TUIN*TIJD 1 - Horti Verde

Page 1

TUIN*TIJD

Ontwerpburo Horti Verde | Tuintijd 1

Horti Verde

Tuinontwerp & beplanting voor een natuurrijke tuin

www.hortiverde.nl


Inhoud

BLZ

Tuintijd 1 Bloementuin 2 Plukbloemen

6

Familietuin 8 Natuurchecklist

12

Horti Verde nieuws

14

Tuintijd 1 maart2022 Ontwerpburo Horti Verde Frederike van Mierlo-Fransz T: +31(0)6 24529036 E: ontwerpburo@hortiverde.nl W: www.hortiverde.nl Insta: @ontwerpburo.hortiverde

2

6

8

12

Tuintijd 2022-1 | Ontwerpburo Horti Verde


uintjd.!T Beste tuinliefhebber, wat leuk dat je dit digitale tijdschrift over natuurrijke tuinen hebt aangevraagd! Het was al lang een wens om tuinverhalen te delen. Nu is het eindelijk zover! Ga lekker zitten en kijk het op je gemak door. Ik neem je mee met het tuinontwerpproces van een paar tuinen. Een bloementuin bij een nieuw huis en een familietuin in een bosrijke omgeving. Beide zijn vrolijke tuinen met veel verschillende soorten planten. Mooie voorbeelden voor een tuin vol bloemen en natuur, als inspiratie voor misschien wel jouw tuin? Natuur in je tuin kan op veel manieren. Zelf hoop ik altijd dat ook allerlei dieren zich thuis voelen in onze tuin. We hebben daarom onze tuin veranderd van een bessengaard in een gevarieerde tuin. En nu de beplanting groter en volwassener wordt, zien we steeds meer verschillende soorten vogels. In de checklist voor natuur in de tuin staan een aantal tips voor jouw tuin. Hoe je met een paar aanpassingen een omgeving creëert die geschikt is voor dieren. Het natuurlijk altijd een verrassing welke dieren daar op afkomen... Maar wat is er mooier dan dat je dit van zo dichtbij kunt meemaken? Tijdens de afgelopen twee jaar is online contact gewoner geworden. Het blijkt een prima aanvulling voor persoonlijk contact. Het scheelt veel reistijd en het maakt het ook gemakkelijk om eenvoudig even te overleggen en elkaar te laten zien waarmee je bezig bent. Ik heb gemerkt dat het heel goed werkt met het bespreken van tuinplannen en met het begeleiden van tuinliefhebbers die zelf met hun tuin aan de slag willen. Daar wil ik in de komende tijd meer mee doen! In het laatste deel vertel ik over deze nieuwe ontwikkeling bij ontwerpburo Horti Verde en hoe jij daar aan mee kunt deelnemen. Ik wens je heel veel plezier met het lezen!

Frederike

Tuintijd 2022-1 | Ontwerpburo Horti Verde

1


van bouwkavel naar tuin

Bloementuin Een nieuwe tuin, als een leeg canvas waarop je helemaal zelf mag verzinnen wat je graag wilt. Al in een vroeg stadium kwamen de opdrachtgevers bij mij om tegelijkertijd met het ontwerp van het huis ook plannen te maken voor de tuin. Zodat huis en tuin bij elkaar gaan horen. Het is een heerlijke tuin geworden waarin heel veel wensen een plek gekregen hebben. Liefdevol ingericht, zorgvuldig uitgedacht en aangelegd.

Wensen: kleur, bloemen om te bloemschikken maar

ook ruimte en rust. Natuurlijk een trampoline voor de kinderen, eindelijk een moestuin, kruiden en eigen appels en peren.

1

3

2 Tuintijd 2022-1 | Ontwerpburo Horti Verde

2


DE INDELING van een lege kavel kan je in verwarring brengen. Waar doe je wat. Waarom? En hoe gaat dat er dan uit zien? Omdat eenheid tussen binnen en buiten een belangrijk uitgangspunt was, hebben we eerst naar de plattegrond van het huis gekeken. Waar staat het op de kavel, wat wil je zien vanuit de verschillende ruimtes en waar komen de deuren. Wat zijn logische routes naar de voor- en achterdeur en de garage. Vervolgens hebben we gekeken naar de verschillende functies en wensen. Zijn er logische combinaties met de ruimtes binnen, of maakt het niet uit? In dit geval is er voor gekozen om bij de woonkeuken een groot terras te maken, als verlenging van de leefruimte. Terwijl bij de grote ramen van de woonkamer de beplanting juist dichter naar het huis komt, zodat je daar veel meer de verbinding met de tuin ervaart.

