Page 18

bygge Lego eller togbane - I kan bruge til en snak og indøvning af enkelte ord. Få ad gangen. Han er født ca. 7 uger før tid, og det ses i hans vækst. Til det fyldte 2. år skal den manglende fostertid lægges til, når hans udvikling bedømmes.

hakker i det. Vi har prøvet at tale meget langsomt til ham, men jeg ved ikke, om det hjælper. Hvad kan vi gøre for at hjælpe ham uden at fokusere for meget på det, så han selv oplever det som et problem?

Tosprogede børn er ikke nødvendigvis senere til at tale rent. Sutten, sutteflaske og “søbe”/skemad har betydning i forhold til, at barnet bliver læsper, fordi mundmotorikken ikke er ordentligt stimuleret, som når barnet tygger maden. Det indvirker ikke på ordforrådet.

Giv ham fred og ro. Lad være med at tage ordet ud af munden på ham i forsøg på at hjælpe. Selv om han er foran motorisk og sprogligt, så er der nok sket en yderligere udvikling i hans ordforråd.

Det er godt, I lærer ham ikke at snakke med sutten i munden. Allerhelst at sutten “sover”, når barnet er vågent, for sutten har “været på arbejde”, mens barnet sov, og derfor skal den blive i sengen.

Taler han for andre end jer med let forståelige ord og sætninger? Eller er I dygtige til at forstå hans børnesprog? Måske er der en videreudvikling af hans sprog igang.

Er I sikre på, at han hører godt? Har han haft mange mellemørebetændelser? Det kan give nedsat hørelse på grund af væske i mellemøret. I kan eventuelt henvende jer til taleinstituttet i København eller Århus, hvor netop børnehavepædagoger eller jeres praktiserende læge kan henvise til. Måske ligger grunden i, at han tidligt har lavet sit “eget sprog”, og det er blevet accepteret af jer.

SVAR

Giv ham fred og ro. Lad være med at tage ordet ud af munden på ham i forsøg på at hjælpe.

Efter det “traume” at føde for tidligt, kan I i lettelsen over, at det gik godt, have været mere large. Jeg tror, det kommer. Han er jo kvik.

MIN SØN ER BEGYNDT AT STAMME Min søn på 3 år er pludselig begyndt at stamme. Det er som om, han har svært ved at få påbegyndt det første ord i en sætning. Han har ellers altid været foran både motorisk og sprogligt, han elsker at læse i bøger og snakker som et vandfald. Han er god til rim og remser og kan brudstykker af nogle børnesange udenad. Han kan tælle til 9. Der har aldrig været problemer med hans sprog, men pludselig fra den ene dag til den anden er det ligesom om, ordene ikke rigtigt vil ud af munden på ham, og han

Jeg tror, at selv om han er så dygtig, så bliver han ind imellem for ivrig i sin egen formåen, at han “snubler” over ordene i starten. Når han er så dygtig og veludviklet, kommer det igen. Giv ham ro og tryghed. Vis ham, at I har tid til, at han får sagt, hvad han vil.

TALER MIN SØN PÅ 3 ÅR GODT NOK? Jeg vil ikke sige, at jeg er meget bekymret, men jeg kan mærke, at jeg tænker over det i hverdagen. Jeg har en søn på 3 år. Han snakker meget, og han er også forståelig for venner og familie, der ikke går op og ned af ham til hverdag, men alligevel er jeg bekymret for, at han ikke snakker godt nok til hans alder. Han har en del ord, han ikke udtaler korrekt, og hvis jeg gentager dem rigtigt, siger han dem på samme måde, som han gjorde før. Er det os, der ikke snakker nok med ham, eller skal vi bare regne med, at det kommer, om ikke andet så når han skal i børnehave? Han er ellers både fysisk og motorisk udviklet, som han skal. FORTSÆTTES „

Profile for LIFEMAGS

DIT BARN #7  

DIT BARN #7 - magasinet om de skønne unger.

DIT BARN #7  

DIT BARN #7 - magasinet om de skønne unger.

Profile for freemags
Advertisement