Issuu on Google+

t

h

W

e

f

w

o

r

r

e

k

o

O

d

f

e

r

N

i

c

k

G


project:

ARTPLAY m a k i n g + d o i n g

A mass of cardboard sheets were handed to first year Monash University students and we were assigned to create a cardboard playspace with the program “making + doing�, a 3m X 3m space for children to create various artworks and dwell in. This design focused on three key elements: Surveillance and Permeability, Portability, The essence of making & doing. Repeating horizontal slits of the structure provided a sense of security for the parents as they can supervise their children from a distance but not close-up as from a certain height the slits will block their vision, allowing for children to experience an extent of freedom and privacy in their own space to create and dwell within the structure. Each cardboard piece used in this installation was prefabricated through various machinery and pieced together through nuts, bolts and screws allowing for each element of the structure to be taken apart, transported and re-assembled in a new location. The three distinct elements of this design are the tables, the walls and the roof which all fold up into units which can be taken into a truck and moved.

safety

+ portability

transport

play


S E C O N D

S E S E C C O O N N D D S E C O N D

F

I

R

F FI

F

S

T

IR RS ST T

I

R

S

T

G R O U N D G G R O R O U U N N D D

G R O U N D

pr

project: project: project:

ARLT R LT O CCC AAR LT O O N LT O N N m mu ulm lt uti ilr rte eis rsi ied dse ein ndt tie ianal t l i m u l t i r e s i d e n t i a l

This is Photoshop's version of Lorem Ipsum. Proin gravida

s t u d e n t

s h a r e d

f a

m

i

l y

This is Photoshop's is we Photoshop's version version ofstreet Lorem of Lorem Ipsum. Ipsum. Proin gravida gravida nibhnibh vel vel In thisThis project, studied 115 Orr within theProin Melbourne CBD and auctor aliquet. Aenean sollicitudin, lorem quis bibendum This isvelit Photoshop's version offorLorem Ipsum. Proin gravida nibh vel velitvelit auctor aliquet. aliquet. Aenean Aenean sollicitudin, sollicitudin, lorem lorem quisquis bibendum bibendum auctor, auctor, designed aauctor multi-residential building three different modes of living: nisi elit consequat ipsum, nec sagittis sem nibh id elit. Duis velit auctor aliquet. Aenean sollicitudin, lorem quis bibendum auctor, nisi nisi elit elit consequat consequat ipsum, ipsum, nec nec sagittis sagittis sem sem nibh nibh id elit. id elit. Duis Duis sed sed odio odio sit sit sed a young family, studio apartments for students and a sharehouse. amet nibh vulputate cursus amauris. sitnibh amet Morbi accumsa amet amet nibh vulputate vulputate cursus cursus anec sitaamet sit amet mauris. Morbi Morbi accumsan accumsan ipsum ipsum nisi elit nibh consequat ipsum, sagittis sem idmauris. elit. Duis sed odio sit velit. velit. Nam Nam nec nec tellus tellus a cursus odio a odio tincidunt auctor auctor ornare aMorbi ornare odio. odio. Sed Sed nonipsum non velit. Nam nec tellus aamet odio tincidunt auctor athe ornare odio. amet nibh vulputate sitsmall mauris. accumsan The project focused on designing ina atincidunt site inathe middle of CBD mauris mauris vitae vitae erat erat consequat auctor auctor euauctor in euelit. in elit. Class Class aptent taciti mauris vitae erat consequat auctor eu inaptent elit. Class apt Nam nec tellus aconsequat tincidunt a ornare odio. Sed non respondingvelit. to the differing types ofodio living and program surronding thetaciti site. sociosqu sociosqu ad sociosqu litora ad litora torquent torquent perauctor per conubia conubia nostra, perper inceptos inceptos ad litora torquent conubia nostra, per mauris vitae erat consequat eu nostra, inper elit. Class aptent taciti himenaeos. himenaeos. Mauris Mauris erat inunit erat justo. justo. Nullam Nullam urna ac urna eu felis euasac felis dapibus dapibus himenaeos himenaeos The additional program ofinlitora the was to erat be newsagency itper would sociosqu ad torquent peraac conubia nostra, inceptos himenaeos himenaeos. Mauris in justo. Nullam urna eu felis condimentum sittowards amet sit Mauris amet a students augue. asitaugue. Sed Sed non neque neque elit. elit. Sed Sed utThe imperdiet utfelis imperdiet becondimentum of convinience living within the project. central himenaeos himenaeos. inamet erat justo. Nullam ac urna eu condimentum anon augue. Sed non neque elit.dapibus Sed ut im nisi. nisi. Proin Proin condimentum fermentum nunc. nunc. Etiam Etiam pharetra, pharetra, erat sed sed courtyard incondimentum the middle acts asfermentum a common area between households condimentum sit amet a augue. Sed non neque elit. Sed ut erat imperdiet nisi. Proin condimentum fermentum nunc. Etiam pharetra, fermentum fermentum feugiat, feugiat, velit velit mauris mauris egestas egestas quam, quam, ut aliquam ut aliquam massa massa nisl nisl facilitating social interactivity between tentants. nisi. Proin condimentum nunc. Etiamquam, pharetra, erat sedm fermentum feugiat,fermentum velit mauris egestas ut aliquam quisquis neque. neque. Suspendisse Suspendisse in orci in orci enim. enim. fermentum feugiat, velit mauris egestas quam, ut aliquam massa quis neque. Suspendissenisl in o quis neque. Suspendisse in orci enim.


