Page 1


Danmark i dag

Lige siden Sjöwall og Wahlöö er krimigenren blevet brugt samfundskritisk og som kommentar til aktuelle problemstillinger. Her følger et personligt udvalg af de bedste krimier, der er udkommet inden for de seneste par år. Fælles for dem er, at de har en høj ”PPS-faktor” – dvs. den samlede vurdering af plot, personskildring og sprog. F.eks. kan en knaldhamrende spændende handling kompensere for et lettere klichéfyldt sprog, mens en overbevisende persontegning retfærdiggør en langsomt fremadskridende handling. De allermest kendte har jeg ikke fundet det nødvendigt at nævne – tværtimod håber jeg kunne gøre opmærksom på nye muligheder for den umættelige krimilæser. Stadig er kravet dog, at bøgerne skal kunne fungere som mere end blot et middel til at slå tiden ihjel. Rigtig god læselyst!

Rundt i verden At tage på rejse med en krimi hjemme i lænestolen kan sagtens gøre én klogere på fremmede steder og kulturer.

Gammelgaard Madsen, Inger

Billingham, Mark

Stjålet identitet

Så godt som død

364 sider - del af serie Solide krimier om et makkerpar bestående af politimand og journalistkvinde, som foregår i Århus - det lyder bekendt, men forfatteren hedder ikke Egholm! Det aktuelle emne for denne del af serien er identitetstyveri.

428 sider - del af serie Seneste bind i den underholdende serie om kriminalkommissær Thorne indeholder et gidseldrama fra Londons befolkningsmæssige smeltedigel.

Bottoni, Olliver

I fædrenes fodspor Harvig, Steen

Begær 277 sider Den tilsyneladende helt almindelige normale danske dagligdag viser sig at indeholde skjulte sammenhænge, da en smuk kvindelig TV-vært bryder sammen for åben skærm.

377 sider - del af serie Hovedpersonen er en sydtysk kvindelig kommissær, som er tørlagt alkoholiker og kæmper sine indre kampe. Historiens baggrund er forholdene for tyske befolkningsgrupper på Balkan før i tiden.

Brun, Henrik

Den norske lakaj Mie Henriksen bibliotekar og krimielsker

De allerfleste krimier i dag indgår i en serie, hvor der sker en udvikling med de gennemgående personer. Derfor skal de helst læses i den rigtige rækkefølge. Hjælp hertil kan du finde på www.bibliotek.dk www.krimisiden.dk eller spørg på biblioteket.

Jensen, Jens Henrik

De hængte hunde

411 sider Traumatiseret krigsveteran flygter fra velfærdsdanmark og bosætter sig i en skov. Her indblandes han i en speget sag, der afslører råddenskab med forgreninger helt op i toppen af samfundet.

Krefeld, Michael Katz

Sort sne falder 616 sider - del af serie Danmark anno 2012 taget på kornet. Politisk opportunisme, terrortrusler, Grønlands indlandsis og dertil et par PET-agenter med noget på spil.

440 sider - del af serie International thriller. Forfatteren er journalist med speciale i den boblende gryde på Balkan, hvor han også lader sin hovedperson udfolde sig.

Carissi, Donato

Forvandleren 463 sider Rom og Vatikanets hemmelige arkiver lægger kulisser til jagten på en uhyggelig morder, der hele tiden skifter identitet. Minder om Dan Brown, bare bedre!

Castillo, Linda

Bøn om tavshed betyder at bogen også findes som lydbog Udarbejder: Mie Henriksen Forsidelayout: Trine Kronborg Udgiver: © Biblioteksmedier as, Ballerup 2013 Tryk: Nofoprint, Helsingør Varenr.: 47111307

Stein, Jesper

Uro 408 sider Lovende krimidebut fra et København i borgerkrigslignende tilstand. Gadekampene omkring Ungdomshuset er beskrevet, så du dukker dig for brostenene.

416 sider - del af serie For lillebyens unge kvindelige politichef er det både en styrke og en svaghed, at hun selv har været en del af egnens amish-samfund. Interessant vinkel til plottet, der spændingsmæssigt også fungerer vældig godt.


