Page 1

Slog fra sig og fik sin billet ud På trods af at Jaqueline Bak Johansen fra Holstebro levede i et voldeligt forhold i et år, er hun i dag kommet videre. Hun valgte at sige stop, slå fra sig og ikke se sig tilbage. Af Frederik Hagemann-Nielsen “Efter de første to gange han havde været voldelig, begyndte jeg at pakke min taske. Jeg fik en tur hen ad gulvet og en kniv mod struben, og hvis jeg så meget som bare tænkte på at gå fra ham, skulle jeg i hvert fald sørge for at gemme mig et sted, hvor han ikke kunne finde mig, ellers overlevede jeg ikke. Det fik mig til at blive. Jeg turde ikke gå.” Sådan fortæller 24-årige Jaqueline Bak Johansen, der i dag er kommet ud på den anden side efter at have levet i et årelangt forhold med en mand, der tævede hende dagligt. I starten blomstrede kærligheden, men der gik ikke længe før den visnede, og faresignalerne begyndte at vise sig. ”Han havde et voldsomt temperament, og der skulle meget lidt til, før han blev sur. Hvis computeren ikke virkede, tog han den op og smadrede den i bordet,” forklarer Jaqueline Bak Johansen, der er ved at tage en HG-uddannelse. Charmerende facade Jaqueline og kæresten mødtes første gang til et biltræf, og Jaqueline hurtigt tryllebundet af hans charme. I starten tænkte hun ikke videre over hans korte lunte, men alt ændrede sig på et splitsekund. ”En dag kom jeg ind af døren og satte mig og sukkede dybt efter en hård dag. Det fandt han provokerende og valgte derfor at slå mig hårdt på siden af hovedet, så jeg røg hen ad gulvet. Sådan startede det. Hver dag. Hver eneste dag,” fortæller Jaqueline om den første episode, der fandt sted efter halvanden måned. Først var kæresten tydeligt påvirket af skyld, og Jaqueline valgte derfor at tro på det bedste og give ham en chance til. Han forsøgte at spise hende af med smykker og blomster, men lige så hurtig, han blev sød igen, lige så hurtigt tændte han af. Turde ikke sige det til nogen Jaqueline Bak Johansen turde ikke at tale med nogen om, hvad der foregik, når de var alene. Af frygt for hvad der kunne ske, hvis kæresten fandt ud af det, satte hun en facade op og lod som ingenting, når hun var på arbejde og i skole. ”En aften havde vi et vennepar til spisning. Vi hyggede os rigtig meget, men lige så snart, de var gået, fik jeg en af de helt store omgange, for han var helt sikker på, at jeg havde flirtet med hans kammerat. Han skar små snit under min hals, for simpelthen at markere, at jeg ikke skulle prøve på noget som helst, ellers endte det fuldstændig galt for mig,” siger Jaqueline. Ingen enlig svale


Jaquelines historie står desværre ikke alene. Ifølge ministeriet for Ligestilling og Statens Institut for Folkesundhed findes der omkring 28.000 kvinder i Danmark (per 2007), der årligt udsættes for partnervold. Et flertal af dem bliver hos partneren af frygt for, hvad der kan ske som konsekvens af, de forlader dem. Det bakker socialpædagog Anne Mortensen, Hillerød Kvindecenter, op omkring: ”De frygter selvfølgelig for, hvad der kan ske. De lever i konstant angst, og hvis man endelig får forladt manden, vil man stadig leve i konstant alarmredskab, der er overbelastende for kvinden.” Når Jaquelines venner undrede sig over blå mærker, sår og knubs, kom hun med alverdens søforklaringer. Frygten for hvad kæresten ville gøre ved hende overdøvede lysten til at række hånden ud efter hjælp. Fantasien fik ben at gå på, når veninderne konfronterede hende med deres mistanker. ”Jeg undskyldte med, at det var katten derhjemme, der havde kradset mig. De vidste jo godt, at der var noget, der ikke hang sammen, men jeg gjorde alt, hvad jeg kunne for at lyde overbevisende, for tænk, hvad han ville have gjort, hvis han fandt ud af det,” fortæller Jaqueline Bak Johansen. Den store konfrontation Politiet var ikke på noget tidspunkt involveret, fordi Jaqueline turde ikke tænke på, hvad konsekvenserne ville være, hvis kæresten fandt ud af det. En dag gik det galt. Kulminationen på et års voldspiral fandt sted en skæbnesvanger dag, hvor Jaqueline fik nok, kæmpede for sit liv og sagde fra. En eftermiddag slår det fuldstændig klik for kæresten, der uhæmmet begynder at kaste med tallerkner og gryder og sønderbanker Jaqueline. Denne gang var det den helt store tur. Hun endte med 14 dage på sygehus. “Jeg var gravid på det tidspunkt og lige fyldt 18. Han ville beholde barnet. Jeg var for bange til at sige nej. Han stod og sparkede mig i maven. Det syntes, han lige var sjovt. Han hoppede på min hofte og ryg,” fortæller Jaqueline, der mistede barnet efter tæskene. ”Jeg lå på gulvet og tænkte, hvis jeg ikke snart kommer ud af det her, så ender det rent faktisk med, at det tager livet af mig. Jeg greb en metalfjernbetjening i ren og skær panik og bankede ham i tindingen. Jeg blev ved indtil, han lå ned. Jeg tog min taske, mobil og nøgler og løb så hurtigt, jeg kunne. Jeg kom ned på gaden, grædende, hyldende, råbende, fuldstændig sønderbanket. Det var min billet ud.” Kæresten jagtede Jaqueline gennem gågaden, men folk fik hevet hende ind på en café og fik ham holdt væk, indtil politiet dukkede op. Han blev retsforfulgt og afsoner i dag tredje år ud af seks. ”Jeg er ikke bange for ham” 3 år efter hændelsen har Jaqueline Bak Johansen det godt og føler, at hun er kommet ud på den anden side. Hun er blevet mere hårdfør og synes, at hun allerede har nået bunden én gang. Med psykologhjælp har hun fået hjælp, og hun føler atter, at lykken tilsmiler hende.


”Jeg har fået bearbejdet min frygt, og jeg er af den overbevisning, at jeg ikke kan udsættes for noget, der kan gøre mere ondt, end hvad jeg allerede har prøvet. Jeg er ikke bange for ham,” siger Jaqueline. Selvom hun har det meget bedre i dag og ikke frygter ekskærestens løsladelse, tror hun aldrig, at hun vil komme sig helt over det traumatiske forhold. Hun er altid lidt på mærkerne. ”Hvis det ringer på døren, uden at jeg har inviteret nogen, så åbner jeg aldrig. Jeg svarer heller ikke min telefon, hvis det er et nummer, jeg ikke kender. Det tror jeg aldrig vil gå helt væk.”

Slog fra sig og fik sin billet ud  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you