__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

Ani de liceu

1


Motto: Stresul este asemeni unui condiment: prea puţin face mâncarea neinteresantă, prea mult poate sufoca. TEMA EDITIEI Stresul – terenul de joacă al grijilor

De-ale redacției...

3

Stihuri acum porniți, vă scuturați...de stres !!!

5

Copacul grijilor — conceptul de stres

8

O perspectivă creștină asupra stresului

11

Putem alege să spunem NU stresului

13

Managementul stresului (curs de formare)

14

Elevii noştrii la formare profesională prin mobilitate europeană din Granada (Spania)

16

Opiniile elevilor despre stres

19

Clinica de dezintoxicare

22

Sfaturi…

24

Relaxare prin muzică și dans

26

Terapia asistată de animale

27

Don’t worry, be happy!

28

Weise worte und zitate

29

Spania în ochii mei…

30

Concurs de lectură ”Lector din pasiune”

31 2


E D I TO RI A L

DE-ALE REDACȚIEI...

Articol realizat de prof. Codruța Lodea

Ne bucurăm că v-am regăsit, dragii noștri elevi, părinti și colegi, în aceste zile capricioase din martie, în acest număr al revistei “Ani de liceu” dedicată înțelegerii fenomenului de stres și mijloacelor de eliminare a efectelor sale asupra noastră, a tuturor. De ce am ales să dedicăm această ediție a revistei problemei numită STRES? Pentru că această problemă este o constantă a societăilor moderne, civilizate, dar nu afectează grupurile umane care incă functionează după modelul societății primitive. Și atunci ce este de făcut? Timpul înapoi nu-l mai putem da, pentru a reveni la ipostaza paradisiacă a omului care nu avea alte griji decât asigurarea hranei și creșterea copiilor, dar putem invăta să ne detasăm de problemele de zi cu zi, ca să nu lăsăm stresul să ne afecteze. Și pentru că primul pas în rezolvarea unei probleme este conștientizarea ei, în prima parte a revistei, subintitulată metaforic “Copacul grijilor” am inserat cătiva factori de stres care-i afectează pe elevii noștri ce au răspuns cu promptitudine și cu sinceritate apelului redacției. Credem că mulți dintre voi, dragi cititori, vă puteți regăsi în experiențele colegilor voștri și că veți citi cu plăcere relatările lor. Dacă doriți să aflați ce inseamnă “Copacul Grijilor” citiți următoarea poveste, găsită la adresa de internet http://www.purna.ro/yoga-pentruinsomnie-și-stres/: “Un om sărac și cu mulți copii era întotdeauna fericit. Cineva l-a observat mai mult timp și, curios să afle secretul său l-a însoțit pe parcursul unei zile, oriunde acesta mergea. Omul nostru a muncit din greu pe parcursul zilei, banii primiți erau foarte puțini, a plecat obosit și gârbovit către casă, abia târându-și picioarele. Atunci când a ajuns acasă, s-a oprit la copacul din apropiere și a atârnat ceva invizibil pe una din crengi. Imediat a început să zambească, spatele i s-a îndreptat și a pornit cu pasul vioi către ușă intrării. Cel care îl observă l-a întrebat care este semnificația acelui gest și cum de se simte atât de bine dintr-o dată. Răspunsul primit a fost unul simplu: în fiecare seară când ajung acasă, atârn în pom TOATE problemele și grijile mele, astfel că intru în casă pentru a fi doar cu nevasta și copiii mei. Desaga grijilor o iau a doua zi dimineața când mă duc la muncă!”

3


Accepția pe care mie personal îmi place să o dau acestui copac al grijilor este că, atunci când ești copleșit de griji, te vei simți mai bine dacă vizualizezi fiecare problemă în parte ca pe un obiect mic, pe care apoi să-l atârni într-un copac și să te eliberezi definitiv de acea povară. A doua parte e dedicată “Clinicii de dezintoxicare” în ceea ce privește stresul, adică metodelor de combatere a stresului în viziunea colaboratorilor noștri. Am identificat mai multe astfel de mijolace, pe principiul că aceeași haină nu se potrivește tuturor. Așadar, fiecare are de unde alege, insă cel mai important e să alegeți o modalitate prin care să eliminați efectele negative ale acestei “maladii” sau, și mai bine, să faceți din stresul așa-zis “pozitiv” un imbold de a merge mai departe și de a vă atinge scopul în viată. Pentru că suntem de aceeași părere cu Friederich Nietzsche care, în cartea sa, ”Amurgul idolilor”, observă că “ TOT CEEA CE NU NE DISTRUGE, NE FACE MAI PUTERNICI .” Dar pentru că viața însăși e alegorie, să-ncepem cu poezie!

4


Stihuri acum porniți, vă scuturați...de stres !!!

Articol realizat de elevii claselor a X-a, sub coordonarea dnei prof. Andrei Sicoe

Dintr-o glumă, dintr-o joacă și din alte stări haioase,

La chimie nu-i nimic

S-au gândit cei din a X-a să fie puțin poeți

Dacă ne stresăm un pic.

Și cu har, talent și muncă să spună lucruri frumoase

O lucrare de ne-o paște,

Despre una, despre alta…despre ce anume vreți?

O fițuică se va naște!

Nu e Bratu Eminescu Și nici Tudur vreun Stănescu Dar o poezie vie Știu să pună pe hârtie.

Geografia e un chin!

Să o luați, să o citiți, discutați, nu criticați!

Uite, cum agale vin

De vreți alta să-ntocmiti, de-ndată vă apucați!

Verbs like: sit, read, say and clean

Și-ți vedea c-a scrie versuri

Cu semnificații-ascunse

Nu-i de șagă, naște stres-uri!

Și cu sensuri presupuse.

Versuri nasc doar stări de jale

Și-apoi, stresul ăsta, frate,

Și de aprigă chemare

Nu-i un animal de pradă

Nu spre mate sau spre TIC

Că să intre în ogradă

Munți și râuri, ape vin Și ne-neacă orice șansă Să fim azi la doi acasă!

Nu e om sau vietate

Astăzi, în orar…nimic! Dacă la română-i test, Iată un motiv de stres! Și la istorie poate Stresul iar să se arate!

5


Stresul ăsta nu-i o glumă Te atacă ca o pumă! Relaxează-te când vine! Este sfatul de la mine

Să-l urmăm, că nu mai ține!

Stres Luni la ora de la opt Cu istoria nu mai pot Geografia-i o povară Învăț cu gândul la vară!

Matematica e grea De ce ne axăm pe ea?! La chimie e un stres Cu nimic nu m-am ales!

Spune NU stresului

Voi ști oare, când e bine

În viață am un interes:

Să mă uit puțin la mine?

Cum să mă feresc de stres!

Și să stau să mă gândesc:

Cel mai mult mă simt stresat

Oare de ce mă stresez?