4

Aan de voorkant is de tuin open naar de straat. Deze krijgt een rechte meer functionele en klassieke vormgeving die het huis mooi uit laat komen. De achtertuin wordt een besloten privé tuin. Hier mag het allemaal veel kleurrijker en losser worden ingericht. In de achtertuin komen het terras en het gazon direct achter de woonkamer. De moestuin komt daarnaast, dicht bij de keuken. Beplanting omzoomt het gazon en vormt de scheiding tussen de verschillende plekken in de tuin. Ten slotte slingert een pad tussen de beplanting door, zodat je door de tuin kunt dwalen en alles met elkaar verbonden is. De tuin lijkt nog groter dan dat deze is, doordat je vanaf het wandelpad steeds een andere zicht op een ander doorkijkje hebt. Het maakt nieuwsgierig naar wat daar te zien is.

5

6

In en later stadium is de mogelijkheid ontstaan om de tuin iets langer te maken. De trampoline en fruitbomen krijgen dan daar een plek. DE MATERIALEN zijn rustig van kleur. Gekozen is voor mooie tijdloze materialen. De grijze tegels, het grind en hout komen in de hele tuin terug. De houten schutting krijgt een donkere kleur.

Tuintijd 2022-1 | Ontwerpburo Horti Verde

3


DE BEPLANTING bepaalt de sfeer. In de voortuin met grote groepen met veel groen en wit. Achter komt een natuurlijke mix met allerlei kleuren door elkaar heen. Drie plantvakken in het gazon accentueren de breedte van het huis aan de voorzijde. De haagjes, dakmoerbeien en witte rozen geven de voortuin een klassiek accent. De mix van wintergroene planten en allerlei planten met witte bloemen laat zien dat hier echte tuinliefhebbers wonen. Het ruime gazon zorgt voor een gevoel van rust en ruimte. De symmetrische vorm leidt je oog naar het zitje in de as van de zichtlijn. Rondom het gras staan groepen vaste planten, grassen en struiken in een mooie natuurlijke mix.

Als je als plantenliefhebber een nieuwe tuin gaat inrichten dan is je wensenlijst héél lang. De tuin lijkt zo groot, toch moet je kiezen. Samen hebben we gekozen voor planten waar je in ieder seizoen een boeket van kunt plukken. Sterke planten die goed combineren. Planten met mooi blad, bloemen en textuur. Waar ook allerlei insecten op afkomen. Met elkaar zorgen ze voor een leuke gevarieerde tuin in ieder seizoen. Verspreid door de tuin staan verschillende bomen. Op termijn vormen ze een mooi bladerdak en zullen ze in deze nieuwe tuin schaduw gaan geven. Vogels gaan het gebruiken als schuilplaats, uitkijkpost en misschien wel om een nest te bouwen.

7 8

9 Tuintijd 2022-1 | Ontwerpburo Horti Verde

4


Beplanting op de foto’s

Wanneer ze wat groter zijn geworden. zullen ze het gevoel van ruimte versterken doordat je vanuit huis onder de bomen door de tuin in kijkt.

1. 2. 3. 4.

Hagen, leilindes en de schutting zijn langs de erfgrens geplaatst om de privacy te vergroten. Langs de schutting in de moestuin groeien bramen met mooi blad, bessen en frambozen. In de vakken is alle ruimte voor het kweken van groente en kruiden. Een perenberceau verbind de bloementuin met de moestuin.

5. 6. 7. 8. 9.

Campanula persicifolia - Klokjesbloem en Centranthus ruber - Spoorbloem Stachys officinalis ‘Hummelo’- Andoorn Echinaea purpurea ‘Magnus’ - Zonnehoed Geranium ‘Rozanne’- Ooievaarsbek, Fagus sylvatica Beuk (haag) Rosa ‘Maria Mathilde’-Roos, Morus alba ‘Fruitless’ - Dakmoerbei, Lonicera nitida - Struikkamperfoelie (haagje) Alchemilla mollis - Vrouwenmantel en Gaura lindheimerii ‘Whirling Butterflies - Prachtkaars Vernonia ‘Baldwinii’ - IJzerkruid en Aster ‘Violette’Aster Calamagrostis brachytricha - Diamantgras Helenium ‘Rubinzwerg’ - Zonnekruid