Cleeves, Ann

Kerr, Philip

Stormvarsel

Manden med et hjerte af jern

249 sider - del af serie Fjerde og sidste del i serie fra Shetlandsøerne, hvis storslåede natur og helt særlige miljø spiller en afgørende rolle i fortællingen.

380 sider - del af serie Velresearchet historisk kontekst fra 2. verdenskrig og attentatet på general Heydrich omkring et klassisk krimiplot – det lukkede rums mysterium.

459 sider - del af serie Forrygende politiroman fra det senmoderne Sydafrika, som skildres galgenhumoristisk i både sort/hvid og farver.

Connolly, Michael

Krajewski, Marek

Olsen, Frode Z.

Ni drager

Fæstning Breslau

Når dragen løfter hovedet

387 sider - del af serie Er man til hårdtslående amerikansk action vil man kunne lide LA-betjenten Harry Bosch, der her må drage til Hong Kong for at redde sin kidnappede datter ud af en kinesisk bandes kløer.

255 sider - del af serie I en serie intelligente historiske krimier har vi fulgt kommissær Morck med det udsvævende levned fra 1910’erne, til vi her er i 2. verdenskrigs sidste måneder.

327 sider - del af serie Forfatteren er politimand og trækker på erfaringerne fra en udstationering i Beijing. Et ægtepar netop hjemvendt fra Kina myrdes, og svaret på hvorfor skal søges i denne fjerne del af verden.

Dahl, Arne

Kristensen, Monica

Schirach, Ferdinand von

Stoleleg

Den døde i Barentsburg

Sagen Collini

463 sider - del af serie Nogle af personerne fra A-gruppen er overført til en hemmelig enhed under Europol, der skal opklare forbrydelser på tværs af landegrænserne. Vanvittigt komplicerede konspirationsteorier kræver at man holder ørerne stive, men det er suverænt skrevet og umagen værd.

291 sider - del af serie Forfatteren er polarforsker og på hjemmebane i det mørke og kolde Svalbard. Denne gang bliver den lokale politimand kaldt ud til en tilsyneladende mineulykke i en russisk enklave, som udgør et fascinerende anderledes miljø. Kutscher, Volker

161 sider Tyske von Schirach er selv forsvarsadvokat og skildrer her på fremragende vis en retssag med tråde tilbage til 2. verdenskrig og med etiske og moralske overvejelser. Ikke nødvendigvis en krimi – bare litteratur!

Ferraris, Zoë

Goldstein

Konfrontation

En verden af fremmede

634 sider - del af serie Suverænt stemningsbillede fra 30’ernes Berlin. Kutscher er et af de allerstærkeste navne på den tyske krimiscene lige nu.

396 sider Advokaten fra Tel Aviv producerer bestsellere i sit hjemland. Hans første bog på dansk afslører indgående kendskab til forbrydelsens univers og efterforskningsprocedurer og er en stramt komponeret, klassisk krimi uden politiske undertoner. Temple, Peter

393 sider - del af serie Den amerikanske forfatter har boet i en årrække i Saudi-Arabien og giver i sine originale og velskrevne spændingsromaner et grumt og rørende indblik i især kvindernes liv i det ekstreme samfund.

Hill, Antonio

De døde dukkers sommer 348 sider Masser af Barcelona-stemning i denne første roman om den spansk-argentinske politikommissær Héctor Salgado, flere er undervejs.

Meyer, Deon

Lehtolainen, Leena

Hvor er de unge piger nu? 342 sider Foregår i for os nærmest eksotiske Finland og er et forfriskende nyt bud på femikrimi-genren med evigt aktuelle temaer som racisme og integration.

Mani, Stéfan

Ødeland 261 sider Vi følger en af Reykjaviks forbryderkonger i en spydig samfunds- og forbrugerkritik fra finanskrisens Island – iblandet nordisk mytologi!

