Page 84

Undersøgelser indikerer, at børn født om sommeren og om efteråret har tendens til at kravle 3 uger senere end børn født om vinteren og om foråret.

Et dovent barn eller en lille frygtsom en kan måske være tilfreds med at forblive på sit udviklingstrin lidt længere, i stedet for at forsøge at komme videre. Et meget aktivt og nysgerrigt barn vil sikkert komme i gang tidligere end sine jævnaldrende. Det kan også spille en rolle, hvornår på året dit barn blev født. Undersøgelser indikerer, at børn født om sommeren og om efteråret har tendens til at kravle 3 uger senere end børn født om vinteren og om foråret. Hvad grunden er til det? Sommer/efterårsbørn når til kravlestadiet om vinteren, hvor de typisk har mere generende tøj på. Hvor tidligt eller sent barnet kan kravle er ikke nogen indikation af, hvor hurtigt barnet lærer at gå. AT LAVE FORBINDELSER Hvadenten din baby begynder at bevæge sig rundt tidligt eller sent, har det ikke noget med intelligens at gøre. De dele af hjernen, der kontrollerer udviklingen af motoriske færdigheder og barnets kundskaber, sidder i forskellige områder. Det betyder dog ikke, at barnets almindelige kundskaber ikke er en vigtig del af den nyligt opdagede evne til at bevæge sig rundt. Omkring 8 måneders alderen udvikler babyer en viden om, at ting eksisterer, selv om de ikke kan ses. Det motiverer dem til at på jagt efter et stykke yndlingslegetøj eller en person, de godt kan lide, som ikke er i synsfeltet. Småbørn udvikler også det udvidede opmærksomhedsområde og den forfinede resonneringsevne, de skal bruge for at kunne fokusere på at nå et bestemt mål. Din lille tumling kan nu bearbejde mere komplicerede tanker, så som “Der er sofaen - jeg må hellere styre uden om den, ellers støder jeg ind i den”.

UAFHÆNGIGHED OG SEPARATIONSANGST Omkring 9 til 12 måneders alderen begynder børn at kræve en vis uafhængighed. Nu kan de rent faktisk komme på lidt afstand af dig. Men samtidig begynder separationsangsten at sætte ind, hvilket lægger en dæmper på denne uafhængighedstrang og hjælper med til at holde babyen indenfor dit synsfelt (i det mindste noget af tiden). FORANDRINGER Når dit barn begynder at kunne bevæge sig lidt bedre, kan det være, du lægger mærke til, at han/hun gør mindre fremskridt på andre områder, så som finmotorikog sprogudvikling. Der bruges så meget energi på at kravle, at der simpelthen ikke er så meget til overs til at lære andre nye færdigheder. En anden forandring kan være, at dit barn kan være enten så ophidset eller frustreret over sin nye udfordring, at det ikke sover hele natten mere. Modstå fristelsen til at tage barnet op eller til at tage barnet med ind i din seng, for så vil du etablere et mønster, der kan blive meget svært at bryde senere. Du skal hellere ae barnet blidt på ryggen for at trøste ham/hende, men lad barnet falde til ro igen selv. Heldigvis er denne fase ofte meget kortvarig. I løbet af et par uger eller deromkring falder de fleste babyer tilbage til deres tidligere sovemønster. Du skal bare være forberedt på det, alle forældre opdager - du vil også selv skubbe på hele tiden.

Profile for LIFEMAGS

MIN BABY #21  

21. udgave af MIN BABY - magasinet om det bedste vi har.

MIN BABY #21  

21. udgave af MIN BABY - magasinet om det bedste vi har.

Profile for freemags
Advertisement