In een paar jaar tijd is deze tuin veranderd van een leeg bouwterrein in een echte 'Moonbeam' 6 Echinacea 7 Sedum liefhebberstuin die ieder jaar mooier wordt. purpurea 'White telephium Geranium 'Rozanne' 'Herbstfreude' Swan' Een18 echte fijne familietuin waar met veel 5 Allium 'Purple Sensation' 7 Pulmonaria 'Mrs Moon' liefde wordt getuinierd. 9 Nepeta kubanica

5 Allium 'Purple 'Helene' Sensation'

Emperor'

'Walkers Low'

6 Nepeta kubanica

7 Nepeta x faasse 'Walkers Low' 3 Thalictrum delav

7 Geranium x can 3 Primula veris 3 Helleborus orie 3 Aquilegia vulga Barlow'

CB: Calamachrostis bragytricha (3 st/groep) E: Clerodendrum trichotomum 'Fargesii'(Kansenboom) F: Malus 'Red Sentinel' (Sierappel) G: Perenlaantje

9 Hebe puingifolia

0.90 9 Hebe puingifolia

d Swan' Moon'

3.30

12 Geranium sanguineum 'Ankums Pride'

8 Bergenia cordifolia 'Purpurea'

1.20

hal

2.10

5 Campanula sarastro

C

8 Sporobolus heterolepis

8 Agastache foeniculum 'Black Adder'

6 Echinacea 'Magnus'

1.00

grind konijn

7 Salvia vert. 'Purple Rain'

1.74

I

obella'

e 1,80 m

waterschaal

waterschaal

trampoline

8 Salvia nem. 'Mainacht'

7 Lamium maculatum 'Beacon Silver'

gazon

veranda 60x60cm tegels

5 Anemone 'Had 3 Sanguisorba ob

keuken

H

ferum 'Dahlem'

terras 60x60cm tegels

oprit grind

1 Buddleja davidii 'Nanho Blue' 3 Rosa 'The Fairy'

woonkamer

fruitlaantje

moestuin

1.20

bijkeuken

kas

1.00

'Silberregen'

garage

compost

containers

cp

7 Stachys officinalis 'Hummelo'

13 Lavandula 7 Heme 'Sammy (verplanten)

cp

cp

Fam. Hoogervorst, VO schaal 1:100-A3

B

B 10 Geranium 'Rozanne'

5 Actaea ramosa 'Brunette'

H: Viburnum x botnantense 'Charles Lamont' (Sneeuwbal) I: Magnolia lilliflora 'Susan' (Beverboom)

B

B

B

6 Persicaria bistorta 4 Campanula persicifolia (cp) Centhranthus ruber 6 Centhranthus6ruber (cp) persicifolia (cp) 2 Campanula 2 Campanula persicifolia 1 Syringa vulgaris 'Miss Ellen Wilmott'

B

14 convallaria majal

6 Hemerocallis 'Pardon Me'

6 Rodgersia podophylla 'Rotlaub'

B:Tilia platyphyllos (Zomerlinde-leivorm)

Fam. Hoogervorst, Tuintijd 2022-1 | Ontwerpburo Horti Verde beplanting 5 datum: 27-11-2018, schaal: 1:50-A3, 5-8


Plukbloemen uit eigen tuin Wil jij ook graag bloemen plukken in je eigen tuin? Met deze planten gaat dat zeker goed komen! Want wat is er leuker dan bloemen uit je eigen tuin, voor jezelf of als persoonlijk kado voor vrienden of familie. Het zijn allemaal planten die jaar na jaar terug komen. Alleen Dahlia’s en Gladiolen hebben bescherming tegen vorst nodig. Bollen en knollen • in het voorjaar Blauwe Druifjes, Cammassia, (bos) Hyacint, Narcis, Scilla, Sneeuwklokjes en Tulpen • In de zomer, Dahlia, Crocosmia, Gladiool, Sierui, Triteleia • In de herfst: Dahlia’s, Nerine Vaste planten • In het voorjaar Akelei, Judaspenning, Longkruid, Kaukasisch Vergeetmijnietje, Muurbloem, Schoenlappersplant, Slanke Sleutelbloem, Zeepkruid, Wolfsmelk. • In de zomer: Beemdkroon, Citroenmelisse, Duizendblad, Duizendknoop, Dropplant, Ereprijs, Ganzenbloem, Hyssop, Kattenkruid, Klokjesbloem, Lavendel, Zeeuws Knoopje, Zonnehoed, Zonnekruid, Zomeraster, Marjolein Munt, Ooievaarsbek, Phlomis, Phlox, Pioen, Prachtkaars, Rozemarijn, Salvia, Vrouwenmantel • In de herfst: Asters, Guldenroede, Hemelsleutel, Herfstanemoon, IJzerkruid, Zonnekruid • In de winter: Kerstrozen, Muurbloem, Rozemarijn

