Page 1


Bechelor of


RESUME


thesis

retail design: Temporary cherry station


Location and research Chiaiano is a distrinct of the city of Naples that is a zone mainly covered by forest called Chiaiano Forest: within it are farming villages, forests and agricultural areas but, in the urban area, is characterized by a large degradation.

creazione di un servizio esposizione prodotto

Distrinct of Chiaiano was analyzes Metrolitan area and analyzing the flow of travelling that characterized the area.

M

CHIAIANO FOREST 546 ACRES CHIAIANO FARM 112 ACRES

Sensi di Percorrenza opposti

Parco Regionale de l Taburno Ambito di reperimento della fascia costier a regionale

Parco regionale dei Campi Flegrei Parco Metropolitano delle Colline di Napoli Parco regionale dei monti Lattari Parco Regionale del Terminio-Cervialto

M

Parc o Regiona le del Terminio- Cervialto

P

Entrata Parcheggio metropolitana

Fermata autobus

Presenza di persone in corrispondenza con luoghi di attesa

Metropolitana

Zone verdi

Parco Metropolitano delle Colline di Napoli

Parco Regionale dei Picentini

Parco Regionale dei Campi Flegrei Pa rc o Nazionale del Vesuvio

DESIGN

Parco Regiona le dei Monti Lattari

entertainment There are countless farms and show a tendency to locate production facilities on agriculture, including moderate especially for the cultivation of cherries.The design is the inspiration and the opportunity to promo te the growth of the green business in terms of envi ronmental sustainability (km 0) and sharing retail.

P

retail event

mercato


Location P

Int ern

om

etr op

oli

tan

a

METRO

There are two different streams of people in the area of interest: one con cerns the people who go directly into the Metro and the others are those who stop in the square waiting for alternative transports (bus)


Concept The concept is to create a microenvironment / temporary stands for the distribution of products and goods resulting from local food production which will integrate the redevelopment of the area acting on the offer and tasting of products and goods. The project makes use of hybridization, through the design, of three elements: RETAIL ,ENTERTAINMENT, EVENT


The environment that will be created will be an OPEN SPACE

The balance between the two parties is strengthened through the elastic ties that hold stable the two sides together

ZONA ESPOSITIVA PRODOTTI

ZONA DISTRIBUZIONE PRODOTTI MANUFATTI DI DEGUSTAZIONE

SCHERMO ILLUSTRATIVO DELLE TECNICHE DI PRODUZIONE DEI MANUFATTI


Project description Design the interior of a school and, in particular cure part of the entertainment in the unused spaces between the elementary school and secondary school

Concept The purpose of this project is to create relational spaces between the elementary school and secondary school, based on the flows of people and students using the space. The project relates with the design of the interior and the exterior of the school.

PD 3

PD 1 PD 4

PD 2


WC

SPOG LIATO INSEG IO NANT I

SPOG LIATO BAMB I INI

GROUND FLOOR nursery secondary school links thermal power plant

WC

FIRST FLOOR elementary links kitchen


B

B-B’

C-C’

C A

A’ C’ B’

A-A’


WC

SPOGLIATOIO INSEGNANTI

SPOGLIATOI BAMBINI

WC

SEZIONE I

SEZIONE II

REC

EPT

ION

RELATIONSHIP AREA WAITING AREA WORKS EXHIBITION

STUDENT FLOWS TEACHER FLOWS PARENTS FLOWS

RECEPTION ENTRY


atrio scuola materna

WC

SPOGLIATOIO INSEGNANTI

SPOGLIATOI BAMBINI

SEZIONE I

SEZIONE II

WC


Project Description Design an ambient to use as infopoint for turists. Concept The interior environment is designed by installing a reception, a bar area and an area where visitors can sit and connect to the network through the tables touch screen.


area bar

area informazioni

tavolini touch screen


ECLIPSE SHOP Project Description Design an innovative micro-environment for trade. Concept The structure is set up as a display of small-scale objects such as jewelry. The opening takes its inspiration from the famous Eclisse lamp, then running a slip of the front along its circular perimeter opens showing the interior design and the exposure remains unchanged.


Design a stand during Salone del Mobile in Milan in the pavilion of Euroluce for the company Quattrifolio. Quattrifolio is a company that operates in the lighing design since 1964.