Când o notă am luat. Dacă nota mea e mare,

MERA ALEXANDRU, CLASA A X- A B

Stresul meu din gând dispare. Dacă nota este mică, Stresul ăsta mă irită! Când văd profu’ că-i nervos, Încep să mă simt stresat Știu că nu va fi frumos Și că de test noi am dat! Când la mate profu’ scrie Pe tablă, parcă vedem În rânduri de poezie Cum din cer o să cădem…

BARBIR LUCIAN, CLASA A X-A A

6


Pamflet cu stres Cum să definim noi stresul, stau acum și mă gândesc… Ar cam fi “No smoking” Lege – iată pentru mine-un stres! Că românul e o sursă nesecată de invenții, eu știu asta foarte bine Cum n-aș ști când acest fapt se probează și la mine?!

Inventez că-mi este foame și mă paște-un mare stres Dacă nu-mi iau de mâncare, din școală să evadez! Nu știu cum se mai rezolvă integrale pe hârtie Dar idei am o grămadă și asta toată lumea știe!

Dac-o clipă m-aș opri și-aș privi serios spre școală Poate că aș observa că aceasta nu m-omoară Cum îmi face rău, de pildă, fumegătorul din mână

Ce-l ascund când înspre mine se-apropie vreo “pagână”!

BARBIR LUCIAN, CLASA A X-A A

DESEN DE DAVID ANDREI, CLASA A X-A A

7


Copacul grijilor C O N C E P T U L

D E

S T R E S

Articol realizat de bibiotecar Mihaela Streulea

Etimologie și conceptualizare Astăzi termenul stres apare tot mai mult și mai des în publicațiile științifice, dar și în vocabularul curent, întrucât istoria apariției și evoluției sale este una relativ recentă. Cuvântul stres, pe care este nevoie nu numai să-l înțelegem dar și să-i pătrundem semnificațiile, provine din latinescul ’’stringere’’ care înseamnă a cuprinde, a îmbrățișa, a strânge, a restrânge, a lega, a ciupi, a îndurera, a răni, a jigni și care a dat naștere în limba engleza cuvântului ’’stress’’, iar în limba franceza cuvintelor de ’’streindre’’ și ’’détresse’’.

’’Stres’’ desemnează o serie de substantive înrudite ca înțeles dar cu nuanțe ce pot diversifica sensul: încordare, presiune, povara, efort, solicitare, tensiune, constrângere. Cel care a introdus pentru prima dată noțiunea de stres în limbajul știintific a fost Hans Selye, canadian de origine austriacă. Hans Selye a utilizat acest termen în 1950 spre a desemna un ansamblu de reacții ale organismului față de o acțiune externă exercitată asupra sa de către un evantai larg de agenți cauzali - fizici (traumatisme, arsuri), chimici, biologici (infecții), psihici etc. - constând în apariția unor variate modificări morfofuncționale, în special endocrine (hipofiza, suprarenalele). In cazul unei acțiuni de mai lungă durată a agentului stresor aceste modificări îmbracă forma a ceea ce Selye a numit încă din anul 1936 ’’sindromul general de adaptare’’ (SGA). Acesta cuprinde totalitatea mecanismelor nespecifice, capabile să asigure mobilizarea resurselor adaptive ale organismului în fața agresiunii care-i amenință homeostazia - termen introdus de Cannon. Acesta cuprinde totalitatea mecanismelor nespecifice, capabile să asigure mobilizarea resurselor adaptive ale organismului în fața agresiunii care-i amenință homeostazia - termen introdus de Cannon.

8


A stresa, în general, înseamnă "orice forță care aplicată la un sistem cauzează anumite modificări însemnate ale formei sale, de obicei cu conotația ca acea modificare este o deformație ori o distorsiune. Termenul este utilizat cu privire la fizic, la presiunea și forma socială și psihologică’’. În numeroasele încercări de a defini stresul, indiferent de natura sa, găsim ca notă comună caracteristica faptului că acesta apare pe fondul unei adaptări perpetue a organismului la condițiile sale de viață. Reținem în acest sens contribuțiile lui Harold G. Wolff, care împreună cu colegul său Hinkle de la Laboratorul de Ecologie Umană al Școlii Medicale de la Universitatea Cornell au studiat consecințele stresului asupra supraviețuitorilor din lagărele de concentrare naziste și japoneze și pe această bază au construit o nouă definiție a stresului înțeles ca: ’’stare dinamică a unui organism, ca răspuns la o solicitare de adaptare deoarece viața însăși impune o adaptare constantă, în așa fel încât toate ființele vii sunt în permanentă stare mai mare sau mai mică de stres’’. Pentru H. Piéron stresul este identic cu agresiunea, cu acțiunea violentă exercitată asupra organismului, de la șocul electric sau imersiunea bruscă în apa rece până la șocul emoțional sau frustrarea acută. Bruschetea, intensitatea mare, caracterul amenințător al situației ar constitui particularitățile generale ale condiției stresante. O ultimă accepțiune a stresului, este cea din Dicționarul de psihologie socială, care se referă în mod expres la stresul psihic, unde este definit ca ’’stare de tensiune, încordare și disconfort determinată de agenții afectogeni cu semnificație negativă, de frustrarea sau reprimarea unor stări de motivație (trebuințe, dorințe, aspirații), de dificultatea sau imposibilitatea rezolvării unor probleme’’. Din definițiile date, stresul a depășit domeniile de abordare specializată ale biologiei și medicinii (fundamentate de H. Selye), intrând ca prioritate în câmpul teoriei și practicii științelor sociale, umane, militare etc.

9


Putem considera că stressul psihic presupune confruntarea individului cu o situație care amenință buna sa stare, integritatea persoanei; subiectiv sau obiectiv, situația stresantă solicită organismul până la sau dincolo de limitele posibilităților individului de a -i face față. Astfel, este necesar să avem în vedere cel putin două aspecte: condiția stresantă și starea de stres. Condiția stresantă constă în cauza producerii stresului, în acțiunea tuturor agenților stresori, iar starea de stres reprezintă șocul emoțional, situația tensionată psihic la nivel individual sau grupal. Ca stare a tensiunii psihologice, stresul apare ca produs al varietăților de presiuni și forțe cu care ambianța acționează asupra individului ca un răspuns dezorganizant al organismului uman și al colectivității sociale la solicitările mediului. Fiind declanșat de factori care acționează intens, surprinzator sau persistent, percepuți sau anticipați ca amenințare, alteori constituit de o suprasolicitare sau subsolicitare a mecanismelor cognitive și volitive, stresul psihic este caracterizat printr-o prezență afectivă pregnantă.

