Page 17

MIN DATTER HAR PLUDSELIG SVÆRT VED AT TALE

måske jeres iver efter at (over)stimulere hendes sproglige udvikling. Giv ro.

Jeg har en datter på 3 år, og hun er meget fremme med sit sprog. Men fra den ene dag til den anden gik ordene i lås for hende, og hun har svært ved at få dem ud af munden.

Sid med hende og læs billedbøger, lad hende fortælle og genfortælle i sit eget tempo uden at rette hende, når hun laver fejl.

Det er som om, hun er længere fremme i tankerne, men at ordene ikke kan følge med. Hun bliver meget ked af det og siger selv, at hun ikke kan snakke. Vi giver os tid til, at hun finder ordene, og vi prøver på ikke at sige tingene for hende. Er dette en normal proces? Og hvornår går det over igen? Man kan ikke sige, at hun stammer. Skal man hjælpe hende eller vente på, at hun finder ordene, hvilket hun ikke altid kan? SVAR Jeg tror, hun forivrer sig. Hun er dygtig, men hendes ambitiøse taleudvikling og tankeevne følges ikke rigtigt ad. Det kan være, hun er lidt stresset og derfor blokerer.

For som sagt er mit bud, at hendes og måske jeres ambitioner er lidt for høje. Hun når tids nok det, hun skal.

DRENG PÅ 3 ÅR MED SPROGPROBLEMER Min søn har et sprog, der er svært at forstå. Han er helt fremme motorisk - fingernem er han, og balancemæssigt har han altid været hurtig. Han er lillebror og desuden tosproget.

Jeg oplevede selv i en stressperiode ikke at kunne finde ordene. Jeg vidste, hvad jeg ville sige, men jeg sagde dem forkert.

Jeg oplevede selv i en stressperiode ikke at kunne finde ordene. Jeg vidste, hvad jeg ville sige, men jeg sagde dem forkert. F.eks. blev gravhund til grævling. Er hun iøvrigt sund og rask og ikke udviser andre symptomer, ville jeg vente og se. Jeg oplever, at børn udvikles fra spæd, som en computer (deres hjernekapacitet), der skal opbygge et lager af software i takt med, at barnet udvikles og lærer gennem dets sanser og samvær med forældre og andre voksne og børn.

Han bruger sut, men mest når han sover og sent på dagen, hvis han er ked af det og træt. Men han tager den ud, når jeg beder ham om det. Han gider ikke læse bøger ret længe, men han elsker at synge og har fra lille haft et imponerende repetoire, selv om vi ikke forstår teksten.

Den 1. oktober skal han i børnehave, og det vil på mange måder være fint, men vi er lidt bekymrede mht. det manglende sprog. Han er temperamentsfuld men ikke aggresiv. Han blev født i uge 33+6 og vejede 1.885 gram, men det kan vel ikke forfølge ham meget længere (han er godt nok ikke specielt høj). Skal vi vente og se tiden an? SVAR Børnehaven vil være godt for jeres dreng. Udnyt desuden, at han er glad for at synge. Lav enkelte sange, I synger sammen med ham. Samme sang om og om igen.

Men ligesom computeren kan overbelastes, kan vores stimulering af vores dygtige pode føre til, at barnet pludselig ikke kan følge med.

Det er også fint at læse bøger, men hvis han ikke kan fanges i længere tid, er der andre ting i legen - f.eks. at

Ros hende fortsat for, hvad hun kan, men dæmp

FORTSÆTTES „

Profile for LIFEMAGS

DIT BARN #7  

DIT BARN #7 - magasinet om de skønne unger.

DIT BARN #7  

DIT BARN #7 - magasinet om de skønne unger.

Profile for freemags
Advertisement