Tuintijd 2022-1 | Ontwerpburo Horti Verde

6


Bomen en heesters • In het voorjaar: Appel, Akebia, Bosrank, Forsythia, Kerria, Krent, Kers, Ribes, Sering, Sneeuwbal • In de zomer: Choisya, Hertshooi, Hortensia, Laurierkers, Pruikenboom, Rozen, Sering, Vlinderstruik • In de herfst: blad en bessen van Berk, Braam, Eik, Lijsterbes, Liguster, Hertshooi, Pruikenboom, Rozen, pluizen en ranken van de Bosrank • In de winter: Camelia, Sarcococca, Sneeuwbal, Struikkamperfoelie, Winterjasmijn, appeltjes van de Sierappel, bessen van Klimop en Sneeuwbal • Blad van groenblijvende struiken zoals Appelblad (Gaultheria, Choisya, Hebe, Kardinaalsmuts, Klimop, Laurierkers en Viburnum tinus zijn altijd mooi als vulmateriaal Grassen • Diamantgras, Lampenpoetsersgras, Panicum, Prachtriet

Tuintijd 2022-1 | Ontwerpburo Horti Verde

7


Na de verhuizing Gezellige familietuin Na de verhuizing werd eerst het huis verbouwd. Maar daarna begint het toch te kriebelen, Wat zou het fijn zijn wanneer ze een plan hebben waarmee ze stap voor stap zelf hun tuin kunnen aanpassen tot hun droomtuin. Wensen: een basisplan voor een tuin met veel bloemen,

1

speelruimte en aansluiting op de natuurlijke bossfeer van de omgeving. Een fijn eetterras en een voortuin die ook een kleurrijke feestje is voor iedereen die langs wandelt. De familie heeft kinderen van heel verschillende leeftijden, van kleuter tot puber, die de tuin heerlijk

| Ontwerpburo Horti Verde Tuintijd Tuintijd 2022-1 2022-1 | Ontwerpburo Horti Verde 8

8


vinden. En ook zelf vinden ze de tuin een hele fijne aanvulling op hun huis. Zijn ze graag buiten in de tuin, maar er is niet genoeg tijd en energie om alles in een keer aan te pakken. Vandaar een basisplan. Dat geeft houvast wanneer steeds een ander stuk wordt uitgevoerd. Ooit was het een mooie tuin. Maar de beplanting is deels weggevallen en deels enorm gegroeid. Groot uitgegroeide coniferen verstoppen het leuke huis. Die gaan zeker weg! De leuke en mooie dingen blijven staan, de struiken krijgen wel een flinke snoeibeurt om weer licht en ruimte te creëren. De coniferen gaan weg en de Magnolia in de voortuin verandert van een dichte bol in een meerstammige parasol waar je doorheen kunt kijken. IN DE VOORTUIN komt een vrolijke kleurrijke bloementuin voor iedereen die langs wandelt. De vaste planten die er al staan worden aangevuld met grote groepen sterke planten die het op deze zandgrond goed doen. Beukenhagen en cortenstaal vormen een nieuwe structuur van lijnen in de voortuin. En wat is het dan leuk wanneer wandelaars dat ook echt waarderen! Wanneer mensen blijven staan. Door het open raam hoor je dan soms ze het echt leuk vinden.

