Page 9

HVORDAN FÅR JEG MIT BARN TIL AT SPISE SKEMAD?

Den orale fase.

Det drejer sig om min søn, som ikke vil spise skemad. Jeg har ammet ham, til han var ca. 6 måneder. Da han ikke tog nok på, begyndte jeg med modermælkserstatning (NAN og majsvælling). Jeg har, siden han var 4 måneder, prøvet at give ham skemad og har prøvet alt, både med at lave det selv og har købt (næsten) alle de produkter, der findes på markedet. Han vil ikke. Det er som om, når han ser en ske, så får han kvalme og kaster næsten op. Han sidder som regel på sin høje stol, når vi sidder og spiser ved spisebordet. Der virker han interesseret i maden. Men lige så snart jeg tilbyder hans egen mad med ske, så vil han ikke have det. Jeg tilbyder ham mad, når jeg ved, han er ved at blive sulten og ikke for træt. Jeg har også prøvet at holde pause et par dage. Jeg er slet ikke begyndt at give ham kød endnu.

Jeg har mødt forældre, som hindrer barnet i at tage legetøj o.l. i munden, da de mente, det var snavset og forkert, at barnet stoppede alt i munden. Barnet SKAL gennem denne fase for at udvikles normalt. Hvis han kan drikke af kop, tudekop eller plastikglas, kan han få både vælling, tynd kartoffelmos og tynd grød samt mælkeprodukter på den måde. Alt kan blendes så tyndt, at det kan drikkes. Også kogt farskød. For at få dækket behovet for vitaminer og jern, kan du anvende modermælkserstatning i hans mad. Han kan også begynde at få små stykker brød med leverpostej, kødpølse og smørreost på. Efterhånden som han bliver ældre, kan skeen så forsøges igen.

Med hensyn til vægten er fingerreglen, at barnet skal have fordobblet fødselsvægten efter ½ år og tredoblet den ved det fyldte 1. år

Han er ikke ret stor. Han vejer ca. 6.800 gram og er 68 cm lang. Da jeg var til lægen, da han var 5 måneder, fik jeg at vide, han var undervægtig i forhold til hans længde. På det sidste har han kun taget ca. 200-300 gram på på en måned. Men ellers er han en meget glad og aktiv dreng. Jeg føler snart, jeg har prøvet alt, men håber I kan hjælpe mig og kan give et godt råd, som jeg kan prøve. SVAR

Prøv med en mindre ske helt ned i teske-størrelsen. Men der må udløses en refleks i hans mund, så han får opkastfornemmelser, så snart en ske kommer for langt ind i munden, så det er ikke løsningen. Lad ham få en plastikske at lege med, som han selv kan putte ind i munden og blive fortrolig med. Er han flink til at sutte på sine legeting? Det er vigtigt og et led i hans udvikling, at han skal undersøge alt med munden.

Med hensyn til vægten er fingerreglen, at barnet skal have fordobblet fødselsvægten efter ½ år og tredoblet den ved det fyldte 1. år. I de første levemåneder tager de gennemsnitligt 150-300 gram på om ugen.

Et eksempel: Fødselsvægt 3.000 gram, ved ½ år ca. 6 kg og 1 år gammel 9 kg. Det svarer til en vægtstigning på ca. ½ kg om måneden fra ½-1 år.

Vigtigt er det også at se på barnets udvikling. Du skriver, han sidder i en højstol ved bordet. Kan han sidde selv uden støtte? Er han begyndt at kravle? Kan han stå på sine fødder, når I holder ham i hænderne? I forhold til alderen er det, hvad han skal kunne nu. God madlyst.

HVORDAN GÅR JEG NEMMEST FRA AMNING TIL MAD MED SKE? Min dreng er 6 måneder. Jeg har ammet fuldt ud, til han blev 4½ måned, og derefter har han fået grød/ mos til aften udover amningen. Han vejer nu 11 kg. Mine spørgsmål er: 1) Når jeg nu begynder at øge hyppigheden af skemåltider, synes jeg det er lidt omstændigt at stå og

MIN BABY #22  

22. udgave af MIN BABY - magasinet med alt om det bedste vi har.

MIN BABY #22  

22. udgave af MIN BABY - magasinet med alt om det bedste vi har.

Advertisement