Page 15

MÅ MAN TABE SIG UNDER GRAVIDITETEN?

KAN MIN MANGLENDE APPETIT SKADE BARNET?

Jeg vejer ca. 10 kilo for meget fra sidste graviditet. Jeg havde tænkt mig at tabe dem, inden jeg blev gravid igen, da jeg havde bækkenløsning sidst. Men det nåede jeg ikke, og nu er jeg gravid igen i uge 6.

Jeg er 19+1 uger henne nu. Jeg har tabt mig 10 kg indtil videre, og har endnu ikke taget noget på igen. Jeg ventede tvillinger til at starte med, men mistede den ene næsten med det samme.

Jeg har kontaktet de danske vægtkonsulenter, som siger, jeg godt kan følge deres program med få ændringer (ingen lever og mere mælk).

Mit problem er, at jeg simpelthen ingen appetit har. Jeg kan kun spise 2 gange om dagen, og jeg er da bange for, at det skader den lille. Kan det skade ikke at spise så meget? Og har I nogen gode ideer til, hvordan jeg kan komme til at spise igen? Jeg kaster alt andet op.

Kuren går bare ud på at spise 600 gram grønt hver dag og minimum af fedt og sukker. Det lyder jo ikke usundt, tværtimod, men må man tabe sig, når man er gravid? Kan barnet tage skade af, hvis jeg f.eks. ikke tager på i løbet af hele graviditeten? Jeg ville gerne have jordemoderens råd også, inden jeg gjorde noget galt. SVAR

Jeg vil anbefale dig at kontakte en diætist, der har forstand på gravide. Du kan få en henvisning hos din læge eller din jordemoder. Sandsynligvis er der ikke noget i vejen for, at du følger programmet, men spørg alligevel diætisten for at være på den sikre side. Held og lykke.

SVAR

Jeg synes, du skal kontakte din jordemoder eller din læge og få en henvisning til en diætist. Det er ikke så godt at tabe 10 kg i løbet af de første 19 uger. Du skal helst spise 3-4 gange om dagen. Hvis du har kvalme, kan du muligvis få hjælp med akupunktur.

Hvis du bliver ved med at tabe dig, skal du kontakte din læge til et ekstra tjek.

Under alle omstændigheder bør du tale med en professionel om dette problem så hurtigt som muligt.

ER DET NORMALT IKKE AT TAGE PÅ UNDER GRAVIDITETEN?

BEKYMRET OVER VÆGTTAB I STARTEN AF GRAVIDITETEN

Jeg vil høre, om det er normalt for nogen, at de ikke tager på i løbet af graviditeten? Jeg selv har tabt 2,5 kilo, og jeg er 34+5 uger henne.

Er der nogen specielle ting, man skal tage stille til, hvis man taber sig 6 kilo i de første 7 uger af sin graviditet på grund af stress? Er der grund til at være bekymret?

Ikke at jeg beklager mig - tværtimod, så er der ikke så meget, der skal smides bagefter. Det kunne bare være rart at vide. På forhånd tak.

SVAR

SVAR

Nogle gravide taber sig lidt i starten af graviditeten, som regel på grund af opkastninger og kvalme.

De fleste gravide tager ca. 10-12 kg på, nogle tager meget mere på og andre tager mindre på.

Hvis det er på grund af stress, du har tabt de 6 kilo, er der grund til at tage det med ro. Det er ikke godt for din krop at være stresset.

Man plejer at sige, at en vægtøgning på ca. 5-7 kg vil være normal, hvis du var overvægtig inden graviditeten.

Hvis du bliver ved med at tabe dig, skal du kontakte din læge til et ekstra tjek.

Hvis din jordemoder siger, at barnet vokser, som det skal, er der ingen grund til bekymring.

Profile for LIFEMAGS

GRAVIDA #18  

18. udgave af GRAVIDA - magasinet om den positive graviditet.

GRAVIDA #18  

18. udgave af GRAVIDA - magasinet om den positive graviditet.

Profile for freemags
Advertisement