2 Tuintijd 2022-1 | Ontwerpburo Horti Verde

9


DE ACHTERTUIN is er om te genieten van alles wat groeit en bloeit. Van de vogels en de egel die voorbij komt. Van met je zoon of dochter samen bloemen plukken, groente kweken, relaxen op het terras of met je handen in de aarde. Met familie en vrienden ontspannen, eten aan een lange tafel midden in de tuin. De kinderen willen graag chillen ,een boshut, kamperen en spelen op het gras. De achtertuin bestond uit drie delen. Het terras met vaste plantenborders bij het huis, gazon en een dichte bosrand. Daar moet meer eenheid in komen. Daarnaast mag de bestrating ook wat strakker en rustiger rond het huis. De ronde vormen in de verharding passen hier niet zo goed. De klinkers en tegels zijn prima, die worden opnieuw gebruikt. Met rechte lijnen die aansluiten op het huis vormt de bestrating een rustige basis waardoor de beplanting extra mooi uitkomt. De tuin loopt rond het huis. Dat voel je binnen ook. Door de ramen is de tuin steeds dichtbij en onderdeel van je leven. Aan de achterkant worden lange zichtlijnen gemaakt. Deze lopen tot diep in de tuin, over de lage(re) beplanting die voor het raam staat. Aan de voor- en zijkant komt mooie beplanting dichtbij het huis. Verder weg staat een haag of wintergroene beplanting voor privacy. In contrast met de rustige bestrating worden de borders weelderig en heel natuurlijk ingericht. Bij huis met een mix van allerlei mooie cultuurvarieteiten van vaste planten, grassen en bollen. Aan de randen van de tuin gaat dit over in inheemse soorten die thuishoren in een bosrand. In de bosrand worden slechte bomen weggehaald en nieuwe heesters en bodembedekkers toegevoegd.

2 3

| Ontwerpburo Horti Verde Tuintijd Tuintijd 2022-1 2022-1 | Ontwerpburo Horti Verde 10

10


Beplanting op de foto’s

1. 2. Langs de bosrand voegen we nieuwe borders toe, zodat het gazon omzoomd wordt met vaste planten, varens, grassen en struiken. De overgang van gazon naar de bosrand wordt daardoor minder abrupt en het versterkt de eenheid binnen de tuin.

3. 4. 5.

Echinacea purpurea ‘Magnus’- Zonnehoed en Verbena hastata IJzerhard, Geranium ‘Rozanne’- Ooievaarsbek Nepetea x faassenii ‘Walkers Low’- Kattenkruid, Persicaria amplexicaulis - Duizendknoop, Verbena bonariensis - IJzerhard, Sedum telephium ‘Herbstfreude’ - Hemelsleutel Uitgebloeide Zonnehoed en de aren van Calamagrostis brachytricha - Diamantgras Pulsatilla vulgaris ‘Rubra’- Wildemanskruid, Narcissus ‘Jack Snipe - Narcis, Tulipa pulchella ‘Persian Pearl’ - botanische tulp Catanache caerulea ‘Major’- Blauwe Strobloem, Salvia verticillata ‘Purpurea’- Salie, Geranium renardii ‘Philippe Vapelle’ - Ooievaarsbek

De speelplek in het bos blijft natuurlijk. Het is het beginpunt van een smal dwaalpad van houtsnippers door het bos. In de hoek achter de garage komen moestuinbakken voor tomaten, courgette en sla uit eigen tuin. Bosbessen een frambozen staan in de bosrand. Er komt een extra terras voor de eettafel, een chillplek naast de keuken. En heel veel mooie planten. Uiteindelijk blijkt het meerjarenplan sneller uitgevoerd dan eerst gedacht. De tuin geeft juist energie, ontspanning en heel veel plezier.

4

Tuintijd 2022-1 | Ontwerpburo Horti Verde

11


Checklist Natuur in je tuin

De laatste tijd staat biodiversiteit in de volle belangstelling. Maar wat is dat en kan ik er iets mee voor de natuur in mijn eigen tuin? De term biodiversiteit verwijst naar de verscheidenheid aan leven op aarde. Binnen soorten, tussen soorten en tussen de ecosystemen waartoe ze behoren. Jouw tuin is ook een ecosysteem. Een leefomgeving waarin verschillende planten, dieren, schimmels en bacterieën met elkaar samenleven. Dus ja! Je kan jouw tuin zo inrichten dat het eten, drinken, beschutting en een woonplek biedt aan verschillende soorten. Je helpt daarmee dieren in jouw omgeving. Richt je op insecten, vogels en bijvoorbeeld egels. Dan wordt jouw tuin aantrekkelijk voor heel veel dieren. Het begint met het gezond houden van de grond in je tuin. Het bodemleven is misschien niet zo zichtbaar als vogels of een egel. Maar de micro-organismen in de grond zorgen wel voor zuurstof en voeding van planten en dieren. • Gebruik geen gif. • In een grote tuin heb je vast een plek voor een composthoop. Daar kan je plantenresten composteren en daarna terug brengen in de borders. In een kleine tuin kan je het versnipperen en direct in de border laten verteren. Bij de keuze van planten • Kies een mengsel van inheemse en cultuur soorten die in de verschillende seizoenen voedsel vormen voor dieren met hun blad, bloemen en vruchten. • Koop bij voorkeur planten die zonder gif gekweekt zijn. • Bomen, hagen en klimplanten tegen muren en schuttingen bieden nestgelegenheid en beschutting voor vogels en allerlei insecten. • Combineer beplanting van verschillende hoogtes. Lage bodembedekkers met middelhoge planten en hoge heesters en bomen. • Laat afgestorven planten in de winter staan. Samen met groen blijvende planten geven ze beschutting aan overwinterende dieren in je tuin . Tuintijd 2022-1 | Ontwerpburo Horti Verde

