Page 48

For mange vordende mødre er det at føle liv - og forstå hvad det er, disse første fosterbevægelser - blandt de mest magiske øjeblikke i graviditeten. Men senere, hvis disse små periodiske stød ikke kommer ofte nok, er det let at blive nervøs for, at ens baby ikke udvikler sig ordentligt. I de fleste tilfælde er disse bekymringer uden grund. For at hjælpe med til at dæmpe frygten, kan du her læse om, hvad du kan forvente dig. HVORNÅR KAN MAN BEGYNDE AT FØLE FOSTERBEVÆGELSER?

Desuden kan man med sikkerhed genkende følelsen af fosterets spark, hvis man har været gravid før, og er bedre i stand til at kende forskel på fosterbevægelser og anden rumlen i maven, som f.eks. kan forårsages af luft. Husk også på, at din kropsbygning kan have noget at gøre med, hvornår du vil være i stand til at kende forskel på f.eks. jag af sult og et venstrehåndshook fra babyen. Mindre omfangsrige kvinder har en tendens til at føle liv tidligere end overvægtige kvinder.

Omkring uge 7 begynder det ufærdige foster at bevæge sig lidt rundt. Men på dette tidspunkt er det så lille, at man umuligt kan føle dets små periodiske bøje- og strækkebevægelser. Faktisk kan der gå flere måneder endnu, før dit foster gør dig opmærksom på dets eksistens.

HVORDAN FØLES DET?

Du kan måske føle disse første rigtige små spark allerede i 14. uge, eller så sent som i 26. uge. Det mest almindelige tidspunkt er dog mere præcist mellem 18. og 22. uge - især hvis det er den første graviditet.

Typisk vil du måske først føle det som en blid prikken. Nogle kvinder sammenligner det med sommerfuglevingeslag lige under navlen. Du vil sandsynligvis tilskrive disse første bevægelser som luft i maven eller fornemmelse af sult. Men når du bemærker dem igen af og til i løbet af de næste par dage, vil forskellen gå op for dig lidt efter lidt.

Flergangsfødende mødre har en tendens til at føle fosterbevægelser tidligere end førstegangsfødende, fordi livmoderens muskler er mindre elastiske, så kvinden bliver mere følsom overfor bløde spark.

Det er et svært spørgsmål at besvare. Ingen kan fortælle en førstegangs-vordende mor, præcist hvad hun vil føle, da det er forskelligt fra kvinde til kvinde. Når det er sagt, skal vi forsøge at beskrive følelsen.

Først vil du måske undre dig over, hvad det er, hver

Profile for LIFEMAGS

GRAVIDA#23  

23. udgave af GRAVIDA - magasinet om den positive graviditet.

GRAVIDA#23  

23. udgave af GRAVIDA - magasinet om den positive graviditet.

Profile for freemags