s e c t i o n

The bike rental/seating area is the entrance to Scotchman’s creek. It will promote usage of the bike trail and will provide a information point on the events occuring at Caloola Reserve. A seating pavilion along the way of Scotchman’s creek will mark a checkpoint leading up towards Caloola Reserve. s

e

a

t

i

n

g

b

project:

CALOOLA RESERVE p

u

b

l

i

c

m

u

l

t

i

v

e

r

s

e

i

k

e

r

e

n

t

This project aims to utilise Scotchman’s Creek Trail to boost the usage of a local reserve at the end of the trail. This scheme was executed by laying out several stop pits for people to use throughout the creek trail to raise awareness and promote usage of Caloola Reserve. The main sports pavilion situated in Caloola Reserve features changerooms on ground floor and has a conference area upstairs allowing for any team meetings or co-team social events to break down social barriers. Planned on top of the bike path, the building integrates itself onto pedestrian traffic immersing sports programs with nearby pedestrians. Translucent materiality is used to represent the curiousity between humans as humans are deterred to approach another when direct visual contact can be made; however an emissive refracted material can ease the social barrier between two people.


GROUND PLAN

UPPER PLAN

LONGITUDINAL SECTION

Compression/Tension

Tensile Attachment

Tensegrity is the characteristic property of a stable three-dimensional structure consisting of members under tension that are contiguous. The bridge design utilising tensegrity manipulates the modules of a tensile strutural system and crafts it to evoke movement and weightlessness as people on the bridge would feel as if they’re floating whilst traversing through the structure. Each of the modules are in tensegrity through tensile elements, they are all in compression and held up by each of the tension members. The bridge is stacked on top of the horizontal supports which is part of the structure, transferring its load onto the tension system.

project:

TENSEGRITY t

h

e

y

a

r

r

a

Bridge Platform

Friction Support


comp:

�YA FESTIVAL p

i

p

e

p

a

v

i

l

i

o

n

f

Within the Oya Music Festival, a pavillion that illuminated the art of audio and visual stimulation could enhance the event, and give attendees something different with which to enjoy the performances. The solid wall facing the centre-most stage is solid and insulated, with rotating-capped PVC tubes perforating it. This allows people to control the volume of the music and amount of penetrating light inside by opening these tubes.

o

r

m

The stairs then provide a corner for a bar to be set up without blocking the entrances with crowds of people. The pathway through the centre of the pavillion visually stimulates people as they walk from one end to the other through transluency, working alongside the perforated wall to play with the light emanating from the stage. Its perch on top of the hill allows the roof of the pavillion to become a raised viewing platform providing visual access to three of the main stages. This creates an exciting place for attendees to meet their friends and watch the performances.

p

l

a

n

s

i

t

e


project:

RETHINK

buildingH_monash

Our group noticed from individual and group analysis that building H was receiving plenty of light due to its size and its longer facade being North facing. However ecotect results showed there was no natural light penetration into the deep floor plate. Analysis also illustrated that building H had to rely heavily on active systems during the winter due to its low thermal mass it rapidly loses heat through double glazed facade. Building H also has a lack of natural air flow that we wanted to address in our design response. From the early onset we noticed that the eastern facade was being underutilised due to the buildings orientation on campus and the location of the power plant tower on the north-eastern corner. Initially we started design process by researching trombe walls and assessing whether we could use the power plant tower plus a trombe wall as thermal mass for a primary heating system. The idea behind this move was that they would heat up in the morning from eastern sun than radiate heat throughout the day. During the summer months a shading system could be closed to prevent them heating and air could be released through a chimney vent in the trombe wall at the top. However with further research we decided that the trombe wall wasn’t necessary as it took up space and blocked views plus it was hard to transfer heat evenly throughout the building. Hence our research led us to solar evacuated tubes as a better way to harness sun due to their lightness and the fact that they could be applied to the external of the building.

b e f o r e f

l

o

o

r

7

a

f f

l

t o

e o

r

r

1.

Solar collection

transfer 2. WaterHeatcatchment &

3. Water thermal control

7

% 15

DAYLIGHT FACTOR 0

LUX 3200

DAYLIGHT LEVEL 0

SUMMER SOLSTICE

Original Design

Plant tower position shifted

Void for natural ventilation

Rain catchment in void


The work of Frederick Wong