Page 14

Om nogen af disse ting har noget at gøre med den lidt for tidlige fødsel, ved jeg jo ikke. Men faktum er, at jeg denne gang meget gerne vil have et fuldbårent barn. Jeg ved, at det ikke bliver anset for “for tidlig fødsel”, hvis det kun er 3 uger før tid. Min jordemoder går meget let hen over det, men jeg kan mærke, at det alligevel bekymrer mig. Hvis jeg igen føder 3 uger før tid, jamen så okay, det går jo nok. Men hvad nu hvis det denne gang bliver endnu tidligere? I mit hoved ville dette kunne undgås, forebygges eller i det mindste give mig lidt sjælefred med et ekstra tjek til sidst. Er det rimeligt at bede om dette på det grundlag? Mit sidste spørgsmål er: Sidste gang gik vandet umiddelbart efter, min mand havde masseret min lænd. Kan den massage have gjort, at vandet gik, eller er det helt utænkeligt? Bør vi passe på med lændemassage i slutningen af graviditeten? SVAR

Det er muligt, at du igen føder lidt før tid, altså før 37 fulde uger, når du gjorde det første gang. Det er også muligt, at startvanskelighederne med din søn kommer af den for tidlige fødsel, men det kan også være tilfældigt.

SVAR

Du skal ikke være bekymret over, at symfysefundusmålet står stille eller endda bliver mindre ved terminen. Det gør det, fordi barnets hovede bevæger sig ned i bækkenet. Det er ikke sikkert, at du føder før termin, selv om hovedet er på vej ned i bækkenet.

FØDER JEG FØR TID IGEN NÆSTE GANG? I min sidste graviditet fødte jeg i uge 33. Hvad er sandsynligheden for, at det sker igen? SVAR

Når man en gang har født før tid, er der sandsynlighed for, at dette sker igen i næste graviditet.

Når man en gang har født før tid, er der sandsynlighed for, at dette sker igen i næste graviditet.

Selvfølgelig kan du bede om et ekstra tjek til sidst. Det er vigtigt, at du er tryg. Jeg er ret sikker på, at lændemassage ikke sætter en fødsel i gang, så hvis du føler, at det er behageligt, kan jeg ikke se nogen grund til at lade være med det.

FØDER JEG FØR TID NÅR BARNET STÅR DYBT? Barnet står dybt, og mit symfysemål har ikke ændret sig siden uge 34. Jeg er nu i uge 38, og mit symfysemål er 32. Barnet står dybt nede. Jordemoderen mærkede hans skulder lige over skambenet, og han presser virkelig på. Føder jeg mon før tid? Skal jeg være bekymret over, at symfysemålet ikke er vokset?

Man kan dog ikke sætte en procent på, fordi der er forskellige grunde til, at man føder før termin. Derfor vil du blive tilbudt flere undersøgelser, og du skal også selv være opmærksom på ændringer og i så fald henvende dig til det sted, hvor du skal føde.

HVOR TIDLIGT HAR BARNET GODE CHANCER FOR AT OVERLEVE? Hvis man føder for tidligt, hvor tidligt må det så være, for at barnet har gode chancer for at overleve? SVAR

I dag er det sådan, at hvis barnet fødes fra ca. 26. uge og frem, vil der være en rimelig chance for, at det overlever. Men det er klart, at jo ældre barnet er, jo større bliver chancerne for, at det overlever uden mén. Det betyder også, at barnet ikke skal opholde sig i lang tid på en neonatalafdeling mere eller mindre adskilt fra sin mor og far.

Profile for LIFEMAGS

GRAVIDA #16  

16. udgave af GRAVIDA - magasinet om den positive graviditet.

GRAVIDA #16  

16. udgave af GRAVIDA - magasinet om den positive graviditet.

Profile for freemags
Advertisement