Chiar în condiții optime de echilibru emoțional, reacțiile emoționale pot fi inadecvate stimulilor, dezadaptate în situațiile când capacitatea de rezistență emoțională este depășită de intensitatea solicitărilor, de violența traumelor afective sau de prelungirea și afectarea acestora în timp. Noțiunea de stres a cunoscut o evoluție semantică bogată, cu nuanțări specifice, cu treceri spectaculoase dar necesare de la o concepție fizică la una medicală și apoi psihologică și socială. Considerăm astfel, că stresul psihic reprezintă reacția specifică de răspuns la acțiunea agenților care produc o presiune deosebită asupra ființei umane.

10


Articol realizat de prof. Ciprian Spătaru

O PERSPECTIVĂ CREȘTINĂ

ASUPRA STRESULUI Toate grijile vieții au drept efect asupra noastră o stare de disconfort cunoscută de cei mai mulți sub numele de stres. Cuvântul stres nu este întâlnit în Sfânta Scriptură. Dar deși nu este amintit nu înseamnă că stresul era o realitate străină de oamenii acelor vremuri sau că în Sfânta Scriptură nu vom întâlni calea de tămăduire cu privire la el. Trebuie să știm că stresul este numele modern dat unor stări sufletești și trupești nefirești, resimtite de către om încă de când acesta a ales să trăiască rupt de Dumnezeu, prin săvârșirea primului păcat. Stresul, de fapt, e o stare de permanentă tensiune a minţii pentru găsirea de soluţii la problemele vieţii. La o asemenea stare de tensiune, Dumnezeu vine cu posibilitatea de a căpăta pacea Sa, care va deveni paznic al inimii şi al gândurilor noastre. Un om cu pace în inimă şi în gânduri garantat va reuşi să ţină stresul sub control. De fapt o inimă plină de pace şi o minte la fel sunt expresia unui om care se încrede în Dumnezeu şi care nu este stresat. "Pace să aveți între voi. Fiți îndelung răbdători că­tre toți. Să nu răsplătească cineva rău pentru rău, ci pururea cele bune să urmați unul față de altul și față de toți. Pururea bucurați-vă. Neîncetat rugați-vă. Pentru toate mulțumiți, de tot felul de lucru rău să vă feriți." (1 Tes. 5, 13-22). Această povață mântuitoa­re de suflet dată de Sfântul Apostol Pavel este un medicament minunat împotriva stresului. Este rețeta fericirii și presupune o relație de armonie cu Dumnezeu, semeni și propria persoană. Punctual trebuie urmărite: pacea și buna înțelegere între oameni. La acestea se ajunge cu răbdare și evitarea răzbunării și ca o atitudine profund creștină ni se cere săvârșirea de fapte bune, doar astfel reușind să transformăm dușmanii în prieteni. La toate contribuie rugăciunea făcută cu bucurie (viața creștină trebuie trăită cu bucurie) și mulțumire.

11


Un factor cauzator de stres este legat de grijile cu care ne încărcăm v o l u nt a r sa u in v o l un t ar v i a ț a . ”Simplificaţi-vă viaţa ca să se îndepărteze stresul" spune Sfântul Paisie Aghioritul (1924 – 1994). Un sfat cât se poate de binevenit. O poveste arabă spune că un călător s-a întâlnit cu Ciuma. A intrebat-o: "Unde te duci?" "Merg la Bag­dad", a răspuns ea, "ca să omor cinci mii de oameni". După o vreme, călătorul s-a întâlnit din nou cu musafira nepoftită și i-a reproșat: "Ai zis că te duci la Bagdad ca să omori cinci mii de oameni, și ai omo-rât cincizeci de mii". "Nu-i adevărat", a răspuns Ciuma. "După cum am făgăduit, am omorât doar cinci mii de oameni. Ceilalți au murit de frică”. Este un exemplu concret legat de felul în care ne lăsăm copleșiți de griji, de cele mai multe ori nefondate, în loc să ne concentrăm pe împlinirea scopului oricărui om: căutarea și găsirea fericirii. Dar adevărata fericire se vrea căutată alături de Dumnezeu. Ține de fiecare dintre noi să apreciem ceea ce avem și să ne bucurăm de fiecare clipă a vieții alături de cei din jurul nostru

Matei (11,28): „ Veniţi la Mine voi cei osteniţi şi împovăraţi, şi Eu vă voi odihni pe voi “.

12


Putem alege să spunem NU stresului

de Alexandru Giurgiu Articol realizat de bibl. Mihaela Streulea

Vreau să avertizez oamenii cu privire la răul pe care și-l fac atunci când se stresează. Îmi doresc atât de mult ca oa me nii să conștientizeze cât rău își fac atunci când aleg să se supere, să se enerveze, să le fie teamă, să intre în depresie sau să trăiască cu un sentiment veșnic de vinovătie sau nemulțumire! Acest lucru îi afectează și pe ei, fizic și psihic, dar și pe cei din jurul lor, care vor începe să îi evite dacă emană doar energie negativă. Există în schimb oameni pe care stresul nu îi poate doborî, deoarece își iau destinul în propriile mâini și decid întotdeauna să nu se lase, să lupte împotriva greutăților. Aceste persoane puternice din punct de vedere mental preferă partea realistă a lucrurilor, putând totodată să vadă lucrurile bune din imprejurări nefericite. Ei aleg ca stresul să îi facă mai buni și mai puternici, în loc să se transforme în oameni răutăciosi sau care se victimizează. Și ia ghiciți cine sunt acești oameni? Sunt tocmai aceia care ajung departe în viață, prin resursele proprii, cei care nu lasă un eșec să-i domine și care, oricât de greu ar fi loviți de viață, se ridica și încearcă să-și atingă scopul o dată, și încă o data, de câte ori e nevoie, până reușesc. Voi cum reacționați când vă simțiți copleșiți? Renunțați la luptă sau rezistați pe baricade? Vestea bună este că totul ține de VOINȚĂ și că putem ALEGE cum să reacționăm!

13


CURS DE FORMARE—18-19 DECEMBRIE 2015

Managementul stresului Articol realizat de prof. Codruța Lodea Ideea alegerii temei pentru numărul actual al revistei se datorează participării profesorilor şi cadrelor auxiliare din Liceul Tehnologic “Avram Iancu” la cursul de formare Managementul stresului desfăşurat în 18 – 19 decembrie 2015 la Cisnădioara. A fost ocazia ideală să descoperim mai multe lucruri despre stres şi despre combaterea acestuia, pe care aş dori să vi le împărtăsesc. Pentru început, trainerul nostru a turnat apă până la jumătatea unui pahar şi, când toată lumea se gândea că osă fim întrebaţi dacă paharul este jumătate plin sau jumătate gol, ne-a pus următoarea întrebare: “Căt de greu este acest pahar?” Toţi am crezut că răspunsul era simplu şi clar: jumătare de pahar în care încap 200 de ml, deci 100 de ml. Ne-am înşelat însă, căci răspunsul a fost unul cu totul neaşteptat: “Depinde de perioada de timp în care ţii paharul în mână. Dacă îl vei ţine pentru un minut, nici nu-i vei simţi greutatea. Dacă îl ţii o oră, ţi se va părea extrem de greu. Dacă îl vei ţine o zi întreagă, nu îţi vei mai simţi mâna. Aşa se întâmplă şi cu un lucru care te stresează: dacă te gândeşti la el doar un minut, nu te va afecta; dacă îl vei purta în gând pentru o oră, va deveni deranjant; dacă îţi vei aminti toată ziua ce te stresează, găndul acesta îţi va paraliza toate acţiunile.” Acest mod de a privi lucrurile era ceva nou, bineînţeles că am devenit atenţi. De-a lungul celor două zile de curs, am mai învăţat şi că există două feluri de stres: DI-STRES, adică stresul negativ, cel care ne afectează sănătatea, şi EU-STRES, adică stresul care te îndeamnă să înveţi pentru un examen, care te motivează să-ţi faci treaba bine. Aşadar, nu orice tip de stres e nociv şi trebuie eliminat, ci doar Di-stresul, din cauza căruia întâmpinăm blocaje şi care ne afectează abilitatea de concentrare şi de relaţionare cu ceilalţi. 14


