Page 38

KLAR, PARAT, SKOLESTART Æ Mine var 5 og 6. Min søn ventede og er blandt de ældste i hans klasse. Enkelt valg. Han var tydeligvis ikke klar. Når hans klasse bliver testet på modenhed, ligger han middel, så han er det rigtige sted. Min datter var 5 og blandt de yngste i hendes klasse. Heller ingen tvivl der. Hun var superklar inden skolestart og er blandt de “ældste” i modenheds test i klassen. Jeg er glad for, at min søn er februar barn. Han får brug for al den legetid, han kan få, inden han skal sidde stille. Fagligt er han klar i år (fylder 5 lige om snart), så muligheden for tidlig skolestart har været vendt. Men fagligheden er bare ikke det vigtigste, mens de er helt små.

Æ Jeg er i tvivl. Jeg har en dreng, der bliver 6 til sommer, og egentlig skulle starte skole til august. Vi og børnehaven er dog i tvivl, om han psykisk/socialt er klar. Børnehaven har arrangeret, at skolepsykologen kommer og laver en skolemodningstest på ham, og så tager vi den derfra. Derudover har vi også søgt optagelse på en skole udenfor skoledistriktet, hvor der er skolestart 3 gange om året. Så hvis han ikke er klar til august, så har han måske muligheden for at starte i december eller til april næste år. Ulempen bliver i så fald, at han ikke kommer på den lokale skole, så det skal lige overvejes en ekstra gang, hvis det bliver aktuelt.

Æ Min søn er fra december. Han var helt klar ifølge skoleparathedstesten, hvor han scorede top point, men den går kun på det boglige/faglige. På det følelsesmæssige og sociale var han bare ikke moden nok, og så han har altid været meget genert. Vi ventede, og det er absolut en af vores bedste beslutninger. Nu skal han starte til sommer, og han er klar og så småt begyndt at glæde sig. Han har dog stadig rigtig meget ud af at gå i børnehave. Hvis det kun er på det boglige/faglige, man er i tvivl, ja så er det jo netop det, de skal lære i skolen. Så hvis alle andre faktorer tæller for, at barnet er skoleklar, så er det måske OK at starte.

Æ Trenden er jo næsten blevet nu, at folk retter sig efter den nye regel om, at man starter det år, man

fylder 6 år, hvor jeg tror førhen, at en del flere lod vente, hvis i tvivl. Jeg satser faktisk på at lade min søn vente 1 år mere i stedet for, at han skal starte til sommer. Han fylder 6 år til oktober. Han er ikke moden nok til at starte. Han virker noget barnlig i både gøren og laden, og hans sprog er barnligt. Han er bare ikke rigtig klar, og børnehaven er enig (det var os, der tog initiativet til, at vi mente, han skulle vente). Heldigvis er dem, han leger mest med, børn, der er 1 år yngre end ham (dem passer han bedst med), så han bliver ikke alene tilbage. Dog er der en stor gruppe, der stopper, og så kommer min tvivl jo. For der vil være mange babyer, der starter op, og mange jævnaldrene, der stopper. Det vil nok blive noget “tamt” derefter. Vi er ret sikre på, at han vil have bedst af at vente, men tvivlen vil jo altid være der. Tænk nu, hvis han når at blive moden. Tænk nu, hvis han vil kede sig i børnehaven, når alle de andre (dog ikke dem han leger mest med) stopper. Hvordan kan det være, at alle foruden ham går videre i skole? Er der slet ikke andre end os, der mener, at det vil være bedre at blive noget mere skoleklar/moden etc. Men jeg vil bare så gerne have, at hans skolestart bliver så “sikker” som mulig, og at det bliver en succes.

Æ Verden bryder meget hurtig sammen for min søn, hvis der er bare en lille smule modgang. Konflikter med søskende, et nej fra os voksne, når han taber i spil osv. Han bliver meget let distraheret og glemmer det, han var i gang med. Glemmer at spise, hvis der er det mindste, der afleder ham. Når han tager tøj på, skal jeg minde ham om, hvad han er i gang med 100 gange. Han er god til at tegne og kan sidde med det ret længe i op til en halv time. Han er meget interesseret i bogstaver og tal, og spørger selv meget til det. Jeg føler, han er skoleklar, da jeg har talt med mødre til de andre drenge, han skal gå med, og de er også sådan lidt drenge distræte.

Æ Jeg har 2 børn fra januar. Min søn blev 6 år her i januar, og han går i 0. klasse. Man bestemmer jo selv i samråd med børnehaven, hvornår de skal starte i skole. Og det er ikke fordi, vi syntes, det var for dyrt

Profile for LIFEMAGS

DIT BARN #4  

4. udgave af magasinet DIT BARN med alt om de skønne unger.

DIT BARN #4  

4. udgave af magasinet DIT BARN med alt om de skønne unger.

Profile for freemags