Syv dage

Shoham, Liad

Den brændte jord 444 sider På disse breddegrader ser vi ikke mange australske krimier, men her er en ekstremt velskreven beretning om kriminalinspektør Villani, der er presset både arbejdsmæssigt og privat i et Melbourne, hvor omegnen trues af skovbrande.


Tuomainen, Antti

Edwardson, Åke

Healeren

Huset ved verdens ende

206 sider Journalisten Johanna forsvinder, mens hun er på morderjagt i et fremtidens Finland ramt af en klimakatastrofe. Bogen udgør helt sin egen genre i form af dystopisk fremtidsvision med gængse krimielementer.

450 sider - del af serie Serien om Erik Winter er som en langstrakt udviklingsroman, stykket op i intense kriminalromaner. Efter en lang orlov vender han her tilbage med et grumt familiemysterium.

Den ensomme ulv Han er næsten blevet en kliché: den martrede antihelt, der er en outsider i korpset og har problemer med kærligheden, stimulanserne og livet i al almindelighed. Men kedelig at læse om er han (for det er næsten altid en han) sjældent …

Box, C.J. Hayder, Mo

Helt ud og lidt længere

Vargas, Fred

Væk

Den rasende hær 395 sider - del af serie Frankrigs krimidronning serverer originale plots milevidt fra mainstream med en inciterende tone af både spøg og skæbne. Her drager det farverige politikorps til Normandiet – guf for frankofile.

483 sider - del af serie Børn bliver bortført, og vicekriminalkommissær Jack Caffery kommer på en vanskelig opgave, der vækker minder om hans eget livs traume. 4 bøger i den prisvindende serie er foreløbigt oversat til dansk.

350 sider ”Western thriller” om en politimand, der på trods af, at hans alkoholisme har fået ham suspenderet fra tjenesten, har sine helt egne private grunde til at tage på morderjagt i den naturskønne Yellowstone Nationalpark.

Viktor Arnar Ingólfsson

Kjædegaard, Lars

Blodrus

Flatøgåden

Goyas hund

284 sider En islandsk perle for den litterært og historisk interesserede. Sammenvæver sagatekster med kriminalgåde anno 1960.

267 sider - del af serie Politifolkene Hvid og Belling er makkere både professionelt og privat. Her skilles deres veje dog, idet den ene sendes til Spaniens sydkyst, hvor en dansk forfatter er blevet myrdet.

330 sider - del af serie Kriminalreporter Henning Juul er vansiret efter en brand, hvor hans søn omkom. Bogen har to handlingstråde: et voldsomt mord på en gammel kvinde, og Juuls søster justitsministerens påståede seksuelle overgreb på en ung mand.

Klönne, Gisa

Fjell, Jan-Erik

Kun forløsning

Den tavse

283 sider - del af serie En sag med et ansigtsløst lig viser sig at trække tråde tilbage til Nazitysklands behandling af børnehjemsbørn. Sagen ripper op i fortidens kollektive traume med temaer som familierelationer, identitet og tilhørsforhold.

386 sider Den berygtede kommissær Anton Brekke lider af ludomani. Her dykker han ned i en sag om mordet på en norsk industrimagnat, men sagen breder sig ud, og vi får også et interessant indblik i den amerikanske mafia i 60’erne.

Østlund, Haakan

Hjorth, Michael

Fremmed gæst

Fjeldgraven

460 sider - del af serie Endnu en velskrevet krimiserie fra Gotland, der agerer kulisse for massevis af forbrydelser i disse år. Typisk for Østlund er den snigende uhygge, der bemægtiger sig idyllen.

405 sider - del af serie Den usympatiske kriminalpsykolog Sebastian Bergman har sine helt egne motiver til at presse sig til ansættelse hos rejseholdet, der i denne bog bliver kaldt til Nordsverige for at assistere i en sag med hele seks nedgravede lig.

Enger, Thomas

Det bliver i familien Det er ikke tilfældigt, at medlemmer af offerets familie som regel er blandt de første mistænkte. Dysfunktionelle familiers grufulde hemmeligheder giver grobund for overbevisende psykologiske portrætter.

