Page 1

FR

EE

D

ARCHITECTURAL PORTFOLIO A R C H I T E C T SELECTED WORKS 2011-2019


FR

CV

EE

2 . A C A D E M I C 2011-2017 Bachelor degree in Architecture and Urbanism at Universidade Federal da Paraíba, Brazil; 2015 (JANUARY - DECEMBER) Exchange student in the Architectural Studies Bachelor Program at the Azrieli School of Architecture and Urbanism | Carleton University - Ottawa, Canada;

D

F R A M I N G C O N T R A S T I N G & W O N D E R I N G since my puzzle carpet toy by the age of 4.

PHONE +55 (83) 99629-9314 E-MAIL freedrennan@gmail.com SKYPE freedre93

1.PROFESSIONAL

2018-ONGOING Architect at L.MAIA Arquitetos, João Pessoa - Brazil, where I: - Participate in the early stages of the designing process (architectural-parti and conceptualization mostly); - Develop and draw solutions for design issues, including code compliance; - Detail drawings of small scale objects; - Develop presentation materials, RELEVANT WORKS at L.MAIA ARQUITETOS: 2017 - NEO residential Tower - under construction (15.578,00sqm); 2017 - Complexo Manaíra mixed-use building - legal work license release (21.839,00sqm); 2017 - URBAN 750 urban housing - under construction (2.831,00sqm); 2018 - SETAI residential tower - marketing and sale release (7.338,59sqm); 2018 - HX residential tower - legal work license release (4.200,00sqm); 2018 - NEUE hotel - legal work license release (1.789,00sqm); 2018 - Casa do Lago residence - legal work license release (1.759,00sqm); 2018 - Casa do Reflexo residence - legal work license release (658,00sqm); 2018 - Alto de Pipa resort - under study 2018 - Epitácio University & Mall - under study *All tasks are performed in several core markets: residential, hotel, corporative and mixed-use buildings;

32016 .(JANUARY) I N -T2017E(DECEMBER) R N SInternHat IL.MAIA P

Arquitetos, João Pessoa - Brazil, where I: - Drew architectural related and small scale design solutions; - Conformed electrical, plumbing and lighting solutions and drawings in the architectural domain of the project; 2015 (May to August) Carleton Immersive Media Studio faculty team member, where I: - Coordinated and developed solutions for a digital documentation project for the Department of Music at Carleton University - Ottawa, Canada; - Developed architectural documentation drawings for world heritage buildings (Bagan temples - Myanmar); - Co-partnered in a team laser scanning process of a Canadian architectural heritage building (Strutt House, Gatineau - Canada); 2013 (November) - 2014 (June) Intern at the Architecture and Urban Planning Department of the Universidade Federal da Paraíba, João Pessoa - Brazil;

4.COMPETITIONS 2013 MUBE's expansion - São Paulo - Brazil Projetar.org 2nd place in a team collaboration 2015 Concordia lighthouse - Italy Matterbetter.com Top 50/282 submissions +Participation in 2 other international competitions;

5A u t o.C aSd O SFk e t cTh u pW AI l lRu s tEr a t oSr R h i n o R e v i t

Lumion InDesign

Photoshop Grasshopper

6 . L A N G U A G E S ENGLISH fluent; FRENCH overall intermediate comprehensive skills);

(reading

and


PORTFOLIO I N D E X INDEX 01. ACADEMIC 1.1 LIGHT CONCORDIA LIGHTHOUSE....................01 1.2 FOLDING ORIGAMI TOWER.........................................03 1.3 FAIRYTALE PINNOCHIO'S CHILDREN LIBRARY...05 1.4 FLOATING NOA (NATURE OBSERVATORY OF AMAZONIA).....................................................07 02. PROFESSIONAL 2.1. NEO RESIDENTIAL TOWER..............09 2.2. SETAI RESIDENTIAL TOWER...........09 2.3. HX RESIDENTIAL TOWER.................10 2.4. URBAN 750.............................................10 2.5. MIXED USE TOWER (study).............10 2.6. RESIDENCE (study).............................11 2.7. NEUE HOTEL - RECIFE.........................13 2.8. CASA DO LAGO....................................15 2.9. CASA DO REFLEXO................................16