15


Elevii noştrii la formare profesională prin mobilitate europeană G R A N A D A S PA N I A Articol realizat de prof. Anca Sultanu Liceul Tehnologic „Avram Iancu” Sibiu este câştigătorul proiectului cu titlul ”Viitorul tehnicianului designer mobilă şi amenajări interioare prin mobilitate europeană ” din cadrul Programului Erasmus+, Acţiunea KA1, mobilităţi VET, derulat prin Agenţia Natională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale din cadrul Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, 2015-1-RO01-KA102-0014571. Grupul ţintă este format din 32 elevi, aflaţi în clasa a XI-a( an şcolar 20152016 şi an şcolar 2016-2017) profil tehnic, calificarea tehnician designer mobilă şi amenajări interioare Obiectivele proiectului

1 2 3 4

Sprijinirea participanţilor pentru îmbunătăţirea competenţelor profesionale, prin dobândirea experienţei de muncă într-un mediu de lucru european conectat cu domeniul lor de pregătire. Îmbunătăţirea competenţelor personale, competenţelor de comunicare şi cooperare în relaţiile de muncă, a competenţelor culturale şi lărgirea orizontului cultural în vederea creşterii nivelului de adaptare la un mediu de muncă şi de viaţă în altă ţară. Încurajarea elevilor participanţi să accepte ideea de mobilitate în muncă şi formare în cadrul Uniunii Europene ca o perspectivă de a găsi un loc de muncă mai bun. Consolidare relaţiei de parteneriat, care să permită contacte ulterioare, atât prin proiecte finanţate de către U.E., cât şi din alte surse.

În perioada 11.01.2016 – 05.02.2016 s-a desfăşurat fluxul I al stagiului de formare, într-unul dintre oraşele spaniole cu cea mai bogată istorie – Granada. Natura a fost generoasă cu acest oraş aflat în sudul Spaniei, înzestrându-l cu multă verdeaţă şi aşezându-l în partea de sud-est la poalele muntelui Sierra Nevada. La nord, Darro, un râu de munte, traversează oraşul, trecând printre două dintre cele trei dealuri pitoreşti: 16


Alhambra şi Albaicin, al treilea deal Sacramento fiind la nord de Alhambra. Granada este ultima fortăreaţă şi regatul maur cu cea mai lungă viaţă. Maurii sunt cei cărora le datorează recunoştinţa pentru statutul său naţional şi internaţional astăzi. Granada a fost menţionată pentru prima oară în anul 500 î.C., ca o colonie iberică. Iniţial Granada s-a numit "Iliberra", o colonie mixtă de fenicieni şi iberici. După cucerirea de către romani a Spaniei, colonia a fost redenumită "Iliberis". În anul 711 Granada a fost cucerită de mauri, şi redenumită "Ilbira Garnata", iar în anul 756 a fost reconstruită (sub numele de „Garam Garnata”), care după căderea Califatului Cordobei a devenit de câteva ori reşedinţă a unor dinastii importante ale Andaluziei. Cetatea a căzut în mâinile regelui Ferdinand al III- lea de Castilia în 1236, dar puterea maurilor s-a mai păstrat în zonă până în 1492, când ultimul calif, Abu ´abd Mohamed al XII-lea (Babdil din Granada) a capitulat în faţa oştirilor lui Ferdinand al II-lea de Aragon şi a soţiei sale, Isabela de Castilia Prin îmbinarea paşnică a mai multor culturi, Granada este astăzi un exemplu viu de oportunităţi multiculturale. Pe de altă parte, aici, ca oriunde altundeva există ocazional o anumită reţinere faţă de străini, mai ales pentru că în oraş se fac simţite comunităţi de marocani şi musulmani spanioli. Stagiul a fost deci şi un prilej de îmbogăţire culturală a elevilor români participanţi. Programul de formare – instruire practică s-a derulat pe durata a patru săptămâni la agenţi economici din regiune – activităţile constând în integrarea elevilor pe fluxul tehnologic, alături de muncitorii spanioli, executarea diferitelor operaţii specifice domeniului fabricării produselor din lemn: debitarea, prelucrarea mecanică, şlefuirea, finisare, asamblarea şi verificarea calităţii produsului finit.

17


Unul dintre cei mai importanţi agenţi economici a fost ”Carpinteria de Armar Los Tres Juanes” specializat în realizarea de mobilier artistic, mobilier pentru biserici şi catedrale, la care se impun lucrări laborioase de decorare, specifice zonei Andaluzia, din sudul Spaniei. Programul de instruire s-a desfăşurat conform programei stabilite prin proiect şi a fost urmat aproape zilnic de programe culturale sau de voie, precum şi completarea fişelor de evaluare zilnice. Cu toate că limba oficială a proiectului a fost limba engleză, faptul că în grup au fost cunoscători de limbă spaniolă a simplificat comunicarea cu cei de la agenţia intermediară şi cu agenţii economici lăsând o impresie deosebită tuturor. La terminarea stagiului elevii au primit felicitări pentru modul în care au lucrat, pentru comportament şi integrarea în colectivitatea de acolo. La festivitatea de încheiere fiecărui elev i s-a înmânat diploma de stagiu, diploma de participare şi certificatul Eurropass, valabile în comunitatea europeană, prin care elevii şcolii noastre participanţi la formare se pot angaja oricând pe piaţa muncii în U.E. De altfel câţiva dintre ei au şi primit invitaţia de a lucra în Granada după terminarea studiilor. Îi felicităm pe elevii participanţi la fluxul I de mobilitate şi le dorim succes celor care vor pleca în fluxul II de mobilitate în Portugalia, La Barcelos, în perioada octombrie – noiembrie 2016