Concept

The intention of this project is to propose the lamps in different contexts (external / internal light / dark) and different environments in order to meet the different needs of the user. The stand recreates two types of different setting, a functional setting for outdoor lamps, and another one is total in darkness in order to create an atmosphere illuminated only by the light of the lamps exposed

exposition area

dark area contract area Flow


7300

2300

R0.800

2300

2300

4000


THE ILLUSION OF FULL AND EMPTYREVALUTATION OF A COURT Project Description

Design a revalutation of a court in the city of Marcianise

.

Concept The purpose of revalutation of the court located in M. Maffei n 6 is to create a place in which to spend leisure time and play card. For this operation we decided to totally revolutionize the usual idea of gaming stations, raising the latter creating the illusion that players are suspended. For this purpose we have created along the edge of second floor of the court a different loft extensions. To Overcome temporary nature of the project ando also its use of the rail has a dual function : protection and sitting, as by using a single material, resin, it was possible to ectrude the surface of the bench. To create the illusion of full and empty space along some stretches of the loft we have assumed the istallation of acrylic panel, cast lumina, which are likely to create a pleasant atmosphere thanks to diffused lighting and soft. Peal on the ground floor to accentuate the idea of lifting the players will be planted a camphor. The choise fell on this tree because it has a dense canopy and can reach three maters in height, the fees for us are important for our premises.


telaio

venatura protettiva

Quinn Cast lumina

riflettore bianco

fonte di luce


cub ehotel cromotherapy Project Description

roomtheguestsbumpinto.Onthe ceilingandonthewallsthereareall thecoloursoftheRubik’scube,butthe white,freshand energetic, prevails.

.

Concept The name has been chosen because, concerning shapes and colours, the hotel is inspired by the “Rubik’s cube”, a very famous riddle in the 80s. its style is, at the same time, joking and modern, so that the hotel is mostly intended to young people.The disposition of the cube’s colours in the various rooms of the hotel has been arranged according to the principle of “Chromotherapy”: everything is linked to the activities which are carried out in that specific room. Thisroomhasbeenprojected toallowadoublefunction: diningroomduringtheday, anddiscoatnight.The kitchenisadjacenttothe diningroom.Theprevailing colourisorange,which conveysjoyandgood moods,stimulatingsocial relationships

Thisroomisdestinedto readingactivity,relaxand coloursaregreen (harmonyandmeditation) andblue(introspectionand calm).


bar reception

Thecaféhasbeen placedontheborderline betweenloungeand diningroom. ithasbeen projectedtoallowthe serviceinboththe loungeandthedining room.Itisintendedto workalldaylong,from themorning’sbreakfast tilllate,toservecocktails atnight.

scala/scale 1: 50

lounge meeting reading relax

wc

bar

La reception è un ambiente nell’ambiente costitituito da un cubo di Rubik in equilibrio sun uno spigolo troncato. ThereceptionisaRubik’s cube,balancedonacut

sezione/sectionA-A’

sezione/sectionB-B’ scala/scale 1: 50 lobby reception waiting room

kitchen

emergency exit

dining room breakfast disco

corridor wc

bookcase corridor Thecorridorlinkstheloungeandthe dining room, and it is bounded by a one towards the lounge is a bookcase with sliding shutters, inspired by “the game of the 15”, which can easily be rearranged, according to one’s needing. The side towards the corridor is made up of many little cubes, irregularly arrangedoneonthetopoftheother, which give vitality to all the environment.

wc

scala/scale 1: 100


doubleceiling

Thedoubleceilingisa constantoftheproject,asit givessmoothnesstoallthe environment.Itsimportance isnotjustaesthetic,asitalso includesthespotlightsofthe lightingsystem,andits colourshaveaveryclose relationshipwiththe particularactivitiescarried outinthevarious scala/scale 1: 10

environments,followingthe

dining room disco bibliochaise

ThecafĂŠhasbeenplacedonthe

production:Nobody&Co.

borderlinebetweenloungeand diningroom. ithasbeenprojected

lowridersofas

toallowtheserviceinboththe

designer:RossDider production:Allermuir contemporary

loungeandthediningroom.Itis intendedtoworkalldaylong, fromthemorning’sbreakfasttill late,toservecocktailsatnight.

designer: TalipAysan production: B&Tdesign

sgabellogas designer:Bontempi production:DiottiA&F

SEDIAp designers: studio Borrelli

height: 42 cm width: 80 cm depth: 80 cm height: 42 cm width: 50 cm depth: 50 cm

height: 75 cm width: 120 cm depth: 80 cm

University Work Portfolio