Page 1

Architecture Portfolio Frank Yu danten@berkeley.edu Tel: 415-696-9892 Project Residential Apartment AURA (a competition entity) Public Library Good Food Center Urban Estuary Art Museum Arch-immersed Pavilion


TELEGRAPH ST

Residential Apartment (2017) Broadway /Sicamore St., Oakland, CA

Inspired by Kevin Lynch’s Image of the City, the apartment building design aims at creating an intimate situation that brings the neighborhood closer to remedy the feeling of isolation of the city from automobile dominance and wider and wider streets.

STOP

The building design can be read as a building with a series of subtraction from the building facade. The subtraction creates the “courtyard” condition (my original concept) and also creates multiple adjacent surfaces that people are prosible to have visual connection to each other. STOP STOP STOP

Compostive model

26TH ST.

VALDE

Z ST.

TELEGRAPH ST

BRO

TELEGRAPH ST

ADW AY

Conceptual model

STOP

26TH ST.

VALDEZ ST.

AY ADW BRO

TELEGRAPH ST

STOP

STOP STOP

25TH ST.

GROUND FLOOR PLAN GROUND FLOOR PLAN 1” = 32’- 0 “


courtyard condition

From precedent study SANAA’s Gifu Kitagata Apartment Building, it inspired me (1)to use the form of window to inform the unit types, (2)to consider different stategies of de26TH ST. signing north and south facade.

unit type

terrace access PURPOSED SITE PLAN

Taking urban design into account, the site is thin, long, and located in between two busiest street Broadway and Telegraph St. The apartment is North-South oriented.

ELEVATION OBLIQUE

The design aims at creating more interation between adjacent units, indoor and outdoor activities, and total public realm. 25TH ST.

NORTH ELEVATION (BROADWAY)


INSIDE-OUT COLLAGE (UPPER)

INSIDE-OUT COLLAGE (GROUND)

GROUND FLOOR PLAN

UPPER FLOOR PLAN

NORTH ELEVATION (TELEGRAPH ST)


AURA (2015)

A design entity to the Cal Poly SLO’s competition Design Village. The main idea of the entire design is to reflect how human perception of feelings is modified through a series of rotating triangular frame. From different time of the day, the sunlight will drop between the gap bewteen two curves. Lateral support was added to resist the wind conditions for Poly Canyon’s nights.


San Francisco Protrero Hill Library In response to the new challenge of the library’s role among individuals and community, the contemporary library features integrating a public walkway into library’s entry level and exit to the park.

The walkway occupies a two story high space, and connect the 20th street’s community to the recreation park. Above the walkway, the bookshelves are used as part of the structure that bridges the east and west part of the entire library design. In order to utilize the sunlight, the floors between bookshelves use glass to let light come through. The urban axis refers to the old San Francisco train stop. That’s how this building orients.

Public Library (2016)

A series of studio research on volumatric design. My primary interest was to use a pathway to divide a library into two parts. One side is for collabrative study, while the other side is muted and for focus study. The library plays a more and more important role in our lives. In this project, the library concept is based on how people experience the building on “every daily basis”/ henri lefebvre.

EXIT

Public Space

Book Shelves

ENTRY

F

G

H

C. Level 3 A. Level 1

B. Level 2

Administration Office

Book Shelves Exit to Parking

20th St. Entrance

D. Level 4


San Francisco Protrero Hill Library In response to the new challenge of the library’s role among individuals and community, the contemporary library features integrating a public walkway into library’s entry level and exit to the park.

abstraction and reintepretation of the sculpture The walkway occupies(LACMA) a two story highbyTony space, and Smith SMOKE th connect the 20 street’s community to the recreation park.

Above The the walkway, bookshelves aretakes used asreference from a diagonal publicthewalkway part of the structure that bridges the east and line from the city. Originally, it was a train track. west part of the entire library design.

A

B

C

D

In order to utilize the sunlight, the floors between bookshelves use glass to let light come through. The urban axis refers to the old San Francisco train stop. That’s how this building orients.

F

J

G

K

H

L


GOOD FOOD

GOOD FOOD 11st St

Frank Yu

11st St

Folsom St

Design Frank Yu instructor Bill Di-Napoli

SoMA SITE

GROUND LEVEL

GALLERY

EVENT SPACE

SECTION A

LEVEL 2

C

LEVEL 3

LEVEL 4

SCALE 1’ : 1/8”

0

8

ROOF PLAN

B

A

SECTION B 16

32

SCALE 1’ : 3/16”

0

8

16

32

SECTION C SECTION A

SECTION A

SECTION B


NORTHWEST

NORTHEAST

NORTHEAST NORTHWEST


Earlier Architecture Projects (2014-2015) at CCSF Instructors: Andrew Chandeller Architecture Studio I: Rendering Nature: the Invisible Perceivable Jerry William Lum Arch-Immersed Pavilion (built)

③ .

Using tessallation and folding method to Folding and Tessellating Application create an overall form Creating special experience: Three paths and three spaces

Porosity and panelization of a screen facade system

Urban Estuary Art Museum


6TH FLOOR HYPOTHETICAL - SCHEMATIC PLAN - OPTION 1 - WITH STAIRCASE 07.17.17

6SP-OPT1

1/16" = 1'-0"


WORK COLLABORATION MEETING SOCIAL

6TH FLOOR HYPOTHETICAL - SCHEMATIC PLAN - OPTION 1 - WITH STAIRCASE 07.17.17 1/16" = 1'-0"

6SP-OPT1


DN

UP

UP

DN

7TH FLOOR - SCHEMATIC PLAN - OPTION 1 - WITH STAIRCASE AND ALL-GENDER TOILET ROOM 07.19.17

7SP-OPT1

1/16" = 1'-0"


DN

UP

UP

DN

WORK COLLABORATION MEETING SOCIAL

7TH FLOOR - SCHEMATIC PLAN - OPTION 1 - WITH STAIRCASE AND ALL-GENDER TOILET ROOM 07.19.17 1/16" = 1'-0"

7SP-OPT1


· · · · ·

Portfolio  
Portfolio  
Advertisement