Atkinson, Kate

Tog tidligt af sted, tog hunden med 357 sider - del af serie Serien om privatdetektiven Jackson Brodie har så meget psykologisk substans, at den også sagtens kan nydes af ikke-krimilæsere.


Nesbö, Jon

Carter, Chris

Tvedt, Chris

Politi

Stalkeren

Af jord er du kommet

Del af serie Bind 10 om Harry Hole – den alkoholiserede politimand, som alle elsker at hade – er på vej. Vi kan næsten ikke vente …

381 sider En bog uden volumensyge, men med masser af psykologisk gys i historien om en seriemorder, der slagter unge kvindelige kunstnere i Los Angeles.

340 sider En massegrav i Oslo og en mulig seriemorder i Bergen – det norske rejsehold har nok at se til i denne historie, som er fuld af overraskelser, men alligevel hænger godt sammen.

Ohlsson, Kristina

Grangé, Jean-Christophe

Skytsengle

Rejsende uden bagage

475 sider - del af serie Som en af de få akademisk uddannede ansat ved politiet kæmper Fredrika Bergman for at blive anerkendt af kollegerne, der er skeptiske over for hendes arbejdsmetoder. Det kommer der både spændende opklaringer og dybtborende psykologiske skildringer ud af.

795 sider Omfangsrig, men underholdende hybrid mellem en krimi om en seriemorder, der henter inspiration i den græske mytologi, og en identitets-thriller om hukommelsestab.

Rankin, Ian

Fortidens døde 429 sider - del af serie Efter Rebus introducerer forfatteren en ny figur, men med samme psykologiske dybde. Malcolm Fox er en outsider i politikorpset, hvor han som ansat i afdelingen for interne affærer denne gang kommer i berøring med den skotske separatistbevægelse.

Seriemord på stribe Heldigvis forekommer seriemordere oftere i bøger end i virkeligheden. Men kapløbet for at fange morderen, inden han slår til igen, giver lige spændingsmotoren et ekstra gear.

Bolton, S. J.

Rødt lys stop 489 sider Lag på lag af gysende uhygge i fortællingen om en række mord i nutidens London, som tilsyneladende har en sammenhæng med Jack the Rippers hærgen sidst i 1800-tallet.

Retsmedicin Der er noget morbidt fascinerende ved den forensiske genre, hvor ofrene efter døden afslører grusomme detaljer om, hvad de har været udsat for.

Knudsen, Jakob

Bødker, Benny

Når engle græder blod

Før døden lukker mine øjne

299 sider - del af serie Et dødsfald under Copenhagen Marathon sætter gang i en kædereaktion med flere bestialske mord. Det handler om international dopingkriminalitet.

334 sider - del af serie Linnea Kirkegaard er retsantropolog og knogleekspert, dvs. normalt undersøger hun lig, som – ja, hmm, har været døde længe. Men her indblandes hun i en aktuel sag om bl.a. pirateri i Afrika.

McFadyen, Cody

Palm, Elias

Satans sjæl

Causa Mortis

379 sider - del af serie Ultravoldelig skildring af bestialske seriemord. Originalt plot, men overskrider kvalmetærsklen hos de sarte – nu er du advaret!

327 sider - del af serie Forfatteren er selv retsmediciner og skildrer den del af opklaringsarbejdet troværdigt, men knap så makabert og blodigt som det ses andre steder.

Petterson, Torsten

Slaughter, Karin

Giv mig dine øjne

Forbryder

415 sider Finlandssvensk debutant har lavet en velkomponeret politiroman om en række mord, hvor ofrenes øjne er skåret ud. For politiet synes sagen at være hurtigt opklaret – men sammenhængen viser sig at være helt anderledes.

493 sider - del af serie Lægen Sara Linton og politimanden Will Trent kommer fra hver sin serie og bor nu sammen, men grumme sager fra fortiden kaster skygger over deres forhold. Og vi er i Sydstaterne, hvor kvinder og sorte for ikke så længe siden blev regnet for andenrangs mennesker.

Russell, Craig

Valkyriesang 380 sider - del af serie Sagen om en kvindelig seriemorder i Hamburgs berygtede Reeperbahn-kvarter trækker tråde tilbage til DDR’s STASI.


