Page 14

grøntsager og proteiner, kan du få din læge til at anbefale et vitamin- og mineraltilskud, før du rejser. Hvis du har svært ved at “spise for to”, eller du har aversioner mod visse typer mad, kan du i stedet prøve at spise 5-6 små måltider om dagen. Det er som regel nemmere at spise 5-6 små måltider end 3 store, og de mange små måltider reducerer også risikoen for, at du får halsbrand. En god måde at forhindre den ubehagelige kvalme er ved at sutte på pebermynte- eller citronbolscher.

4: HYPPIGE TOILETBESØG

Hvis der er en tom plads ved siden af dig i flyet, toget eller bussen, hjælper det at lægge fødderne op. Det kan også være rigtigt rart at tage skoene af, men du skal være opmærksom på, at dine fødder kan hæve, og at du måske ikke kan få skoene på igen, når du når frem til din destination. Hold blodomløbet igang ved at gå op og ned ad gangen og ved at lave nogle simple strækøvelser. Mens du står op eller sidder ned, kan du strække dine ben med hælene først og forsigtigt flexe dine fødder for at få strukket lægmusklerne. Hvis du sidder ned, kan du bevæge anklerne i cirkler, mens du vrikker med tæerne.

Under graviditeten vil du ofte opleve en øget trang til at gå på toilettet. Toiletterne på et fly er bittesmå, og offentlige toiletter er ofte beskidte og ulækre, så når du endelig finder et rent og bekvemt toilet, så sørg for at bruge det!

I graviditeten øges presset på din blodcirkulation, hvilket medfører, at du har større risiko for dannelse af blodpropper samt åreknuder. At flyve under graviditeten forøger disse risici endnu mere.

Sørg for at tage tøj på, der gør det nemt og hurtigt at komme ind til dit undertøj. Vælg bukser eller nederdel med en bluse til i stedet for en buksedragt. Et par bukser eller en nederdel er lettere at holde styr på, når du besøger et offentligt toilet.

Hvis du er disponeret for åreknuder, er det en fordel at investere i et par specielle tætsiddende strømper (støttestrømper), der bevirker, at cirkulationen i blodkarene øges og giver lindring til dine hævede vener, hvis du skal ud at flyve.

Hvis du rejser med fly, tog eller bus, så prøv at komme til at sidde på en plads, hvorfra du hurtigt kan komme på toilettet uden at forstyrre andre passagerer alt for meget.

Et godt tip hvis du bruger støttestrømper er at tage dem på om morgenen, mens du endnu ligger i din seng og beholde dem på hele dagen. Hvis du derimod ikke har nogle problemer med åreknuder, vil et par normale strømper støtte nok til, at du ikke får åreknuder af flyveturen.

5: GØR DET BEKVEMT FOR DIG SELV Når du sidder ned i lange perioder, kan du komme ud for, at dine fødder og ankler hæver, og at du får krampe i benene.

Det er en god idé at tage et par bekvemme og støttende sko med på rejsen som f.eks. kondisko eller andre flade sko, specilet hvis du skal gå meget. Du kan også med fordel tage et par ekstra sko med, som du går godt i, til at skifte med senere på dagen.

Hvis du kører i bil, så sørg for at holde pauser mindst hver 90. minut, så du kan få strakt benene og gå lidt rundt.

Det er også en god idé at medbringe vabelplastre, for hvis dine fødder hæver, kan selv et par gamle sko, der ellers ikke gnaver dig, give dig problemer.

Profile for LIFEMAGS

GRAVIDA #14  

14. udgave af GRAVIDA - magasinet om den positive graviditet.

GRAVIDA #14  

14. udgave af GRAVIDA - magasinet om den positive graviditet.

Profile for freemags
Advertisement