtler.

Nu har jeg så hørt fra en veninde, at hun måtte stoppe amning efter p-pille start, da hun kun havde 30 ml i hvert bryst.

I løbet af 1 time efter, barnet har diet, er op mod 5075 procent gendannet, og 2 timer efter er næsten fuld produktion tilbage.

Kan motion have indflydelse på mælkeproduktionen? Jeg har et spørgsmål vedrørende motion og amning. Jeg har trænet meget gennem hele min graviditet, og jeg regner med at skulle hurtigt i gang efter fødslen, hvis jeg er klar. Hvornår er det bedst at træne, så det ikke går ud over mælkeproduktionen og mælkens smag? Og kan motion gøre det? SVAR Træn som det passer ind i jeres hverdag. Hav barnet med til træning. Am lige inden, du skal igang. Anvend sports-BH imens. Selvom den type anbefales (i et nummer for lille) til at hindre mælkedannelse, når amning skal stoppe, er den

Jeg kom så til at tænke på, om man ikke “bare” kan gøre som ved appetitspring, altså lægge til hyppigere? Eller sagt på en anden måde; hvis pillerne nedsætter mælkemængden, er det så permanent, at der bare vil blive mindre og mindre mælk, eller kan man sætte produktionen op igen uden at stoppe med pillerne?

SVAR Ja, dit eget forslag om at lægge barnet oftere til er ganske fornuftigt. P-piller med østrogen griber ind i hormonbalancen og mælkeproduktionen. Måske smager mælken også anderledes en kort tid. Men en veletableret amning bliver kun kortvarigt nedsat og kan ved hyppig amning bringes tilbage i niveau igen. Derimod har minipiller, med rent gestagen, der hindrer sædens adgang ved at gøre slimen i livmodermunden uigennemtrængelig, ingen indflydelse på amning eller mælkeproduktionen. Men de skal tages MEGET regelmæssigt for at have næsten 100% beskyttelse.

Profile for LIFEMAGS

MIN BABY #6  

6. udgave af magasinet MIN BABY med alt om det bedste vi har.

MIN BABY #6  

6. udgave af magasinet MIN BABY med alt om det bedste vi har.

Profile for freemags