Staun, Susanne

Padura, Leonardo

Arnaldur Indridason

Helt til grænsen

Slangens hale

Nedkøling

313 sider - del af serie Forfatteren er en klog kvinde og helt sin egen i den danske krimiverden, og hendes heltinde, den aparte retsmediciner Maria Krause, går ikke kun til grænsen, men også over den. Hun er hårdkogt på overfladen men blød indvendig.

154 sider - del af serie I denne intelligente litterære krimi kan tidligere kriminalkommissær og nuværende antikvarboghandler Mario Conde ikke slippe en gammel kriminalgåde fra det kinesiske kvarter i Havana. Tiden er 1989, og scenen peger på et ritualmord.

296 sider - del af serie Som altid en suveræn personskildring i beretningen om et tilsyneladende selvmord, der viser sig at handle om spiritisme og nærdøds-oplevelser.

Wolf, Inger

Rankin, Ian

Ondt vand

I en anden mands grav

315 sider - del af serie Den ondeste krimi og den mest makabre mordmetode. Ikke for sarte sjæle, men inciterende, og politimanden Daniel Trokic er stadig et sympatisk bekendtskab.

426 sider - del af serie Hurra! Rebus er tilbage i topform – efter pensioneringen fra politiet arbejder han nu som civil efterforsker i en afdeling for gamle sager.

439 sider - del af serie Ofrene får stemmer i serien om Malin Fors, kriminalinspektør i Linköping, og for en gangs skyld er det en kvinde der har hang til alkohol og et problematisk forhold til teenagedatteren. Med del 4 har vi været hele året igennem.

Rosman, Ann

Kazinski, A.J.

Porto Francos vægter

Søvnen og døden

365 sider - del af serie Liget af en kvinde og et spædbarn bliver fundet i en tørvemose, men politikvinden Karin Adler opdager snart, at sagen går rigtig langt tilbage i tiden. Spændende blanding af historieundervisning og femikrimi.

490 sider - del af serie Makkerparret bag pseudonymet ved udmærket, hvordan man skruer en spændende historie sammen. Retfærdighedstrang og hævntørst driver personerne ind over dødens grænse.

Kallentoft, Mons

Forårslig

Gamle gåder / cold cases Der er nu noget særligt ved gamle uopklarede sager, hvor sporene for længst er blevet iskolde – men hvor skarpe hjerner måske alligevel kan se nye sammenhænge.

Börjlind, Cilla

Kepler, Lars

Springflod

Staalesen, Gunnar

Ildvidnet

438 sider Forfatterne – for de er to – er drevne plotsmede i Sjöwall og Wahlöö-traditionen. Politieleven Olivia arbejder med en gammel sag om en gravid kvinde, som blev gravet ned i havbunden, så kun hovedet stak op. Snart blev det højvande …

Der hvor roser aldrig dør 315 sider - del af serie Varg Veum hjælper en ulykkelig mor med at løse gåden om hvad der skete, da hendes datter forsvandt for 25 år siden.

577 sider - del af serie Forfatterparret med den filmiske skrivestil leverer her deres hidtil bedste bog. Historien skydes i gang med et dobbeltmord på en døgninstitution for unge piger og blander effektiv action med overnaturlige gys.

Det overnaturlige

Lycke, Michael

Nesser, Håkan

Slagteren fra Lille Burma 386 sider - del af serie 5. og desværre sidste del i serien om Barbarotti, der som skånejob efter konens død får til opgave at kigge på en gammel sag. Som altid hos Nesser er de psykologiske portrætter, og i denne roman specielt sorgens følelser, et lige så vigtigt emne som selve krimihistorien.

Måske er der mere mellem himmel og jord – men det er en balancegang, for i krimier skal løsningen være realistisk og må ikke komme som indgreb fra oven.

Metusalemgenet 504 sider Videnskabsthriller om livsforlængende genteknologi med farverigt persongalleri og overnaturlige hændelser.

Nye krimier  

Emneliste over nye krimier

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you