Page 9

HVORFOR ER MIN DATTER BANGE FOR NÆSTEN ALT? Jeg har en pige på snart 2½ år, som er bange for næsten alt, især lyde fra motorer. Hun vågner grædende 2-3 gange hver nat og siger, at hun er bange.

Måske kan det forebygge noget af hendes mareridt. I hvert fald er det en god måde at få indblik i hendes tanker og forestillingsverden, så det kan være lettere at forstå hende fremover. Hun vil modnes og vokse med alderen, og dermed vil hendes mareridt sikkert også mindskes.

Jeg ved ikke, om jeg skal lade hende sove hos os, for det er det, hun vil. Men man kan se, at hun er utrolig bange, og hun ryster nogen gange.

HVORNÅR FORSVINDER STORKEBID?

Jeg ved ikke, hvad jeg skal stille op, eller hvorfor hun er så bange. Vi (mig og min mand) skændes utrolig sjældent, og når det sker, så er det aldrig foran hende.

Min datter fik ved fødslen en del storkebid over øjnene, imellem øjnene og i nakken, fordi hun kiggede på mit højre lår på vej ud.

Jeg kan ikke finde ud af, hvad der gør, at hun bliver så bange. Hvad kan grunden være, og hvad skal jeg gøre? Mange tak for muligheden for at stille spørgsmål. SVAR Hvad der gør jeres datter utryg, ved jeg ikke. Men børn er forskellige, og nogle børn er mere forsigtige og frygtsomme end andre børn.

Hun er idag 3 år, og min sundhedsplejerske sagde, den gang hun kom, at ingen børn i børnehaveklasse har storkbid længere.

Børn er forskellige, og nogle børn er mere forsigtige og frygtsomme end andre børn.

I skal ikke tage hende over i sengen om natten. Det kan få hende til at holde fast i sin frygt for at sove alene og ikke føle sig tryg i sin egen seng, som det er vigtigt, hun er. Det kan eventuelt også bekræfte hende i sine fantasier og utryghed ved at sove alene. Tag hende i stedet op på skødet. Berolig hende og ae hende, til hun atter er rolig og kan puttes i sin egen seng med sin yndlingsdukke eller tøjdyr. Børn drømmer ligesom vi voksne ting fra dagens gøremål, de såkaldte dagsrester, altså ting de har oplevet om dagen, men som måske ikke har fået færdigbearbejdet. Prøv at snakke med vuggestue/børnehave om, hvordan hendes hverdag er. Hvad oplever hun der? Snak også med pigen, når I mødes om aftenen, om hvad hun har oplevet i løbet af dagen.

Men hvornår forsvinder de? Storkebidene er blevet mindre tydelige med tiden, men de kan stadig ses. Er der nogle børn, hvor det aldrig forsvinder? For jeg frygter, min datter vil blive mobbet med det. SVAR

Det er forskelligt, hvornår stokebid forsvinder. Nogle forsvinder efter 2-3 år, mens andre først forsvinder senere. Men lyt til din sundhedsplejerske - de skal nok være væk, inden hun skal i skole. Du skriver, at de er bleget med tiden. Det er den vej, det skal gå med mærkerne, før de til sidst er helt væk. Det kan forekomme, efter at storkebidene tilsyndeladende ikke længere kan ses, at de alligevel pludselig kan anes. Det kan ske i forbindelse med, at hun er vred, har anstrengt sig eller grædt meget. Vi andre kan blive røde i hovedet ved vrede o.l. Hun kan i stedet få sine mærker til at ses. Det er dog kun en overgang. Du må væbne dig med tålmodighed. Der er mere end 3 år, til din datter skal i børnehaveklasse.

DIT BARN #15  

15. udgave af DIT BARN - magasinet om de skønne unger.

DIT BARN #15  

15. udgave af DIT BARN - magasinet om de skønne unger.

Advertisement