18


Opiniile elevilor despre stres

DENISA ANDORCA , IX C Stresul e un cuvânt atât de des utilizat în ziua de azi... 'Stres' auzim mereu, chiar şi în limbajul copiilor, care de multe ori repetă acest cuvânt, ceea ce înseamnă că a ajuns să afecteze persoanele de la o vârstă fragedă. Pe scurt, stresul este prezent din cauza că mulţi oameni nu mai pot ţine piept problemelor vieţii, şi se lasă pradă grijilor, care le pot provoca insomnie, nervozitate etc. Aşadar, oricine poate cădea pradă stresului, indiferent de vârstă De exemplu, adoloscenţii sunt stresaţi din cauza şcolii sau a iubirii . Majoritatea adolescenţilor se îndrăgostesc la 15-16 ani şi atunci în viaţă lor apare un nou element ce provoacă un stres puternic , câteodată chiar suferinţă. Din nefericire, unii tineri pentru a scapă de stres se apucă de fumat, alcool sau antidepresive .. Majoritatea oamenilor din toată lumea fumează deoarece ei cred că aşa scapă de stres , aşa cred ei că se pot linişti. Copiii se apucă de fumat pentru popularitate sau din motivul că sunt ''stresaţi”. Ei fac o greşeală imensă, deoarece la această vârstă sunt cel mai vulnerabili şi substanţele acestea îi afectează mai mult decât dacă ar începe să fumeze la maturitate. Eu sunt de părere că poţi scapă de stres prin muzică, să stai întins în pat să asculţi melodia ta preferată şi să alungi toate problemele. Pe lângă asta, poţi ieşi la o plimbare cu prietenii tăi şi să te distrezi.

FERARU ALEXANDRA TEODORA, CLASA A IX-A C Stresul este provocat de probleme şi de frică, de lipsa încrederii în noi , fie din prisma unor probleme personale sau a altor probleme generale. De multe ori când suntem stresaţi simţim teamă. Stresul poate fi din cauza serviciului, şcolii sau chiar şi a problemelor de familie . Eu, de exemplu, când sunt stresată, îmi place să stau singură să-mi scriu toate grijile şi problemele pe o foaie apoi să-i dau foc. Sau uneori ascult muzică, pentru mine e că un medicament ...Fac unul din aceste lucruri şi mă mai liniştesc puţin . Stresul îl "adoptăm" cam pe la vârsta adolescenţei . Noi, adolescenţii din ziua de azi, suntem cei mai stresaţi de anumite griji sau probleme , mai ales din cauza şcolii. În prezent trăim într-o lumea foarte stresată, plină de probleme care trebuie rezolvate cât mai repede. Noi, oamenii, nu ar trebui să ne stresăm chiar atât de tare pentru că la un moment dat toate problemele vor dispărea . Ar trebui să ieşim mai mult , să ne relaxăm şi să uităm pentru un moment de greu.

19


Pe mine mă stresează notele şi mediile luate la şcoală, deoarece acasă îmi ocup timpul cu alte probleme şi temele şi învăţatul rămân nefăcute . A doua zi când merg la şcoală, mă stresez foarte tare pentru că îmi este frică să nu mă asculte, căci eu nu am învăţat . Şi eu şi părinţii mei suntem foarte stresaţi pentru că ei mă întreabă mereu ce am făcut la şcoală, iar eu încerc să le explic că nu pot să învăţ ziua şi părinţii mei îmi spun mereu să învăţ. Din contră, eu mai tare mă stresez când îmi spun aşa pentru că eu ştiu că nu am învăţat nimic şi o să-i mint în legătură cu asta. Mereu le spun că am învăţat lecţia . Eu scap de stresul provocat de mine pentru că nu învăţ ocupându-mi timpul pe afară cu prietenii. Un alt lucru care mi se pare supărător este atunci când vreau să ies cu colegii şi prietenii mei la o plimbare şi vremea este foarte urâtă şi nu avem cum să mergem afară şi atuncea mă stresez şi mai tare pentru că nu pot să-mi eliberez stresul provocat . De obicei, îmi găsesc o modalitate de a mai scapă de stres, jucându-mă pe calculator. Eu mi-am dat seama că prin orice activitate poţi scăpa de stres. (Sergiu Coman, clasa a IX-a C)

Stresul ce apare brusc şi cu o mare intensitate este provocat de frică. Este o provocare directă a instinctului de supravieţuire şi declanşează reacţii fizice dar şi chimice. De foarte multe ori când suntem stresaţi ne simţim copleşiţi de o senzaţie puternică numită panică. Stresul se naşte în momentul în care eşti bulversat, neglijat, lipsit de somn, dominat de nervi. Aceste stări te aduc în acele momente în care nimic nu îţi mai convine, te supără orice. De exemplu eu, dacă vin la scoala si, din lipsa somnului iau o notă mică, mă supăr pe mine. Stresul mai apare si in acele momente cand dau o lucrare si imi fac griji că nu stiu. Am prieteni care se îngrijorează din orice, un exemplu fiind prietenă mea, Ana. Ea se stresează foarte mult atunci când fumează acasă şi îi este frică să nu o prindă mama ei. Din cauza stresului, se poate ajunge la crize, sinucidere, dar toate aceste reacţii şi complicaţii ar putea fi reduse prin intermediul neacordării de atenţie atâtor probleme care nu îşi au rostul. De obicei eu mă relaxaz atunci când ascult muzică sau povestesc cu prietena mea.

Stresul este o problemă importantă în majoritatea ţărilor industrializate. Pe lângă faptul că este respnsabil pentru numeroase boli şi ore de muncă pierdute, provoacă multă suferinţă şi durere. În prezent, ritmul vieţii îşi pune amprenta asupra fiecăruia, cauzând forme diverse de stres care, fără anumite măsuri preventive pot degenera în căderi mentale sau fizice. În general, toţi oamenii sunt stresaţi din cauza problemelor. Dar asta nu trebuie să fie o problemă deoarece toate lucrurile se pot rezolva cu anumite tactici. De exemplu, eu scap de stres rezolvând probleme cu anumite sfaturi de la prieteni sau de la părinţi, sau ieşind la aer pentru recreere. (Bigu Andreea, clasa a IX-a C)

(Delia Avadanei, clasa a X-a B)

20


De când am început pregătirile pentru bacalaureat, elevii din toate clasele a XII- a sunt mai agitaţi deoarece au foarte multe lucruri de pregătit. Eu, în special, ca să scap de acest stres şi că să mă mai relaxez, ies în timpul liber în oraş. Dar mai ales prietena mea încearcă să mă încurajeze şi găseşte moduri să petrecem timpul în alt fel. Mai exact, am început să mergem la sală, să facem chestii noi ca să mai uităm de stresul bacului. E important şi că, în timpul şcolii, toţi încercăm să ne încurajăm şi cu asta îngrijorarea dispare, mai ales cu ajutorul dirigintelui. (Orzac Remus, clasa a XII-a A)

De curând, s-a finalizat relaţia cu prietena mea, Andreea. Am fost foarte stresat de această situaţie şi m-am consumat foarte mult deoarece nu vroiam să povestesc cu nimeni ce mi s-a întâmplat . Apoi, după o perioada de timp i-am povestit mamei mele, iar după mai multe discuţii cu ea m-a convins să merg la psiholog. A fost cea mai bună decizie pe care am putut s-o iau, deoarece cele câteva şedinţe de consiliere m-au ajutat cu adevărat să trec peste acest moment. (Anonim)

CAND MA SIMT STRESATA?  Atunci când am foarte multe lucruri de făcut şi nu mă ajută nimeni.

