Page 1

LÖRDAG I ÖSTRAN

A / 24–29 & B / 9–10

T O RG E T

KRYSSET FRÅGELE

KE N

BERG OCH BEACH I AGADIR

VERKLIG KÄNSLA VIKTIGAST FÖR ASTRID GÖRANSSON

OWES SMÅLÄNDSKA BRÖDER

G GAR

ARAAN TETR N EARLAO K LO ALKB AELVB AK EN VA INKG NIN G

Lördag 8 september 2012 SEDAN 1928 LOKALTIDNINGEN FÖR ÖSTRA SMÅLAND / VECKA 36 / NR 209 / PRIS 15 KR

Senaste nytt på OSTRAN.SE

Kalmar A / 10-11

TUNGT JOBB PÅ

TVÄTTERIET Öland A / 14-15

Privat förskola riktigt poppis

Emmaboda A / 16-17

Varmt, vackert och vemodigt i Åfors glasbruk Krönika B / 1

Niclas Wassmo:

FOTO: HELEN EDVALL

”De sa åt mig att kissa i blöjan”

”Jag vill tacka Sveriges bästa idrottskvinna någonsin för alla högtidsstunder.”

Rullstolsbunden 94-årig kvinna fick inte hjälp till toaletten av personalen på boendet. Kalmar A / 4-5 TIPSA ÖSTRAN SMS och MMS 720 80, börja meddelandet med OS, e-post nyhetstips@ostran.se, telefon 0480 - 42 93 10 DEL A: Kalmar 3-12 • Torsås 13 • Öland 14-15 • Emmaboda 16-17 • Nybro 18 • Mönsterås 19 • In- & utrikes 20-21 • Börsen 22-23 • Kultur&Nöje 24-25 • Torget 26-27 • Resor 28-29 • Släkt&Vänner 30-31 Insändare&Debatt 32 DEL B: Sporten 1-8 • Frågelek 9 • Kryss 10 • Serier 25 • Radio/tv 26-31 • Vädret 32


4

Lördag 8 september 2012

Kalmar BLOGGAT I HUVUDET PÅ AHONEN

”I Sverige har vi religionsfrihet vilket innebär att alla har rätt till sin religion och självklart har muslimer rätt till en moské likaväl som vi kristna har rätt till våra kyrkor.” Läs mer på Markku Ahonens blogg.

LÄS HELA INLÄGGET Gå in på: blogg.ostran.se

Bröt sig in på Baronen KALMAR Två män åtalas för ett inbrott på Baronen i slutet av juli. Männen, 26 och 27 år gamla, ska ha tagit sig in på köpcentret genom att bryta upp en dörr. De tog sig sedan in på Café Nilsson där de hittade 500 kronor i kontanter. De försökte även bryta upp ett kassaskåp, vilket de inte lyckades med. Männen greps i samband med inbrottet. 27-åringen uppvisade både falskt körkort och falskt id-kort, för vilket han också åtalas.

Misshandlad med basebollträ LINDÖ Två yngre män misshandlades med baseboll-

trän på Lindö sent på torsdagskvällen. Polisen fick kontakt med de två vid 23.20-tiden, och de berättade då att de hade attackerats av en ensam, för männen okänd, gärningsman. Männen fick uppsöka läkare för vård.

Sålde varor som inte fanns KALMAR 21-åringen tog betalt för elektronikprylar som han inte hade för avsikt att leverera. Nu åtalas han för två fall av bedrägeri. I februari lade mannen ut två annonser på Blocket. Det gällde dels en annons om två mobiltelefoner, dels en om flera iPods. Och snart hade han fått napp. En kvinna betalade i förskott 5 000 kronor för telefonerna medan en annan kvinna betalade 999 kronor för en iPod. Men några varor att leverera hade inte 21-åringen. Mannen har erkänt till viss del.

Tvingade sig in på krogtoalett KALMAR När kvinnan gick in på krogtoaletten följde mannen efter och trängde sig in. Händelsen utspelade sig på Krögers i april. 20-åringen ska ha följt efter kvinnan då hon skulle gå på toaletten, trängt sig in och hindrat henne från att gå genom att trycka sin underarm mot hennes hals. Vakter som blev varse om vad som hänt kallade på polisen som grep mannen, som då ska ha försökt slita sig loss. Nu ska 20-åringen upp i rätten, åtalad för ofredande och våldsamt motstånd. Själv förnekar han. Kvinnan kräver 5 000 kronor i skadestånd för kränkning.

HALLÅ!

KÄNNER HOPPLÖSHET. 94-åriga ”Anna” säger att hon inte orkar kämpa för sina rättigheter. Nu gör hennes styvdotter det istället.

Fick vänta i 45

» LARS STJERNFELT, SOM BLIR NY BITRÄDANDE AFFÄRSVERKSAMHETSCHEF HOS FASTIGHETSÄGARNA.

Vad ska du göra på nya jobbet?

Trygghetsboendet Bärnstenen utan nattpersonal / 94-åriga

– Jag kommer i första hand att vara ett stöd för förhandlingsavdelningarna på våra nio kontorsorter. Du jobbar ju redan på Fastighetsägareföreningen. Vad blir största skillnaden mot jobbet i dag? – Jag får hela landet som arbetsfält. I dag handlar det mest om Kalmar län. Du blir ju lite av kändis när du strandade hyresförhandlingarna för 5 500 lägenheter i Kalmar. Hur har du märkt av det? – Det har inte varit så mycket kändisskap. Strandningen handlade mest om mycket jobb. Och sedan lyckades vi ju nå en överenskommelse. Det var bra.

