Page 42

og give hende lov at komme tilbage i børnehave, for hun kunne slet ikke følge de andre børn i skolen. Hun var bare slet ikke klar men fik ikke noget valg.

Æ Min søn er fra december, og han skulle dermed starte i skolen her til sommer. Men han er slet ikke klar. Børnehaven og os startede allerede i august sidste sommer med at holde møder om, hvordan vi skulle tackle det, og hvad der gjorde, at han nok ikke ville være klar. Vi skrev det ned, og det arbejde vi så ud fra for at få ham skoleklar. Det stod dog hurtigt fast, at han ikke ville blive klar. Blandt andet var det uden interesse, at han var i storbørnsgruppe (som startede i august). Børnehaven indstillede ham til at udskyde skolestarten. I november var vi til møde med PPR, der dog hurtigt gav os medhold i vores beslutning. I december var vi til møde med skolelederen, og i januar fik vi brev om, at skoleudsættelsen var godkendt. Det kostede os 10 møder alt i alt - en meget opslidende proces. Men den bedste kamp, vi har ført. Så snak med børnehaven om, hvad de mener, og om de eventuelt kan bakke op om jeres ønske.

Æ Specielt drenge bliver fanget af de læringsspil, man kan købe til smartphones og iPad. Jeg vil anbefale iPad ”spillene”. De kloge hoveder anderkender nu, at drenge skal udfordres anderledes end piger. Og de har meget lettere ved at koncentrere sig og hænge i, hvis det bliver serveret som et spil. Vores 0. klasses dreng er fra oktober, og vi var meget i tvivl, om han ville nå at blive skoleklar. Alle andre, vi kendte med barn på den alder, blev skoleudsat (dog alle med lidt speciel baggrund). Vi kunne bare se, at 1 år mere i børnehave ikke ville gå. De er jo som små svampe. Det hænger bare ved i den alder. Forlyde, bogstaver, tal osv. Han har en masse inde på harddisken, han ikke kan bruge endnu. Men det er tydeligt, at han jo så, efterhånden som de kommer til det i skolen, hiver det frem. Vi har med vilje ikke gjort en indsats for at lære ham at læse osv. Små regnestykker er OK. Han er bestemt ikke klogere end gennemsnittet. Men han er bare plain sagt OK rustet. Jeg synes, det er en fin ”genvej”. Hvorfor sidde og svede med opgavebøger og diverse, når de ikke gider eller har interessen, når de kan få det samme ind meget lettere på IT-måden?

Æ Min søn er blevet 5 år i december. Han er høj af sin alder, men stadig “kun” 5 år. Vi har haft flere samtaler med børnehaven, der ikke mener, han er klar til skolen, og derfor kom han i september ikke i skolegruppen. De mente, at han ville lide for mange nederlag, fordi han ikke “har tid” til at koncentrere sig om opgaverne, og hellere vil pjatte og lege. Måske har de ret, men jeg synes, han er en fint alderssvarende dreng, og jeg føler, han bliver bremset af dem, han leger med (de er 3½4½ år på stuen). Børnehaven har en anden opfattelse af ham, end vi har herhjemme. De mener bare, at han er et legebarn, der pjatter (men sagt på en god måde). Herhjemme er han da også meget fjollet. Men sådan er far også - det må være deres personlighed. Men han sidder ved sit skrivebord og tegner efter lineal, skriver sit navn og vil gerne skrive vores, hvis vi hjælper ham. Alt dette helt umotiveret. Han er en fornuftig dreng på trods af fjollerierne, der også er meget sårbar og retfærdig. Jeg synes bare, det er synd for ham, at han skal bruge endnu et år i børnehaven, hvis han alligevel er skoleklar. Oveni dette er vi flyttet, og han er meldt til en ny børnehave. Men måske han skulle starte i SFO i stedet? Men så mangler han jo at lære det, de har lært i skolegruppen i børnehaven.

Æ Jeg arbejder i en børnehave, og hos os går vores skolebørn (altså dem, der skal i skole til sommer) i en skolegruppe, som vi kalder den. 1 gang om ugen går de børn, der skal i skole, sammen med 2 voksen hen i et lokale, som ligger 50 meter fra vores hus, og der tegner de, skriver deres navn, taler om tal og faver osv. De elsker det og glæder sig hver uge. Det er simpelthen for at gøre dem skoleklar.

Æ De starter vel i skole for at lære at læse og skrive (og til at starte med bogstaver og tal)? Kan de så allesammen binde snørebånd, vente på sin tur, tage hensyn, indgå i fællesskaber, huske jakken/huen/tasken, når de er på tur, tage ordet foran andre, slå kolbøtter, hinke, højre/venstre og gribe bolde, siden man springer på bogstaverne? Eller er det vigtigere? Jeg synes, der er så meget andet, som jeg oplever, at børn ikke kan, selvom de er “skoleklar”. Hvordan definerer man skoleklar? Det har vel ikke noget med bogstaver at gøre?

Profile for LIFEMAGS

DIT BARN #4  

4. udgave af magasinet DIT BARN med alt om de skønne unger.

DIT BARN #4  

4. udgave af magasinet DIT BARN med alt om de skønne unger.

Profile for freemags