12


Water • Plaats een vogelbad of ander ondiepe schaal water in je tuin. Voor insecten, vogels en allerlei zoogdieren. • Een vijver met een flauw talud waar de zon het water kan opwarmen voor amfibieen. • Bij stijle vijverranden of slootkanten kan je een schuine plank aan de rand plaatsen zodat dieren die er in vallen er weer uit kunnen. • Vang regenwater op in een regenton of wadi. Takkenril - bladhoop • In een grote tuin heb je vast plaats voor een takkenril. Een mooie plek om je snoeiafval te gebruiken. Met een paar paaltjes houd je de takken bij elkaar. Je kan het ieder jaar bijvullen want ze zullen langzaam verteren. Het is een fijne plek voor bijvoorbeeld het Winterkoninkje. • Heb je een bosje of een brede heesterrand, laat het blad in de herfst hier dan liggen. Je kan extra bladeren op hopen gooien voor een overwinterplek voor egels. • Het blad en de takken worden verteerd door schimmels, slakken en allerlei insecten die zelf weer voedsel zijn voor vogels en bijvoorbeeld egels. Insectenhotel - stapelmuur • Plaats een insectenhotel op een zonnige plek dichtbij planten waar hommels, bijen en vlinders op vlliegen voor stuifmeel en nectar. • Stapel stenen, tegels en hout met spleten en kieren op een zonnige plek of juist een schaduwplek voor allerlei insecten en spinnetjes. Op een schaduwplek zullen salamanders er een fijne vochtige plek vinden. Erfafscheidingen • Plaats een haag in plaats van een schutting • Heb je wel een schutting? Maak egelopening in de onderkant en zoek een plekje voor een vogelhuisje. • Plant klimplanten tegen schuttingen en muren waarin vogels kunnen nestelen. Verlichting • Beperk de hoeveelheid verlichting in je tuin. Dieren hebben het donker nodig. • Koppel een bewegingsmelder en/of een tijdklok aan lampen die je wel graag wil hebben voor veiligheid en sfeerverlichting. Aansluiting op het landschap • Laat de beplanting in jouw tuin aansluiten op de groenstructuur en de natuur in het landschap eromheen, zodat het samen een groot aaneengesloten geheel gaat vormen. Bijvoorbeeld op het bos, houtwallen, oeverbeplanting van sloten en meren en op beplanting in buurtuinen.

Tuintijd 2022-1 | Ontwerpburo Horti Verde

13


ONTWERPBURO HORTI VERDE Kan ik iets voor je doen?

Ontwerpburo Horti Verde richt zich op het maken van ontwerpen en beplantingsplannen voor tuinliefhebbers van groene natuurrijke tuinen en openbare ruimte. Om die reden ben ik lid van de vakgroep Wilde Weelde. Heb jij tuinplannen voor een mooie groene tuin en kan je daar hulp bij gebruiken? Via de mail op ontwerpburo@hortiverde.nl of mijn telefoon 06-24529036 kan je me een berichtje sturen. Dan neem ik vrijblijvend contact op. Het maken van een persoonlijk tuinontwerp of beplantingsplan is maatwerk. Daarom maak ik liever een offerte voor de plankosten voor specifiek jouw tuin. De tarieven voor het laten maken van een tuinontwerp variëren van € 470,00 tot € 2.125,00 voor tuinen van 0 tot 500 m2. De prijs is afhankelijk van hoe gedetailleerd het plan wordt uitgewerkt en of het in- of exclusief een beplantingsplan is. Voor grote tuinen is de prijs op aanvraag. In overleg bepalen we wat nodig is en vervolgens maak ik een inschatting van de plankosten.

