Page 14

hygiejne

med munden

Er det OK at rengøre sutteN Sundhedsstyrelsen advarer forældre om at “rengøre” barnets sutter med munden. Men en ny svensk undersøgelse konkluderer, at det måske har sine fordele. De fleste kender nok synet. Et barn taber sin sut på gulvet, og i et snuptag samler barnets mor den op, sutter på den og propper den derefter tilbage i barnets mund. Så er den ren. Samtidig er der nok også mange, der har tænkt, at det er sådan noget, kun en mor kan gøre, for det virker egentlig lidt uhygiejnisk.

OK ELLER NO-GO?

Men nu viser en ny svensk undersøgelse, at det måske ikke er så ulækkert alligevel. I stedet kan det ligefrem være med til at forebygge allergi og eksem, skriver New York Times. Undersøgelsen, som er offentliggjort i det amerikanske tidsskrift Pediatrics, konkluderer, at de børn, hvis forældre sutter deres sutter fri fra snavs, udvikler færre allergier end de børn, hvis forældre i stedet rengør sutterne ved at skylle eller koge dem. I Danmark ser man anderledes på det. Her fraråder Sundhedsstyrelsen netop den praksis, fordi forældre kan risikere at overføre en bakterie, som på længere sigt kan medvirke til, at barnet udvikler huller i tænderne. Jo tidligere, børn udsættes for bakterien, jo større risiko er der for, at den fremover kan findes permanent i barnets mund, skriver Sundhedsstyrelsen i Sunde Børn 2012. Selv om samme praksis frarådes i flere andre lande, satte de svenske forskere sig for at undersøge, om der også kunne være fordele ved bakterieudvekslingen. I undersøgelsen fra Gøteborg Universitet fulgte forskerne ca. 180 børn fra fødslen. Børnene blev un-

dersøgt af børnelæger, mens børnenes forældre skrev dagbog over, hvilken mad børnene blev introduceret til, og hvilken de blev vænnet fra. Da børnene rundede 18 måneder, havde en tredjedel af dem udviklet eksem, mens 5% allerede døjede med astma.

Resultaterne viste også, at de børn, hvis forældre suttede på sutterne, havde lavere risiko for at døje med en af skavankerne, end de børn, hvis forældre skyllede eller kogte deres børns sutter. I Sundhedsstyrelsen overvejer de dog ikke at revurdere deres råd baseret på en enkelt undersøgelse, men der følger udviklingen i forskellige undersøgelser og forskningsresultater.

Profile for LIFEMAGS

MIN BABY #6  

6. udgave af magasinet MIN BABY med alt om det bedste vi har.

MIN BABY #6  

6. udgave af magasinet MIN BABY med alt om det bedste vi har.

Profile for freemags