Page 1

Eerste stapjes in excel Het samenstellen en leren begrijpen van werkbladen in excel is een belangrijke vaardigheid die hoe dan ook aan bod dient te komen in de derde graad (mag ook eerder). Hier een eerste mogelijke activiteit. Ik stuur je het excel bestand op als je dit wenst. Kijk ook eens bij filmpjes op de website van de scholengemeenschap. Van zodra je excel opent krijg je een leeg werkblad. Een werkblad bestaat uit rijen en kolommen.

Een rij

Een kolom

In een werkblad zie je niet meteen waar de pagina’s beginnen of eindigen. Daarom klik je even op ‘bestand’ en daarna op ‘afdrukvoorbeeld’. Vanaf dat moment zie je stippenlijntjes die de grootte van de pagina aangeven.

Met dit knopje kan je verschillende ‘cellen’ groeperen tot één grote cel. Eerst moet je hiervoor de juiste cellen selecteren (klik op 1 cel, druk ’shift’ en hou het ingedrukt (knopje onder ’shift lock), druk herhaaldelijk op de pijltjes) Dit is handig voor het plaatsen van een titel.


Bovenaan kan je het lettertype en de grootte van de letter aanpassen Aan de hand van deze mogelijkheden (één grote cel maken en lettergrootte) kan je het werkblad dat je rechts op de afbeelding ziet bouwen.

Met dit knopje kan je bepalen of je geselecteerde cel een zwart kadertje meekrijgt of niet. Druk op het kleine driehoekje naast dit knopje en je krijgt de keuze in allerlei kadertjes en zijlijntjes. Probeer je werkblad op te maken zoals in de afbeelding links.

Klik in de meest rechtse cel onder “Optellen”. Bovenaan in de formulebalk kan je een formule maken. Typ daar “ =som “ Klik nu in de eerste cel onder “Optellen”, hou de shift toets ingedrukt (onder “shift lock”) en druk tweemaal op het pijltje naar rechts. In de formule verschijntnu A7:C7 . Dit betekent van cel A7 tot cel C7. Typ nu “ ) “ om de formule af te sluiten. Druk op “enter”.


Je hebt zonet je eerste formule in excel geschreven. Een formule om de som te berekenen van de cellen A7, B7, C7. De formule is: =som(A7:C7) waarbij het “=“ aangeeft dat het hier over een formule gaat, “som” aangeeft dat het over een som gaat, en “(A7:C7)” aangeeft dat in deze selectie de op te tellen getallen staan.

Als de formule werkt, dan kan je in de eerste drie cellen een getal plaatsen en zie je in de laatste cel de som van deze getallen. Achter de “8” zit dus onze formule verscholen. Stel dat je deze formule wil toepassen op de cellen die eronder staan. Klik op de cel met de formule. Rechts onder in de cel zie je een + verschijnen als je er met de muis over gaat. Hou de linkermuisknop ingedrukt van zodra je deze + ziet. Sleep met de muis naar beneden. De formule wordt gekopieerd naar alle cellen die jij wenst. Nu zou het er ongeveer zo moeten uitzien. Typ in de cellen enkele willekeurige getallen en je zal merken dat in de meest rechtse cel telkens de juiste som verschijnt. Per rijtje wordt er dus een nieuwe som berekent. .

Ga nu naar het “aftrekken” gedeelte. Op dezelfde manier als bij optellen kan je in de juiste cel een formule achterlaten die ervoor zorgt dat twee getallen (of meer) onmiddellijk van elkaar worden afgetrokken. Achter de “30” in deze afbeelding zit de formule “ =F7-G7 “ F7 verwijst naar de cel waar nu “35” is ingevuld. G7 verwijst naar de cel waar nu “5” is ingevuld. Ook deze formule kan je kopiëren naar de cellen die eronder staan.

Excel 1  

Uitleg, supersnel rekenen, excel in het zesde leerjaar

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you