1 . 1 . L I G H T C O N C O R D I A LTYPE Ilighthouse G H T H O U S E

1 . A C A D E M I C

LOCATION Isola del Giglio - Italy SCHOOL Carleton University PROFESSOR Johan Voordouw YEAR 2015 Top 50 out of 282 submissions. MATTERBETTER AWARD online platform

01

On January 13th, 2012, the Costa Concordia ship partially sank after reaching a reef off the coast of Isola del Giglio, in Tuscany, Italy. On that night, more than 32 lives were lost. In this situation, the relevance of the lighthouse typology increases. They guide, warn, mark, alert, lighten and highlight dangerous coast areas, as well as, difficult passages and complex obstacles. In this scenario, the aim of the competition relied in the redefinition of a contemporary lighthouse. Moreover, the design had to become a tribute to the Costa Concordia disaster and highlight the vulnerable borders between the elements of Land and Sea, Sky and Ground, Light and Darkness. THE LIGHTHOUSE The basic idea on the contemporary lighthouse design relies in the optimization of its typology. The redesign is a result of the applicability of the technology and design advancements. As a result, the lighthouse is interpreted not as a shelter anymore, but as a single object capable of providing light.


MOVING RINGS the living cell extends along the ocean as if the light floats above the water. This gesture symbolically establishes a connection between land and ocean. The rings and net provide an experience through its physicality, where the unstable conditions of walking above the net is an attempt to reinterpret the same unstable experience lived by the crew members during a shipwreck.Formally, the dimensions of the rings are identical to the width of the smokestack. This is an attempt to engage visitors through a physical element that has the same scale as a significant characteristic of the ship.

02


1 . 2 . F O L D I N G O R I G A M I T O W E R TYPE urban housing LOCATION Ottawa - Canada SCHOOL Carleton University PROFESSOR Benjamin Gianni COLLABORATOR Gabriela Peixoto YEAR 2015

CIRCULATION

POINT TOWER + MID-HIGHRISE

LOW-RISE PATHWAYS S I T E + EXTRUSION T O W N HOUSES

The Origami Tower incorporates residential, commercial and institutional uses - including a new Central Library for Ottawa. The library is housed in an iconic, folded form on the northeast corner of the site with a condo tower floating above it. The design of the mid-rise building, adjacent to the Library , is flexible enough to be used for residential or offices uses (in support of the library). A network of courtyards and passageways cuts through the site, with elevated walkway bridging between terraces above the retail plinth. Finally, a complex of townhouses sits above a retail space.

03


04


STRINGS TO IMAGINATION In Pinocchio’s fantasy land, the landscape is the puppet itself. Hidden under the grounds in the heart of Collodi Italy, the Pinocchio Children’s Library pathway is an imagination treasure hunt. In the consolidated landscape surrounded by hills, medieval buildings and the baroque villas, the new library takes its inspiration from the simple, yet iconic structural feature of a puppet to pay tribute to the classic Pinocchio fairy-tale. The program is arranged around an intervening polygon which includes the Paper Factory and the Greenhouses. After the demolition of the greenhouses, the Library complex is anchored in three major buildings: the newly rehabilitate Paper Factory followed by two excavated wood boxes. The program is planned to offer a Library as both an open and public space for the City of Collodi while nonetheless offering clearly distinguished controlled access spaces such as the auditorium and the new exhibition area. Guidance and wayfinding through the building is provided by features pulled from puppet-design. The iconic cross-shaped silhouettes spread across the site, reflected in both plan and ceiling design, lending a sense of the hand that guides the merry-footed dance of a puppet when visitors look to the sky. Five cross-shaped puppet frames represent the identity of the project. The first and largest is the welcoming area which direct the flow of visitor traffic towards the new enlargements, the library and the exhibition area. The remaining puppet frames are found in the second wood box right across the river. Working as atriums inside the Library, they breathe light and a sense of a playful guiding spirit into the space, offering features such as gardens, nets and ball pools for play. The Pinocchio’s Library site plan is set as a square geometry which encloses the new complex and links the two sides of the river. In Collodi, this new space for fantasy and creativity is built to inspire youth to turn back to reading and knowledge in a time when the digital age has changed the role of the Library, thus nurturing them towards imagination.