Tuintijd 2022-1 | Ontwerpburo Horti Verde

14


Nieuws..... Wil je juist zelf graag aan de slag met het maken van een ontwerp of een beplantingsplan? Dan is de Online tuinontwerpcursus voor natuurrijke tuinen iets voor jou! Tijdens de afgelopen twee jaar is online contact gewoner geworden. Het blijkt een prima aanvulling voor persoonlijk contact. Het scheelt veel reistijd en het maakt het ook gemakkelijk om eenvoudig even te overleggen en elkaar te laten zien waarmee je bezig bent. Ik heb gemerkt dat het heel goed werkt met het bespreken van tuinplannen en met het begeleiden van tuinliefhebbers die zelf met hun tuin aan de slag willen.

Daarom ben ik nu een online workshop aan het maken waarmee je zelf een mooi plan maakt voor je tuin. Start: 1 september 2022 •

Schetsen, tekenen, nadenken en puzzelen.... met een mooi tuinplan als resultaat.

In je eigen tijd, op het moment wanneer het jou uitkomt.

Vind je het juist leuk om te zien wat anderen doen, samen bezig zijn, leren van de vragen en ideeen van anderen? Daar is aan gedacht! twee keer per maand is er een online ontwerpatelier. Dan gaan we samen een paar uur ontwerpen. Iedereen gaat aan de slag met zijn of haar eigen tuin. Je kan vragen stellen en ik kijk met je mee wanneer je dat wilt.

In een paar weken tijd ga je aan de hand van een helder stappenplan jouw ideeën uitwerken tot een leuk origineel ontwerp voor jouw tuin. Daarmee heb je een goede basis voor het veranderen van jouw tuin. Je kan daarmee zelf je tuin veranderen of je gebruikt het om aan een hovenier uit te leggen wat je graag wil.

Misschien denk je dat het te ingewikkeld is, of dat je enorm creatief moet zijn. Maar door het ontwerpproces in kleine stukken te verdelen, wordt het overzichtelijk. Je werkt jouw ideeën stapsgewijs uit van een globaal idee tot een concreet mooi tuinplan. Je hoeft niet fantastisch te kunnen tekenen. Het gaat erom dat je duidelijk maakt wat de bedoeling is, waar wat komt, hoe groot iets moet zijn en welke planten en materialen je wilt gebruiken. Dat kan ook met een eenvoudige tekening.

De uitleg staat online in Huddle. Je kan inloggen via de computer of de app op een mobiele telefoon. Je krijgt een jaar lang toegang tot alle modules over het inventariseren, ontwerpen, materialen, beplanting en natuur in de tuin. En je kan een jaar meedoen met de ontwerpateliers.

Wanneer je het fijn vindt om persoonlijk advies te krijgen, dan kan ik als in een online gesprek met je mee kijken. Via skype of zoom nemen we je plannen door en gaan we samen kijken hoe we jouw ideeën op de mooiste manier vorm kunt geven in jouw tuin. Tuintijd 2022-1 | Ontwerpburo Horti Verde

15


1 september start de cursus, doe je mee? Samen gaan we dan een mooi plan maken voor je tuin, zodat je die dit najaar kunt gaan uitvoeren en volgend jaar je tuin ieder seizoen ziet groeien.

Start Online tuinontwerpcursus Vind je het leuk om zelf een ontwerp voor jouw tuin te maken, maar wil je dat ik met je mee kijk? Dan is een online workshop tuinontwerp met begeleiding iets voor jou! Doe je mee? Schrijf je dan vast in op de wachtlijst, dan hou ik je op de hoogte wanneer het start en kan je tegen een gereduceerd tarief mee doen. Op de website kan je je hier inschrijven. Dan kom je op de pagina https://www.hortiverde.nl/online-tuinontwerpcursus/

Tuintijd 2022-1 | Ontwerpburo Horti Verde

16


Colofon Tuintijd 1 maart 2022 Ontwerpburo Horti Verde Frederike van Mierlo-Fransz T: +31(0)6 24529036 E: ontwerpburo@hortiverde.nl W: www.hortiverde.nl

Tuintijd 2022-1 | Ontwerpburo Horti Verde

17


TUIN*TIJD Veel plezier in je tuin!

T: 06-24529036 M: info@hortiverde.nl W: www.hortiverde.nl KVK 62777289