 Atunci

când

avem

foarte

multe

teme ,când avem mult de scris şi parcă nu se mai termină!

 Atunci când mă gândesc la o problemă care mă frământă foarte mult şi pun accent pe ceea ce se poate întâmpla dacă nu rezolv problema respectivă.

Stresul este reprezantant de reacţia noastră la acţiunile neplăcute pe care trebuie să le facem. Lucrurile pe care le facem, deşi nu ne plac, ne produc stres. Stresul poate fi produs şi de unele persoane intenţionat sau neintenţionat. O persoană poate să te streseze doar privindu-te. Faptul că eşti observat creează presiune asupra ta pentru că, în acel moment, crezi că ţi se va atrage atenţia chiar şi la cea mai mică greşeală. Cei mai stresaţi oameni sunt medicii, de­ oarece, pe lângă faptul că trebuie să consulte atâţia pacienţi, mai trebuie să le şi asculte durerile. Eu, când am emoţii, încep să tremur ,ceea ce este uneori stresant, deoarece îmi pierd concetrarea. Mă calmez ascultând muzică şi spunându-mi versuri în gând .

 În aceste momente, când doresc să mă liniştesc, ascult muzică sau fac o mică plimbare şi îmi pun ideile şi toate gândurile în ordine, vorbesc cu o persoană, îi spun ce am pe suflet şi aşa mă descarc .

 Atunci când suntem stresaţi, devenim nervoşi şi ne înfuriem foarte repede . Tinerii din ziua de azi sunt tot mai stresaţi şi din cauză că stau foarte mult la calculator, mereu sunt cu telefonul în mână, şi din această cauză mulţi tineri sunt destul de agitaţi şi lipsiţi de răbdare. (Lăpădat Carmen Ioana, clasa a X-a B)

(Bugner Florin, clasa a X-a B)

21


Clinica de dezintoxicare METODE ALTERNATIVE DE COMBATERE A STRESULUI

Articol realizat de prof. Minerva Tatu

Schimbările majore din viată, dificultățile financiare, problemele amoroase sunt cauze ale sresului care ne poate afecta în mod negativ calitatea vieții și a sănătătii. Stresul duce la hipertensiune și alte afecțiuni cardiace care ne pot periclita viața. Învață cum să combați stresul cu ajutorul unor activităti recreaționale, care să te deconecteze și relaxeze. În perioadele stresante evită să consumi alcool, să mănânci excesiv sau să fumezi prea mult. Aceste obiceiuri sunt extrem de dăunătoare și pot agrava starea ta de depresie. Iată mai jos câteva metode alternative, gratuite, care te vor ajuta să înlături stresul: Ține un jurnal personal! Te deranjează multe lucruri? Incearcă să îți notezi aceste lucruri și stările care însoțesc nemulțumirile tale. Acest simplu exercițiu de scriere te poate ajuta să îți imbunătățesti starea. Specialiștii spun insă că scrierea nemulțumirilor stimulează imunitatea și imbunătățește funcționarea generală a organismului.

Ascultă muzică! Alege un loc liniștit din casă și ascultă muzică care să te calmeze. Uită de toate grjile și lasă-te înconjurat de acordurile muzicale. Specialiștii sunt de părere că muzica usoară, clasică sau jazzul instrumental, care are 60-70 de bătăi pe minut (similare cu bătăile inimii), reduce anx­ ietatea.

22


Fii creativ ca noi!

Lucrări ale elevilor prezentate la bazarul de Crăciun

Desenează, pictează, sculptează sau croșetează în momentele grele. Aceste activități te ajută să inlături stresul. Persoanele care se implică în activități creative, care implică artă, sunt mult mai senine, liniștite și își imbunătătesc calitatea vieții. Fă mișcare! O plimbare prin parc sau jogging în jurul blocului în care locuiești sunt doar câteva actvităti pe care le poți face pentru a-ți imbunătăti starea de spirit. Dacă ai și o bicicletă nu evita să o folosești cât mai des. Mersul oferă numeroase beneficii mentale, emoționale și psihologice. Ajută și la menținerea unor obiceiuri sănătoase privind alimentația și mișcarea. Relaxează-ți corpul! Atunci când te simți deprimat, incearcă să te relaxezi. Așează-te confortabil în pat sau pe canapea și respiră profund. Repetă acest exercițiu de câteva ori. Respirația corectă este extrem de importantă pentru creier și starea de bine . Reduce rata bătăilor inimii și reduce stresul. Socializează! Petrecera timpului liber alături de prieteni ajută la eliminarea stresului și la lărgirea viziunii tale asupra lumii. Pentru a-ți vedea prietenii nu este obligatoriu să ieși în oraș. Îi poți invita la tine acasă, la o cină savuroasă, sau la o cafea. Specialiștii sunt de părere că persoanele care au mulți prietenii au o inimă mai sănătoasă. 23


Articol realizat de prof. Monica Chesaru Stresul este prezent în viața noastră zi de zi, an după an slăbind sis­ temul imnunitar, contribuind la îmbolnăvire, îmbătrânindu-ne prematur.Există remedii antistres, care nu elimină totuși cauzele acestuia. Iată câteva soluții care pot elimina stresul de la adevărata lui sursă: munca, casa în care locuiți, călătoriile, alimentația, cumpărăturile, școala: 

faceți lucrurile pe rând, stați departe de persoanele negative, aveți mici întâlniri intime în oraș, țineți minte că nu contează ce vi se întâmplă ci cum reacționați.

nu încărcați prea tare itinerarul de călătorie în încercarea de a vedea cât mai multe orașe, locuri pentru că acest lucru o să vă obosească și nu o să apreciați prea mult din toate.

fiți directorul propriei vieți, alegeți rolul pe care vreți să-l jucați, activitățile preferate, nu cărați întreaga lume pe umerii dumneavoastră

acceptați faptul că ceilalți oameni gândesc altfel decât dumneavoastră și că viața poate fi incomodă câteodată

mergeți pe drumuri lăturalnice: călătoria va fi mai plăcută veți vedea peisaje unice fără monotonia autostrăzilor

ieșiți la plimbare de câte ori aveți ocazia: plimbările oferă minții spațiu de gândire și vă ajută să vă rezolvați problemele

găsiți metode de distracție diverse, încercați să studiați un instrument muzical, mergeți la un film, faceți schimbări radicale în viaţa dumneavoastră, cum ar fi: mutați vă în alt oraș, schimbați-vă cariera, ieșiți și socializați, zâmbiți, canalizați-vă furia într-o energie productivă.

luați-vă un animal de companie, jucați-vă cu copiii, schimbați-vă mod­ ul de gândire, încercați să gândiți pozitiv, oferiți-vă încă o zi la sfârșitul vacanței pentru a despacheta, a reintra în rutina zilnică înainte de a merge din nou la muncă.

ascultați muzica ce vă liniștește, schimbați-vă îmbrăcămintea, luați masa în aer liber.

