Page 18

Kan jeg gøre noget ved nedgang i mælkeproduktionen?

I det øjeblik mor ikke synes, mælken løber så let, og barnet virker utilfreds, må man, hvis vi taler om et barn under 4 måneder, gå tilbage til start og lægge barnet hyppigere til, gerne hver 2. time. Herved oparbejdes mælkeproduktionen igen i løbet af få dage.

Jeg har en datter på snart 5½ måneder. Jeg har gennem den seneste tid oplevet en nedgang i min mælkeproduktion, selv om jeg forsøger at lægge hende til så tit som muligt. Nu oplever jeg også en tydelig forsinkelse i nedløbsrefleksen.

Dit spørgsmål drejede sig om en pige på ca. ½ år, som var begyndt at få grød som supplement. I det tilfælde kan barnet suppleres med vælling, grød eller modermælkserstatning.

Jeg har spurgt inde i min mødregruppe på Netbaby.dk, og det synes at være et problem, som pigerne genkender. Hvordan kan det være, og er der noget, jeg kan gøre?

Hun har fået de vigtige første 4 måneder med ren modermælk, og selv om der nu anbefales op til 6 måneder med ren modermælk kan hendes problem let løses ved en kombination af alle ovennævnte løsninger:

Min datter bliver ofte meget sur, fordi der går så lang tid, inden mælken kommer til hende, når hun er sulten. Så det er ret frustrerende, og i den seneste måned har hun tilsyneladende ikke taget på. Hun vejede 7.500 gram for 1 måned siden og 7.400 gram nu. Hun får grød 2 gange om dagen og et lille mellemmåltid frugtmos. Samtidig tilbyder jeg hende enten vælling eller modermælkserstatning før sovetid, efter hun har spist ved mig. SVAR Lige efter fødslen taber alle spædbørn sig, mens mælkeproduktionen etableres. De må tabe op til 10 procent af deres fødselsvægt.

1. Dels at få tilbudt bryst oftere. 2. Supplere med større portion grød de 2 gange, hun allerede fik - og eventuelt en 3. gang.

Lige efter fødslen taber alle spædbørn sig, mens mælkeproduktionen etableres. De må tabe op til 10 procent af deres fødselsvægt.

10-14 dage gammel skal barnet gerne være nået op på sin fødselsvægt. Herefter tager barnet 150-200 gram på pr. uge i gennemsnit. De kan således godt tage 100 gram på i den ene uge og 300 gram på i den næste. Det giver 200 gram i snit, og er helt OK. 6 måneder gammel har barnet ca. fordoblet sin fødselsvægt, og 12 måneder gammel ca. tredoblet fødselsvægten. Nedløbsrefleksen, som viser sig ved en brusende, næsten orgasmelignende fornemmelse i brystet, når den ammende kvinde tænker på sit spædbarn, er som alt omkring amning afhængig af mors psyke og tro på sig selv. Mister hun den, giver det sig snart udslag i nedgang i mælkeproduktionen. Hun skal altså støttes i sin tro på sig selv, sørge for hvile og selv at drikke 2-3 liter væske dagligt.

3. Eller vælling 2 gange - så vil hun atter være tilbage på sin vægtkurve.

Hvorfor producerer mit ene bryst næsten ingen mælk?

På grund af meget indadvendte brystvorter malker jeg brystmælk ud til min datter i stedet for “direkte amning”. Dette er vores trejde barn, og jeg har malket ud alle tre gange, idet jeg har mælk nok, de kan bare ikke selv “få fat i det”. Men fordi jeg udmalker mælken, ved jeg jo præcis, hvor meget mælk jeg har. Og derfor mit spørgsmål: Hvorfor producerer mit venstre bryst næsten ingen mælk (ca. 2050 ml 4-5 gange i døgnet), mens det højre er “stor-producent” (ca. 100-130 ml 4-5 gange i døgnet)? Jeg malker 10 minutter ved hvert bryst hver gang. SVAR Det er et flot stykke arbejde, du udfører. Hvorfor dit venstre bryst ikke producerer så meget mælk som det højre, ved jeg ikke rigtigt. FORTSÆTTES „

Profile for LIFEMAGS

MIN BABY #6  

6. udgave af magasinet MIN BABY med alt om det bedste vi har.

MIN BABY #6  

6. udgave af magasinet MIN BABY med alt om det bedste vi har.

Profile for freemags