Page 21

Lige nu synes jeg, I skal nyde ham. Sæt jer med en bog og tal med ham. Få ham til at fortælle om billederne. Ved at samtale kan I være med til at bremse ordstrømmen uden at korrigere ham.

SVAR Det vil nok være en god idé at ændre metode. Det har hidtil været en OK metode for jer, at jeres dreng først børster tænder selv, hvorefter I tager over.

Lad være med at betragte ham som et unikum. Han er som andre små børn. De har dejlige forældre, som forguder dem og finder dem helt specielle. Og det er dejligt.

Nu er jeres søn blevet en dejlig 4-årig viljestærk dreng, der hele tiden prøver grænser af. Han er ved at prøve grænser af for, hvor langt han kan sætte sin egen spirende vilje igennem. En naturlig og vigtig procces i udviklingen af hans jeg/ego.

Men samtidig skrues forventningerne til barnet i vejret. Det er dér, jeg ser, I er lidt på vej hen. Pas på og nyd jeres dygtige dreng.

Det kræver både respekt og forståelse fra forældrenes side. Netop ved, at han får lov at prøve sig selv af, til I kærligt viser ham, at nu er det os, der har det afgørende ord.

I øvrigt findes der meget god litteratur angående sprogudvikling hos det lille førskolebarn. Det kan måske hjælpe jer nu.

Problemer med tandbørstning Vores søn på godt 4 år har heldigvis (normalt) ikke noget imod at få børstet tænder, hvis han selv får lov først. Det er der jo heller ikke noget problem i. Men hvis han ikke selv får lov til at bestemme, hvornår han er færdig med at børste selv, bliver han helt hysterisk. Han kan nogle dage trække den rigtigt længe.

I de enkelte situationer, I hidtil har måtte vejlede ham ved brug af let men bestemt “tvang”, har I gjort det helt rigtige. I skåner jeres søn for at komme i konflikter. Endnu kan han ikke overskue, hvor han vil Han er ved at prøve hen med sine valg. Derfor kunne han let blive ked af det, hvis I lod grænser af for, hvor langt ham tage styring uden at gribe han kan sætte sin egen ind.

spirende vilje igennem. En naturlig og vigtig procces i udviklingen af hans jeg/ego.

Han børster for det meste ikke rigtigt, men børster lidt, bider og leger. Fint nok, men hvor længe skal han have lov til at trække den, inden han selv siger “færdig”, og vi så kan børste? Vi har prøvet at forlade rummet og sige “så kan du kalde, når du er færdig” eller andre ting, som kan få ham til at “blive færdig”. Det virker engang imellem. Men vi kan jo ikke trække tandbørstningen ud i evigheder. Det er jo lidt overdrevet, men det føles sådan. Hvor meget/længe skal han selv have lov til at bestemme på det punkt? Det er jo heller ikke sjovt at skulle børste tænder med magt. Han er en viljefast dreng, men han bliver hurtigt god igen, hvis vi må tvinge nogle ting igennem.

Det er det samme, I må gøre ved tandbørstningen. I må ændre mønster. Jeres dreng vil fortsætte med at trække tiden, lidt mere for hver dag, til I en dag ender med at blive sure på hinanden.

Tag et æggeur, der kan sættes til at ringe efter f.eks. 1-2 minutter. Aftal, at han får lov at børste tænder, til uret ringer. Herefter er det jer, der overtager tandbørstningen. En enkel metode, hvor jeres dreng får lov at fortsætte som hidtil. Den ændring, at der nu er en fast tidsramme, kan han let forstå og respektere. Har I ikke et æggeur, kan I måske investere i et, som han er med til at vælge. Det kan f.eks. have form som hans yndlingsfigur, dyr, frugt etc.

Profile for LIFEMAGS

DIT BARN #4  

4. udgave af magasinet DIT BARN med alt om de skønne unger.

DIT BARN #4  

4. udgave af magasinet DIT BARN med alt om de skønne unger.

Profile for freemags