24


luați-vă un animal de companie, jucați-vă cu copiii, schimbați-vă modul de gândire, încercați să gândiți pozitiv, oferiți-vă încă o zi la sfârșitul vacanței pentru a despacheta, a reintra în rutina zilnică înainte de a merge din nou la muncă.

ascultați muzica ce vă liniștește, schimbați-vă îmbrăcămintea, luați masa în aer liber.

bucurați-vă de efectele unei călătorii imaginare: închideți ochii și imaginați-vă un loc unde v-ar plăcea să fiți, o plajă, un munte, unde nu există restricții de buget, nu aveți nevoie de pașaport sau bilete.

petreceți mai mult timp afară, plimbați-vă cu bicicleta pentru a face comisioane, a ieși cu familia.

dacă fiecare dimineață e o grabă nebună, treziți-vă mai devreme, purtați haine care vă fac să vă simțiți bine, petreceți timp cu cei dragi.

sunteți plictisit? scăpați de rutină, folosiți rute diferite spre serviciu, vizitați un muzeu, rupeți regimul zilnic

concentrați-vă asupra vacanței, faceți un cadou unor persoane care au nevoie.

oferiți-vă timp personal în fiecare zi, timpul este o necesitate, nu un lux, luați-vă o pauză.

încetați să vă îngrijorați cu privire la vârstă, timpul o să avanseze orice ați face, doar noi avem puterea să stabilim cât de mult ne afectează.

deschiseti-vă ușile închise ale vieții: nu pot să fac asta, e prea târziu, sunt prea ocupat, eliminați barierele artificiale, treceți peste acest prag pentru a obține mai multe experiențe.

investiți timp și efort pentru a vă ridica peste rutina vieții. Singurul obstacol real ești tu însuți. Doar deschideți ușa și intrați.

aveți o zi grea? Agățați-vă de un plus și nu îi dați drumul, de ceva pozitiv, oricât de mic, ca și cum v-ați agăța de o cracă când coborâți cu barca pe râu.Este mult mai bine decât să riscați ceea ce vă așteaptă dacă rămâneți în negativitate și sunteți dus primejdios către cascadă.

De ce viața?

complicați

25


Relaxare prin muzică și dans Muzica şi dansul sunt eficiente în relaxarea psihică şi fizică a elevilor, antrenează organismul, eliberând energia negativă. Terapia prin mişcare şi dans începe cu dezvoltarea senzorio-motorie, abia mai târziu se continuă cu formarea schemei corporale şi dezvoltarea conceptului de sine.

Momente din serbarea de Crăciun, organizată la Liceul Tehnologic „Avram Iancu”

Terapia prin dans Dansul este una dintre cele mai expresive arte. De aceea este, probabil, şi una dintre cele mai puternice terapii pentru bolnavii cu diverse afecţi­ uni psihice. Bazată pe ideea că mintea si corpul sunt legate între ele, tera­ pia prin dans este definită drept ‑ utilizarea psihoterapeutică a mişcării ca proces ce influenţează integrarea emoţională, cognitivă si fizică a individu­ lui. Terapia prin dans / mişcare se bazează pe modelarea sentimentelor, a capacităţii cognitive, a funcţiilor fizice ale organismului, precum şi a ele­ mentelor comportamentale. În cazul elevilor cu C.E.S, terapia prin dans este un mod de exprimare, de exteriorizare a sentimentelor, este un instinct primar pe care toţi elevii îl au şi prin acest instinct se obţine mişcarea corpului ducând la creşterea tonusului muscu­ lar, a coordonării şi echilibrului şi a mobilităţii articulare.

26


TERAPIA ASISTATA DE ANIMALE Prof. Codruţa Lodea Iubitorii de animale ştiu cât de bine te poţi simţi lângă prietenii necuvântători, care de multe ori devin adevăraţi membri ai familiei. Dar nu toată lumea ştie de ce animalele ne fac să ne simţim atât de liniştiţi când suntem în compania lor. Motivele sunt multiple: în primul rând, animalele îţi acordă necondiţionat dragostea lor şi nu te părăsesc în momentele grele, cum se întămplă de multe ori în cazul oamenilor; în al doilea rând, ele ne încarcă cu energie pozitivă cănd suntem la pământ; în plus, animalele nu ne judecă, ne acceptă aşa cum suntem; apoi, interacţiunea cu animalele are darul de a dezvolta stima de sine şi de a spori gradul de responsabilitate al unei persoane; şi nu în ultimul rând, . expunerea la animalele domestice corect vaccinate şi deparazitate sporeşte imunitatea copiilor. Datorită acestor beneficii descoperite de specialişti, terapia prin animale a luat amploare în ultima perioadă şi la noi în ţară, dar mai ales în Occident. Terapia prin animale e folosită mai ales pentru a îmbunătăţi viaţa persoanelor cu dizabilităţi, dar ar putea fi totodată şi o modalitate pentru noi toţi de a elimina efectele stresului. Din păcate însă, pe termen lung, această experienţa nu e la fel de benefică şi pentru animale, deoarece s-a descoperit că animalele folosite exclusiv pentru terapie au o durată de viaţă mai scurtă şi sunt mai stresate decât celelalte animale. Explicaţia este că animalele care alină stresul oamenilor se incarcă ele însele cu energia negativă a acestora şi acest lucru, în timp, le afectează sănătatea. De aceea, ele ar trebui să beneficieze de condiţii deosebite de relaxare şi de joacă, pentru a nu deveni victime ale binelui pe care ni-l fac. Terapia “specială” (cu animale special dresate pentru terapie) Animalele recunoscute ca foarte buni terapeuţi sunt câinii şi caii, datorită inteligenţei şi ataşamentului lor faţă de oameni. În cazul câinilor, e o practică uzitată în ţările occidentale de a pregăti câini care să aline singurătatea şi suferinţa persoanelor din azile şi din spitale, pe care le vizitează regulat, cât şi de a dresa câini pentru a însoţi şi ajuta persoane cu dizabilităţi. O altă trăsătură interesantă a societăţilor occidentale e oportunitatea oferită deţinuţilor în dresarea acestor căini utilitari, după ce ei înşişi beneficiază de instruire, astfel accentuând latura lor empatică faţă de oameni şi animale, în acelaşi timp oferindu-le şi o posibilă meserie pe care s-o practice la ieşirea din penitenciar. Terapia “ocazională” (cu animale de companie sau dresate pentru alte scopuri decăt cele strict terapeutice)

27


Don’t worry, be happy!

