Page 12

Det er dog rigtigt godt at undgå at lære barnet søde vaner. Barnet er ikke født med behov for at spise sødt, selv om modermælk er meget sødt.

I skal lære at se på jeres datter. Hvad hun viser, hun har lyst til, frem for at gå frem efter salgsetiketter og andet

Derfor har man som forældre gode muligheder for at lære barnet gode madvaner, hvis man undgår at introducere de ulødige mad/væske produkter som sodavand, saft, juice, slik, chokolade osv.

SKAL VI HOLDE EN PAUSE MED SKEMAD? Vi har en datter på knap 6 måneder. Hun er 66 cm lang og vejer 6,5 kilo, så hun er ikke en af de tungeste. Hun blev ammet, til hun var 2 måneder, og hun har siden fået modermælkserstatning. Hun er meget aktiv. Lægen er godt tilfreds med hendes trivsel, og det samme er sundhedsplejersken. Hun har aldrig været den store spiser, og hun har aldrig været specielt begejstret for sutteflasken. Derfor så jeg hele tiden frem til, at hun kunne få noget andet mad. Men det er ikke blevet den store succes, som jeg håbede på. Hun spiser 3-4 skefulde, og så gider hun ikke mere. Andre gange vil hun slet ikke have noget. Hun vrider sig og vifter med armene. Giver jeg hende flaske bagefter, spiser hun 120-130 ml (det samme som hun altid spiser). Så hun er altså sulten, men det er bare ikke skemad, hun vil have. Vi har prøvet med diverse slags grød, kartoffelmos og øllebrød. Vi har kørt nogle dage med hver enkelt ting, inden vi har prøvet noget nyt. Hun er meget interesseret i at kigge på, vi andre spiser, og hun vil også gerne smage vores mad, hvis vi giver hende et lille stykke. En bekendt har foreslået, at hun ikke skal tilbydes

andet, hvis hun afviser grøden, og så prøver man igen ½ time efter, indtil hun spiser det. Er det vejen frem? Eller skal vi holde en uges pause med skemad? Håber på et godt råd, da vi efterhånden er ved at være desperate.

SVAR

Du skal lytte til din læge og sundhedsplejerske, der begge er fuldt tilfredse med jeres datter. Hendes vægt lyder OK. Hendes fødselsvægt skal være fordobblet ved 6 måneder og tredobblet ved 1 år. Hvis fødselsvægten f.eks. er 3 kg, skal barnet veje 6 kg ved 6 måneder og 9 kg ved 1 år. Din bekendtes råd er forkert. Man kan ikke tvinge en 6 måneder gammel pige til at spise ved at sulte hende. I skal lære at se på jeres datter. Hvad hun viser, hun har lyst til, frem for at gå frem efter salgsetiketter og andet. Hun er lige så individuel som et hvert andet barn. Hun vil gerne have sutteflaske med 120 ml modermælkserstatning eller vælling. Det er OK at fortsætte med, til hun begynder at vise interesse for anden mad. Hun vil også gerne smage på jeres mad. Det er netop ved at se på jeres datter, og hvad hun viser, hun har lyst til, I skal finde vejen frem. Kartoffelmos, grøntsagsmos og havregød kan gives fra 6 måneder. Rugbrødstern med pålæg, kødboller af kalve- og lammekød fra ca. 8 måneder. Man kan begynde med skemad ved 4 måneders alderen. Det er rigtigt at vente, til barnet viser parathed, f.eks. ved at tage ud efter jeres ske og gaffel, og som du skriver vise lyst til at smage på maden. Så er barnet klar.

MIN BABY #22  

22. udgave af MIN BABY - magasinet med alt om det bedste vi har.

MIN BABY #22  

22. udgave af MIN BABY - magasinet med alt om det bedste vi har.

Advertisement