05


SECTION XX

1 . 3 . P I N C H L I

FA I RY T N O C H I I L D R B R A

A L E O ’ S E N R Y

TYPE library LOCATION Collodi- Italy TEAM COLLABORATORS Leonardo Maia, Gabriela Cananéa and Isabelle Pessoa YEAR 2017 International Competition submission YOUNG ARCHITECTS COMPETITION online platform

SECTION YY

06


1 . 4 . F L O A T I N G N . O . A . N A T U R E O B S E R V A T O R Y OF AMAZONIA TYPE cultural / educational LOCATION Amazon river - Amazonian rainforest SCHOOL Universidade Federal da ParaĂ­ba PROFESSOR Carlos Nome YEAR 2013 International competition submission ARQUIDEAS.NET online platform

The designing process sought to create an itinerant structure able to float over the Amazon River, since its waterway covers the entire Amazon Rainforest territory. The Observatory program was divided in two floating bodies covering rooms for scientists, visitors and exhibition spaces. The structure named Balsa, is a common device in the transportation system of the river and has been also used as a key-element in the structure of a floating luxurious hotel in the river. The metallic skin which covers both volumes is a permanent criticism to the cage-like devices that capture and frame nature`s freedom. We created, instead, a place where the humans are put inside the cage and observe the nature from inside out, as the Observatory floats along the Amazonian River.

observation outdoor areas

greenwall juiceland biology research rooms + laboratories + rest rooms for technicians + exhibition and projection rooms

bathrooms vertical circulation exhibition gallery f l a t g a rd e n

retention p o o l

BALSA floating structure 07

floating p i e r


DETAIL 01

DETAIL 02

08


2.PROFESSIONAL 09

2.1. NEO

2.2. SETAI - VERTICAL HOUSES

ARCHITECTURE OFFICE L.MAIA ARQUITETOS TYPE residential tower LOCATION João Pessoa - Brazil STATUS under construction YEAR 2017 15.578,00sqm

ARCHITECTURE OFFICE L.MAIA ARQUITETOS TYPE residential tower LOCATION João Pessoa - Brazil YEAR 2018 7.338,59sqm

* Architectural visualization in association with SARDINA 3d;

* Architectural visualization by SARDINA 3d;


2.3. HX ARCHITECTURE OFFICE L.MAIA ARQUITETOS TYPE Residential tower LOCATION João Pessoa - Brazil YEAR 2018 4.200,00sqm

2.4. URBAN 750 ARCHITECTURE OFFICE L.MAIA ARQUITETOS TYPE mixed-use building (retail + residential) LOCATION João Pessoa - Brazil YEAR 2017 2.831,00sqm

2.5. MIXED USE ARCHITECTURE OFFICE L.MAIA ARQUITETOS STATUS under study YEAR 2019 10


2.6. RESIDENCE ARCHITECTURE OFFICE L.MAIA ARQUITETOS TYPE residence STATUS under study YEAR 2019

11


12


2.PROFESSIONAL

09 13


10

2.7. NEUE HOTEL - RECIFE ARCHITECTURAL OFFICES L.MAIA ARQUITETOS in association with HAUT ID TYPE mixed-use building (coworking + cafe + hotel) LOCATION Recife - Brazil YEAR 2018 * Architectural visualization by LIGHTCUBE 3d; 14


2.8. CASA DO LAGO ARCHITECTURE OFFICE L.MAIA ARQUITETOS TYPE residence LOCATION Brasília - Brazil STATUS legal work license release YEAR 2018 1.759,00sqm 15


2.9. CASA DO REFLEXO ARCHITECTURE OFFICE L.MAIA ARQUITETOS TYPE Residence LOCATION Brasília - Brazil STATUS legal work license release YEAR 2018 658,00sqm 16


CASA DO LAGO


F R A M I N G C O N T R A S T I N G & W O N D E R I N G since my puzzle carpet toy by the age of 4.

Profile for Freed.Gomes

FREED ARCHITECTURE PORTFOLIO  

FREED|ARCHITECTURAL PORTFOLIO & CV Selected works 2011 - 2019

FREED ARCHITECTURE PORTFOLIO  

FREED|ARCHITECTURAL PORTFOLIO & CV Selected works 2011 - 2019

Advertisement