T

he problem of stress affects most people, but many of them are unaware of what causes this. Actually, stress is caused by our busy shedule at school or at work, by the lack of time for ourselves or for each other. I free myself from stress listening to music, drawing, going out with my friends, but also creating music: I like singing and composing songs, and this makes me happy. I think music is the noblest art form, and it can give you immense satisfaction.

F

(Beşleagă Iulia, X C)

or me, stress comes from a bad accident I had a while ago. Every morning, waking up is quite a stress, because as soon as I get up, my arm and back hurt dreadfully. But I’ve decided that I need to stop hurting and be a cheerful and happy person again, because I think this is the only way to overcome an unpleasant situation. I want to beat stress with its own weapons!

I

(Cojocaru Mihaela, X C)

’m a bit stressed in the morning because I’m not a punctual person, so I’m always late wherever I go. Every day it’s happening again: I’m run­ ning on the street and, when people look at me in a weird way, I become stressed, but I actually don’t know why.

W

(Anonymous)

hen I think of the word “stress”, I imagine it as an old man who would have lived once upon a time. He would have been the father of two naughty children who were annoying him immensely. The old man would become ill because of their behaviour and, in the end, die. So from then on, people would give the name of “stress” to everything that they thought was annoying.

W

(Muntean Denis, X A)

hen you live in a big city surely you have stress issues. Pollution, noise, crowds, overtaking work – those are the things that can make you say that you are tired. The solution is just to get on a train and go to a calm place, somewhere outdoor. Just lean against a tree, relax and watch the sky. The fresh air will certainly make you forget all about your problems and make you happy... for a while. (Tărăşan Alexandru, X C)

28


Articol realizat de prof. Cristina Luca

E D M D S

in Augenblick der Geduld kann vor großem Unheil bewahren, ein Augenblick der Ungeduld ein ganzes Leben zerstören. (Chinesische Weisheit)

ie größten Ereignisse sind nicht unsere lautesten, sondern unsere stillsten Stunden. (Friedrich Wilhelm Nietzsche) enschen, die die Muße und Ruhe nicht mehr kennen, führen auch im größeren Reichtum ein armes Leben. (unbekannt) as glücklichste Los ist die Entbindung vom Tun und Lassen. (Arthur Schopenhauer)

treß: Ich finde noch nicht mal Zeit mich zu ärgern.

S

(Anke Maggauer- Kirsche)

treß ist, wenn man schreiend aufwacht und bemerkt, daß man noch gar nicht eingeschlafen war.

G E

(Willy Meurer)

äbe es die letzte Minute nicht, so würde niemals etwas fertig.

W

(Mark Twain) in voller Terminkalender ist noch lange kein erfülltes Leben. (Kurt Tucholsky)

arte nie bis du Zeit hast. Denn dann könnte es zu spät sein. (chinesische Weisheit)

29


IMPRESII

DIN

PROIECT UL

ERASMUS

Spania în ochii mei… Articol realizat de Ioana Maria Sîrbu

Iarna trecută am avut șansa să mă reîntorc în Spania. Eu și colegii mei am fost foarte entuziasmați când am aflat că am fost selectați să participăm în cadrul proiectului “ERASMUS +”.

A sosit și ziua plecării și la ora 07:00 ne-am strâns toți și am fost nerăbdători. Ajungând în aeroport, unii dintre elevi au avut emoții din cauza zborului, care era primul din viața lor. Ajungând la Granada, am fost încântată de locul unde urma să fim cazați, timp de o luna. În a doua săptămână ne-au fost programate mai multe excursii și am reușit să cunoaștem mai bine Granada. Atunci am vizitat Catedrala, parcul științific, orașul Cordoba și multe altele.

Însă mie mi-a plăcut în mod spe­ cial cetatea Alhambra, locul în care au locuit cândva mai multe generații de suverani. M-a impresionat în mod special datorită arhitecturii islamice. O altă excursie care mi-a plăcut a fost cea din Gibraltar, unde am avut șansa să urcăm cu telecabină, să facem poze cu maimuțele și să vedem Marea Mediterană. Îmi mai aduc aminte cu placere de spectacolul de Flamenco la care am asistat cu mare bucurie. Mi-au plăcut în mod deosebit costumele dansatorilor dar și dansul lor! Iar pentru că dansul Flamenco este origi­ nar din zona Andaluciei, chiar zona în care am stat noi, am avut parte de un spectacol autentic. Mă bucur că am luat parte la acest proiect și a fost o experiență pe care cu siguranță nu o voi uita. 30


CONCURS DE LECTURĂ ”Lector din pasiune”

U

Articol realizat de bibl. Mihaela Streulea

na din dificultățile majore cu care se confruntă școala secolului XXI este și motivația elevilor pentru a citi. Dacă în clasă, lectura este prezentă în ore de sine stătătoatre, prin care elevii sunt inițiați și antrenați să citească și să înțeleagă corect mesajul unui text, acasă, lectura pierde terenul în fața unor preocupări acaparatoare: jocuri pe calculator, televizor, internet etc. Am inițiat acest concurs împreună cu Catedra de limba și literatura română din dorința de a le oferi elevilor, provocarea de a petrece mai mult timp în compania cărților. Pregătirea pentru participarea la concurs presupune parcurgerea atentă pe o perioadă limitată a unei liste de lecturi indicate. În vederea participării la concurs, fiecare elev trebuie să citească în intervalul 16.03-16.05.2016, lecturile din lista bibliografică propusă: 

Garabet Ibrăileanu – Adela,

Mircea Eliade – Domnișoara Christina,

Liviu Rebreanu – Ciuleandra,

Ion Luca Caragiale – O noapte furtunoasă. Concursul Lector din pasiune va consta într-o singură proba, elevii vor primi test grilă din lista de lecturi propusă. Participanții care răspund corect la cât mai multe întrebări vor fi câștigători. Finaliștilor li se vor acorda premii și diplome.

31


Copyright: Liceul Tehnologic ”Avram Iancu” Sibiu, 2016

Director, prof. Anca Mihaela Sultanu

Prof. Andreea Sicoe Prof. Codruța Lodea

Prof. Mircea Cătălișan

Bibl. Mihaela Streulea Prof. Ciprian Spătaru Prof. Minerva Tatu Prof. Monica Chesaru Prof. Cristina Luca

Iulia Beșleagă, Alexandra Teodora Feraru, Alexandra Giurgiu, Florin Bugner, Carmen Ioana Lăpădat, Remus Orzac, Lucian Barbir, Alexandru Mera,

32

Profile for Mircea C

Revista nr 33 - Stresul  

Revista nr 33 - Stresul  

Advertisement