? ?

ULF CARLSSON

KALMAR Rullstolsbundna Anna, 94, fick inte hjälp till toaletten på boendet. I stället tvingades hon vänta i 45 minuter – och blev ombedd att kissa i blöjan. – Det känns inte värt att leva, säger hon. Sen åtta år bor Anna på det kommunala trygghetsboendet Bärnstenen i Kalmar. Hon har reumatism och sitter i rullstol.

”Det känns ovärdigt. Det känns inte värt att leva om man inte får hjälp.” 94-åriga ”Anna” som bor på Bärnstenen i Kalmar.

Därför behöver hon hjälp att ta sig till toaletten. Men sedan nattpersonalen togs bort den första juni i år får hon vänta. När

hon larmar går samtalet till SOS Alarm i Växjö, som sen skickar ut personal som finns i Kalmar. Det kan dröja 45 minuter.

Anna tvingas därför själv ta sig ur rullstolen och gå till toaletten – trots att hon lätt kan ramla.

Blivit deprimerad Hon minns speciellt en natt i sommar när personalen dröjde: – Jag frågade varför de kom så sent när jag hade larmat. Då sa de åt mig att jag kunde kissa i blöjan i stället. Jag blev så ledsen


5

Lördag 8 september 2012

Thomas Tryggvesson, chef vid omsorgsförvaltningen. FOTO: KARIN ASMUNDSSON

Kommunen ska starta utredning KALMAR Annas berättelse får konsekvenser. Nu ska trygghetsboendet Bärnstenen utredas. – Vi måste se hur nattrutinerna fungerar, säger Thomas Tryggvesson, omsorgsförvaltningschef i Kalmar. Annas berättelse om misstänkta missförhållanden på trygghetsboendet Bärnstenen i Kalmar väcker starka reaktioner. I torsdags samlades personalen på boendet för krissamtal. Samtidigt startar kommunen en utredning för att se hur nattrutinerna fungerar.

”Situationen som beskrivits är inte acceptabel.” Thomas Tryggvesson

5 minuter på hjälp kvinnan behöver stöd dygnet runt. Styvdottern kräver nu en utredning. och kunde inte sova på hela natten. En gång ramlade hon så illa på natten att hon fick köras till sjukhus. Hon hade då legat inne på toaletten i två timmar innan personalen kom. – Jag behöver hjälp från morgon till kväll. Men jag orkar inte ta strid, säger Anna. Anna tycker att vården i övrigt fungerar bra på

Bärnstenen, personalen är bra och maten god. Men hon är förskräckt över nattrutinerna. – Personalen har sitt schema och kan inte göra så mycket. Det här kommer uppifrån, säger hon.

”Känns ovärdigt” Händelserna har satt sina spår – och gjort henne deprimerad. – Det känns ovärdigt.

– Det känns inte värt att leva om man inte får hjälp. Hennes styvdotter kräver nu att kommunen utreder Annas situation. – Jag vill att folk ska höra hur hon har det så att fler vågar berätta. Hon är säkert inte ensam. Hon fortsätter: – Det här får inte hända, det är helt vidrigt. Fotnot: Anna heter egentligen något annat.

» FAKTA

BÄRNSTENEN – ETT TRYGGHETSBOENDE ■ Bärnstenen var tidigare varit ett servicehus dit äldre människor flyttat efter en biståndsbedömning. ■ Från första juni är huset ett trygghetsboende, där det enda kravet är att man fyllt 70 år. Källa: Kalmar kommun

TEXT

FOTO

FREDRIK SAMUELSON

HELEN EDVALL

fredrik.samuelson@ostran.se

helen.edvall@ostran.se

– Det faktum att en anhörig tar upp detta gör att vi måste undersöka vad som har hänt. Om det finns saker som måste justeras, säger Thomas Tryggvesson, omsorgsförvaltningschef i Kalmar. Hur allvarligt är det här? – Situationen som beskrivits är inte acceptabel. Det ska vara mycket speciella omständigheter om det dröjer 45 minuter tills personal kommer vid larm, säger han. Kommunen har, enligt honom, extrapersonal på natten för att klara av larm och fasta besök på trygghetsboenden. – Vi har tidigare erfarenhet av att det ska fungera, säger Tryggvesson. Vad händer nu? – Vi kommer ha en särskild person, en särskild resurs utifrån, som kör igång med det här nästa vecka. FREDRIK SAMUELSON

Fredrik Samuelson: Granskning: De äldre på trygghetsboendet Bärnstenen  

Rullstolsbundna Anna, 94, tvingades vänta i 45 minuter – och blev ombedd att kissa i blöjan. Publicerad i Östran/Nyheterna, 8 september 2012...

Fredrik Samuelson: Granskning: De äldre på trygghetsboendet Bärnstenen  

Rullstolsbundna Anna, 94, tvingades vänta i 45 minuter – och blev ombedd att kissa i blöjan. Publicerad i Östran/Nyheterna, 8 september 2012...

Advertisement