Page 16

Hvis det på grund af den voksende mave er besværligt for dig at nå ned til dine fødder for at tage sko på, er det værd at overveje at medbringe at par slippers, selvom de som regel ikke giver dine fødder så meget støtte.

6: VÆR OPMÆRKSOM PÅ VACCINATIONER Det idelle er ikke at tage nogen former for medicin under graviditeten, og det er især vigtigt for dig at undgå visse vacciner. Generelt kan du rejse i Europa og Nordamerika, uden at du behøver at spekulere på vaccinationer. Hvis du derimod rejser udenfor disse lande, er det en god idé at undersøge, hvilke vaccinationer der er relevante indenfor det område du rejser i. Oplysninger om dette kan du få ved at kontakte Statens Seruminstitut. For at få råd om, hvilke vaccinationer du skal undgå under graviditet, og hvilke det er sikkert at få foretaget, skal du kontakte din læge. Hvis du prøver på at blive gravid og samtidig skal ud at rejse, så prøv så vidt muligt at få foretaget vaccinationerne før undfangelsen.

7: UNDGÅ SVAMPEINFEKTION Graviditeten gør dig modtagelig for svampeinfektioner som f.eks. trøske. Varmt og fugtigt klima kan gøre situationen værre. Du kan mindske risikoen for at få en svampeinfektion ved at tage løstsiddende bomuldsundertøj på samt undlade at tage jeans og andre bukser på. I stedet kan det anbefales, at du bruger løse bomuldskjoler. Samtidig skader det aldrig, at du for en sikkerheds skyld også tager antisvampecreme med til vaginalt brug. Du kan også få visse stikpiller mod svamp i skeden i håndkøb på apoteket.

8: VÆLG SIKRE AKTIVITETER Selvom din favoritsport måske er at stå på ski, vandski, snowboard eller windsurfe, bør du holde dig fra disse sportsgrene, så længe du er gravid. Generelt bør du holde dig fra aktiviteter, hvor der er risiko for at falde eller støde maven. Dykning og andre sportsgrene, hvor trykket er anderledes, er ligeledes noget, du bør afstå fra. Årsagen er, at der kan opstå luftbobler i dit blod, når du bevæger dig mod overfladen, som er meget skadelige for både dig og dit ufødte barn. Af andre aktiviteter, du bliver nødt til at vente med til du har født, kan nævnes ture i vandrutschebaner samt de mere voldsomme aktiviteter i forlystelsesparker, idet hårde landinger samt pludselige accelerationer eller opbremsninger også kan skade fosteret. Samtidig viser undersøgelser, at ophedning tidligt under graviditeten kan øge risikoen for misdannelser hos fosteret. Du gør således klogt i at undgå for varme karbade og boblebade. Der er imidlertid mange andre aktiviteter, du kan deltage i, som f.eks. yoga, raske gåture (også over længere strækninger), svømme og let jogging. At jogge er dog kun en god idé, hvis du har været vant til det, før du blev gravid. Generelt frarådes det, at du forsøger at komme i form, mens du er gravid, hvis du ikke var det før. Ligesom det kun anbefales at holde din form ved lige, mens du er gravid - ikke forbedre den. Et moderat spil tennis kan du også sagtens deltage i, selvom du sikkert vil opdage, at din balance ikke er, hvad den har været. Husk til sidst, at det er bedre, at du tager en daseferie, end at du risikerer at skade dig selv eller barnet. Du har jo livet foran dig - også når du har født.

Profile for LIFEMAGS

GRAVIDA #14  

14. udgave af GRAVIDA - magasinet om den positive graviditet.

GRAVIDA #14  

14. udgave af GRAVIDA - magasinet om den positive graviditet.

Profile for freemags
Advertisement